RO125774A2 - Procedeu şi instalaţie de obţinere exotermă a aliajelor metalice feroase - Google Patents

Procedeu şi instalaţie de obţinere exotermă a aliajelor metalice feroase Download PDF

Info

Publication number
RO125774A2
RO125774A2 ROA200500207A RO200500207A RO125774A2 RO 125774 A2 RO125774 A2 RO 125774A2 RO A200500207 A ROA200500207 A RO A200500207A RO 200500207 A RO200500207 A RO 200500207A RO 125774 A2 RO125774 A2 RO 125774A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
exothermic
metal
iron
charge
column
Prior art date
Application number
ROA200500207A
Other languages
English (en)
Other versions
RO125774B1 (ro
Inventor
Gheorghe Nica
Marchian Nica
Original Assignee
Gheorghe Nica
Marchian Nica
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gheorghe Nica, Marchian Nica filed Critical Gheorghe Nica
Priority to ROA200500207A priority Critical patent/RO125774B1/ro
Publication of RO125774A2 publication Critical patent/RO125774A2/ro
Publication of RO125774B1 publication Critical patent/RO125774B1/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/50Reuse, recycling or recovery technologies

Landscapes

  • Refinement Of Pig-Iron, Manufacture Of Cast Iron, And Steel Manufacture Other Than In Revolving Furnaces (AREA)
  • Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu şi la o instalaţie destinată obţinerii, prin reacţii exoterme de suprafaţă, a aliajelor metalice feroase. Procedeul conform invenţiei constă în preîncălzirea încărcăturii (3) unei şarje de fontă sau oţel, destinată topirii, urmată de depunerea, la partea superioară a şarjei, a unei cantităţi prestabilite de amestec exoterm (c), cu granulaţia cuprinsă între 0,1-1,0 mm, într-un raport de 30-60% părţi în greutate din încărcătură (3), în care arderea amestecului exoterm (c) decurge fără aprindere instantanee, furnizând constant cantitatea de căldură necesară amorsării reacţiei, compusă din 20-30% aluminiu pulbere, 0,5-10% ferosiliciu, 10-15% minereu de fier, 10-15% burete de fier, 5-10% oxizi de fier, 5-10% şpan de fontă sau oţel, 0-5% grafit, 1-5% azotat de sodiu sau potasiu, 0-10% prealiaje iar restul ţundăr, după care şarja este tratată suplimentar într-o oală de turnare (10) în care are loc alierea, dezoxidarea finală şi desulfurarea avansată prin depunerea pe fundul acesteia a unor compoziţii granulare de 0,1-1,0 mm, introduse în nişte recipienţi (f) metalici, aşezaţi vertical pe fundul oalei, utilizaţi într-un raport de 0,5-5% din greutatea şarjei, compoziţii granulare compuse din 1-30% Al, 1-6% ferosiliciu, 1-5% carbonat de calciu, 0-3% oxid de calciu, 0-5% grafit, 1-5% azotat de Na sau K, 0-10% prealiaje de aliere şi restul ţunder. Instalaţia conform invenţiei are un transportor (1) metalic pe care se aşază o retortă (2) basculantă, care conţine încărcătura (3) metalică provenită de la un sistem (4) automatizat de stocare-alimentare, o retortă (2) basculantă interioară unei coloane (5) destinată preîncălzirii şarjei cu nişte arzătoare (6) cu reglare verticală, coloana (5) cu sistemul (a) de aspirare a gazelor, coloana (7) pentru amorsarea reacţiei exoterme şi topirea încărcăturii (3), un sistem (b) de captare a gazelor, un dispozitiv (8) rotativ, un dispozitiv (12) de agitare mecanică şi o platformă (9) de lucru.

Description

I— Mai μίΝ11tu îiiwn^^
PROCEDEU SI INSTALAȚIE DE OBȚINERE EXOTERMĂ A
ALIAJELOR METALICE FEROASE
Invenția se referă la Procedeu si instalație de obținere exotermă a , Ί 3 aliajelor metalice feroase utilizate apoi ca aliaje pentru turnarea în forme în scopul obținerii pieselor turnate, sau a semifabricatelor supuse ulterior deformărilor plastice, care fac parte din categoria proceselor metalurgice discontinue.
In literatura tehnică de specialitate pentru topirea și elaborarea aliajelor feroase din categoria proceselor sus amintite, sunt cunoscute o serie de procedee care utilizează dispozitive, agregate și instalații metalurgice ce folosesc drept combustibili, petrolul, cărbunele și gazele dar pentru producerea oțelului, din cauza temperaturii ridicate (peste 1600 °C), utilizarea energiei electrice în tehnologiile convenționale este singura soluție fiabilă.
în sensul celor de mai sus sunt cunoscute tehnologii de topire și elaborare a aliajelor feroase ce utilizează drept agregat principal cubiloul în care aportul de căldură se realizează prin arderea cocsului în principal, dar și pe insuflarea aerului cald, a oxigenului sau a gazului metan pentru creșterea randamentului.
Unele variante constructive de cubilou alături de arderea cocsului drept combustibil solid, folosește suplimentar și injecția de combustibil
..-2 0 0 5 - 0 0 2 07-0 8 -03- 2005 lichid (gudronul de lignit și păcura), în scopul creșterii temperaturii fontei lichide și a productivității.
Deși construcția unui cubilou este relativ simplă, principalele dezavantaje ale procedeelor care se realizează cu ajutorul acestui agregat constau în: apelează la spații tehnologice foarte mari, iar instalațiile anexe pentru injecția combustibilului lichid sau pentru insuflarea gazelor sunt scumpe și necesită personal suplimentar relativ numeros pentru deservire și întreținere. în scopul topirii și elaborării aliajelor feroase mai sunt cunoscute procedeele care utilizează cuptorul electric cu inducție.
Principalele dezavantaje ale procedeului constă în: investiție ridicată și consum mare de energie electrică, precum și necesitatea unor echipamente și dispozitive speciale.
Tot în scopul topirii și elaborării aliajelor feroase mai sunt utilizate pe scară largă procedeele care folosesc cuptoarele electrice cu arc. Ca și la tehnologile care utilizează cuptoarele cu inducție, procedeele care se bazează pe cuptoare electrice cu arc, au consum mărit de energie electrică de cca. 700-900 Kw/tona de oțel elaborat, precum și un consum ridicat de materiale refractare, cât și utilizarea unor echipamente și dispozitive speciale.
în ultimii ani s-au dezvoltat o serie de procedee pentru topirea și elaborarea aliajelor moderne ce utilizează agregate și instalații care au la bază plasma, fluxul de electroni și laserul, însă extinderea pe scară largă este limitată datorită dezavantajelor atât în ceea ce privește costul foarte ridicat al implementării lor, cât și apelarea la specialiști de înaltă calificare.
Pentru topirea și elaborarea aliajelor feroase la nivel de laborator sunt cunoscute și procedee aluminotermice care utilizează ca dispozitiv o retortă metalică amplasată pe un suport special, sau pe lagăre prevăzute cu braț în consolă. Retorta metalică este căptușită în interior cu materiale refractare, iar >“2005-0020?
Ο 8 -03- 2005 f
Λ la partea inferioară este prevăzută cu un orificiu de evacuare, în care se dispun miezuri și dopul de închidere.
Reacțiile sunt cunoscute sub denumirea de aluminotermice și conduc la obținerea unor aliaje feroase funcție de încărcătura de bază, care pe lângă amestecul termitic dispus la partea superioară sau inferioară mai conțin și deșeuri de fier vechi, feroaliaje pentru aliere și fondanții respectivi, care reglează compoziția și temperatura topiturii metalice din retorta astfel pregătită.
Ca dezavantaj principal ale acestor procedee aluminotermice care au împiedicat extinderea acestora la nivel industrial se datorează faptului că amestecurile aluminotermice conțin drept component principal țunderul (arsura de fier rezultat din secțiile de laminare și forjare a oțelului), ce reprezintă aproximativ 70-80% din compoziția termitului. Existența unor dificultăți în recoltarea țunderului, care trebuie să fie colectate numai de la anumite caje de laminare cu program constant de producție, precum și necesitatea unor faze și operații speciale de preparare a acestuia ca, îndepărtarea impurităților, a uleiurilor, au frânat utilizarea pe scară largă.
Un alt dezavantaj al acestor procedee îl constituie lipsa organizării unui flux tehnologic adecvat care să perniță producerea aliajelor în regim industrial.
Scopul invenției propuse constă în posibilitatea topirii și elaborării aliajelor metalice feroase în regim industrial, fără utilizarea energiei electrice, precum și eliminarea dispozitivelor și a instalațiilor sofisticate respective.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția propusă constă în conceperea și realizarea unui flux tehnologic care utilizează o instalație adecvată, precum și a unui amestec exoterm care să permită topirea
V‘2 0 0 5 -Ο Ο 207
O 8 -03- 2005 încărcăturii, cât și utilizarea unei compoziții granulare pentru tratarea suplimentară și definitivarea elaborării, cu investiții minime într-un timp cât mai scurt în scopul enenunțat.
Procedeu de obținere exotermă a aliajelor metalice feroase, conform invenției propuse, elimină dezavantajele menționate anterior prin aceea că, permite topirea unei șarje de fontă sau oțel într-o retortă cu ajutorul unui amestec exoterm dispus la partea superioară a încărcăturii preâncălzite, iar după topirea întregii șarje are loc deversarea acesteia din retortă într-o oală de turnare în care s-a depus pe fundul acesteia cât și în niște recipienți metalici dispuși pe unul sau mai multe rânduri în planul vertical al oalei respective, o cantitate prestabilită de compoziție granulară cu caracter exoterm sau nu, destinată alierii dezoxidării și desulfurării precum și a omogenizării chimice și termice a aliajului lichid.
Procedeu conform invenției propuse elimină dezavantajele menționate anterior prin aceea că, topitura metalică de fontă sau oțel obținută este tratată suplimentar conform metalurgiei secundare în scopul definitivării procesului tehnologic de elaborare prin deversarea aliajului întro oală de turnare, în care are loc alierea, dezoxidarea finală și desulfurarea avansată prin depunerea pe fundul acesteia și introducerea în niște recipienți metalici dispuși în planul vertical al oalei, a unor compoziții granulare pentru tratarea suplimentară a aliajului lichid.
Instalația de obținere exotermă a aliajelor metalice feroase conform invenției propuse permite șarjarea unei retorte basculante în care se introduce o încărcătură specifică de fontă sau oțel ce se deplasează cu ajutorul unui transportor mecanic în interiorul unei coloane de preâncălzire dotată cu un sistem de captare a gazelor arse și cu niște arzătoare ce se deplaseză în plan vertical, în care după preâncălzirea încărcăturii retorta se ck - 2 Ο 0 5 - Ο Ο 2 ο 7 ”
Ο 8 -03- 2005 deplasează într-o coloană pentru amorsarea reacției exoterme și definitivarea topirii încărcăturii din retortă, coloana conține un sistem de captare a gazelor și reținere a particulelor antrenate, precum și un dispozitiv rotativ tip perie cu electrozi metalici care generează picături de alij metalic lichid, pentru inițierea și amorsarea reacției exoterme unde dispozitivul rotativ se poate transla pe verticală, iar după definitivarea topirii încărcăturii retorta basculantă cu aliaj lichid se scoate pe o platformă de lucru unde are loc extragerea zgurei oxidante, formarea unei alte zgure și deversarea aliajului într-o oală de turnare prâncălzită prevăzută la partea inferiaoră cu o compoziție granulară pentru tratarea suplimentară a aliajului lichid, compoziție care se regăsește și în interiorul unor recipienți metalici dispuși în planul vertical al oalei.
După realizarea acestor operații tehnologice, transportorul metalic introduce oala cu aliaj lichid într-o colană pentru definitivarea elaborării șarjei care este prevăzută cu un sistem de aspirație a gazelor și un dispozitiv pentru agitarea băii metalice care se deplasează în plan vertical pentru omogenizarea și uniformizarea compoziției și a temperaturii, unde după atingerea intervalului optim al temperaturii de turnare se scoate oala de tunare din coloana respectivă și se transportă la standul de turnare în vederea umplerii formelor astfel pregătite.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției propuse în legătură și cu fig 1, fig 2 și fig 3 care reprezintă:
- fig. 1. secțiunea în plan vertical a instalației de obținere exotennă
- fig.2. vedere de sus a instalației
- fig.3.secțiune transversală a unui dispozitiv rotativ pentru inițierea și amorsarea amestecului exoterm.
s
-2 0 0 5 - 0 0 2 07- 0 8 -03- 2005
Procedeul conform invenției propuse constă în topirea unei încărcături 3 metalice și nemetalice a unei șarje de fontă sau oțel realizează un amestec exoterm, fiind utilizat în proporție de 30-60 % din încărcătura șarjei când amestecul exoterm are fracția granulometrică de 0,1- 1,0 mm și este constituit din : aluminiu pulbere, ferosiliciu, minereu de fier, burete de fier, oxizi de fier, șpan de fontă sau oțel, grafit, azotat de sodiu sau potasiu, rest țunder în care șpanul de fontă sau oțel sub formă de așchii are atât lungimea cât și grosimea de maxim 4 mm respectiv de 4 cm, fiind ușor de preparat și capabil să furnizeze constant o degajare de căldură suficientă fiind constituită în procente de greutate din : 20-30 % aluminiu pulbere + 0,5-10 % ferosiliciu + 10-15 % minereu fier +10-15 % burete de fier + 5-10 % oxizi de fier +5-10% șpan de fontă sau oțel + 0-5% grafit + 1-5% azotat de sodiu sau potasiu, rest țunder care prezintă o bună reproductibilitate a procesului de amorsare a reacției la contactul cu picături de aliaj lichid, iar după topirea încărcăturii 3, aceasta se tratează suplimentar cu niște compoziții granulare având fracțiile granulometrice cuprinse între 0,1-1,0 mm, utilizate într-un raport de 0,5-5 % din greutatea aliajului lichid, care pot avea caracter exoterm sau nu, fiind constituite din: aluminiu, ferosiliciu, carbonat de calciu, oxid de calciu, grafit, azotat de sodiu sau de potasiu, prealiaje de aliere și țunder, permițând barbotarea puternică a băii în contact cu aceste compoziții și intensificând procesele de omogenizare termică și chimică care contribuie la reducerea în același timp a conținutului de gaze și a incluziunilor nemetalice datorită diminuării de oxizi și sulfuri, în care compozițiile utilizate sunt constituite în procente de greutate din : 1-30 % aluminiu + 1-6 % ferosiliciu + 1-5 % carbonat de calciu + 0-3 % oxid de calciu + 0-5 % grafit + 1-5 % azotat de sodiu sau de potasiu, 0-10 % prealiaje de aliere, rest țunder, după definitivarea compoziției chimice Lx-2 Ο Ο 5 - 0 Ο 7. Ο 7 - 0 8 -03- 2005 prestabilite ale aliajului lichid, cât și a temperaturii de turnare prin adaosuri de materiale specifice încărcăturii 3, respectiv a amestecului exoterm -c, la cantitățile prestabilite necesare, se extrage oala de turnare IO din coloana I I cu ajutorul transportorului metalic 1 pe platforma de lucru 9, de unde apoi se deplasează la standul de turnare în vederea umplerii formelor astfel pregătite.
Instalație de obținere exotermă a aliajelor metalice feroase conform invenției utiliează un transportor metalic 1 pe care se așează o retortă basculantă 2, ce conține o încărcătură 3 metalică și nemetalică, specifică unei compoziții chimice prestabilite de fontă sau oțel provenită de la un sistem 4 automatizat de stocare-alimentare, unde după șarjare retorta basculantă 2 este deplasată în interiorul unei coloane 5 pentru preâncălzirea șarjei care este prevăzută la interior cu niște arzătoare 6 ce pot transla în plan vertical pentru reglarea optimă a distanței dintre flacără și încărcătura 3 din interiorul retortei basculante 2, în care coloana 5 mai este prevăzută cu un sistem -a de aspirație a gazelor, iar după atingerea temperaturii de preâncălzire stabilite a încărcăturii 3, cu ajutorul transportorului metalic 1 se deplaseză retorta basculantă 2, în interiorul unei colane 7, pentru amorsarea reacției exoterme și topirea propriu-zisă a încărcăturii 3, unde în interioarul coloanei 7 este prevăzut un sistem -b de captare a gazelor dezvoltate și de reținere a microparticulelor antrenate, iar pentru amorsarea reacției exoterme în interiorul coloanei 7, este dispus un dispozitiv 8, rotativ tip perie cu electrozi metalici, care se poate deplasa în plan vertical pentru atingerea distanței optime cu picături de aliaj lichid a unui amestec exoterm -c, care sa depus în prealabil la cantitatea necesară prestabilită peste suprafața încărcăturii 3, preâncălzitte unde după inițierea și definitivarea topirii se scoate retorta basculantă 2, din colana 7, pe o platformă 9 de lucru. în care se <> - 2 Ο Ο 5 Ο Ο 2 Ο 7 Ο 8 -03- 2005 extrage zgura oxidantă formată prin înclinarea retortei basculante 2 și se formează o altă zgură la compoziția prestabilită, după care se deversează aliajul lichid într-o oală de tunare 10, unde atât pe fundul acesteia cât și în niște recipienți metalici -f s-au depus compoziții granulare cu caracter exoterm sau nu, în cantitățile prestabilite din categoria, elementelor de aliere, dezoxidante și desulfurante, după care oala de turnare 10 se deplasează cu transportorul metalic I în interiorul unei colane 11 pentru definitivarea elaborării, în care se află un sistem - d pentru aspirație a gazelor și un dispozitiv 12 de agitare mecanică a băii metalice, ce se poate deplasa in plan vertical pentru omogenizarea chimică și termică a aliajului.
In continuare se dă un exemplu practic de elaborare a unei șarje de oțel aliat având masa de 90 kg.
Intr-o retortă s-a utilizat o încărcătură constituită din următoarele materiale : 80 kg (50 kg șpan de oțel + 3Okg deșeuri mărunțite de oțel carbon ) +2 kg ferocrom + 1 kg nichel electrolitic + 7 kg (5 kg oxid de calciu + 2 kg florură de calciu).
încărcătura s-a preâncălzit cu un arzător de gaz metan cu insuflare de aer până la aprox 750-800 0 C, după care s-au depus la partea superioară a șarjei 40 kg de amestec exoterm pentru topirea încărcăturii, constituit din 20 kg aluminiu pulbere + I kg ferosiliciu 75+ 4 kg minereu de fier + 4 kg burete de fier + 3 kg oxizi de fier + 4 kg șpan de oțel + 0,1 kg grafit +3 kg azotat de sodiu + 2,9 kg țunder, s-a amorsat reacția exotermă cu un dispozitiv rotativ cu electrozi metalici alimentat la un curent de joasă tensiune, iar după topirea șarjei s-a extras zgura oxidică, după care s-a format o altă zgură constituită din 2 kg oxid de calciu + I kg florură de calciu.
Χ2005-00207-0 8 -03- 2005
In continuare s-a deversat aliajul lichid într-o oală de turnare în prealabil încălzită la 750° C unde în planul vertical s-au dispus doi recipienți metalici care conțineau 2 kg de compoziții granulare pentru tratarea suplimentară a aliajului lichid, pentru dezoxidare, desul furare și agitare a băii, iar la partea inferioară a oalei s-a depus I kg din aceeași compoziție granulară fiind constituită din 300 g aluminiu pulberi +600g ferosiliciu 75 +300g carbonat de calciu + lOOg oxid de calciu + +100 g grafit + 300 g azotat de sodiu + 1300 g țunder.
Recipienții metalici s-au executat din tablă de oțel cu grosimea de 1,0 mm, având dimensiunile de 0 60 x 200 mm. S-a obținut o compoziție de oțel aliat cu 0,20 % carbon, 0,35 % siliciu, 0,72 % mangan, 0,022 % fosfor, 0,019 % sulf. 1,2 % nichel, 1,5 % crom și 0,05 % aluminiu.
Aliajul s-a turnat la temperatura de 1600° C, obținându-se piese cu configurații geometrice complexe.
Procedeul propus se bazează pe reacțiile exoterme de ox ido -reducere dintre oxizii de fier și aluminiu de forma.
3FeO + 2 Al θ 3Fe + Al2 O3 + 870 kJ
3Fe2O3 + 2 Al o 2Fe + A12 O3 + 866 kJ
3Fe3O4 + 8AI θ 9Fe + 4AI2O3 + 3234 kJ
Al + 3O2 θ 2A12O3 + 1669 kJ
Siliciul și carbonul joacă un rol secundar în amestecurile exoterme
3Si + 2Fe2O3 θ 3SiO2 + 4Fe + 1376 kJ
MeO + C —> Me + CO în care Me poate fi Fe, Mn, Si sau alt metal.
Amestecul exoterm se va livra de producător presat în tuburi, dintrun material neutru sau dezoxidant ia lungimi și diametri strict corespunzătoare șarjei de topire, sau va fi ambalat în saci impermeabili din c--2 Ο Ο 5 Ο Ο 2 θ 7 '
Ο 8 -03- 2005 materiale care în timpul arderii să nu degaje fum sau gaze dăunătoare șarjei de aliaj topit, respectiv a mediului
Amestecul exoterm precum și zgurele granulare vor avea înscris pe ambalajul de livrare compoziția și calitatea lor, cât și condițiile de manipulare, depozitare și transport, inclusiv indicațiile de corespondență cu categoria de aliaj obținut.
Procedeul și instalația conform invenției prezintă următoarele avantaje:
-invenstiție minimă datorită simplității constructive a instalației propuse.
-elimină instalațiile și dispozitivele sofisticate specifice procedeelor actuale.
-nu necesită materiale refractare fasonate, întrebuințate la zidirea cuptoarelor.
-necesită personal minim pentru deservire cu calificare medie.

Claims (5)

î?‘2005-00207-0 8 ‘03- 2005 REVENDICĂRI
1 .Procedeu de obținere exotermă a aliajelor metalice feroase în scopul eliminării energiei electrice pentru topirea și elaborarea acestora caracterizat prin aceea că, după preâncălzirea unei încărcături (3), metalice și nemetalice a unei șarje specifice de fontă sau oțel destinată topirii, se depune la partea superioară a acesteia o cantitate prestabilită de amestec exoterm (c) la granulația de 0,1 -1,0 mm, într-un raport de 30-60% din încărcătura (3), în care arderea amestecului exoterm (c), decurge liniștit fără aprindere instantanee, fiind capabil să furnizeze constant o cantitate de căldură suficientă și care prezintă o bună reproductibilitate a procesului de amorsare a reacției, a cărei compoziție este costituită din aluminiu pulbere, ferosiliciu, minereu fier, burete de fier, oxizi de fier, șpan de fontă sau oțel, grafit, azotat de sodiu sau potasiu si țunder, care conține în procente de greutate : 20-30 % aluminiu pulbere + 0,5-10 % ferosiliciu + 10-15 % minereu fier +10-15% burete de fier +5-10% oxizi de fier + 5-10 % șpan de fontă sau oțel + 0-5% grafit + 1-5% azotat de sodiu sau potasiu, 0-10% prealiaje, rest țunder în care șpanul de fontă sau oțel sub formă de așchii are atât lungimea cât și grosimea de maxim 4 mm, respectiv 4 cm.
«.-2 0 0 5 - 0 0 2 0 7 -0 8 -03- 2005 (7), este dispus un dispozitiv (8) rotativ tip perie cu electrozi metalici care se poate deplasa în plan vertical pentru atingerea distanței optime cu picături de aliaj lichid a unui amestec exoterm (c) care s-a depus într-un raport de 30-60 % din greutatea șarjei (3) în prealabil peste suprafața încărcăturii (3), preâncălzite unde după inițierea și definitivarea topirii se scoate retorta basculantă (2), din colana (7), pe o platformă (9) de lucru, din care se extrage zgura oxidantă formată prin înclinarea retortei basculante (2) și se formează o altă zgură la compoziția prestabilită după care se deversează aliajul lichid într-o oală de tunare (10), unde atât pe fundul acesteia cât și în niște recipienți metalici (f) s-au depus compoziții granulare cu caracter exoterm sau nu, în cantitățile prestabilite din categoria, elementelor de aliere, dezoxidante și desulfurante, după care oala de turnare (10) se deplasează cu transportorul metalic (1) în interiorul unei colane (11) pentru definitivarea elaborării, în care se află un sistem (d) pentru aspirație a gazelor și un dispozitiv (12) de agitare mecanică a băii metalice, ce se poate deplasa in plan vertical pentru omogenizarea chimică și termică a aliajului, iar după defininitivarea compoziției chimice prestabilite cât și a temperaturii de turnare prin adaosuri de materiale specifice respectiv a amestecului exoterm (c) la cantitățile prestabilite necesare, se extrage oala de turnare (10) din coloana (11) cu ajutorul transportorului metalic (1) pe platforma de lucru (9), de unde apoi se deplasează la standul de turnare în vederea umplerii formelor astfel pregătite.
2 . Procedeu conform revendicării I., caracterizat pri aceea că, topitura (3) metalică de fontă sau oțel, obținută este tratată suplimentar conform metalurgiei secundare în scopul definitivării procesului tehnologic de elaborare prin deversarea aliajului într-o oală de turnare (10), în care are loc alierea, dezoxidarea finală și desulfurarea avansată prin depunerea pe fundul acesteia și introducerea în niște recipienți metalici (f), dispuși în planul vertical al oalei (10), a unor compoziții granulare cu fracțiile granulometrice cuprinse între 0,1-1,0 mm, ^*2005-00207
Ο 8 -03- 2005 utilizate într-un raport de 0,5-5 % din greutatea aliajului lichid, care pot avea caracter exoterm sau nu, fiind constituite din: aluminiu, ferosiliciu carbonat de calciu, oxid de calciu, grafit, azotat de sodiu sau de potasiu și țunder permițând barbotarea puternică a băii în contact cu aceste compoziții, intensificând procesele de omogenizare termică și chimică care contribuie la reducerea în același timp a conținutului de gaze și a incluziunilor nemetalice datorită diminuării de oxizi și sulfuri în care compozițiile utilizate sunt constituite în procente de greutate din : 1-30 % aluminiu + 1 -6 % ferosiliciu + 1-5 % carbonat de calciu + + 0-3 % oxid de calciu + 0-5 % grafit + 1 -5 % azotat de sodiu sau de potasiu, 0-10 % prealiaje de aliere, rest țunder.
3.Instalație de obținere exotermă a aliajelor metalice feroase peintru aplicarea procedeului conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că utiliează un transportor metalic (1) pe care se așează o retortă basculantă (2), ce conține o încărcătură (3) metalică și nemetalică, specifică unei compoziții chimice prestabilite de fontă sau oțel provenită de la un sistem (4) automatizat de stocare-alinientare unde după șarjare retorta basculantă (2) este deplasată în interiorul unei coloane (5) pentru preâncălzirea șarjei care este prevăzută la interior cu niște arzătoare (6) ce pot transla în plan vertical pentru reglarea optimă a distanței dintre flacără și încărcătura (3) din interiorul retortei basculante (2), în care coloana (5) mai este prevăzută cu un sistem (a) de aspirație a gazelor, iar după atingerea temperaturii de preâncălzire stabilite a încărcăturii (3), cu ajutorul transportorului metalic (1) se deplaseză retorta basculantă (2), în interiorul unei colane (7), pentru amorsarea reacției exoterme și topirea propriu-zisă a încărcăturii (3), unde în interioarul coloanei (7) este prevăzut un sistem (b) de captare a gazelor dezvoltate și de reținere a microparticulelor antrenate, iar pentru amorsarea reacției exoterme în interiorul coloanei
4.I nstalație de obținere exotermă a aliajelor metalice feroase pentru aplicarea procedeului conform revendicăriulor 1,2 și 3 caracterizată prin aceea că în scopul generării, de picături lichide metalice pentru inițierea și amorsarea reacției de aprindere a amestecului exoterm (c), a asigurării reproductibilității aprinderii acesteia precum și a (V 2 Ο Ο
5 - Ο Ο 2 ο 7 - Ο 8 -03- 2005 uniformizării suprafeței și a microvolurnelor de ardere în toată masa amestculiii exoterm (c) se utilizează un dispozitiv (8) rotativ tip perie cu electrozi metalici (13) dispuși concentric pe un suport de prindere (15) ce constituie un pol electric cu rol de masă, în care pe fiecare electrod (13) se sudează niște segmente (14) scurte metalice, paralele dispuse diametral opuse pe toată lungimea acestuia pentru mărirea suprafeței care prin rotire și odată cu închiderea unui circuit electric de joasă tensiune de către un alt electrod (g) mobil prevăzut cu un vârf activ de contact ce constitie celălat pol electric, are loc scurtcircuitarea și topirea locală a electrozilor (13) metalici încastrați în discul (15) suport unde datorită unei articulație mobilă (h) din extremitatea superioară precum și a uni resort (j) se permite contactul mecanic și electric în permanență cu electrozii (13) metalici.
ROA200500207A 2005-03-08 2005-03-08 PROCEDEU Șl INSTALAȚIE DE OBȚINERE EXOTERMĂ A ALIAJELOR METALICE FEROASE RO125774B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200500207A RO125774B1 (ro) 2005-03-08 2005-03-08 PROCEDEU Șl INSTALAȚIE DE OBȚINERE EXOTERMĂ A ALIAJELOR METALICE FEROASE

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200500207A RO125774B1 (ro) 2005-03-08 2005-03-08 PROCEDEU Șl INSTALAȚIE DE OBȚINERE EXOTERMĂ A ALIAJELOR METALICE FEROASE

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO125774A2 true RO125774A2 (ro) 2010-10-29
RO125774B1 RO125774B1 (ro) 2011-07-29

Family

ID=44508392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200500207A RO125774B1 (ro) 2005-03-08 2005-03-08 PROCEDEU Șl INSTALAȚIE DE OBȚINERE EXOTERMĂ A ALIAJELOR METALICE FEROASE

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO125774B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO125774B1 (ro) 2011-07-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101768670B (zh) 一种含铅物料的熔炼方法
ES2334870B1 (es) Horno de induccion modificado para la eliminacion de residuos siderurgicos con cinc con recuperacion de sus metales.
CN201648490U (zh) 一种含铅物料的熔炼装置
US3234010A (en) Apparatus and process for high speed scrap smelting
CN102312103A (zh) 一种熔融液态含铅渣直接还原熔炼的方法
JP5236926B2 (ja) 溶鋼の製造方法
JP2010265485A (ja) アーク炉の操業方法
JPS59157480A (ja) 冶金方法およびその装置
JPS6294792A (ja) 製鋼炉用装入原料の連続予熱方法および装置
US3896257A (en) Electric arc furnace for melting metals and metal melting method using such furnace
US3985545A (en) Metal melting method using electric arc furnace
ES2215676T3 (es) Procedimiento para el acondicionamiento de escorias con aportacion de residuos siderurgicos, asi como instalacion para ello.
Mc Dougall Ferroalloys processing equipment
RU2539890C1 (ru) Способ выплавки стали в электродуговой печи и электродуговая печь
RU2353664C2 (ru) Способ и устройство для получения жидкой стали
PL198159B1 (pl) Termiczny sposób wytwarzania metalu z tlenku metalu oraz urządzenie do termicznego wytwarzania metalu z tlenku metalu
JP5928094B2 (ja) 溶融鉄の精錬方法
RO125774A2 (ro) Procedeu şi instalaţie de obţinere exotermă a aliajelor metalice feroase
US2694097A (en) Electric smelting equipment and method of using same
JP5581760B2 (ja) 鋼屑中の銅の除去方法及び鋼屑を鉄源とした溶鋼の製造方法
CA2532927C (en) Method of charging fine-grained metals into an electric-arc furnace
CN110139937A (zh) 用于进行生产熔融态金属特别是钢或铸铁的生产过程的可转化冶金炉和包括所述炉的模块化冶金设备
US20090193933A1 (en) Pre-Processing Materials Using Encapsulation Technologies
JP5860064B2 (ja) 溶鉄及び鋼を製造する方法及び装置
RU2645858C2 (ru) Электросталеплавильный агрегат ковш-печь (ЭСА-КП)