NO335692B1 - Fremgangsmåte for å bestemme naturen for strata under sjøbunnen omfattende analyse av den registrerte oppoverrettede elektromagnetiske bølgefeltkomponent - Google Patents

Fremgangsmåte for å bestemme naturen for strata under sjøbunnen omfattende analyse av den registrerte oppoverrettede elektromagnetiske bølgefeltkomponent Download PDF

Info

Publication number
NO335692B1
NO335692B1 NO20045628A NO20045628A NO335692B1 NO 335692 B1 NO335692 B1 NO 335692B1 NO 20045628 A NO20045628 A NO 20045628A NO 20045628 A NO20045628 A NO 20045628A NO 335692 B1 NO335692 B1 NO 335692B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
wave field
wave
seabed
field
upward
Prior art date
Application number
NO20045628A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20045628L (no
Inventor
Lasse Amundsen
Original Assignee
Electromagnetic Geoservices As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Electromagnetic Geoservices As filed Critical Electromagnetic Geoservices As
Publication of NO20045628L publication Critical patent/NO20045628L/no
Publication of NO335692B1 publication Critical patent/NO335692B1/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V3/00Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation
    • G01V3/08Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation operating with magnetic or electric fields produced or modified by objects or geological structures or by detecting devices
    • G01V3/083Controlled source electromagnetic [CSEM] surveying
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V3/00Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation
    • G01V3/12Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation operating with electromagnetic waves
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V3/00Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation
    • G01V3/38Processing data, e.g. for analysis, for interpretation, for correction

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)

Abstract

Fremgangsmåte for å behandle en elektromagnetisk bølgefeltrespons under logging på sjøbunnen. Bølgefeltet deles opp slik at dets komponenter i retningen oppover og nedover skilles fra hverandre, idet den siste komponenten representerer refleksjoner fra sjøoverflaten, mens den første komponenten representerer refleksjoner og refraksjoner fra strata nede i sjøbunnen, og føres til analyse.

Description

Fagfelt
Denne oppfinnelse gjelder innhenting av elektromagnetiske data og behandling av slike data. Særlig gjelder oppfinnelsen et system og en fremgangsmåte for å skille de enkelte komponenter fra hverandre i et elektromagnetisk bølgefelt.
Bakgrunn
Marin elektromagnetisk undersøkelse er et viktig verktøy for lokalisering av hydrokarbonreservoarer til havs og å overvåke hydrokarbonproduksjonen under utvinning for å styre reservoarutnyttelsen. En kjent fremgangsmåte for marin elektromagnetisk teknikk involverer bruken av en elektromagnetisk kilde og mottakerkabler slik det er beskrevet i vårt patentskrift WO 01/57555. Elektromagnetisk energi som genereres i denne kilde blir sendt ut både oppover i vannsøylen over og nedover i formasjonen under sjøbunnen. De bølger som sendes nedover blir da delvis reflektert og avbøyd i de enkelte lag nede i grunnen, og energien i de reflekterte og avbøyde bølger vil gå oppover fra disse lag og kunne registreres i en mottakersammenstilling (et array). Særlig kjenner man til at hydrokarbonreservoarer gir kraftig energispredning ved bryting, og dette er av interesse for avbildning av hydrokarbonforekomstene.
Elektromagnetisk undersøkelse kompliseres imidlertid ved bølger som mottas i mottakersammenstillingen, som nedovergående refleksjons- og refraksjonsenergi, etter refleksjon og bryting i grenseflaten mellom luft og vann ved vannoverflaten. Denne grenseflate er egentlig en effektiv reflektor og et effektivt brytningsmedium, og følgelig vil de bølger som brer seg nedover være vanskelige å skille fra de oppovergående bølger fra en flate nede i grunnen. Den nedoverrettede energi skyldes både direkte utbredelse fra den elektromagnetiske kilde etter refleksjon fra grenseflaten mellom luft og vann, og en energi som først er reflektert fra en flate i grunnen og deretter går opp til grenseflaten luft/vann.
Refleksjoner og bryting i vannoverflaten representerer altså et betydelig problem. Dersom slike reflekterte eller brukte bølger ikke blir dempet tilstrekkelig vil de nemlig kunne interferere med og overlappe primære refleksjoner og brytinger fra en flate i grunnen.
På denne bakgrunn er det et mål med oppfinnelsen å komme frem til en fremgangsmåte for å behandle et elektromagnetisk bølgefelt (et EM-bølgefelt) hvor denne vanskelighet reduseres til et minimum.
Av dokumenter som viser kjent teknikk nevnes:
URSIN, B: «Review of elastic and electromagnetic wave propagation in horizontally layered media». GEOPHYSICS, 1983.08.01. SOCIETY OF EXPLORA-TION GEOPHYSICISTS, US. Vol. 48, Nr. 8. Sider: 1063 - 1081. ISSN 0016-8033 omhandler en gjennomgang av elastisk og elektromagnetisk bølgeutbredelse i horisontalt lagdelte media, og beskriver bølgefeltseparasjon for elektromagnetiske bølgefelt.
US4168484A omhandler måling av enten usammenhengende eller kontinuerlig impedans-overganger i ulike medier for å identifisere eller avgrense deres egenskaper og natur ved å overføre strålingsenergi til slike medier for å produsere reflekterte bølger der-fra. Omfattende dekonvolvering av de utgående og returnerende bølger, og integrere den resulterende refleksjon impuls-respons-funksjon, slik som å muliggjøre hensiktsmessig tolkning av det resulterende bilde for identifisering og beslektede formål.
US6101448A omhandler fremgangsmåte for svekking av multipler i signaler registrert under en marin seismisk undersøkelse omfattende bruk av et flerkomponent datasett fra undersøkelsen, og summere valgte komponenter av datasettet etter filtrering av komponenter med et filter som kombinerer registrerte data fra mer enn en mottaker-plassering og opererer uten å skille mellom P- og S-bølgedata.
Oppsummering
Således har man ifølge oppfinnelsen kommet frem til en fremgangsmåte for å behandle et slikt bølgefelt, ved å dekomponere det til eller løse det opp i sine enkelte bølgefeltkomponenter, nemlig de oppoverrettede og nedoverrettede bestanddeler og deretter analysere den oppoverrettede bestanddel i form av bølgefeltkomponenter. Optimal behandling, analyse og tolkning av elektromagnetiske data krever imidlertid full informasjon om bølgefeltet i sin opprinnelse, slik at dette kan løses opp slik at de oppoverrettede og nedoverrettede komponenter kan skilles fra hverandre.
På et sted like over eller under sjøbunnen vil refleksjoner og refraksjoner ved vannoverflaten alltid være nedoverrettede bølgemodi, og de refleksjoner og refraksjoner som har interesse fra en flate nede i grunnen vil være motsattrettede, nemlig oppoverrettede bølgemodi. Oppløsningen eller dekomponeringen av det elektromagnetiske bølgefelt til oppoverrettede og nedoverrettede komponenter like over eller under sjøbunnen vil bringe vannoverflaterefleksjonene og -refraksjonene til den nedoverrettede komponent, mens flaterefleksjoner fra grunnen og refraksjoner i denne vil inneholdes i den oppoverrettede komponent.
Det er således et ytterligere mål med denne oppfinnelse å komme frem til en teknikk som deler opp de elektromagnetiske bølger som er registrert langs en eller flere mottakersammenstillinger, til oppoverrettede og nedoverrettede bølgekomponenter.
Fortrinnsvis utføres denne oppløsning av bølgefeltet til sine enkelte komponenter ved bruk av de kjente Maxwells likninger:
for elektriske og magnetiske felter, henholdsvis i et isotropisk medium, hvor:
xE og xH egentlig skulle vært skrevet * E og x//, idet kryssymbolet betyr vektormultiplikasjon med det elektriske felt E hhv. magnetfeltet H, hvor x = (xi, x2, x3) angir et fast koordinatsystem hvis dybdeakse er rettet positivt nedover og x3= z, og hvor |i er magnetisk permeabilitet, e er magnetisk permittivitet og er er elektrisk ledningsevne, alle som funksjon av høyden z: u = u(z), e=e(z) og a = cr(z).
Denne teknikk kan brukes på elektromagnetiske data som er registrert over et arealgitter, langs en profil (linje) eller i enkelte mottakerstasjoner. Hver registrert komponent av det elektromagnetiske bølgefelt bør kalibreres på riktig måte før oppløsningsteknikken anvendes. En slik kalibrering sikrer at feltkomponentene så godt som mulig tilfredsstiller Maxwells likninger, og fortrinnsvis omvandles likningene (1) og (2) ovenfor ved bruk av en fouriertransformasjonsfunksjon med hensyn til tid og horisontalkoordinat i rommet.
Det er et ytterligere mål med oppfinnelsen å komme frem til en tilnærmings-teknikk som egner seg for tilpasning og bruk for registrerte elektromagnetiske data fra separate mottakerstasjoner, dvs. hvor man ikke trenger noen summering eller integrasjon over disse.
Fortrinnsvis utledes den oppoverrettede komponent av EM-bølgefeltet ved hjelp av følgende formler:
Der betyr U<*E1>) den oppoverrettede komponent av Ei, idet Ei er det elektriske felt i en første horisontal retning, U(<E2>) er den oppoverrettede komponent av E2, og E2er det elektriske felt i andre horisontal retning. Videre er Hi og H2magnetfeltet i den første henholdsvis andre retning, C er utbredelseshastigheten for bølgene, og E er den komplekse permittivitet.
Ved å bruke Maxwells likninger får man på denne måte en ny fremgangsmåte for oppløsning av et marint elektromagnetisk bølgefelt til oppoverrettede og nedoverrettede bølgekomponenter. Virkningene som skyldes grenseflaten luft/vann kan da fjernes eller neddempes i et opp/ned-oppløsningstrinn. Analysen fører til resultater uttrykt ved at filteret for filtrering av bølgenummer eller utbredelseshastighet ("langsomhet") kan multipliseres med de elektromagnetiske data etter fouriertransformasjon, til et domene eller plan for nettopp bølgenummeret eller "langsomheten". Etter bølgefeltoppløsningen blir de filtrerte data inversfouriertransformerte til et romdomene eller -plan for ytterligere prosessering, analyse eller tolkning. For vertikalgående plane bølger vil oppløsnings-filtrene være uavhengige av "langsomheten", hvorved filtrene blir enkle skalare verdier. Bølgefeltoppløsningen kan deretter utføres direkte i romdomenet. I dette tilfelle utføres skillet mellom oppover- og nedoverrettede bølgekomponenter for hver enkelt mottakerstasjon, i det elektromagnetiske eksperiment, og samme skalamodell kan brukes til å løse opp på tilnærmet måte det elektromagnetiske bølgefelt i oppoverrettede og nedoverrettede komponenter, også for det elektromagnetiske bølgefelt som brer seg utover i ikke vertikal retning.
For separeringen i oppover- og nedoverrettet bølgebevegelse like over sjøbunnen vil oppløsningsfiltrene være avhengige av vannets materialparametere. For slik kompo-nentoppdeling like under sjøbunnen trengs informasjon til filtrene om den komplekse bølgehastighet og den komplekse permittivitet (eller resistiviteten, den inverse størrelse av permittiviteten) av sjøbunnmaterialet, eller et estimat over denne hastighet må utføres.
I og med oppfinnelsen har man således en fremgangsmåte for å bestemme naturen av de enkelte strata under sjøbunnen, og en fremgangsmåte for å utnytte dette går ut på å påtrykke et elektromagnetisk bølgefelt på disse strata, registrere en respons på påtrykket og behandle bølgefeltet som beskrevet ovenfor, idet disse stratas natur vil kunne utledes ved analyse av den oppoverrettede komponent i den registrerte bølgefeltrespons.
Fortrinnsvis påtrykkes EM-feltet ved hjelp av en sender som anordnes ved eller på sjøbunnen, og bølgefeltresponsen registreres i en mottaker som også anordnes der. Fortrinnsvis sendes ved en frekvens på mellom 0,01 og 20 Hz.
Antennen og mottakers med kan være dipolantenne, men andre sender- og mottakerutrustninger kan naturligvis også brukes. Bølgefeltet påtrykkes gjerne i perioder på mellom 3 sekunder og 60 minutter.
De nødvendige magnetiske målinger kan tas ved hjelp av kjente magneto-telluriske instrumenter, eller man kan bruke integrert måleutrustning for registrering av både elektriske og magnetiske felter.
Beskrivelsen av oppfinnelsen nevner her sjøen/havet og sjøbunnen, men det er også klart at dette like gjerne kan gjelde innenlands marine systemer i forbindelse med vannmasser, så som innsjøer, elvedeltaer etc.
Oppfinnelsen kan i praksis utføres på forskjellig måte, og én tilnærmelse for oppløsning av bølgebeltet skal nå gjennomgås i detalj som et eksempel, slik at det illustreres hvordan utledningen av formler for de oppoverrettede bølgefeltkomponenter<g>jøres.
Først skal Maxwells kjente likninger gjennomgås, deretter vises hvordan det elektromagnetiske bølgefelt kan løses opp i sine enkelte komponenter, nemlig oppoverrettede og nedoverrettede bølger.
En liste over de mest brukte symboler er gitt i tillegg A.
Maxwells likninger
Vi skal først vise hvordan Maxwells likninger kan transformeres til det vi her vil kalle "det frekvens-horisontale bølgénummerdomene". La x være lik (x(, x2)x3) og angi et fast koordinatsystem hvis dybdeakse x3, her også kalt sett, som har positiv retning nedover fra horisontalplanet xi, x2. I det aktuelle tilfelle antas at sjøbunnen har tre materialparametere av interesse: Den magnetiske permeabilitet fi, den magnetiske permittivitet e og den elektriske ledningsevne er. Disse tre størrelser regnes ikke å variere i horisontalplanet xls x2, idet dette da uttrykkes som
Maxwells likninger for det elektriske og magnetiske felt vil i samsvar med den konvensjonelle lære være, for et isotropisk medium:
hvor E er det elektriske felt og H er det magnetiske felt. Ved fouriertransforrnasjon som funksjon av tiden og horisontalplanet (xi, x2,) fremkommer: og dens inverse uttrykk:
Fouriertransformasjonen av likningene 1 og 2 gir videre: hvor Ef = Ei(ki, k2, z, o) er det transformerte elektriske felt, etc. Videre er 6 den komplekse permittivitet
Differensiallikningen på matrisevektor form
Likningene 5-8 kan skrives som en ordinær matrisevektor-differensiallikning
hvor b er en bølgevektor med rangen 4x1 som vist i likning 12 nedenfor:
Systemmatrisen A er en 4x4 matrise delt opp i fire 2*2 undermatriser hvis diagonalledd er null:
Undermatrisene Ai og A2 i denne matrise er symmetriske:
Ai og A2 er funksjoner av parametrene i Maxwellslikninger (og derfor også funksjoner av den tredje dimensjon, dybden x3 eller z) og av størrelsen pjgitt ved likning 10.
DEKOMPONERING I OPPOVER- OG NEDOVERRETTEDE BØLGER
For dekomponeringen av det elektromagnetiske felt i oppover- og nedoverrettede bølger vil det være nødvendig å finne de såkalte egenverdier og egenvektorer for systemmatrisen A for gitte bølgenumre og frekvenser. Bølgevektoren b kan dekomponeres i oppoverrettede bølger som det første ledd i formelen 15 nedenfor og i nedoverrettede bølger, som det andre ledd i samme form:
hvor UT = [i/,, U2] pgDT = [ d{, D2\ ut fra den lineære transformasjon b = Leo, (16)
hvor L er den lokale egenvektormatrise for A (det vil si at hver spalte i matrisen L er en egenvektor).
Siden L er egenvektormatrisen for A følger at A - LAL' 1, hvor A er diagonalmatrisen for de tilsvarende egenverdier av A:
Egenverdiene av A
Egenverdiene A er:
Egenvektormatrisen av A
Egenvektormatrisen av A kan settes opp som : og dens inverse matrise blir da:
Oppoverrettede og nedoverrettede bølger
Fra likning (16) er disse bølger gitt ved likningen:
idet dette kan uttrykkes som: Som vist nedenfor er størrelsene Ui, Di, U2 og D2 definert slik at
Dette innebærer at Ui og Di er den oppoverrettede henholdsvis nedoverrettede komponent i magnetfeltet Hi, mens U2og D2er de tilsvarende komponenter i magnetfeltet H2. Skaleringen av disse bølger er imidlertid ikke unik. Nedenfor skal vi vise at disse bølger og gitt av likning 27 kan skaleres slik at deres sum akkurat blir de oppoverrettede henholdsvis nedoverrettede bølgekomponenter i de elektriske felt Ei og E2, hvor de oppoverrettede komponenter og dessuten de oppoverrettede komponenter i magnetfeltet Hi og H2ikke vil inneholde nedoverrettede refleksjoner og refraksjonskomponenter forårsaket av sjøoverflaten. Etter dekomponering av det målte elektromagnetiske felt i oppoverrettede og nedoverrettede bølgefelt vil refleksjonene og refraksjonskomponentene fra overflaten måtte høre til den nedoverrettede del av feltene. Bølgefeltene i begge retninger underlegges deretter invers fouriertransformasjon for å komme frem til romrepresentasjon, ved bruk av likning 4.
Bølgekomponentene i begge retninger, av H]og H2.
Likning 28 er lett å verifisere ved å summere Ui og Di henholdsvis U2 og D2ut fra likning 27. Bølgefeltene Ui og Di tolkes som de oppover- henholdsvis nedoverrettede komponenter i magnetfeltkomponenten Hj, mens bølgefeltene U2 og D2tolkes som de oppoverrettede og nedoverrettede komponenter av magnetfeltkomponenten H2. Det innføres nå:
Særlig er de oppoverrettede komponenter (se likningene 24 og 25) av interesse:
Likningene 32 og 33 er de mest generelle formler for den elektromagnetiske bølgefelt dekomponering av magnetfeltkomponentene til oppoverrettede bølger. Skjemaene krever at mottakerstasjonene må være fordelt over et areal på sjøbunnen, slik at det elektromagnetiske bølgefelt kan transformeres til det såkalte "langsomhetsdomene". Dekomponeringsskjemaene (32) og (33) vil være gyldige for et tredimensjonalt innhomogent område i grunnen.
Det spesielle tilfelle hvor: p2= 0
Når et elektromagnetisk eksperiment kjøres langs en enkelt profil vil de tilhørende elektromagnetiske data bare tilgjengelige langs en linje. Magnetfeltkomponentene Htog H2kan da på riktig måte dekomponeres i sine oppoverrettede og nedoverrettede bølger dersom man antar at grunnen har dimensjonen 2,5 D (idet dette betyr at det ikke foreligger noen variasjoner i mediumparametrene for grunnen i tverrprofilretningen). Uten tap av generalitet kan man da orientere koordinatsystemet slik at det elektromagnetiske bølgefelt kommer til å bre seg utover i horisontalplanet xbx3, slik at p2= 0, Da kan man sette inn q2= c'\ q = q1(i likning (32) og får da:
Likning (34) viser at man for å fjerne den nedoverrettede reflekterte og refraksjonsfrembrakte energi fra magnetfeltet H| må kombinere registreringen av denne større H]med en registrering av et skalert (filtrert) elektrisk felt E2. Tilsvarende vil den oppoverrettede komponent av H2-feltet være:
Likningene (34) og (35) er strengt gyldige bare under antakelsen av 2,5 D for grunnen (jorden). For enkle profildata over en 3D grunnantakelse ved likningene (34) og (35) kan disse fremdeles brukes som tilnærmede løsningselementer for å dempe den nedoverrettede energi i magnetfeltkomponentene Hi og H2.
Spesialtilfelle: pt = p2= 0
Spesialtilfellet med vertikalt utbretteelektromagnetiske plane bølger med
p, = p2= 0, slik at qi= q2= q = c"<1>gir ved innsetting i likningene (32) og (33):
Selv om likningene (36) og (37) bare strengt er gyldige for en vertikal plan bølgeutledelse, brukt som en dekomponeringsfremgangsmåte for magnetfeltkomponentene kan de gi en brukbar tilnærmelse for bølgefeltdekomponeringen, også for plane bølger som brer seg ut i en annen retning enn den rent vertikale, så vel som for de komplette magnetfelter Hjog H2. Merk at siden skaleringsfaktoren som brukes for de elektriske komponenter (feltkomponentene) ikke er avhengig av "langsomheten", kan likningene (36) og (37) implementeres i romdoménet. I dette spesielle tilfelle vil de data som registreres for magnetfeltene Hi eller H2i hver mottakerstasjon kunne behandles uavhengig av hverandre.
De oppoverrettede og nedoverrettede komponenter av Ei og E2
Ved riktig skalering av de oppoverrettede og nedoverrettede bølger U], U2Di og D2 kan de tilsvarende komponenter av de elektriske felt E! og E2 finnes. Skaleringen må velges slik at likningene 38 og 39 nedenfor tilfredsstilles:
innføres nå: finnes at likning (38) tilfredsstilles, og at likningen nedenfor gjelder.
Innføres nå: finnes at også likning (39) tilfredsstilles, og at likningen nedenfor også gjør det.
Likningene (45) og (47) er de mest generelle formler for dekomponering av det elektromagnetiske bølgefelt til oppoverrettede bølger. Skjemaene krever også her at mottakerstasjonene er fordelt over et areal med en viss størrelse på sjøbunnen, slik at det elektromagnetiske bølgefelt kan transformeres til det samme "langsomhetsdomene" som for magnetfeltene. Dekomponeringsskjemaene (45) og (47) vil også være gyldige for en tredimensjonal innhomogen grunn.
Spesialtilfellet p2= 0
Når et elektromagnetisk eksperiment kjøres langs en enkelt profil vil de tilhørende elektromagnetiske data bare tilgjengelige langs en linje. Magnetfeltkomponentene Hi og H2kan da på riktig måte dekomponeres i sine oppoverrettede og nedoverrettede bølger dersom man antar at grunnen har dimensjonen 2,5 D (idet dette betyr at det ikke foreligger noen variasjoner i mediumparametrene for grunnen i tverrprofilretningen). Uten tap av generalitet kan man da orientere koordinatsystemet slik at det elektromagnetiske bølgefelt kommer til å bre seg utover i horisontalplanet xi, x3, slik at p2= 0. Da kan man sette inn q2= c<*1>, q = qi, i likning (45) og vil få:
Likning (48) viser at man for å fjerne den nedoverrettede reflekterte og refraksjonsgenererte energi fra det elektriske felt E]er nødvendig å kombinere registreringen av dette felt med et skalert (filtrert) magnetfelt H2. Tilsvarende vil den oppoverrettede komponent av feltet E2være:
Likningene (48) og (49) er imidlertid bare strengt gyldige når man antar at grunnen har tredimensjonaliteten 2,5 D. For enkle profildata over en full 3D representasjon, kan fremdeles likningene (48) og (49) brukes som en tilnærmet måte å dempe den nedoverrettede energi på, for de elektriske feltkomponenter Ejog E2.
Spesialtilfelle: pi = p2= 0
Spesialtilfellet med vertikalt utbretteelektromagnetiske plane bølger med
pi = p2= 0, slik at q! = q2= q = c<*1>gir ved innsetting i likningene (45) og (47):
Selv om likningene (50) og (51) bare strengt er gyldige for en vertikal plan bølgeutledelse, brukt som en dekomponeringsfremgangsmåte for magnetfeltkomponentene kan de gi en brukbar tilnærmelse for bølgefeltdekomponeringen, også for plane bølger som brer seg ut i en annen retning enn den rent vertikale, så vel som for de komplette elektriske felter E, og E2. Merk at siden skaleringsfaktoren som brukes for de elektriske komponenter (feltkomponentene) ikke er avhengig av "langsomheten", kan likningen (50) implementeres i romdoménet. I dette spesielle tilfelle vil de data som registreres for elektriske feltene E, eller E2i hver mottakerstasjon kunne behandles uavhengig av hverandre.
Tillegg A
A: Systemmatrise
B: bølgevektor som inneholder elektromagnetiske felt w: bølgevektor som inneholder oppoverrettede og nedoverrettede bølger L: egenvektormatrisen for A
B: magnetisk flukstetthet
H: magnetfelt H = (H,, H2, H3)
D: elektrisk forskyvningsfelt
E: elektrisk felt E = (E,, E2, E3)
J: strømtetthet
X = (xi, x2, x3): Kartesiske koordinater
U(E<1>):o<pp>overrettet komponent av E,; E[= U<iE>l) + D( E'>
Z)(<f>|): nedoverrettet komponent av Et
U( 6l) : o<pp>overrettet komponent av E2;E2= C/(<£>,) + D<<£l>)
D( É2) : nedoverrettet komponent av E2
yin,). oppoverrettet komponent av H(; H]= U{! 1,) + D( H,)
D{ 14,): nedoverrettet komponent av Hi
Uuh) : o<pp>overrettet kompoent av H2; Hj<=>UUh)+D( lt])
D{" 2) : nedoverrettet komponent av H2
c: bølgeutbredelseshastighet; c = (ue)
k: bølgenummer; k = to/c
ki: horisontalt bølgenummer konjugert tilX]
k2: horisontalt bølgenummer konjugert til x2
p,: horisontal langsomhet p( = k]/w
p2: horisontal langsomhet p2= k2/u
p: p2=p*+ Pl
q: vertikal langsomhet; q = -Jc"<2>-/jf - p\
q,: gf=c~ 2- pf
<q>2: <72=c-2-/>22
z: z<=>x3
: volumelektrisk ladningstetthet
p: resistivitet; dens inverse verdi er konduktivitet eller ledningsevne e: permittivitet
e: kompleks permeabilitet
u: magnetisk permeabilitet
er: elektrisk konduktivitet, dens inverse er resistivitet eller motstand X: egenvekter
q: vinkelfrekvens
d,: den tidsderiverte ^ = ^
3,: den deriverte i en første retning i rommet (planet); Q.=JL
52: den deriverte i en andre retning i rommet (planet); Q%=z ■£-9j: den deriverte i dybderetningen (x3 eller z); 0<=>0x3

Claims (17)

1 Fremgangsmåte for å bestemme naturen hos strata under sjøbunnen, omfattende påtrykk av et elektromagnetisk (EM)-bølgefelt på strata og registre en EM-bølgefelt-respons, karakterisert vedbehandling av den registrerte bølgefeltrespons ved å dekomponere den til oppoverrettede og nedoverrettede bølgefeltkomponenter og utføre analyse av den oppoverrettede bølgekomponent for således å utlede naturen av strata.
2 Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedat EM-bølgefeltet påtrykkes ved hjelp av en sender som er anordnet ved eller på sjøbunnen.
3 Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert vedat EM-bølgefeltet sendes ut ved en frekvens mellom 0,01 og 20 Hz.
4 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat EM-bølgefeltet sendes ut ved en bølgelengde mellom IS og 50S, idet S er tykkelsen av den overliggende grunn over de strata som undersøkes.
5 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat senderen omfatter en dipolantenne.
6 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat bølgefeltresponsen registreres ved hjelp av en mottaker anordnet ved eller på sjøbunnen.
7 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat mottakeren omfatter en dipolantenne.
8 Fremgangsmåte ifølge ett av kravene 1-6, karakterisert vedat mottaker omfatter et detektorpar som omfatter midler for å registrere EM-bølgefeltet og midler for å detektere et magnetfelt.
9 Fremgangsmåte ifølge krav 8, karakterisert vedat detektorparet er anordnet i en enkelt enhet.
10 Fremgangsmåte ifølge krav 8 eller 9, karakterisert vedat data fra ett av detektorparene brukes til å dekomponere det felt som detekteres av det andre av detektorparene.
11 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat bølgefeltet detekteres ved hjelp av flere mottakere som er anordnet over et areal på sjøbunnen.
12 Fremgangsmåte ifølge krav 11, karakterisert vedat mottakerne er anordnet på line.
13 Fremgangsmåte ifølge krav 11 eller 12, karakterisert vedat data fra en gruppe mottakere brukes til å dekomponere bølgefeltet.
14 Fremgangsmåte ifølge krav 11 eller 12, karakterisert vedat data fra hver enkelt mottaker brukes uavhengig til å dekomponere bølgefeltet.
15 Fremgangsmåte ifølge ett av kravene 6-14, karakterisert vedat den ene eller hver enkelt mottaker forflyttes til en annen posisjon mens senderen holdes stasjonær, hvoretter EM-bølgefeltet påtrykkes, detekteres og analyseres.
16 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat bølgefeltet dekomponeres ved å gå ut fra antakelsen 2,5D, det vil si at det ikke foreligger noen variasjon i mediumparametrene i tverrprofilretningen.
17 Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert vedat oppløsningen og analysen utføres ut fra antakelsen av vertikalt utbredte plane bølger.
NO20045628A 2002-05-24 2004-12-23 Fremgangsmåte for å bestemme naturen for strata under sjøbunnen omfattende analyse av den registrerte oppoverrettede elektromagnetiske bølgefeltkomponent NO335692B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB0212052A GB2385923B (en) 2002-05-24 2002-05-24 System and method for electromagnetic wavefield resolution
PCT/GB2003/002164 WO2003100467A1 (en) 2002-05-24 2003-05-21 System and method for electromagnetic wavefield resolution

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20045628L NO20045628L (no) 2005-01-19
NO335692B1 true NO335692B1 (no) 2015-01-26

Family

ID=9937400

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20045628A NO335692B1 (no) 2002-05-24 2004-12-23 Fremgangsmåte for å bestemme naturen for strata under sjøbunnen omfattende analyse av den registrerte oppoverrettede elektromagnetiske bølgefeltkomponent

Country Status (12)

Country Link
US (2) US7319330B2 (no)
EP (1) EP1509787A1 (no)
CN (1) CN100397097C (no)
AU (1) AU2003232334B2 (no)
BR (1) BRPI0311149B1 (no)
CA (1) CA2485522C (no)
GB (1) GB2385923B (no)
MX (1) MXPA04011655A (no)
NO (1) NO335692B1 (no)
RU (1) RU2328756C2 (no)
WO (1) WO2003100467A1 (no)
ZA (1) ZA200409238B (no)

Families Citing this family (36)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2385923B (en) 2002-05-24 2004-07-28 Statoil Asa System and method for electromagnetic wavefield resolution
CN100338480C (zh) 2003-06-26 2007-09-19 埃克森美孚上游研究公司 用于从近海频域受控源电磁数据中除去空气波效应的方法
GB2409900B (en) 2004-01-09 2006-05-24 Statoil Asa Processing seismic data representing a physical system
GB2411006B (en) * 2004-02-16 2006-01-25 Ohm Ltd Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
GB2412739B (en) * 2004-04-03 2008-08-06 Statoil Asa Electromagnetic wavefield analysis
GB2412740B (en) * 2004-04-03 2008-09-17 Statoil Asa Calibration filters
GB2415511B (en) * 2004-06-26 2008-09-24 Statoil Asa Processing electromagnetic data
GB2420855B (en) 2004-12-02 2009-08-26 Electromagnetic Geoservices As Source for electromagnetic surveying
GB2422673B (en) * 2005-02-01 2010-03-24 Electromagnetic Geoservices As Optimum signal for sea bed logging
GB2423370B (en) 2005-02-22 2007-05-02 Ohm Ltd Electromagnetic surveying for resistive or conductive bodies
CN100454040C (zh) * 2005-11-14 2009-01-21 吉林大学 浅海底瞬变电磁探测发射装置
US7884612B2 (en) 2005-12-22 2011-02-08 Westerngeco L.L.C. Multi-component field sources for subsea exploration
GB2435693A (en) 2006-02-09 2007-09-05 Electromagnetic Geoservices As Seabed electromagnetic surveying
NO326957B1 (no) 2006-02-13 2009-03-23 Norsk Hydro As Elektromagnetisk metode pa grunt vann med bruk av styrt kilde
CA2643057C (en) 2006-02-21 2015-05-26 Exxonmobil Upstream Research Company Method for electromagnetic air-wave suppression by active cancellation and shielding
GB2439378B (en) 2006-06-09 2011-03-16 Electromagnetic Geoservices As Instrument for measuring electromagnetic signals
WO2008008124A2 (en) 2006-07-13 2008-01-17 Exxonmobil Upstream Research Company Removing air wave noise from electromagnetic survey data
US7657391B2 (en) 2006-07-14 2010-02-02 Westerngeco L.L.C. Electromagnetically detecting thin resistive bodies in shallow water and terrestrial environments
US7860655B2 (en) 2006-07-14 2010-12-28 Westerngeco L.L.C. Electromagnetically detecting thin resistive bodies in shallow water and terrestrial environments
US7400977B2 (en) 2006-10-12 2008-07-15 Schlumberger Technology Corporation Computing values for surveying a subterranean structure based on measurements according to different electromagnetic survey techniques
GB2442749B (en) 2006-10-12 2010-05-19 Electromagnetic Geoservices As Positioning system
US7430474B2 (en) 2006-10-31 2008-09-30 Schlumberger Technology Corporation Removing sea surface-related electromagnetic fields in performing an electromagnetic survey
GB0623279D0 (en) * 2006-11-22 2007-01-03 Statoil Asa Air wave modeling for MCSEM/SBL surveying
GB2445582A (en) 2007-01-09 2008-07-16 Statoil Asa Method for analysing data from an electromagnetic survey
MX2010012463A (es) 2008-05-20 2010-12-07 Oxane Materials Inc Metodo de fabricacion y uso de un agente de sustentacion funcional para la determinacion de geometrias subterraneas de fractura.
US7795873B2 (en) 2008-07-15 2010-09-14 Mtem Ltd Method for attenuating air wave response in marine electromagnetic surveying
GB2466764B (en) 2008-10-02 2013-03-27 Electromagnetic Geoservices As Method for enhanced subsurface electromagnetic sensitivity
US8010291B2 (en) 2008-11-08 2011-08-30 Westerngeco L.L.C. Processing measurement data that involves computing a derivative of the measurement data that represents a subterranean structure
US8364442B2 (en) 2009-02-17 2013-01-29 Schlumberger Technology Corporation Automated structural interpretation
US8340912B2 (en) * 2009-02-17 2012-12-25 Schlumberger Technology Corporation Seismic attributes for structural analysis
GB2481845B (en) 2010-07-08 2014-04-30 Electromagnetic Geoservices As Low noise marine electric field sensor system
WO2014107608A1 (en) * 2013-01-04 2014-07-10 Carbo Ceramics Inc. Electrically conductive proppant and methods for detecting, locating and characterizing the electrically conductive proppant
US11008505B2 (en) 2013-01-04 2021-05-18 Carbo Ceramics Inc. Electrically conductive proppant
US9434875B1 (en) 2014-12-16 2016-09-06 Carbo Ceramics Inc. Electrically-conductive proppant and methods for making and using same
US9551210B2 (en) 2014-08-15 2017-01-24 Carbo Ceramics Inc. Systems and methods for removal of electromagnetic dispersion and attenuation for imaging of proppant in an induced fracture
US10725199B2 (en) 2017-05-10 2020-07-28 Pgs Geophysical As Noise reduction for total field magnetometer measurements

Family Cites Families (100)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2077707A (en) 1933-08-01 1937-04-20 Melton Benjamin Starr Electromagnetic prospecting method
US2531088A (en) 1947-10-16 1950-11-21 Standard Oil Dev Co Electrical prospecting method
US3052836A (en) 1957-12-24 1962-09-04 Shell Oil Co Method for marine electrical prospecting
US3398356A (en) 1964-02-10 1968-08-20 Westinghouse Electric Corp Method utilizing a pair of subsurface antennas for determining the physical properties effecting radio energy propagation through earth
GB1239953A (en) 1967-06-06 1971-07-21 Rech S Geol Et Minieres Bureau Improvements in or relating to methods and apparatus for determining the electrical resistance of the sub-soil
US3836960A (en) 1970-03-12 1974-09-17 Gen Dynamics Corp Sensor system
US4010413A (en) 1971-08-23 1977-03-01 Geo-Nav, Inc. Plural frequency geological exploration system and method with phase comparison
US3806795A (en) 1972-01-03 1974-04-23 Geophysical Survey Sys Inc Geophysical surveying system employing electromagnetic impulses
US4168484A (en) * 1972-10-16 1979-09-18 Bolt Beranek And Newman Inc. Method of and apparatus for radiant energy measurement of impedance transitions in media, for identification and related purposes
GB1456009A (en) 1973-06-25 1976-11-17 Central Geophysics Ltd Method for exciting and detecing resonant oscillations from electronic conductors in the earth
FR2288988A1 (fr) 1974-07-30 1976-05-21 Duroux Jean Procede et appareil de prospection en mer par mesure de champs electromagnetiques
US4079309A (en) 1976-09-03 1978-03-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Method for determining changes in earth resistivity by measuring phase difference between magnetic field components
FR2390743A1 (fr) 1977-05-09 1978-12-08 Geophysique Cie Gle Prospection electromagnetique du sous-sol par induction, associee a une prospection par sondage electrique
US4296379A (en) 1977-08-25 1981-10-20 Eizaburo Yoshizumi Ground prospecting method utilizing electrical resistivity measurements for measuring the resistivity of unit blocks of the ground
US4258321A (en) 1978-03-09 1981-03-24 Neale Jr Dory J Radio geophysical surveying method and apparatus
US4308499A (en) 1978-05-26 1981-12-29 Kali Und Salz A.G. Method utilizing electromagnetic wave pulses for determining the locations of boundary surfaces of underground mineral deposits
US4446434A (en) 1978-12-20 1984-05-01 Conoco Inc. Hydrocarbon prospecting method with changing of electrode spacing for the indirect detection of hydrocarbon reservoirs
US5025218A (en) 1979-04-23 1991-06-18 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Pulsed field system for detecting the presence of a target in a subsurface environment
MA18895A1 (fr) 1979-07-09 1981-04-01 Cie Generale De Geophysique Sa Procede et dispositif de prospection geophysique a courants transitoires
SE419269B (sv) 1979-11-29 1981-07-20 Boliden Ab Forfarande och anordning for bestemning av markens elektriska ledningsformaga
FR2497360A1 (fr) 1980-12-31 1982-07-02 Schlumberger Prospection Mesure de phase et d'amplitude pour un systeme de diagraphie des proprietes dielectriques
US4451789A (en) 1981-09-28 1984-05-29 Nl Industries, Inc. Logging tool and method for measuring resistivity of different radial zones at a common depth of measurement
US4506225A (en) 1981-12-28 1985-03-19 Barringer Research Limited Method for remote measurement of anomalous complex variations of a predetermined electrical parameter in a target zone
US4489276A (en) 1982-01-20 1984-12-18 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Dual-cone double-helical downhole logging device
CA1133058A (en) 1982-02-18 1982-10-05 Geonics Limited Electromagnetic geophysical surveying system
PL141895B1 (en) 1983-03-03 1987-09-30 Instytut Gornictwa Naftowego Gaz Method of and system for direct prospecting of hydrocarbon accumulations
US4594551A (en) 1983-03-31 1986-06-10 Texaco Inc. Method of deep penetration well logging using three receivers
US4583095A (en) 1983-08-22 1986-04-15 Glen Peterson Radar seismograph improvement
US4617518A (en) 1983-11-21 1986-10-14 Exxon Production Research Co. Method and apparatus for offshore electromagnetic sounding utilizing wavelength effects to determine optimum source and detector positions
US4616184A (en) 1984-06-27 1986-10-07 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy CSAMT method for determining depth and shape of a sub-surface conductive object
US4835473A (en) 1984-07-31 1989-05-30 Board Of Regents, The University Of Texas System Method using a d.c. source for determining resistivity distribution of the earth as a function of depth
JPS61107181A (ja) 1984-10-31 1986-05-26 Hitachi Ltd 物体探査装置及び探査方法
US4652829A (en) 1984-12-28 1987-03-24 Schlumberger Technology Corp. Electromagnetic logging apparatus with button antennas for measuring the dielectric constant of formation surrounding a borehole
AU608503B2 (en) 1985-07-15 1991-04-11 Chevron Research And Technology Company Method of avoiding stuck drilling equipment
DE3529466A1 (de) 1985-08-16 1987-04-09 Pipeline Engineering Ges Fuer Verfahren zur bestimmung der grenzen von unterirdischen erdgas-lagerstaetten
US4686477A (en) 1985-09-30 1987-08-11 Mobil Oil Corporation Multiple frequency electric excitation method and identifying complex lithologies of subsurface formations
US5570024A (en) 1986-11-04 1996-10-29 Paramagnetic Logging, Inc. Determining resistivity of a formation adjacent to a borehole having casing using multiple electrodes and with resistances being defined between the electrodes
US5633590A (en) 1986-11-04 1997-05-27 Paramagnetic Logging, Inc. Formation resistivity measurements from within a cased well used to quantitatively determine the amount of oil and gas present
US4835474A (en) 1986-11-24 1989-05-30 Southwest Research Institute Method and apparatus for detecting subsurface anomalies
GB8825435D0 (en) 1988-10-31 1988-12-29 Cross T E Detection of non metallic material
US5103920A (en) 1989-03-01 1992-04-14 Patton Consulting Inc. Surveying system and method for locating target subterranean bodies
US4957172A (en) 1989-03-01 1990-09-18 Patton Consulting, Inc. Surveying method for locating target subterranean bodies
US5043667A (en) 1989-04-21 1991-08-27 Amoco Corporation Method of magnetotelluric exploration using areal arrays
US4992995A (en) 1989-10-24 1991-02-12 Amoco Corporation Methods for attenuating noise in seismic data
US5066916A (en) 1990-01-10 1991-11-19 Halliburton Logging Services, Inc. Technique for separating electromagnetic refracted signals from reflected signals in down hole electromagnetic tools
US5185578A (en) 1990-01-17 1993-02-09 Stolar, Inc. Method for detecting anomalous geological zones by transmitting electromagnetic energy between spaced drillholes using different frequency ranges
US5877995A (en) 1991-05-06 1999-03-02 Exxon Production Research Company Geophysical prospecting
US5280284A (en) * 1991-06-11 1994-01-18 Johler J Ralph Method of determining the electrical properties of the earth by processing electromagnetic signals propagated through the earth from a capacitor
US5192952A (en) 1991-06-11 1993-03-09 Johler J Ralph Method and apparatus for transmitting electromagnetic signals into the earth from a capacitor
USH1490H (en) 1992-09-28 1995-09-05 Exxon Production Research Company Marine geophysical prospecting system
USH1524H (en) 1993-01-15 1996-04-02 Exxon Production Research Company Method for using electromagnetic grounded antennas as directional geophones
US5486764A (en) 1993-01-15 1996-01-23 Exxon Production Research Company Method for determining subsurface electrical resistance using electroseismic measurements
US5444619A (en) 1993-09-27 1995-08-22 Schlumberger Technology Corporation System and method of predicting reservoir properties
US5373443A (en) 1993-10-06 1994-12-13 The Regents, University Of California Method for imaging with low frequency electromagnetic fields
US6060885A (en) 1993-10-14 2000-05-09 Western Atlas International, Inc. Method and apparatus for determining the resistivity and conductivity of geological formations surrounding a borehole
US5563513A (en) 1993-12-09 1996-10-08 Stratasearch Corp. Electromagnetic imaging device and method for delineating anomalous resistivity patterns associated with oil and gas traps
US5400030A (en) 1994-02-09 1995-03-21 Exxon Production Research Company Detection and mapping of hydrocarbon reservoirs with radar waves
US5892361A (en) 1994-03-14 1999-04-06 Baker Hughes Incorporated Use of raw amplitude and phase in propagation resistivity measurements to measure borehole environmental parameters
US5811973A (en) 1994-03-14 1998-09-22 Baker Hughes Incorporated Determination of dielectric properties with propagation resistivity tools using both real and imaginary components of measurements
US6060884A (en) 1994-03-14 2000-05-09 Meyer, Jr.; Wallace Harold Method and apparatus for measuring electromagnetic properties of materials in borehole environs and simultaneously determining the quality of the measurements
NO314646B1 (no) 1994-08-15 2003-04-22 Western Atlas Int Inc Transient-elektromagnetisk måleverktöy og fremgangsmåte for bruk i en brönn
USH1561H (en) 1994-09-22 1996-07-02 Exxon Production Research Company Method and apparatus for detection of seismic and electromagnetic waves
US5581024A (en) 1994-10-20 1996-12-03 Baker Hughes Incorporated Downhole depth correlation and computation apparatus and methods for combining multiple borehole measurements
GB2296567A (en) * 1994-12-24 1996-07-03 Geco As Source signature determination and multiple reflection reduction
FR2729222A1 (fr) 1995-01-10 1996-07-12 Commissariat Energie Atomique Determination de la porosite et de la permeabilite d'une formation geologique a partir du phenomene d'electrofiltration
DE19518420C2 (de) 1995-05-19 1998-01-02 Diether Alfred Schroeder Schaltungsanordnung zur Verwendung in einem geophysikalischen Prospektionsverfahren
US5553407A (en) 1995-06-19 1996-09-10 Vermeer Manufacturing Company Excavator data acquisition and control system and method of use
GB2304483B (en) 1995-08-18 2000-03-29 London Electricity Plc System for and method of determining the location of an object in a medium
US6023168A (en) 1995-08-21 2000-02-08 Schlumberger Technology Corporation Apparatus and method for measuring the resistivity of underground formations
GB2304895B (en) 1995-08-25 1999-05-19 Geco Prakla Method of and apparatus for controlling the quality of processed seismic data
FR2738871B1 (fr) 1995-09-19 1997-11-14 Elf Aquitaine Procede pour realiser une representation des textures d'une structure geologique
FR2738920B1 (fr) 1995-09-19 1997-11-14 Elf Aquitaine Methode de reconnaissance automatique de facies sismiques
GB9521171D0 (en) 1995-10-17 1995-12-20 Millar John W A Detection method
US5724309A (en) 1996-03-06 1998-03-03 Chevron U.S.A. Inc. Method for geophysical processing and interpretation using instantaneous phase and its derivatives and their derivatives
US5886526A (en) 1996-06-19 1999-03-23 Schlumberger Technology Corporation Apparatus and method for determining properties of anisotropic earth formations
US5901795A (en) 1996-06-25 1999-05-11 Exxon Production Research Company Well collision avoidance
US5777478A (en) 1996-08-27 1998-07-07 John R. Jackson Passive geophysical prospecting apparatus and method based upon detection of discontinuities associated with extremely low frequency electromagnetic fields
US5825188A (en) 1996-11-27 1998-10-20 Montgomery; Jerry R. Method of mapping and monitoring groundwater and subsurface aqueous systems
US5841280A (en) 1997-06-24 1998-11-24 Western Atlas International, Inc. Apparatus and method for combined acoustic and seismoelectric logging measurements
US6188222B1 (en) 1997-09-19 2001-02-13 Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for measuring resistivity of an earth formation
US6026913A (en) 1997-09-30 2000-02-22 Halliburton Energy Services, Inc. Acoustic method of connecting boreholes for multi-lateral completion
US5987388A (en) 1997-12-26 1999-11-16 Atlantic Richfield Company Automated extraction of fault surfaces from 3-D seismic prospecting data
GB9800741D0 (en) * 1998-01-15 1998-03-11 Geco As Multiple attenuation of multi-component sea-bottom data
US6114972A (en) 1998-01-20 2000-09-05 Halliburton Energy Services, Inc. Electromagnetic resistivity tool and method for use of same
NO315725B1 (no) 1998-06-18 2003-10-13 Norges Geotekniske Inst Anordning for måling og overvåking av resistivitet utenfor et brönnrör i etpetroleumsreservoar
US6188221B1 (en) 1998-08-07 2001-02-13 Van De Kop Franz Method and apparatus for transmitting electromagnetic waves and analyzing returns to locate underground fluid deposits
GB9818875D0 (en) 1998-08-28 1998-10-21 Norske Stats Oljeselskap Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
CN2349035Y (zh) * 1998-11-13 1999-11-17 番禺通用文具制品厂有限公司 平卧式胶纸座及开信刀组合文具座
CA2361240A1 (en) 1999-01-13 2000-07-20 Vermeer Manufacturing Company Automated bore planning method and apparatus for horizontal directional drilling
US6163155A (en) 1999-01-28 2000-12-19 Dresser Industries, Inc. Electromagnetic wave resistivity tool having a tilted antenna for determining the horizontal and vertical resistivities and relative dip angle in anisotropic earth formations
US6181138B1 (en) 1999-02-22 2001-01-30 Halliburton Energy Services, Inc. Directional resistivity measurements for azimuthal proximity detection of bed boundaries
US6184685B1 (en) 1999-02-22 2001-02-06 Halliburton Energy Services, Inc. Mulitiple spacing resistivity measurements with receiver arrays
WO2000054075A1 (en) 1999-03-12 2000-09-14 Profile Technologies, Inc. Dynamic electromagnetic methods for direct prospecting for oil
US6294917B1 (en) 1999-09-13 2001-09-25 Electromagnetic Instruments, Inc. Electromagnetic induction method and apparatus for the measurement of the electrical resistivity of geologic formations surrounding boreholes cased with a conductive liner
GB0002422D0 (en) 2000-02-02 2000-03-22 Norske Stats Oljeselskap Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
DK1309887T4 (en) 2000-08-14 2017-10-16 Electromagnetic Geoservices Asa Method and apparatus for determining the nature of underground reservoirs
GB2378511B (en) 2001-08-07 2005-12-28 Statoil Asa Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
GB2383133A (en) 2001-08-07 2003-06-18 Statoil Asa Investigation of subterranean reservoirs
GB2385923B (en) 2002-05-24 2004-07-28 Statoil Asa System and method for electromagnetic wavefield resolution
US7123543B2 (en) * 2003-07-16 2006-10-17 Pgs Americas, Inc. Method for seismic exploration utilizing motion sensor and pressure sensor data

Also Published As

Publication number Publication date
EP1509787A1 (en) 2005-03-02
GB0212052D0 (en) 2002-07-03
GB2385923B (en) 2004-07-28
GB2385923A (en) 2003-09-03
ZA200409238B (en) 2006-02-22
AU2003232334B2 (en) 2008-01-31
CA2485522C (en) 2014-02-18
BRPI0311149B1 (pt) 2017-04-04
US7423432B2 (en) 2008-09-09
NO20045628L (no) 2005-01-19
WO2003100467A1 (en) 2003-12-04
US7319330B2 (en) 2008-01-15
US20080068021A1 (en) 2008-03-20
BR0311149A (pt) 2005-03-15
CN1656391A (zh) 2005-08-17
AU2003232334A1 (en) 2003-12-12
US20060103387A1 (en) 2006-05-18
CN100397097C (zh) 2008-06-25
RU2004137803A (ru) 2005-07-10
RU2328756C2 (ru) 2008-07-10
CA2485522A1 (en) 2003-12-04
MXPA04011655A (es) 2005-03-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO335692B1 (no) Fremgangsmåte for å bestemme naturen for strata under sjøbunnen omfattende analyse av den registrerte oppoverrettede elektromagnetiske bølgefeltkomponent
MacGregor et al. Use of marine controlled‐source electromagnetic sounding for sub‐basalt exploration
US7565245B2 (en) Electromagnetic surveying
Ziolkowski et al. Multitransient electromagnetic demonstration survey in France
RU2430387C2 (ru) Электромагнитная разведка для резистивных или проводящих тел
AU2005215434B2 (en) Electromagnetic surveying for resistive or conductive bodies
CA2468896C (en) Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
MacGregor et al. Marine controlled-source electromagnetic methods in the hydrocarbon industry: A tutorial on method and practice
CA2657475A1 (en) Geophysical prospecting with reduced air wave noise
NO342127B1 (no) Elektromagnetisk kartlegging
Darnet et al. Detecting hydrocarbon reservoirs from CSEM data in complex settings: Application to deepwater Sabah, Malaysia
WO2008070200A1 (en) Systems and methods for measuring sea-bed resistivity
NO343726B1 (no) Fremgangsmåte for analysering av data fra en elektromagnetisk undersøkelse av undergrunnen
MX2011000770A (es) Correcciones basadas en inclinacion para reconstruccion de datos en prediccion de mutliples relacionados con la superficie tridimensionales.
GB2412739A (en) Electromagnetic wavefield analysis
Wang et al. Hydrate‐bearing sediment imaging of ghost reflection in vertical cable seismic data using seismic interferometry
GB2449509A (en) Method for processing electromagnetic response data
GB2462861A (en) Analysis of raw CSEM survey data
Berg et al. Removal of sea-surface-related wavefields and source replacement in CSEM data processing
Abubakar et al. Removal of sea-surface-related wavefields and source replacement in CSEM data processing
van den Berg et al. Removal of sea surface related wavefields from csem data

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees