RO108357B1 - Compoziție concentrată, lichidă, de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și magneziu - Google Patents
Compoziție concentrată, lichidă, de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și magneziu Download PDFInfo
- Publication number
- RO108357B1 RO108357B1 RO14879491A RO14879491A RO108357B1 RO 108357 B1 RO108357 B1 RO 108357B1 RO 14879491 A RO14879491 A RO 14879491A RO 14879491 A RO14879491 A RO 14879491A RO 108357 B1 RO108357 B1 RO 108357B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- weight
- magnesium
- water
- alkyl
- composition
- Prior art date
Links
Landscapes
- Detergent Compositions (AREA)
Abstract
Invenția se referă la o compoziție de
detergent lichid, concentrată, clară, compoziție care
oferă o spumare și "tăierea" grăsimii, conține un
amestec de agenți activi de suprafață, din sulfonat
de alchilbenzen magneziu, alchil etoxi sulfat și,
facultativ, alchil sulfat. Compoziția conține, de
asemenea, o sursă de ioni de magneziu într-o astfel
de cantitate, încât raportul molar al totalului de ioni
de magneziu față de alchilbenzen sulfonat să se afle
în intervalele de la circa 0,65 : 1,0 la 1,0 : 1,0.
Description
Invenția se referă la compoziții apoase lichide de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și cantități suplimentare adăugate de ioni de magneziu.
Compoziții lichide de detergenți pentru condiții ușoare de lucru, cum ar fi, acelea utilizate la spălatul vaselor, sunt bine cunoscute. Performanța unei astfel de compoziții o reprezintă atât cantitatea de spumă, respectiv numărul de vase spălate, cât și capacitatea de înlăturare a grăsimii. Compozițiile detergente lichide. pentru spălatul vaselor, care se găsesc în prezent pe piață, sunt destinate să îndepărteze petele uleioase/grase de pe pahare, farfurii și alte vase și ustensile de bucătărie, cu menținerea unui nivel acceptabil de apă impură.
Formulările de detergent lichid conținând săruri de magneziu și agenți de suprafață cu magneziu prezintă performanțe îmbunătățite, așa cum este descris în brevetele SUA 2908651 și 2437253. Anumite combinații de ingrediente active pot, de asemenea, să asigure o serie de proprietăți de detergent îmbunătățite. O compoziție lichidă de detergent cu performanțe îmbunătățite, descrisă în brevetul SUA 4435317 conține (a) un C10-16 alchil sulfat, (b) un C10-16 alchil etoxi sulfat și (c) un C10-16 alchilbenzen sulfonat liniar, într-un raport al greutății totale al lui (a)-(b) la greutatea lui (c) cel puțin egal cu 33:1 și conținând magneziu într-o cantitate molară corespunzând la 0,20 x - 0,70x, în care x este numărul de moli de alchil sulfat Cantitatea de săruri de magneziu care poate fi adăugată la compozițiile descrise în brevetul SUA 4435317 este limitată, deoarece sărurile cresc valorile de temperaturi la care se formează cristale de săruri anorganice în compoziții după răcire.
Performanțe îmbunătățite în ceea ce privește capacitatea de înlăturare a grăsimilor și cantitatea de spumă sunt, de asemenea, obținute prin mărirea concentrației de ingrediente active de suprafață în formulările de detergent lichid.
Există totuși numeroase probleme asociate cu prepararea compozițiilor de deteigent lichid conținând proporții ridicate de materiale detergent active, cu scopul de a satisface cerințele de claritate, viscozitate și stabilitate ale produsului. în general este necesar să se adauge o cantitate destul de mare de hidrotrop acelor compoziții de detergent care au o concentrație mare de materiale detergent active. Substanțele hidrotrope sunt destul de costisitoare și sunt, în general, materiale inactive și nu contribuie astfel la calitatea detergent, dar au capacitatea de a face ingredientele active solubile în apă și compozițiile omogene la temperaturile întâlnite în mod normal în timpul transportului și depozitării. Substanțele hidrotrope coboară în general punctul de tulbureală al compozițiilor detergente lichide, menținând astfel o compoziție lichidă limpede la temperaturile la care o compoziție de detergent fără hidrotrop devine tulbure și cu aspect neplăcut în brevetul SUA 4235758 este arătat faptul că utilizarea alchilbenzen sulfonatului de magneziu derivat dintr-un alchilbenzen C10-C13 liniar, cu greutate moleculară medie de 220-e250, reduce în mod semnificativ necesarul de substanță hidrotropă la orice nivel de material detergent activ.
Prezenta invenție prezintă compoziții constituite din anumite ingrediente specifice detergent active, în combinații unice și proporții, care sunt în mod surprinzător capabile de performanțe superioare comparativ cu alți detergenți lichizi, în ceea ce privește atât cantitatea de spumă, cât și îndepărtarea grăsimilor.
Ca urmare, un obiect al prezentei invenții consta în realizarea unor compoziții fizic stabile de detergent lichid, care prezintă capacitate superioară de îndepărtare a grăsimilor și de formare a spumei.
Un alt obiect al prezentei invenții este de a realiza compoziții de detergent conținând alchilbenzen sulfonat de mag108357 neziu și cantități suplimentare adăugate de ioni de magneziu, pentru sporirea capacității de detergent, care sunt în special eficienți în îndepărtarea petelor de grăsimi și care necesită cantități reduse de substanțe hidrotrope pentru a menține un punct de tulbureală adecvat
Un alt obiect al prezentei invenții este acela de a obține o compoziție de bază, concentrată, de detergent, conținând cantități de ioni de magneziu care să sporească puterea de detergent și alchilbenzen sulfonat, care poate fi depozitată sub formă de compoziție concentrată lichidă de bază și care poate fi fabricată utilizând instalații convenționale, cu rezistență redusă la forfecare pentru amestecarea lichidelor.
Conform prezentei invenții, se realizează o compoziție apoasă lichidă de deteigent,în special adecvată a fi utilizată la spălatul vaselor și conținând (A) între 20 și 70%, de preferință 30 și 55%, dintr-un amestec de agent activ de suprafață, constituit din (a) de la circa 15 și circa 35% în greutate sare de magneziu a unui acid C10-08 alchilbenzen sulfonic, (b) între circa 1 și 5% în greutate o sare de magneziu într-o astfel de cantitate încât raportul molar al totalului de ioni de magneziu la alchilbenzen sulfonat să fie de la circa 0,65:1,0 la 1,0:1,0, (c) de la circa 1 la circa 20% în greutate dintr-un C10-C16 alchil etoxi sulfat primar solubil în apă, conținând o medie de circa 1 la 6 etilen oxid grupe la (per) grupă alchil eter sulfat și (d) de la circa 0 la 20% în greutate dintr-o amină primară, secundară sau terțiară sau sare de metal alcalin de 00-06 alchil sulfat; și (B) de la circa 0,5 la circa 8% în greutate un agent promotor de ape impure, selecționat din grupul constând din 00-08 alcanolamide etoxilate și C1-C5 alcanolamide neetoxilate, rnonosau dialcanolamide și 02-04 alchilamide condensate cu până la 15 moli de oxid de etilenă per mol de amidă, și până la echilibru, în special apă.
într-o variantă preferată, compoziția poate, de asemenea, conține (C) de la circa O la circa 10% în greutate un solvent organic cu iritare scăzută și (D) de la circa O la circa 10% în greutate un hidrotrop. Compoziția poate, de asemenea, include (E) alți adjuvanți, cum ar fi, agenți de chelatizare, de colorare, coloranți, parfumuri, bactericide, fungicide, agenți de conservare, agenți de fotoecranare, modificatori de pil sau agenți tampon, opacizanți, antioxidanți, proteine și altele.
Prezenta invenție realizează, de asemenea, o compoziție de bază de detergent lichid care poate fî turnată, de detergenți lichizi concentrați pentru condiții de lucru ușoare, conținând acid alchilbenzen sulfonic și cantități de ioni de magneziu care sporesc capacitatea de detergent și care poate fi depozitată la temperatura ambiantă, pentru a fi utilizată ulterior, fără a se gelifica.
Compozițiile de detergent în conformitate cu prezenta invenție cuprinde un amestec de doi sau trei agenți de suprafață anionici, esențiali, de constituție și proporții definite și cu un raport molar specificat de ioni de magneziu față de alchilbenzen sulfonat, în intervalul de la 0,65:1,0 până la 1,0:1,0.
Primul ingredient agent activ de suprafață esențial este o sare solubilă în apă de acid alchilbenzen sulfonic, care poate fi linear sau ramificat Grupa alchil conține, de preferință, de la circa 10 al 18 atomi de carbon, cel mai preferat de la circa 11 la 13, în special circa 12 atomi de carbon, de preferință cu configurația de catenă liniară. Alchilbenzensulfonatul poate fi prezent ca sare de metal alcalin, amină, amoniu sau sare de metal alcalino-pământos, de preferință sare de magneziu. Astfel, cel mai preferat alchilbenzensulfonat este prezent ca sare de magneziu a dodecilbenzenlinear sulfonatului.
Forma acidă a acidului alchilbenzen sulfonic poate fi convertită la forma de sare de magneziu, fie înainte de amestecare cu celelalte ingrediente cu calități detergente sau după aceea. Conversia poate fi realizată fie prin neutralizare directă cu oxid de magneziu sau hidroxid sau prin schimb ionic între, de exemplu, o sare de metal alcalin sau o sare de alchilbenzen sulfonat și o sare de metal alcalino-pământos solubil în apă. De preferință, o sursă de ioni de magneziu se adaugă la un amestec de detergent pentru a forma sarea dorită de alchilbenzen sulfonat. Clorurile de magneziu, sulfații de magneziu, acetații de magneziu sau hidroxizii de magneziu sunt exemple de surse de magneziu. Sursele preferate de magneziu sunt oxizii de magneziu sau hidroxizii și sulfații.
Componentul alchilbenzen sulfonat este prezent la un nivel de la circa 15 la 35% în greutate din compoziție, preferabil în intervalul de circa 15 la 22%, cel mai preferabil în intervalul de la circa 19 la 21% în greutate.
Punctul de legare a lanțului alchil la nucleul benzenic, referindu-se după cum este distribuit izomerul fenil, nu este critic, dar, de preferință mai puțin decât 20% din alchilbenzenul acestei invenții cuprinde izomerul 2 fenil.
Un al doilea component agent activ de suprafață esențial al prezentei compoziții este un etoxi alchil sulfat primar derivat din produsul de condensare al unui alcool C10-C16 cu o medie de la circa 1 la 6 grupe etilenoxid, de preferință de circa 2 la 4, în special 3 grupe etilen oxid per molul de alcool. Alcooli C10-C16 pot fi derivați, de exemplu, din grăsimi naturale sau olefine Ziegler, constituite sau prin sinteză Oxo. Este preferabilă folosirea de sulfați alchiletoxi și sulfați alchil de aceeași lungime a lanțului de carbon, de preferință C12-C13. Nivelul sulfatului etoxi alchilic în prezenta compoziție pentru a realiza spuma dorită și proprietățile detergente este de circa 1...30% în greutate, de preferință în intervalul de la circa 10 la 20% în greutate, bazat pe compoziția totală.
Sistemul de agenți activi de suprafață al detergentului conform prezentei invenții poate, în mod facultativ, să includă, de asemenea, o cantitate în intervalul de la 0 la 20% din compoziția totala, de preferință 104-15% în greutate o sare de metal alcalin sau de amoniu sau de amină dintr-un agent de suprafață anionic C10Ciealchilsulfat liniar sau ramificat. Contraionul cationic de alchil sulfat poate fi luat din grupul constând din metale alcaline, amoniac sau amine, de exemplu, trietilamoniu, trietanolamină (TEA), dietanolamină sau monoetanolamină etc. Metalul alcalin poate fi, de exemplu, sodiu sau potasiu, de preferință sodiu.
Compoziția conformă prezentei invenții conține de la circa 0,027 la circa 0,064 moli de total de ioni de magneziu, în general, 0,023 la circa 0,053 moli de ioni de magneziu sunt asigurați prin încorporarea de alchilbenzen sulfonat de magneziu.Magneziul adițional poate fi adăugat la compoziție sub formă de compus solubil în apă, cel mai preferabil o sare, astfel ca, de exemplu, sulfat de magneziu sau clorură de magneziu. Sursa preferată de magneziu este sulfatul de magneziu heptahidrat, adăugat la compoziție la circa de la 1 sau 2 la 5% în greutate, de preferință de la circa 2,5... 3,5% în greutate, corespunzând la 0,01 ...0,014 moli de magneziu adăugat Ionii totali de magneziu raportat la alchilbenzen sulfonat în compoziție este controlat să corespundă la o rație molară de la 0,65:1,0 până la 1,0:1,0, de preferință de la 0,65:1,0 până la 0,8:1,0.
Ionii de magneziu adiționali adăugați sub formă de sare determină o performanță î mbunătățită de îndepărtare a grăsimilor și, de asemenea, coboară punctul de tulbureală (înnourare) al formulării mai bine dect substanțele hidrotrope mai costisitoare. Sarea adițională de magneziu, de asemenea, asigură o mai bună stabilitate de fază a compoziției. Utilizarea magneziului pentru a îmbunătăți efectul detergent este cunoscută în specialitate, totuși, oricum când se folosește într-un raport molar al ionului de magneziu total față de alchilbenzen sulfonat într-un interval de 0,65: :l,0 până la
Ί
0,8:1,0, sarea de magneziu în exces nu numai că îmbunătățește efectul de spumare, dar, de asemenea, mărește fluiditatea, determinând o scădere a hidrotro putui ș i alcoolului, astfel coborând concentrația de ingrediente inactive, care conferă efect detergent mai bun al compoziției. Această descreș tere î n nivelul ingredientelor inactive permite ca în compoziție să se atingă un nivel mai înalt al ingredientelor active din punctul de vedere al efectului detergent
Nivelul ingredientelor active ca detergenți în compoziții, conform invenției, este în intervalul de la 20...70% în greutate, preferabil de la 30...55%. Acest nivel crescut al ingredientelor active duce la putere spumantă îmbunătățită, astfel obținându-se un detergent lichid pentru spălări ușoare. Problemele obișnuite de viscozitate crescută, stabilitate scăzută și produs tulbure sunt eliminate prin folosirea unui nivel mărit de ioni de magneziu într-un raport molar de ioni de magneziu față de alchilbenzen sulfonat, în intervalul de la 0,65:1,0 până la 1,0:1,0, de preferință de la 0,8:1,0 și deloc sau numai o concentrație scăzută de hidrotrop. Ionii de magneziu adiționali în compoziții, conform invenției, îmbunătățesc, de asemenea, efectul detergent al sistemului de agenți activi de suprafață.
In general, consumatorul apreciază capacitatea de spumare ca o măsură a capacității de curățare. Un agent care promovează spumarea, astfel ca, de exemplu, o mono- sau dialcanolamidă, poate așadar să fie adăugată în prezenta compoziție la un nivel de la 0,5 la circa 8% din greutatea totală, de preferință circa 1 la 6% și, mai preferabil, circa 1 la 5% în greutate. Agentul preferat care inițiază spumarea este un amestec de lauric și miristic monoetanolamide. După o altă alternativă, grupul alchil al amidei poate fi derivat din ulei de cocos sau sâmbure de palmier. Alcanolamidele potrivite includ fie mono-, fie dialcanolamide, având distribuirea lanțului carbonic C1-C5, de preferință C1-C3, în special mono- sau dietanolamida. Alcanolamida poate fi un amestec de alcanolamidă neetoxilată sau alcanolamidă etoxilată, cu scopul de a mări solubilitatea alcanolamidei în compoziție. Cu toate că nu este esențial claritatea si omogenitatea compozițiilor, conform invenției, pot fi îmbunătățite prin includerea, de exemplu, de solvenți organici sau hidrotropi și aceștia și alți aditivi neesențiali pot fi incluși în compoziții în cantități, care nu au efect advers proprietăților dorite. Solvenții organici pot fi incluși pentru efectele lor de diluare, capacitatea de a scădea punctul de limpezire și pentru solubilizare. Solvenții organici, astfel, ca, de exemplu, izopropanolul, n-propanolul, etanolul, propilenă, propilenglicolul și amestecurile acestora pot fi incluși. Când se folosesc, nivelul solventului este de obicei mai mic sau egal cu 10% din greutate, de preferință mai mic decât 8%,mai preferabil în intervalul de 5 până la 8% în greutate. Etalonul este solventul preferat Se obișnuiește, de asemenea, să se includă o substanță hidrotropă în compoziție astfel ca, de exemplu, uree, sulfonat xilen de sodiu, sulfonat xilen de potasiu, sulfonat cumen de sodiu și sulfonat de xilen amoniu și altele asemenea, cu scopul de a ajuta solubilizarea diferitelor componente ale compoziției și pentru menținerea unui punct de claritate scăzut Amestecuri de două sau mai multe substanțe hidrotrope pot fi, de asemenea, folosite. Substanța hidrotropă când se folosește este, în general, prezentă în cantități sub 8%, de preferință sub 6%, astfel ca 1 până la 6%, în special 2 până la 5% în greutate.
In compoziție pot fi incluse, de asemenea, diferite alte ingrediente, facultativ, pentru caracteristicile sale estetice sau funcționale dorite. Astfel de ingrediente includ, de exemplu, agenți de opacizare, pentru a face ca compoziția să apară perlată, astfel ca acidul behenic saudistearatul de etilenglicol, parfumuri, agenți de chelatizare ai metalelor grele, astfel ca EDTA, bactericide astfel ca triclorcarbanilida,tetraclorsalicilanilida, hexaclorofan sau clorobromsalicilanilida, antioxidanți, agenți de îngroșare ca, de exemplu, cauciucul natural, poliacrilații, conservanți, astfel ca, formaldehidă sau peroxidul de hidrogen, agenți de modificare a pH-ului etc. Când se folosesc acești adjuvanți facultativi, pot fi prezenți în cantități totale de până la circa 10% în greutate, de preferință până la circa 3% în greutate, calculat față de compoziția totală. pH-ul compozițiilor poate fi cuprins în intervalul de la 6 la 8, de preferință de la 6,5 la 7,5 și poate fi reglat, dacă este necesar, prin adăugare de acizi sau baze potrivite, astfel ca: HC1, NaOH și altele asemenea. îndepărtarea excelentă a murdăriei grase este atinsă când o cantitate eficientă a compozițiilor instant este dizolvată în soluție apoasă de spălare a veselei Concentrațiile tipice de folosire sunt de obicei cel puțin de 0,05% din greutate în apă. Desigur aceasta poate fi ajustată depinzând de nivelul de murdărie și tipul și dorințele celui care folosește.
în mod curent, un mare interes comercial este arătat pentru compozițiile detergente lichide și mai concentrate. Avantajele lichidelor foarte concentrate sunt evidente, adică costuri reduse de transport și ambalare și cantități mai mici de produs necesar pentru consumator. Dezavantajul major în promovarea compozițiilor cu niveluri superioare de ingrediente active este dificultatea în a realiza formularea datorită concentrației substanțelor solide mărite. Cuvântul solide este folosit aici pentru a descrie toate aceste ingrediente ale compoziției, altele decât solvenții, astfel ca apa sau alcoolul.
Compozițiile, conform prezentei invenții, folosesc niveluri mari de agenți de suprafață anionici, care sunt, în ge10 neral, mai puțin solubili în apă decât agenții de suprafață neionici. Solubilitatea scăzută a agenților anionici de suprafață, cuplată cu o concentrație mărită de ingrediente active, duce adesea la paste groase cu foarte mari viscozități, din această cauză necesitând folosirea grea sau echipament pentru amestecarea cu mare forfecare. Ca urmare, un mod preferat pentru realizarea procesului neconvențional conform prezentei invenții este folosit pentru fabricarea de compoziții conforme prezentei invenții.
Conform acestei metode preferate, o bază detergentă conținând sulfonat de alchilbenzen magneziu și amidă, ce face spumarea mai bună, este fabricată, de preferință, printr-un procedeu în care alcanolamidaîn cantitate specificată este adăugată la un nămol apos conținând oxid sau hidroxid de magneziu, agenți hidrotropi și unele săruri anorganice sau solvenți organici ai compozițiilor detergente lichide, conform invenției, în cantități specificate, și acidul alchilbenzen sulfonic este adăugat după ce alcanolamida a fost dizolvată în nămol. Acest procedeu este descris mai amănunțit într-o descriere intitulata Procedeu pentru producerea de baze de detergent concentrate, conținând sulfonat de alchilbenzen magneziu și alcanolamidă, dezvăluirea căreia este încorporată aici în întregime prin referințe la aceasta. Această metodă are avantajul de a utiliza echipament de amestecare a lichidelor convențional, rezultând o compoziție cu fluiditate îmbunătățită în timpul neutralizării și răcirii.
în continuare se dau următoarele exemple reprezentative și nelimitative pentru ilustrarea invenției.
Exemplul 1. Următoarele compoziții sunt preparate cu dispozitiv convențional de amestecare cu forfecare joasă prin amestecarea materialelor, în proporțiile înscrise mai jos:
Ciclul nr.
2 (greutate %)
Apă deionizată | 11,66 | 11,28 |
TEA laurii sulfat (sol. 40%) | 28,75 | 28,75 |
Etoxi alchil sulfat sodic 3 EO | 18,2 (66,6%) | 17,7 (67,8%) |
Sodiu xilen sulfonat (sol. 40%) | 5,23 | |
Sodiu cumen sulfonat (93%) | 2,9 | 1,0 |
Oxid de magneziu | 1,16 | 1,16 |
MgSO4 · 7H2O | 1,0 | 3,0 |
Na2SO4 | 1,5 | 0,5 |
Lauric / miristic monoetanolamidă | — | 3,49 |
Lauric / miristic monoetanolamidă / sodiu | ||
xilen sulfonat 5 : 3 amestec | 8,72 | — |
Etanol | 5,5 | 7,5 |
Acid dodecilbenzen sulfonic | 18,75 | 18,75 |
Ingrediente minore (colorant, parfum) | 2,04 | 1,52 |
100 % | 100 % | |
Rație molară de Mg+ 2: alchilbenzen sulfonat | 0,54 : 1,0 | 0,67 : 1,0 |
Punct de tulburare | 6°C | 0°C |
Compoziția din ciclul nr. 2 este un lichid fizic stabil la agitare accelerată la temperatură ridicată.
Compoziția din ciclul nr.l, cu toate 5 că are un nivel hidrotropic înalt, s-a găsit că prezintă fază de separare la agitare. Fiecare din aceste compoziții ale ciclului 1 și 2 sunt evaluate după următoarele criterii de performanță: 10
A. Testul de îndepărtare a grăsimilor
Acest test este folosit pentru a măsura îndepărtarea grăsimilor din compoziție la o concentrație de 1% detergent lichid la 50 ppm de duritate a apei, la 26,6°C, 15 cu o cufundare de 600 cicluri la 60 rot/min. Pentru acest test, 0,5 g de grăsime la temperatura camerei sunt aplicate uniform pe o lamă înghețată de sticlă pentru microscop, folosind o lamă de cuțit 20 Rezultatele sunt calculate ca miligrame de grăsime îndepărtată. O versiune modificată a testului de îndepărtare a grăsimii este folosită pentru a măsura îndepărtarea grăsimii dintr-o soluție de 0,05% 25 dintr-un detergent lichid la 50 ppm duritate a apei și 42°C cu 600 cicluri de cufundare la 60 rot/min. Pentru acest test 0,1 ±0,02 g de grăsime sunt aplicate pe tuburi test de plastic, prin cufundarea tuburilor precântărite în grăsime topită și îndepărtând orice exces de grăsime înainte de a se solidifica. Tuburile sunt apoi recântărite și folosite în aceeași zi în care s-au pregătit
Compozițiile detergente care trebuie să fie testate sunt preparate, încălzite la o temperatură potrivită și turnate în pahare de laborator de 250 ml. Se menține temperatura dorită a soluției prin recirculare în baia de apă. Compoziția de testat este agitată cu o vergea de agitare, până ce stratul de spumă acoperă vârful fiecăruia. Paharele de laborator și tuburile murdare sunt plasate în instalația de cufundare care funcționează apoi la 600 cicluri la 60 rot/min. După completarea ciclului de testare, tuburile sunt îndepărtate, clătite cu apă deionizată la 25°C, uscate la aer peste noapte și a murdăriei (procentul de curățare) este apoi calculat prin următoarea formulă:
_(J curățat px 100 , în care A = greutatea tubului, B = greutatea tubului 5 plus murdărie, C = greutatea tubulară după spălare. O comparație a cantității medii de murdărie grasă îndepărtată de către compoziția din ciclul nr.2 cu compoziția (Control nr.2) de spălare a vaselor cu cea mai bună claritate pentru vânzare, după cum s-a determinat prin testul de îndepărtare a grăsimii la 0,05% concentrație de detergent, 50 ppm duritate a apei, 42°C, 600 cicluri de cufundare la 60 rot/min, este arătată în tabelul 1.
Tabelul 1
Media la % de îndepărtare a murdăriei
42°C ciclul 2.......................................................................... 50,9 ciclul 2 ............................................................................22,1
B. Testul de spălare manuală a veselei
Șase litri de soluție pentru testare 10 diluată (0,1% sau 0,075%), preparată folosind 50 ppm apă la 48°C, este alimentată într- un vas cu veselă dintr-o pâlnie de separare suspendată deasupra vasului, pentru a genera un strat de spumă. 15
Farfuriile murdărite cu 5,4 g de grăsime sunt spălate până la punctul final de spumare.
Acest test măsoară numărul total de farfurii care pot fi spălate cu compoziția 20 de deteΓgenζ până ce spuma dispare complet.
C. Testul pentru stabilitatea dinamică a spumei
Acest test este folosit pentru a de- 25 termina stabili tatea dinamică a spumei a unei compoziții de detergent lichid la o duritate a apei de 50 ppm la 45°C. O soluție de testare diluată (0,05 sau 0,04%) este titrată cu eliberare constantă de 30 murdărie, amestecată la un punct final de spumare sub agitare constantă. Testul măsoară cantitatea de murdărie amestecată neceasară, pentru a implica agenții activi de suprafață din compoziție. 35
D. Testul de spumare în cilindru
Acest test este folosit pentru a determina capacitatea de spumare a unei compoziții detergente lichide, la o duritate a apei de 50 ppm la 45°C, 100 ml de soluție de testare 0,1% LOL este plasată într-un cilindru gradat de 500 ml. Cilindrul este răsturnat de 20 de ori și se măsoară cantitatea de spumă. Murdăria (0,01 g) este adăugată la soluție și cilindrul este iarăși răsturnat de 20 de ori. Se notează apoi descreșterea nivelului spumei. Rezultatele testării pentru compozițiile din ciclurile nr.l și 2 și rezultatele a două compoziții diferite destinate spălării în condiții ușoare a veselei și o bună vânzare comercială, sunt arătate în tabelul 2.
Rezultatele acestui test indică că, compoziția din ciclul nr.2 îndepărtează ce două ori mai multă murdărie grasă la 42°C decât o face un detergent comercial de primă importanță pentru spălarea manuală a vaselor, conținând ingrediente active detergenți asemănători, dar care are un raport molar de ioni de magneziu față de sulfoant de alchilbenzen de 0,31: :l,0.
Tabelul 2
Teste de performanță SetI | Teste de performanță Set II | |||||
Metodă test | Ciclul 1 | Control 1 | Rație | Ciclul 2 | Control 2 | Rație |
Farfurii manual | 34,5 | 28,5 | 1,21 | — | — | — |
0,1% LDL 5,4 e grăsime 48,80C | ||||||
Farfurii manual | — | — | — | 35,7 | 33,4 | 1,07 |
0,075 % LDL 5,4 e grăsime 48,0' | ||||||
îndepărtare grăsime | 107 | 40 | 2,68 | 220 | 190 | 1,16 |
1% LDL 600 cicluri 60 rpm murdărie slănină 26,6°C | ||||||
Spumă dinamică | ||||||
Test de stabilitate | 1,21 | 1,09 | 1,11 | 1,37 | 1,28 | 1,07 |
45°C | ||||||
Spumă în cilindru | 375/ | 205/ | 1,83/ | 365/ | 285/ | 1,28 |
0,1% LDL 20 cicluri 30 rpm 37,3bC | 342 | 165 | 2,07 | 335 | 265 | 1,26 |
(0,01 amestecat cu murdărie alimentară) |
Toate testele folosesc 50 ppm apă dedurizată.
1. Rezultatele cu farfurii spălate manual sunt evaluate în numărul de farfurii la punctul final de spumare.
2. Rezultatele îndepărtării grăsimii sunt miligrame de grăsime îndepărtată.
3. Rezultatele stabilității dinamice a spumei sunt rapoartele performanței spumării față de o compoziție standard de detergent lichid conținând 34% ingrediente agenți activi de suprafață.
4. Rezultatele testului în cilindru sunt cm3 de spumă (fără murdărie/cu murdărie).
Control 1. Compoziție importantă comercială de detergent pentru spălarea manuală a farfuriilor conținând 50% ingrediente active, incluzând 17% sulfonat de alchilbenzen linear, 23% etoxi alchil sulfat, 10% acid gras de monoetanolamidă și un conținut total de ma108357 nolamidă și un conținut total de magneziu de 0,70%. Această compoziție are o rație molară de magneziu față de alchilbenzen sulfonat de 0,58:1,0.
Control 2. O a doua compoziție co- 5 mercială principală de detergent pentru spălarea manuală a farfuriilor, conținând 56% ingrediente active, incluzând 24% alchilbenzen sulfonat liniar, 22% alchil etoxi sulfat 3 EO, 10% acid gras etoxilat monoetanolamidă și, de asemenea, conținând 0,5% magneziu, care corespund la o rație molară de magneziu față de alchilbenzen sulfonat de 0,31:1,0.
Exemplul 2.0 compoziție de detergent lichid tumabil, stabil, este preparată prin amestecarea următoarelor ingrediente, folosind un aparat convențional de amestecare a lichidelor cu forfecare joasă. Proporția din fiecare ingredient
Greutatea % | ||
Ciclul 1 | Ciclul 2 | |
Apă deionizată | 22,1 | 17,6 |
TEA laurii sulfat | — | 12,0 |
Sodiu alchil etoxi sulfat. 3EO | 14,0 | 15,2 |
Sodiu xilen sulfonat (40% sol.) | 12,0 | 13,1 |
Sodiu cumen sulfonat (45% sol.) | 4J | 5,2 |
Oxid de magneziu | 1,8 | 1,1 |
MgSO4 · 7H2O | 4,8 | 5,5 |
Na2SO4 | — | 0,5 |
Laurică miristică monoetanolamidă | 8,0 | 8,0 |
Propilenglicol | 2,3 | 2,5 |
Acid dodecilbenzen sulfonic | 30,3 | 19,3 |
Total | 100 | 100 |
Consistență la 25°C | lichid fizic stabil | lichid fizic stabil |
este următoarea:
Claims (6)
- Revendicări1. Compoziție lichidă de spălare a 15 veselei, având caracteristici de spumare stabilă, în special eficientă pentru a îndepărta impuritățile grase, caracterizată prin aceea că cuprinde:A) de la circa 20 la circa 70% în 20 greutate un sistem de agenți activi de suprafață cuprinzând: a) de la circa 15 la circa 35% în greutate surfactant anionic, constând dintr-o sare de magneziu a acidului C10-C18 alchilbenzen sulfonic; b) 25 de la circa 1 la 5% în greutate o sare de magneziu solubilă în apă, într-o astfel de cantitate, încât raportul molar de total ioni de magneziu față de alchilbenzen sulfonat să fie de la circa 0,65:1,0 până la 1,0:1,0; c) de la circa 1 la circa 20% în greutate Cl0-Cw alchil etoxi sulfat primar solubil în apă, conținând o medie de grupe de la circa 1 la circa 6 etilenoxid la o grupă alchil în alchil eter sulfat șid) eventual până la circa 20% în greutate amină primară, secundară sau terțiară sau sare de metal alcalin al C10-C18 alchil sulfatului șiB) de la circa 0,5 la circa 8% în greutate un agent de formare a spumării, ales din grupul constând din C-^-C^ alcanolamide etoxilate și neetoxilate mono- sau di- Cj-Cj și C12-Cu alchil amide condensate cu până la circa 15 moli de etilen oxid per mol de amidă;C) eventual până la circa 10% în greutate un solvent organic cu iritație scăzută;D) eventual până la circa 10% în greutate hidrotrop;E) eventual până la circa 10% în greutate unul sau mai mulți agenți adiționali facultativi, aleși dintre agenții de chelare, agenții de colorare, coloranți, parfumuri, bactericide fungicide, conservanți, agenți de ecranare contra razelor soarelui, agenți de modificare ap H-ului, agenți de tamponare a pH- ului, agenți de opacizare, antioxidanți, proteine;F) restul, apă.
- 2. Compoziție, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, într-o variantă de realizare a invenției, cuprinde:A) de la circa 30 la 55%;B) de la circa 1 la 6%;C) de la circa 5 la 8%;D) de la circa 0 la 6%;E) eventual până la circa 3%;F) restul, apă.
- 3. Compoziție, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că sistemul de agenți de suprafață (A) cuprinde:a) de la 19 la 21% în greutate o sare de magneziu a acidului C1O-C1S alchilbenzen sulfonic;b) o cantitate de sare de magneziu solubilă în apă, astfel că raportul molar de ioni de magneziu față de alchilbenzen sulfonat sa fie de 0,65:1,0 până la 0,8:1,0;c) de la circa 10 până la circa 13% în greutate un Cw- Cw alchil etoxi sulfat cu 3 grupe de oxid de etilen per molul de alcool; șid) de la circa 10 la circa 15% în greutate un Cw-Cw alchil sulfat.
- 4. Compoziție pe bază de detergent lichid, stabil fizic, pentru spălarea veselei, caracterizată prin aceea că, într-o variantă de realizare a invenției cuprinde:A) de la circa 30 la circa 70% în greutate ingrediente detergenți activi cuprinzând:a) de la circa 10 la circa 50% în greutate o sare de magneziu a acidului C10-Clg alchilbenzen sulfonic;b) de la circa 1 la circa 5% în greutate o sare solubilă de magneziu, într-o cantitate astfel ca raportul molar de ioni totali de magneziu față de alchilbenzen sulfonat să fie de la circa 0,65:1,0 până la 1,0:1,0;c) de la circa 1 până la circa 27% în greutate o sare solubilă în apă C10-C16 etoxi alchil primar sulfat, conținând o medie de la circa 1 la circa 6 grupe etilen oxid per grup alchil;d) de la circa 0 la circa 27% în greutate o sare de amină primară sau metal alcalin C10-C16 alchil sulfat;B) de la circa 0,6 la circa 11% în greutate un agent de producere a spumei, ales din grupul constând din CAQ-Cl6monoși di- Cj-C5 alcanolamide și C12-Ci4 alchilamide condensate cu până la 15 moli oxid de etilenă per mol de amidă;C) de la circa 0 la circa 10% în greutate un solvent organic cu grad scăzut de iritație;D) de la circa 0 la circa 8% în greutate un agent hidrotrop șiE) restul apă.
- 5. Compoziție, conform revendicării 4, caracterizată prin aceea că, într-o altă formă de realizare a invenției, cuprinde:A) de la circa 60 la 65%;B) de la circa 1 la circa 8%;C) de la circa 2,5 la circa 3,5%;D) de la circa 1 la circa 5% șiE) restul apă.
- 6. Compoziție, conform revendicării 4, caracterizată prin aceea că sistemul de agenți de suprafață (A) cuprinde o sare de magneziu solubilă în apă, într-o cantitate suficientă pentru a obține un raport molar de ioni totali de magneziu față de alchilbenzen sulfonatul de magneziu în intervalul de 0,65:1,0 până la 0,8:1,0.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO14879491A RO108357B1 (ro) | 1991-11-20 | 1991-11-20 | Compoziție concentrată, lichidă, de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și magneziu |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO14879491A RO108357B1 (ro) | 1991-11-20 | 1991-11-20 | Compoziție concentrată, lichidă, de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și magneziu |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO108357B1 true RO108357B1 (ro) | 1994-04-28 |
Family
ID=20128996
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO14879491A RO108357B1 (ro) | 1991-11-20 | 1991-11-20 | Compoziție concentrată, lichidă, de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și magneziu |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO108357B1 (ro) |
-
1991
- 1991-11-20 RO RO14879491A patent/RO108357B1/ro unknown
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4923635A (en) | Liquid detergent composition containing alkylbenzene sulfonate, alkyl ethanol ether sulfate, alkanolamide foam booster and magnesium and triethanolammonium ions | |
US4554098A (en) | Mild liquid detergent compositions | |
AU654508B2 (en) | Concentrated liquid detergent composition containing alkyl benzene sulfonate and magnesium | |
CA1122092A (en) | Detergent compositions | |
JP2527428B2 (ja) | 液体洗剤組成物 | |
CZ281716B6 (cs) | Kapalný nebo gelový čistící prostředek a způsob mytí nádobí tímto prostředkem | |
JPS6189297A (ja) | 非イオン界面活性剤を主成分する高起泡性液体洗剤 | |
EP0112047B1 (en) | Detergent compositions | |
JPS6274999A (ja) | 液体清浄製剤 | |
CA2004812A1 (en) | Detergent composition comprising betaine and ether sulphate | |
JP2004051958A (ja) | 手洗い用液体台所洗剤 | |
SA517380868B1 (ar) | تركيبة منظف سائل | |
US5096622A (en) | Liquid detergent composition containing alkylbenzene sulfonate, alkyl ethonal ether sulfate, alkanolamide foam booster and magnesium and triethanolammonium ions | |
RU2073700C1 (ru) | Жидкая моющая композиция для мытья посуды | |
NZ206211A (en) | Foaming liquid detergent compositions containing sulphosuccinic acid esters | |
US5767050A (en) | Light duty liquid cleaning compositions comprising partially esterified polyhydric alcohol solubilizing agent | |
RU2075507C1 (ru) | Жидкое моющее средство | |
WO1990002164A1 (en) | Light duty liquid detergent compositions | |
EP0243685A2 (en) | Dilutable concentrated detergent composition | |
JPH0333197A (ja) | 洗剤組成物 | |
RO108357B1 (ro) | Compoziție concentrată, lichidă, de detergent conținând alchilbenzen sulfonat și magneziu | |
JPH0575039B2 (ro) | ||
JPH0665717B2 (ja) | 液体洗浄剤組成物 | |
JPH0668114B2 (ja) | 洗浄剤組成物 | |
JPH11209791A (ja) | 洗浄剤組成物 |