RO123492B1 - Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă - Google Patents

Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă Download PDF

Info

Publication number
RO123492B1
RO123492B1 ROA200700746A RO200700746A RO123492B1 RO 123492 B1 RO123492 B1 RO 123492B1 RO A200700746 A ROA200700746 A RO A200700746A RO 200700746 A RO200700746 A RO 200700746A RO 123492 B1 RO123492 B1 RO 123492B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
panel
desk
seismic
attached
user
Prior art date
Application number
ROA200700746A
Other languages
English (en)
Inventor
Mircea Manolescu
Original Assignee
Mircea Manolescu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mircea Manolescu filed Critical Mircea Manolescu
Priority to ROA200700746A priority Critical patent/RO123492B1/ro
Priority to PCT/RO2007/000022 priority patent/WO2008066400A1/en
Publication of RO123492B1 publication Critical patent/RO123492B1/ro

Links

Landscapes

  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un pupitru antiseismic montat, de exemplu, într-o unitate de învăţământ de diferite grade, într-o locuinţă sau într-un birou, care poate adăposti, în cazul producerii unui seism, una sau două persoane, pe o perioadă de timp suficientă pentru ca o echipă de salvare să le poată depista şi acorda un prim ajutor. Pupitrul conform invenţiei este constituit dintr-un cadru (1) paralelipipedic, la care sunt realizate nişte rigidizări (1') pe toate feţele sale, căptuşit la interior cu un material moale, ce are ataşat la exterior un scut (2) rezistent, un panou (3) mobil care, în poziţie normală, are rolul de suport pentru obiecte personale, iar la apariţia evenimentului, are rolul de uşă de acces, prin care utilizatorul poate intra şi ieşi din spaţiul protejat, panoul (3) mobil putând fi manevrat de către utilizator astfel încât să se rotească în poziţie (3'') verticală, pe un ghidaj (4) orizontal şi apoi pe un ghidaj (5) vertical, amplasat la faţa anterioară a cadrului (1), această manevră fiind făcută cu ajutorul unui mâner (6), panoul (3) fiind prevăzut cu nişte role (7) de sprijin, posterioară şi, respectiv, anterioară, iar pentru ridicarea panoului (3) existând un cârlig (8) la care este prins un cablu (9) înfăşurat peste un tambur (10), având ataşat un mecanism (11) cu clichet, montat pe ghidajul (4) orizontal, prin nişte urechi (13), acţionarea acestuia realizându-se cu o pârghie (12), blocarea în poziţie (3'') verticală a panoului (3) mobil putând fi făcută şi cu ajutorul unui zăvor (14) accesibil atât de la interior, cât şi din exteriorul spaţiului protejat.

Description

Orice persoană are dreptul să formuleze în scris și motivat, la OSIM, o cerere de revocare a brevetului de invenție, în termen de 6 luni de la publicarea mențiunii hotărârii de acordare a acesteia
RO 123492 Β1
Invenția se referă la un pupitru antiseismic de uz școlar, universitar, domestic sau pentru birouri, care poate adăposti, în cazul producerii unui seism, 1...2 persoane, pe o perioadă suficientă, pentru ca echipele de intervenție să le poată depista și acorda primul ajutor.
Sunt cunoscute pupitre pentru uz școlar sau universitar, precum și diverse pupitre pentru birouri, care sunt constituite dintr-un cadru din lemn sau metal, deasupra căruia este amplasat un un panou orizontal fix; pe respectivul cadru, sub panoul superior, mai poate fi fixată o etajeră, destinată amplasării obiectelor personale ale persoanei așezate în fața pupitrului. Toate componentele acestor pupitre sunt rigid fixate pe cadru.
Dezavantajul acestor pupitre constă în aceea că sunt destinate exclusiv desfășurării orelor de curs sau activităților de birou, fără a putea asigura o protecție în cazul unui cutremur.
Problematica prăbușirii clădirilor peste ocupanții acestora există încă de când primele clădiri au fost ridicate. Multe dintre aceste preocupări din domeniul proiectării construcțiilor au fost făcute pentru a încerca să evite această problemă.
Printre primele invenții în acest domeniu, se numără invenția din cererea internațională WO 01/53632, cu titlul: „Capsula de salvare cu instalare verticală în clădire. Această invenție este alcătuită dintr-o capsulă secțională semioctogonală, construită și instalată în timpul ridicării clădirii, și care poate adăposti un anumit număr de oameni, fiind echipată cu câteva panouri de acces. Cu toate că această invenție reușește să ofere un adăpost protejat pentru un anumit număr de oameni, unul dintre dezavantajele acesteia include faptul că are o structură foarte mare și grea, care nu este mobilă și nu poate fi folosită în toate clădirile. Alt dezavantaj este acela că proiectul structural nu reprezintă configurația optimă pentru asigurarea maximului de rezistență. De asemenea, nu oferă protecție pentru oamenii blocați în mediile cu praf sau fum rezultate în urma dezastrului. în plus, această invenție nu oferă mijloace prin care supraviețuitorii să poată fi localizați sub ruinele clădirii.
O altă invenție din acest domeniu este cea descrisă de brevetul FR-A-2 753 223, cu titlul: „Combinație de dispozitive de securitate anticutremur, pentru prevenirea, protejarea și salvarea individuală în cazul distrugerilor cauzate de cutremure. Această invenție este reprezentată de o cușcă metalică, asamblată din mai multe părți, cu o structură foarte mare și grea, care nu este potrivită pentru o gamă largă de clădiri, aceasta fiind atât de grea, încât ar putea încărca structura respectivei clădiri, existând riscul prăbușirii acesteia. Proiectul structurii permite deformarea acesteia, iar cantitatea masivă de material, precum și timpul foarte mare de construcție a dispozitivului, împiedică deplasarea cu ușurință și cu costuri reduse, a acestuia, dupăceafostasamblatîn clădirea respectivă. în plus, rezistența pe care o oferă această invenție nu este sigură, din cauza părților mari din care este asamblată, care determină constructorul să folosească, la rândul său, elemente de secțiune mare din respectiva clădire. Mai mult, din cauza faptului că asamblarea acestei unități implică folosirea unui număr considerabil de buloane, găurile acestor buloane, efectuate în elementele secționale, slăbesc rezistența acestora, implicit și rezistența întregii structuri.
O altă soluție din domeniul securității construcțiilor, este reprezentată de invenția din brevetul FR-A-1408922, cu titlul: „Refugiul pentru climatizarea ambianței individuale.
Această invenție implică crearea unei incinte protejate, cu o formă și o dimensiune asemănătoare cu cele ale unei camere, în care materialele sunt sprijinite de părțile laterale, având rol de tampon. Mărimea și construcția acestui spațiu oferă o anumită protecție împotriva strivirii, în cazul prăbușirii clădirii respective, însă nici pe departe nu asigură siguranța persoanelor după dezastrul unui cutremur, în primul rând, pentru că nu oferă
RO 123492 Β1 aproape deloc protecție împotriva obiectelor zburătoare, cum ar fi sticla spartă, lemnul și 1 betonul. în cele din urmă, datorită materialelor și tehnicilor de construcție necesare, realizarea acestei soluții este foarte costisitoare, iar deplasarea incintei, după ce a fost 3 construită, este aproape imposibilă.
Niciuna dintre soluțiile cunoscute indicate mai sus, pentru protecția persoanelor în 5 caz de seism, nu aavutîn vedere posibilitatea amplasării acestora în săli de curs sau birouri, pentru a fi utilizate individual de pârtieipanții aflați în procesul de învățământ sau de angajații 7 unei firme, și nici nu pot fi folosite în acest scop, datorită construcției lor. în fapt, aceste construcții cunoscute nu pot fi utilizate rapid și individual de persoanele aflate în incintele 9 unei clădiri.
O soluție cunoscută este și cea din brevetul RO 120284 B1, „Modul de protecție 11 antiseismică si anticiclonică, ce realizează un spațiu protejat într-un imobil nou sau existent, fără să ocupe un volum mare sau să aibă o greutate excesivă. Modulul este construit dintr-un 13 cadru paralipipedic, cu închidere fixă pe cinci laturi și cu o ușă de acces pe cea de-a șasea latură. Cadrul paralelipipedic este o structură nedeformabilă dintr-un material rezistent. în 15 cazul unui seism, utilizatorul trebuie să se deplaseze spre modulul plasat într-un anumit loc din incinta camerei și să deschidă ușa de acces pentru a intra în incinta modulului. 17
Construcția acestui modul de protecție nu a avut în vedere utilizarea individuală a acestuia în clasele de școală, universități sau birouri, și nici nu poate fi utilizat în acest mod, adică, 19 în mod individual, pentru fiecare persoană aflată într-un pupitru de clasă, cu protecție antiseismică, la orele de curs, în procesul de învățământ, și nici individual, de către o 21 persoană aflată în fața unui birou, în procesul muncii sau studiului.
Problema pe care invenția de față o rezolvă constă în a asigura o protecție individuală 23 pentru urmările unui seism, în orice moment al ocupării de către această persoană a unui loc la un pupitru școlar sau universitar, sau la un pupitru de birou în incinta unui apartament 25 sau cameră de lucru, printr-o manevrare individuală rapidă a pupitrului, în vederea adăpostirii sale. 27
Soluția tehnică, pentru rezolvarea acestei probleme, constă în adaptarea, la construcția existentă, a unor astfel de pupitre, a unor mijloace tehnice care să permită 29 crearea rapidă a unei incinte protejate împotriva urmărilor unui cutremur, care implică impacturi mecanice cu corpuri înconjurătoare, astfel fiind posibilă autoasigurarea protecției 31 individuale, printr-o singură manevră, a ocupantului, asupra pupitrului său, la semnalul vizual al unui dispozitiv de avertizare, în timp real, a cutremurelor. în plus, incinta astfel creată 33 asigură posibilitatea comunicării persoanei din interior cu persoanele din afara ei, cum sunt echipele de intervenție, și poate asigura depozitarea unei minime cantități de hrană și apă, 35 până la intervenția de salvare, precum și a altor utilități fie de siguranță, cum ar fi o centură și o sursă de oxigen sub presiune, fie de comunicare cu exteriorul. 37
Un alt obiectiv rezolvat de invenție este acela că incinta creată poate conferi protecție și pentru alte dezastre sau pericole, cum ar fi cicloane, atacuri teroriste, stări de război etc. 39 Un alt obiectiv al acestei invenții este că incinta creată poate fi folosită și ca mijloc de protecție a utilizatorilor, în cazul unui atac armat asupra colectivității protejate cu pupitrul de 41 protecție antiseismică și antiteroristă.
Un obiectiv adițional al acestei invenții este reprezentat de faptul că pupitrul 43 antiseismic oferă mijloace de protecție pentru utilizator împotriva focului și fumului.
Un alt obiectiv al acestei invenții este acela că modulul este rezistent pentru a putea 45 susține o greutate substanțială, plasată pe acesta, un interval de timp foarte mare.
Un alt obiectiv al acestei invenții este acela că, în pupitrul antiseismic, poate exista 47 o mască de protecție, pe care utilizatorul o poate folosi în cazul existenței unei cantități foarte mari de praf sau fum. 49
RO 123492 Β1
Un obiectiv adițional al acestei invenții este reprezentat de faptul că pupitrul antiseismic poate fi dotat cu o stație de emisie-recepție, pentru a permite supraviețuitorilor să comunice cu familia și cu echipele de salvare. Aceasta constituie totodată și un important suport psihologic.
Pupitrul antiseismic, conform invenției, rezolvă problema tehnică, precum și celelalte obiective subsumate problemei, prin aceea că este constituit dintr-un cadru paralelipipedic, la care sunt realizate rigidizări pe toate fețele sale, căptușit la interior cu un material moale, și care are atașat la exterior un scut rezistent, dintr-un material compozit sau alt fel de material la fel de rezistent, neinflamabil, în interiorul cadrului este amplasat un panou mobil, de asemenea, căptușit, la interior, cu un material moale, și având atașat, la exterior, același scut rezistent, dintr-un material compozit sau alt fel de material la fel de rezistent și neinflamabil, panolul mobil în poziție normală are rolul de suport pentru obiecte persoanale, iar la apariția evenimentului, are rol de ușă de acces, prin care utilizatorul poate intra și ieși din spațiul protejat; la manevrarea utilizatorului, panoul mobil glisează și se rotește în poziție verticală, pe un ghidaj orizontal și apoi pe un ghidaj vertical, amplasat la fața anterioară a cadrului, această manevră fiind făcută cu ajutorul mânerului; panoul mobil este prevăzut cu niște role de sprijin, posterior și anterior, iar pentru ridicarea panoului, există un cârlig la care este prins un cablu înfășurat pe un tambur, având atașat mecanismul cu clichet, montat pe ghidajul panoului, prin niște urechi, acționarea acestuia realizându-se cu o pârghie; blocarea în poziția verticală a panoului mobil se poate face și cu ajutorul unui zăvor, accesibil atât din interiorul, cât și din exteriorul spațiului protejat.
Pupitrul antiseismic, conform invenției, are asociat un dispozitiv electronic de avertizare în timp real, compus dintr-un avertizor seismic, care acționează pe de-o parte asupra alimentării cu gaze naturale a clădirii, blocându-o, și pe de altă parte, pornește difuzarea unui mesaj luminos de către un modul, cu variații luminoase de securitate, pentru a îndemna utilizatorii să facă acele manevrele de glisare sau rotire ale panoului mobil și intrare în pupitru, modulul putând fi unul vocal, caz în care este alcătuit dintr-un dispozitiv înregistrator și de redare, și un difuzor.
Această invenție este reprezentată de un pupitru antiseismic, care se poate transforma într-un miniadăpost antiseismic pentru 1...2 persoane, într-un timp scurt, fiind dotat cu echipament de supraviețuire.
Pupitrul antiseismic este construit dintr-un ansamblu de celule elementare, nedeformabile, construite dintr-un material foarte rezistent, de exemplu, metal sau material neinflamabil, nemetalic, compozit sau plastic, cu caracteristici mecanice foarte bune, care atât datorită formei lor, cât și naturii materialului utilizat, constituie o protecție robustă, în special, pentru copiii sau adolescenții aflați într-o sală de clasă, în caz de cutremur, chiar dacă tavanul și încăperile de la etajele superioare se prăbușesc.
Pupitrul antiseismic cuprinde un cadru paralelipipedic cu o structură stabilă și rigidă din punct de vedere dimensional, construit din materiale ignifugate și robuste din punct de vedere structural, care are o carcasă exterioară rezistentă. Patru fețe ale pupitrului sunt închise, cea de-a cincea este și sprijinită direct pe podea, iar cea de-a șasea este închisă sau deschisă de un panou mobil, plasat frontal la poziția închis sau plasat în interiorul pupitrului ca etajeră, la poziția deschisă a pupitrului. Panoul mobil este acționat manual de către utilizator, pentru închiderea incintei și, folosind un mijloc auxiliar de ridicare a acestui panou mobil, pentru deschidere. Acest panou mobil, în poziție curentă, constituie suport pentru obiecte personale, iar în cazul manevrării sale de către utilizatorul pupitrului, închide cea de-a șasea față a pupitrului, realizând un scut de protecție împotriva diverselor proiectile mecanice din urmările cutremurului. în fapt, în momentul închiderii celei de-a șasea fețe
RO 123492 Β1 mobile, structura de rezistență a ansamblului se completează cu ultimul element. Datorită 1 faptului că pupitrul este realizat sub forma unei construcții rigide, deformarea sau distrugerea acestuia este foarte dificilă. 3
Pentru o siguranță mai mare, pupitrul poate fi ancorat într- un punct fix al clădirii.
Echipamentul de supraviețuire, format din centura de siguranță, masca de praf, hrană, apă, 5 stația de emisie-receptie, are rolul de a proteja supraviețuitorii și de a le oferi condiții de supraviețuire și confort până la sosirea echipelor de salvare. Baliza electronică, ce poate fi 7 montată în interior, face posibilă reperarea supraviețuitorilor, cu precizie, de către salvatori, în cel mai scurt timp. 9
Aceasta invenție constă așadar într-un un pupitru antiseismic care oferă siguranță împotriva dezastrelor de ordin natural sau criminal. Pupitrul este proiectat să protejeze viața 11 în momentul cutremurului, chiar în cazul prăbușirii clădirii și să protejeze utilizatorul blocat sub resturile clădirii prăbușite până în momentul descarcerării. 13
Pentru montarea acestui pupitru antiseismic, el poate fi transportat de către doi oameni, fără a fi nevoie de dispozitive adiționale.15
Avantajele pupitrului antiseismic, conform invenției, sunt următoarele:
- poate asigura protecția individuală și rapidă a persoanei aflate în fața pupitrului, în 17 orice moment, printr-o manevră executată de aceasta asupra mijloacelor din construcția pupitrului;19
- posibilitatea creată pentru autoasigurarea protecției elimină fenomenele de panică, perspoanele fiind mai încrezătoare în salvarea lor;21
- utilizatorul acestui pupitru antiseismic este protejat și în timpul acțiunii de degajare a bucăților din beton, lemn și a altor resturi de pe acesta, oferind astfel posibilitatea 23 salvatorilor să lucreze cu viteză mărită, aceștia nemaifiind preocupați de faptul că eforturile lor de salvare pot răni mai rău victima blocată sub dărâmături sau pot conduce la uciderea 25 acesteia;
- este simplu și ușor de montat, fiind astfel accesibil pentru orice persoană 27 răspunzătoare în domeniul securității structurale și a operațiunilor de salvare;
- protejează pe utilizator împotriva cioburilor de sticlă, a obiectelor zburătoare și a 29 altor obiecte ascuțite sau cu potențial de rănire, aflate în mediul înconjurător;
-estedeplasabilși suficient de ușor, astfel încât două persoane să îl poată transporta 31 la locul destinat a fi folosit, fără ajutorul altor dispozitive adiționale;
- permite unei persoane să supraviețuiască într-o clădire prăbușită, cel puțin câteva 33 zile;
- este ușor și rapid de asamblat, formă în care este instalat în locul de funcționare; 35
- materialele care intră în construcția pupitrului nu necesită prelucrării cu personal de înaltă calificare și personal ultracalificat.37
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1...5, care reprezintă:39
- fig. 1, vedere anterioară, în perspectivă, a pupitrului în poziție de utilizare normală;
- fig. 2, secțiune transversală prin pupitrul antiseismic, cu cele trei poziții posibile ale 41 panoului mobil;
- fig. 3, secțiune după AA prin ghidajul orizontal;43
- fig. 4, pupitrul antiseismic cu pereții în poziție desfășurată și cu sistemul de rigidizare al acestora;45
- fig. 5, dispozitivul de avertizare luminoasă a unui cutremur, în timp util.
RO 123492 Β1
Pupitrul antiseismic este constituit dintr-un cadru paralelipipedic 1, la care sunt realizate rigidizările V, pe toate fețele sale (superioară, inferioară, posterioară, laterală dreapta și laterală stânga). Cadrul 1 este căptușit la interior cu un material moale (care nu este reprezentat în figuri) și are atașat la exterior un scut rezistent 2, dintr-un material compozit sau alt fel de material la fel de rezistent, neinflamabil. în interiorul pupitrului, este amplasat un panou mobil 3, cu lungimea Lp, căptușit la interior cu un material moale și având atașat la exterior același scut rezistent 2, dintr-un material compozit sau alt fel de material la fel de rezistent și neinflamabil, care joacă, în poziție normală, rolul de suport pentru obiecte persoanale, iar la apariția evenimentului, are rol de ușă de acces, prin care utilizatorul poate intra și ieși din spațiul protejat. Panolul mobil 3, la manevrarea utilizatorului, glisează și se rotește în poziție verticală pe un ghidaj orizontal 4, dispus la distanța h față de partea superioară a cadrului 1 și apoi pe un ghidaj vertical 5, amplasat la fața anterioară a cadrului 1, această manevră făcânduse cu ajutorul mânerului 6. Ghidajele 4 și 5 au deschiderea E, astfel cum este prezentată în fig. 3. Pentru reducerea forțelor de frecare care apar la glisarea panoului 3, sunt dispuse, pe acest panou 3, niște role de sprijin 7, cu diametrul Dr.
în fig. 2, panoul 3 este prezentat într-o poziție intermediară 3' și în poziția finală 3 de închidere a incintei. Poziția închisă 3 a panolui 3 constituie un scut de protecție contra diverselor proiectile, cioburi și obiecte mici ce zboară prin încăpere, la evenimente. în poziția verticală închisă 3 a panoului mobil 3, între panoul mobil 3 și panoul superior al pupitrului, rămâne un joc superior e. în poziția intermediară 3' a panoului mobil 3, panoul mobil 3 va ieși din gabaritul pupitrului cu mărimea s. în poziție verticală, acest panou mobil 3 completează totodată structura de rezistență a ansamblului cu ultimul element necesar.
Panoul mobil 3 are dispusă una din rolele de sprijin 7, cea posterioară, la distanța Cs față de capătul din spate al panoului mobil 3, iar rola de sprijin din față (cea dinspre deschiderea pupitrului) la distanța Cf.
Ghidajul vertical 5 are înățimea H.
Panoul mobil 3 în poziția orizontală de funcționare normală a pupitrului este poziționat de adâncitura a, astfel încât la partea posterioară să rămână jocul spate Js între panoul 3 și peretele posterior al pupitrului antiseismic.
în fig. 3 este prezentat jocul lateral Jl între rolele de sprijin 7 și ghidajele orizontal 4 și vertical 5.
Pentru ridicarea panoului, se poate folosi și un cârlig 8, la care este prins un cablu 9, înfășurat pe un tambur 10, având atașat un mecanism cu clichet 11, cu o construcție cunoscută, acționarea realizându-se cu o pârghie 12. Tamburul 10 este prins la ghidajul orizontal 4, prin urechile 13. Pentru a împiedica deplasarea accidentală a panoului mobil 3, rola de sprijin 7 din față poate coborî într-o adâncitură a, a ghidajului orizontal 4, la aceeași distanța Cf de capătul din față al panoului mobil 3.
Pentru a se evita blocarea panoului mobil 3 în timpul manevrei de închidere sau deschidere a incintei, trebuie îndeplinite următoarele relații:
H > Lp + e, h > Cs + Js,
Js > 5 mm, pentru a se evita blocarea panoului 3 în cazul deformațiilor cadrului 1,
Dr < E + 4 mm.
Blocarea în poziție verticală a panoului 3 se poate face și cu ajutorul unui zăvor 14, accesibil atât din interiorul, cât și din exteriorul spațiului protejat printr-un decupaj corespunzător.
RO 123492 Β1
Fig. 4 reprezintă schema desfășurată a cadrului de rezistență, care poate susține 1 sarcini extrem de mari, protejând, astfel, utilizatorii. în schema desfășurată, sunt prezentate:
fața superioară 15, fața spate 16, fața inferioară 17, fețele laterale 18 - stânga și 19 - dreapta, 3 fața anterioară 20 și panoul mobil 3.
Pupitrul antiseismic este prevăzut cu placa de prindere b, pentru o eventuală fixare 5 la clădire.
Constituind o parte integrantă a concepției invenției, asociat pupitrului antiseismic, 7 este prevăzut un dispozitiv electronic de avertizare în timp real, fie individual pentru fiecare pupitru, fie un singur dispozitiv de avertizare pentru camera de studiu. Acest dispozitiv 9 transmite avertismente luminoase în timp real despre catastrofele iminente, și prin oprirea avertizărilor luminoase, se indică despre faptul că pericolul a trecut. Dispozitivul este compus 11 din dintr-un avertizor seismic 20, prevăzut cu avertizorul luminos 21, cu variații luminoase de securitate, pentru a îndemna utilizatorii să efectueze manevrele de glisare și rotire ale 13 panoului 3, concomitent cu intrarea în pupitru. Totodată, avertizorul seismic 20 comandă, prin intermediul unui releu 22, robinetul 23 de alimentare cu gaze al clădirii. în același timp, 15 avertizorul seismic 20 comandă un modul vocal, alcătuit dintr-un dispozitiv înregistrator de redare 24 și un difuzor 25. 17
De exemplu, în cazul în care începe un cutremur, sistemul de avertizare luminos în timp real 20 îi va alerta pe toți utilizatorii că va începe un cutremur și că fiecare trebuie să 19 ocupe imediat spațiul protejat din pupitrul său. Timpul de ajungere și ocupare a incintei în vederea protecției este scurt. După ce cutremurul s-a oprit și agenții de siguranță ai clădirii 21 au stabilit că este posibilă întoarcerea la lucru, sau în cazul avariilor la nivelul clădirii, deplasarea către ieșiri este permisă; această informație va fi transmisă către ocupanții 23 modulelor prin intermediul sistemului electronic de avertizare în timp real.
în caz de catastrofă naturală sau criminală iminentă, la semnalele transmise fie de 25 sistemul de avertizare 20 în timp real, fie sesizate direct de către utilizatorul pupitrului, acesta intră în cadrul paralelipipedic 1, deplasează panoul mobil 3, care glisează pe ghidajul 4 și 27 se rotește pe ghidajul 5 în poziția verticală 3 a panoului 3 de protecție; în următoarea manevră, panoul 3 se va bloca în poziție închisă verticală 3 și utilizatorul va aștepta 29 încetarea stării de pericol. Utilizatorul își poate pune, opțional, centura de siguranță (neprezentatăîn figuri) și dacă este necesar, masca de praf (neprezentată în figuri). Fiecare 31 pupitru mai poate fi prevăzut și cu o baliză electronică (neprezentată în figuri), ce poate fi activată de utilizator, pentru a permite localizarea cu exactitate și într-un timp scurt a poziției 33 supraviețuitorilor sub dărâmături și descarcerarea lor de către echipele de salvare. în incintă sunt plasate și rezerva de apă și hrană concentrată (neprezentată în figuri). Existența unei 35 stații de emisie-recepție (neprezentată în figuri) le permite utilizatorilor să păstreze contactul cu familia și cu echipele de salvare. 37
Pupitrul antiseismic, conform invenției, în vederea utilizării eficiente și rapide, necesită instruirea utilizatorilor, astfel încât să se ajungă la un sistem de reacție rapidă și în condițiile 39 în care este eliminată panica.

Claims (2)

Revendicări
1. Pupitru de protecție antiseismică și antiteroristă, care conferă protecție în caz de dezastre naturale sau acțiuni criminale, caracterizat prin aceea că este constituit dintr-un cadru paralelipipedic (1), la care sunt realizate rigidizările (T) pe toate fețele sale, căptușit la interior cu un material moale și care are atașat la exterior un scut rezistent (2), dintr-un material compozit sau altfel de material la fel de rezistent, neinflamabil, în interiorul cadrului (1) este amplasat un panou mobil (3), de asemenea, căptușit, la interior, cu un material moale și având atașat la exterior același scut rezistent (2), dintr-un material compozit sau alt fel de material la fel de rezistent și neinflamabil, panoul mobil (3), în poziție normală, are rolul de suport pentru obiecte personale, iar la apariția evenimentului, are rol de ușă de acces, prin care utilizatorul poate intra și ieși din spațiul protejat, la manevrarea utilizatorului, panoul mobil (3) glisează și se rotește în poziție verticală (3) pe un ghidaj orizontal (4) și apoi pe un ghidaj vertical (5) amplasat la fața anterioară a cadrului (1), această manevră fiind făcută cu ajutorul unui mâner (6), panoul (3) fiind prevăzut cu niște role de sprijin (7), posterioare și anterioare, iar pentru ridicarea panoului, există un cârlig (8) la care este prins un cablu (9) înfășurat pe un tambur (10), având atașat mecanismul cu clichet (11), montat pe ghidajul (4), prin niște urechi (13), acționarea acestuia realizându-se cu o pârghie (12), blocarea în poziție verticală (3) a panoului mobil (3) se poate face și cu ajutorul unui zăvor (14), accesibil atât din interiorul, cât și din exteriorul spațiului protejat.
2. Pupitru conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că are asociat un dispozitiv electronic de avertizare în timp real, compus dintr-un avertizor seismic (20), prevăzut cu un avertizor luminos (21), cu variații luminoase de securitate, pentru a îndemna utilizatorii să efectueze manevrele de glisare și rotire ale panoului (3), concomitent cu intrarea în pupitru, avertizorul seismic (20) comandă, prin intermediul unui releu (22), robinetul (23) de alimentare cu gaze al clădirii și, în același timp, un modul vocal (24), alcătuit din un dispozitiv înregistrator de redare și un difuzor (25).
ROA200700746A 2006-10-27 2007-10-26 Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă RO123492B1 (ro)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200700746A RO123492B1 (ro) 2007-10-26 2007-10-26 Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă
PCT/RO2007/000022 WO2008066400A1 (en) 2006-10-27 2007-10-29 Antiseismic desk

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200700746A RO123492B1 (ro) 2007-10-26 2007-10-26 Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO123492B1 true RO123492B1 (ro) 2012-12-28

Family

ID=47504278

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200700746A RO123492B1 (ro) 2006-10-27 2007-10-26 Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO123492B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GR20150100527A (el) * 2015-12-04 2017-08-31 Κωνσταντινος Νικολαου Σουκος Σχολικος πινακας προστασιας μαθητων απο εκτακτες καταστασεις

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GR20150100527A (el) * 2015-12-04 2017-08-31 Κωνσταντινος Νικολαου Σουκος Σχολικος πινακας προστασιας μαθητων απο εκτακτες καταστασεις
GR1009339B (el) * 2015-12-04 2018-07-31 Νικολαος Κωνσταντινου Σουκος Σχολικος πινακας προστασιας μαθητων απο εκτακτες καταστασεις

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102649006A (zh) 建筑物火灾逃生系统及避难仓
US20200254287A1 (en) Escape system
WO2008066400A1 (en) Antiseismic desk
Pal et al. Fire incident at AMRI hospital, Kolkata (India): a real time assessment for urban fire
CN201991288U (zh) 多、高层建筑抗破坏性地震整体求生系统
JP6593818B1 (ja) 防災扉
RU2637084C1 (ru) Спасательная капсула
CN201972440U (zh) 防火、防窒息、防震躲避室
WO2001053632A1 (en) Rescue capsule for free standing installation inside a building
WO2012177109A1 (ru) Спасательная капсула
RO123492B1 (ro) Pupitru de protecţie antiseismică şi antiteroristă
CN206928735U (zh) 应急救生舱
Proulx Evacuation by elevators: who goes first
TW201812149A (zh) 避難所的門構造
JP2007210779A (ja) エレベータ装置
CN107246176A (zh) 应急救生舱
CN212998038U (zh) 一种火灾地震护生舱
RU2376431C2 (ru) Спасательный модуль при пожарах и землетрясениях
CN103352628A (zh) 多功能生命保险柜
JP6368892B1 (ja) 津波、洪水、高潮対策用の避難部屋付き建築建造物
CN202751707U (zh) 防震舱
CN215483814U (zh) 一种双层逃生墙结构
Rini Applying Indonesia Regulation on Fire Protection System at WTC 1 Building in Jakarta through Fire Risk Assessment (FRA)
CN217661164U (zh) 一种安全舱
JP3016039U (ja) 戸建住宅用浴室