RO115905B1 - Metoda de determinare a directiei unui foraj - Google Patents

Metoda de determinare a directiei unui foraj Download PDF

Info

Publication number
RO115905B1
RO115905B1 RO95-01296A RO9501296A RO115905B1 RO 115905 B1 RO115905 B1 RO 115905B1 RO 9501296 A RO9501296 A RO 9501296A RO 115905 B1 RO115905 B1 RO 115905B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
magnetic field
determining
cos
vector
drilling
Prior art date
Application number
RO95-01296A
Other languages
English (en)
Inventor
James William Nicholson
Original Assignee
Shell Int Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shell Int Research filed Critical Shell Int Research
Publication of RO115905B1 publication Critical patent/RO115905B1/ro

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH DRILLING; MINING
    • E21BEARTH DRILLING, e.g. DEEP DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B47/00Survey of boreholes or wells
    • E21B47/02Determining slope or direction
    • E21B47/022Determining slope or direction of the borehole, e.g. using geomagnetism

Abstract

Inventia se refera la o metoda de determinare a directiei unui foraj, in timpul procesului de forare. Metoda de determinare a directiei unui foraj, conform inventiei, asigura masurarea unghiului de inclinare teta, a unghiului de rotire a sapei phi si a unghiului azimut psi prin masurarea vectorului acceleratiei gravitationale g si a vectorului camp magnetic total B. Astfel, vectorii g si B sunt masurate la cel putin doua adancimi ale forajului astfel incat phii este diferit de phii+1, psii si psii+1 fiind determinate din relatia Bi = [phii]T[tetai]T {[psii]T vector Be} + vector Bp si sin2psii + cos2psii = sin2psii+1 + cos2psii+1 unde i este numarul de masuratori, vector Be campul magnetic terestru local, iar vector Bp campul magnetic perturbator.

Description

Invenția se referă la o metodă de determinare a direcției unui foraj, în timpul procesului de forare.
Este cunoscută o metodă de determinare a direcției unui foraj, în brevetul US 4163324, în care este prezentată folosirea unei garnituri de prăjini de forare, alcătuită dintr-o sapă de foraj cuplată pe una din părți cu o prăjină grea, executată din material nemagnetic, iar la cealaltă parte cu un set de prăjini grele, executate din material magnetic. Prăjinile din material magnetic sunt cuplate la o prăjină de foraj. Prăjina grea, nemagnetică, conține un instrument de supraveghere, de exemplu, un sistem alcătuit dintr-un accelerometru/magnetometru triaxial. în timpul măsurării câmpului magnetic total b , în plus față de câmpul magnetic al pământului se se adaugă un câmp magnetic perturbator Bp , de exemplu, provenind de la sapa de foraj, menționată, s’au de la prăjinile grele din material magnetic. în brevetul amintit, se consideră că pentru determinarea efectului garniturii de prăjini de foraj, magnetice, este suficientă numai aproximarea vectorului Bp de-a lungul axei forajului Z.
Ipoteza considerată permite calculul, într-o primă etapă, a unghiului de azimut fără corecții, iar într-o fază ulterioară, aplicarea unei proceduri iterative de determinare a cel puțin unui prim ordin de corecție. în multe situații, totuși, ipoteza unui singur Bp 2 și aproximarea lui b z sunt departe de situația reală.
□e exemplu, este binecunoscut faptul că, în timpul forării, o prăjină grea, nemagnetică, se poate mâgnetiza, conducând la așa-numitele zone fierbinți, incluzând vectori ai unui câmp magnetic perturbator, cu direcții ce nu pot fi determinate.
Este cunoscută, de asemenea, în brevetul US 4682421, o metodă de determinare a valorii corecte a unghiului de azimut, prin calculul valorii câmpului magnetic perturbator cu eroare, m , în locul de așezare a instrumentului de măsură.
în particular, este prezentată o abordare, în două etape, a problemei menționate mai sus. După determinarea vectorului accelerației gravitaționale g și după măsurarea câmpului magnetic total Bm , care este egal cu (Be + m) este determinată într-o primă etapă componenta transversală Mxy a vectorului m . Pentru desfășurarea acestei prime etape, sunt necesare cel puțin trei măsurători X-Y, deoarece Mxy rezultă grafic dintr-un cerc construit pe baza măsurătorilor amintite. Ca o consecință, măsurătorile sunt efectuate prin rotirea garniturii de prăjini de foraj, aflate într-o anumită poziție de-a lungul axei forajului, adică a axei Z în sistemul de coordonate al măsurătorii. Rotirea amintită a garniturii de prăjini de foraj, într-o anumită poziție, constituie o întârziere a procesului de forare a sondei.
Pentru efectuarea celei de a doua etape, în brevetul amintit, este prezentată o determinare geometrică a vectorului mz . Aplicarea regulii cosinusului pentru obținerea unei valori minime a erorii trebuie restrânsă matematic la un plan care conține toți parametrii relevanți, inclusiv φ și Θ, determinarea putând fi considerată doar o aproximație. Ca o consecință, posibilele erori în determinarea lui și Ψ sunt dependente de erorile în determinarea parametrilor deja utilizați în aplicarea regulii cosinusului.
Metoda de determinare a direcției unui foraj, conform invenției, asigură determinarea unghiurilor ce definesc direcția unui foraj, prin aceea că g și b sunt măsurate la cel puțin două adâncimi ale forajului ( și (+1, astfel încât φΐ * φί+1, prin aceea că Ψ, și Ti+1 sunt calculate conform formulei b. = [φ/ T [0J τ ί[Ψ^]T se) + Bp si sin2 ψ. + cos2 Ψ. = sin2 ψ. , + cos2 ψ. . sau una dintre ecuațiile echivalente acesteia, • j i 1+1 1+1 ·
RO 115905 Bl în care i = 1, 2, 3..... se , fiind câmpul magnetic pământesc local, Bp fiind câmpul magnetic perturbator al lui Be , iar [ ]T indicând matricile transpuse pentru transformările în coordonate din sistemul NEV în XYZ cu unghiurile Euler θ, φ și Ψ.
Se verifică dacă expresia (sin2?. + cos2'?.} = 1 , se măsoară vectorii g și b 50 la cel puțin o altă adâncime a forajului li+2, și dacă expresia (sin^ + cos21?/ * 1 unde <p2 * φηι * φ_.+2 se calculează Ψι+3 și se efectuează următoarea etapă de verificare.
Componentele vectorilor g și b sunt măsurate la cel puțin trei adâncimi ale forajului ț, lj+1, ll+2, astfel φ_. * * φ;<, , în care Ψμ Ψί+1 și Tj+2 sunt calculate conform 55 formulei: β. = [φ..]T [ej τ Ι[Ψ2]T Bg} + Bp cu i = 1, 2, 3..... Be fiind câmpul magnetic terestru local, b , fiind câmpul magnetic perturbator al lui , iar ( )T indicând matricile transpuse pentru transformările în coordonate din sistemul NEV în sistemul XYZ cu unghiurile Euler φ, θ și Ψ.
Se verifică dacă (sinV + (cosV) = 1 , pentru cel puțin un i sau pentru una 60 din formulele echivalente, se măsoară vectorii g și b la cel puțin o altă adâncime a forajului li+g, dacă expresia (sin2?. + (cos¥) * 1 , unde φ. * * φ;+2 * φ2+3 , se calculează ψ.< : și se efectuează următoarea etapă de verificare.
Se determină câmpul magnetic perturbator b direct din calcul.
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje: 65
- obținerea unor valori ale măsurătorilor din foraj, în timpul procesului de forare în mod continuu:
- eliminarea erorilor din procesul de măsurare, datorate unor condiții neprevăzute, de sol sau a unor deficiențe ale aparaturii:
- siguranță și precizie în aplicare; 70
- obținerea prin calcul direct a valorii Bp a vectorului câmp magnetic perturbator, evitându-se astfel aproximările.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1...4, care reprezintă:
fig.1, reprezentarea dispunerii convenționale a unui sistem 75 accelerometru/magnetometru, în interiorul unui foraj pentru determinarea vectorilor g și b , în funcție de același sistem de coordonate cartezian;
- fig.2A, sistemul de referință NEV al pământului;
- fig.2B, schema unui dispozitiv fixat în sistemul de coordonate XYZ cuplat la sistemul de măsurare; 8o
-fig.3, orientarea vectorilor definitorii pentru direcția unui foraj și ale sistemului de coordonate;
- fig.4, schema vectorilor definitorii pentru direcția unui foraj, conform prezentei invenții.
Metoda de determinare a direcției unui foraj, conform invenției, constă în 85 măsurarea vectorilor g și b la cel puțin două adâncimi ale forajului I, și ll+1, astfel încât <p. * e.țl , iar Ψί și Ψι+1 se calculează conform relației: β. = [φ..]τ [θ..]τ I[ψ.]T bJ + Bn 9 sin2 ψ . + cos2 = sin2 ψ_.Η + cos2 ψι+1 sau una dintre ecuațiile echivalente acesteia, în care i = 1,2...... ερ , este câmpul magnetic terestru local, bp este câmpul magnetic perturbator al câmpului bo , iar [ ]T indică 90 așa-numita matrice transpusă pentru transformările de coordonate din sistemele NEV și XYZ prin rotirile cu unghiurile Euler θ, φ și Ψ.
RO 115905 Bl în continuare, vectorii g și b sunt măsurați la cel puțin trei lungimi ale forajului
Ij, li+1 și lj+2, astfel încât φί * φ.^ * φ.ψ2 , iar Ψ, Ψ i+1 și Ψ j+2sunt calculate conform relației β. = [φj T [e.]T <[Ψ.] t bJ + b unde i = 1,2,3.......
Se verifică apoi valoarea rezultată a unghiului de azimut obținut, prin verificarea și compararea ecuației (sin2 ψ + cos2 Ψ) = 1 pentru fiecare valoare a unghiului Ψ.
în interiorul unui foraj, se dispune un instrument de supraveghere. Instrumentul amintit, cuprinde un sistem accelerometru-magnetometru, în sine cunoscut, cum se poate observa în fig.1, pentru determinarea componentelor vectoriale ale accelerației gravitaționale gx, gy, gz și a componentelor vectoriale ale câmpului magnetic Bx, By, Bz. Instrumentul este dispus într-un asemenea mod, încât axa sa Z este paralelă cu axa Z a forajului. în consecință, axele X și Y ale instrumentului cuprinzând accelerometrul și magnetometrul sunt reciproc aliniate, după cum rezultă din fig.1.
în fig.2A și 2B, sunt reprezentate sistemele de coordonate așa cum sunt acestea folosite, în fig.2A este reprezentat sistemul de referință al pământului NEV, N dând respectiv direcția nordului magnetic local, V direcția verticală sau, în particular, fiind direcția vectorului accelerație gravitațională locală, iar E direcția est, perpendiculară pe planul descris de direcțiile N și V. în fig.2B, este reprezentat sistemul cartezian de axe XYZ, axa Z fiind paralelă cu axa forajului.
După cum se poate vedea în fig.3, ambele sisteme XYZ și NEV sunt reprezentate în raport cu un foraj 1 schematic, prezentat și cu punerea în evidență a poziției reciproce a acestora, luându-se în considerație o succesiune de trei rotații, și anume:
nev - ψ - n, e, v - θ - n2 ey z -φ - χγζ , ce cuplează vectorii în fiecare din cele două sisteme de coordonate și anume: un unghi de azimut Ψ, un unghi de înclinare Θ și un unghi de rotație a sapei φ, numite unghiuri Euler.
Rotațiile menționate sunt transformări de coordonate convenționale, reprezentate prin matrici, dând pentru un vector P^ și PNEV o formulă după cum urmează:
pn,.v = (ψ) (θ) (φ) ρχΐζ , sau echivalent pxyz = (φ) τ (θ)Γ (Ψ) T Pt!EV , cu cosT -sinT 0 (Ψ) sinT cosT 0 (1)
COS0 sin0 (Θ)
10 (2), și
-sinO cosO
cos<p -sincp 0
φ) = sincp costp 0
0 0 1
(3), în care (Ψ)τ, (θ)τ, și (φ)τ sunt matricile transpuse, corespunzătoare. După cum s-a arătat mai sus, pentru fiecare cuplu de vectori PKY2 - PNEV, poate fi aplicat același raționament, pentru vectorul accelerație gravitațională g , obținându-se (O, O, g ), și pentru vectorul b obținându-se (BN, O, BJ, ambii în sistemul de coordonate NEV.
RO 115905 Bl
140
Astfel,
0
gy = (φ) Γ (θ)τ (Ψ)? 0
gz g.
(4), și
B X Βν
B y = (φ)?τ (Ψ)T 0
Bz Α.
(5).
150
Pentru exemplul concret, privind vectorul accelerației gravitaționale, este de remarcat faptul că unghiul de înclinare Θ și unghiul de rotație a sapei φ pot fi determinate, cu ușurință, pentru fiecare poziție a măsurătorii.
în fig.4, sunt reprezentați, în mod schematic, vectorii definitorii pentru determinarea direcției unui foraj, în timpul procesului de forare. Forajul este efectuat, 155 pornind de la un amplasament R situat la suprafața pământului S. Din motive de claritate, s-a trasat o curbă paralelă I cu linie întreruptă, pentru indicarea adâncimilor forajului, (sau lungimii forajului sau pozițiilor acestuia), lQ la suprafața terestră S, la care sunt determinate valorile vectorilor g și b .
Sunt reprezentate valorile x,, y, z, demonstrând poziționarea variabilă a 16O instrumentului de supraveghere în interiorul forajului. în plus, este reprezentat și câmpul magnetic perturbator b . Acest câmp sp este considerat dependent de particularitățile constructive ale garniturii de prăjini de foraj, conducând, prin aceasta, la o rotație și o translație a vectorului amintit, în funcție de rotația și translația sistemului de coordonate XYZ, împreună cu instrumentul din interiorul garniturii de prăjini de foraj. 165
Se poate observa că la fiecare adâncime a forajului sau poziționare Ij câmpul magnetic total b. poate fi scris ca b .. = b, + b . în orice caz, pentru calculul acestei sume vectoriale, trebuie aleasă o bază comună sau un sistem de coordonate comun. Se folosesc, în mod convențional, sistemele de coordonate XYZ și NEV.
Pentru a se obține direcția forajului, în afară de unghiurile 6, și φρ trebuie 170 determinat și unghiul de azimut Ψ,. în acest scop, suma vectorială indicată mai sus, poate fi exprimată ca:
Βν Β...-
Ν
Β,_ = (φ)’ (θ)ι (ψ) I Βο + Β„..
Β_ .β'-. Β,_
(6)
175 pentru fiecare adâncime de foraj ț sau număr de măsurătoare i. Pornind de la această ecuație, poate fi observat ,cu ușurință, că componentele Bx, By, Bz sunt cunoscute, iso deoarece acestea sunt măsurate, că matricile φ și 6 sunt cunoscute, deoarece φ și Θ sunt determinate în modul arătat mai înainte, că BN și Bv sunt cunoscute din bazele de date geomagnetice și deci , în consecință, unghiul azimut Ψ și componentele vectoriale ale câmpului magnetic perturbator Bpx, Bpy și Bpz sunt cele care mai trebuie determinate.
RO 115905 Bl
Conform invenției, pentru cel puțin două adâncimi ale forajului Ι: și lj+1 care pot fi scrise ca ln și la, sunt măsurate componentele vectorilor g și b . Apoi, prin rescrierea ecuației de mai sus (6], se obțin ecuațiile următoare, corespunzând celor două măsurători:
B 1 xl ' B N cosT, B px
B 7 = (φ,) T {θβΤ ~bn sinT, ’ + B pz
Β Ί zl Bv B L py J
B , x2 bn COS^2 B px
Bv2 = (φ2)Τ2)T ' -N, sinT, B py
B-2 B pz
(8).
Prin calculul direct, în ecuațiile (7) și (8) se poate observa că ecuațiile scalare rezultate, șase pentru fiecare dintre componentele vectoriale y, x și z, pot fi considerate ca cuprinzând un număr de șapte parametri necunoscuți, și anume cosT.,, sinT,, cosTp, sinT2, Bpx, Bpy și Bpz.
Pentru a ajunge în mod unic la Ψ1 și Ψ2, se consideră ca o a șaptea ecuație scalară sin2T, + cos2?, = sin2T2 + cos2t2 . Pentru persoanele de specialitate este evident că pot fi utilizate, de asemenea, și ecuațiile echivalente sinw| + cosw, = 1 , sau sinT| + cosT2 = 1 . Este evident matematic faptul că φ, * φ2 . și astfel, garnitura de prăjini de foraj trebuie să se fi rotită. Acest criteriu este întotdeauna satisfăcut, deoarece garnitura de prăjini de foraj este totdeauna rotită între pozițiile de supraveghere, în timpul procesului de forare. Astfel, rotația garniturii de prăjini de foraj, care apare în timpul operației de forare, este utilizată în mod avantajos decât să se oprească procesul de forare și, ulterior, să se producă rotația așa cum s-a arătat mai sus. După calculul celor șapte parametri, valorile pentru Ψ, sunt obținute conform ecuației:
T, = arctg sin T, cos Ψ.
O).
Bazat pe același raționament, pentru trei măsurători corespunzând unor trei poziții ale instrumentelor de măsurare, de exemplu l2 și l3, se obțin următoarele ecuații, dintre care două sunt identice cu ecuațiile (7) și [8] de mai sus:
B-1 ' B. COST, B_.
B.., = (φ,)T (θ,)2' -B. sinT, • + B„.
B__, B,. B^.
V
(7), și
B.., B cosT. B_
= (φ.) τ (Θ,Γ ' -Bi; sinT, + B^.
B.. B.,_
(8).
B._ . Bf, COST, B„„
B... = (φ3)T (θ,)2 ' -bn sinT, ’ + B.„.
Bv B._
(1D).
RO 115905 Bl
230
Pornind de la ecuațiile scalare, care au rezultat prin rescrierea ecuațiilor (7), (8) și (10) de mai sus, se poate observa, în același mod ca mai înainte, că pentru cei nouă parametri necunoscuți, sistemul de ecuații este determinat unic și nu mai este necesară nici o altă ecuație pentru ca acesta să admită o soluție unică. Pentru acest sistem de ecuații cosT^ sinT^ cosT2, sinT2, cosT3, sinT3, Βμ, Bpy, B^z pot fi considerate din nou ca variabile independente. Valorile Ψ, sunt obținute din ecuațiile (9) de mai sus.
Analog cazului a două măsurători,se poate nota că φ123 și nu sunt necesare alte operații de rotire.
în cazul efectuării a două măsurători, în două poziții diferite l1f l2, ecuațiile sin2T1 + cos2t1 = sin2Ț2 + cos2Ț2 putând fi scrise ca: sin2w1 + οο32ψ1 = 1 sau sin-'ψ, + cos2w2 = 1 pot fi utilizate pentru verificare. în cazul în care apar deviații importante față de I, la adâncimea următoare de măsurare a forajului, se efectuează un nou set de măsurători ale vectorilor b și g , iar procedura de verificare poate fi reluată. Ca un avantaj al invenției, nici pentru verificare nu este necesară o operație de rotire suplimentară. Nu este necesară decât măsurătoarea unghiurilor diferite de rotație a sapei.
în cazul în care au fost efectuate măsurători în trei poziții diferite și, în consecință, folosindu-se nouă ecuații pentru determinarea unghiului de azimut Ψν Ψ2, și Ψ3 egalitățile sin2w2 + cos2w. = 1 , sau una dintre ecuațiile echivalente acestora, sinV + cos21^ = sin2wi+1 + cos'·?.,, , respectiv diferitele valori ale lui i, sunt aplicate pentru prima oară. Aceleași observații sunt făcute și în ceea ce privește utilizarea și aplicarea procedurii de verificare amintite.
într-o etapă ulterioară, vectorul Ep poate fi determinat precis și sigur, în cele mai multe cazuri, vectorul bo este dependent de caracteristicile garniturii de prăjini de foraj, în afara determinării vectorului bc , pot fi construite grafice privind modificările bruște ale acestui vector ca, de exemplu, datorate deteriorării sculei, furtunilor magnetice, câmpurilor magnetice exterioare etc.
După cum s-a explicat anterior, sunt necesare numai două sau trei seturi de măsurători. Este evident - condițiile normale de lucru acoperă mai multe mii de picioare sau câțiva kilometri de foraj și sunt obținute mai multe seturi de măsurători. în consecință, direcțiile forajului pot fi determinate și urmărite rapid și sigur, fără eforturi deosebite de aplicare a metodei.

Claims (5)

  1. Revendicări
    1. Metodă de determinare a direcției unui foraj, în timpul procesului de forare a acestuia, prin utilizarea unui sistem triaxial de măsurare, cuprinzând un accelerometru/magnetometru, sistem dispus în garnitura de prăjini de foraj folosită, metoda cuprinzând măsurarea componentelor accelerației gravitaționale gx, gy, gz ale vectorului accelerație gravitațională, locală, cunoscut g, pentru determinarea unghiului de înclinare 6 și a unghiului de rotire a sapei φ, măsurarea componentelor vectorului câmp magnetic Bx, By, Bz din câmpul magnetic total B, pentru determinarea unghiului azimut Ψ, x, y și z indicând componentele vectoriale, într-un sistem de coordonate cartezian XYZ, fixat de sistemul de măsurare, în timpul procesului de forare, iar Ψ, 6 și φ indicând unghiurile care definesc rotațiile între sistemul XYZ și un sistem de coordonate cartezian NEV și în care N este direcția nordului magnetic, V direcția
    235
    240
    245
    250
    255
    260
    265
    270
    27 5
    RO 115905 Bl
    280 verticală, iar E, direcția est, caracterizată prin aceea că g și b sunt măsurate la cel puțin două adâncimi ale forajului Ij și li+1, astfel încât φ, = φ+1, prin aceea că Ψ, și ψί+1 sunt calculate conform formulei β. = [φ/ τ [θγ] - î[tj T Bel + Bp si sin2 ψ . + cos2 Ψ. = sin2 Ψ. + cos2 ψ. . sau una dintre ecuațiile echivalente acesteia, în care i = 1, 2, 3...., se fiind câmpul magnetic terestru local, Bp fiind câmpul magnetic perturbator al lui Be , iar [ ]T indicând matricile transpuse pentru transformările în coordonate din sistemul NEV în XYZ cu unghiurile Euler θ, φ și Ψ.
  2. 2. Metodă de determinare a direcției unui foraj, în timpul procesului de forare a acestuia, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se verifică dacă expresia (sin*/,. + οοξ2ψ.) = 1 , se măsoară vectorii g și b la cel puțin o altă adâncime a forajului li+2, și dacă expresia (sinV + cos2vp * i unde * φ.+1 * φ.+2 , se calculează Ψ, și se efectuează următoarea etapă de verificare.
  3. 3. Metodă de determinare a direcției unui foraj, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că g și b sunt măsurate la cel puțin trei adâncimi ale forajului Ij, lj+1, li+2, astfel φϊ * φϊ+1 * φ;>, , în care Ψί( Ψι+1 și Ψι+2 sunt calculate conform formulei: β, = [φ.] 2 [θ/ τ Ι[ψ/ 1 Fl + i cu i = 1,2, 3..... fiind câmpul magnetic terestru local, b„ fiind câmpul magnetic perturbator al lui b„ , iar ( )T indicând matricile transpuse pentru transformările în coordonate din sistemul l\IEV în sistemul XYZ cu unghiurile Euler φ, Θ și Ψ.
  4. 4. Metodă de determinare a direcției unui foraj, conform revendicării 3, caracterizată prin aceea că se verifică dacă (sin2'?^ + (cos2w.) = 1 , pentru cel puțin un i sau pentru una din formulele echivalente, se măsoară vectorii g și b la cel puțin o altă adâncime a forajului lj+3, dacă expresia (sinV + (cos2/.) * 1 , unde
    φ. * * cp.'7 * φ_. , se calculează tj+, și se efectuează următoarea etapă de verificare.
  5. 5. Metodă de determinare a direcției unui foraj, conform revendicărilor 1 și 4, caracterizată prin aceea că câmpul magnetic perturbator s, se determină direct din calcul.
RO95-01296A 1993-01-13 1994-01-12 Metoda de determinare a directiei unui foraj RO115905B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP93200082 1993-01-13
PCT/EP1994/000094 WO1994016196A1 (en) 1993-01-13 1994-01-12 Method for determining borehole direction

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO115905B1 true RO115905B1 (ro) 2000-07-28

Family

ID=8213568

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO95-01296A RO115905B1 (ro) 1993-01-13 1994-01-12 Metoda de determinare a directiei unui foraj

Country Status (21)

Country Link
US (1) US5435069A (ro)
EP (1) EP0679216B1 (ro)
JP (1) JP3441075B2 (ro)
CN (1) CN1044632C (ro)
AU (1) AU675691B2 (ro)
BR (1) BR9405808A (ro)
CA (1) CA2153693C (ro)
DE (1) DE69402530T2 (ro)
DK (1) DK0679216T3 (ro)
EG (1) EG20489A (ro)
MY (1) MY110059A (ro)
NO (1) NO306829B1 (ro)
NZ (1) NZ259867A (ro)
OA (1) OA10172A (ro)
PH (1) PH30012A (ro)
RO (1) RO115905B1 (ro)
RU (1) RU2109943C1 (ro)
SA (1) SA94140536B1 (ro)
UA (1) UA41912C2 (ro)
WO (1) WO1994016196A1 (ro)
ZA (1) ZA94154B (ro)

Families Citing this family (58)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5657547A (en) * 1994-12-19 1997-08-19 Gyrodata, Inc. Rate gyro wells survey system including nulling system
GB9518990D0 (en) * 1995-09-16 1995-11-15 Baroid Technology Inc Borehole surveying
US5960370A (en) * 1996-08-14 1999-09-28 Scientific Drilling International Method to determine local variations of the earth's magnetic field and location of the source thereof
US5880680A (en) * 1996-12-06 1999-03-09 The Charles Machine Works, Inc. Apparatus and method for determining boring direction when boring underground
US5806194A (en) * 1997-01-10 1998-09-15 Baroid Technology, Inc. Method for conducting moving or rolling check shot for correcting borehole azimuth surveys
US6631563B2 (en) * 1997-02-07 2003-10-14 James Brosnahan Survey apparatus and methods for directional wellbore surveying
US6347282B2 (en) * 1997-12-04 2002-02-12 Baker Hughes Incorporated Measurement-while-drilling assembly using gyroscopic devices and methods of bias removal
US6076268A (en) * 1997-12-08 2000-06-20 Dresser Industries, Inc. Tool orientation with electronic probes in a magnetic interference environment
US6351891B1 (en) * 1997-12-18 2002-03-05 Honeywell International, Inc. Miniature directional indication instrument
US6411094B1 (en) 1997-12-30 2002-06-25 The Charles Machine Works, Inc. System and method for determining orientation to an underground object
BR9911307A (pt) * 1998-06-18 2001-03-13 Shell Int Research Processo para determinar um ângulo azimutal de um poço formado em uma formação geológica
GB9818117D0 (en) * 1998-08-19 1998-10-14 Halliburton Energy Serv Inc Surveying a subterranean borehole using accelerometers
CA2291545C (en) 1999-12-03 2003-02-04 Halliburton Energy Services, Inc. Method and apparatus for use in creating a magnetic declination profile for a borehole
GB2357097A (en) * 1999-12-08 2001-06-13 Norske Stats Oljeselskap Method of assessing positional uncertainty in drilling a well
FR2802680B1 (fr) * 1999-12-17 2002-03-01 Total Fina Sa Regle a calcul de deviation pour le suivi de la trajectoire de forage dans un puits devie a deux dimensions
US6633816B2 (en) 2000-07-20 2003-10-14 Schlumberger Technology Corporation Borehole survey method utilizing continuous measurements
GB0020364D0 (en) * 2000-08-18 2000-10-04 Russell Michael Borehole survey method and apparatus
US6381858B1 (en) * 2000-09-22 2002-05-07 Schlumberger Technology Corporation Method for calculating gyroscopic wellbore surveys including correction for unexpected instrument movement
US6536123B2 (en) * 2000-10-16 2003-03-25 Sensation, Inc. Three-axis magnetic sensor, an omnidirectional magnetic sensor and an azimuth measuring method using the same
US6668465B2 (en) 2001-01-19 2003-12-30 University Technologies International Inc. Continuous measurement-while-drilling surveying
GB0102900D0 (en) * 2001-02-06 2001-03-21 Smart Stabiliser Systems Ltd Surveying of boreholes
US6854192B2 (en) * 2001-02-06 2005-02-15 Smart Stabilizer Systems Limited Surveying of boreholes
US7487594B2 (en) * 2001-02-14 2009-02-10 Labowski Howard R Sighting device
US6823602B2 (en) * 2001-02-23 2004-11-30 University Technologies International Inc. Continuous measurement-while-drilling surveying
US6518756B1 (en) * 2001-06-14 2003-02-11 Halliburton Energy Services, Inc. Systems and methods for determining motion tool parameters in borehole logging
US6530154B2 (en) 2001-07-19 2003-03-11 Scientific Drilling International Method to detect deviations from a wellplan while drilling in the presence of magnetic interference
US6736221B2 (en) * 2001-12-21 2004-05-18 Schlumberger Technology Corporation Method for estimating a position of a wellbore
US6654691B2 (en) * 2002-02-08 2003-11-25 Schlumberger Technology Corporation Well-log presentation, software and method thereof
GB0221753D0 (en) * 2002-09-19 2002-10-30 Smart Stabilizer Systems Ltd Borehole surveying
US7028409B2 (en) * 2004-04-27 2006-04-18 Scientific Drilling International Method for computation of differential azimuth from spaced-apart gravity component measurements
US7243719B2 (en) * 2004-06-07 2007-07-17 Pathfinder Energy Services, Inc. Control method for downhole steering tool
GB2415446B (en) * 2004-06-21 2009-04-08 Halliburton Energy Serv Inc Wellbore surveying
CA2476787C (en) * 2004-08-06 2008-09-30 Halliburton Energy Services, Inc. Integrated magnetic ranging tool
CA2484104C (en) * 2004-10-07 2012-08-21 Scintrex Limited Method and apparatus for mapping the trajectory in the subsurface of a borehole
US7650269B2 (en) 2004-11-15 2010-01-19 Halliburton Energy Services, Inc. Method and apparatus for surveying a borehole with a rotating sensor package
EP1815101B1 (en) 2004-11-19 2012-08-01 Halliburton Energy Services, Inc. Methods and apparatus for drilling, completing and configuring u-tube boreholes
US7475741B2 (en) * 2004-11-30 2009-01-13 General Electric Company Method and system for precise drilling guidance of twin wells
US20090120691A1 (en) * 2004-11-30 2009-05-14 General Electric Company Systems and methods for guiding the drilling of a horizontal well
US8418782B2 (en) * 2004-11-30 2013-04-16 General Electric Company Method and system for precise drilling guidance of twin wells
US8141635B2 (en) 2008-10-09 2012-03-27 Schlumberger Technology Corporation Cased borehole tool orientation measurement
US8280638B2 (en) * 2009-02-19 2012-10-02 Baker Hughes Incorporated Multi-station analysis of magnetic surveys
EP2606383B1 (en) 2010-08-31 2017-01-04 Halliburton Energy Services, Inc. Method and apparatus for measuring properties downhole
CN102022081B (zh) * 2010-11-10 2013-05-15 中国海洋石油总公司 一种在复杂地层条件下的钻井方法和装置
CN102108856B (zh) * 2010-12-07 2014-01-22 西安石油大学 小角度井斜姿态测量方法及装置
RU2482270C1 (ru) * 2011-11-11 2013-05-20 Закрытое Акционерное общество Научно-производственная фирма по геофизическим и геоэкологическим работам "Каротаж" Способ определения ориентации скважинного прибора в буровой скважине
US9448329B2 (en) * 2012-09-14 2016-09-20 Scientific Drilling International, Inc. Method to determine local variations of the earth's magnetic field and location of the source thereof
CN103883251B (zh) * 2013-04-24 2016-04-20 中国石油化工股份有限公司 一种基于旋转导向钻井的水平井方向优先着陆控制方法
WO2014114369A1 (de) 2013-08-27 2014-07-31 Bauer Spezialtiefbau Gmbh Verfahren und bohranordnung zum richtungsgenauen einbringen eines bohrrohres
CN105899749B (zh) * 2013-11-08 2018-06-08 普拉德研究及开发股份有限公司 偏斜井眼和水平井眼的地层和结构解释
CN103883254B (zh) * 2013-11-18 2016-04-20 中国石油化工股份有限公司 一种基于导向钻井方向优先着陆控制的通用方法
CA2872249A1 (en) 2013-11-25 2015-05-25 Mostar Directional Technologies Inc. System and method for determining a borehole azimuth using gravity in-field referencing
CN105134171B (zh) * 2015-07-29 2017-12-15 北京航空航天大学 一种两轴光纤陀螺连续测斜系统的实现方法
RU2610957C1 (ru) * 2015-12-09 2017-02-17 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Уфимский государственный авиационный технический университет" Способ определения комплекса угловых параметров пространственной ориентации бурового инструмента
CN106437677B (zh) * 2016-10-10 2019-10-01 北京合康科技发展有限责任公司 一种煤矿井下钻孔群钻孔质量评价方法及装置
CN106522924B (zh) * 2016-11-15 2020-01-07 北京恒泰万博石油技术股份有限公司 一种随钻测量中方位角的获取方法
GB2623678A (en) * 2021-09-30 2024-04-24 Halliburton Energy Services Inc Drilling system with directional survey transmission system and methods of transmission
CN117027764B (zh) * 2022-05-20 2024-02-09 中国石油天然气集团有限公司 钻井定位装置、方法和系统
CN116804545B (zh) * 2023-06-05 2024-02-13 中国科学院地质与地球物理研究所 一种欧拉角姿态解算方法及系统

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3791043A (en) * 1971-06-09 1974-02-12 Scient Drilling Controls Indicating instruments
GB1578053A (en) * 1977-02-25 1980-10-29 Russell Attitude Syst Ltd Surveying of boreholes
GB8504949D0 (en) * 1985-02-26 1985-03-27 Shell Int Research Determining azimuth of borehole
US4709486A (en) * 1986-05-06 1987-12-01 Tensor, Inc. Method of determining the orientation of a surveying instrument in a borehole
US4812977A (en) * 1986-12-31 1989-03-14 Sundstrand Data Control, Inc. Borehole survey system utilizing strapdown inertial navigation
US4709782A (en) * 1987-01-13 1987-12-01 Henry Lipinski Skid-out highrise fire escape device
US5012412A (en) * 1988-11-22 1991-04-30 Teleco Oilfield Services Inc. Method and apparatus for measurement of azimuth of a borehole while drilling
US5128867A (en) * 1988-11-22 1992-07-07 Teleco Oilfield Services Inc. Method and apparatus for determining inclination angle of a borehole while drilling
GB8906233D0 (en) * 1989-03-17 1989-05-04 Russell Anthony W Surveying of boreholes
FR2670532B1 (fr) * 1990-12-12 1993-02-19 Inst Francais Du Petrole Methode pour corriger des mesures magnetiques faites dans un puits par un appareil de mesure, dans le but de determiner son azimut.

Also Published As

Publication number Publication date
RU2109943C1 (ru) 1998-04-27
DE69402530T2 (de) 1997-09-04
DE69402530D1 (de) 1997-05-15
AU5883494A (en) 1994-08-15
NO952745D0 (no) 1995-07-11
DK0679216T3 (da) 1997-12-08
JP3441075B2 (ja) 2003-08-25
BR9405808A (pt) 1995-12-19
NO306829B1 (no) 1999-12-27
OA10172A (en) 1996-12-18
ZA94154B (en) 1994-08-18
EP0679216A1 (en) 1995-11-02
CN1044632C (zh) 1999-08-11
CA2153693C (en) 2005-05-24
PH30012A (en) 1996-10-29
MY110059A (en) 1997-12-31
NZ259867A (en) 1996-09-25
AU675691B2 (en) 1997-02-13
CN1116440A (zh) 1996-02-07
JPH08505670A (ja) 1996-06-18
EG20489A (en) 1999-06-30
EP0679216B1 (en) 1997-04-09
WO1994016196A1 (en) 1994-07-21
UA41912C2 (uk) 2001-10-15
US5435069A (en) 1995-07-25
SA94140536B1 (ar) 2004-05-03
NO952745L (no) 1995-07-11
CA2153693A1 (en) 1994-07-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO115905B1 (ro) Metoda de determinare a directiei unui foraj
US20230349723A1 (en) System and method of directional sensor calibration
CA2458254C (en) Downhole referencing techniques in borehole surveying
EP0425569B1 (en) A system and method for locating an underground probe
CA2455581C (en) Downhole calibration system for directional sensors
CA2458246C (en) Passive ranging techniques in borehole surveying
RU2657033C2 (ru) Способ и система бурения с автоматическим уточнением точек маршрута или трассы ствола скважины на основании корректировки данных инклинометрии
CA2024429A1 (en) Borehole deviation monitor
CN106703787A (zh) 一种径向水平井的井眼轨迹参数计算方法及装置
US20220252440A1 (en) Calibration and verification system and method for directional sensor
US9976408B2 (en) Navigation device and method for surveying and directing a borehole under drilling conditions
US4734860A (en) Simplified bore hole surveying system by kinematic navigation without gyros
Quesnel et al. Stretched wire offset measurements: 40 years of practice of this technique at CERN
US11519264B1 (en) Method for obtaining gravity coefficients for orthogonally oriented accelerometer devices during measurement-while-drilling operations
NO972699L (no) Fremgangsmåte og apparat for å bestemme et instruments orientering i forhold til jordens magnetfelt
Brzezowski et al. Analysis of alternate borehole survey systems
AU2012318276B8 (en) Navigation device and method for surveying and directing a borehole under drilling conditions
CN115711118A (zh) 一种桩基孔井筒质量评价方法
Odei-Lartey et al. AHRS Calibration for a Drill String Sensor Network Application
Quesnel A Strategy for the Alignment of the LHC
McLeod Similarities between magnetic and north-finding survey tools