RO120998B1 - Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii - Google Patents

Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii Download PDF

Info

Publication number
RO120998B1
RO120998B1 ROA200400251A RO200400251A RO120998B1 RO 120998 B1 RO120998 B1 RO 120998B1 RO A200400251 A ROA200400251 A RO A200400251A RO 200400251 A RO200400251 A RO 200400251A RO 120998 B1 RO120998 B1 RO 120998B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
high voltage
cabinet
low voltage
radiocommunication
cable
Prior art date
Application number
ROA200400251A
Other languages
English (en)
Inventor
Teofil Mureşan
Călin Munteanu
Vasile Ţopa
Original Assignee
Electrogrup S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Electrogrup S.R.L. filed Critical Electrogrup S.R.L.
Priority to ROA200400251A priority Critical patent/RO120998B1/ro
Publication of RO120998B1 publication Critical patent/RO120998B1/ro

Links

Landscapes

  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)

Description

Invenția se referă la un sistem electric de alimentare și protecție a blocurilor de radiocomunicații montate pe stâlpii liniilor electrice aeriene destinat asigurării funcționării autonome sigure ale acestora.
Pentru alimentarea și protecția blocurilor sistemelor de radiocomunicații montate pe stâlpii radio sunt utilizate construcții dedicate pe care se amplasează antenele și echipamentele de alimentare aferente, alimentarea lorfăcându-se din surse autonome cu circuite specializate.
Dezavantajele acestor construcții dedicate constau din dificultatea de realizare în condiții de lipsă de spațiu în zonele dens populate, scoaterea terenurilor din circuitul agricol, acoperire în zone greu accesibile etc., precum și din necesitatea unor resurse tehnice specializate.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unui ansamblu pentru utilizarea stâlpilor liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune ca locații pentru amplasarea antenelor de telecomunicații radio și alimentarea sigură a acestora.
Sistemul conform invenției înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că antenele echipamentelorde radiocomunicații sunt amplasate pe stâlpii liniei electrice aeriene de înaltă tensiune, astfel încât, pentru fiecare stâlp pe care sunt amplasate antenele de telecomunicații radio se prevede câte un cabinet care conține echipamentele, cabinet ce poate fi amplasat sub stâlpul de înaltă tensiune sau în imediata vecinătate și care este alimentat de la rețeaua de joasă tensiune și utilizează niște fideri pentru transmisia de semnale între antene și sistemele de telecomunicații radio, fideri ce sunt montați printr-un pat de coborâre cablu.
Avantajele invenției sunt că se acoperă în mod eficient spațiul prin utilizarea coridoarelor pe care sunt plasate rețelele de transport a energiei electrice de înaltă tensiune, timp de implementare și costuri mult mai mici pe fiecare site în parte, că alimentarea nu necesită echipamente complicate și, nu în ultimul rând, protecția mediului înconjurător prin limitarea numărului de noi turnuri construite.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1 ....3, care prezintă:
- fig. 1, stâlp din liniile electrice de înaltă tensiune cu elementele antenei montate;
- fig. 2, schema electrică de alimentare cu energie și de protecție a echipamentelor de telecomunicații radio;
- fig. 3, schema prizei de pământ globale a echipamentelor de radiocomunicații în dublu inel.
Ansamblul potrivit invenției se referă la antenele de radiocomunicații de radio-frecvență 1 sau microunde 2, care pot fi amplasate pe stâlpii liniilor electrice aeriene sub sau deasupra conductoarelor de fază 3 sau chiar deasupra firului (firelor) de gardă 4 al liniei de înaltă tensiune al acesteia, care poate fi cu neutrul neizolat sau tratat.
Echipamentele de radiocomunicații amplasate pe stâlpi sunt alimentate cu energie electrică prin intermediul unor circuite de protecție de la o rețea de joasă tensiune 5. Pentru fiecare stâlp al liniei electrice aeriene 6, pe care sunt amplasate antenele de telecomunicații radio 1 și 2, se prevede câte un cabinet 7, care conține echipamentele, cabinet ce poate fi amplasat sub stâlpul de înaltă tensiune sau în imediata vecinătate a acestuia.
Cabinetul 7 conține echipamentele de transmisie/recepție ale sistemelor de telecomunicații radio și este alimentat de la rețeaua de joasă tensiune 5, și utilizează niște fideri 8 pentru transmisia de semnale între antenele 1,2 și sistemele de telecomunicații radio, fideri ce sunt montați printr-un pat de coborâre cablu. Tot în cabinetul 7 se află și câte un circuit de alimentare și protecție a echipamentelor sistemelor de telecomunicații 9.
RO 120998 Β1
Un circuit de alimentare și protecție poate fi alimentat la rândul său de la o rețea pu- 1 blică locală de joasă tensiune, de unde pot fi alimentați și alți consumatori uzuali. Alimentarea sistemului de telecomunicații radio se realizează pornind de la o cutie de racord 10, 3 care conține un separator cu siguranțe fuzibile 11, un întrerupător automat cu limitare de curent 12, un contor de înregistrare a energiei consumate 13 și respectiv trei descărcătoare 5 de joasă tensiune 14, montate între fazele rețelei trifazate și respectiv pământarea locală 15.
De la cutia de racord 10 alimentarea se continuă printr-o linie electrică aeriană de joasă ten- 7 siune 16, apoi printr-o cutie de joncțiune 17, iar de aici, printr-un cablu de joncțiune de joasă tensiune 18, subteran, până la un dulap de separare 19, dulap care este plasat, în acest caz, 9 sub stâlpul de înaltă tensiune pe care sunt instalate antenele de telecomunicații radio.
Legătura electrică dintre cutia de joncțiune 17 și dulapul de separare 19 se face 11 printr-un cablu de joncțiune trifazat, cu patru conductoare, și printr-un ecran metalic 18.
Cablul de joncțiune 18 va fi montat pe o distanță minimă de la stâlpul de înaltă ten- 13 siune pe care este amplasat dulapul de separare 19 într-un tub izolator etanș de PVC subteran și, pe cât posibil, perpendicular pe direcția coridorului liniei electrice de înaltă tensiune. 15
Dulapul de separare 19 conține un transformator de separare 21 și un descărcător 22, instalat între neutrul respectiv ecranarea cablului de joncțiune 18 și pământarea stâlpului 17 de înaltă tensiune, în amonte de transformatorul de separare 21. De asemenea, între fazele cablului de joncțiune 18 și neutrul, respectiv ecranarea acestui cablu, se montează trei des- 19 cărcătoare de joasă tensiune 23, cu parametri similari celor instalați în cutia de racord 10.
Masele echipamentelor instalate în dulapul de separare 19 și, dacă este cazul, dulapul însuși 21 sunt legate galvanic la priza de pământ a stâlpului de înaltă tensiune.
Pentru protecția sistemului de radiocomunicații, pentru micșorarea rezistenței pămân- 23 tării generale și pentru reducerea valorilor tensiunilor de atingere si de pas, circuitul de alimentare este prevăzut cu o priză de pământ globală în dublu inel PG, care constă din două 25 perimetre simetric plasate în jurul celor patru picioare ale stâlpului de înaltă tensiune, unul interior P1, respectiv unul exterior P2, confecționate din platbandă și fixate cu cordoane con- 27 tinue de sudură protejate la coroziune. Perimetrul exterior al prizei P2, este alcătuit din niște electrozi de pământare 24, împreună cu o platbandă de legătură 25, se amplasează în sol, 29 iar perimetrul interior P1 este alcătuit din alți electrozi de pământare 26, împreună cu o altă platbandă de legătură 27 din jurul unei platforme betonate a locului de dispunere a sistemului 31 de radiocomunicații 28, și se vor fixa la o adâncime mai mică decât la cea la care se află perimetrul exterior. 33
Cele două perimetre realizate, cel exterior P2 și cel interior P1 vor fi interconectate prin mai multe segmente de legătură 29. 35
Priza locală de pământare a stâlpului de înaltă tensiune PS se conectează la priza de pământ globală în dublu inel. Toate părțile metalice ale instalației sistemului de radio- 37 comunicații se vor conecta la priza de pământ globală, prin conductoare.

Claims (4)

1. Sistem electric de alimentare și protecție a blocurilor de radiocomunicații, caracte- rizat prin aceea că antenele echipamentelor de radiocomunicații sunt amplasate pe stâlpii 43 (6) liniei electrice aeriene de înaltă tensiune, astfel încât, pentru fiecare stâlp (6) pe care sunt amplasate antenele de telecomunicații radio (1 și 2), se prevede câte un cabinet (7) care 45 conține echipamentele, cabinet ce poate fi amplasat sub stâlpul de înaltă tensiune sau în imediata vecinătate și care este alimentat de la rețeaua de joasă tensiune (5) și utilizează 47 niște fideri (8) pentru transmisia de semnale între antenele (1, 2) și sistemele de telecomunicații radio, fideri (8) ce sunt montați printr-un pat de coborâre cablu. 49
RO 120998 Β1
2. Sistem electric de alimentare și protecție conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că alimentarea sistemului de telecomunicații radio se realizează de la o rețea publică locală de joasă tensiune (5) pornind de la o cutie de racord (10) care conține un separator cu siguranțe fuzibile (11), un întrerupător automat cu limitare de curent (12), un contor de înregistrare a energiei consumate (13) și respectivtrei descărcătoare de joasă tensiune (14), montate între fazele rețelei trifazate și respectiv pământarea locală (15), de la cutia de racord (10) alimentarea se continuă printr-o linie electrică aeriană de joasă tensiune (16), apoi printr-o cutie de joncțiune (17), iar de aici, printr-un cablu de joncțiune de joasă tensiune subteran (18) până la un dulap de separare (19), dulap care este plasat în acest caz sub stâlpul de înaltă tensiune pe care sunt instalate antenele de telecomunicații radio, iar legătura electrică dintre cutia de joncțiune (17) și dulapul de separare (19) se face printr-un cablu de joncțiune trifazat (18) cu patru conductoare și ecran metalic.
3. Sistem electric de alimentare și protecție, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că dulapul de separare (19) conține un transformator de separare (21) și un descărcător (22) instalat între neutrul, respectiv ecranarea cablului de joncțiune (18) și pământarea stâlpului de înaltă tensiune (P), în amonte de transformatorul de separare (21), de asemenea între fazele cablului de joncțiune (18) și neutrul respectiv ecranarea acestui cablu se montează trei descărcătoare de joasă tensiune (23) cu parametri similari celor instalați în cutia de joncțiune (10), în așa fel încât masele echipamentelor instalate în dulapul de separare (19) și, dacă este cazul dulapul însuși, sunt legate galvanic la priza de pământ a stâlpului de înaltă tensiune.
4. Sistem de alimentare și protecție conform revendicărilor 1,2 și 3, caracterizat prin aceea că, pentru protecția sistemului de radiocomunicații și pentru micșorarea rezistenței pământării generale și pentru reducerea valorilor tensiunilor de atingere și de pas, circuitul de alimentare este prevăzut cu o priză de pământ globală în dublu inel (PG), care constă din două perimetre simetric plasate în jurul celor patru picioare ale stâlpului de înaltă tensiune, unul interior (P1), respectiv unul exterior (P2), confecționate din platbandă și fixate cu cordoane continue de sudură, protejate la coroziune, iar perimetrul exterior al prizei (P2), alcătuit din niște electrozi de pământare (24), împreună cu o platbandă de legătură (25), se amplasează în sol, iar perimetrul interior (P1), alcătuit din alți electrozi de pământare (26), împreună cu o altă platbandă de legătură (27) din jurul unei platforme betonate a locului de dispunere a sistemului de radiocomunicații (28), se vor fixa la o adâncime mai mică decât la cea la care se află perimetrul exterior, cele două perimetre fiind realizate în așa fel, încât cel exterior (P2) și cel interior (P1) vor fi interconectate prin mai multe segmente de legătură (29), iar priza de pământ a stâlpului de înaltă tensiune (PS) se conectează la (PG), toate părțile metalice ale instalației sistemului de radiocomunicații fiind conectate la priza de pământ globală prin conductoare.
ROA200400251A 2004-03-23 2004-03-23 Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii RO120998B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200400251A RO120998B1 (ro) 2004-03-23 2004-03-23 Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200400251A RO120998B1 (ro) 2004-03-23 2004-03-23 Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120998B1 true RO120998B1 (ro) 2006-10-30

Family

ID=37232136

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200400251A RO120998B1 (ro) 2004-03-23 2004-03-23 Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO120998B1 (ro)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9627003B2 (en) 2014-05-19 2017-04-18 Trinity Solutions Llc Explosion proof underground mining recording system and method of using same
US10001008B2 (en) 2012-11-20 2018-06-19 Trinity Solutions System and method for providing broadband communications over power cabling
EP3747100B1 (en) * 2018-01-30 2022-03-16 Hitachi Energy Switzerland AG Surge arrestor dimensioning in a dc power transmission system

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10001008B2 (en) 2012-11-20 2018-06-19 Trinity Solutions System and method for providing broadband communications over power cabling
US9627003B2 (en) 2014-05-19 2017-04-18 Trinity Solutions Llc Explosion proof underground mining recording system and method of using same
EP3747100B1 (en) * 2018-01-30 2022-03-16 Hitachi Energy Switzerland AG Surge arrestor dimensioning in a dc power transmission system

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103534894B (zh) 防雷射频拉远单元、分布式基站以其防雷系统与方法
CN102347610A (zh) 飞行器的供电系统
Eaves Network remote powering using packet energy transfer
Magg et al. Connecting networks with VSC HVDC in Africa: Caprivi Link interconnector
US8044297B2 (en) Ground electrode
RO120998B1 (ro) Sistem electric de alimentare şi protecţie a blocurilor de radiocomunicaţii
CN203932760U (zh) 一种柱上隔离开关用绝缘隔板
EP3416256B1 (en) High voltage direct current converter harmonic filtering and protection system
US3457428A (en) Underground residential distribution system for electric power
US7855337B2 (en) Electrical systems, facilities, and methods with power pedestals having EUFER grounding
JP2008130986A (ja) 電気施設の耐雷方法
JP4748673B2 (ja) 接地システム
KR100680027B1 (ko) 차단벽이 구비된 수변전장치
RU142887U1 (ru) Система катодной защиты магистральных трубопроводов
CN203521645U (zh) 电气二次设备的接地装置和接地系统
Lock Lightning protection, earthing and surge protection of base transmission stations
Peterlin Guidelines for electromagnetic compatibility provision in power plants and substations
RU2121742C1 (ru) Столбовая (мачтовая) трансформаторная подстанция
Barthold et al. High-Voltage Power Transmission
ES2875518T3 (es) Dispositivo de fuente de alimentación y un procedimiento asociado al mismo
KR100818149B1 (ko) 전주용 접지판
Gunn Commissioning and early operating experience
JP2016054574A (ja) 送電システム
JP2017069050A (ja) 電気設備の接地構造
EP1657967A1 (en) A filter with a fuse, for use in a lamppost