NO782368L - Fremgangsmaate for fremstilling av natriummetalloksyd - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av natriummetalloksyd

Info

Publication number
NO782368L
NO782368L NO782368A NO782368A NO782368L NO 782368 L NO782368 L NO 782368L NO 782368 A NO782368 A NO 782368A NO 782368 A NO782368 A NO 782368A NO 782368 L NO782368 L NO 782368L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
sodium
metal
aluminum
compounds
burned
Prior art date
Application number
NO782368A
Other languages
English (en)
Inventor
Hannu Makkonen
Pekka Juhani Kuusniemi
Original Assignee
Kajaani Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kajaani Oy filed Critical Kajaani Oy
Publication of NO782368L publication Critical patent/NO782368L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/02Aluminium oxide; Aluminium hydroxide; Aluminates
    • C01F7/04Preparation of alkali metal aluminates; Aluminium oxide or hydroxide therefrom
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B13/00Oxygen; Ozone; Oxides or hydroxides in general
    • C01B13/14Methods for preparing oxides or hydroxides in general
    • C01B13/34Methods for preparing oxides or hydroxides in general by oxidation or hydrolysis of sprayed or atomised solutions
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/0085Introduction of auxiliary substances into the regenerating system in order to improve the performance of certain steps of the latter, the presence of these substances being confined to the regeneration cycle
    • D21C11/0092Substances modifying the evaporation, combustion, or thermal decomposition processes of black liquor

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av
natr.ium-metal.l.oksy.d.
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte til fremstilling av natrium-metalloksyd av forbindelser som inneholder natrium og et annet metall ved brenning, hvor det annet metall er aluminium, titan eller vanadium. Fremgangsmåten er tenkt til bruk ved fremstilling hovedsakelig av natriumaluminiumoksyd, eller natriumaluminat, i forbindelse med gjenvinning og regenerer-ing av koke- og/eller blekekjemikaliene på natriumbasis for
cellulose. Fremgangsmåten er videre tenkt for bruk ved fremstilling av rene oksyder og andre forbindelser av nevnte metaller.
Aluminium og aluminiumforbindelser har en meget sterk til-bøyelighet til å funksjonere som autokaustiserende midler når
de erstatter de anioniske bestanddeler av natriumsalter når de reagerer med natriumsalter. På grunn av dette kan aluminium og aluminiumforbindelser med fordel anvendes ved fremstilling av natriumsulfit for cellulosekoking, ut fra natriumforbindelser.
En fremgangsmåte som er basert på aluminiumforbindelsenes sterke autokaustiserende tilbøyelighet, for fremstillingen av natriumsulfit for bruk ved cellulosekoking, ut fra natriumforbindelser og aluminiumforbindelser, er kjent fra US-patentskrift 3.061.408. Ifølge denne fremgangsmåte konsentreres avluten fra kokingen av en substans som inneholder lignocellulose, og den brennes i nærvær av forbindelser som inneholder silisium eller aluminium i overskudd. De natriuminneholdende reaksjonsprodukter omdannes til natriumsulfit ved hjelp av svoveldioksyd, svovelsyre eller natriumbisulfit. Silisium- og aluminiumforbindelse inneholder
som reaktive bestanddelerSi02ellerAl20^. I patentskriftet er det særlig understreket de reagerende substansers lange forsinkelse som er nødvendig for at reaksjonen skal fullføres. Slik lang forsinkelse oppnås ved å anvende en kraftpapir- eller glassovn.
måte av samme type som den ifølge ovennevnte US-patentskrift 3.061.408, med unntagelse av at for å oppnå en lang forsinkelses-tid anvendes det en rotasjonsovn, hvori det innføres granulater dannet av aluminiumaske fra brenning og av avlut på natriumbasis. På denne måte kan ca. en tredjedel av asken som dannes gjenvinnes som natriumaluminat.
Det knytter seg ved fremstillingen av natriumaluminat vesentlig betydning til forbindelsens faseformer og deres forandringer Når temperaturen er fra ca. 390 til 720 K frigjøres hovedsakelig vannmolekyler fra natriumaluminatoppløsningen. Opptil 1370 K foreligger natriumaluminat som forbindelsen NaAlC^. Ved temperaturer på mellom 137 0 og 147 0 K begynner spaltingen av natriumaluminat. Dersom fritt karbon er nærværende dannes det x.Na20 y.A^O^, hvor x/y er 1/1 eller 1/11, samt natrium og karbonmonoksyd. Samtidig begynner oksydet beta-Al^^ O 3å danne seg, som spaltes ved 1670-1770 K, og oksydet alfa-Al2C>3, eller korund,
som er en meget stabil og tungtløselig forbindelse og en forbindelse som er vanskelig å håndtere. Når natriumaluminat fremstilles av natriumkarbonat og aluminiumoksyd begynner dannelsen av forbindelsen NaAl2ved 770 K, og reaksjonen foregår hovedsakelig ved fra 920 til 1370 K.
Natriumaluminat, som er meget velegnet for fremstilling av natriumsulfit ved hjelp av svoveldioksyd på den angitte måte, fremstilles i vannfasen og under tørre betingelser, avhengig av tilstanden for utgangssubstansene, ved temperaturer på mellom 350 og 1470 K. Også i praksis fremstilles natriumaluminat ifølge våt- og tørrmetoder.
Ifølge våtmetoden til fremstilling av natriumaluminat opp-løses bauxitt eller aluminiumoksydtrihydrat i varm, vandig natriumhydroksydoppløsning som har en temperatur på f.eks. fra 390 til 420 K. Den derved oppnådde viskøse oppløsning tørkes i tromler ved en temperatur på under 470 K, hvorved det oppnås krystallinsk natriumaluminat ved fuktighetsinnhold på ca. 20%. Aluminatet tørkes ved 1000 K for å fullføre reaksjonen. Slutt-produktet inneholder ca. 0,6% fuktighet.
Ifølge tørrmetoden blandes den aluminiuminneholdende substans med en natriumforbindelse, såsom f.eks. karbonat, og blandingen oppvarmes i en rotasjonsovn ved fra 1170 til 1370 K inntil reaksjonen har forløpt til enden. Krystallisasjon av natriumaluminatet innebærer et forholdsvis høyt alkaliinnhold.
Når temperaturen overskrider ca. 1370 K begynner oksydene beta-Al^O^ og alfa-A^O-j å danne seg. Natriumaluminat oppnås også ved temperaturer under de ovennevnte, ved å omsette natriumhydroksyd med naturlig aluminiumoksyd.
Andre fremgangsmåter til fremstilling av NaAlO^er kjent f.eks. fra tyske patentskrifter 93 og 1650 fra 1877, fra tyske patentskrifter 7256, 31.675, 80.063 og 112.173, samt fra US-patentskrifter 877.376 og 2.734.796.
Ulempen med de ovenfor beskrevne fremgangsmåter ifølge US-patentskrifter 3.061.408 og 3.787.283 er den lange forsink-elsestid som reaksjonen mellom natrium og aluminiumforbindelsene nødvendiggjør slik at reaksjonen kan forløpe til slutten, noe som innebærer en stor kraftpapirovn, glassovn eller rotasjonsovn. Kapasiteten og prisen på ovnen vil derved være høy, og de løpende kostnader for fremgangsmåten er likeledes høye.
Ved fremstilling av natriumaluminat ifølge våtmetoden, hvorved natrium og aluminiumoppløsninger bringes til å reagere med hverandre, må man håndtere store mengder av oppløsninger. Dette innebærer selvfølgelig store beholdere og væskehåndterings-utstyr. Dessuten må det oppnådde aluminat tørkes ved høyere temperatur.
Ved fremstilling av natriumaluminat ifølge tørrmetoden
er det likeledes nødvendig å anvende store reaktorer. Dette skyldes at råmaterialeblandingen (aluminiumforbindelse pluss natriumforbindelse) håndteres i granulert form og at forbindelsene reagerer med hverandre i granulert form.
Ved fremstillingen av natriumaluminat forårsakes ytterligere vanskeligheter av dannelsen av uoppløselig oksyd, av korund.
Ved temperaturer på over 1370 K begynner nemlig dannelsen av korund, særlig dersom det ikke foreligger overskudd av alkali.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse er å eliminere de ovennevnte ulemper. Det er videre et formål med oppfinnelsen å utvikle en fremgangsmåte til fremstilling av natriumaluminat hvor reaksjonen hvorved natriumaluminat dannes foregår hurtig slik at forsinkelsestiden i reaktoren er kort. Det er dessuten et formål med oppfinnelsen å utvikle en fremgangsmåte til fremstilling av natriumaluminat hvorved det ikke dannes korund. Et ytterligere formål med oppfinnelsen er å frembringe en fremgangsmåte til fremstilling av natriumaluminat hvor det er mulig å anvende som råmaterialer billige natriumforbindelser og billige aluminiumforbindelser. Enda et annet formål med oppfinnelsen er å utvikle en fremgangsmåte til fremstilling av natriumaluminat som er særlig hensiktsmessig for fremstillingen av natriumsulfit for bruk ved sulfitcellulosekoking og hvor det som råmaterialer anvendes avlut fra natriumbasert cellulosekoking samt aluminiumoksyd .
De kjennetegnende trekk ved oppfinnelsen er angitt i kravene.
Oppfinnelsen vil bli nærmere forklart i det etterfølgende under henvisning til de medfølgende tegninger, hvori: Fig. 1 viser i form av et blokkdiagram fremstillingen av natriumaluminat ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Fig. 2 viser som et blokkdiagram en cellulosekokingsprosess hvor det anvendes fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen og natriumaluminatet som fremstilles ifølge fremgangsmåten, ved fremstillingen av natriumsulfit. Fig. 1 viser en brenneprosess ifølge oppfinnelsen til fremstilling av natrium-metalloksyd fra forbindelser som inneholder natrium 1 og det respektive metall 2, ved brenning, hvor metallet er aluminium, titan eller vanadium. Forbindelsene 1 og 2, som inneholder natrium og vedkommende andre metall, f.eks. et natrium-salt og et metallhydroksyd, føres inn i en blander 3 og videre,
i form av en vandig suspensjon som er blandet i blanderen, inn i en dyse 5 hvorfra suspensjonen sprøytes inn i et brennkammer 6
i form av dråper og brennes, hvorved det dannes -natrium-metalloksyd, ved en temperatur på mellom 970 og 1870 K. Fra brennkammeret 6 fraskilles natrium-metalloksyd 8 såsom natriumaluminat- eller NaAl02~aske, ved hjelp av en separeringsanordning 9, og det fjernes 10 for viderebehandling eller omdannelse. Røykgasser 7
fra brennkammeret 6 føres til en varme- og kjemikaliegjenvinnings-enhet. I tillegg til metallforbindelsen føres forbrenningsluft 12 inn i brennkammeret 6.
Temperaturkammeret i brennkammeret 6 i fig. 1, hvor brenningen av natrium-metalloksydet foregår ifølge oppfinnelsen, kan regul-. eres etter ønske når brenneprosessen begynnes, ved hjelp av en ytterligere brenner 11 under anvendelse av ytterligere brennstoff og hvorved brennkammeret oppvarmes til en brenntemperatur på fra 970 til 1870 K, fortrinnsvis fra 1170 til 1570 K. Dersom det som forbindelser som inneholder natrium og det respektive metall anvendes substanser med en høy varmeverdi, såsom f.eks. natriumlignosulfonater, alkaliligniner frembrakt ved cellulosekoking samt aluminiumhydroksyd, er det vanligvis ikke nødvendig med ytterligere varmetilførsel til brennkammeret dvs. varmen fra prosessen vil opprettholde den ønskete temperatur.
Når natriumaluminat fremstilles ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er hoveddelen av den anvendte forbindelse hensiktsmessig en aluminiumforbindelse, f.eks. aluminiumhydroksyd, bauxitt, rent aluminium, aluminiumoksyd eller en annen ekvivalent aluminiumforbindelse.
Den anvendte natriuminneholdende forbindelse kan f.eks. bestå av natriumforbindelser fra avlut eller natriumbasert cellulosekoking, såsom natriumlignosulfonater eller alkaliligniner, natriumsulfid, natriumhydroksyd, natriumoksyd, natrium-bikarbonat, natriumsulfat, natriumsulfit, natriumbisulfit eller andre ekvivalente natriumforbindelser.
Ved brenning av forbindelser som inneholder natrium og aluminium foreligger natrium og det respektive metall i forbindelsene fortrinnsvis i støkiometriske forhold når brenningen finner sted. I det tilfelle inneholder materialet som brennes,
de blandete forbindelser som inneholder natrium og aluminium,
i vandig fase og i dråper, natrium og aluminium i stort sett støkiometrisk forhold, idet forholdet Na:Al er fra 0,5 til 1,5, fortrinnsvis fra 0,9 til 1,1, med fordel ca. 1. Forholdet mellom natrium og aluminium, som uttrykkes som et molart forhold, er viktig med hensyn til hensiktsmessig bruk av råmaterialer, med
hensyn til smeltepunktet for det brennende produkt og for å hindre dannelsen av skadelig, tungtløselig korund. Dersom materialet som brennes inneholder et overskudd av natrium, dersom forholdet mellom natrium og aluminium er 1,5 eller høyere enn ca. 1,1, dannes det natriumkarbonat hvorved natriumaluminats smeltepunkt, ca.
187 0 K senkes, eller det fordamper som ioner. Dersom det foreligger vesentlig mindre natrium enn aluminium i materialet som brennes, dersom forholdet mellom natrium og aluminium er mindre enn 0,5, fortrinnsvis mindre enn 0,9 eller 1, er det overskudd på aluminium, noe som forårsaker dannelsen av inert, skadelig korund eller unødvendig gjennomledning når natriumaluminat anvendes mot fremstillingen av cellulosesulfitkokevæske slik som angitt nedenfor.
Når natrium og det annet metall brennes, f.eks. forbindelser som inneholder aluminium, suspendert i en vandig fase,
er tørrstoffinnholdet i suspensjonen som skal brennes vanligvis fra 45 til 75 vektsprosent. Suspensjonens konsentrasjon, dvs. vannmengden, har ingen større betydning i seg selv. Suspensjonens
fluiditet er viktig med hensyn til håndteringen av den. Maksi-malisering av konsentrasjonen er fordelaktig sett fra et energi-økonomisk synspunkt, dvs. for å minske vannmengden som fordamper under brenningen. Forbindelsene som inneholder natrium og det annet metall kan blandes i en separat blandebeholder, hvorved forholdet mellom natrium og metallene kan reguleres etter ønske. Det er dessuten mulig å blande forbindelsene som inneholder natrium og det annet metall i en blander som er bygget i forbindelse med brennkammeret, eller i dysen som bevirker dannelsen av dråpene som skal brennes.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen til fremstilling av natrium-metalloksyd er basert på brenning av forbindelser som inneholder natrium og det annet metall, i form av dråper i suspensjon og/eller som en oppløsning. Når forbindelsene brennes som dråper i form av en dusj eller aerosol, er brenningen hurtig, øyeblikkelig. Når forbindelsene som skal brennes blandes med hverandre, inneholder dråpene natrium og det annet metall i riktig forhold, hvorved bruken av natrium og av metallet i overskudd unngås. Dessuten reagerer natrium og det annet metall med hverandre i regulert og ønsket blandingsforhold.
Det har vist seg ved studier som er blitt utført at når natrium og det annet metall, såsom forbindelser som inneholder aluminium, brennes som dråper i en vandig fase, vil det ikke dannes noen tungtløselige oksyder, såsom korund. Dette skyldes åpenbart nærværet av natriumioner og av vann. Det annet metall dissosieres også delvis i vann, hvorved substansene er høy-reaktive, og det kan ikke dannnes noen skadelige biprodukter.
Ved brenningen av forbindelser som inneholder natrium og det annet metall, i vandig fase og som dråper, kan dessuten forholdet mellom natrium og det annet metall lettvint reguleres på grunn av at blandingen av substansene kan utføres i vannfasen. Dersom substansene brennes og blandes i tørr tilstand vil opp-nåelsen av et tilfredsstillende og nøyaktig resultat av blandingen innebære nøyaktige rive-, veie- og blandeoperasjoner, og håndteringen av de tørre forbindelser vil fremdeles være tung-vint og vil kunne nødvendiggjøre ytterligere håndteringstrinn, såsom f.eks. tørking.
På grunn av tørkingen i dråpeform, som er øyeblikkelig, kan den nødvendige brennreaktor eller brenner være konstruert forholdsvis liten og enkel, f.eks. slik som ifølge US-patentskrift 2.985.506. Forsinkelsestiden i reaktoren vil derved være kort, og reaktorens rombehov er meget små, f.eks. sammenliknet med trommel-ovnene som vanligvis anvendes ved fremstillingen av natriumaluminat, US-patentskrifter 3.061.408 og 3.787.282.
Fig. 2 viser en annen utførelsesform av oppfinnelsen, hvor fremgangsmåten er anvendt i en cellulosefremstillingsprosess i industriell målestokk. I prosessen separeres avluten 1, som inneholder natriumlignosulfonater i en separator 34, fra masse 23 frembrakt fra en koker 32, og den ledes sammen med aluminiumhydroksyd 2 til en blander-fordamper 3 og videre til brenn-reaktoren 6 for brenning. Brenningen av forbindelsene 1 og 2,
som inneholder natrium og aluminium, finner sted på liknende måte som i fig. 1, ved å sprøyte forbindelsen inn i brennkammeret, blandet med hverandre og som en vandig suspensjon med et tørr-stoffinnhold på fra 45 til 75 vektsprosent, som dråper, hvorved brenningen foregår ved en temperatur på mellom 970 og 1870 K. Natriumaluminatasken som dannes ved brenningen, 8, fraskilles
ved hjelp av et elektrofilter 9 og føres ved 10 inn i en beholder 12 for å bli suspendert i vann, og videre i suspendert tilstand 130 til en lagertank 13.Røykgassene 7 som dannes ved brenningen av forbindelsene 1 og 2 i brennkammeret 6, hovedsakelig karbondioksyd og svoveldioksyd, føres til svoveldioksydgjenvinnings-venturier 21, 22, 23 og 24.
Natriumaluminatet fra prosessen anvendes sammen med svoveldioksydet som oppnås til fremstilling av kokevæske. Fra lager-tanken 13 ledes natriumaluminatsuspensjonen 140 gjennom en separator 14, som fraskiller faste stoffer 2', og gjennom en tank 15 via ledninger 151 og 150 til bunnen av motstrømsvaskeren 24. Samtidig vaskes røykgassene 7 i vaskeventurien 21 med vann,
og vaskevannet 250 føres sammen med svoveldioksydet som er løst i dette, fra bunnen av venturien til bunnen av venturien 24.
I venturien 21 føres røykgasser 222 som ikke er oppløst i vann
og som skal vaskes til den etterfølgende venturi 22 og videre gjennom 23 2 til den etterfølgende venturi 23 og til slutt gjennom 24 2 til venturien 24 og til en røykgassventuri 260. Fra venturien
24 føres den vandige oppløsning og suspensjon som er dannet der av røykgasser og av natriumaluminat, 243, til den foregående venturi 23, og videre 233 til venturien 22 og til slutt 223 til blandetanken 16. Venturiene 21-24 har dessuten en indre sirkulasjon, og oppløsning sirkuleres kontinuerlig fra bunnen av venturiene inn i venturien gjennom dens øvre del. Når vaskingen av røykgassene 7 foregår i venturiene 21-24, reagerer natriumaluminatet og svoveldioksydet som følger: NaAl02+ 2H20 + S02> NaHS03+ Al(OH)3
Reaksjonsproduktene som inneholder natrium som dannes ved oppløsningen av natriumaluminat omdannes således til natriumbisulfit ved hjelp av svoveldioksyd.
Fra blandetanken 16 føres suspensjonen som inneholder natriumbisulfit og aluminiumhydroksyd som er blitt dannet, til aluminiumhydroksydseparatoren 18, hvor aluminiumhydroksyd 170 fraskilles, og ledes til blandetanken 17 og gjennom den andre natriumbisulfit 201 separator 19 til blanderen-fordamperen 3
for å brennes. Natriumbisulfitoppløsningen 200, 201 frembrakt i separatorene 18 og 19 føres til syrekonsentreringsreaktoren 20, og den konsentrerte syre 310 til syretanken 31 og videre til kokevæskeprepareringstanken 33 og til kokeren 32. Det foregår en kontinuerlig sirkulering mellom tankene 31 og 33, og kokekjemikaliene tilsettes til tanken 33. Til kokeren 32 tas kokevæsken fra sirkulasjonsrørsystemet 330.
Til kokeren 32 tilføres det i tillegg til kokesyren de lignocelluloseinneholdende råmaterialer, såsom treflis 340.
Ved koking, etter at defibrering har funnet sted, separeres
det fiberformete materiale fra massen■som er oppnådd, i separ-atoren 34, og avluten 1 som inneholder natriumlignosulfonater, føres til blanderen-fordamperen 3 for inndamping og for ytterligere å brennes.
Eksempel 1
Til avlut som inneholdt natriumlignosulfonater, oppnådd fra sulfitkoking av cellulose, ble det tilsatt aluminiumhydroksyd,
og den derved oppnådde suspensjon ble brent, ved anvendelse av et eksperimentoppsett som vist i fig. 1, i et horisontalt, sylindrisk brennkammer. Temperaturen i brennkammeret ble hevet til en begynnelsestemperatur på over 147 0 K ved brenning av hydrokarboner med en hjelpebrenner. Asken som derved ble dannet bestod av, ifølge røntgendiffraksjonsanalyse, av natriumaluminat. Ved oppløsning av vasken i vann ble det oppløst 80% natriumaluminat, beregnet av tørrstoffinnholdet i den brente suspensjon. Ved brenningen av suspensjonen ble luft ledet inn i brennkammeret. Analyse ga følgende sammensetning av røykgassene: 2,7% hydrogen, 0,9% argon og oksygen, 77,2% nitrogen, 2,4% karbonmonoksyd, 16,1% karbondioksyd, 0,3% hydrogensulfid, 0,02% svovelforbindelser
av karbon, 0,05% svoveldioksyd og 0,2% metan.
Forsøket ble gjentatt under anvendelse av avlut oppnådd fra sulfatkoking av cellulose (alkaliligniner) som natriumforbindelse istedenfor avlut fra sulfitkoking.
Eksempel 2
Aluminiumhydroksyd ble blandet med avlut fra natriumbisul-fitkoking av cellulose, og suspensjonen ble brent ved å sprøyte den gjennom en Urquhart-dyse inn i et brennkammer som vist i fig. 1. Temperaturen i brennkammeret ble regulert ved hjelp av en hjelpebrenner under anvendelse av hydrokarboner. Kammeret bestod av en vertikal sylinder og tilførsel av suspensjon og ytterligere brennstoff i sylinder og av forbrenningsluft fore-gikk fra den indre ende av sylinderen. Den nedre ende av brennkammeret munnet ut i fyrkammeret for en dampkoker, med kapasitet på 24 t/h. Asken som ble dannet i brennkammeret ble oppløst i vann og oppløsningen analysert. Resultatene er vist i tabellen nedenfor.

Claims (9)

1. Fremgangsmåte til fremstilling av natrium-metalloksyd ut fra forbindelser som inneholder natrium og det annet metall, ved brenning, hvor det annet metall er aluminium, titan eller vanadium, karakterisert ved at forbindelser som inneholder natrium og det annet metall sprøytes inn i et brennkammer blandet med hverandre, i vandig fase og i dråpeform, hvorved natrium-metalloksydet dannes, ved en temperatur på mellom 970 og 1870 K.
2. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1, karakterisert ved at natriumforbindelsen og metallforbindelsen som anvendes brennes ved en temperatur på mellom 1170 og 1570 K, fortrinnsvis mellom 1270 og 1520 K.
3. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1 eller 2, karakterisert ved at natrium og metallet i natrium- og metallforbindelsene foreligger i stort sett støkiometrisk forhold i dråpene som brennes.
4. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 1-3, karakterisert ved at hoveddelen av metallforbindelsen som anvendes er en aluminiumforbindelse.
5. Fremgangsmåte i samsvar med krav 4, karakterisert ved at hoveddelen av metallforbindelsen som anvendes er aluminiumhydroksyd.
6. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 1-5, karakterisert ved at hoveddelen av forbindelsen som inneholder natrium består av natriumlignosulfonater.
7. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 1-5, karakterisert ved at hoveddelen av forbindelsen som inneholder natrium består av alkaliligniner.
8. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 1-7, karakterisert ved at materialet som brennes inneholder natrium og aluminium i forholdet Na:Al fra 0,5 til 1,1, fortrinnsvis fra 0,9 til 1,1, fordelaktig ca. 1.
9. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 1-8, karakterisert ved at forbindelsene som inneholder i deres hoveddeler natriumlignosulfonater og aluminiumhydroksyd, blandes med hverandre og sprø ytes som en vandig suspensjon i form av dråper inn i et brennkammer og brennes, hvorved det dannes NaAlC^ , ved en temperatur på mellom 1170 og 1570 K, idet forholdet mellom mengdene natrium og aluminium i dråpene er mellom 0,9 og 1,1.
NO782368A 1977-07-18 1978-07-07 Fremgangsmaate for fremstilling av natriummetalloksyd NO782368L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US81681477A 1977-07-18 1977-07-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO782368L true NO782368L (no) 1979-01-19

Family

ID=25221677

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO782368A NO782368L (no) 1977-07-18 1978-07-07 Fremgangsmaate for fremstilling av natriummetalloksyd

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0000398A1 (no)
JP (1) JPS5420997A (no)
BR (1) BR7804680A (no)
DD (1) DD137217A5 (no)
FI (1) FI782187A (no)
NO (1) NO782368L (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2863265B1 (fr) * 2003-12-04 2006-12-08 Centre Nat Rech Scient Procede de synthese de nanoparticules de chalcogenures ayant une structure lamellaire

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1704599A (en) * 1926-05-08 1929-03-05 Metallgesellschaft Ag Disintegrated alumina
GB884671A (en) * 1957-03-29 1961-12-13 Montedison Spa Method of producing water-soluble aluminates from aluminium ore such as bauxite
US3378335A (en) * 1964-02-24 1968-04-16 Government Of Israel As Repres Preparation of mixed metal oxides by thermal decomposition of metal salts
GB1295434A (no) * 1968-11-25 1972-11-08
US3833718A (en) * 1971-04-02 1974-09-03 Chevron Res Method of mixing an aqueous aluminum salt solution and an alkaline base solution in a jet mixer to form a hydroxy-aluminum solution
US3787283A (en) * 1972-03-28 1974-01-22 Sonoco Products Co Treatment of waste liquor from pulp production

Also Published As

Publication number Publication date
BR7804680A (pt) 1979-03-13
EP0000398A1 (en) 1979-01-24
FI782187A (fi) 1979-01-19
JPS5420997A (en) 1979-02-16
DD137217A5 (de) 1979-08-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SU1443810A3 (ru) Способ получени химических веществ из отработанного щелока сульфатного производства целлюлозы
NO161451B (no) Fremgangsmaate for behandling av avlut fra en cellulosekokeprosess i en hvirvelskiktreaktor.
US3366535A (en) Process for regenerating waste liquor for reuse in kraft pulping operation
US2377282A (en) Manufacture of sulphite pulp
US2238456A (en) Purification of magnesium base liquors
US2739039A (en) Treatment of waste ammonium sulfite pulping liquors
US4000264A (en) Method of recovering sodium hydroxide from sulfur free pulping or bleaching waste liquor by mixing ferric oxide with condensed waste liquor prior to burning
US3650888A (en) Pollution controlled polysulfide recovery process
NO782368L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av natriummetalloksyd
FI95723B (fi) Menetelmä suovan hapottamiseksi suurella yliannostuksella NaHSO3-liuosta
JPH0663191B2 (ja) 硫酸セルロース処理過程の硫化度の調節方法
US1560900A (en) Process of treating wate sodium monosulphite liquors
CA1332862C (en) Kraft pulping process
US1852264A (en) Method of dry distilling waste liquors from the soda pulp manufacture
GB813072A (en) Sulphite pulping process
US3650889A (en) Pollution controlled polysulfide recovery process
NO150089B (no) Innretning til gjenvinning av natriumkjemikalier fra groennlut og roekgasser.
US1970258A (en) Manufacture of pulp
US3414468A (en) Process of regenerating pulping liquor from cellulose digestion waste liquor
US3061408A (en) Recovery of chemicals from waste liquors
US3216788A (en) Flash evaporation of pulp liquor to eliminate calcium salts
US2716589A (en) Process of re-forming magnesium bisulfite solution
US1580269A (en) Process for regenerating black liquor
EP1570125B1 (en) A method for the production of green liquor
US4153502A (en) Process for the production of polysulphide pulping liquor from pulp mill recovery smelt