NO801978L - Anordning for innstilling av behandlingsstol - Google Patents

Anordning for innstilling av behandlingsstol

Info

Publication number
NO801978L
NO801978L NO801978A NO801978A NO801978L NO 801978 L NO801978 L NO 801978L NO 801978 A NO801978 A NO 801978A NO 801978 A NO801978 A NO 801978A NO 801978 L NO801978 L NO 801978L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
backrest
chair
arm
coupling arm
seat part
Prior art date
Application number
NO801978A
Other languages
English (en)
Inventor
Per Larsson
Original Assignee
Can Can Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Can Can Ab filed Critical Can Can Ab
Publication of NO801978L publication Critical patent/NO801978L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G15/00Operating chairs; Dental chairs; Accessories specially adapted therefor, e.g. work stands
    • A61G15/02Chairs with means to adjust position of patient; Controls therefor

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)
  • Chairs Characterized By Structure (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning for kontinuerlig innstilling av en behandlingsstol, fortrinnsvis en tannlegestol, fra. opprett sittestilling via valgfrie mellomstillinger til horisontal liggestilling, hvor stolens bevegelige flater, d.v.s. ryggstøet, sitteflaten og benstøttedelen, er beliggende i et stort sett felles og horisontalt plan.
Mange faktorer må tas i betraktning ved utformingen av inn-stillingsanordninger av ovennevnte art. Anordningen bør for det første fungere helt uten anvendelse av hydrauliske hjelpemidler,
da risikoen for lekkasje ikke kan neglisjeres. For det andre må innstillingsanordningen kunne fremstilles på enklest og billigs mulig måte. Dette andre krav innebærer at anvendelsen av mer enn én drivmotor for innstillingsanordningen, eventuelt flere forskjellige inn-stillingsanordninger for ulike deler av stolens bevegelsesskjerna er fullstendig uakseptabelt. For det tredje må innstillingsanordningen være av en slik konstruksjon at den er meget lettmanøvrerbar og fortrinnsvis ved hjelp av fotpedaler, slik at tannlegen kan arbeide uhindret med hendene uten at disse må anvendes for betjening av mer eller mindre kompliserte, usterile, manuelle innstillingsroganer.
For det fjerde er det i høy grad ønskelig at i hvert fall stolens ryggestøparti meget hurtig skal kunne oppsvinges til en stilling som motsvarer sittestillingen, slik at pasienten, dersom han rammes av kvelningsfornemmelser under pågående behandling, raskt kan bringes i sittende stilling. Det må i denne forbindelse også nevnes at stolen må være utformet på slik måte, at det ikke oppstår klemrisiko når ryggstøpartiet felles bakover eller når hele stolen senkes, tatt i betraktning av såvel den behandlende tannlege som assistenten ofte sitter med sine ben under det bakoverfelte ryggstøparti.
Formålet ved foreliggende oppfinnelse er derfor å frembringe
en innstillingsanordning av ovennevnte art, som er slik utformet at de ovennevnte krav blir oppfylt. Dette er ifølge oppfinnelsen oppnådd ved at anordningen for innstilling av en behandlingsstil, fortrinnsvis en tannlegestol, som omfatter en setedel som er svingbart opplagret på en horisontal dreieaksel, en ryggstødel som er svingbart forbundet med setedelen og en benstøttedel som er svingbart forbundet med setedelen, er kjennetegnet ved at setedelen, ryggstødelen og benstøttedelen, gjennom respektive koplingsarmer,
er forbundet med en drivmekanisme for innstilling av stolen mellom en sittestilling og en liggestilling hvori ryggstødelen forløper
stort sett horisontalt mens setedelen og benstøttedelen inntar hellende stillinger med det mellomliggende parti hevet over ryggstødelen, og at setedelen og benstøttedelen kan bringes i praktisk
■ talt horisontal stilling ved fortsatt drift av drivverket, idet ryggstødelens stilling er fiksert ved samvirkning med et anslag og dens koplingsarm til drivverket har variabel lengde.
Et praktisk utførelseseksempel av oppfinnelsen kjennetegnes ved at et bakre parti av setedelen, nær ved overgangen til ryggstø-delen, er svingbart opplagret i en sokkeldel hvis fremre endeparti er svingbart forbundet med en pendelarm som påvirkes av drivverket og som, gjennom en øvre koplingsarm, er forbundet med et fremre parti av setedelen og, gjennom en fremre koplingsarm, med benstøtte-delen samt, gjennom en bakre, teleskopisk utformet koplingsarm, /-. med ryggstødelen.
For oppnåelse av den riktige bevegelsesgeometri i forbindelse med stolens forskjellige deler er, i overensstemmelse med oppfinnelsen, den øvre koplingsarm svingbart opplagret i setedelen, stort sett rett over pendelarmens svingeakse i forhold til sokkelen , hvorved den øvre koplingsarm og pendelarmen forløper praktisk talt rettvinklet mot hverandre i stolens sittestilling og i dens helt plane, horisontale stilling, med bakutrettet vinkelspiss i sittestillingen og med fremadrettet vinkelspiss i planstillingen, mens den bakre koplingsarm er stiv i trykkretningen i sittestillingen og uttrukket tiløket lengde, under motvirkning av en fjær, i den helt plane stolstilling.
Oppfinnelsen er nærmere beskrevet i det etterfølgende i forbindelse med de medfølgende tegninger, hvori: Fig. 1 viser et skjematisk sideriss av stolen med tilhørende innstillingsanordning, hvor stolen befinner seg i sittestilling, Fig. 2 viser et tilsvarende sideriss av stolen og innstillingsanordningen, hvor stolen befinner seg i sterkt bakuthellende stilling, Fig. 3 viser et tilsvarende sideriss som illustrerer stolens og innstillingsanordningens posisjoner etter at stolens ryggstø er brakt i horisontal stilling, Fig. 4 viser et tilsvarende sideriss av stolen og innstillingsanordningen, hvor stolen befinner seg i fullstendig plan, horisontal stilling, Fig. 5 viser et øvre planriss av stolens sokkeldel.som er
forbundet såvel med setedelen som med selve innstillingsanordningen,
Fig. 6 viser et riss, delvis i snitt stort sett langs
-linjen A-A i fig. 5, og sett fra fotenden av stolen,
Fig. 7a viser et riss av ryggstødets koplingsarm i stillingen ifølge fig. 1-3, samt Fig. 7b viser et riss av ryggstødets koplingsarm i stillingen ifølge fig. 4.
Behandlingsstolen ifølge oppfinnelsen er forbundet med en sokkel 1 som ved ikke vist, egnede, hev- og senkbare organer hold-es i stilling over et underlag 2. I sokkelens bakre ende, d.v.s.
den ende som befinner seg nærmest behandlingsstolens ryggstød,
er det anordnet to oppadrettede armer 3 hvis øvre ender innbefatter fester for svingtapper 4 hvorom stolens setedel 5 er svingbart opplagret. Videre er det mellom de oppadrettede armer 3 anordnet ytterligere to oppadrettede monteringsarmer 6 for svingbar opplagring av en drivmotor 7 hvis funksjon og konstruksjon er nærmere beskrevet i det etterfølgende. Det er også , i den fremre ende av sokkelen 1 (den ende som er vendt mot stolens fotstøttedel) anordnet en svingbart opplagret pendelarm 8 som er dreibar om svingtapper 9 som er beliggende parallelt med svingtappene 4 og med de svingtapper som er forbundet me'd'"monteringsarmene 6,' for opplagring av drivmotoren 7. Den øvre ende av pendelarmen 8 er forbundet med drivmotoren 7 og kan derved svinges innenfor en sektor av ca. 90°, hvorved pendelarmen i sin bakre stilling danner en vinkel på ca.
45° med vertikalplanet mens den i sin fremre stilling danner samme vinkel i motsatt retning med vertikalplanet.
Med henblikk på den ønskede, kontinuerlige innstilling av stolens deler d.v.s. ryggstødelen 10, setedelen 5 og benstøttedelen 11, i forhold til hverandre, er disse deler forbundet med pendelarmen 8. For dette formål er det, mellom et fremre parti av setedelen 5 og pendelarmens 8 øvre ende, anordnet en øvre koplingsarm 12 som er dreibart opplagret i setedelen praktisk talt rett over svingtappene 9 og som kan pendle om en leddtapp som forløper stort sett parallelt med tappene 9 og svingtappen 4. Videre er midtpartiet eller det tilnærmede midtparti av pendelarmen 8 forbundet med midtpartiet eller det tilnærmede midtparti av benstøttedelen 11 ved hjelp av en fremre koplingsarm 13. Såvel den øvre koplingsarm 12 som den fremre koplingsarm 13 består av stive elementer og bevirker derved en tvangsstyring av setedelen 5 og benstøttedelen 11, helt i avhengighet av pendelarmens 8 svingbevegelse.
For overføring av svingebevegelse også til ryggstødelen
10 er det i den nedre ende av denne anordnet én utadragende be-tjeningsarm 14 som i sin nedre ende er svingbart forbundet med en bakre koplingsarm 15 hvis fremre ende er svingbart forbundet. med overdelen av pendelarmen 8. Da innvirkningen av den varige belastning mot ryggstødelen 10 har tendens til å dreie denne del mot urviserretningen, som vist i fig. 1-4, vil belastningen påføre den bakre koplingsarm 15 en trykkpåkjenning. Den bakre koplingsarm 15 må følgelig være stiv i trykkretningen, dersom ryggstødelen skal kunne oppta nevneverdig belastning. Dette er ifølge oppfinnelsen oppnådd på en måte som er nærmere beskrevet i forbindelse med fig. la og 7b.
Ifølge oppfinnelsen kan det i prinsippet anvendes en hvilken som helst drivanordning for frembringelse av svingebevegelse og vilkårlig stillingslåsing av pendelarmen 8. Det har imidlertid vist seg formålstjenlig å benytte en drivanordning i form av en elektrisk snekkedrevmotor hvis utgående aksel er forbundet jned en skrue 16 som samvirker med en mutter 17 i den øvre ende av pendelarmen 8. Ved denne utforming av drivverket oppnås såvel stor manøvreringskraft som fastlåsing av pendelarmen 8 i vilkårlig stilling innenfor svingesektoren.
Fig. 1 viser stolens stilling idet pasienten tar plass i stolen. I denne stilling er mutteren 17 inntrukket mot drivmotoren 7, slik at pendelarmen befinner seg i sin bakre ytterstilling.
Når drivmotoren 7 er startet, vil mutteren 17 føres utad langs skruen 16, hvorved pendelarmen 8 svinges fremad slik at benstøtte-delen 11 heves samtidig med den fremre ende av setedelen 5, mens ryggstødelen 10 felles bakover. Ifølge fig. 2 er mutteren 17 ført omtrent halvveis utad langs skruen 16, og setedelen 5 inntar i denne posisjon sin mest bakuthellende stilling, idet den øvre koplingsarm 12 og pendelarmen 8 forløper stort sett rettvinklet mot hverandre i denne posisjon. Under fortsatt påvirkning av drivmotoren 7 vil mutteren 17 føres ytterligere utad langs skruen 16 slik at pendelarmen 8 bringes i den stilling som er vist i fig. 3, hvorved den fremre ende av setedelen 5 atter begynner å synke samtidig med at den oppadrettede svingebevegelse av benstøttedelen 11 fort-setter. Ifølge fig. 3 er dessuten ryggstødelen 10 brakt i én.hori sontal stilling som skal bibeholdes under stolens resterende inn-stillingsbevegelse. Av denne grunn er den ende av betjeningsarmen 14 som er vendt mot den bakre koplingsarm 15, forbundet med en
. kamfølgerrulle 18 som i nevnte stilling bringes i anlegg mot en stoppknast 19 på sokkelen 1. Derved forhindres ytterligere drei-
ning av ryggstødelen 10, og belastning mot urviserretningen mot denne del vil opptas og overføres direkte til sokkelen 1 gjennom stoppknasten 19. For å muliggjøre fortsatt svingning av pendelarmen 8 og følgelig av setedelen 5 og benstøttedelen 11 slik at disse kan innta helt horisontal stilling, er det ifølge oppfinnelsen nødvendig at den bakre koplingsarm 15 er slik konstruert at dens lengde kan forandres. Derved vil den videre svingebevegelse av pendelarmen 8 ikke hindres men kan fortsette til stolen har inntatt en helt plan og horisontal stilling, som vist i fig. 4, idet pendelarmen 8 i denne stilling er dreiet ytterligere ca. 30° i forhold til stillingen i fig. 3.
Foruten oppnåelsen av det beskrevne bevegelsesmønster vil
den kjennsgjerning at den bakre koplingsarm 15 ikke er stiv, med-
føre den vesentlige fordel at det ikke vil oppstå fare for klemskader, dersom ryggstødelen 10, under sin bakutrettede svingebevegelse eller ved senking av hele stolen, eksempelvis skulle støte mot benene eller knærne til den behandlende tannlege eller assistenten.
Ved reversert drift av drivmotoren 7 vil pendelarmen 8 selvsagt svinges i motsatt retning, hvorved den fremre ende av setedelen 5 heves samtidig med at den fremre ende av benstøttedelen 11 svinges nedad. Denne dreining av pendelarmen 8 medfører videre en forkortning av den bakre koplingsarm 15, helt til stillingen ifølge fig. 3 er oppnådd. Etter at denne stilling er inntatt er fortsatt sammentrykking av den bakre koplingsarm 15unulig, hvilket medfører at ryggstødelen 10 begynner å svinges oppad slik at stolen suksessivt passerer stillingen ifølge fig. 2 og til sist inntar stillingen ifølge ; fig. 1.
For å muliggjøre den ovennevnte lengdeforandring av den bakre koplingsarm 15, er denne konstruert på en måte som fremgår av fig.
7a og '7b. Den bakre koplingsarm 15 består, som vist, av en rør-formet, bakre og ytre del 20 som opptar en indre del 21 som om-sluttes av en fjær 22. Ytterenden av fjæren 22 fastholdes mot et anslag 23 i den ytre ende av ytterdelen 20 mens innerenden av fjæren 22 fastholdes i stilling i forhold til innerdelen 21 ved hjelp av et anslag 24 i innerdelens indre ende. Som følge av fjærens hensikts-
messige forspenning tvinges innerdelen 21 innad i ytterdelen 20, til anslaget 24 befinner seg i anlegg mot en indre anslagsflate 25 i ytterdelen 20. Denne stilling av den, bakre koplingsarm 15
er vist i fig. 7a og opprettholdes under stolens bevegelsesfrekvens når stolen føres fra stillingen ifølge fig. 1 til stillingen ifølge fig. 3. Når stolen deretter føres fra stillingen ifølge fig. 3 til stillingen ifølge fig. 4, vil innerdelen 21 gradvis trekkes ut av ytterdelen 20 under motvirkning av fjæren 22.
Da setedelen 5 svinges under stolens bevegelse fra stillingen ifølge fig. 3 til stillingen ifølge fig. 4, vil også kamfølgerrullen 18 forflyttes i forhold til stoppknasten 19 under ryggstødelens 10 suksessive bevegelse sammen med setedelen 5. Stoppknasten 19 er av denne grunn forsynt med en hensiktsmessig utformet kamflate, og ryggstødelen 10 vil derfor bibeholde sin horisontale innretting på tross av kamfølgerrullens 18 bevegelse.
Da den bakre koplingsarm 15 kan forlenges, vil ryggstødelen 10 helt enkelt kunne svinges oppad manuelt til stillingen ifølge fig. 1, selv om ryggstødelen i det aktuelle tilfelle inntar en annen stilling. Dette medfører den store fordel at en pasient kan hjelpes opp i sittende stilling manuelt og meget hurtig i tilfelle av opp-tredende kvelningsfornemmelser under pågående behandling. En slik oppadsvinging av ryggstødelen 10 vil ofte ikke kunne foretas med tilstrekkelig hurtighet ved hjelp av den ordinære drivmotor 7.
Oppfinnelsen kan modifiseres innenfor rammen av de etterfølg-ende patentkrav.

Claims (4)

1. Anordning for innstilling av en behandlingsstol, fortrinnsvis tannlegestol, som omfatter en setedel (5) som er dreibart opp- ' lagret om en horisontal svingtapp (4) , en ryggstødel (10) som er svingbart forbundet med setedelen samt en benstøttedel (11) som er svingbart forbundet med setedelen, karakterisert ved at setedelen (5), ryggstødelen (10) og benstøttedelen (11), gjennom hver sine koplingsarmer (henh. 12,15 og 13), er forbundet med et drivverk (7, 16 og 17) for regulering av stolen mellom en sittestilling og en liggestilling hvori ryggstødelen forløper stort sett horisontalt mens setedelen og benstøttedelen inntar hellende stillinger med det mellomliggende parti hevet over ryggstødelen, og at setedelen og benstøttedelen kan bringes i praktisk talt horisontal stilling ved fortsatt drift av drivverket, idet ryggstødelens stilling er fiksert ved samvirkning med et anslag (19) og dens koplingsarm (15) til drivverket har variabel lengde.
2. Anordning i samsvar med kraf 1, karakterisert ved at et bakre parti av setedelen (5), nær ved overgangen til ryggstødelen (10) er svingbart opplagret i en sokkeldel(1) hvis fremre endeparti er svingbart forbundet med en pendelarm (8) som påvirkes av drivverket (7, 16 og 17) og som, gjennom en øvre koplingsarm (12) er forbundet med et fremre parti av setedelen og gjennom en fremre koplingsarm (13) med benstøttedelen (11) samt, gjennom en bakre, teleskopisk utformet koplingsarm (15), med ryggstødelen.
3". Anordning i samsvar med krav 2, karakterisert ved at den øvre koplingsarm (12) er svingbart opplagret i setedelen (5) stort sett rett over pendelarmens (8) svingeakse (9) i forhold til sokkelen (1) hvorved den øvre koplingsarm og pendelarmen forløper praktisk talt rettvinklet mot hverandre i stolens sittestilling og i dens helt plane, horisontale stilling, med bakutrettet vinkelspiss i sittestillingen og med fremadrettet vinkelspiss i planstillingen, mens den bakre koplingsarm (15) er stiv i trykkretningen i sittestillingen og uttrukket til øket lengde, under motvirkning av en fjær (22) i den helt plane stolstilling.
4. Anordning i samsvar med krav 3, karakterisert ved at den bakre koplingsarm (15) omfatter en ytterdel (20) som er svingbart forbundet med en manøvreringsarm (14) som strekker seg nedad fra ryggstødelen (10), og en innerdel (21) som er forbundet med pendelarmen (8) og omsluttet av en fjær (22) og som delvis er opptatt i ytterdelen og derved, under motvirkning av - fjæren, kan uttrekkes fra en stilling hvori den indre ende (24) av innerdelen befinner seg i anlegg mot en stoppflate (25) i ytterdelen.
NO801978A 1979-07-05 1980-07-01 Anordning for innstilling av behandlingsstol NO801978L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7905882A SE427897B (sv) 1979-07-05 1979-07-05 Anordning for instellning av en behandlingsstol, foretredesvis en tandlekarstol

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO801978L true NO801978L (no) 1981-01-06

Family

ID=20338456

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO801978A NO801978L (no) 1979-07-05 1980-07-01 Anordning for innstilling av behandlingsstol

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK288480A (no)
FI (1) FI801827A (no)
NO (1) NO801978L (no)
SE (1) SE427897B (no)

Also Published As

Publication number Publication date
FI801827A (fi) 1981-01-06
DK288480A (da) 1981-01-06
SE7905882L (sv) 1981-01-06
SE427897B (sv) 1983-05-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2673987A (en) Invalid carrier with rotatable chair
US4039223A (en) Chair having a tiltable back-rest and two pivotal leg supports
CA1098436A (en) Obstetric chair
US3712666A (en) Chair
US4249774A (en) Invalid chair
DK156756B (da) Haeldningsindstillelig stol
EP0253943B1 (en) Reclining chair frame with adjustable seat and back-rest, in particular for use in dentistry
FR2461472A1 (fr) Siege, notamment siege de consultation d'appareils de visualisation de donnees
US5913759A (en) Stretching apparatus
NO834685L (no) Vippbar stol
US3043621A (en) Reclining chair of the multiple movement type
US4369997A (en) Chair
NO132075B (no)
US2252215A (en) Invalid or overbed table and the like
US3330595A (en) Chair, especially dentist's chair
US3630569A (en) Reclining chair
US3302971A (en) Dental chairs
US4747640A (en) Chair support
US3142509A (en) Adjustable chair
NO322557B1 (no) Hodestotteanordning
US1194939A (en) bishop
NO801978L (no) Anordning for innstilling av behandlingsstol
US3948559A (en) Adjustable chair
US3095235A (en) Hydraulically operated bed chair
US3536355A (en) Surgical chair or the like