NO326470B1 - Evakueringsanordning - Google Patents

Evakueringsanordning Download PDF

Info

Publication number
NO326470B1
NO326470B1 NO20080868A NO20080868A NO326470B1 NO 326470 B1 NO326470 B1 NO 326470B1 NO 20080868 A NO20080868 A NO 20080868A NO 20080868 A NO20080868 A NO 20080868A NO 326470 B1 NO326470 B1 NO 326470B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
rotation
axis
installation
horizontal
pipe section
Prior art date
Application number
NO20080868A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20080868A (no
Inventor
Trond Edvard Hystad
Original Assignee
Hystad Prosjekt As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hystad Prosjekt As filed Critical Hystad Prosjekt As
Priority to NO20080868A priority Critical patent/NO20080868A/no
Publication of NO326470B1 publication Critical patent/NO326470B1/no
Publication of NO20080868A publication Critical patent/NO20080868A/no

Links

Landscapes

  • Valve Device For Special Equipments (AREA)
  • Valve-Gear Or Valve Arrangements (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)

Description

EVAKUERINGSANORDNING
Oppfinnelsen vedrører en anordning ved en transportvei for personell og materiell mellom en flytende eller fast installasjon til havs og et skip, nærmere bestemt et teleskopisk rør med en fri første ende og en andre ende dreibart tilkoplet installasjonen, opphengt i en løfteanordning som er innrettet til å påføre det teleskopiske røret en løftekraft for-delt på flere rørseksjoner.
Ved behov for personelltransport mellom en installasjon loka-lisert til havs, særlig en installasjon innrettet til leting etter eller produksjon av hydrokarboner i undersjøiske struk-turer, er det kjent å foreta slike transporter ved hjelp av helikopter. Selv om det av kostnadsmessige og risikomessige årsaker kunne være ønskelig å utføre slik transport med skip, er dette med dagens teknikk utelukket pga. den store risikoen som oppstår når personell skal overføres mellom installasjonen, i det etterfølgende kalt "plattform", og skipet, særlig i grov sjø.
En annen utfordring ved slik virksomhet til havs er behovet for sikre evakueringssystemer som både fungerer under alle værforhold og som gjør det mulig å la personellet vende tilbake til installasjonen dersom evakueringsårsaken elimineres. Med dagens teknikk vedrørende evakuering ved hjelp av red-ningsfarkoster, for eksempel av typen "fritt fall"- eller stuplivbåt, vil en drøye en evakueringsalarm lengst mulig fordi det er en kjensgjerning at har personellet først blitt evakuert ved hjelp av slike midler, vil de ikke kunne vende tilbake uten at dette gjøres ved bruk av helikopter. I mel-lomtiden må de benyttede livbåtene plukkes opp, bringes til lands for kontroll, komplettering og godkjenning, og livbåter må replasseres i utslippsrampene på installasjonen. En konse-kvens av dette er at installasjonen forblir ute av ordinær virksomhet i lang tid, med de økonomiske følgene det har. Det er innlysende at de ansvarlige for installasjonen vegrer seg mot å gjennomføre en evakuering lengst mulig, og dette kan i verste fall føre til at evakueringen settes i verk for seint med den følge at menneskeliv kan gå tapt.
En annen ulempe med dagens "fritt fall"-livbåter er den sen-ere tids påviste høge risiko for at personell påføres skade under evakuering til grov sjø. Det er av den grunn sterke ønsker om å tilveiebringe nye evakueringssysterner fra flytende og faste olje- og gassinstallasjoner til havs.
Fra NO 143344 er det kjent en anordning for transport av personer og materiell mellom skip og installasjoner til havs. En fleksibel transporttunnel er anordnet på installasjonen og rager ut fra denne, idet den kan dreies om en vertikalakse og senkes og heves i forhold til installasjonen. Transporttunnelen utgjøres av et langt, bøyelig rør som er opphengt i en utliggerarm bevegelig opplagret i installasjonen. Rørets fleksibilitet oppnås ved bøying.
NO 146352 beskriver detaljer ved et fleksibelt rør av den type som er nyttig ved anordningen beskrevet i NO 143344.
Fra JP 56-28132 A er det kjent en anordning for transport av personer mellom land og et fartøy, hvor et lengdejusterbart rør er vertikalt og horisontalt dreibart opplagret i et land-feste og koplet til en kranbom for manøvrering av rørstruktu-ren relativt fartøyet. Formålet med anordningen er å kunne tilveiebringe en rimelig forbindelse mellom fartøy og land uten anlegg av ordinær kai.
US 4590634 A beskriver en anordning for transport av personer fra en plattform og til et fartøy omfattende en rampe som er dreibart forbundet med plattformen om en horisontal og en vertikal akse og opphengt i en kranbom.
Fra GB 2045173 A er det kjent en anordning for transport av personell fra en offshorestruktur og til et redningsfartøy omfattende en teleskopisk transporttunnel anordnet på red-ningsfartøyet, dreibar om en vertikal og en horisontal akse og opphengt i en fast bom.
Oppfinnelsen har til formål å avhjelpe eller å redusere i det minste en av ulempene ved kjent teknikk.
Formålet oppnås ved trekk som er angitt i nedenstående be-skrivelse og i etterfølgende patentkrav.
Oppfinnelsen vedrører i et første aspekt en evakueringsanordning innrettet til forflytting av personell og/eller materiell mellom en installasjon og et fartøy, eller mellom installasjonen og en havflate, idet en teleskopisk transporttunnel er dreibart forbundet med installasjonen og tilkoplet en løf-teanordning anordnet på installasjonen, hvor løfteanordningen er forsynt med en løftebom dreibart opplagret om en første horisontal dreieakse, transporttunnelen er tildannet av to eller flere rørseksjoner, idet en første rørseksjon i et endeparti er fastgjort til installasjonen dreibart om en andre horisontal dreieakse og om en vertikal dreieakse, og transporttunnelen er teleskoperende forlengbar i retning bort fra dreieaksene, kjennetegnet ved at løftebommen er tilknyttet hver rørseksjons endeparti fjernt fra den andre horisontale dreieaksen ved hjelp av et langstrakt, sammenhengende opphengsmiddel som med sitt ene endeparti er fastgjort i den første rørseksjons endeparti fjernt fra den andre horisontale dreieaksen eller i løftebommen, og med sitt andre endeparti er fastgjort i den lengst utragende rørseksjons endeparti fjernt fra den andre horisontale dreieaksen eller i løftebom-men, og hvor opphengsmiddelets mellomliggende parti er ført i flere strekk mellom løftebommen og hver rørseksjons endeparti fjernt fra den horisontale andre dreieaksen i en sammenhengende lengde og forbundet med løftebommen, henholdsvis rør-seksjonen, ved hjelp av glideføringer.
En aktuator kan være innrettet til å påføre hver rørseksjon en løftekraft.
Aktuatoren kan omfatte midler for regulering av løftekraften.
Aktuatoren kan omfatte en oppragende mast forsynt med et mot-vektsarrangement som i det minste er innrettet til å holde transporttunnelen i likevekt når den er i en helt sammenskjø-vet tilstand.
Motvektsarrangementet kan være innrettet til å holde transporttunnelen i likevekt også når den er i en helt uttrukket tilstand.
Til motvektsarrangementet kan det være tilknyttet en løfte-kraftsregulator.
Transporttunnelen kan i endepartiet fjernt fra den horisontale andre dreieaksen være forsynt med i det minste ett opp-driftsmiddel.
Materiellet som forflyttes mellom installasjonen og havflaten, kan være én eller flere redningsflåter.
Transporttunnelen kan i endepartiet fjernt fra den horisontale andre dreieaksen være forsynt med i det minste ett forankringsmiddel som er innrettet til løsgjørbart å forbindes med skipet.
I det etterfølgende beskrives et eksempel på en foretrukket utførelsesform som er anskueliggjort på medfølgende tegning-er , hvor: Fig. 1 viser en prinsippskisse av en feltinstallasjon i form av en boreplattform utrustet med en anordning ifølge oppfinnelsen; Fig. 2 viser anordningen dreid ut fra boreplattformen og forberedt for sammenkopling med et skip; Fig. 3 viser deler av figur 2 i større målestokk; Fig. 4 viser i samme målestokk som figur 2 anordningens frie teleskoprørende sammenkoplet med skipet og klargjort for evakuering til skipet; og Fig. 5 viser anordningens frie teleskoprørende senket ned
til havoverflaten for evakuering via redningsflåte.
På figurene angir henvisningstallet 1 en evakueringsanordning ifølge oppfinnelsen anordnet på en installasjon 2 til havs, her vist som en plattform som rager opp over en havflate 4. For transport, sikring av installasjonen i tilfelle brann eller andre farefulle situasjoner, eller for utførelse av andre operasjoner på og ved installasjonen, befinner en eller flere andre flytende, forflyttbare fartøyer seg på havflaten 4 ved installasjonen 2, her representert ved et i og for seg kjent skip 3, for eksempel et forsyningsskip eller et såkalt "standby"-skip. Skipet 2 er utrustet til i det minste midler-tidig å kunne frakte et antall personer.
Ved installasjonens 2 randsone, særlig i området hvor to sidekanter av installasjonens 2 dekk 21 møtes, er det anordnet en dreieskive 141 dreibar om en vertikal dreieakse 14. Til dreieskiva 141 er det anordnet en dreiemaskin 142 innrettet til kontrollert dreiing av dreieskiva 141 omkring den vertikale dreieaksen 14.
En løfteanordning 12 er anordnet på dreieskiva 141, idet ei mast 122 rager vertikalt oppover fra dreieskiva 141, og en løftebom 121 er sammenkoplet med masta 122 dreibart om en første horisontal dreieakse 13a. Mastas 122 senterakse er i det vesentlige sammenfallende med den vertikale dreieaksen 14. Et parti av løftebommen 121 beliggende fjernt fra den første horisontale dreieaksen 13a er sammenkoplet med en aktuator 124 innrettet til å dreie løftebommen om den første horisontale dreieaksen 13a. Aktuatoren 124 omfatter et mot-vekt sarr angement 124a i form av et lodd anordnet innvendig i masta 122 og opphengt i et vaierarrangement 124b som løper over ei trinse 124c i mastas 122 øvre endeparti. En løfte-kraf tregulator 124d er sammenkoplet med aktuatoren 124 for kontrollert reduksjon av motvektsarrangementets løftekraft. En stopper 124e er anordnet nedenfor motvektsarrangementet 124a og fungerer som en begrenser for aktuatorens 124 beve-gelse .
En teleskopisk transporttunnels 11 første rørseksjon 111 er sammenkoplet med dreieskiva 141, dreibart om en andre horisontal dreieakse 13b. Den er innrettet til å romme en vesent-lig del av en andre rørseksjon 112, idet den andre rørseksjo-nen 112 er innrettet til å kunne rage ut fra et endeparti av den første rørseksjonen 111 fjernt fra den andre horisontale dreieaksen 13b og er opplagret i den første rørseksjonen 111.
På lignende vis er den andre rørseksjonen 112 er innrettet til å romme en del av en tredje rørseksjon 113, idet den tredje rørseksjonen 113 er innrettet til å kunne rage ut fra et endeparti av den andre rørseksjonen 112 fjernt fra den andre horisontale dreieaksen 13b og er opplagret i den andre rørseksjonen 112. Transporttunnelen 11 er derved teleskoperende forlengbar i retning bort fra dreieaksene 13a, 13b, 14.
Løftebommen 121 er tilknyttet hver rørseksjons 111, 112, 113 endeparti fjernt fra den andre horisontale dreieaksen 13b ved hjelp av et langstrakt, sammenhengende opphengsmiddel 123, for eksempel en vaier, som med sitt ene endeparti 123a er fastgjort i løftebommen 121 og med sitt andre endeparti 123b er fastgjort i den tredje rørseksjons 113 endeparti fjernt fra den andre horisontale dreieaksen 13b. Opphengsmiddelets 123 mellomliggende parti 123c er ført i flere strekk mellom løftebommen 121 og hver rørseksjons 111, 112, 113 endeparti fjernt fra den horisontale andre dreieaksen 13b i en sammenhengende lengde og forbundet med løftebommen 121, henholdsvis rørseksjonen 111, 112, ved hjelp av glideføringer 114, for eksempel trinser.
Et forankringsmiddel 115, her skjematisk vist som en vaier, strekker seg nedover fra den tredje utragende rørseksjons 113 endeparti fjernt fra den horisontale andre dreieaksen 13b og er innrettet til å kunne løsgjørbart fastgjøres i en trekkan-ordning (ikke vist) på skipet 3.
Evakueringsanordningen 1 er forsynt med midler for energitil-førsel til dreiemaskinen 142 og løftekraftregulatoren 124d. Det er innlysende for en fagperson at ett eller flere separa-te aggregat innrettet til formålet er å foretrekke, da en i en nødssituasjon må kunne operere evakueringsanordningen 1 uavhengig av energileveransene fra installasjonens 2 ordinære energiforsyningskilder.
I en "passiv" stilling er evakueringsanordningens 1 transporttunnel 11 anordnet langs installasjonens 2 side, slik det er illustrert på figur 1. I denne stillingen hviler motvektsarrangementets 124a mot stopperen 124e, som dermed definerer transporttunnelens 11 øvre stilling.
Ved behov for evakuering av personell fra installasjonen 2, svinges evakueringsanordningen 1 ut fra installasjonen 2 slik det er illustrert på figur 2 og 3.
Ved evakuering til et nærliggende skip 3 forbindes skipet 3 til transporttunnelen 11 ved hjelp av forankringsmiddelet 115, hvoretter transporttunnelens 11 utragende ende trekkes ned mot skipet 3 idet transporttunnelen 11 forlenges ved at rørseksjonene 112, 113 på teleskoperende vis glir i den uten-påliggende rørseksjonen 111, 112. Se figur 4. Den nedoverret-tede trekk-krafta som påføres transporttunnelen 11, overvin-ner aktuatorens 124 løftekraft som påføres transporttunnelen 11 av løfteanordningen 12 via løftebommen 121 og opphengsmid-delet 123. Ved opphengsmiddelets 123 glidende forbindelser med løftebommen 121 og første og andre rørseksjon 111, 112 opprettholdes en jevn fordeling av løftekrafta på alle rør-seksjonene 111, 112, 113.
Alternativt eller i tillegg til at transporttunnelen 11 trekkes ned mot skipet 3 som beskrevet ovenfor, kan aktuatorens 124 løftekraftregulator 124d anvendes til reduksjon av aktuatorens 124 løftekraft slik at transporttunnelens 11 utragende endeparti kan senkes på kontrollert vis ned mot skipet 3.
Ved behov for evakuering ved hjelp av en redningsflåte 5 som settes ut på havflaten 4, senkes transporttunnelen 11 ved an-vendelse av løftekraftregulatoren 124 som beskrevet ovenfor. Se figur 5. Oppdriftsmiddelet 116, som fordelaktig er ett eller flere oppblåsbare elementer, sørger for at transporttunnelens 11 ende flyter på havflaten 4. Redningsflåten 5 bringes fra en lagringsplass på installasjonen 2 og gjennom transporttunnelen 11, og settes ut på havflaten 4 fra mun-
ningen av transporttunnelen 11.
Det er nærliggende for en fagperson med kunnskap om oppfin-nelsens prinsipper å skaffe tilveie alternative og suppleren-de trekk ved oppfinnelsen. Det er for eksempel mulig å feste opphengsmiddelets 123 første endeparti 123a i den første rør-seksjonen 111 og opphengsmiddelets 123 andre endeparti 123b i løftebommen 121, dvs. motsatt av det som er vist på figurene, uten at løfteanordningens 12 funksjon endres. Det kan også være aktuelt å forsyne transporttunnelen 11 med aktuatorer (ikke vist) for assistanse ved teleskopering av transporttunnelen når evakuering skal gjennomføres til havflaten 4.

Claims (9)

1. Evakueringsanordning (1) innrettet til forflytting av personell og/eller materiell (5) mellom en installasjon (2) og et fartøy (3), eller mellom installasjonen (2) og en havflate (4), omfattende en teleskopisk transporttunnel (11) dreibart forbundet med installasjonen (2) og tilkoplet en løfteanordning (12) anordnet på installasjonen (2), hvor løfteanordningen (12) er forsynt med en løftebom (121) dreibart opplagret om en første horisontal dreieakse (13a) og transporttunnelen (11) er tildannet av to eller flere rørseksjoner (111, 112, 113), idet en første rørseksjon (111) i et endeparti er fastgjort til installasjonen (2) dreibart om en horisontal, andre dreieakse (13b) og om en vertikal dreieakse (14), og transporttunnelen (11) er teleskoperende forlengbar i retning bort fra dreieaksene (13a, 13b, 14) , karakterisert ved at løftebommen (121) er tilknyttet hver rørseksjons (111, 112, 113) endeparti fjernt fra den horisontale, andre dreieaksen (13b) ved hjelp av et langstrakt, sammenhengende opphengsmiddel (123) som med sitt ene endeparti (123a) er fastgjort i den første rørseksjons (111) endeparti fjernt fra den horisontale, andre dreieaksen (13b) eller i løftebommen (121), og med sitt andre endeparti (123b) er fastgjort i den lengst utragende rørseksjons (112, 113) endeparti fjernt fra den horisontale andre dreieaksen (13b) eller i løfte-bommen (121), og hvor opphengsmiddelets (123) mellomliggende parti (123c) er ført i flere strekk mellom løftebommen (121) og hver rørseksjons (111, 112, 113) endeparti fjernt fra den horisontale andre dreieaksen (13b) i en sammenhengende lengde og forbundet med løf-tebommen (121), henholdsvis rørseksjonen (111, 112, 113), ved hjelp av glideføringer (114).
2. Evakueringsanordning (1) i henhold til krav 1, karakterisert ved at en aktuator (124) er innrettet til å påføre hver rørseksjon (111, 112, 113) en løftekraft.
3. Evakueringsanordning (1) i henhold til krav 2, karakterisert ved at aktuatoren (124) omfatter midler (124b) for regulering av løftekraften.
4. Evakueringsanordning (1) i henhold til krav 1, karakterisert ved at aktuatoren (124) omfatter en oppragende mast (122) forsynt med et mot-vektsarrangement (124a) som i det minste er innrettet til å holde transporttunnelen (11) i likevekt når den befinner seg i en helt sammenskjøvet tilstand.
5. Evakueringsanordning (1) i henhold til krav 4, karakterisert ved at motvektsarrangementet (124a) er innrettet til å holde transporttunnelen (11) i likevekt når den befinner seg i en helt uttrukket tilstand.
6. Evakueringsanordning i henhold til krav 4, karakterisert ved at det til motvektsarrangementet er tilknyttet en løftekraftsregulator (124b).
7. Evakueringsanordning i henhold til krav 1, karakterisert ved at transporttunnelen (11) i endepartiet fjernt fra den horisontale andre dreieaksen (13b) er forsynt med i det minste ett opp-driftsmiddel (116).
8. Evakueringsanordning i henhold til krav 1, karakterisert ved at materiellet (5) som forflyttes mellom installasjonen (2) og havflaten (4) er én eller flere redningsflåter.
9. Evakueringsanordning i henhold til krav 1, karakterisert ved at transporttunnelen (11) i endepartiet fjernt fra den horisontale, andre dreieaksen (13b) er forsynt med i det minste ett forankringsmiddel (115) som er innrettet til løsgjørbart å forbindes med skipet (3).
NO20080868A 2008-02-19 2008-02-19 Evakueringsanordning NO20080868A (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20080868A NO20080868A (no) 2008-02-19 2008-02-19 Evakueringsanordning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20080868A NO20080868A (no) 2008-02-19 2008-02-19 Evakueringsanordning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO326470B1 true NO326470B1 (no) 2008-12-08
NO20080868A NO20080868A (no) 2008-12-08

Family

ID=61800183

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20080868A NO20080868A (no) 2008-02-19 2008-02-19 Evakueringsanordning

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO20080868A (no)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20190411A1 (en) * 2019-03-26 2020-09-28 Hystad Prosjekt As Anchoring system for a gangway end portion

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2045173A (en) * 1979-03-29 1980-10-29 Goetaverken Arendal Ab A rescue vessel
JPS562813A (en) * 1979-06-08 1981-01-13 Hawker Siddeley Brackett Travelling screening device for filtering liquid
US4590634A (en) * 1984-12-20 1986-05-27 The Boeing Company Marine transfer device

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2045173A (en) * 1979-03-29 1980-10-29 Goetaverken Arendal Ab A rescue vessel
JPS562813A (en) * 1979-06-08 1981-01-13 Hawker Siddeley Brackett Travelling screening device for filtering liquid
US4590634A (en) * 1984-12-20 1986-05-27 The Boeing Company Marine transfer device

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
. *

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20190411A1 (en) * 2019-03-26 2020-09-28 Hystad Prosjekt As Anchoring system for a gangway end portion
NO345400B1 (en) * 2019-03-26 2021-01-18 Hystad Prosjekt As Anchoring system for a gangway end portion

Also Published As

Publication number Publication date
NO20080868A (no) 2008-12-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7509919B2 (en) Deep water installation vessel
US20130291779A1 (en) Apparatus to launch and recover a boat
EP1781536B1 (en) Access method between marine structures and apparatus
US3796281A (en) Apparatus for use in escaping from high structures
US20090129868A1 (en) Offshore Coiled Tubing Deployment Vessel
US7984525B2 (en) Access method between marine structures and apparatus
BRPI0711911A2 (pt) sistema de lanÇamento para lanÇar equipamento a partir de uma embarcaÇço, e, embarcaÇço
NO315034B1 (no) Fremgangsmåte og system for tilkopling av en undervannsböye til et fartöy
RU2466902C2 (ru) Устройство для перемещения якорей
US20220227467A1 (en) Deployment of Unmanned Underwater Vehicles
EP3601141A1 (en) A lifting device
US4864957A (en) Apparatus and method for launch and recovery of watercraft onto and from the deck of a host vessel
NO326470B1 (no) Evakueringsanordning
EP1682406B1 (en) Access method between marine structures and apparatus
TW202021864A (zh) 用於從船舶轉移物體至離岸結構的系統以及方法
US1948934A (en) Submarine airlock
AU675144B2 (en) Evacuation system
US11448029B2 (en) Multi vessel method and system for placing an object on a seabed
KR20130011108A (ko) 시추설비 보관용 하부갑판을 갖는 시추선
NO334401B1 (no) Teleskopisk gangbru
EP0614432A1 (en) DEVICE FOR TRANSLATING PERSONNEL OR FREIGHT BETWEEN A FIXED OR FLOATING PLATFORM AND A BOAT IN BAD WEATHER.
KR101606697B1 (ko) 라이프 래프트 지지장치 및 이를 포함하는 시추선
KR20160146388A (ko) 구명정 진수 장치
GB1581325A (en) Single point mooring and fluid handling system
CA2164199C (en) Evacuation system

Legal Events

Date Code Title Description
CHAD Change of the owner's name or address (par. 44 patent law, par. patentforskriften)

Owner name: TECTRANS AS, NO