RO105331B1 - Procedeu imbunatatit de obtinere a ureei - Google Patents

Procedeu imbunatatit de obtinere a ureei Download PDF

Info

Publication number
RO105331B1
RO105331B1 RO144151A RO14415190A RO105331B1 RO 105331 B1 RO105331 B1 RO 105331B1 RO 144151 A RO144151 A RO 144151A RO 14415190 A RO14415190 A RO 14415190A RO 105331 B1 RO105331 B1 RO 105331B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
urea
membrane
water
reaction mixture
reaction
Prior art date
Application number
RO144151A
Other languages
English (en)
Inventor
Max Linton
Anthony Martin Brown
Original Assignee
Austral Pacific Fertilizers
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Austral Pacific Fertilizers filed Critical Austral Pacific Fertilizers
Publication of RO105331B1 publication Critical patent/RO105331B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C273/00Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups
    • C07C273/02Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups of urea, its salts, complexes or addition compounds
    • C07C273/14Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives
    • C07C273/16Separation; Purification
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C273/00Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups
    • C07C273/02Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups of urea, its salts, complexes or addition compounds
    • C07C273/04Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups of urea, its salts, complexes or addition compounds from carbon dioxide and ammonia

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)

Description

Prezenta invenția se referă la un procedeu îmbunătățit pentru obținerea ureei, prin reacția dintre amoniac și bioxid de carbon, la temperatură și presiune ridicate, cu formare de carbamat de amoniu, urmata de descompunerea acestuia într-un amestec conținând uree și apă.
Sc cunoaște procedeul dc obținere a ureei prin reacția amoniacului cu bioxid de carbon, cu formare de carbamat de amoniu, care este apoi, într-o altă fază tehnologica, descompus la uree și apă.
Este cunoscut, de asemenea, un procedeu prin care se obține uree direct prin reacția dintre amoniac și bioxid de carbon, care este condusă la temperatură, presiune și o durată de reacție astfel alese încât să permită formarea inițială a carbamatului de amoniu și descompunerea imediată a acestuia în uree și apă. în astfel de procedee, care prezintă cea mai largă răspândire industrială, se folosesc temperaturi de peste 150°C și presiuni mai mari de 10 MPa.Se cunoaște că, în astfel procese, conversia (procentul de bioxid de carbon care este transformat în uree) este limitată, această limită fiind determinată de echilibrul care se stabilește între reacția directa de descompunere a ureei și cea inversă de reformare. Conversia teoretică posibilă, la echilibra, este de aproximativ 86 %, dar observată experimental este de max. 84 %.Cele mai recente procedee de obținere descrise în literatură, cum ar fi procedeul Ull Heat Recyclc, indică o conversie de 72+74 % într-o singură trecere.în alte procedee, este indicată o conversie dc 76 % uree, raportată la cantitatea de bioxid de carbon introdusă în reacție, sau de 80+85 %, în cazul folosirii temperaturilor mai mari (177+232°C),
Sunt cunoscute procedee de îmbunătățire a conversiei în uree, prin îndepărtarea apei produse în urma reacției de descompunere a carbamatului de amoniu, prin folosirea unor agenți de deshidratare, fie în faza lichidă, fie în faza gazoasă.
Sunt cunoscute procedee de îmbunătățire a conversiei în uree prin îndepărtarea apei produse în urma reacției de descompunere a carbamatului de amoniu, prin folosirea unor agenți de deshidratare, fie în faza lichidă, fie în faza gazoasă.
Este cunoscuta, de asemenea, o propunere teoretică de îndepărtare a apei din amestecul de descompunere a carbamatului de amoniu, prin folosirea unor membrane semipermeabile, printr-un procedeu de osmoză inversă, in care apa este îndepărtată prin membrana care formează un perete al reactorului, cu ajutorul unei presiuni mari necesară pentru anihilarea efectului gradientului de presiune osmotică.
Procedeele cunoscute prezintă mai multe dezavantaje legate de complicarea procesului tehnologic, în cazul folosirii agenților dc deshidratare, sau de neindicarea tipului de membrană semipermeabilă și de folosire a procedeului de osmoza inversă.
Scopul invenției este de a elabora un procedeu de obținere a ureei, din bioxid de carbon și amoniac, în care, pentru creșterea conversiei să se realizeze o îndepărtate eficientă și cât mai simplă a apei din amestecul de descompunere a carbamatului de amoniu.
Problema pe care o rezolvă invenția este de a stabili condițiile tehnologice de realizare a procesului de îndepărtare a apei, de a găsi materialele de realizare a membranei semipermeabile și de a stabili natura chimică cea mai covenabilă pentru agenții chimici dc eliminare a apei din sistem.
Procedeul conform invenției înlătură dezavantajele de mai sus, prin aceea că, în scopul creșterii gradului de conversie a carbamatului în uree, prin îndepărtarea din amestecul de reacție a apei și, eventual, a altor produse, cum ar fi, ureea, amestecul de reacție este contactat printro membrană semipermeabilă, având o permeabilitate selectivă față de apă, cu un fluid de uscare capabil să absoarbă apa și, eventual, alte produse, ca ureea, de preferință amoniacul, urmat de separarea ureei din amestecul de reacție și, eventual, din fluidul de uscare, prin faze de lucru și operații în sine cunoscute.
Se dau în continuare 9 exemple de realizare a procedeului conform invenției, în legătură și cu fig 1... 3, care reprezintă:
- fig.1, celula de reacție din sticlă;
- fig.2, schema de realizare a invenției, în varianta zonei extreme de îmbunătățire a conversiei;
- fig3, schema de realizare a invenției, în varianta zonei interne de îmbunătățire a conversiei.
Exemplul 1. în procedeul de față, ureea se produce prin reacția dintre amoniacși bioxid de carbon, cu obținerea inițială a carbamatului de amoniu, urmată de descompunerea acestuia într-un amestec de reacție conținând uree și apă. Amestecul dc reacție este contactat printr-o membrană semipermeabilă cu un fluid de uscare capabil să îndepărteze apa și, eventual, și alte produse ale reacției de descompunere.
Amoniacul șsi bioxidul de carbon se introduc într-un raport molar mai mare decât 2.Reacția dintre acești compuși se reaaalizează la o temperatură cuprinsă în intervalul 14O...25O°C, de preferință între 160 și 220°C și la presiune între 15 și 50 MPa, de preferință între 25 și 45 MPa.
Membrana semipermeabilă trebuie să fie realizata dintr-un material care rezistă condiților de temperatură și presiune la care se desfășoară reacția dc sinteză a urcci, Temperatura și presiunea se pot alege in așa fel încât să fie aproape identice pe ambele părți ale membranei. Ca fluid de uscare se preferă amoniacul, care, în stare supracritică (peste 132°C și 12 MPa), formează un fluid care posedă o mare afinitate față de apă șsi relativ scăzută față de uree.
Aparatura. Aparatura folosită este prezentată în fig.l.
Celula de reacție din sticlă 1 este formată din două jumătăți 2 și 3 (fiecare cu un volum de 9,3 cm j, separate printr-o membrană semipermeabilă din Nafion 117 (membrană din perfluorsulfonat) 4 și garnitura din teflon 5.Experiențele se efectuează sub o presiune de amoniac anhidru într-o autoclavă din oțel inoxidabil, cu o căptușeală din sticlă. Presiunea se transmite celor două jumătăți prin tuburile capitale din sticlă 6 și 7 (fiecare cu un diametru de 1,0 mm). Capilarele au drept scop prevenirea pierderilor de reactanți din celulă în timpul reacției.
Prepararea carbamatului de amoniu. Carbamatul de amoniu se prepara prin trecerea bioxidului de carbon uscat prin amoniac lichid anhidru într-o aparatură din sticlă. îndepărtarea amoniacului și a bioxidului de carbon în exces se face sub vid, iar carbamatul se stochează în fiole din sticlă închise.
Metoda pentru analiza ureei. Produsele rezultate din reacție s-au analizat din punct de vedere al conținutului gravimetric de uree în modul următor: s-a lăsat sa se evapore cea mai mare parte a excesului de amoniac, s-au dizolvat produsele în apă (100 ... 300 cm3) și s-au uscat într-un evaporator rotativ, sub vid, la 85±3°C. Metoda gravimetrică sa testat pe amestecuri de carbamat si uree, pe întregul domeniu de concentrații, și s-a găsit o precizie mai bună de ±0,05 %. Analizele elementare ale carbamatului și ureei recuperate arată că conținutul de C, Η, N și O a fost în ambele cazuri în proporții corecte, în limitele de precizie ale analizei de ± 0,04%.
Reacfa cu membrana semipermeabilă 4,3 g carbamat de amoniu se introduc în jumătatea superioară 2 a celulei, deasupra membranei 4. Reacția are loc timp de o oră la temperatura de 175 ±2°C, sub o presiune de amoniac anhidră de 40 ±3 MPa.
Reacția fără membrană. Se scoate membrana și se introduc 4,4g uree în jumătatea inferioară a celulei 3. Reacția se efectuează timp de o oră la temperatura de 175±2°C și o presiune de 40±3MPa.
RezwftiîZe.Conversia caibamatului în 5 uree în exeperimentul cu membrană este de 86,8 %, iar în cel fără membrană este de 74,1 %.Rezultate1e obținute demonstrează o conversie într-o singură treaptă mai mare, în condiții conform procedeu- 10 lui prezentei invenții.
Exemplul 2. Se lucrează ca în exemplul 1, cu excepția faptului că membrana folosita este din NAFION 423X, iar reacția s-a efectuat timp de o oră la 165 15 ±2°C (cu și fără membrană).
Conversia carbamatului la uree în experimentul cu membrană a fost de 68,6 %, iar în cel fără membrană de 54,8 %.
Exemplul 3.S-a folosit aceeași apa- 20 ratură și același mod de lucru ca în exemplul 2, cu excepția faptului că reacțiile cu și fără membrană s-au efectuat timp de două ore la 165 ±2°C. Conversia carbamatului în experimentul cu mem- 25 hrană a fost dc 79,1 %, iar în experimentul fără membrană de 69,0 %.
Exemplul 4.S-au folosit același mod de lucru și aparatură ca în exemplul 2, cu excepția faptului că experiențele, cu 30 și fără membrană, s-au efectuat timp de 3 h la 165 ±2°C. Conversia carbamatului la uree a fost în experimentul cu membrană de 86,1 %, iar în cel fără membrană de 71,3 %. 35
Exemplul 5. S-a lucrat ca în exemplul 2, cu excepția faptului că membrana folosită a fost din NAFION 324. Conversia în experimentul cu membrană a fost de 76,8 %, iar în cel fără membrană a fost 40 de 54,8 %.
Exemplul 6. S-a lucrat ca în exemplul 5, cu excepția faptului că reacțiile cu și fără membrană s-au efectuat timp de 6 h la 165 ±2°C. 45
Conversia carbamatului la uree în experimentul cu membrană a fost de 92,8 %, în timp ce în experimentul fără membrană s-a obținui o conversie de 82,6
%.
Exemplul 7. S-a lucrat ca în exemplul
1, cu excepția faptului că reacțiile cu și fără membrană, s-au efectuat la o presiune de amoniac anhidru de 20 ±3 MPa. Conversia carbamatului la uree, în experimentul cu membrană a fost de 79,7 %, iar în experimentul fără membrană a fost de 68,1 %.
Exemplul 8. S-a lucrat ca în exemplul
2, cu excepția faptului ca s-a folosit o membrană de NAFION 901. Conversia carbamatului la uree a fost în experimentul cu membrană de 61,6 %, iar în experimentul fără membrană de 54,8 %.
Exemplul 9. S-a lucrat ca în exemplul 2, cu excepția faptului că s-a lucrat la o temperatură de 180 ±2°C. Conversia carbamatului la uree în experimentul cu membrană a fost de 86,9 %, iar în cel fără membrană a fost de 75,7 %.
Din experimentele 1...9 se poate remarca o conversie mai mare pentru transformarea carbamatului la uree, pentru un timp dat, în exemplele în care s-a lucrat cu membrană și fluid de uscare, fața de cele fără. Din compararea exemplelor 3 și 4, se poate remarca faptul că după 2 h de lucru în condițiile exemplului 3, conversia este mai mare decât la 3 h de lucru fără membrană, ca în exemplul 4, restul condițiilor fiind identice.
Procedeul conform invenției prezintă o serie de avantaje, legate atât de posibilitățile de realizare tehnologică, de flexibilitate în succesiunea fazelor, de gama largă a materialelor din care se pot confecționa membranele, cât și a agenților dc uscare ce se pot întrebuința.
Procedeul conform invenției se deosebește și prezintă în același timp unele avantaje față de o propunere teoretică existentă în literatură privind folosirea unei membrane semipermeabile, în condiții de presiune osmotică inversă, prin aceea că fluidul de uscare se aduce de cealaltă parte a membranei ce separă amestecul de reacție și la presiuni egale în ambele părți.
Procedeul prezintă, de asemenea, avantajul unei flexibilități de realizare și adaptare fața de procedeele cunoscute de sinteză a ureei. Astfel, carbamatul se poate forma separat într-un reactor care constituie zona de sinteza, după care amestecul de reacție trece în zona de îmbunătățire a conversiei în care intră în contact cu membrana semipermeabilă (fig.2). în mod alternativ, carbamatul de amoniu se poate forma in situ prin reacția dintre- amoniac și bioxid de carbon, într-o zonă de îmbunătățire a conversiei care se află în contact cu membrana semipermeabilă (fig.3). In ambele cazuri, pentru îmbunătățirea randamentelor se introduce în zona de sinteza, împreună cu amoniacul și bioxidul de carbon, un reciclu conținând carbamat de amoniu.
în mod corespunzător, industrial se pot realiza două variante ale procedeului conform invenției. într una din ele zona de îmbunătățire a conversiei poate fi încorporată în reactorul de sinteză, iar în cealaltă aceasta poate fi într-un reactor separat aflat după reactorul de sinteza. Prima variantă este preferabil a se realiza într-o instalație nouă de fabricare a ureei, în timp ce cea de-a doua se poate adapta unei instalații existente. Totuși, și prima varianta se poate realiza într-o instalație existentă, dacă se rezolvă în mod corespunzător problema adaptării membranei semipenneabile pe un reactor de sinteză.
Invarianta de realizare a procedeului conform invenției cu zona de îmbunătățire a conversiei externă, care poale fi aplicată cazului general dc instalații existente sau chiar și unor instalații noi (fig.2), aceasta cuprinde un reactor 8, care conține membrana semipermeabilă 4, reactorul fiind alimentat cu amestecul de reacție care conține carbamat 9 de la reactorul de sinteză 10. Simultan în partea opusă a membranei semipenneabile 4 se aduce în reactorul 8, în zona sa de uscare 11, un fluid de uscare 12. în zona de uscare are loc un transfer preferențial de apă și, eventual, de alt produs din amestecul de reacție, din zona de îmbunătățire a conversiei 13 către cea de uscare prin membrana semipermeabilă, favorizând desfășurarea reacției de descompunere a carbamatului de amoniu la uree. Spre zona de îmbunătățire a conversiei, se poate, de asemenea, aduce un flux de reciclu 14, care conține carbamat recuperat nedescompus. Amestecul de reacție rezultat după descompunerea carbamatului 15 trece din zona de îmbunătățire a conversiei spre instalația de recuperare a ureei.Aceasta se recuperează, eventual, și din fluidul de uscare 12 la ieșirea acestuia din zona de uscare.
Invarianta de realizare a procedeului conform invenției, în care zona de îmbunătățire a conversiei este internă, fig.3, membrana încorporată în reactorul 10, care cuprinde zona de sinteză și zona de îmbunătățire a conversiei 13. In conformitate cu procedeele cunoscute dc sinteză a ureei, se alimentează reactorul cu bioxid de carbon și amoniac, care se transformă în carbamat și apoi în uree în zona de sinteza. Zona de sinteză poate fi alimentată și cu un flux de carbamat de reciclu. In zona de îmbunătățire a conversiei are loc difuzia preferențială a apei și eventual a altui produs al reacției de descompunere a carbamatului de amoniu, prin membrana semipermeabilă către fluidul de uscare 12, aflat în zona de uscare 11, favorizând astfel reacția de descompunere a carbamatului de amoniu. Amestecul de reacție îmbogățit 15 este trimis la instalația de recuperare a ureei. Ureea se recuperează eventual și din fluidul dc uscare, după ieșirea acestuia din zona de uscare.
In procedeul conform invenției, întro zonă de îmbunătățire a conversiei, se realizează un transfer de apă și eventual de alte produse ale reacției de descompunere a carbamatului de amoniu, printro membrană semipermeabilă, cu ajutorul unui fluid de uscare, ceea ce are drept rezultat favorizarea reacției directe de descompunere a carbamatului în uree, în raport cu reacția inversă de reformare a acestuia, cu mărirea corespunzătoare a randamentului în uree. Față dc orice alt procedeu de sinteză de uree cunoscut, procedeul conform invenției permite realizarea unor conversii mai mari la o singura trecere. De asemenea, procedeul conform invenției permite scurtarea duratei de reacție.
Procedeul conform invenției prezintă, de asemenea, avantajul diversității materialelor ce pot fi folosite pentru confecționarea membranelor, precum și a formelor multiple în care pot fi încorporate în reactor. Astfel, membranele pot fi, de pildă, sub forma de film, folie, fibră goală sau tuburi, așa cum se cunoaște din tehnicile de lucru cu membrane. în ceea ce privește materialul, membranele semipermeabile se pot confecționa din orice fel de material cu proprietăți de difuzie selectivă potrivite reactanților și care sunt, în același timp, suficient de stabile în condițiile de temperatură și presiune specifice procesului. Ca exemplu dc astfel dc materiale se pot menționa perfluorcarboxilatul /FLEMION/, perfluorsulfonatul /Nafion 117/, compoziții ramforsate ale unor astfel de materiale /Nafion 423 sau Nafion 324/ sau combinații ale acestor tipuri de materiale/Nafion 901/. De asemenea, pentru atingerea scopului propus, se pot folosi și alte materiale poroase de natură organica sau anorganică, cum ar fi, de pildă, membranele de ceramică poroasă.
Un alt avantaj îl constituie posibilitatea ca temperatura și presiunea să fie diferite pe cele două părți ale membranei, cu condiția ca aceasta să fie suficient dc rezistentă pentru a permite presiuni diferențiale. Membrana trebuie să prezinte o permeabilitate mai mare pentru apă și eventual pentru uree decât față de alte componente ale amestecului de reacție, îndeosebi față de bioxidul de carbon șsi carbamat de amoniu.
Ca fluide ușoare se pot folosi, în afară de amoniac^ orice alt fluid capabil să absoarbă prin membrana semipermea10 bilă apa și eventual alt produs al reacției de descompunere a carbamatului, cum ar fi, aerul uscat sau bioxidul de carbon.
Procedeul conform invenției prezintă avantajul că propune o tehnologie îmbunătățită de obținere a ureei din bioxid de carbon și amoniac, care are următoarele particularități:
- utilizează o membrană semipermeabila cu permeabilitate selectivă mărită pentru apă și eventual pentru uree, comparativ cu cea a altor produse ale reacției de descompunere a carbamatului de amoniu, cum ar fi, bioxidul de carbon sau caibamatul de amoniu;
- aducerea amestecului de descompunere a carbamatului de o parte a membranei semipermeabile, într-o zona de îmbunătățire a conversiei, aflată la temperatură și presiune apropiate de cele de sinteză;
- aducerea de cealaltă parte a membranei semipermeabile a unui fluid de uscare, de preferință amoniac, la o presiune și temperatura corespunzătoare stării critice;
- recuperarea ureei din amestecul de reacție îmbogățit în uree și,eventual
- recuperarea ureei din fluidul de uscare.

Claims (7)

  1. Revendicare
    Procedeu de obținere a ureei prin reacția dintre amoniac și bioxid de carbon la o temperatură cuprinsă între 140 și 250°C, de preferință între 160 Și 220°C, la o presiune între 15 și 50 MPa, de preferință între 25 șt 45 MPa, cu formare de carbamat de amoniu, urmată de descompunerea acestuia întrun amestec de reacție cuprinzând uree și apă, caracterizat prin aceea că, în scopul creșterii gradului de conversie a carbamatului la uree, prin îndepărtarea din ametecul de reacție a apei și eventual a altor produse, cum ar fi, uree, amestecul de reacție este contactat printr-o membrană semipermeabilă, având permeabilitate selectivă față de apă, cu un fluid ureei din amestecul de reacție și,eventual, din fluidul de uscare, prin operații în sine cunoscute.
    de uscare capabil să absoarbă apă și eventual alte produse, cum ar fi, uree, de preferință amoniac, urmat de separarea <56>Referințe bibliografice
    l.D.M.Gorlovskji, V.LKucheryavi, J.PrikL££mu,53,11,2548-2551 (1980)
  2. 2.LMavrovic, A.R.Sbiriey, l&rk-Othmer Enciclopedia ofChemical Technolow, 3-Ed., Ed.Jobn Willcy&Sons, Ncw-York,1083,V23,p.548-575
  3. 3.BrcvctSUA nr.3236888
  4. 4.E.Guccione, OietnicalEnffneering,26,96-98 (1966)
  5. 5.Krass și Kaddy, Jvim.C7u;/n.5oc.,^3(m-3093 (1930)
  6. 6.ChcnLAbtrtr. 101:213027 e; ChemAbsir. 106:155427a
  7. 7.Brevet Anglia nr. 1440624
    Președintele comisiei de invenții: chim. Ștefan Rodica Examinator, ing, Gruber Elena (51) Int. Cl4: C 07 C 126Λ»
RO144151A 1987-08-13 1990-02-13 Procedeu imbunatatit de obtinere a ureei RO105331B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AUPI371187 1987-08-13
PCT/AU1988/000301 WO1989001468A1 (en) 1987-08-13 1988-08-12 Process for enhanced urea production

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO105331B1 true RO105331B1 (ro) 1995-05-20

Family

ID=3772379

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO144151A RO105331B1 (ro) 1987-08-13 1990-02-13 Procedeu imbunatatit de obtinere a ureei

Country Status (12)

Country Link
US (1) US5053538A (ro)
EP (1) EP0375712B1 (ro)
JP (1) JPH03501017A (ro)
CN (1) CN1024920C (ro)
AT (1) ATE86975T1 (ro)
AU (1) AU612703B2 (ro)
CA (1) CA1332426C (ro)
DE (1) DE3879498D1 (ro)
IN (1) IN169678B (ro)
NO (1) NO900630L (ro)
RO (1) RO105331B1 (ro)
WO (1) WO1989001468A1 (ro)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2000281638A (ja) 1999-03-26 2000-10-10 Snow Brand Milk Prod Co Ltd 尿素の分離方法
HU223808B1 (hu) * 1999-03-26 2005-02-28 Snow Brand Milk Products Co., Ltd. Eljárás karbamid izolálására, karbamidkompozíciók és eljárás az előállításukra
NL1012575C2 (nl) 1999-07-12 2001-01-15 Continental Engineering B V Werkwijze ter bereiding van ureum.
WO2001096287A1 (en) * 2000-06-15 2001-12-20 Urea Casale S.A. Process and plant for the production of urea
CN101148425B (zh) * 2006-09-22 2011-10-12 北京航天石化技术装备工程公司 一种尿素合成方法
IT1395383B1 (it) 2009-09-09 2012-09-14 Saipem Spa Metodo di separazione di ammoniaca e diossido di carbonio da soluzioni acquose
RO131559A2 (ro) * 2011-11-23 2016-12-30 Farid Alekovich Batullin Metodă pentru obţinerea carbamidei cristaline cu puritate ridicată
EP2690090A1 (en) * 2012-07-27 2014-01-29 Urea Casale SA Concentration of the urea solution in a process for the synthesis of urea

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3147174A (en) * 1959-10-14 1964-09-01 Chemical Construction Corp Low moisture urea melt
BE632275A (ro) * 1963-02-01 1900-01-01
NO145949C (no) * 1967-09-29 1982-06-30 Snam Progetti Fremgangsmaate for fremstilling av urea
GB1269688A (en) * 1969-11-01 1972-04-06 Simon Eng Dudley Ltd Improvements in or relating to the production of urea
CH562786A5 (ro) * 1972-03-22 1975-06-13 Inventa Ag
CH581612A5 (ro) * 1973-09-13 1976-11-15 Inventa Ag
JPS5573651A (en) * 1978-11-30 1980-06-03 Toyo Eng Corp Preparation of urea
JPS5750954A (en) * 1980-09-12 1982-03-25 Mitsui Toatsu Chem Inc Synthesis of urea
US4331839A (en) * 1980-12-12 1982-05-25 Reliable Electric Company Telephone distribution frame connector assembly
NL8104040A (nl) * 1981-09-01 1983-04-05 Unie Van Kunstmestfab Bv Werkwijze voor de bereiding van ureum.
IT1211125B (it) * 1981-10-16 1989-09-29 Ortu Francesco Composti azotati. processo per la preparazione di

Also Published As

Publication number Publication date
IN169678B (ro) 1991-11-30
AU2310888A (en) 1989-03-09
EP0375712A4 (en) 1990-07-03
WO1989001468A1 (en) 1989-02-23
JPH03501017A (ja) 1991-03-07
NO900630D0 (no) 1990-02-09
US5053538A (en) 1991-10-01
ATE86975T1 (de) 1993-04-15
EP0375712B1 (en) 1993-03-17
CA1332426C (en) 1994-10-11
CN1033992A (zh) 1989-07-19
AU612703B2 (en) 1991-07-18
NO900630L (no) 1990-04-11
EP0375712A1 (en) 1990-07-04
DE3879498D1 (de) 1993-04-22
CN1024920C (zh) 1994-06-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BR0007389A (pt) Processos para separação de um ou mais gases de uma mistura de gases e para produção de uma membrana de poliimida porosa e membrana de poliimida para separação de gases
TW349031B (en) Process and system for separation and recovery of perfluorocompound gases
RO105331B1 (ro) Procedeu imbunatatit de obtinere a ureei
FR2368436A1 (fr) Procede de separation de melanges gazeux
AR023974A1 (es) Reciclo de hidrogeno y remocion de gases acidos utilizando una membrana
US3766027A (en) Method and apparatus for co{11 {11 conversion to methane
RU2011116898A (ru) Способ получения высокочистого меламина с низким расходом энергии посредством пиролиза мочевины и оборудование для осуществления этого способа
EA036546B1 (ru) Способ получения диоксида углерода для синтеза мочевины
MX169059B (es) Extraccion selectiva de argon de una corriente de recirculacion de oxido de etileno
US3864465A (en) Production Of High Purity Hydrogen
US5693121A (en) Semi-permeable membrane separation process for the production of very high purity nitrogen
AR003141A1 (es) Procedimiento para la síntesis de urea que comprende dos zonas separadas de reacción y metodo para incrementar la conversión de amoniaco y dióxido de carbono en procesos pre-existentes para la producción de urea.
KR880013816A (ko) 일산화탄소의 제조방법
KR20010020685A (ko) 암모니아 생산공장과 요소생산공장의 동시적 현대화 방법
UA42814C2 (uk) Спосіб виробництва сечовини з високою продуктивністю синтезу і низьким енергоспоживанням, установка для його реалізації (варіанти) і спосіб модернізації існуючої установки (варіанти)
US10508079B2 (en) Method for purification of a CO2 stream
EP3337593B1 (en) A method for revamping a co2 removal section for purification of a hydrogen-containing gas
RU2001119983A (ru) Способ получения алюминия и устройство для его осуществления
US20220387964A1 (en) NaA ZEOLITE MEMBRANE FOR RECOVERY OF AMMONIA
USRE18766E (en) Process for purifying the nitrogen-hydrogen mixture in the synthesis of
MX167608B (es) Procedimiento para recuperar azufre a partir de gas acido
JPS62215540A (ja) コ−クス炉ガス中の水素を用いるシクロヘキサンの製造法
MX168337B (es) Procedimiento de gas-liquido para preparar cloruro de isobutirilo y reactor para el mismo
KR830000646A (ko) 질소 및 수소로부터 암모니아를 합성하는 방법
CA2322177A1 (en) Process for the purification of (±)-2-azabicyclo[2.2.1]hept-5-en-3-one