NO337951B1 - Anordning for et anker med en opphentingstilpasning - Google Patents

Anordning for et anker med en opphentingstilpasning Download PDF

Info

Publication number
NO337951B1
NO337951B1 NO20073526A NO20073526A NO337951B1 NO 337951 B1 NO337951 B1 NO 337951B1 NO 20073526 A NO20073526 A NO 20073526A NO 20073526 A NO20073526 A NO 20073526A NO 337951 B1 NO337951 B1 NO 337951B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
anchor cable
tab
anchor
connection
angle
Prior art date
Application number
NO20073526A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20073526L (no
Inventor
Roderick Michael Ruinen
David Peter Van Den Ende
Original Assignee
Stevlos Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stevlos Bv filed Critical Stevlos Bv
Publication of NO20073526L publication Critical patent/NO20073526L/no
Publication of NO337951B1 publication Critical patent/NO337951B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/22Handling or lashing of anchors
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/24Anchors

Description

Oppfinnelsen vedrører en innretning for et anker med en opphentingsanordning. Oppfinnelsen vedrører videre en løsbar forbindelse mellom forbindelseselementer mellom et anker og en ankerkabel. Oppfinnelsen vedrører også en fremgangsmåte for opphenting av et anker.
Det er kjent å hente opp ankere fra bunnen etter at ankeret har gjort sin nytte. Et gammelt eksempel på et anker beregnet for et slikt formål er vist i den japanske pa-tentsøknaden 58.178075. Dette ankeret har en kabel som går parallelt med stammen. Ved den nedre enden er kabelen forbundet med baksiden av fliken og ved den øvre enden er kabelen forbundet med en krok som kan åpnes og vanligvis går inn i en ring ved stammens øvre ende. Ved å svinge ankerkabelen, kan krokens bevegbare del frigjøres slik at derved kabelen løsnes på dette stedet og en strekkraft i ankerkabelen da vil overføres via kabelen og til baksiden av fliken slik at ankeret kan trekkes inn.
Et annet eksempel er vist i US 3.450.088, hvor en stamme danner en forbindelse mellom ankerkabelen og fliken. Halvveis mot fliken er stammen forbundet med den ved hjelp av en skrått foroverløpende og avlang og stiv plate. Platen er forbundet med stammen ved hjelp av en bruddforbindelse. Ved å svinge ankerkabelen bakover, kan forbindelsen brytes og stammen frigjøres fra platen slik at stammen kan svinge seg bakover og ankerlinjens angrepspunkt blir derved flyttet til flikens bak-side slik at ankeret kan trekkes inn.
Et nyere eksempel er vist i EP 0 961.728, hvor det beskrives et anker som har en forbindelse mellom flik og ankerlinje i form av vaiere. Fremre stammevaiere er stramt festet til vingen ved hjelp av en løsbar krokforbindelse. Ved å svinge ankerkabelen, vil krokene frigjøres og ankeret kan da trekkes inn fordi ankerkabelens trekkpåvirkning overføres til fliken via de bakre forbindelseskablene.
Publikasjon WO 9836963 Al, viser en innretning for forbindelse av en ankerkabel til et anker, hvilket anker har en flik og i samsvar men en penetreringsretning kan penetreres inn i en forankringsbunn ved utøvelse av en strekkraft i ankerkabelen. Innretningen har et tilknytningsmiddel for tilknytning av en ankerkabel til innretningen, og minst to tilknytningsmidler for tilknytning av to flik-ankerkabelforbindelseselementer. Elementene er tilknyttet fliken på steder som er innbyrdes avstandsplasserte i en penetreringsretning, idet i det minste ett av tilknytningsmidlene er utformet for frifj øring ved svingning av ankerkabelen i forhold til innretningen.
Det er en hensikt med oppfinnelsen å tilveiebringe en koblings/forbindelses-innretning av en den type som er angitt i innledningen til krav 1, for ankere som har flik-ankerkabelforbindelser i form av flere forbindelseselementer, hvilken innretning skal være kompakt og som er i stand til å virke på en pålitelig måte. Foreliggende oppfinnelse omhandler en innretning for forbindelse av en ankerkabel til et anker, slik det er beskrevet i det selvstengige krav 1. Ulike utførelsesformer av innretningen vises i de uselvstendige kravene. Oppfinnelsen omhandler i tillegg et anker som er forsynt med en slik innretning.
Ifølge et inventivt aspekt er det tilveiebrakt en innretning for å forbinde en ankerkabel til et anker, hvilket anker har en flik og i samsvar med en penetreringsretning kan penetrere i en forankringsbunn ved utøvelse av en strekkraft i ankerkabelen, hvilken innretning har et tilknytningsmiddel for tilknytning av en ankerkabel til innretningen og minst to tilknytningsmidler for tilknytning av to flik-ankerkabelforbindelseselementer som er tilknyttet fliken på steder som er innbyrdes avstandsplasserte i penetreringsretningen idet i det minste ett av tilknytningsmidlene er utformet for frigjøring ved svinging av ankerkabelen i forhold til innretningen.
Frigjøringsanordningen for slike ankere kan således tilordnes en del som finnes der uansett, nemlig koblings/forbindelsesinnretningen for flik-ankerlineforbindelses-elementene og ankerkabelen. Frigjøringsanordningen forblir avstandsplassert relativt fliken og de krefter som virker der.
Fordelaktig er det i det minste ene tilknytningsmiddelet utformet for frigjøring ved å svinge ankerkabelen i et plan som inneholder penetreringsretningen og de to tilknytningsmidlene, særlig ved hjelp av en bakoverrettet svinging (i forhold til penetreringsretningen) av ankerkabelen.
Dersom det i det minste ene tilknytningsmiddelet er utformet for frigjøring av de, sett i penetreringsretningen fremre flik-ankerkabelforbindelseselementer, så vil inn-trekkingskraften overføres til flikens bakre ende.
I en utførelsesform er det i det minste ene tilknytningsmiddelet ved svinging av ankerkabelen bevegbart mellom en første stilling i hvilken flik-ankerkabelforbindelseselementet er tilknyttet innretningen og en andre stilling i hvilken flik-ankerkabelforbindelseselementet kan frigjøres fra innretningen. Det i det minste ene tilknytningsmiddelet kan innbefatte et fangelement som er bevegbart fra den første til den andre stillingen med en svingebevegelse i forhold til innretningen som respons på svingingen av ankerkabelen. Fangelementet kan innbefatte en krok som i tilknytningstilstanden griper om den øvre enden til det aktuelle flik-ankerkabelforbindelseselementet og er svingbart anordnet på innretningen slik at den kan svinge i samsvar med svingingen av ankerkabelen. Fordelaktig er innretningen forsynt med midler for holding av fangelementkroken i den andre stillingen slik at frigjøringen ikke kan hindres ved at fangelementet beveger seg tilbake.
I en annen utførelsesform er innretningen forsynt med første og andre tilknytningsmidler for fremre og bakre flik-ankerkabelforbindelseselementer, idet disse første og andre tilknytningsmidlene har innbyrdes avstandsplassering og, sett i et sideriss, innretningen med flik-ankerkabelforbindelseselementet og fliken danner et kvadrat med fire hjørnehengsler.
På en måte som er kjent fra det ovennevnte europeiske patentet, kan innretningen for endring av vinkelen mellom flik-ankerkabelforbindelsen og fliken under instal-lasjonen være forsynt med fordelaktig fjernstyrte midler for endring av den relative posisjonen til de første og andre tilknytningsmidler, særlig ved en dreiebevegelse av innretningen i et plan perpendikulært på fliken og inneholdende penetreringsretningen. På den måten kan innretningen også virke som en vinkelinnstiller for vinkelen mellom anordningen bestående flik-ankerkabelforbindelseselementene og fliken og den kan innbefatte en første del og en andre del, forsynt med henholdsvis forbin-delsesmiddelet for ankerkabelen og de første og/eller andre tilknytningsmidlene, idet den første og den andre delen er forbundet med hverandre ved hjelp av et heng-sel og en avstandsplassert løsgjørbar forbindelse, hvilken løsgjørbare forbindelse er utformet til å svikte når det utøves en viss strekkraft i ankerkabelen for en dreiebevegelse av den første og andre delen vekk fra hverandre. I et slikt tilfelle forefinnes tiltakene for både frigjøringen og vinkelendringen i koblings/forbindelsesinnretningen.
Fordelaktig innbefatter den andre delen i det minste det første tilknytningsmiddelet og hengselet er anordnet bakover fra den løsbare forbindelsen.
Vinkelinnstilleren kan være utformet for etter frigjøringen, ved å øke den innbyrdes vinkelen mellom den første og andre delen, å justere vinkelen mellom anordningen bestående av flik-ankerkabelforbindelseselementer og fliken kan innstilles til en første vinkel på nesten 90 grader (vinkelrett eller nesten vinkelrett belastning).
Den løsgjørbare forbindelsen er fordelaktig utformet for løsgjøring ved å svinge ankerkabelen og er fordelaktig utformet for frigjøring ved en bakoverrettet svingebevegelse av ankeret. Den andre vinkelen som er nødvendig for frigjøring av i det minste ett av tilknytningsmidlene, kan strekke seg ut over den første vinkelen slik at derved drifts- eller virkeområdet ikke faller sammen på en uønsket måte. Dette kan for øvrig hindres dersom den andre vinkelen er plassert 5 grader eller mer, fordelaktig 20 grader eller mer, over den første vinkelen. Innretningen kan være utformet for frigjøring av tilknytningsmidlene etter en ytterligere økning av den innbyrdes vinkelen mellom den første og den andre delen. Innretningen kan da være utformet for frigjøring av tilknytningsmidlene først etter at en mellomvinkel mellom den første og den andre delen har blitt gjennomgått. Denne mellomvinkelen kan være 5 grader eller mer, fortrinnsvis 20 grafer eller mer.
I en enkelt og pålitelig utførelse er den første delen og den andre delen forsynt med henholdsvis et kamspor og et drivmiddel som styres av kamsporet for frigjøring av det i det minste ene tilsetningsmiddelet. I en alternativ utførelse kan den første delen ha en stopper mens den andre delen har en kam som utgjør en del av en bevegel sesmekanisme for et fangelement for det i det minste ene tilknytningsmiddelet. Kammen kan dreie seg om hengselet eller leddet mellom den første og den andre delen slik at derved hele strukturen kan gis en enkel og feilsikker utførelse.
Kammen kan være en del av et element som beveges ved stopperen, hvilket element er forbundet med fangelementet ved hjelp av en bevegbar forbindelse så som en stang som er leddet i begge ender.
For å hindre en prematur frigjøring kan det mellom kammen eller det elementet hvorav kammen utgjør en del og den andre delen være anordnet en brytbar forbindelse så som en brytbar bolt. En slik brytbar forbindelse vil ikke svikte med mindre det utøves en forutbestemt kraft, hvoretter frigjøringsmekanismen åpnes.
Ifølge et ytterligere inventivt aspekt foreslås det et anker som er forsynt med en koblings/forbindelsesinnretning ifølge oppfinnelsen.
Ifølge nok et inventivt aspekt, foreslås det en fremgangsmåte for opphenting av et anker som har gravd seg ned i en ankerbunn, hvilket anker har en flik med en leng-deakse og en flik-ankerkabelforbindelse bestående av flik-ankerkabelforbindelseselementer så vel som en koblings/forbindelsesinnretning ifølge oppfinnelsen, anordnet ved den øvre enden av flik-ankerkabelforbindelsen, idet flik-ankerkabelforbindelseselementene ved sine nedre ender er tilknyttet fliken på innbyrdes avstandsplasserte steder i lengdeakseretningen, det i det minste ene forbindelsesmidd-elet frigjøres ved opphenting av ankeret, hvoretter ankeret ved å trekke i ankerkabelen ved koblings/forbindelsesinnretningen, flik-ankerkabelforbindelseselementene og fliken, kan trekkes ut fra bunnen.
Ifølge nok et inventivt aspekt, foreslås det at fremgangsmåten ved bruk av en kob-lings/forbindelsesinnretning ifølge oppfinnelsen og hvormed vinkelen mellom flik-ankerkabelforbindelse og fliken kan endres, at ankerkabelen under ankerets penetrering/installering i forankringsbunnen holdes med en vinkel i forhold til flikens leng-deakse og at ankerkabelen etter eller etter nesten fullført penetrering svinges bakover en første vinkel for derved å bringe ankerkabelen til en stilling i hovedsak perpendikulært på lengdeaksen. De første og andre deler dreier seg i forhold til hverandre for å fullføre installeringen. Ved avslutningen av bruken av ankeret blir ankerkabelen for opphenting av ankeret svingebeveget videre, forbi den første vinkelen, for derved, fordelaktig ikke før bevegelsen har dekket en mellomvinkel å frigjø-re det i det minste ene tilknytningsmiddelet.
De foran nevnte aspekter og tiltak beskrevet og/eller vist i søknaden kan hvor det er mulig også benyttes hver for seg. Nevnte individuelle aspekter kan være gjenstand for avdelte patentsøknader Oppfinnelsen skal nå forklares nærmere ved hjelp av to eksempler som er vist på tegningene, hvor:
Figur 1 er et sideriss av en utførelsesform av en koblings/forbindelsesinnretning ifølge oppfinnelsen; Figurene 2 og 3 viser henholdsvis en første og andre platedel som brukes i innretningen i figur 1; Figurene 4A-C viser tre etterfølgende trinn ved bruk av innretningen i figur 1; Figurene 4D og 4E viser skjematiske riss av tilstander i figurene 4B og 4C; Figurene 5A-E viser fem på hverandre følgende trinn ved bruk av en utførelsesform av et anker ifølge oppfinnelsen, forsynt med en innretning som i figur 1; Figur 6A viser et andre utførelseseksempel av en koblingsinnretning ifølge oppfinnelsen; Figurene 6B-D viser tre etterfølgende trinn for den andre utførelsen av forbindelsesinnretningen ifølge figur 6A, i snitt; og Figur 7 viser den andre utførelsesformen av forbindelsesinnretningen ifølge oppfinnelsen i et perspektivriss, idet figur 7 viser den i figur 6B viste tilstand.
Koblings/forbindelsesinnretningen 1 i figur 1 består av et antall plater 2 og 3, særlig to senterplater 2a, b og to ytre plater 3a, b anordnet på begge sider av senterplatene 2a, b. Platene 2 og 3 er den i figur 1 viste tilstanden fast forbundet med hverandre ved plasseringsstedet for en hengseltapp 4 og en bolt 5. Bolten 5 er forsynt med et bruddelement 40. Der hvor platene 3a, b strekker seg utover senterplatene 2a, b, er platene 3a, b forsynt med et respektivt hull 6 for stasjonær og roterbar tilknytning av en ankerkabel som ikke er vist her. Hullene 6 kan eventuelt være avlange for å muliggjøre en viss bevegelse. Koblings/forbindelsesinnretningen 1 er utformet og dimensjonert slik at det ved hullet 6 kan tas store strekkrefter fra ankerkabelen, hvilke strekkrefter overføres til flik-ankerkabelforbindelseselementet og via disse til en ankerflik for penetrering av ankerfliken i en oppankringsbunn. Platene 3 a, b har begge et ovalt hull 27 hvor hengseltappen 4 er glidbart opptatt.
Senterplatene 2a, b som holdes i en liten innbyrdes avstand, er nær en ende utformet med et hull 7 for tilknytning av et flik-ankerkabelforbindelseselement som ikke er vist her. Flik-ankerkabelforbindelseselementet kan eksempelvis være en kjetting, en vaier eller en kabel.
I det motsatte hjørnet er det anordnet en krok 15, se også figur 2, mellom senterplatene 2a, b. Kroken 17 er dreibart innhengt i platene 2a, b ved hjelp av en hengsel-bolt 17. Den dreibare kroken 15 har en krokåpning 16 som er åpen i retning mot hullet 6 for ankerkabelen og kanten 31 danner et opptaksrom for en øvre ende av flik-ankerkabelforbindelseselementet.
De ytre platene 3a, b er på de sidene som vender mot senterplatene 2a, b forsynt med forhøyninger/forsterkninger 8 og 9. Forhøyningen 9 går over i en finger 10. Fingeren 10 er bøyd og har på den konkave siden en i forhold til Ml (figur 3) kon-sentrisk kant 28. Denne kanten går over i en lengre inn anordnet styrekant 29.
I senterplatene 2a, b er det anordnet en utsparing 30 hvor det ved 11 er innfestet en bladfjær 12. Enden til bladfjæren 12 går mot en slide 13. Sliden 13 kan bevege seg frem og tilbake i rette styringer 14 anordnet i platene 2a, b. Sliden 13 har en åpning 13a hvor fingeren 10 kan gå inn. Sliden 13 går inn i en utsparing 20 i en arm 19 som er dreibart tilknyttet senterplatene 2a, b med en integrert utformet sirkelskive 19a som er innpasset i hull 22 i platene 2a, b. Stangen 22 sin andre ende har et øye 23 hvor en strekkfjær 25 er innhengt. Strekkfjæren 25 sin andre ende er festet til senterplatene 2a, b ved 24. Nær dreiepunktet 22 har armen 19 en stoppflate 21 som i figur 2 går mot en stoppflate 18 på kroken 15, på den siden av dreiepunktet 17 som ligger motsatt krokåpningen 16.
I den på figur 4A viste tilstanden, er koblings/forbindelsesinnretningen 1 ennå ikke utfoldet. Innretningen 1 er i den i figur 5A viste stilling hvor et anker 100 er forsynt med innretningen 1 med en ankerkabel 40 i øyet 6. Sjakkelbolter 45, 46 er anordnet i henholdsvis krokåpningen 16 og hullet 7. Disse sjaklene 43, 44 danner tilknytninger for fleksible flik-ankerkabelforbindelseselementer 41, 42 (vanligvis par av vaiere eller par av kjettinger, innbyrdes avstandsplassert i tegneplanet) og flik-ankerkabelforbindelseselementene 41, 42 er ved sine nedre ender 47, 48 tilknyttet fliken 60 med hengslene eller leddene 49, 50. Fliken 60 har en øvre flate 61, en nedre flate 62 og en fremre kant 63.
Ved trekk i et anker 100 på forankringsbunnen, vil det virke en strekkraft i ankerkabelen 40 i retning A. Fliken 60 vil da penetrere inn i oppankringsbunnen, i retning P. Dette er installasjonstilstanden.
I installasjonstilstanden vil samvirket mellom kreftene som virker på kob-lings/forbindelsesinnretningen 1 være som vist i figur 4A. Platene 2, 3 er fast forbundet med hverandre ved leddforbindelsene 4 og 5.
Når ankeret 100, og da særlig fliken 60, har penetrert tilstrekkelig dypt inn i oppankringsbunnen, er det ønskelig å kunne øke ankerkabelen 40 sin vinkel i forhold til horisontalen. Ankerkabelen svinges da i retning D. Under en slik svingebevegelse vil en terskelverdi for brytekraften til den brytbare bolten 40 ved forbindelsen 5 bli overskredet og bolten 40 vil da bryte slik at forbindelsen 5 brytes. Platene 2 og platene 3 kan da beveges i retning fra hverandre. Denne bevegelsen skjer rundt hengselet eller leddet 4, eventuelt med en viss translatorisk bevegelse i det avlange hullet 27. Når platene 2a, b er svingebeveget med en vinkel større enn 90°, vil leddet 4 få kontakt med den andre enden i det avlange hullet 27, se figur 4B. Fliken 60 vil nå bevege seg forover og nedover helt til man oppnår den tilstanden som er vist i figur 5 hvor ankerkabelen går perpendikulært på fliken 60 sin øvre flate 61, idet ankerkabelens øvre ende er tilknyttet den oppankrede gjenstanden. For å belyse virkemåten, er orienteringen av fliken 60 i figur 5B vist tilsvarende den som er vist i figur 5A, men man vil forstå at fliken 60 i figur 5B i forhold til oppankringsbunnen vil være orientert skrått mot høyre og nedover og at retning A er orientert mot høyre og opp-over.
Når platene 3 svinges i forhold til platene 2, vil fingeren 10 også bevege seg i forhold til styringen 14, men sliden 13 har ennå ikke endret stilling. Sliden 13 holdes fremdeles presset i utsparingen 20 under påvirkningen av kraften til fjæren 12. Armen 19 er derfor fremdeles låst på plass og kroken 15 hindres i å dreie seg.
Etter en viss brukstid, som kan dreie seg om opptil flere år, kan det være behov for å trekke inn ankeret 100. Ankerkabelen 40 svinges da videre i retning E, se figur 5C. Svingevinkelen a kan være 25°. Nå vil platene 3a, b dreie seg videre i forhold til platene 2a, b og sliden 13 vil få kontakt med styrekanten 29 på fingeren 10 (som beveges relativt i retningen E' i passasjen 13a i sliden 13). Sliden 13 vil derfor beveges i retning F mot leddet 4 (sammenlign figurene 4D og 4E). Ved en tilstrekkelig svingebevegelse, eksempelvis over en vinkel på 5° (til sammen eksempelvis 30°
(vinkel P, figur 5D)), vil sliden 13 miste samvirket med utsparingen 20 og stramme-fjæren 25 vil komme til virkning (retning K). Armen 19 dreier seg i retning J om dreiepunktet i hullet 22. Som følge herav vil stoppflaten 21 dreies ut fra banen til kroken 15 sin stoppflate 18 slik at kroken 15 nå kan dreie seg i retning G om leddbolten 17. Dette er vist i figur 4C. Krokåpningen 16 svinges da vekk fra motkanten 31 på platene 2a, b og sjakkelbolten 45 kan gå ut fra krokåpningen 16. Kroken 15 kan eventuelt i en stilling som vist i figur 4C holdes åpen ved at den går mot armen 19 slik at kroken 15 forblir skikkelig åpen. Som følge av forholdet mellom leng-de/flate for kroken 15, armen 19 og sliden 13, vil en stor kraft på kroken 15 omdan-nes til en liten kraft på sliden 13 slik at denne følger bevegelsen til kanten 29 og den tilsiktede ytterligere svingebevegelsen (retning E) slik at de to delene 2, 3 derved ikke vil hindres.
Frontvaierne 41 som også kan ses i figur 5D, er nå frigjort fra kob-lings/forbindelsesinnretningen 1 og innretningen 1 danner nå bare en forbindelse mellom ankerkabelen 40 og de bakre flik-ankerkabelforbindelseselementene 42. Ved å trekke i ankerkabelen 40, utøves en kraft på fliken 60 bare på forbindelses-stedet 50 som befinner seg bak på fliken 60. Som følge herav, vil fliken 60 bli orientert i ankerkabelen A sin trekkretning og trekkes ut fra bunnen i retning I.
En fordel med denne trekkingen av ankeret 100 er at samtlige elementer tas med, herunder også flik-ankerkabelforbindelseselementene og kob-lings/forbindelsesinnretningen.
Forbindelsesinnretningen 101 i figurene 6A-D og i figur 7 innbefatter en indre plate 102 og to ytre plater 103a, b anordnet på hver side av og fast forbundet med hverandre, blant annet ved hjelp av kanten 108. Platene 102 og 103a, b er leddforbundet med hverandre med leddet (bolten) 107. Leddet 107 tjener som en tilknytning for en eller flere bakre vaiere, kabler eller kjettinger som er forbundet med en ankerflik som for øvrig ikke er vist. Senterplaten 102 er forsynt med et dreibart, mer eller mindre krokformet fangelement 115 som kan fange/ta tak i en bolt 116, hvilken bolt 116 danner den øvre enden til en eller flere vaiere, kabler eller kjettinger (ikke vist), hvis nedre ende er tilknyttet et frontområde av den ikke viste ankerfliken. Fangelementet 115 åpner seg i retning bakover.
Ved den enden av platen 103 a, b som vender vekk fra leddet 107 er det anordnet et hull 106. En tilknytningsbolt for en (ikke vist) ankerkabel eller penetreringskabel kan være anordnet der for tilfesting av en ankerkabel som er stasjonær (eventuelt bevegbar i en begrenset grad i et avlangt hull) og dreibar i forhold til innretningen 101. Koblings/forbindelsesinnretningen 106 er utformet slik at hullet 106 kan ta de store strekkreftene i ankerkabelen og overføre disse til flik-ankerkabelforbindelseselementene og via dem til en ankerflik for penetrering av ankerfliken i en oppankringsbunn.
Utførelsen av forbindelsesinnretningen 101 vil nå bli beskrevet nærmere under hen-visning til figurene 6B-D og 7. I den tilstanden som er vist i figur 6A, er hullene 105a og 105b innrettet. Disse hullene er for den brytbare bolten 105.1 figur 6B er den brytbare bolten ikke vist da den har sviktet.
Kanten 108 danner en stoppkant 143 for en stoppkant 142 på platen 102 i den i figur 6A sammenfoldede tilstanden.
I tillegg er det anordnet en stopper 110 på platen 103 a.
På platen 102 er det anordnet en frigjørings/åpningsmekanisme for det krokformede fangelementet 115. På leddbolten 107 er det dreibart anordnet en kamskive 111. Denne innbefatter en kam 112 for samvirke med stopperen 110, en kam 120 som ved hjelp av en stang med leddender 126 er bevegbart forbundet med en ende 127 av fangelementet 115 og en kam 121 hvortil det er dreibart festet en bevegbar stang 123, hvis ende 124 er tilknyttet platen 102 ved hjelp av en brytbar bolt 128. En strekkfjær 125 er innfestet mellom stangen 123 og en bolt 122 som er festet til platen 102. Den enden av strekkfjæren 125 som vender vekk fra bolten 122 er forsynt med en slide 129 som kan gli langs stangen 123.
Hullet 105a for den brytbare bolten er anordnet i en blokk 109, hvilken blokk er forsynt med en kant 144 som kanten 145 på fangelementet 115 kan gå til anslag mot. Fangelementet 115 kan dreie seg om leddbolten 117. Fangelementet 115 har en åpning som er omtrent halvsirkulær og er orientert bakover. Sammen med en konkav kant 131 i blokken 150 som er festet til platen 102, kan elementet klemme bolten 116 fast.
I den tilstanden som er vist på figur 6B, er dreiestillingen til kamskiven 111 låst ved hjelp av stangen 123 og den brytbare bolten 128.
I tilstanden på figur 6B har man nesten kommet frem til den tilstanden som er vist i figur 5B.
I tilstanden på figur 6A er platen 102 dreiet i maksimal grad mellom platene 103a, b. Stillingen er låst ved hjelp av brytebolter 105.
Ved inntrekking av et anker med bruk av forbindelsesinnretningen 101 vil det i ankerkabelen oppstå en viss strekkraft. Brytebolten 105 vil brytes, på samme måte som i det foregående eksempelet. Platen 103a, b og platen 102 vil da dreie seg i forhold til hverandre slik det er vist i figurene 6B-D.
Det er ønskelig at frontvaierne til fliken løsnes fra forbindelsesinnretningen 101, på samme måte som beskrevet i det forrige eksempelet. Vinkelen mellom platene 103a, b og platene 102 kan økes (ytterligere) med en videre svingebevegelse av ankerkabelen i retning D. Etter en svinging (i tillegg) over for eksempel 10°, vil stopperen 110 gå mot kammen 112. Dette er vist i figur 6C. I tilfelle av en ytterligere svingebevegelse av platene 103a, b, vil stopperen 110 utøve en kraft i retning K mot kammen 112, og som et resultat presses kamskiven 111 i retning L. Kammen 121 vil da utøve en strekkraft på stangen 123 helt til en forutbestemt kraft på den andre brytebolten 128 overskrides. Denne kraften kan eksempelvis være 10 tonn. Fordi man har brytebolten 128, hindres en utilsiktet aktivering av frigjøringen av frontvaierne.
Etter at stangen 123 nå er gjort bevegbar, vil kamskiven 111 kunne svinge videre, påvirket av stopperen 110 som beveges videre i retning K som følge av videresving-ingen av platene 103a, b. På denne måten beveges kammen 120. Derved utøves det en kraft i retning L på delen 127 av fangelementet 115 via stangen med leddendene 126. Som følge herav vil fangelementet 115 dreie seg i retning M hvorved enden gir etter i retning N og bolten 116 frigjøres og kan gå ut i retning H. Dette er vist i figur 6D.
Figur 6D viser også at den maksimale dreiestillingen for platene 103a, b i forhold til platen 102 nås med anslag av stopperen 110 mot blokken 151 som er festet til platen 102. Kammen 112 hindres i å dreie seg videre av blokken 151. Sliden ved enden av strekkfjæren 125 forskyves langs stangen 123, opp til en endestopper på stangen. Som følge av strekkfjæren 125 sin forbindelse med stangen 123, hindres blant annet at den etter svikt av brytebolten 102 avbøyes slik at den eventuelt vil kunne hindre andre deler i å bevege seg.
For bruk av forbindelsesinnretningen 101 etter en inntrekking av ankeret, blir platene 103a, b og 102 dreid igjen og en ny brytebolt 105 settes inn. Deretter anordnes en tapp 116 på de fremre flik-ankerkabelforbindelsesvaierne anordnet i platen 102. Stangen med leddendene 126 svinger tilbake og også kamskiven 111 dreier seg tilbake. Som følge av fjæren 125, vil stangen 123 føres til en stilling nær hullet 124. Nå kan en ny brytbar bolt 128 plasseres for låsing av stillingen til kamskiven 111 og således for låsing av kroken 115.
Så lenge som platene 103a, b og 102 holdes i den sammenholdte stillingen ved hjelp av brytebolten 105, se figur 6A, vil bolten 116 ikke påvirkes av frigjøringsmeka-nismen.
Det skal nevnes at når det foran er snakk om første og andre tilknytningsmidler, så kan dette også leses som første og andre tilknytninger.
Det skal videre bemerkes at når det i beskrivelsen er omtalt midler for holding av fangelementet i den andre stillingen, så kan dette også leses som en holder for holding av fangelementet i den andre stillingen.
Videre skal det nevnes at der hvor det i beskrivelsen er vist til midler for endring av den relative posisjonen til de første og andre tilknytningsmidler, kan dette også leses som en forskyvningsinnretning for endring av den relative posisjonen til de førs-te og andre tilknytninger.

Claims (21)

1. Innretning (1) for forbindelse av en ankerkabel (40) til et anker (100), hvilket anker (100) har en flik (60) og i samsvar med en penetreringsretning (P) kan penetreres inn i en forankringsbunn ved utøvelse av en strekkraft i ankerkabelen (40), hvilken innretning har et tilknytningsmiddel (6) for tilknytning av en ankerkabel (40) til innretningen (1) og minst to tilknytningsmidler (15, 16;7) for tilknytning av to flik-ankerkabelforbindelseselementer (41, 42) som er tilknyttet fliken (60) på steder som er innbyrdes avstandsplasserte i en penetreringsretning, idet i det minste ett av tilknytningsmidlene (15, 16) er utformet for frigjøring ved svingning av ankerkabelen (40) i forhold til innretningen, der i det minste ene tilknytningsmiddelet (15, 16) ved den nevnte svingebevegelsen av ankerkabelen (40) kan beveges mellom en første stilling (Fig. 5C) i hvilken det nevnte flik-ankerkabelforbindelseselementet (41) er tilknyttet til innretningen og en andre stilling (Fig. 5D) i hvilken flik-ankerkabelforbindelseselementet (41) kan frigjøres fra innretningen, idet innretningen er har første og andre tilknytningsmidler (15, 16;7) for henholdsvis fremre og bakre flik-ankerkabelforbindelseselementer (41, 42), hvilke første og andre tilknytningsmidler har innbyrdes avstand, idet sett i siderisset, innretningen med flik-ankerkabelforbindelseselementene (41, 42) og fliken (60) danner et kvadrat med fire hjørneledd, idet innretningen er forsynt med fordelaktig fjernstyrbare midler for endring av den relative posisjonen til de første og andre tilknytningsmidler, særlig ved å svinge innretningen i et plan perpendikulært på fliken (60) med bibe-hold av penetreringsretningen, og idet innretningen er utformet som en vinkelinnstiller for vinkelen mellom anordningen bestående av flik-ankerkabelforbindelseselementene (41, 42) og fliken (60), idet den innbefatter en første del (2) og en andre del (3), forsynt med henholdsvis forbindelsesmidler (6) for ankerkabelen (40) og de første og/eller andre forbindelsesmidlene (15, 16;7), idet den første (2) og den andre delen (3) er forbundet med hverandre ved hjelp av et ledd (4) og en avstandsplassert løsgjørbar forbindelse (5), karakterisert vedat den løsgjørbare forbindelsen (5) er beregnet til å svikte ved overskridelse av en viss strekkraft i ankerkabelen (4) for å til- late at den første delen (2) og den andre delen (3) kan svinge vekk fra hverandre.
2. Innretning ifølge krav 1, karakterisert vedat det i det minste ene tilknytningsmiddelet (15, 16) er utformet for frigjøring ved en svingebevegelse av ankerkabelen (40) i et plan som inneholder penetreringsretningen (P) og de to tilknytningsmidlene (15, 16;7), særlig med en bakoverrettet (relativt penetreringsretningen) svingebevegelse av ankerkabelen (40).
3. Innretning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert vedat det i det minste ene tilknytningsmiddelet er utformet for frigjøring av de sett i penetreringsretningen fremre flik-ankerkabelforbindelses-elementer (41).
4. Innretning ifølge krav 1, karakterisert vedat det i det minste ene tilknytningsmiddelet innbefatter et fangelement (15) som er bevegbart fra den første (Fig. 5C) til den andre stillingen (Fig. 5D) ved en dreiebevegelse i forhold til innretningen som respons på ankerkabelens (40) svingebevegelse.
5. Innretning ifølge krav 4, karakterisert vedat fangelementet innbefatter en krok som i tilknytningstilstanden griper om den øvre enden av det aktuelle flik-ankerkabelforbindelseselementet (41) og er svingbart anordnet i innretningen.
6. Innretning ifølge krav 4 eller 5, karakterisert vedat den videre omfatter midler for holding av fangelementet i den andre stillingen.
7. Innretning ifølge krav 1, karakterisert vedat den andre delen innbefatter i det minste det første tilknytningsmiddelet og at leddet er anordnet bakover relativt den løs-gjørbare forbindelsen.
8. Innretning ifølge krav 1 eller 7, karakterisert vedat vinkelinnstilleren er utformet til etter en fri-gjøring med økning av den innbyrdes vinkelen mellom den første og den andre delen og innstille vinkelen mellom anordningen bestående av flik- ankerkabelforbindelseselementer (41, 42) og fliken (60) til en første vinkel på nesten 90 grader.
9. Innretning ifølge krav 8, karakterisert vedat den løsgjørbare forbindelsen er utformet for frigjøring ved en bakoverrettet svingebevegelse av ankerkabelen (40).
10. Innretning ifølge krav 8 eller 9, karakterisert vedat den andre vinkelen som nødvendig for frigjø-ring av i det minste ett av tilknytningsmidlene strekker seg forbi den første vinkelen.
11. Innretning ifølge krav 10, karakterisert vedat den andre vinkelen er anordnet 5 grader eller mer, fordelaktig 20 grader eller mer, forbi den første vinkelen.
12. Innretning ifølge ethvert av kravene 8-11, karakterisert vedat innretningen er utformet til etter en ytterligere økning av den innbyrdes vinkelen mellom den første og den andre delen, å frigjøre de nevnte tilknytningsmidlene.
13. Innretning ifølge krav 12, karakterisert vedat innretningen er utformet for frigjøring av tilknytningsmidlene først etter at en mellomvinkel mellom den første og den andre delen er passert.
14. Innretning ifølge krav 13, karakterisert vedat mellomvinkelen er 5 grader eller mer, fortrinnsvis 20 grader eller mer.
15. Innretning ifølge krav 1, karakterisert vedat den første delen og den andre delen er utformet henholdsvis med et kamspor og et drivmiddel som styres av kamsporet for frigjøring av det i det minste ene tilknytningsmiddelet.
16. Innretning ifølge krav 1, karakterisert vedat den første delen har en stopper og at den andre delen har en kam som er en del av en bevegelsesmekanisme for et fangelement for det i det minste ene tilknytningsmiddelet.
17. Innretning ifølge krav 16, karakterisert vedat kammen er dreibar om leddet mellom den førs-te og den andre delen.
18. Innretning ifølge krav 16 eller 17, karakterisert vedat kammen er en del av et element som kan beveges med stopperen, hvilket element er forbundet med fangelementet ved hjelp av en bevegbar forbindelse så som en stang med ledd i begge ender.
19. Innretning ifølge krav 16, 17 eller 18, karakterisert vedat det mellom kammen eller det elementet som kammen er den del av og den andre delen er anordnet en brytbar forbindelse, så som en brytbar bolt.
20. Anker (100), karakterisert vedå være forsynt med en innretning ifølge ethvert av de foregående krav.
21. Anker (100) ifølge krav 20, karakterisert vedat flik-ankerkabelforbindelseselementene (41, 42) er bøybare og fordelaktig består av vaiere eller kjettinger.
NO20073526A 2004-12-07 2007-07-09 Anordning for et anker med en opphentingstilpasning NO337951B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1027677 2004-12-07
PCT/NL2005/000841 WO2006062397A1 (en) 2004-12-07 2005-12-07 Device for an anchor with a retrieval provision

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20073526L NO20073526L (no) 2007-08-15
NO337951B1 true NO337951B1 (no) 2016-07-18

Family

ID=34974660

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20073526A NO337951B1 (no) 2004-12-07 2007-07-09 Anordning for et anker med en opphentingstilpasning

Country Status (12)

Country Link
US (1) US7475650B2 (no)
EP (1) EP1819586B1 (no)
CN (1) CN100545034C (no)
AT (1) ATE502843T1 (no)
AU (1) AU2005312410B2 (no)
BR (1) BRPI0518640A2 (no)
DE (1) DE602005027107D1 (no)
ES (1) ES2363351T3 (no)
HK (1) HK1106481A1 (no)
NO (1) NO337951B1 (no)
PT (1) PT1819586E (no)
WO (1) WO2006062397A1 (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR101301628B1 (ko) 2012-01-04 2013-08-29 바다중공업 주식회사 선박용 후크장치
GB2522196B (en) * 2014-01-15 2016-02-10 Fe Anchor Corp Anchor with shank retaining fastener
CN106081015A (zh) * 2016-06-28 2016-11-09 河北工业大学 一种水下航行器回收杆
CN115230874B (zh) * 2022-09-21 2022-12-27 海之韵(苏州)科技有限公司 一种船舶用防断裂船锚结构及其使用方法

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0802111A2 (en) * 1992-12-01 1997-10-22 Vrijhof Ankers Beheer B.V. Handling system for anchor
WO1998036963A1 (en) * 1997-02-24 1998-08-27 Vrijhof Ankers Beheer B.V. Anchor and method of uncoupling for such anchor
US5901990A (en) * 1995-01-20 1999-05-11 Mcmillan; John H. Toggle locking release mechanism

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3450088A (en) * 1967-06-21 1969-06-17 William Guier Anchor having pivotable flukes
JPS58178075A (ja) 1982-04-13 1983-10-18 Takayasu Sangyo:Kk ガス遮断装置
JPS63315395A (ja) * 1987-06-19 1988-12-23 Satoru Kobayashi アンカ−の根がかり解放装置
JPH0662111B2 (ja) * 1989-05-19 1994-08-17 悟 小林 アンカーの根がかり解放装置
JP2914696B2 (ja) * 1990-02-10 1999-07-05 悟 小林 アンカーの根がかり解放装置
NL9220023A (nl) * 1991-08-16 1994-06-01 Vrijhof Ankers Beheer Bv Anker, ankervloei en verankeringswerkwijzen.
GB9514964D0 (en) * 1995-07-21 1995-09-20 Brupat Ltd Anchoring apparatus and method
BR9903032A (pt) 1999-02-25 2001-10-09 Rio Offshore Ltda âncora de carga vertical tipo dea

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0802111A2 (en) * 1992-12-01 1997-10-22 Vrijhof Ankers Beheer B.V. Handling system for anchor
US5901990A (en) * 1995-01-20 1999-05-11 Mcmillan; John H. Toggle locking release mechanism
WO1998036963A1 (en) * 1997-02-24 1998-08-27 Vrijhof Ankers Beheer B.V. Anchor and method of uncoupling for such anchor

Also Published As

Publication number Publication date
AU2005312410A1 (en) 2006-06-15
ES2363351T3 (es) 2011-08-01
ATE502843T1 (de) 2011-04-15
CN101098814A (zh) 2008-01-02
PT1819586E (pt) 2011-06-30
DE602005027107D1 (de) 2011-05-05
US20070261628A1 (en) 2007-11-15
EP1819586B1 (en) 2011-03-23
HK1106481A1 (en) 2008-03-14
NO20073526L (no) 2007-08-15
EP1819586A1 (en) 2007-08-22
US7475650B2 (en) 2009-01-13
WO2006062397A1 (en) 2006-06-15
CN100545034C (zh) 2009-09-30
AU2005312410B2 (en) 2011-09-01
BRPI0518640A2 (pt) 2008-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO337951B1 (no) Anordning for et anker med en opphentingstilpasning
AU604437B2 (en) Anchor retrieving device
US10118672B2 (en) Anchor
EP3126212B1 (en) Chain stopper
US4721054A (en) Anchor device
WO1993003958A2 (en) Anchor, anchorfluke and methods for anchoring
US20130032077A1 (en) Offshore Marine Anchor
GB2441322A (en) Coupler with gravity operated latch
NO320059B1 (no) Anker og fremgangsmate for frigjoring av slikt anker
US8689718B2 (en) Rigid quick connect mooring device
NO337644B1 (no) Koplingssammenstilling for fortøyningssammenstilling for fortøyningskjetting og langstrakt element for bruk deri
NO136549B (no)
CA1080046A (fr) Dispositif de regulation de transmission des efforts d'ancrage
NO20012294L (no) LÕseanordning
NO323207B1 (no) Utlosningsmekanisme for livbat til sjo
NO20160477A1 (en) A tool for operating a chain stopper
NL9101396A (nl) Anker en verankeringswerkwijze.
BRPI0905240A2 (pt) gancho disparador e método de operação
WO2013186599A1 (en) Anchor for vessels
NO166738B (no) Anordning ved takrenner.

Legal Events

Date Code Title Description
CHAD Change of the owner's name or address (par. 44 patent law, par. patentforskriften)

Owner name: STEVLOS B.V., NL