RO123048B1 - Mobilier de depozitare modulat şi demontabil - Google Patents

Mobilier de depozitare modulat şi demontabil Download PDF

Info

Publication number
RO123048B1
RO123048B1 ROA200700540A RO200700540A RO123048B1 RO 123048 B1 RO123048 B1 RO 123048B1 RO A200700540 A ROA200700540 A RO A200700540A RO 200700540 A RO200700540 A RO 200700540A RO 123048 B1 RO123048 B1 RO 123048B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
furniture
sliding
panels
connectors
length
Prior art date
Application number
ROA200700540A
Other languages
English (en)
Inventor
Gheorghe Şteţco
Original Assignee
Gheorghe Şteţco
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gheorghe Şteţco filed Critical Gheorghe Şteţco
Priority to ROA200700540A priority Critical patent/RO123048B1/ro
Priority to PCT/RO2008/000007 priority patent/WO2009061226A2/en
Publication of RO123048B1 publication Critical patent/RO123048B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B47/00Cabinets, racks or shelf units, characterised by features related to dismountability or building-up from elements
    • A47B47/0025Horizontal connecting members adapted to receive and retain the edges of several panel elements
    • A47B47/0041Bars
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16BDEVICES FOR FASTENING OR SECURING CONSTRUCTIONAL ELEMENTS OR MACHINE PARTS TOGETHER, e.g. NAILS, BOLTS, CIRCLIPS, CLAMPS, CLIPS OR WEDGES; JOINTS OR JOINTING
    • F16B12/00Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior
    • F16B12/10Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like
    • F16B12/12Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like for non-metal furniture parts, e.g. made of wood, of plastics
    • F16B12/125Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like for non-metal furniture parts, e.g. made of wood, of plastics using mortise and tenon joints

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Assembled Shelves (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un mobilier de depozitare modulat şi demontabil, alcătuit din cel puţin două panouri orizontale (4) şi cel puţin două panouri verticale (5, 6), pe canturile de îmbinare ale acestora fiind fixate elemente de culisare (8) destinate a conlucra cu nişte canale culisoare (a), de formă conjugată elementelor culisoare (8), prelucrate pe canturile de îmbinare ale unor conectori (1, 2, 3), lungimea canalelor culisoare (a) fiind mai mică decât lungimea conectorilor (1, 2, 3), în care lungimea conectorilor (1, 2, 3) este mai mare decât lungimea panourilor orizontale (4) şi a panourilor verticale (5, 6), şi rigidizarea mobilierului modulat în stare asamblată este realizată cu un panou spate (9) care se îmbină cu partea posterioară a conectorilor (1, 2, 3).

Description

Invenția se referă la un mobilier modulat, cu îmbinări culisante. Domeniul tehnic, în care se poate aplica invenția revendicată, este fabricarea mobilei.
în prezent, mobilierul produs oriunde în lume se poate împărți,după modul în care este livrat clientului, în:
- mobilier asamblat (în fabrica producătoare);
- mobilier demontabil (care se asamblează la domiciliul clientului).
Mobilierul asamblat implică, pe lângă costurile proprii, și costuri suplimentare, datorate asamblării în fabrică a structurii, ambalajului, volumului mare de depozitare, volumului mare de transport și, de aceea, această categorie de mobilier rămâne tot mai mult în domeniul producției mobilei de artă și a mobilei de comandă. Mobilierul asamblat folosește în general îmbinări fixe, realizate, cel mai frecvent, prin încleiere,îmbinări de tipul: încleiere plană, îmbinare în dinți prin încleiere, încleiere în lambă și uluc,îmbinare încleiată cu dibluri, îmbinare cu cep și scobitură etc.
Mobilierul demontabil nu are dezavantajele mobilierului asamblat, deoarece: asamblarea nu se mai face în fabrică, costul ambalării este redus, costul depozitării este mai mic, costul transportului este mult mai mic și astfel produsul poate ajunge la client la un preț rezonabil, producând profit tot lanțului: producție, intermediere, depozitare, comercializare.
Mobilierul demontabil se realizează din subansambluri, prin intermediul îmbinărilor reversibile sau semireversibile, cum ar fi: îmbinare cu dibluri neîncleiate, îmbinare cu șurub Ericsson, îmbinare prin înșurubare etc.
O soluție din stadiul actual al tehnicii, apropiată de invenția revendicată, este mobilierul demontabil care folosește șuruburi Ericsson, care constă din: pe panourile orizontale se fixează șuruburi cu cap exterior, în special la 90°, pe direcția îmbinării cu panourile verticale. Panourile verticale sunt prevăzute cu găuri în cant, care se termină cu o degajare cilindrică, în care intră capul exterior al șuruburilor din panoul orizontal și piulița cu excentric ce realizează îmbinarea și consolidarea îmbinării prin rotirea excentricului. Această soluție nu permite obținerea de mobilier modulat, ci se poate asocia construcției unui singur corp de mobilier.
Brevetul RO 118560 prezintă un set de elemente pentru realizarea unui corp de mobilă, alcătuit dintr-o ramă față și una spate, între care sunt dispuse niște elemente de legătură ce sunt prelucrate pe suprafețele alăturate cu uluce longitudinale și pe suprafețele laterale cu cepuri, de care sunt fixate niște panouri care formează pereții, fundul și tavanul corpului de mobilier.
Este cunoscută, din brevetul FR1352060, o bară de asamblare a unui stelaj, profilată cu o lambă, pentru asamblarea a două sau mai multe plăci din lemn, de-a lungul marginilor lor, stelaj constituit din plăci din lemn, orizontale și verticale, dispuse în unghi drept, una în raport cu cealaltă, în lungul suprafeței de margine a fiecărei plăci de lemn fiind fixate niște profiluri cu lambă, ce prezintă un cep longitudinal lipit în interiorul unei caneluri de formă corespondentă, prelucrată în placa de lemn, cep care nu se întinde în afara marginilor laterale ale plăcilor de lemn, făcând invizibilă conexiunea dintre acestea.
Aceste soluții necesită mai multe tipuri de elemente componente, care necesită un montaj mai dificil, care nu mai poate fi demontat, mobilierul astfel realizat fiind destul de costisitor.
Problema tehnică constă în posibilitatea de modulare, într-o multitudine de structuri diferite, a mobilierului de depozitare și de demontare completă, folosindu-se un număr limitat de elemente tipizate.
RO 123048 Β1
Aceasta problemă tehnică este rezolvată prin realizarea unui mobilierde depozitare 1 modulat și complet demontabil, într-o multitudine de structuri diferite, folosindu-se un număr limitat de elemente tipizate, respectiv, panouri orizontale și panouri verticale, echipate pe 3 canturile de îmbinare cu elemente de culisare, asamblate între ele cu ajutorul a trei tipuri diferite de conectori, conectori în L, cu două canale de culisare pe canturile de îmbinare, 5 conectori în T, cu trei canale de culisare pe canturile de îmbinare, dispuse la 90°, și conectori C, în cruce, cu patru canale de culisare pe canturile de îmbinare, dispuse la 90°. 7
Pentru a monta un corp rectangular de mobilier, conform invenției,se asamblează, prin culisare, un panou orizontal cu doi conectori L, se asamblează două panouri verticale, 9 prin culisare dinspre în spate spre în față, în canalele culisoare libere ale conectorilor inferiori, se asamblează, prin culisare, doi conectori L superiori, cu panourile verticale, se 11 asamblează placa superioară, prin culisare, în canalele culisoare rămase libere, ale conectorilor superiori și se montează panoul spate și frontul (ușă, sertar etc). 13
Pentru a monta n corpuri rectangulare în plan orizontal, se asamblează n panouri orizontale cu n-1 conectori T și cu doi conectori L, în extrema stângă și dreaptă, se 15 asamblează n+1 panouri verticale, prin culisare, în conectorii inferiori, se asamblează n-1 conectori T și cu doi conectori L în extrema stângă și dreaptă, în partea de sus a panourilor 17 verticale și se asamblează n panouri verticale în conectorii superiori.
Se montează n panouri spate și fronturile dorite (uși,sertare,uși de sticlă sau spațiul 19 rămâne gol). Pentru structuri verticale.se procedează la fel, doar că în plan vertical.
Pentru structuri spațiale, se procedează la fel, cu mențiunea că, acolo unde este 21 cazul, se vor folosi conectori C, care au canale culisoare pe toate cele patru laturi.
Invenția revendicată poate fi exploatată industrial, datorită faptului că toate ele- 23 mentele componente sunt tipizate și se pretează liniilor industriale rapide, de mare capacitate, automatizate sau computerizate, care realizează un nivel foarte ridicat al productivității 25 și un nivel de cost minim, care se reflectă în prețul final, decent, al produsului.
Mobilierul poate fi definit de către client, conform structurii mobilierului pe care îl 27 dorește, conform spațiului disponibil și poate modifica oricând structura mobilierului, în sensul extinderii sau diminuării unei structuri existente, datorită posibilităților invenției 29 revendicate.
Invenția revendicată poate fi exploatată industrial, datorită faptului că mobilierul este 31 în construcție demontabilă, iar, în acest caz: procesul de producție, ambalare, depozitare în fabrica producătoare, transport fabrică - unitate comercială, depozitare premergătoare 33 comercializării, transport magazin - client final, totul, se realizează cu costuri minime și foarte eficient. 35
Avantajele invenției revendicate, în raport cu stadiul tehnicii, sunt următoarele:
- mobilierul modulat, cu îmbinări culisante, oferă posibilitatea realizării unui număr 37 infinit de structuri de mobilier, diferite, folosind un număr limitat de elemente componente, tipizate; 39
- clientul poate să își definească, singur sau consiliat, structura mobilierului pe care îl dorește, conform spațiului disponibil; 41
- orice structură obținută se poate modifica ușor, în sensul extinderii sau diminuării unei structuri existente și, de asemenea, piesele, care în timpul folosirii se degradează, pot 43 fi schimbate ușor;
- prin intermediul unui software minimal, clientul își poate configura structura dorită 45 și o poate comanda la unitatea comercială;
- elementele componente sunt ușor de produs și se pretează la linii de producție 47 rapide, computerizate, cu eficiență mare și costuri mici;
RO 123048 Β1
- montarea și demontarea sunt ușor de făcut și nu necesită o pregătire de specialitate sau mijloace tehnice sofisticate;
- elementele componente ale mobilierului sunt ușor de ambalat, depozitat, și de transportat;
- sub aspectul protecției mediului, după perioada de folosință, structurile create sunt ușor de demontat și pot reintra integral în circuitul de reciclare.
Prezentarea figurilor din desenele explicative:
- fig. 1 prezintă o vedere frontală și elementele constitutive ale unui corp de mobilier cu două compartimente inferioare și două compartimente superioare, realizat conform invenției;
- fig. 2 prezintă o vedere față a unui corp de mobilier cu patru compartimente și a direcției secțiunii A-A;
- fig. 3 prezintă o vedere laterală din stânga a structurii descrise în fig. 2 și a direcției secțiunii B-B;
- fig. 4 prezintă o vedere de sus a structurii descrise în fig. 2;
- fig. 5 prezintă secțiunea A-A;
- fig. 6 prezintă secțiunea B-B;
- fig. 7 prezintă o vedere mărită a detaliului 1 din fig.6;
- fig. 8 prezintă o vedere mărită a detaliului 3 din fig.6;
- fig. 9 prezintă o vedere mărită a detaliului 2 din fig.6;
- fig. 10 prezintă o vedere detaliată a secțiunii A-A a structurii și elementele sale componente;
- fig. 11 prezintă o vedere axonometrică a îmbinării cu conector T, din mijloc-stânga și componentele sale;
- fig. 12 prezintă o vedere axonometrică a îmbinării cu conector C, din centru și componentele sale;
- fig. 13 prezintă o vedere axonometrică a îmbinării cu conector L, din stânga-jos și componentele sale.
Mobilierul de depozitare, modulat și completdemontabil, într-o multitudine de structuri diferite, folosește un număr limitat de elemente tipizate, și este compus din panouri orizontale 4, panouri verticale de jos 5, panouri verticale 6 de sus și niște conectori de trei tipuri 1,2 și 3, ce au prevăzute niște canale de culisare a, pe canturile de îmbinare și niște panouri spate 9.
Panourile orizontale 4 și panourile verticale 5 și 6, fiind panouri din lemn masiv, panouri celulare, PAL melaminat sau MDF finisat, sunt echipate pe canturile de îmbinare cu niște elemente culisoare 8, din material plastic, fixate pe panourile 4, 5, 6, cu ajutorul unor șuruburi pentru lemn 7.
Lungimea canalului culisor a este egală cu lungimea elementului de culisare 8 și nu vine pe toată lungimea conectorului 1, ci se oprește înainte de a ajunge la partea din față, din motive estetice. Panourile spate 9 se montează după ce structura este constituită și are rolul de a stabiliza structura astfel constituită și de a acoperi partea din spate a mobilierului, montajul făcându-se cu șuruburi pentru lemn.
Conectorul 1, produs din material plastic sau aluminiu, are două canale culisoare a, dispuse în L, pe două fețe, la 90’, canale culisoare a care copiază în secțiune forma elementului culisor 8, iar lungimea conectorului 1 este egală cu lățimea panourilor 4, 5 sau 6.
RO 123048 Β1
Conectorul 2 este produs din material plastic sau aluminiu, are trei canale culisoare 1 a, dispuse în T, pe trei fețe la 90’, canalele culisoare a copiind în secțiune forma elementului culisor 8, iar lungimea conectorului 2 este egală cu lățimea panourilor 4, 5,6. 3
Conectorul 3, produs din plastic sau aluminiu, are patru canale culisoare a, dispuse în cruce C, la 90’, canale culisoare a care copiază în secțiune forma elementului culisor 8, 5 iar lungimea acestuia este egală cu lățimea panourilor 4,5 și 6. Partea frontală a elementului culisor 8 sau capătul vizibil după asamblare nu lasă să se vadă canalele culisoare a, pentru 7 că acestea sunt mai scurte decât elementul conector 8, așa cum este prezentat în fig. 10.
Pentru a obține structuri care să acopere o gamă cât mai largă de dimensiuni și 9 preferințe estetice și funcționale, atât panourile verticale 5,6, cât și panourile orizontale 4 vor fi realizate în trei variante de lungime: L, 2L și 4L, păstrând lățimea constantă în toate 11 cazurile.

Claims (4)

1. Mobilier de depozitare, modulat și demontabil, alcătuit din cel puțin două panouri orizontale (4) și cel puțin două panouri verticale (5 și 6), pe canturile de îmbinare ale acestora fiind fixate elemente de culisare (8), destinate a conlucra cu niște canale culisoare (a) de formă conjugată elementelor culisoare (8), prelucrate pe canturile de îmbinare ale unor conectori (1,2 și 3), lungimea canalelor culisoare (a) fiind mai mică decât lungimea conectorilor (1,2 și 3), caracterizat prin aceea că lungimea conectorilor (1,2 și 3) este mai mare decât lățimea panourilor orizontale (4) și a panourilor verticale (5 și 6) și prin aceea că rigidizarea mobilierului modulat, în stare asamblată, este realizată cu un panou spate (9), care se îmbină cu partea posterioară a conectorilor (1,2 și 3).
2. Mobilier de depozitare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că conectorul (1) are două canale culisoare (a), dispuse în L, pe două fețe, la 90*.
3. Mobilier de depozitare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că conectorul (2) are trei canale culisoare (a), dispuse în T, pe trei fețe, la 90’.
4. Mobilier de depozitare, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că conectorul (3) are patru canale culisoare (a), dispuse pe cele patru fețe, la 90‘, unul de altul.
ROA200700540A 2007-07-30 2007-07-30 Mobilier de depozitare modulat şi demontabil RO123048B1 (ro)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200700540A RO123048B1 (ro) 2007-07-30 2007-07-30 Mobilier de depozitare modulat şi demontabil
PCT/RO2008/000007 WO2009061226A2 (en) 2007-07-30 2008-07-21 Total modulated furniture with sliding joints

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200700540A RO123048B1 (ro) 2007-07-30 2007-07-30 Mobilier de depozitare modulat şi demontabil

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO123048B1 true RO123048B1 (ro) 2010-08-30

Family

ID=40626368

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200700540A RO123048B1 (ro) 2007-07-30 2007-07-30 Mobilier de depozitare modulat şi demontabil

Country Status (2)

Country Link
RO (1) RO123048B1 (ro)
WO (1) WO2009061226A2 (ro)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1374953A (fr) * 1960-05-21 1964-10-16 Procédé d'assemblage d'éléments pour constituer des coffres et du mobilier
NL290766A (ro) * 1962-03-30
EP1022968A1 (fr) * 1997-10-17 2000-08-02 Christian Huyghe Ensemble de construction
DE20307295U1 (de) * 2003-05-08 2003-09-18 Pfaffenberger Michael Verbindungsschiene zur Herstellung von Möbeln und Bauelementen

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009061226A2 (en) 2009-05-14
WO2009061226A3 (en) 2009-08-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10441075B2 (en) Bottle rack and kit for bottle-supporting assembly
US8733851B2 (en) Modular furniture system
EP1317893B1 (de) Profilanordnung zum Aufbau von Ausstellungs-oder Ladeneinrichtungen
KR20130072292A (ko) 책장 조립구조
EP2890272B1 (en) Cabinet, method for manufacturing a cabinet
KR20170004027U (ko) 무볼트 조립식 선반
KR20170002615U (ko) 금속부가 있는 조립식 나무책장
KR100725230B1 (ko) 디아이와이 책장
RO123048B1 (ro) Mobilier de depozitare modulat şi demontabil
KR100466260B1 (ko) 다용도 조립식 수납 가구
CN211722440U (zh) 一种柜体框架板材
CN108606518B (zh) 一种改进的厨卫板材
CN211021529U (zh) 一种柜体框架及镜柜
RU2175848C1 (ru) Мебельный элемент
KR200257658Y1 (ko) 다용도 조립식 수납 가구
CN210461289U (zh) 一种新型罗马柱与柜板一体化连接组件
KR200395858Y1 (ko) 가구용 프레임의 조립구조
RU202222U1 (ru) Панель раздвижной двери или перегородки
WO2007010526A2 (en) Modular knockdown furniture
CN210748168U (zh) 吊柜侧板
KR200395290Y1 (ko) 서랍용 함체
CN2512073Y (zh) 滑动开启式灯箱
KR200263092Y1 (ko) 조립식 선반틀
RU2207797C2 (ru) Мебельный элемент
CN104235142A (zh) 一种偏心锁紧组件及其空心型材组框方法