RO112320B1 - METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE - Google Patents

METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE Download PDF

Info

Publication number
RO112320B1
RO112320B1 RO9400622A RO9400622A RO112320B1 RO 112320 B1 RO112320 B1 RO 112320B1 RO 9400622 A RO9400622 A RO 9400622A RO 9400622 A RO9400622 A RO 9400622A RO 112320 B1 RO112320 B1 RO 112320B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
voltage
produces
applying
input
frequency
Prior art date
Application number
RO9400622A
Other languages
English (en)
Inventor
Alexandru Aurelian Cancescu
Original Assignee
Alexandru Aurelian Cancescu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alexandru Aurelian Cancescu filed Critical Alexandru Aurelian Cancescu
Priority to RO9400622A priority Critical patent/RO112320B1/ro
Publication of RO112320B1 publication Critical patent/RO112320B1/ro

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Abstract

: Invenția se referă la o metodă și o instalație de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisie-recepție, în fonie sau telegrafie, care intră în compunerea simulatoarelor de autovehicule grele sau aeronave sau în dotarea sălilor de clasă, pentru pregătirea radiotelegrafiștilor. Instalația, conform invenției, este constituită dintr-un monitor al instructorului (A), un simulator de stație radio al elevului (B), legătura în radiofrecvență, în regim simplex, fiind înlocuită cu o legătură pe un cablu (C) în audiofrecvență, în regim simplex, condiționată de transmiterea pe cablul de legătură (C), de la monitorul instructorului (A) la borna de antenă a simulatorului elevului (BJ, a unei anumite tensiuni de comandă (UJ corespunzătoare unei anumite frecvențe de lucru, iar acordarea simulatorului (B) pe frecvența de lucru se realizează prin producerea unei tensiuni de acord (Ua^-,), similară cu tensiunea de comandă (UJ, în urma reglării butoanelor comutatoarelor FRECVENȚA, compararea tensiunii de acord (υ81.η) cu tensiunea de comandă (U6) într-un comparator de tensiune-fereastră (25), care, la egalitatea celor două tensiuni, basculează si produce o tensiune continuă (U£5) care alimentează un amplificator de microfon O)' din monitorul instructorului (A), în regim de recepție, sau un amplificator de microfon (44) din simulatorul elevului (B), în regim de emisie.

Description

Invenția se referă la o metodă și o instalație de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisierecepție, în fonie sau telegrafie, care intră în compunerea simulatoarelor de 5 autovehicule grele sau aeronave și în dotarea sălilor de clasă pentru pregătirea radiotelegrafiștilor.
Sunt cunoscute mai. multe soluții pentru instruirea și antrenamentul 10 operatorilor stațiilor de radioemisierecepție, ca de exemplu: realizarea de legături radio prin propagarea câmpului electromagnetic în atmosferă, care prezintă dezavantajul ocupării unui canal 15 de radiocomunicație; realizarea de legături radio prin propagarea câmpului electromagnetic într-o incintă ecranată, care prezintă dezavantajul utilizării camerelor ecranate; realizarea de 20 legături radio prin transmiterea tensiunii de radiofrecvență prin cablu ecranat, care prezintă dezavantajele interconectării stațiilor radio prin cablu ecranat și introducerea atenuatoarelor pentru redu- 25 cerea puterii de emisie.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția de față este realizarea unei instalații de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisie- 30 recepție cu ajutorul căreia se efectuează legături radio simulate pe cablu, cu semnalizarea la pupitrul instructorului a acordului stației elevului pe frecvența de lucru și cu posibilitatea introducerii pe 35 frecvența de lucru a unui semnal de bruiaj.
Metoda de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisie-recepție, conform invenției, 40 elimină dezavantajele menționate mai sus, prin aceea că realizează o legătură radio simulată prin conectarea condiționată a două circuite audio de tip interfon, circuite care intră în compunerea a 45 două simulatoare de stație radio, . și anume un simulator de stație radio al instructorului, numit monitor, și un simulator de stație radio al elevului. Monitorul instructorului și simulatorul de 50 stație radio al elevului sunt cuplate între ele printr-un cablu telefonic, înlocuind legătura în radiofrecvență cu o legătură în audiofrecvență pe cablul de interconectare, legătură condiționată de reglarea butoanelor FRECVENȚĂ ale simulatorului elevului pe valoarea “frecvenței” stabilită de la monitorul instructorului, constând în transmiterea continuă de la monitorul instructorului la borna de antenă a simulatorului elevului a unei anumite tensiuni de comandă corespunzătoare unei anumite frecvențe de lucru; acordul simulatorului elevului pe “frecvența de lucru” a monitorului se realizează prin producerea în simulatorul elevului, prin reglarea butoanelor FRECVENȚA, a unei tensiuni de acord, similară cu tensiunea de comandă, urmată de compararea celor două tensiuni într-un comparator de tensiune tip fereastră care la egalitatea celor două tensiuni basculează și produce o tensiune continuă care conectează instalația audio a monitorului la instalația audio a simulatorului.
Instalația care pune în aplicare metoda de mai sus este constituită dintrun monitor al instructorului, un simulator de stație radio al elevului și un cablu de interconectare.
Invenția prezintă următoarele avantaje;
- realizează instruirea și antrenamentul operatorilor stațiilor de radioemisie-recepție, cu acord continuu sau discontinuu al frecvenței de lucru sau cu acord programat al canalelor de lucru, fără utilizarea circuitelor de radiofrecvență;
-înlocuiește stația de radioemisierecepție a instructorului și stația de bruiaj radio cu monitorul instructorului, înlocuiește stația de radioemisie-recepție a elevului cu simulatorul elevului, înlocuiește legătura radio cu o legătură în audiofrecvență pe cablu care este condiționată de reglarea butoanelor de frecvență ale simulatorului elevului pe valoarea “frecvenței de lucru” stabilită de la monitorul instructorului;
- semnalizează pe panoul monitorului instructorului acordarea simulatorului elevului pe “frecvența de lucru”
RO 112320 Β stabilită la monitor;
- oferă posibilitatea introducerii de la monitorul instructorului a unui semnal de bruiaj în receptorul simulatorului elevului;
- consum redus de energie electrică comparativ cu consumul stațiilor de radioemisie și de bruiaj reale;
- preț de cost scăzut.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu figura, care reprezintă schema bloc a instalației de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisierecepție.
Metoda de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisie-recepție constă în realizarea legăturii radio simulate prin conectarea condiționată a două circuite audio de tip interfon, circuite care intră în compunerea a două simulatoare de stație radio, și anume un simulator de stație radio al instructorului A, denumit în continuare monitor, și un simulator de stație radio al elevului B. Monitorul instructorului A și simulatorul de stație radio al elevului B sunt cuplate între ele printr-un cablu telefonic C. Conectarea monitorului A la simulatorul B este efectuată printr-un circuit tip releu în urma realizării “acordului” simulatorului elevului pe frecvența” (valoarea frecvenței) monitorului instructorului A. Tensiunea continuă stabilită de instructor la monitorul A, proporțională cu “frecvența de lucru” (proporțională cu valoarea frecvenței de lucru) este transmisă prin cablul C la borna ANTENĂ a simulatorului elevului B. Pentru realizarea “acordului pe frecvența de lucru”, elevul reglează butoanele FRECVENȚĂ ale simulatorului elevului B și obține o tensiune similară (continuă) cu tensiunea produsă la monitorul instructorului A. La acord, cele două tensiuni sunt identice. Valoarea celor două tensiuni este analizată de un comparator de tensiune cu fereastră 25, cu tensiunea de referință variabilă, la egalitatea celor două tensiuni comparatorul basculează și anclanșează un releu care conectează cele două circuite audio amplasate în cele două simulatoare și aflate la distanță unul față de celălalt.
Pentru simularea cât mai fidelă a unei legături radio, în monitorul instructorului A. se introduce un generator de bruiaj radio 13, iar în simulatorul elevului B se introduce un generator de zgomot de fond radio 34.
Metoda poate fi generalizată pentru conectarea mai multor simulatoare ale elevilor B la un monitor al instructorului A (sală de clasă),în vederea unui antrenament colectiv în traficul radio.
Conform invenției, instalația de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisie-recepție este compusă dintr-un monitor al instructorului A, un simulator de stație radio al elevului B și un cablu de interconectare C cu cinci conductoare.
Monitorul instructorului A conține o sursă de alimentare 1, realizată cu un alimentator stabilizat sau o baterie de acumulatoare și o diodă electroluminiscentă, care, la aplicarea tensiunii de alimentare UB și în urma acționării butonului REȚEA pe poziția α4, produce o tensiune continuă U1 pentru alimentarea monitorului A și a simulatorului B, precum și un flux luminos Φ1 de semnalizare a stării de funcționare. Un stabilizator de tensiune 2, realizat cu un circuit integrat, care la aplicarea tensiunii continue U1 produce o tensiune continuă U2 ce este aplicată unui divizor de tensiune SELECTOR 3, realizat cu o rețea de rezistoare și un comutator rotativ cu mai multe poziții sau cu un potențiometru, care produce o tensiune continuă U34M proporțională cu poziția a34M a axului butonului. Un generator de tensiune alternativă 4, realizat cu un oscilator, care produce o tensiune alternativă U4 cu frecvența f4 ce este aplicată unui circuit de comutare 5, realizat cu un comutator bipozițional, care pe poziția cc5 PROGRAMAT produce o tensiune U5
RO 112320 Β egală cu tensiunea de intrare U4. Un sumator de tensiune B, realizat cu un transformator care produce o tensiune U6 egală cu suma tensiunilor U3.N și U5 ce se aplică mai departe la borna de antenă a simulatorului B conectată la un circuit de separare galvanică 23. Un indicator ACORD SIMULATOR 7, realizat cu un filtru trece jos, un tranzistor și o diodă electroluminiscentă, care la aplicarea unei tensiuni continue U38.., produce un flux luminos <X>7de semnalizare la monitorul A a realizării acordului de către elev pe frecvența stabilită de instructor. Un dispozitiv de captare a sunetului 8, realizat cu un microfon, care produce o tensiune alternativă Ua proporțională cu variația presiunii acustice P8, tensiune U8 aplicată unui amplificator de tensiune 9, cu alimentare prin conductorul de ieșire, realizat cu un tranzistor sau cu un circuit integrat, care la aplicarea tensiunii continue U3M și a tensiunii alternative U8 produce o tensiune alternativă U3. Un circuit de comandă MORSE 10, realizat cu un conector tip priză și un manipulator, care produce o tensiune continuă U10 la apăsarea butonului manipulatorului pe poziția a10, tensiune U10ce se aplică unui oscilator de audiofrecvență 11 cu alimentare prin conductorul de ieșire, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat, care la aplicarea tensiunii de alimentare υ36.η și a tensiunii de comandă U10 produce o tensiune alternativă U11. Un circuit de comutare 12, realizat cu un comutator bipozițional, care la aplicarea tensiunii de alimentare U38_7 produce pe poziția a12.7 MICROFON o tensiune U12 egală cu tensiunea U9 iar pe poziția a12.2 MORSE o tensiune U12 egală cu tensiunea U11, tensiune U12 care este transmisă mai departe simulatorului B la un generator de tensiune continuă cu impedanță de ieșire ridicată 38. Un generator de tensiune de bruiaj 13, realizat cu o diodă stabilizatoare de tensiune sau o joncțiune bază emitor de tranzistor polarizată în sens invers, un amplificator operațional, un filtru trece jos RC și patru diode de comutație, care produce o tensiune de zgomot U13 ce este aplicată unui circuit de comutare 14, realizat cu un comutator bipozițional cu revenire, care pe poziția a14 BRUIAJ produce o tensiune U14 egală cu tensiunea U13 și un amplificator de tensiune 15, cu alimentare prin conductorul de ieșire, realizat cu un tranzistor, care la aplicarea tensiunii de alimentare U38.., și a tensiunii U14, produce o tensiune alternativă U15 care este transmisă simulatorului B. Un traductor electroacustic 18, realizat cu un difuzor sau o capsulă telefonică, care la aplicarea tensiunii U48, dată de simulatorul B, produce o presiune acustică variabilă P18. Simulatorul de stație radio al elevului B conține un stabilizator de tensiune 17, identic cu stabilizatorul de tensiune 2, care produce o tensiune continuă U17 egală cu tensiunea U2, ce este aplicată unui divizor de tensiune 18, realizat cu o rețea de rezistoare identică cu rețeaua de rezistoare 3 sau cu un potențiometru, care, la aplicarea tensiunii U17, produce mai multe tensiuni continue U18.N. Un circuit de acord FRECVENȚĂ 19, realizat cu mai multe comutatoare decadice al căror număr este egal cu numărul comutatoarelor de acord de pe stația radio reală în cazul stațiilor cu sintetizor de frecvență, care pentru o anumită poziție a butoanelor
FRECVENȚA, corespunzătoare unei anumite valori a frecvenței de lucru, produce o tensiune continuă υη3.η egală cu una din tensiunile U18, pentru alte poziții α13ΛΙ ale butoanelor FRECVENȚA, corespunzătoare depășirii gamei de frecvențe pe care poate lucra stația, produce o tensiune continuă U13^, iar la modificarea poziției a13 a oricărui comutator, deci la modificarea acordului stației, produce un impuls de tensiune ^19-3 pentru blocarea emisiei pe durata acordului. Un circuit de semnalizare DEPĂȘIRE GAMĂ 20, realizat cu un cir
RO 112320 Β cuit integrat și un număr de diode electroluminiscente egal cu numărul de comutare decadice 19, care în lipsa tensiunii U19.2 produce un flux luminos continuu Φ20,, iar la aplicarea tensiunii U19.2 produce un flux luminos pulsatoriu Φ20 și o tensiune continuă U20 pentru blocarea emisiei. Un circuit de acord pe canal PROGRAMAT 21, realizat cu un comutor rotativ cu mai multe poziții și o diodă electroluminiscentă, care pe poziția a21., FRECVENȚĂ produce o tensiune U21., egală cu tensiunea U13.n iar pentru celelalte poziții a21.N produce o tensiune continuă U21., egală cu una din tensiunile U19W corespunzătoare unui anumit canal programat, o tensiune continuă U212 și un flux luminos Φ21 care semnalizează funcționarea în regim programat, iar la modificarea poziției oc21, deci la modificarea acordului, produce un impuls de tensiune U21.3 pentru blocarea emisiei pe durata acordului. Un circuit de semnalizare și temporizare 22, realizat cu un circuit integrat și două diode electroluminiscente, care la aplicarea tensiunii U19.3 sau U21<3 produce o tensiune continuă U22 cu durata Ta2 și emisia fluxului luminos roșu Φ22.Β ACORD,iar după expirarea temporizării emite un flux luminos verde Φ22.ν LUCRU. Un circuit de separare galvanică 23, conectat la borna ANTENĂ a simulatorului 3, realizat cu un transformator, care la aplicarea tensiunii Ue produce o tensiune U23..( egală cu tensiunea U6 și o tensiune alternativă U23.a proporțională cu tensiunea Ug. Un filtru trece jos 24, realizat cu un circuit RC, care la aplicarea tensiunii U23.·, produce o tensiune continuă U24 egală cu tensiune U3.K. Un comparator de tensiune fereastră 25, realizat cu un amplificator operațional, două diode și un circuit rezistiv, care la aplicarea tensiunilor și U24 produce o tensiune continuă U25 numai în cazul în care tensiunea U21.1 este egală cu tensiune U24. Un circuit de detecție 28, realizat cu diode și condensatoare, care la aplicarea tensiunii U23.2 produce o tensiune continuă U26 proporțională cu amplitudinea tensiunii U5. Un circuit logic SAU 27, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat, care la aplicarea numai a uneia din tensiunile U2,.2 sau U2e produce o tensiune continuă U27. Un alt circuit logic 28, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat, care la aplicarea tensiunii U25 produce o tensiune continuă U28 numai dacă tensiunea U27 este nuiă. Un circuit de comutare REGIM DE LUCRU 29, realizat cu un comutator cu mai multe poziții, care produce câte o tensiune continuă U2S4U pe fiecare poziție a29.N a butonului comutatorului, mai puțin pe poziția OPRiT, un circuit de comutare MOD DE LUCRU 30, realizat cu un comutator cu mai multe poziții, care produce câte o tensiune continuă U3aw pe fiecare poziție a3o-rj a butonului comutatorului, un circuit de comutare APEL 31, realizat cu un comutator cu revenire, care produce o tensiune continuă U31 pe durata cât butonul comutatorului este apăsat pe poziția a31 și un circuit de comandă MORSE 32, realizat cu un conector tip priză și un manipulator care produce o tensiune continuă U32 pe durata cât butonul manipulatorului este apăsat pe poziția a32. Un circuit da comandă 33, realizat cu o matrice de diode și tranzistoare sau cu circuite integrate, care la aplicarea tensiunilor continue ^20. ^22-^26’ Ά·Β«> MsMJ . ^31' ^32· ^40-2 produce tensiunile continue de comandă ^33-1, ^33-2’ ^33-3' ^33-4· ^33-5' generator de tensiune de zgomot de fond radio 34, realizat cu o diodă stabilizatoare de tensiune sau o joncțiune bază-emitor de tranzistor polarizată invers, un amplificator operațional, un filtru trece jos RC și un filtru trece sus RC, care la aplicarea tensiunii de comandă U33.7 produce o tensiune de zgomot U24 Un generator de ton 35, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat și un circuit RC, care la aplicarea tensiunii
RO 112320 Β de comandă U32.2 produce o tensiune alternativă U35. Un generator de tensiune continuă cu impedanță de ieșire ridicată 36, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat și o inductanță, care la aplicarea tensiunii de comandă U33.3 produce o tensiune continuă de alimentare U^, iar la aplicarea tensiunii de intrare U12 sau U15 produce o tensiune alternativă U3G.2 ce este aplicată unui sumator de tensiune 37, realizat cu rezistoare sau tranzistoare sau cu un amplificator operațional, care la aplicarea și a tensiunilor de intrare U34, U35, U46 produce o tensiune alternativă U37. Un circuit de reglare a nivelului acustic VOLUM 38, realizat cu un potențiometru cu variație logaritmică a rezistenței, care la aplicarea tensiunii U37 produce o tensiune alternativă U38 proporțională cu poziția a38 a butonului potențiometrului. Un amplificator audio pentru semnalul de “recepție” 39, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat, care la aplicarea tensiunii U38 produce o tensiune alternativă U33. Un circuit de conectare CASCA-TELEFON DE BORD 40, realizat cu un conector, care la aplicarea tensiunii U33 produce o tensiune alternativă U40..,, la aplicarea tensiunii U41 produce o tensiune continuă U40^ și la aplicarea tensiunii U43 produce o tensiune alternativă U40.3. Un circuit de comutare 41, realizat cu un comutator cu revenire, care pe durata apăsării butonului EMISIE pe poziția a41 produce o tensiune continuă U41, un traductor electroacustic 42, realizat cu un difuzor sau o capsulă telefonică, care la aplicarea tensiunii alternative υ40.η produce o presiune acustică variabilă P42, și un dispozitiv de captare a sunetului 43, realizat cu un microfon, care la aplicarea presiunii acustice variabile P43 produce o tensiune alternativă U43. Un amplificator de tensiune cu amplificarea controlată 44, realizat cu tranzistoare sau cu circuite integrate, care la aplicarea tensiunii de intrare U40<3 produce o tensiune alter10 nativă U44 proporțională cu tensiunea de comandă U3M. Un sumator de tensiune 45, realizat cu rezistoare și tranzistoare sau cu un amplificator operațional, care la aplicarea tensiunilor de intrare U35 sau U44 produce o tensiune alternativă tensiune care este aplicată unui amplificator audio pentru semnalul de “emisie” 46, realizat cu tranzistoare sau cu un circuit integrat, care produce o tensiune alternativă U4e aplicată traductorului electroacustic 16 din monitorul A. Un indicator de panou 47, realizat cu un voltmetru sau cu o baretă de diode electroluminiscente, care la aplicarea tensiunii de comandă U33.5 indică o valoare a47 proporțională cu tensiunea de alimentare sau puterea de emisie.

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Metodă de instruire și antrenament pentru operatorii stațiilor de radioemisie-recepție, caracterizată prin aceea că constă în realizarea legăturii radio simulate prin conectarea condiționată a două circuite audio de tip interfon, circuite care intră în compunerea a două simulatoare de stație radio, și anume un simulator de stație radio al instructorului A, denumit în continuare monitor, și un simulator de stație radio al elevului B, monitorul instructorului A și simulatorul de stație radio al elevului B fiind cuplate între ele printr-un cablu telefonic C în audiofrecvență în regim simplex, legătură care este condiționată de reglarea butoanelor FRECVENȚĂ ale simulatorului elevului (B) pe o anumită poziție corespunzătoare valorii frecvenței de lucru stabilită la monitorul instructorului (A), în acest scop, de la monitorul instructorului (A] se transmite printr-un conductor al cablului (C) la borna de antenă a simulatorului elevului (B) o anumită tensiune de comandă (Uc), corespunzătoare unei anumite frecvențe
    RO 112320 Β de lucru, în simulatorul elevului (B) producându-se o anumită tensiune de acord (UA) prin reglarea butoanelor FRECVENȚĂ de lucru de pe panou, tensiune care la coincidența valorii frecvenței de lucru a simulatorului (B) cu frecvența stabilită de la monitorul instructorului (A) este egală cu tensiunea de comandă (Uc), egalitate pusă în evidență de un comparator de tensiune fereastră (25) care basculează și transmite pe cablul (C) o tensiune de alimentare amplificatorului de microfon O) din monitorul instructorului (A), permițându-i instructorului să comunice cu elevul, iar la apăsarea butonului EMISIE al simulatorului elevului (B) se întrerupe tensiunea de alimentare a amplificatorului de microfon din monitorul instructorului (A) și se alimentează ampificatorul de microfon (44) al simulatorului elevului (B), permițându-i elevului să comunice cu instructorul.
  2. 2. Instalație de instruire și antrenament, care pune în aplicare metoda de la revendicarea 1, caracterizată prin aceea că este compusă din monitorul instructorului (A), simulatorul de stație radio al elevului (B) și cablul de interconectare (C), monitorul instructorului (A) conține o sursă de alimentare (D, care la aplicarea tensiunii de rețea (UB) și la bascularea butonului REȚEA (απ) produce o tensiune continuă (U1) pentru alimentarea monitorului instructorului (A) și a simulatorului elevului (B),precum și un flux luminos de semnalizare (Φ,), un stabilizator de tensiune (2), care la aplicarea tensiunii de alimentare (U1) produce o tensiune de referință (U2), un divizor de tensiune (3), care la aplicarea tensiunii stabilizate (U2) produce o tensiune continuă (U^) proporțională cu poziția butonului SELECTROR (α), un generator de tensiune alternativă (4), care produce o tensiune alternativă (U4), cu frecvența (f4) în afara spectrului audio, un circuit de comutare (5), care pe poziția PROGRAMAT (a5) produce o tensiune alternativă (Ug) egală cu tensiunea de intrare (U4), un sumator de tensiune (S), care la aplicarea tensiunilor de intrare dW și U5) produce o tensiune (UG), un indicator ACORD SIMULATOR (7), care la aplicarea tensiunii de intrare (U^) produce un flux luminos (Φ7), un dispozitiv de captare a sunetului (8), care la aplicarea semnalului acustic (P8) produce o tensiune alternativă (U8), un amplificator de tensiune cu alimentare prin conductorul de semnal (9), care la aplicarea tensiunii de alimentare (υ36.π) și a tensiunii de intrare (U8) produce o tensiune alternativă (U9), un circuit de comandă MORSE (10), care la apăsarea butonului manipulatorului (αηα) produce o tensiune continuă (U10), un oscilator de audiofrecvență cu alimentare prin conductorul de semnal (11), care, la aplicarea tensiunii de alimentare (U38„.,) și a tensiunii de comandă (U1o),produce o tensiune alternativă (Uni), un circuit de comutare (12), care, pe poziția MICROFON (αΠ2-ι) ?i aplicarea tensiunii de alimentare (U^),produce o tensiune alternativă (U12) egală cu tensiunea de intrare (Ug),iar pe poziția MORSE (a12.2) și aplicarea tensiunii de alimentare (U38. η) produce o tensiune alternativă (U12) egală cu tensiunea de intrare (U.,.,), un generator de bruiaj (13), care produce o tensiune de zgomot (U13), un circuit de comutare (14), care pe poziția BRUIAJ (a14) produce o tensiune alternativă (U14) egală cu tensiunea de intrare (U13), un amplificator de tensiune cu alimentare prin conductorul de semnal (15), care la aplicarea tensiunii de alimentare (U38..,) și a tensiunii de intrare (U14) produce o tensiune alternativă (U15), un traductor electroacustic (16), care la aplicarea tensiunii de intrare (U46) produce o presiune acustică variabilă (P18).
  3. 3. Instalație de instruire și antrenament, conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că simulatorul de stație radio al elevului (B) conține un stabilizator de tensiune (17), care produce
    RO 112320 Β o tensiune continuă (U17) egală cu tensiunea primului stabilizator (U2), un divizor de tensiune (18), care la aplicarea tensiunii de intrare (U17) produce mai multe tensiuni continue (U184M), un circuit de acord FRECVENȚĂ (19), care pe o anumită poziție a butoanelor FRECVENȚĂ (a194M) corespunzătoarea unei anumite frecvențe de lucru produce o anumită tensiune continuă (υΐ3.7) egală cu una din tensiunile de intrare (^58-n)' pentru alte poziții ale butoanelor FRECVENȚĂ corespunzătoare depășirii gamei de frecvență pe care sunt garantate performanțele stației reale produce o a doua tensiune continuă (U1sa) ,iar la modificarea poziției oricărui buton al comutatoarelor, deci la modificarea acordului, produce un impuls de tensiune (U19.3), un circuit de semnalizare DEPĂȘIRE GAMA (20), care în lipsa tensiunii de intrare (U19.2) produce un flux luminos continuu (Φ20),ι3γ la aplicarea tensiunii de intrare (U19.2) produce un flux luminos pulsatoriu (Φ20) și o tensiune continuă pentru blocarea emisiei (U20), un circuit de acord pe canal PROGRAMAT (21), care pe poziția FRECVENȚĂ (a21..,) produce o tensiune continuă (U2n_n) egală cu tensiunea de intrare (Ul9.il iar pentru celelalte poziții PROGRAMAT (α21^,...α21. N) produce o primă tensiune continuă (υ21-1) egală cu una din tensiunile de intrare (U184U), o a doua tensiune continuă (U21.2) și un flux luminos (Φ21), iar la modificarea poziției butonului comutatorului (a21) produce un impuls de tensiune (U21.3), un circuit de semnalizare (22), care la aplicarea tensiunii de intrare (U1M sau U2143) produce pe o anumită durată o tensiune continuă (U22) și un flux luminos roșu ACORD (Φ224,),ϊ3γ după expirarea temporizării produce un flux luminos verde LUCRU (Φ22.ν), un circuit de separare galvanică (23), care la aplicarea tensiunii de intrare (UG) produce o primă tensiune de ieșire (U23. 7) egală cu tensiunea de intrare (U6) și o a doua tensiune de ieșire (U23.2) proporțională cu componenta alternativă a tensiunii de intrare (U5), un filtru trece jos (24), care la aplicarea tensiunii de intrare (U23..,) produce o tensiune continuă (U24) egală cu componenta continuă a tensiunii de intrare (U34U), un comparator de tensiune fereastră (25), care la aplicarea tensiunilor de intrare (U21.n și U24) produce o tensiune continuă (U25) numai în cazul în care cele două tensiuni de intrare sunt pozitive și egale, un circuit de detecție (26), care la aplicarea tensiunii de intrare (U23.2) produce o tensiune continuă (U26), un circuit logic (27), care la aplicarea numai a uneia din tensiunile de intrare (U21.2 sau U26) produce o tensiune continuă (U27), un alt circuit logic (28), care la aplicarea tensiunii de intrare (U2S) produce o tensiune continuă (U28) numai în cazul în care a doua tensiune de intrare (U27) este nulă, un circuit de comutare REGIM DE LUCRU (29), care produce câte o tensiune continuă (U294U) pe fiecare poziție a butonului (a294M) mai puțin pe poziția OPRIT, un circuit de comutare MOD DE LUCRU (30), care produce o tensiune continuă (U304M) pe fiecare poziție a butonului comutatorului (a3Q.N), un circuit de comutare APEL (31), care produce o tensiune continuă (U31) pe durata cât butonul comutatorului este apăsat (a31), un circuit de comandă MORSE (32), care produce o tensiune continuă (U32) pe durata cât butonul manipulatorului este apăsat (a32), un circuit de comandă (33), care la aplicarea tensiunilor de intrare (U20 U22,U2a, U294U, U304U U31, U^, U^-g} produce mai multe tensiuni continue de comandă (U33.7, U33.2, U-j-j-jj, U3M, U33.5), un generator de tensiune de zgomote radio (34), care la aplicarea tensiunii de comandă (U33..,) produce o tensiune de zgomot (U34), un generator de ton (35), care la aplicarea tensiunii de comandă (U33.2) produce o tensiune alternativă (U35), un generator de tensiune continuă cu impedanță de ieșire ridicată (36), care la aplicarea tensiunii de comandă
    RO 112320 Β (U33.3) produce o tensiune continuă de alimentare (U36.7) și la aplicarea tensiunii de intrare (U12 sau U15) produce o tensiune alternativă (U36.2), un sumator de tensiune (37), care la aplicarea tensiunilor de intrare (U34, u 35· ^36-2’ U4G) produce o tensiune alternativă (U37), un circuit de reglare a nivelului acustic VOLUM (38), care la aplicarea tensiuni de intrare (U37) produce o tensiune alternativă (U38) proporțională cu poziția butonului potențiometrului (a38), un amplificator audio pentru semnalul de recepție (39), care la aplicarea tensiunii de intrare (U38) produce o tensiune alternativă (U39), un circuit de conectare CASCĂ-TELEFON DE BORD (40), care la aplicare unei prime tensiuni de intrare (U38) produce o primă tensiune alternativă (υ), la aplicarea unei a doua tensiuni de intrare (U41) produce o tensiune continuă (U40.2) și la aplicarea unei a treia tensiuni de intrare (U43) produce o a doua tensiune alternativă (^40^)· un circuit de comutare EMISIE (41), care pe durata menținerii apăsate a butonului comutatorului (a41) produce o tensiune continuă (U41), un traductor electroacustic (42), care la aplicarea unei tensiuni alternative (υ40-1) produce o presiune acustică variabilă (P42), un dispozitiv de captare a sunetului (43), care la aplicarea presiunii acustice variabile (P43) produce o tensiune alternativă (U43), un amplificator de tensiune cu amplificarea controlată în tensiune (44), care la aplicarea tensiunii de comandă (U3M) și a tensiunii de intrare (U4M) produce o tensiune alternativă (U44) proporțională cu tensiunea de comandă, un sumator de tensiune (45), care la aplicarea tensiunii de intrare (U35 sau U44) produce o tensiune alternativă (U45), un amplificator audio pentru semnalul de emisie (46), care la aplicarea tensiunii de intrare (U45) produce o tensiune alternativă (U46), un indicator de panou (47), care la aplicarea tensiunii de intrare (U33.s) indică o valoare (a47) proporțională cu tensiunea de alimentare sau puterea de emisie.
RO9400622A 1994-04-14 1994-04-14 METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE RO112320B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9400622A RO112320B1 (ro) 1994-04-14 1994-04-14 METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9400622A RO112320B1 (ro) 1994-04-14 1994-04-14 METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO112320B1 true RO112320B1 (ro) 1997-07-30

Family

ID=20100652

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9400622A RO112320B1 (ro) 1994-04-14 1994-04-14 METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO112320B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4608686A (en) Two wire voice and data subscriber loop
CA1208823A (en) Communication system
EP0119422A2 (en) Inductance simulation circuit
JPH08293816A (ja) 電気通信用移動端末装置
RO112320B1 (ro) METODA Șl INSTALAȚIE DE INSTRUIRE Șl ANTRENAMENT PENTRU OPERATORII STAȚIILOR I DE RADIOEMISIE-RECEPTIE
US4065755A (en) Touch-Tone encoder unit for mobile radio transmitter
CA1186739A (en) Tester for remote controlled radio systems
US4582964A (en) Remote loop-around carrier test system
CN217606469U (zh) 一种抗干扰通报训练装置
US3283073A (en) Intercommunication system and eavesdropping preventing means therefor
JPS62220054A (ja) 局線トランク回路の課金信号受信装置
JPS5955645A (ja) 基地局選択方式
GB2037128A (en) Electronic telephone on a chip
CN110233685A (zh) 一种无线信号共存干扰测试方法及其测试系统
KR100666472B1 (ko) 구내 전력선 통신 송수신라인 정렬회로
ATE25909T1 (de) Schaltsystem.
US956936A (en) Apparatus for teaching wireless telegraphy.
CN115064028A (zh) 一种抗干扰通报训练装置
JPH0326694Y2 (ro)
US1524413A (en) Wireless-telephone system
JPS5728494A (en) Private branch of exchange system
JPH0619241Y2 (ja) 端局装置
SU31471A1 (ru) Устройство дл коллективного обучени радиотелеграфной св зи
SU866768A1 (ru) Устройство радиосв зи
US4025727A (en) Balanced tone application system