RO118581B1 - Plic filtrant si dispozitiv de realizare a acestuia - Google Patents
Plic filtrant si dispozitiv de realizare a acestuia Download PDFInfo
- Publication number
- RO118581B1 RO118581B1 RO200100193A RO200100193A RO118581B1 RO 118581 B1 RO118581 B1 RO 118581B1 RO 200100193 A RO200100193 A RO 200100193A RO 200100193 A RO200100193 A RO 200100193A RO 118581 B1 RO118581 B1 RO 118581B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- envelope
- filter
- cord
- guide
- coffee
- Prior art date
Links
Landscapes
- Packages (AREA)
- Apparatus For Making Beverages (AREA)
Abstract
Inventia se refera la un plic filtrant pentru filtrarea produselor alimentare solubile in apa si la un dispozitiv pentru realizarea acestuia, utilizat in domeniul alimentar, casnic si public. Plicul filtrant, conform inventiei, este prevazut cu doua sau mai multe fete (3' si 3''), iar pe marginile laturilor (c, d, e si g), ce definesc conturul unei fete, este practicat un canal (5) semicircular ce primeste un snur (2) circular. Dispozitivul de realizare a plicului filtrant, conform inventiei, este format din niste corpuri (C si D) simetrice si paralele, actionate mecanic sau electric cu ajutorul unor tije-piston (13, 16 si 17) ghidate si sustinute de o placa de ghidare (15).
Description
Invenția se referă la un plic filtrant pentru filtrarea produselor alimentare solubile în apă, cum ar fi cafea, ceai, supe concentrate etc., și la un dispozitiv pentru realizarea acestuia, utilizat în domeniul alimentar, casnic și public.
Este cunoscut un filtru de cafea, în care o cantitate predeterminată de cafea este reținută între fețele hârtiei de filtru, superioară și inferioară, fixate de un suport. Acesta este fie un filtru de cafea destinat să primească o anumită cantitate de apă, fie un cartuș pentru un filtru, și este prevăzut cu o margine verticală. Ansamblul este caracterizat prin faptul că hârtia de filtru, superioară, formează împreună cu filtrul sau cu cartușul o cavitate, ceea ce înseamnă că marginea periferică a hârtiei de filtru superioare este pliată oblic către în sus (EP-A-0361569).
Mai există, de asemenea, o formă îmbunătățită și optimizată a unei punguțe din filtrul de cafea, care poate fi infuzată, destinată a fi adaptată pe mașinile de cafea de tip american sau european. Punguța cuprinde un prim element din hârtie de filtru, a cărei suprafață este etirată și mărită cu cel puțin 3% astfel încât să formeaze un buzunar rotunjit și etanșat cu ajutorul unei a doua piese circulare din hârtie de filtru, pentru formarea unui guler de etanșare de practic 1,27 cm în jurul acesteia. O cantitate dozată de cafea măcinată este închisă în buzunarul rotunjit și prevăzut cu un spațiu în partea sa superioară, de cel puțin 50% din volumul buzunarului. Prima și cea de-a doua piesă circulară din hârtie de filtru au, fiecare, un diametru aproximativ de 12,7 cm și sunt umplute cu o cantitate dozată de cafea măcinată, pentru a produce infuzarea a cinci căni de apă. în această formă îmbunătățită, prezența unui guler de 12,7 cm, în combinație cu o suprafață mărită, datorate etirării filtrului, are ca rezultat o cafea cu o mărire a extracției solidelor solubile și o diminuare a ecartului standard de extracție (EP-A-0422898).
Se mai cunoaște un dispozitiv de infuzie, distructibil, cuprinzând niște filtre, superior și inferior, care formează o cameră între ele, o cantitate dozată de cafea măcinată fiind dispusă în cameră, un disc inelar care are rolul de a fi susținut de către marginea unei căni de cafea, un perete despărțitor situat în vecinătatea discului și de care sunt suspendate filtrele și cafeaua, la o oarecare distanță, dedesubtul discului în poziția de infuzare, și care poate fi pliat într-o poziție în care filtrele și masa de cafea se găsesc în spațiul inelar al discului, în scopul împachetării, peretele și discul superior definind un rezervor de apă în poziția de infuzare. Cafeaua este comprimată puțin. Discul are rolul, în acest caz, de talpă de prindere pe marginea cănii, acesta fiind prevăzut cu o bordură de prindere în acest scop. Acest disc este articulat și poate fi pliat în interiorul spațiului inelar. El nu poate fi utilizat într-o mașină (FR-A1575181).
Un alt tip de ambalaj pentru cafea măcinată este cunoscut ca fiind destinat exclusiv unui aparat de preparat cafea espresso. El se prezintă sub formă de pastilă, dozetă sau punguță predozată, ca piesă rigidă confecționată dintr-un material suficient de rigid, cu rol de armătură dispusă în planul transversal al părții centrale, care formează discul conținând cafeaua măcinată sau produsul de infuzat, rezultând o pastilă având o rezistență mecanică suficientă, pentru a fi utilizată într-o mașină pentru preparat cafea espresso. Conturul pastilei, dozetei sau punguței predozate este constituit din hârtie de filtru, care formează un guler de etanșare pe o parte sau pe totalitatea conturului pastilei, dozetei sau punguței predozate, care este realizat parțial sau în totalitate din cel puțin o piesă confecționată dintr-un material suficient de rezistent pentru a permite o bună ținută mecanică, care este formată dintr-o parte centrală conținând cafeaua măcinată și dintr-o parte periferică sau guler de etanșare având forma unui inel plan și plat, cu rol de armătură, constituit din două inele de carton, situate de o parte și de alta a hârtiei de filtru (RO-115841-B1).
RO 118581 Β1
Mai este cunoscut un aparat individual de filtrare a cafelei, care este format dintr-un spațiu circular de filtrare cu două fețe, în care se introduce cafeaua măcinată, prevăzut cu un mâner, cu ajutorul căruia utilizatorul îl introduce în cană. Interiorul mânerului conține două 50 spații goale, ca niște mici rezervoare în care se pot pune diferite arome pentru cafea, cum ar fi îndulcitori, creme de lapte etc. (US 005277103 A).
Dezavantajele acestor dispozitive destinate fie unei utilizări individuale, fie unei utilizări într-un aparat de preparat cafeaua, provin din structura acestora: ele nu au un caracter universal de folosire, putându-se folosi fie pentru anumite tipuri de aparate, fie pentru anu- 55 mite tipuri de recipiente; majoritatea filtrelor descrise au în componența lor și alte elemente suplimentare (piese) în afara hârtiei de filtru, ceea ce îngreunează atât procesul lor de fabricație, cât și cel de utilizare; aria lor de utilizare este limitată; ocupă un spațiu de utilizare prea mare.
Problema tehnică constă în realizarea unui plic filtrant, cu mai multe fețe de filtrare, 60 în vederea reținerii în totalitate a ingredientelor nedizolvabile.
Plicul filtrant, conform invenției, înlătură dezavantajele soluțiilor cunoscute, fiind prevăzut cu două sau mai multe fețe, iar pe marginile laturilor ce definesc conturul unei fețe a plicului este practicat un canal semicircular de culisare, ce primește un șnur circular dispus pe laturile celeilalte fețe, șnur ce iese din canal printr-un orificiu dispus central la partea 65 superioară a plicului. într-o altă variantă de realizare, canalul și șnurul sunt poziționate la partea superioară a plicului, pe tot conturul acestuia, iar orificiul de ieșire a șnurului este practicat pe una din muchiile laterale în vederea strângerii.
Dispozitivul de realizare al plicului filtrant, conform invenției, înlătură dezavantajele soluțiilor cunoscute prin aceea că este format din niște corpuri simetrice și paralele, unul față 70 de altul, acționate mecanic sau electric cu ajutorul unor tije-piston de acționare, ghidate și susținute de o placă de ghidare, corpuri formate din niște bacuri central, superior și inferior, acționate de tijele-piston. Bacurile sunt susținute și ghidate, la partea superioară și la partea inferioară, de către o placă de ghidare și fixare.
Principalul avantaj al invenției de față este că nivelul de concentrație, de exemplu al 75 cafelei, poate fi controlat cu ușurință de către consumator prin timpul de păstrare al plicului în apa fierbinte, astfel că, în funcție și de tipul de cafea folosit, cafeaua ca produs finit lichid poate avea un anumit nivel de concentrație (tare, mediu sau slab). De exemplu, dacă plicul se ține mai puțin timp în apa fierbinte față de timpul maxim, atunci produsul rezultat va fi o cafea mai slabă, în sensul nivelului de concentrație. 80
Alte avantaje ale invenției de față constau în:
- posibilitatea consumului de concentrate alimentare proaspete, prin modalitatea de ambalare aleasă de producător;
- este ușor, igienic de transportat, depozitat și servit;
- se poate folosi practic în orice condiții, mai ales în excursii, tabere, expediții etc.; 85
- folosirea lui presupune numai încălzirea apei, fără alte mijloace tehnice complicate (aparate special destinate preparării cafelei);
- fiind destinat și consumului individual de cafea, se poate ține o evidență foarte precisă a cantității de cafea consumată, în special în localurile publice;
- folosindu-l, s-ar consuma întotdeauna un produs alimentar proaspăt (cafea, ceai, 90 supă concentrată etc.); în privința cafelei, un avantaj particular constă în faptul că, datorită caracteristicii sale de unică folosință, s-ar consuma întotdeauna cafea proaspătă;
- modalitatea sa de ambalare permite păstrarea prospețimii optime de consum.
în cele ce urmează, se dă un exemplu de realizare a plicului filtrant, cu referire la fig. 1-r16, care reprezintă: 95
- fig.14-4, diferite forme ale plicului, care pot fi: trapezoidală, triunghiulară, pătrată, ovală;
- fig.5, tiparul unui plic filtrant de formă trapezoidală;
RO 118581 Β1
- fig.6, plicul filtrant cu șnur circumscris, având produsul alimentar inclus;
- fig.7, secțiune laterală după linia G-G prin plicul filtrant cu șnur circumscris din fig.6;
- fig.8, secțiune în plan vertical a dispozitivului de realizare al plicului filtrant;
- fig.9, secțiune transversală a dispozitivului din fig.8, după linia A-A, incluzând plicul filtrant închis;
- fig.10, vedere laterală cu ruptură a dispozitivului din fig.9, cu plicul în interior;
- fig. 11, vedere din D a dispozitivului din fig. 10;
- fig. 12, secțiune C-C prin dispozitivul din fig. 10;
- fig.13, detaliu E din fig.12;
- fig.14, profilul bacurilor de închidere;
- fig.15, vedere a unui plic filtrant cu șnur inclus doar în marginea sa superioară;
- fig.16, vedere a unui plic filtrant închis cu șnur inclus în marginea superioară.
Plicul filtrant, conform invenției, cu conținutul alimentar predozat, se confecționează dintr-un tipar din hârtie filtrantă A, așa cum se vede în fig.5, rezistent la contactul cu apa fierbinte, rezultând o formă trapezoidală desfășurată a unui plic filtrant 1, având niște fețe 3' și 3”, care au laturile laterale b, c, e, f, latura mare, superioară a, d, și latura mică, comună g, la care se atașează un șnur 2 circular în jurul conturului numai a uneia dintre fețe, ca de exemplu a feței 3” delimitată de laturile a, b, f, g, iar pe marginea laturilor c, d, e, g ale feței 3', este practicat un canal 5 de culisare. La închiderea fețelor 3' și 3” ale plicului 1 rezultă o față comună 3 ce conține șnurul 2 și canalul 5 de culisare. Șnurul va ieși din canalul de culisare al plicului printr-un orificiu 4, practicat central, la partea superioară a plicului, astfel încât să se asigure o bună manevrabilitate, precum și posibilitatea de a strânge, prin tragerea conținutului plicului. Tiparul astfel confecționat se introduce într-un dispozitiv B de realizare a plicului, conform fig.8, în care are loc operațiunea de închidere a laturilor laterale b-c, e-f, respectiv a fețelor 3' și 3”, care formează astfel niște margini laterale 9, și închiderea laturii comune, inferioară g, care formează marginea inferioară 10, după care se introduce un produs alimentar 6 printr-un dispozitiv de umplere și dozare 7 și apoi se închide marginea superioară 8, care este formată din laturile a și d, așa cum se vede în fig.9. Marginile plicului vor fi astfel închise, încât șnurul 2 să poată culisa în canalul 5.
Plicul filtrant 1 cu șnur circumscris, realizat din hârtie filtrantă rezistentă la contactul cu apă fierbinte, poate conține în interior orice produs alimentar solubil în apă (cafea, ceai, supe concentrate etc.), conturul acesta fiind constituit dintr-o margine 9 suficient de rezistentă, care să formeze în interiorul său un canal de culisare 5 al șnurului 2 pe conturul plicului, până în partea sa superioară, de unde va ieși printr-un orificiu 4 astfel încât, prin tragerea acestuia, să se poată realiza, pe de o parte, posibilitatea de manevrare a sa, iar pe de altă parte, comprimarea sau strângerea plicului, obținându-se astfel o mai bună închidere a substanțelor concentrate conținute în interiorul plicului.
într-o altă variantă de realizare, plicul are șnurul 2 atașat doar în interiorul marginii superioare 8, tot printr-un canal de culisare 5, ieșirea acestuia realizându-se printr-un orificiu practicat în partea laterală a sa, așa cum este reprezentat în fig. 15, astfel încât prin tragerea șnurului 2, să se realizeze închiderea completă a plicului.
Lipirea marginilor plicului poate fi realizată prin folosirea unui adeziv tip Covidez A, pe bază de copolimeri și rășini sintetice, cu aviz alimentar, sau prin folosirea unui tip de hârtie termosudabilă.
Dispozitivul de realizare a plicului filtrant 1, conform invenției, este alcătuit din niște corpuri de formare C și D, simetrice și paralele, având dispusă, la partea superioară, o placă de ghidare și fixare 12, iar la cea inferioară, o placă de suținere 19.
RO 118581 Β1
Corpurile de formare C și D sunt alcătuite, în partea centrală, dintr-un bac 14 de presare-profilare, în partea superioară, dintr-un alt bac 11 de fixare-profilare a marginii superioare 8 a plicului, iar în partea inferioară, se află un alt bac 18 de presare-profilare a marginii inferioare 10 a plicului, bacuri ce sunt fixate, susținute și ghidate, la partea superioară, de placa de ghidare și fixare 12, în partea laterală, de o placă de fixare-ghidare 15, iar la partea 150 inferioară, de placa de susținere 19. Bacurile 11,14 și 18 au un profil adecvat, ca în fig. 14, care acționează asupra marginilor plicului independent unul față de altul sau simultan, cu rol de închidere a fețelor plicului. Acționarea bacului central 14 și a bacurilor superior 11 și inferior 18 se realizează prin intermediul unor tije-piston de acționare 13,16 și 17, ce sunt ghidate și susținute de placa de fixare-ghidare 15. 155
Dispozitivul B de realizare al plicului 1 se utilizează în modul următor: se introduce între bacurile deschise 11,14 și 18 un tipar al plicului ce urmează a fi încărcat prin intermediul dozatorului 7 cu o cantitate determinată de produs alimentar, după care se acționează asupra suprafețelor 3' și 3, ale tiparului, cu cele două bacuri paralele 14. Operațiunea de închidere completă a plicului se realizează cu ajutorul bacului 11 de fixare-profilare, care 160 acționează asupra marginii superioare 8 a plicului, așa cum se vede în fig.9.
în fig.11, este reprezentată o vedere din D a fig.10 cu plicul 1 închis, bacul superior 11, placa de ghidare și fixare 12 a dispozitivului B, bacul central 14 și marginea laterală 9.
în fig.12, este reprezentată o secțiune C-C din fig.10 a dispozitivului, cu plicul în interior, în care se disting fețele 3‘ și 3 ale plicului 1, marginea laterală 9 a plicului cu canalul 165 de culisare 5 și șnurul 2, bacul central 14 de fixare-profilare a marginilor plicului, tija centrală de acționare 16 și placa de ghidare 15, precum și interiorul h al bacului central 14 care, în exemplul de față, este concavă, acesta putând avea diferite forme pentru profilarea diferitelor tipuri de plicuri exemplificate în fig. 1 -=-4. Profilul bacurilor de fixare-profilare va avea forma ca cea reprezentată în fig.14, astfel încât marginile 8, 9 și 10, ale plicului 1, să for- 170 meze, în interior, canalul de culisare 5 prin care să circule șnurul 2, așa cum se vede în fig. 13 - detaliu E din fig. 12.
Claims (7)
1. Plic filtrant prevăzut cu două sau mai multe fețe (3', 3”) caracterizat prin aceea că, pe marginile laturilor (c, d, e, g) ce definesc conturul feței (3‘) plicului (1), este practicat un canal semicircular (5) de culisare, ce primește un șnur (2) circular dispus pe laturile (a, b, f, g) ce delimitează fața (3”).
2. Plic filtrant, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că șnurul (2) iese din 180 canalul semicircular (5) printr-un orificiu (4), formând o buclă de prindere, orificiu practicat central, la partea superioară a plicului (1), respectiv pe laturile (a, d).
3. Plic filtrant, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că, într-o altă variantă de realizare a plicului (1), canalul (5) și șnurul (2) sunt poziționate la partea superioară a plicului, pe tot conturul acestuia, iar orificiul (4) de ieșire a șnurului (2) este practicat 185 pe una din muchiile laterale, în vederea realizării strângerii.
4. Dispozitiv pentru realizarea plicului filtrant, conform revendicărilor 1±3, caracterizat prin aceea că este compus din niște corpuri de formare (C și D), simetrice și paralele, acționate mecanic cu ajutorul unor tije-piston de acționare (13,16 și 17), ce sunt ghidate și susținute de o placă de fixare-ghidare (15).
190
RO 118581 Β1
195
200
5. Dispozitiv conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, corpurile (C și D) simetrice și paralele sunt formate dintr-un bac central (14), acționat de tija piston (16) și niște bacuri de formare superior (11) și inferior (18), acționate de către tija-piston (13), respectiv (17).
6. Dispozitiv conform revendicărilor 4 și 5, caracterizat prin aceea că ansamblul de bacuri, central (14), superior (11) și interior (18), este susținut și ghidat, la partea superioară, de către o placă de ghidare și fixare (12), iar la partea inferioară, de către o placă de ghidare și fixare (19).
7. Dispozitiv conform revendicărilor 4-^6, caracterizat prin aceea că placa de ghidare și fixare (15) a tijelor-piston (13,16, 17) este dispusă și fixată între plăcile de ghidare și fixare, superioară (12) și inferioară (19).
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO200100193A RO118581B1 (ro) | 2001-02-22 | 2001-02-22 | Plic filtrant si dispozitiv de realizare a acestuia |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO200100193A RO118581B1 (ro) | 2001-02-22 | 2001-02-22 | Plic filtrant si dispozitiv de realizare a acestuia |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO118581B1 true RO118581B1 (ro) | 2003-07-30 |
Family
ID=29417831
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO200100193A RO118581B1 (ro) | 2001-02-22 | 2001-02-22 | Plic filtrant si dispozitiv de realizare a acestuia |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO118581B1 (ro) |
-
2001
- 2001-02-22 RO RO200100193A patent/RO118581B1/ro unknown
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
ES2237083T3 (es) | Proceso para preparar un extracto de te. | |
US4853234A (en) | Beverage packages | |
AU2011278538B2 (en) | Method for brewing beverage and cartridge containing infusible material | |
AU2014352005B2 (en) | Device and method for brewing a beverage | |
AU2013285526B2 (en) | Capsule, method and device for brewing a beverage | |
AU2014234493B2 (en) | Method, device and capsule for brewing a beverage | |
ES2279212T3 (es) | Capsula de plastico monodosis para cafe en polvo y similar. | |
US5775205A (en) | Infuser unit for beverages | |
JPH01274719A (ja) | 使い捨て式飲料調整チャンバ | |
MXPA03002703A (es) | Cafetera. | |
JP2007503274A5 (ro) | ||
CN104853996B (zh) | 一次性冲泡装置及一次性冲泡装置的用途 | |
US20190000262A1 (en) | Filter member for brewing coffee, apparatus and products comprising such filter, methods of making and using such filter, product and apparatus, and coffee brewing methods | |
US8734874B1 (en) | Beverage brewing lid and system and method incorporating such a lid | |
US3556392A (en) | Coffee bag | |
NL2007724C2 (en) | Form-retaining pad for preparing a beverage suitable for consumption, assembly of a beverage preparation machine comprising a pad holder and such a form-retaining pad, a method of manufacturing such a form-retaining pad, pre-form stiffening body for use in such a method, a method for preparing a beverage suitable for consumption using such a form-retaining pad or such an assembly and a kit of parts comprising a plurality of such form-retaining pads. | |
RO118581B1 (ro) | Plic filtrant si dispozitiv de realizare a acestuia | |
AU2015274023B2 (en) | Method, device and capsule for brewing a beverage | |
AU2015201017B2 (en) | Method for brewing beverage and cartridge containing infusible material | |
CN104334059A (zh) | 用于饮料机的浸泡盒 | |
GB2362634A (en) | Beverage dispensing machine and method using permeable sachets | |
ITRM970090U1 (it) | Misurini adattatori per fare il caffe' espresso in famiglia con le macchinette espresso in commercio, del tipo usa e getta eseguiti con | |
ITBO940161U1 (it) | Confezione carta-filtro di prodotti alimentari solubili |