RO118990B1 - Tablou de distribuţie, de joasă tensiune - Google Patents

Tablou de distribuţie, de joasă tensiune Download PDF

Info

Publication number
RO118990B1
RO118990B1 ROA200000795A RO200000795A RO118990B1 RO 118990 B1 RO118990 B1 RO 118990B1 RO A200000795 A ROA200000795 A RO A200000795A RO 200000795 A RO200000795 A RO 200000795A RO 118990 B1 RO118990 B1 RO 118990B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
drawer
mechanical
low voltage
voltage distribution
interlocking
Prior art date
Application number
ROA200000795A
Other languages
English (en)
Inventor
Cosma Iulian Belehuz
Vasile Tureac
Dumitru Iurea
Original Assignee
Electro Alfa Internaţional S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Electro Alfa Internaţional S.R.L. filed Critical Electro Alfa Internaţional S.R.L.
Priority to ROA200000795A priority Critical patent/RO118990B1/ro
Publication of RO118990B1 publication Critical patent/RO118990B1/ro

Links

Landscapes

  • Trip Switchboards (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un tablou de distribuţie, de joasă tensiune, destinat alimentării unor sarcini electrice individuale sau unor grupuri de sarcini din tablouri generale sau din secundarul transformatoarelor MT/JT. Problema, pe care o rezolvă invenţia, este realizarea unui tablou de distribuţie, ale cărui sertare de distribuţie au cupla de forţă fixă pe spatele sertarului (C), fişa de comandă fiind mobilă în raport cu o priză de comandă, o casetă mecanică (D) prevăzută cu un mecanism de acţionare cu cremalieră (E) asigurând: - o poziţie de broşat a sertarului (C), cu semnalizările mecanice şi electrice corespunzătoare, în care circuitele de forţă şi comandă sunt deschise; - o poziţie de test, în care; - a) circuitul de forţă este deschis; b) cuplarea fişei cu priza de comandă are loc prin intermediul unui mecanism de acţionare cu cremalieră (E), simultan cu care are loc blocarea capetelor mecanismului cu cremalieră (E) în nişte tăvi de separare (B) a sertarelor (C), şi semnalizarea mecanică a poziţiei de test; - o poziţie broşat, în care, un mecanism cu şurub de antrenare (5) deplasează ansamblul întregului sertar (C) în raport cu mecanismul de acţionare cu cremalieră (E) astfel încât are loc închiderea fizică a circuitului de forţă, se asigură semnalizarea mecanică a poziţiei sertarului (C) şi, printr-un interblocaj electric se asigură tensiunea de comandă a aparatului de comutaţie pe forţă, datorită unui blocaj mecanic, pe această poziţie, acţionarea mecanismului cu cremalieră (E), respectiv, a fişei de comandă fiind imposibilă. ŕ

Description

Invenția se referă la un tablou de distribuție, de joasă tensiune, destinat alimentării unor sarcini electrice individuale (motoare), sau unor grupuri de sarcini (tablouri secundare) din tablouri generale sau din secundarul transformatoarelor MT/JT.
Tablourile de distribuție de joasă tensiune, cunoscute sub denumirea generică de distribuitoare, au următoarele funcțiuni:
- conectarea barelor generale la masă;
- conectarea sarcinilor la barele generale:
- protecția liniilor și motoarelor la sarcină și scurtcircuit;
- măsurarea mărimilor electrice pe consumatori;
- comanda manuală sau de la distanță a aparatelor de conectare;
- semnalizarea repunerilor de lucru;
- testarea funcționării în gol;
- anclanșarea automată a rezervei.
Aceste tablouri, constructiv, prezintă trei zone, respectiv:
- zona de racordare cabluri;
- zona sistemului de bare;
- zona aparatajului de comutație primară și secundară, cu mențiunea că ultima zonă este situată în fața tabloului și este structurată pe sertare tipizate, acestea fiind destinate independent câte un consumator.
Conectarea unui sertar la tablou se face prin cuple fixe și/sau mobile, iar pentru circuitele secundare, se utilizează prize și fișe de comandă.
în raport cu tabloul de distribuție, un sertar are trei poziții:
- sertar broșat;
- sertar în test;
- sertar debroșat.
în poziția de broșat, partea frontală și comandă este deconectată de la tablou, sertarul fiind în poziție de separare vizibilă. în poziția test, partea de forță este deconectată, prizafișa de comandă este cuplată, fiind posibilă testarea circuitului înainte de cuplare la rețea, în poziția broșat, sertarul este cuplat integral la tablou.
Cu referire la pozițiile cuplelor fixe și mobile pentru circuitele de forță, și a prizei și fișei de comandă în cele trei poziții, în cele ce urmează se vor trece în revistă variantele cunoscute.
în același scop sunt cunoscute tablouri de distribuție la care cupla de forță este fixată pe spatele sertarului, iar fișa de comandă este în interiorul sertarului și în vecinătatea spatelui sertarului. Fila de comandă este montată pe o sanie cu resorturi, ansamblul realizând următoarele secvențe:
I
- în poziția debroșat, sertarul este atras într-o poziție de separare vizibilă, cupla de forță și fișa de comandă fiind decuplate;
- pentru a trece pe poziția de test, sertarul este împins complet, astfel încât cupla de forță se racordează la sistemul de bare, iar fișa de comandă se cuplează mecanic cu priza de comandă.
Se retrage tot sertarul până pe o poziție în care cupla de forță se desface de pe sistemul de bare, iar fișa de comandă rămâne cuplată în priza de comandă datorită blocării săniei cu resorturi. Pe această poziție se face testarea sertarului;
- se reintroduce complet ansamblul sertarului până când cupla de forță se conectează la sistemul de bare, sertarul considerându-se pe poziția de broșat.
Evident că există o multitudine de interblocaje și semnalizări electrice sau mecanice dar soluția prezintă cel puțin următoarele dezavantaje:
- trecerea pe poziția de test după cuplarea, respectiv decuplarea elementelor de forță poate genera utilizarea sertarului fără testarea lui, în cazul defectării unor interblocaje de secvență;
RO 118990 Β1
- retragerea sertarului pe o poziție de test presupune fișei de comandă în cupla de comandă, datorită săniei cu resoarte. Nefuncționarea acestea conduce la ratarea testului până la blocarea sigură, prin sania cu resorturi, a fișei de comandă în priza de comandă.
Mai este cunoscut un tablou de distribuție la care: 55
- cupla de forță este fixată pe spatele sertarului;
- fișa de comandă este fixă, în interiorul sertarului și în vecinătatea spatelui sertarului, dar fișa și priza de comandă este de o construcție specială în sensul că, respectiv, contactele fișei sunt foarte lungi și pot culisa în tecile prizei.
în poziția debroșat, cupla de forță și fișa de comandă sunt decuplate. Pentru trecerea 60 pe poziția de test, se împinge sertarul până când contactele fișei de comandă intră în tecile prizei de comandă, cupla de forță fiind decuplată. După efectuarea operațiilor de test, se introduce complet sertarul, până la broșarea cuplei de forță.
Deși nu au elemente în mișcate relativă, dezavantajul soluției constă în fiabilitatea scăzută a fișei de comandă a prizei de comandă, datorită numărului mare de contacte și a 65 necesității realizării ferme a fiecărui contact pe o lungime mare de culisare.
în sfârșit, mai este cunoscută la sertar o soluție la care:
- cupla de forță și fișa de comandă sunt mobile în raport cu sertarul. Ele sunt acționate prin mecanisme tip cremalieră și elemente de acționare sub formă de arbori relativ lungi. Cupla de forță, poziționată spre spatele sertarului este mobilă în raport cu acesta, iar 70 fișa de comandă este într-o laterală a sertarului, și mobilă în raport cu acesta.
Pe poziția debroșat, cupla de forță și priza de comandă sunt retrase în interiorul sertarului, iar sertarul se află într-o poziție de separare vizibilă.
în poziția test, sertarul este introdus complet, cupla de forță nu poate fi acționată însă printr-un mecanism cu arbore și cremalieră, fișa de comandă se poate introduce în priza de 75 comandă. Numai după cuplarea fișei în priza de comandă, printr-un alt arbore și o altă cremalieră, cupla de forță poate fi broșată la sistemul de bare.
Dezavantajele acestei soluții sunt următoarele:
- necesitatea utilizării unor racorduri flexibile între cupla de forță și aparatajul de comutație din sertar, fapt care limitează utilizarea soluției până la un anumit curent nominal 80 termic;
- luarea unor măsuri suplimentare de stabilitate dinamică la scurtcircuit a subansamblurilor care susțin și deplasează cupla de forță, aceasta fiind mobilă în raport cu aparatajul de comutație din sertar.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unui tablou de distribuție ale 85 cărui sertare de distribuție au cupla de forță fixă pe spatele sertarului, fișa de comandă fiind mobilă în raport cu o priză de comandă (fixă în tablou), un mecanism cu dublă comandă asigurând:
- o poziție debroșat a sertarului, cu semnalizările mecanice și electrice corespunzătoare, în care circuitele de forță și comandă sunt deschise; 90
- o poziție de test în care:
a) circuitul de forță este deschis;
b) cuplarea fișei cu priza de comandă are loc prin intermediul unui mecanism transversal cu care are loc blocarea capetelor mecanismului transversal cu cremalieră în calea de rulare a sertarului, și semnalizarea mecanică a poziției 95 de test;
- o poziție broșat, în care un mecanism cu șurub deplasează ansamblul întregului sertar în raport cu mecanismul transversal cu cremalieră, astfel încât are loc închiderea fizică a circuitului de forță; se asigură semnalizarea mecanică a poziției sertarului și, printr-un interblocaj electric, se asigură tensiunea de comandă a aparatului de comutație pe forță, res- 100.
pectiv a fișei de comandă fiind imposibilă.
RO 118990 Β1
Avantajele esențiale ale invenției constau în aceea că;
- legăturile electrice pe circuitul de forță în interiorul sertarului sunt fixe, permițând utilizarea distribuției pentru curenți nominali termici și de scurtcircuit relativ mari;
- mecanismele de acționare (cu cremalieră și cu șurub) sunt cuprinde într-o casetă având elemente de acționare, semnalizare și interblocare scurte, simple și sigure în funcționare.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1...16, care reprezintă:
- fig.1, vedere simplificată față-lateral stânga a unui tablou de distribuție de joasă tensiune;
- fig.2, vedere simplificată spate-lateral stânga a unui tablou de distribuție de joasă tensiune;
- fig.3, vedere în perspectivă a unei tăvi de separare;
- fig.4, vedere simplificată față-lateral stânga a unui tablou de distribuție de joasă tensiune, cu ruptură în capacul frontal și vizualizarea casetei mecanice de comandă, semnalizare, acționare și interblocare;
- fig.5, vedere simplificată spate-lateral dreapta a unui tablou de distribuție de joasă tensiune, cu detalii privind blocarea sertarelor în tăvile de separare;
- fig.6, vedere în perspectivă stânga-față a unei casete mecanice în poziția debroșat a unui sertar;
- fig.7, vedere în perspectivă dreapta-față a unei casete mecanice în poziția debroșat a unui sertar;
- fig.8, vedere în perspectivă stânga-față a unei casete mecanice în poziția de test a unui sertar;
- fig.9, vedere în perspectivă dreapta-față a unei casete mecanice în poziția de test a unui sertar;
- fig.10, vedere în perspectivă stânga-față a unei casete mecanice după poziția de test a unui sertar;
- fig.11, vedere în perspectivă dreapta-față a unei casete mecanice după poziția de test a unui sertar;
- fig. 12, vedere în perspectivă stânga-față a unei casete mecanice în poziția broșat a unui sertar;
- fig. 13, vedere în perspectivă dreapta-față a unei casete mecanice în poziția broșat a unui sertar;
- fig.14, vedere de sus a unei casete mecanice după poziția de test a unui sertar;
- fig.15, detaliu A privind poziția unui sertar în poziția broșat în raport cu scheletul metalic al dulapului;
- fig.16, detaliu B privind poziția unui sertar în poziția broșat în raport cu scheletul metalic al dulapului, cu vizualizarea casetei mecanice de acționare.
Tabloul de distribuție, de joasă tensiune, conform invenției, este alcătuit dintr-un schelet metalic A, format din niște montanți 1 și niște triedre 2, montanții 1 susținând niște tăvi de separare B, care susțin și separă între ele niște sertare C, sertarele C conținând aparatajul de comandă electrică și mecanică, instalația electrică de comandă și test, și aparatajul electric de comutație a circuitului de forță. Cu excepția părții frontale, tabloul de distribuție este prevăzut pe celelalte fețe cu niște capace de protecție, neilustrate în figurile de mai sus. Un sertar C are un perete frontal a, pe care sunt montate elementele de comandă și semnalizare electrică și mecanică, un perete spate b, pe care sunt montate niște contacte electrice de forță, debroșabile, un fund de sertar (nefigurat) pe care este montat un contrapanou c, cu echipamentul electric aferent și, în sfârșit, doi pereți laterali d.
RO 118990 Β1
Cu referire la fig.1,2 și 3, o tavă de separare B este prevăzută cu două șine de rulare
3, respectiv 4, a sertarului C, fundul e al tăvii B, prezentând niște fante f, care împiedică propagarea focului de la un sertar la altul, dar asigură o răcire adecvată a tabloului, pereții laterali g ai tăvii B prezentând o decupare h pentru montarea unei prize de comandă (nefigurată), și, de o parte și de alta, câte o decupare i, în care se produce zăvorârea sertarului 155
C în raport cu tava de separare B.
Un sertar C, raportat la structura fixă (sheletul metalic A) a tabloului de distribuție, are trei poziții:
- sertar debroșat, poziție în care sertarul C este în poziția de separare vizibilă față de tablou, iar circuitele de forță și comandă sunt deschise; 160
- sertar în test, poziția în care sertarul C ocupă o poziție intermediară, sertarul C, zăvorât în tava de separare B, o fișă de comandă (nefigurată) fiind introdusă în priza de comandă (nefigurată);
- sertar broșat, poziție în care sertarul C este introdus complet în tablou, contactele electrice de forță fiind broșate cu contactele electrice de forță din tablou. în această poziție 165 se poate închide circuitul de forță către consumatori, prin închiderea contactorului de forță din sertarul C.
Pozițiile ferme ale sertarului C, menționate mai sus, se realizează cu ajutorul unei casete mecanice D (de comandă, semnalizare, acționare și interblocare), caseta mecanică D fiind poziționată în imediata vecinătate a peretelui frontal a, în partea inferioară a acestuia, 170 solidară cu pereții laterali d ai sertarului C.
Pe peretele frontal a al sertarului C sunt poziționate elemente de semnalizare a parametrilor electrici ai circuitului, două mânere de acționare a sertarului C în cele trei poziții și:
- o fantă j, prin care este semnalizată mecanic poziția sertarului C;
- capătul unui arbore cu șurub 5, cu ajutorul căruia se realizează broșarea, respectiv 175 debroșarea sertarului C;
- capătul unui arbore de acționare 6 a unui mecanism cu cremalierp E, cu ajutorul căruia sertarul C este zăvorât în decupările i ale tăvii de separare B.
Fig.4 și 5 sunt destinate să ilustreze pozițiile relative ale elementelor componente ale tabloului, cu și fără pereții lateralu d ai sertarului C. 180
Cu referire la fig.6 și 7, o casetă mecanică D este alcătuită în principiu dintr-un suport metalic 7, având în secțiune forma literei U cu marginile îndoite spre interior, suportul metalic 7 fiind acoperit cu un capac (nefigurat), în interiorul suportului metalic 7 fiind montat un mecanism cu cremalieră E. Mecanismul cu cremalieră E prezintă o carcasă paralelipipedică 8 și este acționat de un arbore de acționare 6, fixat cu un capăt în suportul metalic 7. Pe la 185 unul din capetele carcasei paralelipipedice 8, a mecanismului cu cremalieră E, iese un zăvor 9, un al doilea zăvor 10 ieșind pe la partea opusă a carcasei paralelipipedice 8, pe deasupra acesteia, datorită unor piese de ghidare 11 și 12. Pe zăvorul 10 este montat un suport 13, al unei fișe de comandă (nefigurată) și o piesă de interblocare 14. Prin niște fante k, practicate în suportul metalic 7, și cu ajutorul unor nituri de prindere 15, pe suportul metalic 7 sunt 190 montate: o piesă de indexare 16, o piesă de semnalizare mecanică 17 și o piesă de interblocare-actionare 18.
Mecanismul cu cremalieră E poate executa o mișcare de translație în interiorul casetei mecanice D datorită unui arbore cu șurub de antrenare 5, prevăzut cu un cap de acționare 5a, cu o cheie tubulară specială, în carcasa paralelipiedică 8 și solidară cu aceasta fiind 195 montată o piuliță adecvată arborelui cu șurubul de antrenare 5. Arborele cu șurub de antrenare 5 are capătul din față fixat în suportul metalic 7, capul de acționare 5a fiind în afara suportului metalic 7.
RO 118990 Β1
Suportul metalic 7, al casetei mecanice D, prezintă urechi de prindere I pe pereții laterali d ai sertarului C, astfel încât, după montaj, zăvoarele 9 și 10 să poată fi introduse în decupările i, practicate în pereții laterali g, ai tăvii de separație B.
Poziția casetei mecanice E, ilustrată în fig.6 și 7, corespunde poziției debroșat a sertarului C, respectiv poziției imediat anterioare poziției test a aceluiași sertar C. în această poziției:
- suportul 13 al fișei de comandă este în poziția retras;
- piesa de semnalizare mecanică 17 indică poziția debroșat;
- zăvoarele 9 și 10 sunt retrase în carcase paralelipipedică 8;
- piesa de interblocare 14 este într-o poziție în care piesa de interblocare-acționare 18 nu poate fi deplasată de o cheie tubulară specială, utilizată pentru antrenarea arborelui cu șurub de antrenare 5.
Trecerea pe poziția test se face prin acționarea mecanismului cu cremalieră E cu ajutorul arborelui de acțioare 6. Prin rotiea acestuia se produc următoarele:
- zăvoarele 9 și 10 intră în decupările i practicate în pereții laterali g ai tăvii de separație B;
- suportul 13 se deplasează și introduce o fișă de comandă (montată pe suportul 13 într-o priză de comandă (nefigurată) montată pe un perete g al tăvii de separație B, în decuparea h;
- piesa de interblocare 14 acționează și asupra piesei de semnalizare mecanică 17, semnalizarea indicând poziția test;
Piesa de indexare 16 prezintă o lamelă verticală 16a, care poate acționa asupra unui indexare fiind prevăzută cu două degajări 16b, în care se poate așeza liber un știft 19, montat pe carcasa paralelipipedică 8 a mecanismului cu cremalieră E. Piesa de semnalizare mecanică 17 și piesa de indexare 16 sunt legate între ele printr-un resort 20. Pe poziția imediată anterioară poziției de test, deplasarea mecanismului cu cremalieră E în interiorul suportului metalic 7 este împiedicată de piesa de interblocare 14 și piesa de interblocare-acționare 18, deci pe această poziție, acționarea arborelui cu șurub de acționare 5 este imposibilă.
Pe poziția test, cu circuitele adecvate montate în sertarul C, se pot face testele necesare asupra circuitului ce urmează a fi alimentat, priza și fișa de comandă (nefigurate) fiind cuplate între ele.
Fig.8 și 9 ilustrează caseta mecanică D pe poziție test. Piesa de acționare interblocare 18 este menținută pe poziția împins în față de către un resort (nefigurat) aferent capacului (nefigurat) al casetei mecanice D. După efectuarea testului, piesa de interblocare-acționar 18 poate fi deplasată (împinsă) cu ajutorul unei chei tubulare speciale care, o dată fixată pe capul de acționare 5a al arborelui cu șurub de antrenare 5, împinge și piesa de interblocare-acționare 18, încât aceasta acționează asupra unei zone teșite 16c a piesei de indexare 16, lamela verticală 16a provocând acționarea microîntrerupătorului (nefigurat) din circuitul de comandă al sertarului C. Prin rotirea arborelui cu șurub de antrenare 5, mecanismul cu cremalieră E se deplasează în suportul metalic 7, al casetei mecanice D, arborele cu șurub de antrenare 5 având capătul din față solidar cu suportul metalic 7.
Cu referire la fig.8 și 9, prin rotirea arborelui cu șurub de antrenare 5 se produc următoarele:
- piesa de semnalizare 17 este deplasată către poziția de semnalizare broșat;
- piesa de indexare 16 este deplasată de către știftul 19, astfel încât lamela verticală 16a acționează microîntrerupătorul (nefigurat) care scoate circuitele de comandă din funcțiune deplasarea făcându-se atât datorită știftului 19, cât și datorită acțiunii asupra zonei teșite 16c, a piesei de indexare 16;
RO 118990 Β1
- o piesă auxiliară 21 acționează asupra unui alt microîntrerupător (nefigurat) care scoate de asemenea din funcțiune circuitul de comandă;
• zăvoarele 9 și 10 sunt introduse în decupările i ale tăvii de separație B; suportul metalic 7 al casetei mecanice D este fixat de sertarul C, astfel încât, prin rotirea arborelui cu 250 șurub de antrenare 5, mecanismul cu cremalieră E rămâne fix în raport cu structura dulapului, iar sertarul este împins către poziția broșat. Poziția relativă a elementelor casetei mecanice D între poziția test și poziția broșat este ilustrată în fig. 10 și 11.
Acționarea arborelui cu șurub de antrenare 5 se face cu o cheie tubulară specială, având un profil adecvat configurației capătului 5a al acestuia, dar care are și un guler care, 255 în timpul rotirii, menține piesa de interblocare-acționare 18 în poziția împins. în această poziție intermediară, retragerea zăvoarelor 9 și 10 în mecanismul cu cremalieră E, prin rotirea arborelui de acționare 6 este împiedicată de poziția relativă a piesei de interblocare 14 și a piesei de interblocare-acționare 18.
Finalizarea broșării este semnalizată optic, microîntrerupătorul acționat de lamela 260 verticală 16a revenind la poziția normală, această poziție fiind ilustrată în fig. 12 și 13. în poziția broșat, piesa de indexare 16 revine la poziția în care știftul 19 intră în altă degajare 16b, iar microîntrerupătorul (nefigurat) acționat de lamela veticală 16a revine la poziția iniațială, deci poate permite alimentarea circuitului de comandă. Prin retragerea cheii tubulare speciale de acționare a arborelui cu un șurub de antrenare 5, piesa auxiliară 21 eliberează al 265 doilea microîntrerupător (nefigurat) care permite alimentarea circuitului de comandă. Piesa de semnalizare mecanică 17 indică poziția broșat. Contactele electrice ale circuitului de forță, fixe pe peretele b al sertarului C sunt broșate cu contactele adecvate din structura dulapului. Priza și fișa de comandă (nefigurate) au rămas cuplate din poziția de test.
în aceste condiții, aparatul electric de conectare (nefigurat) din structura sertarului 270 C poate conecta în siguranță consumatorul aferent sertarului manevrat.
în fig.14 este prezentată o vedere de sus a unei casete mecanice D după poziția de test a sertarului C. Piesa de interblocare-acționare 18 prezintă un pinten 18a care, la împingerea piesei de interblocare-acționare 18 acționează asupra zonei teșite 16c a piesei de indexare 16. Aceeași figură ilustrează degajările 16b, ale piesei de indexare 16. 275
Trecerea de pe poziția broșat până la poziția debroșat, respectiv poziția de separare vizibilă, se face parcurgând etapele descrise mai jos.
Se introduce o cheie tubulară specială pe capul 5a al arborelui cu șurub de antrenare 5, operație în urma căreia piesa de interblocare-acționare 18 trece pe poziția împins. Atât lamela verticală 16a, cât și piesa auxiliară 21, acționează asupra microîntrerupătoarelor (ne- 280 figurate) din circuitul de comandă al sertarului C, producându-se deconectarea de la bare a consumatorului sau grupului de consumatori.
Arborele cu șurub de antrenare 5 este rotit în sens invers până în poziția opusă poziției inițiale în interiorul suportului metalic 7. Pe această poziție, știftul 19 intră în una din degajările 16b, iar piesa de interblocare 14 ajunge în dreptul unei degajări 18b a piesei de in- 285 terblocare-acționare 18. Simultan cu aceasta, mecanismul cu cremalieră E rămânând într-o poziție fixă în raport cu dulapul de distribuție, se produce debroșarea sertarului C.
Se scoate cheia tubulară specială de pe capacul 5a al arborelui cu șurub de antrenare 5, în această poziție fiind îndeplinite condițiile de efectuare a testului sau, trecerea sertarului în poziția separare vizibilă. Pentru trecerea în poziția de separare vizibilă, se rotește 290 arborele de acționare 6 a mecanismului cu cremalieră E, fapt care atrage după sine retragerea zăvoarelor 9 și 10 din decupările i ale tăvii de separație B în carcasa paralelipipedică 8 a mecanismului cu cremalieră E. Sertarul C, fiind eliberat de ansamblul tabloului, se poate trage în afară, într-o poziție de separare vizibilă sigură.
RO 118990 Β1
Se face mențiunea că sertarul C mai prezintă niște dispozitive mecanice de manevrare (mânere de acționare), dispozitive de indicare a poziției în care se poate acționa mecanismul cu cremalieră E cu arborele de acționare 5, și alte dispozitive auxiliare care concură la funcționarea optimă și sigură a ansamblului, dar care nu fac obiectul invenției.
în sfârșit, fig.15 prezintă un detaliu A, privind poziția unui sertar C în poziția broșat în raport cu scheletul metalic A al dulapului, iar în fig.16 este prezentat un alt detaliu B, privind poziția unui sertar C în poziția broșat, în raport cu scheletul metalic A al dulapului, cu vizualizarea casetei mecanice de acționare D.

Claims (18)

1. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, destinat alimentării unor sarcini electrice individuale, sau a unor grupuri de sarcini din tablouri generale sau din secundarul transformatoarelor MT/JT, alcătuit dintr-un schelet metalic (A), realizat din niște montanți (1) îmbinați cu niște triedre (2), un sistem de bare și/sau contacte electrice fixe alimentarea consumatorilor sau a grupurilor de consumatori făcându-se prin intermediul unor sertare distribuitoare (C) care pot avea poziția debroșat poziția de test și poziția broșat, caracterizat prin aceea că sertarele distribuitoare (C) sunt separate între ele pe verticală de niște tăvi de separare (B) prevăzute cu două șine de rulare (3 și 4), sertarele distribuitoare (C) conținând instalația electrică de forță și aparatajul de comandă și semnalizare electrică și mecanică, într-un spațiu creat de un perete frontal (a) pe care sunt montate elemente de comandă electrică și mecanică, un perete spate (b) pe care sunt montate niște contacte electrice de forță, fixe în raport cu sertarul distribuitor (C), dar debroșabile mecanic față de sistemul de bare al tabloului și, în sfârșit, doi pereți laterali (d) pe care sunt montate niște elemente auxiliare de semnalizare mecanică.
2. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în sertarul distribuitor (C), în imediata vecinătate a peretelui frontal (a), în partea inferioară a acestuia și solidară cu pereții laterali (d), se află o casetă mecanică (D) de comandă, semnalizare, acționare și interblocare.
3. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicării 1 și 2 caracterizat prin aceea că peretele frontal (a) al sertarului (C) prezintă o fantă (j) prin care este semnalizată poziția mecanică a sertarului (C), un orificiu prin care iese capătul unui arbore cu șurub de antrenare (5) cu care se realizează broșarea și debroșarea sertarului (C), și un orificiu prin care iese capătul unui arbore de acționare (6) (cu secțiunea pătrată) a unui mecanism cu cremalieră (E) cu ajutorul căruia sertarul distribuitor (C) este zăvorât în niște decupări (i) ale tăvii de separare (B).
4. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că o tavă de separare (B), fixă în raport cu scheletul metalic (A), este prevăzută cu două șine de rulare (3 și 4) a sertarului distribuitor (C), șinele de rulare (3 și 4) fiind amplasate pe un fund (e) care prezintă niște fante (f), pereții laterali (g) ai tăvii de separare (B) prezentând o decupare (h) pentru montarea unei fișe de comandă și, de o parte și de alta, câte o decupare (i) în care se produce zăvorârea (blocarea) sertarului (C) în raport cu tava de separare (B).
5. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că o casetă mecanică (D) este alcătuită dintr-un suport metalic (7) având în secțiune forma literei U cu marginile îndoite spre interior, în interiorul suportului metalic (7) fiind montat un mecanism cu cremalieră (E), o piesă de indexare (16), o piesă de semnalizare mecanică (17), o piesă de interblocare-acționare (18), un arbore de acționare (6) (cu secțiunea pătrată) a mecanismului cu cremalieră (E) și un arbore cu șurub de antrenare (5).
RO 118990 Β1
6. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 3...5 caracterizat prin aceea că mecanismul cu cremalieră (E) prezintă o carcasă paralelipipedică (8), fiind 345 acționat de un arbore de acționare (6) (cu secțiune pătrată), fixat cu un capăt în suportul paralelipipedic (8), pe la capetele carcasei paralelipipedice (8) ieșind un zăvor (9), pe la celălalt capăt ieșind un al doilea zăvor (10) datorită unor piese de ghidare (11 și 12) montate deasupra carcasei paralelipipedice (8).
7. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicării 6, caracterizat prin 350 aceea că, pe zăvorul (10) montat deasupra carcasei paralelipipedice (8), este fixat un suport (13) al unei fișe de comandă.
8. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că piesa de indexare (16) și piesa de semnalizare mecanică (17) sunt fixate în caseta mecanică (D) cu ajutorul unor nituri de prindere (15), prin niște fante (k) practicate în supor- 355 tul metalic (7) piesa de interblocare-acționare (18) fiind montată pe capul de acționare (5a) al arborelui cu șurub de antrenare (5) și două din fantele (k) practicate în suportul metalic (7), un resort special menținând piesa de interblocare-acționare (18) în poziția împins în față.
9. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1 ...8, caracterizat prin aceea că mecanismul cu cremalieră (E) poate executa o mișcare de translație în inte- 360 riorul casetei mecanice (D), datorită arborelui cu șurub de antrenare (5) prevăzut cu un cap de acționare (5a) pentru o cheie tubulară specială, în carcasa paralelipipedică (8) și solidară cu aceasta fiind montată o piuliță adecvată arborelui cu șurub de antrenare (5), acest arbore (5) având capătul din față fixat în suportul metalic (7), capul de acționare (5a) fiind în afara suportului metalic (7). 365
10. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1...9, caracterizat prin aceea că suportul metalic (7) al casetei mecanice (E) prezintă niște urechi de prindere (I) pe pereții laterali (d) ai sertarului (C), astfel încât, după montaj, zăvoarele (9 și 10) să poată fi introduse în decupările (i) practicate în pereții laterali (g) ai tăvii de separație (B).
11. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1 ...10, caracteri- 370 zat prin aceea că piesa de indexare (16) prezintă o lamelă verticală (16a) care poate acționa asupra unui microîntrerupător din circuitul de comandă al sertarului, două degajări (16b) în care poate intra un știft (19) montat pe carcasa paralelipipedică (8), și o zonă teșită (16c), asupra căreia poate acționa piesa de acționare-interblocare (18), piesa de semnalizare mecanică (17) și piesa de indexare (16) fiind legate între ele printr-un resort (20). 375
12. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1 ...11, caracterizat prin aceea că, în poziția debroșat, sau imediat anterioară poziției de test:
- suportul (3) fișei de comandă este în poziția retras,
- piesa de semnalizare mecanică (17) indică poziția debroșat,
- zăvoarele (9 și 10) sunt retrase în carcasa paralelipipedică (8), 380
- piesa de interblocare (14) este într-o poziție în care piesa de interblocare-acționare (18) nu poate fi deplasată de o cheie tubulară specială, utilizată pentru acționarea arborelui cu șurub de antrenare (5).
13. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1 ...12, caracterizat prin aceea că trecerea pe poziția test se face prin acționarea mecanismului cu crema- 385 lieră (E) cu ajutorul arborelui de acționare (6), prin rotirea acestuia producându-se următoarele:
- zăvoarele (9 și 10) intră în decupările (i) practicate în pereții laterali (g) ai tăvii de separație (B);
- suportul (13) se deplasează și introduce o fișă de comandă (montată pe suportul 390 13) într-o priză de comandă montată pe un perete (g) al tăvii de separație (B), în decuparea (h) aferentă acesteia;
RO 118990 Β1
- piesa de interblocare (14) eliberează piesa de interblocare-acționare (18);
- piesa de interblocare (14) acționează și asupra piesei de semnalizare mecanică (17), semnalizarea indicând poziția test.
14. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1...13, caracterizat prin aceea că, pe poziția de test, piesa de acționare-interblocare (18) este menținută pe poziția împins în față de către un resort aferent capacului casetei mecanice (D), după efectuarea testului piesa de interblocare-acționare (18) putând fi deplasată cu ajutorul unei chei tubulare speciale care, o dată fixată pe capul de acționare (5a) al arborelui cu șurub de antrenare (5), împinge și piesa de interblocare-acționare (18) astfel încât, aceasta acționează asupra unei zone teșite (16c) a piesei de indexare (16), lamela verticală (16a) provocând acționarea microîntrerupătorului din circuitul de comandă al seratrului (C), prin rotirea arborelui cu șurub de antrenare (5), mecanismul cu cremalieră (E) deplasându-se în interiorul suportului metalic (7) al casetei mecanice (D), arborele cu șurub de antrenare (5) având capătul din față solidar cu suportul metalic (7).
15. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1...14, caracterizat prin aceea că, prin rotirea arborelui cu șurub de antrenare (5) se produc următoarele:
- piesa de semnalizare (17) este deplasată de piesa de interblocare (14) către poziția de semnalizare broșat,
- piesa de indexare (16) este deplasată de către știft (19) astfel încât lamela verticală deplasarea făcându-se atât datorită știftului (19), cât și datorită acțiunii piesei de interblocare-acționare (18) asupra zonei teșite (16c) a piesei de indexare (16),
- o piesă auxiliară (21), solidară cu piesa de interblocare-acționare (18), acționează asupra unui alt microîntrerupător care scoate, de asemenea, din funcțiune circuitul de comandă,
- zăvoarele (9 și 10) sunt introduse în decupările (i) tăvii de separație (B);
- suportul metalic (7) al casetei mecanice (D) este fixat de sertar (C), astfel încât, prin rotirea arborelui cu șurub (5), mecanismul cu cremalieră (E) rămâne fix în raport cu structura dulapului, iar sertarul (C) este împins către poziția broșat, finalizarea broșării fiind semnalizată optic, microîntrerupătorul acționat de lamela verticală (16a) revenind la poziția normală.
16. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1 ...15, caracterizat prin aceea că acționarea arborelui cu șurub de antrenare (5) se face cu o cheie tubulară specială, având un profil adecvat configurației capătului de acționare (5a) al acestuia, dar care are și un guler care, în timpul rotirii, menține piesa de interblocare-acționare (18) în poziția împins, în această poziție intermediară, retragerea zăvoarelor (9 și 10) în mecanismul cu cremalieră (E), prin rotirea arborelui de acționare (6) fiind împiedicată de poziția relativă a piesei de interblocare (14) și a piesei de interblocare-acționare (18).
17. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1...16, caracterizat prin aceea că, în poziția broșat, piesa de indexare (16) revine la poziția în care știftul (19) intră în altă degajare (16b) a piesei de indexare (16), iar microîntrerupătorul acționat de lamela verticală (16a) revine la poziția inițială, iar prin retragerea cheii speciale tubulare de acționare a arborelui cu șurub (5), piesa auxiliară (21) eliberează al doilea micrăîntrerupător care permite alimentarea circuitului de comandă, piesa de semnalizare mecanică (17) indicând poziția broșat, contactele electrice ale circuitului de forță fixe pe peretele spate (b) al
RO 118990 Β1 sertarului (C) fiind broșate cu contactele adecvate din structura dulapului, circuitele de comandă fiind restabilite, astfel încât sunt create condițiile de acționare a aparatajului electric de comutație care realizează conectarea sarcinii sau a grupului de sarcini) la rețea.
18. Tablou de distribuție, de joasă tensiune, conform revendicărilor 1...17, caracterizat prin aceea că, pe același tablou sau pe tablouri distincte, ansamblul sertar distribuitor (C), tavă de separare (B) poate fi executat într-o variantă normală și/sau în varianta în oglindă față de varianta definită ca fiind cea normală.
ROA200000795A 2000-08-10 2000-08-10 Tablou de distribuţie, de joasă tensiune RO118990B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200000795A RO118990B1 (ro) 2000-08-10 2000-08-10 Tablou de distribuţie, de joasă tensiune

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200000795A RO118990B1 (ro) 2000-08-10 2000-08-10 Tablou de distribuţie, de joasă tensiune

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO118990B1 true RO118990B1 (ro) 2004-01-30

Family

ID=31987895

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200000795A RO118990B1 (ro) 2000-08-10 2000-08-10 Tablou de distribuţie, de joasă tensiune

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO118990B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2267852B1 (en) Device for preventing withdrawing and inserting of a circuit breaker
US4305114A (en) Motor control center
KR100505052B1 (ko) 진공차단기의 주회로 인입출 장치
US7440259B1 (en) Closure device for a withdrawable rack
KR101836497B1 (ko) 회로 차단기와 사용하기 위한 언더캐리지 및 키로크 조립체
US7586052B2 (en) Electromechanical switching device
KR100576952B1 (ko) 전기 기구 모듈용 로킹 장치를 구비한 저전압 스위치 기어
JP2011139630A (ja) 回路遮断器
JP2017519479A (ja) Mccキャビネット用の引出式ドロワ内に設けられる電気コネクタのロックおよび駆動のための安全装置
US6069328A (en) Circuit breaker mechanical interlock
RU2470431C2 (ru) Выдвижной приборный блок и распределительный шкаф с большим числом выдвижных приборных блоков
NO177368B (no) Elektrisk apparatanlegg med en inn- og utkjörbar apparatbærer
CN115135051A (zh) 用于电气连接柜的监测和控制抽屉和包括其的电气连接柜
RO118990B1 (ro) Tablou de distribuţie, de joasă tensiune
US2767266A (en) Draw-out switch gear
NO122195B (ro)
US4555602A (en) Draw out switchgear and operating mechanism
US9941675B2 (en) Switch cabinets for use in electrical switchgear and methods of assembling the same
JP2022551221A (ja) 電気スイッチ装置
CN100514779C (zh) 断路器手车
CA1072161A (en) High current electrical joint apparatus
JP2017139305A (ja) ユニット機器の挿抜装置
KR20020058621A (ko) 진공차단기에 부착된 3-포지션 인출입장치
US3299324A (en) Latch means for holding electrical unit engaged and disengaged from bus bars
WO2009121752A2 (de) Anordnung zum betrieb eines schaltgerätes