NO345619B1 - Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline - Google Patents

Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline Download PDF

Info

Publication number
NO345619B1
NO345619B1 NO20093152A NO20093152A NO345619B1 NO 345619 B1 NO345619 B1 NO 345619B1 NO 20093152 A NO20093152 A NO 20093152A NO 20093152 A NO20093152 A NO 20093152A NO 345619 B1 NO345619 B1 NO 345619B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
tool
wire rope
sealing
lubrication
well
Prior art date
Application number
NO20093152A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20093152L (no
Inventor
Olav Inderberg
Hans Jørgen Lindland
Bjørn Jahnsen
Brian Skeels
Original Assignee
Fmc Tech Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fmc Tech Inc filed Critical Fmc Tech Inc
Priority to NO20093152A priority Critical patent/NO345619B1/no
Publication of NO20093152L publication Critical patent/NO20093152L/no
Publication of NO345619B1 publication Critical patent/NO345619B1/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B33/00Sealing or packing boreholes or wells
    • E21B33/02Surface sealing or packing
    • E21B33/03Well heads; Setting-up thereof
    • E21B33/068Well heads; Setting-up thereof having provision for introducing objects or fluids into, or removing objects from, wells
    • E21B33/076Well heads; Setting-up thereof having provision for introducing objects or fluids into, or removing objects from, wells specially adapted for underwater installations

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Light Guides In General And Applications Therefor (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)

Description

Oppfinnelsens teknisk felt
Foreliggende oppfinnelse retter seg generelt direkte mot produksjon av undervanns olje og gass, og mer spesielt til en lettvekts innretning for fjernintervensjon av undervanns vaierliner.
Bakgrunn for oppfinnelsen
Offshore olje- og gassbrønner kan generelt deles inn i to grupper – overflateborede brønner og undervannsbrønner. Overflateborede brønner er brønner som er plassert på en kunstig overflate over vannflaten som er understøttet av en fast konstruksjon, for eksempel en plattform eller en flytende konstruksjon, eksempelvis en SPAR-bøye, en halvt neddykkbar plattform eller en strekkstagplattform, et fartøy, osv. Undervannsbrønner ligger på sjøbunnen og inkluderer deres brønnhodekonstruksjon og ventilstyring (undervanns ventiltre).
I løpet av brønnens liv kan ofte intervensjon inn i brønnhullet være påkrevd av ulike grunner. En intervensjon kan for eksempel være påkrevd for å diagnostisere et problem, korrigere et problem, stimulere produksjonen og/eller reparere utstyr inne i brønnhullet. Gjennomføring av intervensjonsoperasjoner på overflateborede brønner er svært rett fram siden overflateborede brønner er lett tilgjengelig gjennom toppen av ventiltreet (plassert på den kunstige overflate) ved anvendelse av tradisjonelle innretninger utviklet for landbaserte brønner. Slike innretninger kan for eksempel en smøreinnretning, trykkinneholdende enheter (vaierkjørere) og en eller flere løfteinnretninger. Slike operasjoner kan bli gjennomført til en relativt lav kostnad på grunn av den lette tilgjengelighet til toppen av ventiltreet på en slik overflateboret brønn og utstyret benyttet for utføring av slike intervensjoner.
Intervensjon på undervannsbrønner er imidlertid mye vanskeligere og mer kostbart. Intervensjon av en undervanns brønn krever ofte leie og bruk av et overflatefartøy, et fullstendig kompletterings-/utbedringsstigerør og både overflate- og undervannstrykkinnesluttende enheter (et overflatetre som etterligner en overflateboret ventiltre – slik at utbedringsverktøy kan bli festet, og en ”Lower Workover Riser Package” (LWRP) 5 - for eksempel en nedre stigerørspakke (LRP 5A) med betjente trykkinnesluttende slagstempler, og en nødutkoplingspakke (EDP) for brønnstyring for å oppnå overflatetilgang til nevnte undervanns ventiltre. Utstyret benyttet i slike undervannsintervensjonsprosjekter er ikke lett tilgjengelig og de er mye mer kostbare enn deres landbaserte motparter. Vider er intervensjon på en undervannsbrønn mye mer kompleks og innviklet sammenlignet med intervensjon på overflateborede brønner. Følgelig kan intervensjon på undervannsbrønner bli forsinket eller overhodet ikke utført, eller så kan undervannsbrønner helt enkelt tillates å operere ineffektivt.
Såkalt lettvektsintervensjon var opprinnelig introdusert i Nordsjøen for å forsøke å øke tilgjengelighet og å redusere kostnaden assosiert med intervensjon av undervannsbrønner. Generelt som vist i figur 1 involverer lettvekts brønnintervensjon bruk av et relativt lite arbeidsfartøy 1 med moderat løftekapasitet for å gå ut til offshorestedet og senke ned en lettvekts intervensjonspakke (LIP) 5 langs styringsliner ned til undervannstreet 4 som er koplet til en brønn 10 på bunnen 3. Nevnte LIP 5 kan inkludere en nedre stigerørspakke (LRP 5A) 5A (tilsvarende som nevnte LRP 5A nevnt ovenfor for kompletterings-/utbedringsstigerøret), en undervanns smøreinnretning 5B og trykkstyringshodes (PCH) 5C endekopling anvendt for å fullføre de samme intervensjonsjobbene med hensyn til brønnen, men for å entre gjennom en trykkinneslutningsmekanisme (undervannssmøreinnretninger) i motsetning til å anvende en overflatesmøreinnretning og ledninger (stigeledning for komplettering/utbedring) som strekker seg fra fartøyet hele veien ned til ventiltreet på sjøbunnen.
Også avbildet i figur 1 er en trommel 13 for vaierstreng 9 som benyttes for å operere eller få fram data fra en spole (ikke vist) som skal plasseres nede i brønnen 10. For undervanns lettevektsbrønnintervensjon benyttes trommelen 13 og vaierstrengen 9 for å senke ned et vaierstrengverktøy fra overflaten til undervannssmøreinnretningen 5B og for å gjenvinne vaierstrengen etter at brønnintervensjonens er fullført. Fartøyet 1 omfatter også tromler 14 og 17 for henholdsvis umbilicalstyringsstrengene 7 og 16. Umbilcalstrengen 7 kan være benyttet for å tilføre hydraulisk og/eller elektrisk kraft til LIP-utstyret (og også eventuelt nevnte undervanns ventiltre) plassert over nevnte undervannstre 10. Umbilicalstrengen 7 kan også anvendes for å tilføre sirkulerende fluid for brønnstyring og/eller behandlingskjemikaler nødvendig for brønnintervensjonen. Umbilicalstrengen 16 er anvendt for å styre en fjernstyrt innretning (ROV) 15 som anvendes for å gjennomføre et knippe undervannsoperasjoner velkjent for fagmannen på området. En eller flere ekstra strenger (ikke vist) fra fartøyet kan anvendes for å lede forskjellige strukturer eller komponenter til havbunnen.
Ved gjennomføring av en intervensjon i en hydrokarbonbrønn er det nødvendig å isolere brønnen fra omgivelsen. Ved gjennomføringen av intervensjonsoperasjonene i en undervannsbrønn 10 der en anvender vaierstrengteknikk (flettet vaier, komposittkabel eller slickline) må trykket i brønnen under operasjonen opprettholdes og konstruksjoner må anvendes for å forhindre eller redusere hydrokarbonene i å unnslippe til det omliggende miljøet. For å oppnå disse formålene involverer intervensjonsoperasjonene bruk av en isolasjonsstyringsinnretning (nedre stigerørspakke – LPR) 5A, et trykkstyringshode (PCH) 5C og en smøreinnretning 5B. Nevnte PCH 5C skaffer tilveie en dynamisk tetting mellom kabelen 9 og brønnhullets innkapsling for å opprettholde trykkstyringen og forhindre at brønnhullsfluid lekker ut i omgivelsene. Smøreinnretningen 5B utgjøres av en rørlengde som er anvendt for å holde et verktøy under innføring og tilbaketrekking fra brønnen 10, og isolasjonsstyringsinnretningen (LCP) 5A styrer omgivelsene mellom smøreinnretningen 5B og resten av brønnen.
Ved staren av en slik prosess, senkes nevnte LPR 5A og smøreinnretningen 5B ned i brønnen 10 og gjenvinnes derfra igjen fra denne ved hjelp av vaierstrengen (ikke vis) eller borestrengen. Føring og innretting av utstyret kan gjøres ved å benytte en eller flere føringsstrenger (ikke vist) som er vel kjent for fagmannen. Etter at nevnte LRP 5A og undervannssmøreinnretningen 5B er festet til undervannsventiltreet 4, kan et vaierstrengplassert verktøy (ikke vist) anvendes ved å føre dette ned i brønnen 10 via en enkel vaierstrengintervensjon. I løpet av en slik prosess senkes verktøyet til brønnen 10 og gjenvinnes igjen fra denne ved hjelp av den samme vaier 9 som senere heiser vaierstrengverktøyet opp og ned innvendig i brønnen. Nevnte ROV 15 kan bistå med tilleggsassistanse (i tillegg til føringslinene) for å innrette vaierstrengverktøyet med det øverste inngangspunktet på smøreinnretningen 5B. I det øyeblikk verktøyet er trygt inne i smøreinnretningens hulrom, senkes en pakkboks, eller et trykkstyringshode (PCH) ved hjelp av en separat vaierstreng eller en borestreng inntil nevnte PCH 5C når inngangspunktet til smøreinnretningen 5B. Deretter fastlåses nevnte PCH’s koplingsinnetningen via fjernstyring og tilveiebringer derigjennom en trykktett tetning over inngangen til smøreinnretningen 5B. Etter koplingen kan sammenstillingen av smøreinnretningen 5B og pakkboksen trykktestes for å sikre tilstrekkelig god kopling og tilfredsstillende brønnstyringsomslutting. Dette etterfølges av åpning av ventilene i nevnte undervannsventiltre 4 for å tillate vaierstrengverktøyet å komme inn i brønnen under trykkstyrte forhold. Nevnte PCH-enhet 5C inneholder et pakningsarrangement som inneholder en eller flere tetninger som tillater vaierstrengen 9 å passere gjennom og som tillater at vaierstrengverktøyet heises opp og senkes inn i brønnen. Etter at brønnintervensjonen er fullført trekkes verktøyet opp via vaierstrengen 9 tilbake inn i smøreinnretningens hulrom og treets og nevnte LRP’s ventiler stenges. Dette etterfølges av evakuering av mulig gjenværende brønnfluider som er innesperret i smøreinnretningen 5B og utskifting av disse med sjøvann og trykket utjevnes til de omliggende forhold ved anvendelse av en flerhet av hydraulisk kabelrør (ledende til styringsumbilicalen) for å sirkulere fluider inn og ut av smøreinnretningens hulrom. Deretter frigjøres nevnte PCH 5A fra enden på smøreinnretningen 5B og nevnte PCH 5C heises opp igjen til overflatefartøyet.
Normalt består smøreinnretningen av et antall rør som er satt sammen permanent på fartøyet til den ønskede lengde. Nevnte PCH 5C er utløsbart koplet til toppen av smøreinnretningen. Ved normale operasjoner senkes først en brønnsikringsventil (BOP) ned fra fartøyet og koples på toppen av ventiltreet 4. Smøreinnretningen 5B senkes ned og koples til brønnsikringsventilen.
Kabelen eller vaierstrengen 9 innføres gjennom nevnte PCH 5C og deretter festes verktøyet til kabelenden. Nevnte PCH 5C er anordnet slik at kabelen eller vaierstrengen 9 kan gli gjennom nevnte PCH 5C mens nevnte PCH 5C opprettholder en tetting rundt kabelen eller vaierstrengen 9, noe som er velkjent innen teknikkens stilling. Hele den sammenstilte enhet senkes nå ned mot brønnen ved å mate ut kabel eller vaierstreng fra trommelen 13 på fartøyet. Når hele den sammenstilte enhet rekker fram til smøreinnretningen på havbunnen, entrer verktøyet smøreinnretningen 5B. Videre senking av enheten bringer nevnte PCH 5C i kontakt med toppen av smøreinnretningen 5B. En mekanisk koplingsinnretning (ikke vist) benyttes for utløsbar sammenlåsing av nevnte PCH 5C og smøreinnretningen 5B. Verktøyet er nå inne i smøreinnretningen. For å senke verktøyet ned i brønnen, åpnes ventilene i brønnsikringsventilen og ytterligere kabel 9 mates ut slik at verktøyet kan senkes ned i brønnen. Nevnte PCH 5C tetter rundt kabelen 9 under operasjonen, slik at det denne fungerer som en barriere mot brønntrykket.
Om multiple vaierstrengintervensjoner er påkrevd på vaierstrengen, tilbakekoples eller skiftes vaierstrengverktøyet ut med andre verktøy på overflaten og verktøyet omplasseres deretter på smøreinnretningen 5B, etterfulgt av omplassering/tilkopling av nevnte PCH 5A. Om jobben er fullført trekkes nevnte LPR 5A og smøreinnretningen 5B hver for seg tilbake fra brønnen 10 ved å benytte vaierstreng (ikke vist) eller borerør.
Anvendelse av alle disse heisende vaiere, føringsliner osv., er ansett å bli mer og mer vanskelig etter hvert som havdypet øker. En slik operasjon med multiple føringsliner, utstyr og vaierstrenger kan være tungvindt. Mer spesifikt resulterer håndtering av vaierstreng og multiple føringsliner i kollisjonsproblemer som mannskapet på utbedringsfartøyet må håndtere til en grad som gjør at operasjonen blir ineffektiv eller mer vanskelig å gjennomføre.
Smøreinnretningen 5B oppfører seg som en vertikal søyle og kan bli påvirket av krefter fra strøm og andre defleksjonsfrembringende påkjenninger. Lengden på smøreinnretningen 5B begrenses av restriksjoner i tårn- eller kranløftehøyder. Høyden på smøreinnretningen 5B bør derfor være så liten som mulig, men nødvendigvis må den være lenger enn verktøyet for å være i stand til å holde verktøyet før dette går inn i eller kommer ut av brønnen. Dette er en begrensning som begrenser anvendelsen av stigerørsfri brønnintervensjon til verktøy som er kortere enn rundt 20 meter. Noen operasjoner kan imidlertid kreve et verktøy som er lenger enn de vanlige verktøy og dagens praksis er å anvende standard stigerør for operasjoner som krever lenger verktøy. Eksempler på slike verktøy er perforeringspistoler og portalpakkere (straddle packers) som kan være opp til 40 meter lange. Siden operasjoner som involverer stigerør er langt mer kostbare enn stigerørsfrie teknikker, er det ønskelig å finne løsninger som forlenger bruksområdet for vaierstrengoperasjoner. Som vist her er en undervanns smøreinnretningstabell avbildet når verktøyet 440 senkes inn i stabelen forut for innføring i brønnen.
Foreliggende oppfinnelse er rettet mot forskjellige innretninger og fremgangsmåter for å løse, eller i det minste å redusere effekten av noen eller alle ovennevnte problemer.
Oppsummering av oppfinnelsen
Den følgende presentasjon er en forenklet oppsummering av oppfinnelsen for å skaffe tilveie en grunnforståelse av noen aspekter ved oppfinnelsen. Oppsummeringen er ikke en uttømmende oversikt av oppfinnelsen. Det er ikke forsøkt å identifisere nøkkelelementer eller kritiske elementer av oppfinnelsen eller å skissere oppfinnelsens omfang. Dens eneste hensikt er å presentere noen konsepter i en forenklet form som en innledning til den mer detaljerte beskrivelse som er diskutert senere.
Ifølge en forklarende utførelsesform er foreliggende oppfinnelse rettet mot en innretning beregnet på å plasseres i tilknytning til en ende på et verktøyhus på en undervanns smøreinnretning, der innretningen omfatter en bærende del som er beregnet på å bli plassert i tilknytning til enden på verktøyhuset, et legeme koplet til den bærende delen og en tetningsinnretning som er beregnet på å danne et tettende inngrep med en vaierstreng som strekker seg gjennom tetningsinnretningen. Ifølge noen utførelsesformer kan legemet omfatte et ikke metallisk materiale eller et materiale som har en densitet som er lavere enn stål eller andre lignende materialer. I noen tilfeller kan tetningsinnretningen omfatte en pakkboksutførelse eller et smørefettinjeksjonssystem.
Ifølge en annen mer forklarende utførelsesform er det beskrevet en fremgangsmåte som omfatter senking av en sammenstilling mot et verktøyhus på en undervanns smøreinnretning ved å anvende en vaierstreng for verktøyet for å understøtte vekten til sammenstillingen, der sammenstillingen omfatter et vaierstrengverktøy og en innretning som omfatter en bærende del som er beregnet på å bli plassert i tilknytning til enden på et verktøyhus, et legeme koplet til den bærende delen, og en tetningsinnretning som er beregnet på å være i tettende anlegg med en vaierstreng som strekker seg gjennom tetningsinnretningen.
I et eksempel er en enkelt vaierstreng anvendt for å heise og senke kombinasjonen av et vaierstrengverktøy og en tetningsinnretning som er operativt koplet til undervannssmøreinnretningen. Slik en enhet kan bli senket til sjøbunnen ved å anvende styringsstrengfrie teknikker velkjent for fagmannen på området. En ROV kan gi tilleggsassistanse for å innrette vaierstrengverktøyet med det øverste entringspunktet på undervannsmøreinnretningen. I det øyeblikk som verktøyet er sikkert anbrakt innvendig i smøreinnretningens hulrom, senkes enheten videre inntil tetningsinnretningen når entringspunktet på undervannssmøreinnretningen. Deretter kan en ROV anvendes for å aktivere en konnektorenhet som låser tetningsinnretningen til undervannssmøreinnretningen og derigjennom danne en trykktett tetning over entringen til smøreinnretningen. Etter oppkoplingen kan smøre- og tetningsinnretningsenheten trykktestes for å sikre god kopling og brønnstyringsomslutning. Dette etterfølges med åpning av ventilene på undervannsventiltreet for å tillat vaierstrengverktøyet tilgang inn i brønnen under en trykkstyrt tilstand. Tetningsinnretningen kan inneholde et pakningsarrangement som inneholder en eller flere tetninger som tillater vaierstrengen å passere gjennom. Etter at brønnintervensjonen er fullført kan vaierstrengverktøyet gjenvinnes via vaierstrengen og tilbake til hulrommet i smøreinnretningen og treet og LRP-ventilene er stengt. Dette etterfølges av evakuering av eventuelle brønnfluidrester som kan være innestengt i smøreinnretningen og med å erstatte denne fluid med sjøvann, trykkutjevnet til de omliggende forhold ved bruke av et flertall hydrauliske lineslanger (som leder til styringsumbilicalen) for derigjennom å sirkulere fluider inn og ut av hulrommet i smøreinnretningen. Etterpå kan tetningsinnretningen utløses fra enden på smøreinnretningen og kombinasjonen av vaierstrengverktøy og tetningsinnretningen kan heises tilbake til overflatefartøyet ved å benytte en enkelt vaierstreng.
Om multiple vaierstrengintervensjoner er påkrevd, må vaierstrengverktøyet bringes tilbake eller byttes ut med et annet verktøy på overflaten og både verktøy og tetningsinnretning kan igjen bringes i stilling på undervannssmøreinnretningen ved å anvende den samme teknikk som beskrevet ovenfor. Om arbeidet er fullført kan nevnte LIP bli trukket separat tilbake fra brønnen ved å anvende vaiertau (ikke vist) eller borerør. Denne tilnærmingsmåten som er beskrevet her kan spare tid og redusere antallet liner i vannet ved eliminering av behovet for separat utplassering og tilbaketrekking av tetningsinnretningen.
Kort beskrivelse av tegningene
Oppfinnelsen vil kunne forstås under henvisning til den følgende beskrivelse lest i sammenheng med de medfølgende tegninger, der like henvisningstall identifiserer like elementer og der:
figur 1 er et illustrert eksempel av en tidligere kjent intervensjon av en undervannsbrønn;
figur 2 avbilder en illustrerende utførelsesform av en enhet som inkluderer innretningen ifølge foreliggende oppfinnelse;
figur 3 avbilder en illustrerende utførelsesform av en vaierline som kan anvendes ved foreliggende oppfinnelse;
figur 4A-4F avbilder ulike oppriss av en illustrerende utførelsesform av en tetningsinnretning ifølge foreliggende oppfinnelse;
figur 5 avbilder tilleggskomponenter som kan være posisjonert i tilknytning til tetningsinnretningen beskrevet her, og
figur 6-9 avbilder tilleggsaspekter av foreliggende oppfinnelse.
Mens oppfinnelsen er følsom for forskjellige modifikasjoner og alternative former, kan spesifikke utførelsesformer av denne være vist ved eksempler i tegningene, herved beskrevet i detalj. Det skal imidlertid forstås at denne beskrivelsen av spesifikke utførelsesformer ikke er tenkt å begrense oppfinnelsen til disse spesifikt viste utførelsesformer, men snarere er hensikten å dekke alle modifikasjoner, ekvivalente løsninger og alternativer som faller innenfor idene og omfanget til oppfinnelsen, slik denne er beskrevet i de medfølgende patentkrav.
Detaljert beskrivelse av oppfinnelsen
Illustrerte utførelsesformer av oppfinnelsen er beskrevet nedenfor. Av hensyn til klarhet er ikke alle trekk ved en aktuell implementering beskrevet i denne beskrivelsen. Det vil selvsagt være klart at i utviklingen av en hvilken som helst slik aktuell utførelsesform, vil et stort antall implementeringsspesifikke avgjørelser måtte tas for å oppnå utviklerens spesifikke mål, slik som samvirke med system- og businessrelaterte begrensninger, som vil variere fra en implementering til en annen. Videre vil det være klart at en slik utviklingsanstrengelse kan være kompleks og tidkrevende, men vil likevel være en rutine som utføres av fagmenn på området som drar fordel av denne beskrivelse.
Foreliggende oppfinnelse vil nå bli beskrevet under henvisning til de medfølgende figurer. Ord og fraser som anvendes her skal forstås og tolkes å ha en mening som er konsistent med ord og fraser til fagmannen på det relevante området. Ingen spesiell definisjon av en term eller en frase, det vil si en definisjon som er forskjellig fra den ordinære og vanlige mening slik denne forstås av fagmannen på området, er ment å være implisitt ved en konsistent bruk av termen og frasen her. I den grad en term eller frase er ment å ha en spesiell mening, det vil si en mening som er annerledes enn den som forstås av fagmannen, vil en slik spesiell definisjon vil bli uttrykkelig nevnt i beskrivelsen på en definerbar måte som direkte og entydig fremskaffer den spesielle definisjonen for termen eller frasen.
Figur 2 avbilder skjematisk en illustrerende utførelsesform av et system 100 ifølge et aspekt ved foreliggende oppfinnelse. Avbildet her er en illustrerende undervannsbrønn 110 posisjonert på en tilstøtende sjøbunn 111. Et skjematisk avbildet undervanns ventiltre 118 er operativt koplet til brønnen 110 ved å anvende kjent teknikker. En lettvekts intervensjonspakke (LIP) 116 er operativt koplet til ventiltreet 118 ved å benytte kjente teknikker og metoder. Som anført ovenfor er undervannsventiltreet 118 og en lettvektsintervensjonspakke (LIP) 116 beregnet på å være representativ av natur. Det vil si, de avbilder skjematisk en hvilken som helst av et mangfold forskjellige strukturer som kan være operativt koplet til brønnen 110. Undervannsventiltreet 118 kan for eksempel typisk omfatte et flertall ventiler som er benyttet for å styre produksjonen fra brønnen 110. Undervannsventiltreet 118 kan være av en hvilken som helst ønsket form eller konfigurasjon, for eksempel horisontal, vertikal osv. Tilsvarende er lettvektsintervensjonspakken (LIP) 116 tenkt å generelt representere en hvilken som helst type utstyr som kan være operativt koplet til brønnen 110 under intervensjonsprosessen. LIP 116 kan for eksempel være:
<• >en trekjøringsverktøykonnektor, en isolasjonsventil og et smøringsrør,
<• >et trekjøringsverktøy, en nedre stigerørspakke (LPA 5A) som består av et sett med vaierkutte-/tettingsventiler (eller andre tettingsinnretninger), overgangs-/sirkulasjonsventiler og en smøreinnretningsrør festet ovenfor disse, eller <• >en kompletterings- og utbedringsstigeledning med en lettvekts stigerørspakke «LWRP» (et trekjøringsverktøy LRP 5A, og en nødutkoplingspakke (EDP) koplet sammen). Koplingspunktet mellom LRP 5A og EDP kan være ombyttbare mellom en smøringsenhet og en stresskopling på kompletterings-/utbedringsstigerøret og et slangerør.
I tillegg skal det forstås at figur 2 også er representativ ved at tilleggskomponenter, som for eksempel et rørhode eller en strømningsspole for hjelpeutstyr kan være posisjonert mellom noen av komponentene avbildet i figur 2. Et rørhode (ikke vist) kan for eksempel være plassert mellom undervannsbrønnen 110 og undervannsventiltreet 118. Andre enkeltenheter av undervannsutstyr kan være operativt koplet til brønnen 110 i et stort antall av forskjellige konfigurasjoner. Det illustrative utstyret avbildet i figur 2 og dettes arrangement skal ikke anses som en begrensning av foreliggende oppfinnelse.
Som vist i figur 2 er en ende 121 av et undervanns smøringshus 120 operativt koplet til LIP 116. En tetningsinnretning 130 ifølge en beskrivende utførelsesform av foreliggende oppfinnelse er operativt koplet til den andre enden 122 av smøringshuset 120. Et illustrativt vaierlineverktøy 150 (vist med stiplete linjer) er plassert inne i hulrommet definert i smøringshuset 120 og koplet til en vaierstreng 140. Som beskrevet mer fullstendig nedenfor, omfatter tettingsinnretningen 130 innretninger for tetting rundt vaierstrengen 140 for derigjennom å forhindre eller redusere utslipp av hydrokarbonfluider fra smøringshuset 120 under anvendelse av innretningen. Et flertall fluidforbindelser 170 mellom smøringshuset 120 og LIP 116 er også skjematisk avbildet i figur 2.
Ifølge et aspekt ved foreliggende oppfinnelse kan smøringshuset 120 være koplet til nevnte LIP 116 på overflaten og installeres over undervannsventiltreet 118 ved å anvende et heisetau (ikke vist) eller en borestreng (ikke vist) som har tilstrekkelig styrke til å bære den kombinerte vekten til nevnte LIP 116 og smøringshuset 120. Den kombinerte vekten av LIP 116 og smøringshuset 120 kan for eksempel ligge i området fra omlag 150.000 til 200.000 pund, avhengig av den spesifikke anvendelse. I tillegg kan fluidforbindelsene 170 mellom smøringshuset 120 og resten av nevnte LIP 116 ifølge et annet aspekt av foreliggende oppfinnelse være etablert på overflaten, da smøringshuset 120 og nevnte LIP 116 kan være konfigurert sammen forut for nedsenking av kombinasjonen av smøringshuset og nevnte LIP 116 mot brønnen 110.
Smøringshuset 120 kan være permanent eller fjernbart koplet til nevnte LIP 116, avhengig av den spesielle anvendelse og behovet for å forenkle håndteringen på overflaten av nevnte LIP 116. Smøringshuset 120 kan for eksempel være satt sammen til en integrert del av en eller flere komponenter som omfatter nevnte LIP 116. Om ønskelig kan smøringshuset 120 være fjernbart koplet til nevnte LIP ved hjelp av en boltet eller klamret forbindelse. I tillegg skal det anføres at en mellomliggende konstruksjon, slik som en spole, kan være plassert mellom nevnte LIP 116 og det aktuelle smøringshuset 120. Uansett vil det i et slik arrangement være klart at smøringshuset 120 er operativt koplet til nevnte LIP 116. Smøringshuset 120 kan ha en tradisjonell størrelse, konfigurasjon og oppbygging, for eksempel kan den være laget av stål eller andre metaller. Spesielle detaljer ved konstruksjonen og dimensjoner ved smøringshuset 120 kan selvfølgelig variere avhengig av den spesifikke anvendelse. Som fagmannen vil forstå etter en fullstendig lesning av foreliggende søknad, kan smøringshuset 120 ha et hulrom som er beregnet på å motta vaierstrengverktøyet 150. Vaierstrengverktøyet 150 kan være av en hvilken som helst type verktøy eller innretning som kan anvendes for gjennomføring av en intervensjon i brønnen 110. Vaierstrengverktøyet 150 kan for eksempel være en trykk/temperatursensor, en plugginstallasjons-/gjenvinningsverktøy, et avlesningsmåleverktøy, et nedhulls kamera, en whipstock diverter, et ”side pocket kickover” verktøy, osv. En vaierstreng 140 kan også anvendes ifølge foreliggende oppfinnelse for å senke ned eller trekke tilbake verktøyet 150 og andre nedhullsinnretninger (ikke vist), slik som en gassløfteventil, en rørplugg, stormchoke, som en kombinert enhet. Innretningen beskrevet her kan også anvendes med en såkalt nedhulls «traktor», en lokomotivmekanisme som kan kjøre vaierstrengverktøyet 150 videre inn i brønnen 110, særlig for eksempel der brønnens helling går over fra nær vertikal til nær horisontal retning. Alle disse konfigurasjonene vil diktere hulromsdiameteren og den totale lengde på smøringshuset 120.
Tetningsinnretningen 130 omfatter en innretning for tetting rundt vaierstrengen 140 for å forhindre eller begrense mengden med brønnfluid (inklusive hydrokarboner) som slipper ut i omgivelsene fra det punkt hvor vaierstrengen 140 kommer ut av smøringshuset 120 når intervensjonsoperasjonen pågår. Som beskrevet i større detalj nedenfor kan tetningsinnretningen 130 ha en hvilken som helst egnet oppbygning som er egnet for utføringen av denne funksjonen. Tetningsinnretningen 130 kan for eksempel omfatte en pakkboks eller en smørefettinjeksjonsinnretning for å fremskaffe den nødvendige tetning rundt vaierstrengen 140 under operasjonen. Det skal selvfølgelig forstås at gjennom bruk av begrepet tetningsinnretning, så mener ikke søkeren å antyde at tetningen som etableres mellom vaierstrengen 140 og tetningsinnretningen skal være absolutt væsketett (selv om dette kan være tilfelle i noen tilfeller). Det menes heller at tetningsinnretningen 130 beskrevet her tilveiebringer i det minste tilstrekkelig god grad av tetting innenfor det som er vanlig akseptert ved anvendelse av tradisjonelle innretninger eller arrangement, slik som pakkboks eller smørefettinjeksjonsinnretninger for å tette rundt den vaierstreng som anvendes i brønnintervensjonsoperasjoner. Et illustrativt smørefettinjeksjonssystem kan være anvendt som tetningsinnretning 130 for å avhjelpe tetting rundt en irregulær vaierstrengoverflate, mest tydelig den ”vaierstrengflettede” overflate på en flettet vaierkabel. I et slikt system injiseres smørefett inn i sprekker, kløfter og hulrom mellom vaierkordeler for å bidra til tettingen mellom kabellegemet og tetningselementene. Når vaierstrengen 140 imidlertid har en glatt ytre overflate slik som ved den tradisjonelle ”glattline” eller en komposittkabel 140 vist i figur 3, er ikke behovet for å anvende et smøresmøringsinjiseringssystem som tetningsinnretning 130 påkrevd. I det tilfelle hvor vaierstrengen 140 har en relativ glatt ytre overflate, kan en pakkboks anvendes som tetningsinnretning 130. I en slik situasjon trenger ikke tetningselementet (ikke vist) inne i en slik pakkboks å bli skiftet ut under operasjonen, for eksempel under multiple vaierstrengkjøringer.
En beskrivende utførelsesform av vaierstrengen 140 som kan anvendes med foreliggende oppfinnelse, er vist i figur 3. Dagens tekniske løsninger består av en vaierstreng med en enkel stålkjernekordel (ofte betegnet som glattline) med mange forskjellige diametre, bare eller med en isolerende ekstern kappe, eller en flettet kabel med en elektrisk kabelkjerne (av en eller flere elektriske eller fiberoptiske ledere) omgis av et flertall helisk spunnet vaierkordeler for å gi mekanisk strekkstyrke og armeringsbeskyttelse for den elektriske kabelkjernen. Den beskrivende vaierstrengen som er avbildet her kan imidlertid omfatte en komposittkabel som har en ytre diameter rundt omlag 9 mm, et flertall med koppereller fiberoptiske ledere 141 og en isolasjonskappe 142 som omgir hver leder 141. Kroppen 143 til vaierstrengen 140 kan omfatte en karbonfiber i en harpiksmatriks, slik som vinylester epoksy. Ifølge en illustrativ utførelsesform avbildet i figur 3, kan vaierstrengen 140 ha en minimum strekkstyrke på omlag 18000 pund, en vekt på omlag 0,1 lbs/ft og en glatt, relativt lavfriksjons ytre overflate 145. Karbonfiberstyrken kan være mye sterkere enn den tradisjonelle oppbyggingen, for eksempel kan karbonfiberstyrken representere en nær ti ganger styrkeforbedring i forhold til en motsvarende slikckline vaierstreng med stålkjerne. Den glatte, relativt lavfriksjons ytre overflate 145 på vaierstrengen 140 vist i figur 3 forenkler utformingen av pakketetningselementet i tetningsinnretningen 130 (når pakkboksens typeutforming er anvendt som tetningsinnretning) og reduserer restfriksjonskreftene (når vaierstrengen 140 er inne i brønnen, liggende mot siden av brønnens foringsvegg).
Den lave vekten per lineær fot gir vaierstrengen 140 nær nøytral oppdrift i vann og brønnboringsfluidene. Denne karakteristikken reduserer eller eliminerer økingen i trommelstrekklast forbundet med sen stålslickline og en flettet kabel som adderer sin vekt til det totale strekket etter hvert som mer kabel er matet ut. Ved å anvende komposittkabelen 140 vist her, kan trommelstrekkapasiteten holdes på et minimum, uavhengig av vanndyp eller brønndybde.
Ifølge et aspekt ved foreliggende oppfinnelse er deler av tetningsinnretningen 130 av en lettvektskonstruksjon.
Deler av innretningen 130 kan for eksempel være laget av et materiale som har en densitet som er mindre enn densiteten til stål (omlag 0,283 lb/in<3>.) I noen tilfeller kan deler av tetningsinnretningen 130 omfatte et materiale som har en densitet som er signifikant mindre, for eksempel 10-40% mindre enn densiteten til stål eller lignende materialer. Deler av tetningsinnretningen 130 kan for eksempel være laget av et stort antall ulike ikke-metalliske materialer, plastkompositter med høydensitet molekylærvekt eller andre materialer som har en høyere styrke-til-vektforhold, sammenlignet med stål. Ved å anvende en slik konstruksjon sammen med mindre hullpakninger, kan en redusere vekten til tetningsinnretningen 130 vesentlig til mindre enn omlag 5000 pund sammenlignet med de kjente konfigurasjoner som veier så mye som 20000-25000 pund. På grunn av den lette vekten på tetningsinnretningen 130 beskrevet her, kan tetningsinnretningen 130 ha en oppdriftsgrad som reduserer dens effektive vekt i vann, og enda viktigere, så kan den bli senket ned og trukket tilbake i kombinasjon med vaierstrengverktøyet 150 uten å overstige den strukturelle strekkstyrken til vaierstrengen 140. Dette er særlig sant dersom vaierstrengen 140 har en komposittstruktur som er lik den som er vist i figur 3, som kan bære over 18000 pund. En slickline vaierstreng ifølge kjent teknikk, og som ofte anvendes i kjente systemer, kan typisk bære om lag 1000-2000 pund under operasjonen. Flettet kabel og vaierstrenger av komposittmateriale 140 vist her i figur 3 har økt bruddkapasitet som gjør at disse kan bære om lag 7000-9000 pund under operasjonen.
Figurene 4A-4F avbilder oppriss av en beskrivende utførelsesform av en tetningsinnretning 130 som kan anvendes som beskrevet her. Figur 4A er et oppriss i perspektiv av den illustrerende tetningsinnretningen 130. Figur 4B er et oppriss i snitt der tetningsinnretningen 130 er landet og låset på plass. Figur 4C er et oppriss i snitt av tetningsinnretningen 130 der innretningen er fullstendig landet tettet innvendig i smøringshust 120. Som vist i disse tegningene er tetningsinnretningen 130 operativt koplet til den øvre enden 122 på smøringshuset 120. Figur 4D er et oppriss i snitt av beskrivende teknikker for tetting av vaierstrengens 140 penetrasjon som kan anvendes ifølge foreliggende oppfinnelse.
Tetningsinnretningen 130 omfatter et legeme 302, et flertall låsepinner 304 og et flertall utløsningshåndtak 306 for låsepinnene, hvilke håndtak 306 er koplet til stenger 335. Figurene 4E og 4F avbilder låsepinnene 304 i henholdsvis inngrep (låst) og utkoplet (opplåst) stilling. En ansatsmekanisme 337 er anvendt for å forskyve eller trekke tilbake pinnene 304 når stangen 335 roteres via håndtaket 306. Ifølge et beskrivende eksempel er legemet 302 sikkert festet til en bærende del 308 ved hjelp av et flertall gjengede koblingsorgan 310. Tradisjonell hardware og gjengede koblingsorgan 330 anvendes for å kople låsepinnenes frigjøringshoder 306 til legemet 302. Håndtakene 306 og låsepinnene 304 er konfigurert for mekanisk å kunne opereres av en ROV-manipulator. Andre låseinnretninger, slik som hydrauliske aktuatorer, kan imidlertid anvendes for å låse og tette tetningsinnretningen 130 til smøringshuset 120. Den nedre enden 312 på den bærende del 308 er i tettende inngrep med tetningsoverflaten 124 på den øvre ende 122 av smøringshuset 120. Tetningsinnretningen 130 omfatter videre et flertall dobbeltfunksjons hydrauliske hot stabs 345, der disses oppbygning og funksjon er velkjent for fagmannen på området. En isolasjonsventil 346 (se figur 4A) for eksempel en nålventil, kan også være anordnet av grunner som vil bli beskrevet i større detalj nedenfor.
Også avlange konstruksjoner 314, et ROV-håndtak 315, et indre legeme 380, en neseendekappe 324 og linjer 344a og 344b (med formål å trekke et vakuum eller overføring av hydraulisk fluid). En hylse 200 (vist med stiplete linjer) kan være anordnet ved enden av det indre legemet 380. En slik hylse 200, om denne er anordnet, kan virke som en stab for å hjelpe ved landing av tetningsinnretningen 130 ved enden 122 av smøringshuset 120. Hylsen 200 kan også fungere som beskytelse for det skjematisk antydede verktøy 150.
I operasjon er tetningsinnretningen 120 satt og låst på plass (låsenøkler 304 strekker seg inn i og ligger i inngrep i et utfrest utvendig spor 123 i den øvre enden 122 til smøringshuset 120) som vist i figur 4B. Hydraulisk trykk påføres deretter gjennom en linje 344a for å øke trykket i hulrommet 398 (se figur 4C) over det indre legemet 380 og derved skyver det indre legemet 380 på tetningsinnretningen 130 nedover, inn i boringen til smøringshuset 120, og engasjerer derved tilleggstetninger 381 mellom det indre legemet 380 og boringen i smøringshuset 120, som vist i figur 4C. Låsenøklene 304 fremskaffer et reaksjonspunkt for på sikker måte å lede den hydraulisk induserte kraft nedover i stedet for å skyve tetningsinnretningen 130 oppover og ut av smøringshuset 120. Kilden for hydraulisk fluid kan være tilført fra injisert trykk fra en ROV gjennom nevnte hot stabs eller andre kilder. Det indre legeme 380 kan også bli beveget mekanisk ved å tilføre passende kraft til det øvre ringhåndtak 315.
I den beskrivende utførelsesform som er avbildet her, innkapsler tetningsinnretningen 130 en isolasjonsventil 346, for eksempel nålventil, innkoplet med det indre legemet 380 gjennom et sett med linjer. I åpen tilstand vil isolasjonsventilen 346 tillate passasje av sjøvann eller andre fluider innestengt mellom det indre legemet 380 og boringen i smøringshuset 120 for derigjennom å forhindre enhver mulighet for hydraulisk låsing. Denne slisseanordning kan anvendes for å generere en nedad rettet tilleggskraft fra sjøvannets hydrostatiske trykkhode, for å presse ned på tetningsinnretningen 130 og sette denne på enden 122 til smøringshuset 120. Straks det indre legemet 380 fullt ut er landet og tettet i boringen i smøringshuset 120 (som vist i figur 4C), kan isolasjonsventilen 346 stenges for å skape en trykkinneholdende omgivelse mellom smøringshuset 30 og tetningsinnretningen 130. Den samme operasjonen gjentas for å låse det indre legemet 380 til det indre av den øvre ende 122 på smøringshuset 120 ved å påføre hydraulisk trykk gjennom linjen 344a, hvilket driver et ringformet stempel 399 som på sin side skyver ut en ekspansjonsring 397 inn i et spor 396 i huset 122. Den resulterende låste stilling fremskaffer en strukturell forbindelse som kan motstå økt endetrykklaster forårsaket av innvendig trykk fra brønnen.
Under utløsing og fjerning av tetningsinnretningen 130 vil vekselvis en liten mengde med injisert trykk fra nevnte ROV inn i linjen 334b bevege stempelet 399 opp, hvilket tillater ekspansjonsringen 397 å kollapse og frigjøre det indre legemet 380 opp og ut av i boringen til smøringshuset 120. Tetningsinnretningen 130 kan bli mekanisk frigjort av en oppad rettet mekanisk kraft på det øvre håndtak 315.
Tetningsinnretningen 130 og det indre legemet 380 kan også bli hydraulisk skjøvet opp og ut av smøringshuset 120 ved å åpne isolasjonsventilen 346 og tillate sjøvann å bli pumpet inn gjennom slisseåpninger for å skape den nødvendige oppad rettede kraften. I den avbildede utførelsesformen omgir legemet 302 i det vesentlige den bærende delen 308 og det indre legemet 380. Om ønsket kan imidlertid legemet 302 vøre formet som separate segmenter, for eksempel fire nittigraders segmenter eller andre konfigurasjoner.
I operasjon senkes kombinasjonen av nevnte lettvekts tetningsinnretning 130 og vaierstrengverktøyet 150 ned mot brønnen 110 av en enkelt vaierstreng 140. Ved å bruke en ROV, en dykker og/eller en styringsline (ikke vist) kan tetningsinnretningen 130 landes på den øvre enden 122 av smøringshuset 120. En ROV kan da benyttes for å gripe og rotere håndtakene 306 for derved å engasjere låsepinnene 305 med profilet 123 i den utvendige overflate på den øvre ende 122 av smøringshuset 120. Dette forårsaker på sin side at endene 122 og 124 kommer i tettende anlegg med hverandre. Påfølgende operasjon av det øvre håndtak 315 og/eller linjen 344a engasjerer det indre legemet 380 for oppnåelse av en høyere trykkopling/strukturell kopling til det indre av den øvre ende 122 på smøringshuset 120. Låsepinnene 304, når disse er låst i de ytre spor 123 i den øvre ende på smøringslegemet 122, tilveiebringer den nødvendige mekaniske motstand for å motvirke innføringskraften forårsaket av det indre legemet 380 når dette kommer i tettende inngrep ned på og inn i det indre av smøringshuset 120.
Som indikert ovenfor kan den eksakte struktur på tetningsinnretningen 130 variere avhengig av den spesifikke anvendelse. Som vist i figurene 4B, 4C og 4D er tetningsinnretningen 130 utstyrt med en skjematisk avbildet pakkboks 390 som er satt sammen på forhånd rundt vaierstrengen 140 og innført i det indre legemet 380. Som vist i figur 4D omfatter pakkboksen 390 omfatter en eller flere tetningsdeler 391 som har en åpning 392 gjennom hvilken vaierstreng 140 strekker seg. Pakkboksen 390 kan utgjøres av en konvensjonell konstruksjon og den kan bli anvendt for å tette rundt vaierstrengen 140 under operasjonen. Foreliggende oppfinnelse kan for eksempel anvende en pakkboks 390 som er lik den pakkboksutforming som er beskrevet i US 4,386,783 eller 6,105,939. Begge disse publikasjoner er i sin helhet herved inntatt ved referansen. Andre konfigurasjoner på tetningsinnretningen kan inkludere tetningselementer assosiert med et smørefettinjektorsystem 395 som skjematisk er avbildet i figur 4D med et øvre og nedre tetningselement 393 og en åpning 394 for injisering av smørefett inn mellom tetningselementene.
Tilleggskomponenter eller trekk kan være kombinert med eller brukt i tilknytning til den illustrative tetningsinnretning 130 som er beskrevet her. Figur 5 avbilder for eksempel en illustrativ avskjærende enhet 180 som kan bli plassert over den skjematisk avbildede tetningsinnretning 130 vist i figur 5. Avskjæringsenheten 180 kan utgjøre en integrert del av tetningsinnretningen 130 eller den kan utgjøres av en separat komponent som er koplet til tetningsinnretningen 130. Avskjæringsenheten 180 omfatter et generelt avlangt legeme 181 som definerer et hulrom 182. En eller flere avkuttingsmekanismer (ikke vist) er plassert inne i støthuset 183. Avskjæringsmekanismene og måten disse aktiveres på, kan være tilsvarende det som vanligvis er benyttet i tradisjonelle sikkerhetsventiler (BOPer). Deres oppbygning og virkemåte er velkjent for fagmannen på området. Avskjæringsenheten 180 kan bli anvendt der det eksisterer operativ risiko for at overflatefartøyet er nødt til å forlate sin posisjon over brønnen på grunn av været eller mekanisk feil på fartøyet. I noen tilfeller kan denne hendelsen skje for raskt til at det er mulig å mate ut mer vaierstrenglengder fra trommelen. I et slikt tilfelle, kan avskjæringsenheten 180 bli aktivert for mekanisk å rive av vaierstrengen 140 for å beskytte undervanns hardware (både LIP og undervanns ventiltre).
En tredje komponent eller trekk kan bli lagt til for mer presis posisjonering eller tilføring av tilleggsdrivkraft på vaierstrengen 140 for å assistere bevegelse av vaierstrengverktøyet 150 og vaierstrengen 140 når det gjennomføres intervensjonsoperasjoner inn i brønnen. Figur 5 avbilder for eksempel en illustrativ injektorenhet 190 som omfatter et avlangt legeme 191 som styrer og sentrerer vaierstrengen 140 etter hvert som den traverserer gjennom legemet 191 og strukturelt bærer et flertall med drivinnretninger 192, så som hjul eller rullekjedespor som er i inngrep med overflaten på vaierstrengen 140 og tilveiebringer en drivkraft opp eller ned for å trekke eller skyve vaierstrengen 140 inn i eller ut av brønnen. Injektorenheten 190 kan utgjøre en integrert enhet med tetningsinnretningen 130 og/eller avskjæringsenheten 180.
En fjerde komponent eller trekk kan bli føyd til tetningsinnretningsenheten som mekanisk holder vaierstrengen 150 på plass under nedsenking eller gjenvinning av verktøyet og tetningsinnretningen 130 til eller fra smøringshuset 120 og deretter selektiv frigjøring av verktøyet, slik at det kan senkes ned i brønnen. Dette trekket er kjent innen fagområdet som en «tool catcher» 210. Et illustrativt vaierstrengverktøy 150 er avbildet i en posisjon inne i legemet til kombinasjonsenheten, rett under nevnte pakkbokstetningselement(er) i tetningsinnretningen 130. Verktøyfangermekanismen 210 inneholder en låseinnretning, slik som en låsepinne, nøkler, utkragede låsesegmenter eller andre låseinnretninger (ikke vist) som passivt kopler seg til et profil på legemet til vaierstrengvertøyet som uavhengig kan understøtte og bære sin vekt. Omvendt, låsemekanismen kan med hensikt bli trukket tilbake for å tillate passering av vaierstrengverktøyet 150 inn i brønnen. I forbindelse med avskjæringsinnretningen, når denne er aktivert, så vil skjæringsmekanismen kutte av vaierstrengen 140 for å tillate vaierstrengverktøyet 150 å falle tilbake ned og inn i brønnen. Verktøyfangeren 210 forhindrer dette frie fallet å skje dersom skjæreoperasjonen finner sted. Ifølge en utførelsesform av verktøyfangeren 210 kan fangeren være konfigurert med et tynt avlangt legeme 212 som konsentrisk passer inn innvendig i en boring i smøringshuset 120. På denne måten vil fangerlegemet 212, mye likt kragen 200, tilveiebringe enklere innretning av verktøyet når verktøy og tetningsenhet senkes og innrettes med toppen på smøringshuset 120, og tilveiebringe et element av strukturell beskyttelse rundt vaierstrengverktøyet 150 når hele sammenstillingen blir senket ned til undervannsenheten 100 eller gjenvinnes tilbake til overflaten.
Et annet aspekt ved de viste løsninger vil nå bli diskutert under henvisning til figurene 6-11. Løsningene vist her tilveiebringer en fleksibel tilnærming til slik intervensjon hvor lengden på smøreinnretningen alltid kan skreddersys til behovene til den operasjon som skal gjennomføres. Dette er oppnådd ved å anvende et flertall smøreinnretninger. Ifølge et eksempel er en av smøreinnretningene en smøreinnretning med fast lengde som alltid er festet til en isolasjonsstyringsinnretning, for eksempel en del av en LRP 116, og den andre smøreinnretning er en forlengelsessmøreinnretning som kan festes til den faste smøreinnretning når det er nødvendig for å tilveiebringe tilleggslengde for å ivareta relativt lange vaierstrengverktøy som skal anvendes under intervensjonen.
Figurene 6 og 7 viser hvordan vaierstrengverktøyet 150 senkes inn i smøreinnretningen ved å anvende de ovenfor beskrevne utførelsesformer, og generelt beskriver hvordan vaierstrengverktøyet 150 og PCH-enhetene 130, 180, 190 er sammenstilt etter koblingen.
Om intervensjonsoperasjonen krever et vaierstrengverktøy 440 som er lenger enn smøreinnretningen 120, foreslår foreliggende oppfinnelse bruk av et forlengelsesrør 432 for tilkopling til smøringsinnretningen 120, som illustrert i figurene 8 og 9. Når en sammenstiller nevnte PCH 130, 180, 190, vaierstrengverktøyet 440 og kabelen eller vaierstrengen 140 ombord i fartøyet, blir en rørlengde 432 på forhånd koplet til nevnte PCH 130, 180, 190. Lengden på dette forlengelsesrøret 432 skal gjøre det mulig for smøreinnretningen 120 å akkommodere den totale lengden på det relativt lange vaierstrengverktøyet 440. Forlengelsesrøret 432 kan ha en tettende konnektorinnretning 434, for eksempel en hydraulisk eller mekanisk operert klamp som vil passe forbindelsen på toppen av smøreinnretningen 120, 122. Den komplette sammenstilling senkes til brønnen og verktøyet 44 innføres inn i smøreinnretningen 120. Videre senking av sammenstillingen gjør at forlengelsesrøret 432 lander på toppen av smøreinnretningen 120. Smøreinnretningen 120 og forlengelsesrøret 432 blir deretter låst sammen. Operasjonen kan nå gjennomføres i brønnen på den samme måte som beskrevet ovenfor. I noen utførelsesformer kan konnektorinnretningen være den illustrative tetningsinnretning 130 beskrevet over, der innretningens boring er blitt økt for å være tilpasset størrelsen til verktøyet 440.
Alternativt kan mer enn et forlengelsesrør 432 inngå i systemet. Dette gjør det mulig for basissmøreinnretningen 120 å bære så kort som mulig og bare for anvendelse med mindre verktøy. Dette kan være situasjonen når pluggene trekkes fra ventiltreet 116 for å muliggjøre adkomst til brønnen. For normale operasjoner, avhengig av lengden på verktøyet, kan deretter smøreinnretningen 120 bare anvendes, eller en eller flere forlengelsesrør 432 kan anvendes om nødvendig. Om det blir nødvendig å gjennomføre operasjoner ved anvendelse av enda lenger verktøy, kan for eksempel et tredje forlengelsesrør 432 tilføyes. Lengden på smøreinnretningen 120 og smøringssystemet kan imidlertid bli strukturelt ustabilt om det bygges for langt og deretter utsettes for ugunstig havstrømforhold. Tilført strekk fra vairene 442 opphengt fra fartøyet 1 over eller en form for oppdrift 444 kan tilføres for å forbedre den strukturelle stabiliteten til smøreinnretningen 120 og forlengelsesrøret 432.
De spesifikke utførelsesformer som er beskrevet ovenfor er kun ment å være illustrerende, da oppfinnelsen kan modifiseres og praktiseres på ulike, men ekvivalente måter som er åpenbare for fagmannen, basert på hva fagmannen kan lære av foreliggende innhold. Prosesstrinnene beskrevet ovenfor kan for eksempel bli gjennomført i en forskjellig rekkefølge eller med de ulike komponenter stablet og sammenstilt i ulike konfigurasjoner. Ingen begrensninger er videre tilsiktet med hensyn til konstruksjonsdetaljer eller utforming av det som her er beskrevet og vist, andre enn de som er beskrevet i kravene nedenfor. Det er derfor åpenbart at spesifikke utførelsesformer beskrevet ovenfor kan endres eller bli modifisert og alle slike varianter anses å ligge innenfor beskyttelsesomfanget og den oppfinneriske ide. Følgelig er beskyttelsen som søkes definert av kravene nedenfor.

Claims (20)

P a t e n t k r a v
1. Innretning (130) beregnet på å bli posisjonert i tilknytning til en ende (122) på et verktøyhus på en undervanns smøreinnretning (120), omfattende:
en bærende del (308) som er beregnet på å komme i inngrep med nevnte ende (122) på nevnte verktøyhus;
et legeme av ikke—metall (302), koplet til nevnte bærende del (308);
et flertall låsepinner (304) plassert i det minste delvis inne i nevnte legeme av ikke-metall (302), der nevnte låsepinner (304) er beregnet på å være i inngrep med nevnte verktøyhus, når disse er aktivert; og
en tetningsdel (391, 393) som i det minste delvis er plassert inne i nevnte bærende del (308), hvor nevnte tetningsdel (391, 393) er beregnet på å være i tettende anlegg med en vaierstreng (140) som strekker seg gjennom nevnte tetningsdel (391, 393).
2. Innretning (130) ifølge krav 1, der nevnte bærende del (308) er videre beregnet på å komme i tettene inngrep med en tetningsflate (124) på nevnte verktøyhus.
3. Innretning (130) ifølge krav 1, der nevnte tetningsdel (391) omfatter en pakkboks (390).
4. Innretning (130) ifølge krav 1, der nevnte tetningsdel (393) omfatter et smørefettinjeksjonssystem (395).
5. Innretning (130) ifølge krav 1, der nevnte legeme av ikke-metall (302) omfatter plastmateriale.
6. Innretning (130) ifølge krav 1, der nevnte legeme av ikkemetall (302) omfatter et materiale som har en tetthet som er mindre enn 0,283 lbs/in<3>.
7. Innretning (130) ifølge krav 1, nevnte legeme av ikkemetall (302) omgir nevnte bærende del (308).
8. Innretning (130) ifølge krav 9, der hver av nevnte låsepinner (304) er operativt koplet til ROV opererbare håndtak (306).
9. Innretning (130) ifølge krav 1, der nevnte legeme av ikke-metall (302) er dimensjonert og konfigurert slik at den kombinerte vekt på kombinasjonen i nevnte innretning og et vaierstreng-verktøy (150) som skal senkes sammen med nevnte innretning, er slik at kombinasjonen i innretningen og nevnte vaierstrengverktøy (150) kan bli senket mot et undervanns ventiltre (116) ved å anvende en vaierstreng (140), koplet til nevnte vaierstrengverktøy (150).
10. Innretning (130) ifølge krav 1, som videre omfatter et indre legeme (380) plassert minst delvis inne i nevnte bærende del (308), idet nevnte indre legeme (380) er beregnet på å ha minst en del av nevnte tetningsdel (391, 393) posisjonert inne i nevnte indre legeme (380).
11. Innretning (130) ifølge krav 10, som videre omfatter minst en tetning (381) som er beregnet på å tilveiebringe en tetning mellom nevnte indre legeme (380) og en innvendig boring i nevnte verktøyhus.
12. Innretning (130) ifølge krav 10, der nevnte indre legeme(380) er aksialt bevegbart i forhold til nevnte bærende del (308).
13. Innretning (130) ifølge krav 10, som videre omfatter minst en linje (344a/b) for å tilføre trykk til nevnte indre legeme (380) for å forårsake at nevnte indre legeme (380) beveger seg i forhold til nevnte bærende del (308).
14. Innretning (130) ifølge krav 10, som videre omfatter en hylse (200) som strekker seg fra en ende på nevnte indre legeme (380), idet nevnte hylse (200) er beregnet på å inneholde et vaierstreng-verktøy (150).
15. Innretning (130) ifølge ett av de foregående kravene, som videre omfatter:
en avskjæringsenhet (180) som er operativt koplet til nevnte innretning (130), hvilken avskjæringsenhet (180) omfatter minst en avskjæringsinnretning som er beregnet på å klippe av en vaierstreng (140) som strekker seg gjennom denne.
16. Innretning (130) ifølge krav 15, som videre omfatter en injeksjonsenhet (190) som er operativt koplet til en av nevnte innretninger eller nevnte avskjæringsenhet (180), idet nevnte injeksjonsenhet (190) omfatter en injektorinnretning som er beregnet på å være i inngrep med nevnte vaierstreng (140) og drive nevnte vaierstreng (140) inn i eller ut av en brønn.
17. Innretning (130) ifølge krav 15, som videre omfatter et flertall overflatelagde mekaniske og hydrauliske koplinger mellom nevnte tetningsinnretning (130), avskjæringsinnretning (180) og injeksjonsinnretning (190).
18. Innretning (130) ifølge krav 15, der nevnte innretning (130) og avskjæringsenhet (180) er dimensjonert og konfigurert slik at den kombinerte vekt av nevnte innretning (130), avskjæringsenhet (180) og et vaierstrengverktøy (140) som skal senkes ned med nevnte innretning (130) og nevnte avskjæringsenhet (180) er slik at kombinasjonen av innretningen, nevnte avskjæringsenhet (180) og nevnte vaierstreng-verktøy (140) kan bli senket ned mot et undervanns ventiltre ved å anvende en vaierstreng koplet til nevnte vaierstrengverktøy (140).
19. Fremgangsmåte for å introdusere et vaierstrengverktøy (150) inn i en undervannsbrønn (110), omfattende å senke en sammenstilling mot et verktøyhus på en undervanns smøreinnretning (120), plassert under vann, ved å bruke en vaierstreng (140) for nevnte vaierstrengverktøy (150) som bærer vekten til nevnte sammen-stilling, idet nevnte sammenstilling omfatter nevnte vaierstreng-verktøy (150) og en innretning (130) ifølge ett hvilket som helst av kravene 1-14.
20. Fremgangsmåte ifølge krav 19, der nevnte nedsenking fortsettes til nevnte bærende del (308) av nevnte innretning (130) er plassert i tilknytning til en øvre ende (122) på nevnte verktøyhus på nevnte undervanns smøreinnretning (120), fremgangsmåten omfatter videre å komme i tettende inngrep med en tetningsflate (124) på nevnte verktøyhus.
NO20093152A 2007-04-24 2008-04-03 Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline NO345619B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20093152A NO345619B1 (no) 2007-04-24 2008-04-03 Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20072118 2007-04-24
PCT/US2008/059226 WO2008134191A1 (en) 2007-04-24 2008-04-03 Lightweight device for remote subsea wireline intervention
NO20093152A NO345619B1 (no) 2007-04-24 2008-04-03 Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20093152L NO20093152L (no) 2009-10-15
NO345619B1 true NO345619B1 (no) 2021-05-10

Family

ID=39671654

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20093152A NO345619B1 (no) 2007-04-24 2008-04-03 Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline

Country Status (6)

Country Link
US (1) US8047295B2 (no)
AU (1) AU2008245980B2 (no)
BR (1) BRPI0810469B1 (no)
GB (1) GB2462751B (no)
NO (1) NO345619B1 (no)
WO (1) WO2008134191A1 (no)

Families Citing this family (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7891429B2 (en) * 2005-03-11 2011-02-22 Saipem America Inc. Riserless modular subsea well intervention, method and apparatus
NO324823B1 (no) * 2006-04-27 2007-12-10 Roxar Flow Measurement As Undervannsdokkesystem for elektroniske moduler i undervannsinstallasjoner
US7926579B2 (en) * 2007-06-19 2011-04-19 Schlumberger Technology Corporation Apparatus for subsea intervention
WO2010003116A1 (en) * 2008-07-02 2010-01-07 Aker Kvaerner Subsea Variable buoyancy subsea running tool
US20100314122A1 (en) * 2009-03-11 2010-12-16 Andrea Sbordone Method and system for subsea intervention using a dynamic seal
US8220553B2 (en) * 2009-10-26 2012-07-17 Neil Crawford Subsea grease system and method of operating said system
US20110198450A1 (en) * 2010-02-15 2011-08-18 Preformed Line Products Company Cable hoist dead-end systems and methods
US20120043089A1 (en) * 2010-08-17 2012-02-23 Corey Eugene Hoffman Retrieving a subsea tree plug
EP2565367A1 (en) * 2011-09-05 2013-03-06 Siemens Aktiengesellschaft Subsea docking station
CN104011321A (zh) * 2011-10-24 2014-08-27 泽泰克斯有限公司 人工提升系统在含有气油的井眼中的渐次插入
GB201303933D0 (en) * 2013-03-05 2013-04-17 Well Centric Oilfield Services Ltd Wireline lubricator safety system
US8813853B1 (en) * 2013-03-14 2014-08-26 Chevron U.S.A. Inc. Temporary abandonment cap
US9874072B2 (en) 2013-03-15 2018-01-23 Joseph Frederick Clement Pipe valve control and method of use
SG11201509251SA (en) 2013-08-29 2015-12-30 Halliburton Energy Services Inc Rotating control device with rotary latch
GB2518661A (en) * 2013-09-27 2015-04-01 Paradigm Technology Services B V A system for performing an operation within an elongated space
WO2015073018A1 (en) * 2013-11-15 2015-05-21 Halliburton Energy Services, Inc. Assembling a perforating gun string within a casing string
NO341843B1 (no) * 2014-03-25 2018-02-05 Aker Solutions As Et flerbruksverktøy for stigerørløs intervensjon av en undervannsbrønn samt metode for installering og fjerning av et ventiltre ved bruk av verktøyet
NO338834B1 (no) * 2014-09-19 2016-10-24 Aker Subsea As En håndteringsanordning for en installerbar og opphentbar undervannsanordning
WO2016130619A1 (en) * 2015-02-13 2016-08-18 Schlumberger Technology Corporation Shearable deployment bars with mutiple passages and cables
WO2016130623A1 (en) 2015-02-13 2016-08-18 Schlumberger Technology Corporation Powered sheave with wireline pushing capability
WO2016130620A1 (en) 2015-02-13 2016-08-18 Schlumberger Technology Corporation Deployment blow out preventer with interlock
WO2016130612A1 (en) 2015-02-13 2016-08-18 Schlumberger Technology Corporation Deployment method for coiled tubing
WO2016130617A1 (en) 2015-02-13 2016-08-18 Schlumberger Technology Corporation Deployment valves operable under pressure
NO342125B1 (en) * 2015-12-15 2018-03-26 Fmc Kongsberg Subsea As Riserless Light Well Intervention Clamp System and method of using same
EP3219905A1 (en) * 2016-03-14 2017-09-20 Welltec A/S A riserless intervention system
US10801295B2 (en) * 2016-03-14 2020-10-13 Welltec A/S Riserless intervention system and method
CN106368645B (zh) * 2016-10-19 2019-09-03 克拉玛依天兴泰石油科技有限公司 Sagd井测温缆带压提、下的施工方法
CN106285547B (zh) * 2016-10-19 2018-12-04 克拉玛依天兴泰石油科技有限公司 用于sagd井测温缆带压提、下的密封装置
US10597967B2 (en) 2017-04-05 2020-03-24 Halliburton Energy Services, Inc. System and method for remotely coupling wireline system to well
BR102017017383B1 (pt) 2017-08-14 2021-12-07 Petróleo Brasileiro S.A - Petrobras Dispositivo auxiliar de descida de pelo menos um instrumento em um poço
GB201713209D0 (en) * 2017-08-17 2017-10-04 Ziebel As Well logging assembly
NO20210520A1 (en) * 2018-10-15 2021-04-28 Nat Oilwell Varco Lp Lubricator assembly and method for servicing tubular members
WO2022129972A1 (en) * 2020-12-17 2022-06-23 Totalenergies Onetech A subsea well intervention system and method
US11486218B1 (en) * 2021-10-14 2022-11-01 Saudi Arabian Oil Company Split riser lubricator to reduce lifting heights during tool installation and retrieval

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3501173A (en) * 1968-04-10 1970-03-17 Shell Oil Co Tubular connector for lightweight marine conductor pipe
US4673041A (en) * 1984-10-22 1987-06-16 Otis Engineering Corporation Connector for well servicing system
US4706744A (en) * 1986-08-22 1987-11-17 Atlantic Richfield Company Wireline tool connector
US5992526A (en) * 1997-12-03 1999-11-30 Fmc Corporation ROV deployed tree cap for a subsea tree and method of installation
US6827147B2 (en) * 2002-05-31 2004-12-07 L. Murray Dallas Reciprocating lubricator
US20060124314A1 (en) * 2002-06-28 2006-06-15 Haheim Svein A Assembly and a method for intervention of a subsea well

Family Cites Families (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3242991A (en) * 1962-08-07 1966-03-29 Shell Oil Co Underwater wellhead with re-entry lubricator
US3448803A (en) * 1967-02-02 1969-06-10 Otis Eng Corp Means for operating a well having a plurality of flow conductors therein
US3441084A (en) * 1967-03-10 1969-04-29 Otis Eng Corp Well cross-over apparatus and tools and method of operating a well installation
US3517738A (en) * 1969-01-08 1970-06-30 Shell Oil Co Selective bore wellhead lubricator system
US3568767A (en) * 1969-01-23 1971-03-09 Lockheed Aircraft Corp Telescoping wireline lubricator
US3762725A (en) * 1971-05-20 1973-10-02 Otis Eng Corp Wireline stuffing box and sheave
GB1286055A (en) 1971-06-02 1972-08-16 Mobil Oil Corp Method and apparatus for reentry of subsea wellheads
US3831676A (en) * 1972-12-11 1974-08-27 Otis Eng Corp Stuffing box for wireline well apparatus
US3924686A (en) * 1975-03-14 1975-12-09 Hydrotech Int Inc Wellhead lubricator and method
US4386783A (en) * 1981-08-26 1983-06-07 Otis Engineering Corporation Packing nut and stuffing box for hydraulic or manual actuation
GB8428633D0 (en) * 1984-11-13 1984-12-19 British Petroleum Co Plc Subsea wireline lubricator
US4681168A (en) * 1985-10-30 1987-07-21 Nl Industries, Inc. Method and apparatus for running long tools into and out of a pressurized enclosure
US4825953A (en) * 1988-02-01 1989-05-02 Otis Engineering Corporation Well servicing system
EP0572732B1 (en) * 1992-06-01 1998-08-12 Cooper Cameron Corporation Wellhead
US5893417A (en) * 1997-05-08 1999-04-13 Pizzolato; Charles W. Wireline lubrication wiper
US6105939A (en) * 1998-04-03 2000-08-22 Wireline Technologies, Inc. Stuffing box sheave assembly with retention pad
US6142233A (en) * 1998-04-09 2000-11-07 Kvaerner Dilfield Products Tree running tool with actuator for latch
ATE311521T1 (de) * 1998-06-22 2005-12-15 Henry A Bernat Einführungsvorrichtung für rohrstrang mit oszillator
US6102125A (en) * 1998-08-06 2000-08-15 Abb Vetco Gray Inc. Coiled tubing workover riser
US6179053B1 (en) * 1999-08-12 2001-01-30 L. Murray Dallas Lockdown mechanism for well tools requiring fixed-point packoff
NO994784A (no) 1999-10-01 2001-01-29 Kongsberg Offshore As Anordning ved undervanns lubrikator, samt fremgangsmåter for utsirkulering av fluider fra den samme
NO315386B1 (no) * 2000-02-21 2003-08-25 Fmc Kongsberg Subsea As Anordning og fremgangsmåte for intervensjon i en undersjöisk brönn
GB2362398B (en) * 2000-05-16 2002-11-13 Fmc Corp Device for installation and flow test of subsea completions
US6913084B2 (en) * 2000-05-16 2005-07-05 Anthony R. Boyd Method and apparatus for controlling well pressure while undergoing subsea wireline operations
US6591913B2 (en) * 2001-12-12 2003-07-15 Oceaneering International, Inc. System and method for lessening impact on Christmas trees during downhole operations involving Christmas trees
GB2408992B (en) * 2002-08-22 2006-04-12 Fmc Technologies Apparatus and method for installation of subsea well completion systems
US20050103123A1 (en) * 2003-11-14 2005-05-19 Newman Kenneth R. Tubular monitor systems and methods
WO2005103440A2 (en) 2004-04-27 2005-11-03 Schlumberger Canada Limited Deploying an assembly into a well
GB0415223D0 (en) 2004-07-07 2004-08-11 Sensornet Ltd Intervention rod
WO2006030186A1 (en) 2004-09-14 2006-03-23 Cromar Limited Improved stuffing box
NO323513B1 (no) * 2005-03-11 2007-06-04 Well Technology As Anordning og fremgangsmate for havbunnsutplassering og/eller intervensjon gjennom et bronnhode pa en petroleumsbronn ved hjelp av en innforingsanordning
US7392864B2 (en) * 2005-07-15 2008-07-01 Stinger Wellhead Protection, Inc. Slip spool assembly and method of using same
US7584798B2 (en) * 2006-09-28 2009-09-08 Stinger Wellhead Protection, Inc. Subsurface lubricator and method of use
US20080110613A1 (en) * 2006-11-15 2008-05-15 Holte Darwin L Wireline grease head

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3501173A (en) * 1968-04-10 1970-03-17 Shell Oil Co Tubular connector for lightweight marine conductor pipe
US4673041A (en) * 1984-10-22 1987-06-16 Otis Engineering Corporation Connector for well servicing system
US4706744A (en) * 1986-08-22 1987-11-17 Atlantic Richfield Company Wireline tool connector
US5992526A (en) * 1997-12-03 1999-11-30 Fmc Corporation ROV deployed tree cap for a subsea tree and method of installation
US6827147B2 (en) * 2002-05-31 2004-12-07 L. Murray Dallas Reciprocating lubricator
US20060124314A1 (en) * 2002-06-28 2006-06-15 Haheim Svein A Assembly and a method for intervention of a subsea well

Also Published As

Publication number Publication date
GB2462751B (en) 2011-11-16
BRPI0810469A2 (pt) 2014-11-11
AU2008245980A1 (en) 2008-11-06
AU2008245980B2 (en) 2014-01-30
US8047295B2 (en) 2011-11-01
WO2008134191A1 (en) 2008-11-06
US20080264643A1 (en) 2008-10-30
NO20093152L (no) 2009-10-15
BRPI0810469B1 (pt) 2018-10-09
GB2462751A (en) 2010-02-24
GB0920486D0 (en) 2010-01-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO345619B1 (no) Lettvektsanordning for fjernstyrt intervensjon av undervanns vaierline
US7165619B2 (en) Subsea intervention system, method and components thereof
CA2360966C (en) System with a compliant guide and method for inserting a coiled tubing into an oil well
US7431092B2 (en) Assembly and method for intervention of a subsea well
NO20120189A1 (no) Offshoreboresystem
NO20120094A1 (no) Fremgangsmate og apparat for a trekke ror ut av en bronn
WO2012106452A2 (en) Coiled tubing module for riserless subsea well intervention system
NO20140738A1 (no) Svakt ledd i stigerør
EP3390771B1 (en) Riserless light well intervention clamp system, clamp for use in the system, and method of riserless intervention or abandonment of a subsea well from a floating installation
NO333539B1 (no) System og fremgangsmåte for å veksle mellom ordinær boring og høytrykkoperasjoner
AU2003204427B2 (en) A system for accessing oil wells with spoolable compliant guide and coiled tubing
NO317227B1 (no) Sammenstilling og fremgangsmate for intervensjon av en undersjoisk bronn
NO330829B1 (no) Et system og en fremgangsmåte for å veksle mellom ordinær boring og høytrykksoperasjoner
NO341348B1 (no) Et høytrykksrør for bruk med et høyttrykksstigerør