NO870473L - Anordning for akselerasjon av prosjektiler. - Google Patents

Anordning for akselerasjon av prosjektiler.

Info

Publication number
NO870473L
NO870473L NO870473A NO870473A NO870473L NO 870473 L NO870473 L NO 870473L NO 870473 A NO870473 A NO 870473A NO 870473 A NO870473 A NO 870473A NO 870473 L NO870473 L NO 870473L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
projectile
electrode
plasma
electrodes
barrel
Prior art date
Application number
NO870473A
Other languages
English (en)
Other versions
NO870473D0 (no
Inventor
Wolfram Witt
Original Assignee
Rheinmetall Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rheinmetall Gmbh filed Critical Rheinmetall Gmbh
Publication of NO870473D0 publication Critical patent/NO870473D0/no
Publication of NO870473L publication Critical patent/NO870473L/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41BWEAPONS FOR PROJECTING MISSILES WITHOUT USE OF EXPLOSIVE OR COMBUSTIBLE PROPELLANT CHARGE; WEAPONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F41B6/00Electromagnetic launchers ; Plasma-actuated launchers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma Technology (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Vending Machines For Individual Products (AREA)
  • Generation Of Surge Voltage And Current (AREA)
  • Magnetic Treatment Devices (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en anordning for akselerasjon av prosjektiler som befinner seg i et løp med en lukket ende, ved hjelp av et elektrisk oppvarmet plasma, slik det er angitt i innledningen til patentkrav 1.
Det er kjent at det med elektrisk oppvarmet plasma kan akselereres prosjektiler i metalliske rør til høye hastigheter (se Goldstein S.A. et.al. Final Report on Research and Development of a Plasma Jet Mass Accelerator as a Driver for Impact Fusion; GT-Devices, Alexandria, VA, USA, Contract DE-AC05-81-ER10846, May 1984). Ved disse kjente anordningene blir det i trange kanaler i isolermaterialet dannet plasmastråler som virker på prosjekt ilenden. Ved gassutladingens kontakt med kanal- eller kapillarveggene, skjer det en avriving av isolermaterialet og oppvarming av plasmaet. Resultatet blir plasmastråler som går ut av kanalåpningene.
Det er en særlig ulempe ved disse kjente anordninger, at de delene av utstyret som utsettes for oppvarming og material-fordampning slites sterkt.
Løpene til slike våpen, som virker etter dette prinsippet, må derfor byttes hyppig. Dette gjelder særlig, når det skal skytes mange skudd på kort tid.
Oppfinnelsen har derfor til hovedformål å videreutvikle en anordning av det nevnte slaget, slik at de tilsvarende løpsdelene får lav slitasje, selv ved hyppig skyting.
Ifølge oppfinnelsen løses denne oppgava med de trekk som er anordnet i den karakteriserende delen av patentkrav 1.
Underkravene angir særlig fordelaktige trekk ved oppfinnelsen.
Oppfinnelsen er altså hovedsakelig basert på at utbredelsen av plasmaet ikke lenger blir innledet ved deler av selve akseleratoren, slik det er tilfelle ved kjente anordninger, men at såvel innledningen av gassutladningen som også i etterfølgende deler av oppvarmingsprosessen skjer i lett utbyttbare, separate enheter, hvor også prosjektilet er plassert. Løpet blir derfor ikke tilført bare prosjektiler, men også en hel patron eller ladningssett.
Ytterligere fordeler ved oppfinnelsen vil gå fram av den etterfølgende eksempelbeskrivelse, som er illustrert med figurer, hvor: fig. 1 viser en kjent anordning for akselerasjon av prosjektiler ved hjelp av et elektrisk oppvarmet plasma
fig. 2 viser et snitt gjennom et første
utførelseseksempel gjennom en ladningsenhet ifølge oppfinnelsen,
fig. 3 viser et snitt gjennom plasmakanonen ifølge oppfinnelsen, med en ladningsenhet i samsvar med fig. 2,
fig. 4 viser et snitt av et andre utførelseseksempel i samsvar med oppfinnelsen,
fig. 5 viser et forenkelt koblingsskjerna for drift av plasmakanonen i samsvar med oppfinnelsen, mens
fig. 6 viser det tidsmessige forløpet for strømmen i plasmakanonen.
I fig. 1 er det vist en kjent akselerasjonsanordning, f.eks. som beskrevet i den rapporten som det er vist til ovenfor.
I fig. 1 angir 1 et løp med en lukket ende, hvor det i enden er anordnet en første elektrode 2 i endeveggen. En ytterligere elektrode (ringelektrode) 3 er over ei spenningskilde 4 og en bryter forbundet med den første elektroden 2. Med de to elektrodene 2 og 3 blir det i løpet 1 definert et plasmakammer 6, som i området ved ringelektroden 3 i første omgang er lukket med et prosjektil 7 som skal akselereres. Etter lukkingen av bryteren 5 blir det mellom elektrodene 2 og 3 tent en lysbue og prosjektilet 7 blir akselerert av trykket fra litt lysbueplasma.
Som nevnt ovenfor, har denne anordningen denne ulempen, at den delen av løpet som gjennom fordampnings- og oppvarmingsproséssen danner plasmarommet er sterkt utsatt for slitasje.
Ifølge oppfinnelsen blir derfor en tilsvarende plasmakanon ikke lenger tilført prosjektilet 7 alene, men alle deler som er utsatt for sterk slitasje, medregnet elektrodene, blir tilført i form av en ladningsenhet eller patron.
I det følgende blir for det første patronen 8 som er vist i fig. 2 og deretter dens funksjon i forbindelse med et våpen (fig. 3) beskrevet nærmere.
Patroenen 8 består hovedsakelig av prosjektilet 80, ei hylse 81 som omgir prosjektilet, en elektrode 82, nedenfor kalt den andre elektroden, som er uformet som en kontaktring, og en ytterligere elektrode 83, nedenfor kalt den første elektroden , som er utformet som et kontaktstykke. Den første elektroden 83 og den andre elektroden 82 er adskilte med et isolertsykke. Dessuten har den andre elektroden 82 på sin forside en kontaktlamellring 85 og på sin bakside en kontaktlamellring 86. Den første elektroden 83 har på den sida som vender bort fra prosjektilet 80 ei kontaktlamellplate 87. Mellom prosjektilet 80 og den første elektroden 83 befinner det seg et spalteformet utladningsrom 88.
Hylsa 81 kan fortrinnsvis bestå av et forbrennbart, lettgassende materiale, for eksempelvis polyetylen og isoler legemet 84 av polykarbonat. Som lettgassende materiale blir herunder betegnet slike stoffer, som under virkningen av lysbueutladning brytes ned i molekyler (gasser) med lav molekylvekt (< 30). Som materiale for elektrodene 82 og 83 ble det i et utførelseseksempel brukt aluminium.
Fig. 3 viser hvordan patronen 8 er anordnet i en plasmakanon. De delene som er uvesentlig for oppfinnelsen er vist bare skjematisk, eksempelvis endelukningen. Henvisningstall 9 angir løpets 90 lukkerende. På løpet 90 er det eksempelvis skruet et endestykke 91. Gjennom en åpning 95 i endestykke 91 er såvel en innvendig leder 92 som en utvendig leder 93, som med isolermidler 94 er elektrisk skilt fra den innvendige lederen 92, ført inn i løpets 90 lukkerrom. I lukkerrommet skjer da kontaktdannelsen mellom den indre lederen 92 over kontaktlamellplata 87 med den første elektroden 83. Tilsvarende blir den ytre lederen 93 forbundet med ringeelektroden 82 over kontaktlamellringen 86.
Kontaktene 85, 86 og 87 blir på grunn av lukkestykkets 91 trykk presset mot løpet 90 og mot den koaksiale første elektroden.
Mellom isolermidlet 94 og isolerstykket 84 er det anordnet en elastisk pakning 97 av silikongummi, for å gi elektrisk separering.
For å utløse akselerasjonsprosessen blir det mellom den indre lederen 92 og den ytre lederen 93 påtrykt ei spenning. Akselerasjonsprosessen blir da startet med en gassutladning, som dannes mellom den første elektroden 83 og den koaksiale elektroden 82 i spalta 88, slik det er antydet i fig. 3 med henvisningstall 96. Under den hurtige stigningen av strømmen i som går fra den ytre elektroden 93 over kontaktlamellen 86, ringelektroden 82, gassutladninga 96, den koaksiale indre elektroden 83 og kontaktlamellplata 87 til den indre lederen, blir det hovedsakelig fordampet og oppvarmet materiale i lysbuens ender. I tillegg blir det fordampet ytterligere materiale gjennom lysbuens nære kontakt med veggene i spalta 88. Trykket som oppstår på denne måten driver prosjektilet 80 ut i løpet.
Under akselerasjonen danner det seg i det økende brennrommet bak prosjektilet 80 et plasma. Dette består av en strømførende stamme i akseleratorens akse og (ved bruk av ei hylse 81 av plast) ei strømførende kappe som blir trykt mot hylsa 81 av de strømkreftene som opptrer. På grunn av den nevnte kontakten mellom plasmakappa og hylsa 81, blir denne fordampet ved overflata, slik at plasmaet blir tilført ytterligere materiale.
I fig. 4 er det vist et ytterligere utførelseseksempel ifølge oppfinnelsen. Tilsvarende deler som i fig. 1 er forsynt med samme henvisningstall. Til forskjell fra fig. 2 er prosjektilet 80 med hylsa 81 og elektroden 82, 83 med kontaktlamellene 85, 86, 87, sammenføyd med isolerstykket 84 til en enhet.
Ved en slik oppdeling i adskilte byggeenheter er det mulig, for det første å innføre prosjektilet 80 med hylsa 81 og deretter en enhet som består av elektrodene 82, 83 og isolerstykket 84 i løpet. En slik oppdeling av ladingen i to tidsavsnitt er ofte nødvendig, særlig ved våpen med stort kaliber.
Fig. 5 viser et forenklet koblingsskjerna 11 for en krets som skal drive plasmakanonen 10. I steden for en patrone er det i plasmakanonen 10 vist et prosjektil 100. De to elektrodene er betegnet med henholdsvis 101 og 102, idet den siste er forbundet med løpet.
Henvisningstall 110 angir i koblingsskjemaet 11 et drivverk f.eks. en motor som drives med flytende drivstoff, mens 111 angir en likestrømsgenerator. Spenningen sora dannes av likestrømsgeneratoren vil over bryteren 112 blir påtrykt en kondensator 113, som virker som kapasitivt energilager. Kondensatoren 113 er på en side koblet over en bryter 114 til den første elektroden 101 og på den andre over en induktivitet 116 til den andre elektroden 102.
Dessuten kan kondensatoren 113 kortsluttes over en bryter 115.
Ved begynnelsen av akselerasjonsfor løpet er kondensatoren 113 oppladet med spenning Uq. Etter innkoblingen av bryteren 114 på tidspunkt t=0 (se også fig. 6) vil energilageret utlades over induktiviteten 116 og over plasmaet i akseleratoren. Når strømmen på tidspunkt t=t^har nådd sin maksimalverdi imax» blir kortslutningsbryteren 105 lukket. Den avtakende strømmen over akselerasjonsplasmaet blir deretter opprettholdt av induktiviteten eller spolen 116.
For å kunne gjøre dimensjonene til patronen 8 (fig. 2) minst mulig, kan prosjektilet 80 også ligge direkte an mot den koaksiale elektroden 83 (avstand mellom indre elektrode og prosjektil =0).
Det spalteformet mellomrommet 88 kan fortrinnsvis være fylt med et lett gassende stoff (f.eks. polyetylen). Den ekstra materialfordampningen av dette stoffet vil dermed øke plasmatrykket, slik at prosjektilet forlater løpet 80 med høyere hastighet.

Claims (7)

1. Anordning for akselerasjon av et prosjektil som befinner seg i et løp med en lukket ende, ved hjelp av et elektrisk oppvarmet plasma, hvor det for dannelsen av plasma finnes to elektroder, idet den første elektroden er anordnet koaksialt i løpets lukkete ende, mens den andre elektroden er utformet som ringelektrode,karakterisert vedat alle deler (81, 82, 83) som er utsatt for sterk slitasje, medregnet begge elektrodene (81, 82) er lett utvekselbare.
2. Anordning i samsvar med krav 1, karakterisert vedat de delene (81, 82, 83) som er utsatt for en sterk slitasje sammen med prosjektilet (80) er sammenføyd til en utvekselbar patrone (8) ved løpets (90) lukkete ende.
3. Anordning i samsvar med krav 2, karakterisert vedat patronen består av to enheter (fig. 4) i det den første enheten omfatter prosjektilet (80) og ei kappe (81) som omgir prosjektilet, og den andre enheten omfatter elektrodene (82, 83) som er forsynt med kontaktlameller (85, 86, 87) og et isolerstykke (84) som er anordnet mellom elektrodene.
4. Anordning i samsvar med krav 2, karakterisert vedat begge elektrodene (82, 83) sammen med prosjektilet (80) danner et spalteformet utladningsrom (88). i
5. Anordning i samsvar med krav 4, karakterisert vedat det i det spalteformeté utladningsrommet (88) befinner seg lettgassende stoffer.
6. Anordning i samsvar med krav 5, karakterisert vedat det som lettgassende stoff blir brukt polyetylen.
7. Anordning i samsvar med et av kravene 1-6,karakterisert vedat prosjektilet (8) er omgitt av ei forbrennbar hylse (81) av et lettgassende stoff.
NO870473A 1986-04-19 1987-02-06 Anordning for akselerasjon av prosjektiler. NO870473L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19863613259 DE3613259A1 (de) 1986-04-19 1986-04-19 Vorrichtung zur beschleunigung von projektilen durch ein elektrisch aufgeheiztes plasma

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO870473D0 NO870473D0 (no) 1987-02-06
NO870473L true NO870473L (no) 1987-10-20

Family

ID=6299057

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO870473A NO870473L (no) 1986-04-19 1987-02-06 Anordning for akselerasjon av prosjektiler.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0242500B1 (no)
JP (1) JPS62248999A (no)
DE (2) DE3613259A1 (no)
ES (1) ES2013729B3 (no)
NO (1) NO870473L (no)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH067040B2 (ja) * 1988-03-29 1994-01-26 防衛庁技術研究本部長 電磁加速装置
US5042359A (en) * 1988-04-28 1991-08-27 Rheinmetall Gmbh Projectile accelerating device
DE3814332C2 (de) * 1988-04-28 1997-05-15 Rheinmetall Ind Ag Vorrichtung zur Beschleunigung von Projektilen
DE3814331A1 (de) * 1988-04-28 1989-11-09 Rheinmetall Gmbh Vorrichtung zur beschleunigung von projektilen
DE3814330C2 (de) * 1988-04-28 1997-05-15 Rheinmetall Ind Ag Elektrothermische Beschleunigungsvorrichtung
DE3816300A1 (de) * 1988-05-13 1989-11-23 Tzn Forschung & Entwicklung Kartusche fuer elektrothermische abschussvorrichtungen
DE3830902C1 (no) * 1988-09-10 1992-04-09 Diehl Gmbh & Co, 8500 Nuernberg, De
DE3910566A1 (de) * 1989-04-01 1990-10-04 Diehl Gmbh & Co Vorrichtung zum beschleunigen eines projektils mittels eines plasmas
DE3921400C2 (de) * 1989-06-29 1997-03-27 Deutsch Franz Forsch Inst Kanonenanordnung
DE3924056A1 (de) * 1989-07-21 1991-01-24 Diehl Gmbh & Co Vorrichtung zur beschleunigung von projektilen durch ein elektrisch aufgeheiztes plasma
DE4028874A1 (de) * 1990-09-12 1992-03-19 Diehl Gmbh & Co Elektrothermische kanone
DE4132657C2 (de) * 1991-10-01 1996-02-08 Tzn Forschung & Entwicklung Elektrothermische Abschußvorrichtung und Kartusche zur Verwendung in derartigen Vorrichtungen
DE19617895C2 (de) * 1996-05-04 1998-02-26 Rheinmetall Ind Ag Plasmainjektionsvorrichtung
CN113916050B (zh) * 2021-10-19 2023-06-20 西南科技大学 一种电弧放电赋能气体驱动的二级轻气炮

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3431816A (en) * 1967-07-21 1969-03-11 John R Dale Mobile gas-operated electrically-actuated projectile firing system
US4170922A (en) * 1977-09-16 1979-10-16 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Ignitor
US4534263A (en) * 1982-07-19 1985-08-13 Westinghouse Electric Corp. Electromagnetic launcher with high repetition rate switch
DE3321034A1 (de) * 1983-06-10 1984-12-13 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8012 Ottobrunn Elektromagnetische kanone

Also Published As

Publication number Publication date
DE3613259A1 (de) 1987-10-29
ES2013729B3 (es) 1990-06-01
JPS62248999A (ja) 1987-10-29
EP0242500A1 (de) 1987-10-28
NO870473D0 (no) 1987-02-06
DE3762165D1 (de) 1990-05-10
EP0242500B1 (de) 1990-04-04
DE3613259C2 (no) 1989-12-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO870473L (no) Anordning for akselerasjon av prosjektiler.
US3768413A (en) Electric and impact primer
US3982347A (en) Trigger mechanism for electrically ignited weapons
US5625972A (en) Gun with electrically fired cartridge
US3431816A (en) Mobile gas-operated electrically-actuated projectile firing system
US4534263A (en) Electromagnetic launcher with high repetition rate switch
US20220034634A1 (en) Shooting cartridge and remote electroshock weapon for cartridge use
RU2526159C2 (ru) Дистанционное электрошоковое устройство, использующее спаренный выстрел на основе унитарного снаряда
NO870472L (no) Anordning for akselerasjon av prosjektiler.
US4967637A (en) Projectile accelerating device
US6332403B1 (en) Ammunition cartridge with electrically ignited propellant charge
US4563828A (en) Detonator mechanism for cartridges, particularly for cartridges used in manual weapons
US3427924A (en) Electrically fired gun and cartridge therefor
US3736837A (en) Electrical initiation of percussive-primed cartridges
US7270044B1 (en) Plasma firing mechanism and method for firing ammunition
US3621781A (en) Hand weapon and cartridge therefor
RU2632828C2 (ru) Изолированные патроны и картриджи дэшо и дэшо для их использования (варианты)
US3101054A (en) Electrically initiated spotter tracer bullet
US5331879A (en) Electrothermal firing device and cartouche for use in such devices
US3228333A (en) Electrically actuated cartridge
US2978827A (en) Means for electrically firing fire-arms
US5042359A (en) Projectile accelerating device
SE533831C2 (sv) Plasmajettändare för en elektro-termisk-kemisk(ETK) kanon, kulspruta eller annat eldrörsvapen av motsvarande typ
RU2711542C1 (ru) Ручное многозарядное оружие
EP1279917B1 (en) Self-defense arm