NO319324B1 - Fremgangsmate og system for bredbands radioaksess - Google Patents

Fremgangsmate og system for bredbands radioaksess Download PDF

Info

Publication number
NO319324B1
NO319324B1 NO19992719A NO992719A NO319324B1 NO 319324 B1 NO319324 B1 NO 319324B1 NO 19992719 A NO19992719 A NO 19992719A NO 992719 A NO992719 A NO 992719A NO 319324 B1 NO319324 B1 NO 319324B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
band
base station
terminal
antenna
station
Prior art date
Application number
NO19992719A
Other languages
English (en)
Other versions
NO992719L (no
NO992719D0 (no
Inventor
Johan Wickman
Roger Bengtsson
Original Assignee
Teliasonera Ab Publ
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teliasonera Ab Publ filed Critical Teliasonera Ab Publ
Publication of NO992719D0 publication Critical patent/NO992719D0/no
Publication of NO992719L publication Critical patent/NO992719L/no
Publication of NO319324B1 publication Critical patent/NO319324B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/65Arrangements characterised by transmission systems for broadcast
    • H04H20/71Wireless systems
    • H04H20/72Wireless systems of terrestrial networks
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/53Arrangements specially adapted for specific applications, e.g. for traffic information or for mobile receivers
    • H04H20/61Arrangements specially adapted for specific applications, e.g. for traffic information or for mobile receivers for local area broadcast, e.g. instore broadcast
    • H04H20/63Arrangements specially adapted for specific applications, e.g. for traffic information or for mobile receivers for local area broadcast, e.g. instore broadcast to plural spots in a confined site, e.g. MATV [Master Antenna Television]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/20Adaptations for transmission via a GHz frequency band, e.g. via satellite

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Astronomy & Astrophysics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)

Description

Område for oppfinnelsen.
Den foreliggende oppfinnelse vedrører et system, en anordning og en fremgangsmåte som angitt i innledningen av de selvstendige krav 1, 3 og 7, for bredbånds radioaksess med høy grad av dekning og høy systemkapasitet.
Bakgrunn og teknikkens stilling.
I den følgende beskrivelse anvendes millimeterbølge (ML)-systemer og mikrobølge (MH)-systemer som fellesbetegnelser for LMDS, MVDS og HPMP, respektive MMDS og terrestrial-TV.
LMDS (Local Multipoint Distribution Service), MVDS (Multipoint Video Distribution System) og HPMP (High capacity Point to Multipoint) er eksempler på fastpunkt til multipunkt millimeterbølge-radiosystemer som opererer på frekvenser over 10 GHz. Faste høyfrekvenssystemer muliggjør enkel konstruksjon av cellulære systemer der en svært god frekvensutnyttelsesfaktor (<1) kan oppnås. Forsyningen av ikke okkuperte frekvensbånd er fremdeles god over 20 GHz, slik at en alt i alt vil ha en svært god systemkapasitet. LMDS, MVDS og HPMP vil bli beskrevet mer i detalj under tittelen "Detaljert beskrivelse av en utførelse av oppfinnelsen" .
Et problem med anvendelse av frekvenser over ca. 10 GHz er at der i hovedsak er nødvendig med en siktlinje (line-of-sight (LOS)) mellom en basestasjon (BS) og abonnentens terminale antenne (ATA), på grunn av at diffraksjon rundt, respektivt penetrering gjennom, hindringer er liten. Dette LOS-krav har blitt verifisert ved innledende propagerings-målinger ved Telia Research og resultater fra Bellcore og Texas Instruments.
Dette problem er størst for abonnementer i lave bygninger med høyere omgivende vegetasjon og bygninger, f.eks. i boliger som har "vokst opp" i boområder og på baksiden av hus som står i veien (se fig. 1). Området er også begrenset til å være mindre enn ca. 5 km fra basestasjonen (også ved LOS) på grunn av høy propageringsattenuering, og attenuering av regn.
MMDS (Multichannel Multipoint Distribution Service) og land-TV er eksempler på faste mikrobølge-radiosystemer som opererer på frekvenser under 10 GHz. Ved disse frekvenser, og fremfor alt for frekvenser under ca. 6 GHz, er imidlertid en siktlinje mellom en basestasjonsantenne (BSA) og en terminal antenne, ATM, nødvendig i betydelig mindre grad, på grunn av at penetrerings- og diffraksjonsegenskåpene er mer fordelaktige. Dette vil øke antallet abonnementer som kan dekkes (den såkalte dekningsgrad økes). Denne fordel av bedre dekningsgrad, kombinert med lav forsyning av ledige frekvenser under 10 GHz, gir imidlertid opphav til et teknisk problem.
Dette tekniske problem utgjøres av en lav frekvensrepeterende faktor som gir systemet dets lave kapasitet. Som en følge fører dette til at dersom et stort antall av abonnementer kan dekkes, da vil kun en liten del av disse kunne utnytte MK-systemet på grunn av dets lave kapasitet. MK-systemer utnytter oftere høyere moduleringsnivå, dvs. man overfører en større mengde av informasjon pr. moduler-ingssymbol. Dette resulterer imidlertid i behov for et øket signal-til-støyforhold, slik at den såkalte frekvensrepeterende faktor vil være enda lavere. Den totale systemkapasitet i cellulære applikasjoner vil derfor nødvendigvis ikke øke for MK-systemer med høyt moduleringsnivå.
Fra WO 95/25409 Al er det kjent et system for bredbånds radioaksess med grad av dekning og systemkapasitet hvor et millimeterbølgesystem med frekvenser over 20 GHz er integrert med et mikrobølgesystem med frekvens på 900 MHz til 1 GHz på en slik måte at mikrobølgesystemet utnyttes ved ikke-siktelinje forbindelser mellom en basestasjon og en terminal i systemet.
Typiske trekk for fikserte radiosystemer som opererer på frekvenser under 10 GHz (MK-systemer), respektivt over 20 GHz (ML-systemer) oppsummeres i tabell 1.
Tabell 1: Frekvenssammenligning for fiksert, bredbånds radioaksess. Sammenligningen er omfattende og beskriver typiske forskjeller i stedet for absolutte data.
Den foreliggende oppfinnelse fører dermed til at, ved en ny kombinert anvendelse av mikro- og millimeter-bølgesystemer, problemene med de respektive systemer unngås, mens man samtidig opprettholder fordelene. Man får således et system som kombinerer høy dekningsgrad med høy systemkapasitet.
Oppfinnelsen er kjennetegnet ved den karakteristiske delen av de selvstendige kravene 1, 3 og 7, mens foretrukne alternative utførelser er kjennetegnet ved de respektive uselvstendige kravene.
I det påfølgende gis en detaljert beskrivelse av en ut-førelse av oppfinnelsen med henvisning til de medfølgende figurer.
Kort beskrivelse av figurene.
Fig. 1 viser skjematisk et scenario hvor oppfinnelsen anvendes;
MLBS = Millimeterbølge-basestasjon
MLBSA = Millimeterbølge-basestasjonsantenne
IS = IMMBRA-stasjon
ISA = IMMBRA-stasjonsantenne
MKTA = Mikrobølge-terminalantenne
Fig. 2 viser skjematisk hvordan integreringsenheten i samsvar med foreliggende oppfinnelse er konstruert;
IMMBRA = Integrering av mikro- og millimeter-bølgesystemer for bredbånds radioaksess
IS = IMMBRA-stasjon
ISA = IMMBRA-stasjonsantenne
ISA MK = ISA mikrobølge
ISA ML = ISA millimeterbølge
MKTA = Mikrobølge terminalantenne
MLBSA = Millimeterbølge basestasjonsantenne
TM = Transmodulator
SM = Kontrollmodul
Fig. 3 viser dekningsområder for forskjellige stasjoner i samsvar med foreliggende oppfinnelse;
HC = Hovedsentral
MLR = ML-gjentaker
IS = IMMBRA-stasjon
Fig. 4 viser en radioaksess-form i samsvar med foreliggende oppfinnelse.
A = LOS til MLBS ?
B = Velg forbindelse via MLBS.
C = Dekning ved IS ?
D = Velg forbindelse via IS.
E = Behov for bredbånds interaktiv ?
F = Velg forbindelse via annet medium.
G = Dekning ved MKBS ?
H = Velg forbindelse via MKBS.
I = Velg forbindelse via annet medium.
Detaljert beskrivelse av en utførelse av oppfinnelsen.
Først vil det bli gitt en generell beskrivelse av radiosystemer med forbindelse til foreliggende oppfinnelse. Deretter vil IMMBRA-systemet (Integration of Micro- and Millimetre wave systems for Broadband Radio Access) i samsvar med oppfinnelsen bli beskrevet med henvisning til figurene, først og fremst til figurene 1 og 2.
LMDS er av amerikansk opprinnelse, og inkluderer distri-butive og toveis faste bredbåndstjenester. LMDS-systemer er allokert rundt 28 GHz (1 GHz båndbredde), men vil sannsynligvis også lisensieres på 41 GHz-båndet (2 GHz båndbredde) . Det høyere frekvensbånd er det samme som MVDS-systemene i Europa vil operere. En forskjell mellom MVDS og LMDS er at MVDS opprinnelig var tiltenkt som et distribu-tivt system. Flere produsenter er imidlertid igang med å fremstille en returkanal også for MVDS-systemer noe som vil gjøre systemene mere identiske. Nylig har en diskusjon startet i England vedrørende allokering også av 42,5-43,5 GHz til MVDS. I hovedsak er intensjonen at dette bånd i det tilfelle skal anvendes for multimedia-applikasjoner.
Ved høyere frekvenser (>20 GHz) er der rikelig med ikke utnyttede frekvensbånd. Den høye progation-attenuering begrenser imidlertid området, og samtidig reduseres energien som vil nå naboceller. Med det kan et cellulært {celleradius < 4 km) interaktivt bredbåndsnettverk realiseres, hvor små antenner med høy direktivitet og innebygget ned-omdannere til basebånd anvendes. DVB (Digital Video Broadcasting) satelittmottakere eller DAVIC LMDS-mottakere kan anvendes for å dekode videofilmer og data. Satelitt-spesifikasjonene for DVB er internasjonalt aksepterte, og med det forventes DVB-mottakere å fremstilles i svært store volumer. Moduleringsmetoden som anvendes er QPSK som ikke er så spektrum-effektiv for en individuell kanal som f.eks. 64-QAM, men betydelig mere robust. Den totale systemkapasitet (spektrum-effektivitet med QPSK for et overflate-dekkende cellulært system er imidlertid høyere dersom C/I (nyttbar energi i forhold til støyenergi)-nivåer vurderes, noe som gjør at et frekvensbånd kan nyttes på nytt oftere, også i en nabocelle. Kapasiteten kan økes ytterligere ved å dele cellen i sektorer og utnytte polariseringsdiversitet.
HPMP (High capacity Point to Multipoint)-systemer opererer i et frekvensområde 10-27 GHz og er i hovedsak symmetrisk med hensyn til up- og downlink-kapasitet. Systemområdet, og med det cellestørrelsen, blir større for høyere frekvenser (> 27 GHz), mens tilgjengelig båndbredde er betydelig mindre. HPMP-systemer er interessante alternativer i områder som er grisgrendt befolket og også som innledende systemer i utbyggingsområder og industriområder for hurtig å tilby telefoni, ISDN eller n x 2 Mbit/s-forbindelser til bedrifter, og som forbindelse til/mellom basestasjoner for mobiltelefoni. Kapasiteten vil med en moderat frekvens-allokering være for små for generelle bredbåndssystemer i utbygde områder.
MMDS-systemer, eller trådløse kabel-tv systemer som de ofte kalles, opererer ofte rundt 2,5 GHz og er alternativer til eksisterende kabel-tv nettverk. Det er viktig å forklare forskjellene mellom MMDS,-MVDS og LMDS. MVDS- og LMDS-systemer har mye felles, mens MMDS-systemer er sterkt forskjellig fra de andre to.
MMDS utnyttes i dag som et system som skal gi maksimal dekning over et stort område ved å overføre en høy utgangs-kraft. I den foreliggende oppfinnelse benyttes en MMDS-lignende enhet som overføres med svært lav effekt for å muliggjøre en tidlig spatial repetisjon av frekvensene. Ved å overføre med en lav effekt kan man allikevel dra fordel av fra de fordelaktige propageringsegenskaper til mikro-frekvensene i naboomgivelsene til senderen, som er det faktum som oppfinnelsen benytter.
Spektrumet for MMDS er begrenset (<200 MHz i USA og i noen få andre land; Europa har ikke allokert båndet), mens rekkevidden, noen få titalls kilometer, resulterer i dekning over et stort område. For lave frekvenser som i hovedsak skal allokeres til mobile applikasjoner er det vanskelig å finne tilgjengelig spektrum og å få frekvenslisens. For å oppnå en akseptabel kapasitet på den begrensete båndbredde, må 64 QAM-modulering anvendes med høye krav til C/I som bl.a. gjør drift av mer enn én operatør mere vanskelig, dvs. to eller flere operatører kan ikke konkurrere med et MMDS-system innen det samme geografiske område på det samme sekvensbånd. Antenner med høy direktivitet ved 2,4 GHz er vanskelige å fremstille, og er store, noe som i det hele umuliggjør en oppplink-antenne til hver individuelle bruker. Den foreliggende oppfinnelse har imidlertid redu-sert kravene til høy direktivitet i abonnentantennen. En returkanal innen foreliggende MMDS-frekvensbånd vil også forstyrre nedlinken så sterkt at systemet vil være ekstremt vanskelig å realisere. Det som gjenstår er å tilby en returkanal via et separat frekvensbånd, eller fortrinnsvis via andre media, f.eks. telefonlinjen eller DECT. Disse fakta, i tillegg til vanskelighetene med å oppnå en god frekvensutnyttelsesfaktor med et overflate-dekkende makro-cellulært nettverk ved MMDS-frekvenser, ekskluderer en (bredbånds) returkanal innen båndene.
I USA har MMDS-systemet oppnådd en til sammenligning stor spredning, til tross for forsyning av en begrenset sekvens-allokering. Det skal f.eks. nevnes at TELE-TV (et samarbeid mellom NYNEX, Bell Atlantic og Pacific Telsis) har bestilt 3 millioner digitale "set-top-bokser" fra Thomson med et integrert telefonmodem som returkanal. Set-top-boksene er basert for MMDS på kabelspesifikasjonene for DVB eller DAVIC. Moduleringen utføres med 16, 32, 64 eller 256 QAM.
Terrestriale Tv-systemer inkluderer systemer for distri-busjon av TV, video og data, og kan også inkludere en terrestrial returkanal. Utbredelsen av et digitalt terre-strialt nettverk i Sverige har blitt foreslått, og under-søkes innen DVB-interaktivitet, enten via telekommunika-sjonsnettverket, DECT eller terrestrial returkanal. Dekoding av data, lyd og video utføres med en DVB terrestrial set-top-boks. Moduleringen utføres med OFDM (Orthogonal Freqency Division Multiplexing). Til tross for at moduleringen er forskjellig for MVDS, MMDS og terrestrial TV, har DVB-mottakerne mange komponenter felles, for eksempel kan de samme kretser anvendes for koding og interleaving.
Som tidligere nevnt er LMDS, MVDS og HPMP eksempler på ML-systemer, mens MMDS og terrestrial TV er eksempler på MK-systemer .
For å definere mere eksakt hva som menes med ML-systemer, respektivt MK-systemer, presenteres den påfølgende opp-summering :
Det følgende refereres til millimeterbølge (ML)-system:
< 5 km generell celleradius ved LOS
cellulært system
frekvensbånd >20 GHz
lav utgangseffekt (typisk <-52 dBW/Hz Bredt frekvensbånd (i størrelsesorden 1 GHz)
Høy opplink-kapasitet
Små direksjonale antenner med høy direktivitet.
Det følgende er karakteristisk for mikrobølge (MK)-systemer:
• < 50 km generell celleradius ved LOS
• ikke nødvendigvis cellulært system
• frekvensbånd <20 GHz
• lav til høy utgangseffekt (gjentakere har lav utgangseffekt, mens basestasjonen har høy utgangseffekt) • medium stort sekvensbånd (i størrelsesorden 100 MHz)
• lav-medium opplink-kapasitet
• direksjonale antenner i mellomstørrelse med medium høy direktivitet.
I IMMBRA-systemet ifølge fig. 1 benyttes både et ML-system og et MK-system.
Sub-systemer som er en del av IMMBRA-systemet kan finnes i fig. 1. Millimeterbølge-basestasjonsantennen (MLBSA) plasseres høyt i forhold til omgivelsene, f.eks. på høye bygninger eller alternativt i høye master. MLBSA er over-flatedekning med et omni-direksjonalt eller sektorisert antennesystem.
Dette resulterer i at abonnenter innen noen hundre til tusen meter fra MLBS i stor utstrekning har en siktlinje. Videre er de ofte også siktlinje til fleretasjers bygninger, på grunn av at disse er høyere enn omgivelsene (bygninger og vegetasjon). I takt med økning i avstand, vil imidlertid sannsynligheten for siktlinje avta. Spesielt vil abonnenter i lave bygninger omgitt av høye hindringer ha lavere grad av dekning. For ML-systemer er der en svært sterk korrelasjon mellom dekning og siktlinje.
IMMBRA-stasjonsantennen (ISA) plasseres på en bygning, en stolpe eller i en mast, slik at lav propageringsattenuering er utbredt mot MLBSA (krever siktlinje, eller sterk og stabil refleks).
ISA er forbundet med en IMMBRA-stasjon (IS) som nå vil bli forklart med henvisning til fig. 2.
IS består av en del som er tiltenkt for transmisjon/ mottakelse i millimeterbølgebånd (>20 GHz), og en del som er tiltenkt for transmisjon/mottakelse i mikrobølgebånd (<20 GHz). Videre inkluderer IS en kontrollmodul som behandler reformatering av data mellom MK- og ML-utstyret. IS sender data mellom MLBS og MKT (mikrobølge-terminal). Kommunikasjonen med MLBS utføres på millimeterbølgebånd. Kommunikasjonen med MKT utføres på mikrobølgebånd. ISA har høy antenne-amplifisering i retning mot MLBSA.
MKT (mikrobølgeterminal) er relatert til utstyret ved abonnementens, som ned-omdanner signalet til basisbåndet hvor det avgis til annet utstyr, slik som f.eks. TV eller datamaskin. MKT kalles ofte mikrobølge set-top-boks. Informasjonsutbyttingen i seg selv er i de fleste tilfeller utført mellom en applikasjon i abonnentens TV eller PC og en applikasjon et annet sted, f.eks. en server.
IS kan bestå av en MLT (millimeterbølgeterminal) og en MKBS (mikrobølgebasestasjon) eller en MKR (mikrobølgegjentaker). Disse blokker utfører funksjoner i samsvar med den generelle IS-beskrivelse i fig. 2, hvor IS er vist som en integrert enhet.
MLT er en terminal som er i stand til å dekode data, til og fra basisbånd og millimeterbølge. Dette har likheter til en ordinær abonnementsterminal som mottar data direkte fra en MLBS, men som klarer høyere datarater. IS og MKBS har mange likheter idet begge fungerer som en basestasjon på MK-frekvensbånd. IS har imidlertid en funksjonalitet til å føre gjennom trafikk via ML-frekvensbåndet. En MKBS mottar data i basisbånd-format fra en fast forbindelse, f.eks. kobber-, fiber eller radiolenke.
Transmodulering (TM) mellom forskjellige moduleringsmetoder kan utføres for å adaptere transmisjonen på ML og MK slik at ytelsen av systemet optimaliseres, se fig. 2. TM kan inkludere koding, interleaving, kanalutjevning, kanal-/lenke-kontroll etc. F.eks. kan transmodulering mellom de følgende moduleringsmåter være en mulighet:
QPSK (Quaternary Phase Shift Keying)
QAM (Quadrature Amplitude Modulation)
OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing).
Kretser fra SMATV CATV-industrien kan utnyttes for TM. Disse anvendes for å overføre QPSK-modulerte satelitt-signaler til QAM-signaler idet disse skal "transporteres" i kabelnettverk.
ISA MK og ISA ML kan integreres slik det fremgår av fig. 2.
I visse situasjoner kan det imidlertid være fordelaktig med separate antenneenheter, blant annet for å gi ISA ML siktlinje til MLBSA, og for å gjøre det mulig å optimalisere dekningen man ønsker at ISA MK skal gi.
ISA MK kan også ha direktivitet, noe som reduserer forstyrrelser for basestasjoner og andre abonnenter.
MK-terminalantennen (MKTA) er plassert på, eller ved, abonnentens hus eller leilighet, avhengig av hvilken dekning som ønskes. En mast kan anvendes for å plassere MKTA i en posisjon over omgivende hindringer.
På grunn av at kommunikasjonen med abonnenten utføres på mikrobølgebånd, også kalt "ikke-siktlinje", kan forbindelse etableres. På denne måte kan f.eks. lave bygninger i mange tilfeller dekkes til tross for omgivende høy vegetasjon, dersom noen.
MK-kommunikasjonen utføres ved lavere høyde med elementer av "ikke-siktlinje", slik at tilstrekkelig god frekvensrepeterende kvaliteter oppnås. ML-kommunikasjonen utføres ved høy høyde, noe som øker sannsynligheten for siktlinje. De frekvensrepeterende egenskaper ved ML er tilstrekkelig god, på grunn av at ML-båndet er svært bredt, og propager-ingsattenueringen er høy.
En abonnent som er innen LOS-dekning av MLBS kan og bør tilkoples direkte via dette, og som en konsekvens trenger han/hun ikke kommunisere via IMMBRA-stasjonen (IS), se fig. 4. På denne måte maksimaliseres anvendelse av de brede ML-bånd og kapasitetsbelastningen reduseres på smalere MK-bånd.
Kombinasjonen av ML- og MK-systemer bidrar til å øke separeringen av MK-systemene. MLR (millimeterbølge-gjentakere) av samme type som i ML-systernet kan anvendes for å oppnå tilstrekkelig isolering mellom to MK-områder for å redusere forstyrrelser {se fig. 3).
Infrastruktur kan deles av MK- og ML-systemer. Dette gjelder dyre infrastrukturer slik som videokodere, programtilbydere, videoservere og transportnettverk.
MK-systemer kan anvendes for makrocelle-applikasjoner, dvs. for celle radii over 5 km. En MKBS eller IS kan også nå eksepsjonelle abonnenter i grissgrendt befolkede områder med direksjonale antenner (se fig. 3, øverst til venstre for MKBS, respektivt øverst til høyre for IS). For abonnenter som kun har behov for en viss interaktivitet, kan også MK-systemer anvendes i kombinasjon med DECT- eller kobber-modemer,
IS som kun makrocelle er egnet for en IS som er i et ytterområde hvor IS anvendes med direksjonal antenne for å dekke abonnenter på utsiden av et tett befolket område. Med det kan abonnenter opptil ca. 10 km fra tettstedet dekkes.
Innen tett befolkede områder for smal- til bredbånds-interaktivitet bør MK-systemer kun anvendes i mikro-/små celleapplikasjoner tilkoblet via MLBS eller HC (hovedsentral), se fig. 3.
Kombinerte DVB-mottakere, dvs. mottakere som er i stand til å dekode flere av applikasjonene er under utvikling. Dette resulterer i at Telia kan selge den samme boks til abonnenter som anvender forskjellige systemer, og at kundene ikke trenger å forandre boks dersom de skifter antenne-/radiosystem.
I fig. 4 beskrives hvordan seleksjon av radioaksess- form for en spesifikk abonnentforbindelse utføres. Fig. 4 viser et flytdiagram for en protokoll for seleksjon av radio-aksessform for bredbånds, interaktive transmisjoner. Dersom en abonnent er innen siktlinjeavstand fra MLBS, skal abonnenten direkte tilkobles til denne stasjon. Dette betyr selvfølgelig at man utnytter det brede ML-bånd, og reduserer kapasitetsbelastning på det smale MK-bånd. Dersom abonnenten ikke dekkes av MLBS bør det avgjøres i samsvar med protokoll om abonnenten er dekket av IS. Dersom abonnenten ikke er dekket av IS, avgjøres det om bredbånds, interaktive behov eksisterer. Dersom dette behov ikke eksisterer avgjøres det om abonnenten er dekket av MKBS etc.
Det bør realiseres at protokollen i hovedsak relateres til tett befolkede områder. I grissgrendte befolkede områder kan MKBS benyttes for bredbånds, interaktive transmisjoner mot hovedsentral (HC), se fig. 3.
Fig. 3 viser, som nevnt ovenfor, et mulig IMMBRA-scenario. Det skraverte område indikerer sterkt befolket område. Innen dette område dannes bredbånds, interaktiv deknings-område direkte mot MLBS eller mot IS via MLBS (MKBS mikrocelle direkte forbundet til HC kan også gi bredbånds, interaktiv forbindelse, se fig. 3). Innen tett befolkede områder dannes imidlertid ikke bredbånds, interaktiv forbindelse direkte mot makrocelle MKBS. HS (hovedsentralen) er den enhet som er superior til basestasjonene og som er hovedporten for systemet mot verden rundt/transport-nettverket .
Merk at området er dekket av opptegnete basestasjoner der hvor ringene med tynne linjer kun indikerer områder hvor der er en stor sannsynlighet for at abonnenten kan være dekket direkte av MLBS (millimeterbølge-basestasjon). Med et siktlinjeområde for MLBS på 5 km, betyr dette at alle plasser innen det utbygde område kan dekkes fra flere MLBS's dersom der ikke er noen hindringer, såkalt "redundant dekning". Redundant dekning bidrar til å øke dekningsgraden og er en god metode for å øke dekningsgraden fra, f.eks., 50 til ca. 80%. Metoden vil etter dette sannsynligvis være svært kostnadsdyr å anvende for ytterligere å øke dekningsgraden. Foreliggende oppfinnelse kan imidlertid løse dette problem, og er sannsynligvis en mer økonomisk metode for å oppnå høy dekningsgrad (over 80%).
Beskrivelsen ovenfor skal kun ansees som en fordelaktig utførelse av oppfinnelsen, og beskyttelsesomfanget for oppfinnelsen er kun begrenset av det som er angitt i de medfølgende patentkrav.

Claims (8)

1. System for bredbåndsradioaksess med høy grad av dekning og høy systemkapasitet hvor et mikrobølgesystem {MK-system) er integrert med et millimeterbølgesystem (ML-system) på en slik måte at MK-systemet utnyttes ved ikke-siktlinje-forbindelser mellom en basestasjon og en terminal, og at ML-systemet utnyttes ved siktlinje-forbindelser mellom basestasjonen og terminalen, hvor systemet omfatter minst én mikrobølgeterminal (MKT) med mikrobølgeterminalantenne (MKTA), minst én stasjon (IS) for integrering av mikro- millimeterbølgesystemer for bredbåndsradioaksess (IMMBRA) med IS-antenne (ISA), og minst én millimeterbølge- basestasjon (MLBS) med millimeterbølge-basestasjonsantenne (MLBSA), karakterisert ved at ved bredbåndsradiokommunikasjon mellom nevnte MBLSA og enhver terminalantenne, er MLBSA innrettet for radiotransmisjon av informasjon på ML-båndet direkte til en millimeterbølge-terminal (MLT) og en millimeterbølgeantenne MLTA dersom siktlinje-forbindelse, og hvor, dersom ikke-siktlinje-forbindelse, er innrettet for radiotransmisjon av innforma-sjon på ML-båndet til nevnte IS, hvor IS frekvenstranspon-erer nevnte informasjon til et MK-bånd, hvorved IS ved hjelp av ISA er innrettet til å overføre nevnte informasjon på MK-båndet til en mikrometerbølgeterminal MKT og en mikrometerbølgeantenne (MKTA).
2. System i samsvar med krav 1, karakterisert ved at nevnte MLBSA er plassert høyt i forhold til omgivelsene, fortrinnsvis på høye bygninger, alternativt på stolper, eller master, og at nevnte ISA er plassert høyt i forhold til omgivelsene, fortrinnsvis på høye bygninger, stolper eller master, på en slik måte at lav propageringsattenuering er utbredt mot MLBSA, og at nevnte MKT relateres til et abonnementsutstyr, og dets MKTA er plassert i enhver ønsket høyde ved abonnenten.
3. Anordning for bredbånds radioaksess med høy grad av dekning og høy systemkapasitet hvor et mikrobølgesystem (MK-system) er integrert med et millimeterbølgesystem (ML-system) på en slik måte at nevnte MK-system benyttes ved ikke-siktlinje-forbindelser mellom en basestasjon og en terminal, og at nevnte ML-system benyttes ved siktlinje-forbindelser mellom nevnte stasjon og nevnte terminal, karakterisert ved at anordningen inkluderer enheter for bredbånds radioinformasjon på et MK-bånd og et ML-bånd, hvorved en millimeterbølge-basestasjon (MLBS)/mikrobølge-terminal (MKT) er arrangert for å over-føre bredbånds radioinformasjon direkte, eller via nevnte anordning, til enhver MKT/MLBS, hvorved, dersom nevnte transmisjon utføres via nevnte anordning, frekvens-transponerer nevnte enheter nevnte radioinformasjon til MK-båndet dersom nevnte radioinformasjon skal overføres til nevnte MKT, eller til ML-båndet dersom radioinformasjonen skal overføres til nevnte MLBS, og den består da av en stasjon (IS) for integrering av mikromillimeterbølge-systemer for bredbånds radioaksess (IMMBRA) med IS-antenne (ISA)og en kontrollmodul (SM-enhet), hvorved nevnte SM-enhet bidrar til å reformatere nevnte radioinformasjon mellom ML-båndet og MK-båndet, idet nevnte ISA er plassert høyt i forhold til omgivelsene, på en slik måte at lav propagerings-attenuering er utbredt mot millimeterbølge-basestas jonsantenne (MLBSA), og dets MKTA er plassert i en ønsket høyde ved abonnenten.
4. Anordning i samsvar med krav 3, karakterisert ved at en transmodulator (TM-enhet) i nevnte SM-enhet benytter forskjellige moduleringsmetoder, fortrinnsvis QPSK, QAM, OFDM, for å adaptere radiotransmisjonen for ML-båndet og MK-båndet.
5. Anordning i samsvar med krav 4, karakterisert ved at transmoduleringen i TM-enheten inkluderer minst koding, interleaving, kanalutjevning og kanal-/lenke-kontroll.
6. Anordning i samsvar med et av kravene 3-5, karakterisert ved at nevnte ISA inkluderer separate antenne-enheter (IS, MK, ISA, ML), på den ene side for MK-båndet, og på den andre side for ML-båndet, hvorved MK-kommunikasjon utføres ved en lavere høyde med elementer av ikke-siktlinje mellom enhver abonnent og ISA, MK, og hvor ML-kommunikasjon utføres ved høyere høyde med siktlinje mellom ISA, ML og MLBS.
7. Fremgangsmåte for bredbånds radioaksess med høy grad av dekning og høy systemkapasitet, hvor et mikrobølgesystem (MK-system) er integrert i et millimeterbølgesystem (ML-system) på en slik måte at MK-systemet utnyttes ved ikke-siktlinje-forbindelser mellom en basestasjon og en terminal, og at ML-systemet utnyttes ved siktlinjeforbindelser mellom basestasjonen og terminalen, hvor systemet omfatter minst én mikrobølgeterminal (MKT) med mikrobølgeterminal-antenne (MKTA), minst én stasjon (IS) for integrering av mikro- millimeterbølgesystemer for bredbåndsradioaksess (IMMBRA) med IS-antenne (ISA), og minst én millimeterbølge-basestas jon (MLBS) med millimeterbølge-basestasjonsantenne (MLBSA), karakterisert ved at en protokoll som kontrollerer forbindelse av enhver abonnent til en basestasjon omfatter trinnene: a) at en abonnent som er innen siktlinje (LOS) dekning av en millimeterbølgebasestasjon (MLBS) er tilkoblet direkte via denne, og ikke kommuniserer via en bredbånds radioaksess (IMMBRA) stasjon (IS); b) at en abonnent som er innen dekningsområdet for bredbåndsradioaksesstasjon (IS), men ikke for millimeter-bølgestasjonen (MLBS), tilkobles stasjonen IS, c) at en abonnent som er innen dekningsområdet for en mikrobølgebasestasjon (MKBS), men ikke dekningsområdet for stasjonen MLBS eller stasjonen IS, tilkobles til MKBS.
8. Fremgangsmåte i samsvar med krav 7, karakterisert ved at bredbånds radio-kommunikasjon i størst mulig utstrekning overføres på et bredt ML-bånd, hvorved kapasitetsbelastningen i et smalt MK-bånd reduseres.
NO19992719A 1996-12-09 1999-06-04 Fremgangsmate og system for bredbands radioaksess NO319324B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9604533A SE510860C2 (sv) 1996-12-09 1996-12-09 System, anordning och metod för integration av ett mikrovågssystem med ett millimetervågssystem
PCT/SE1997/001944 WO1998026520A1 (en) 1996-12-09 1997-11-20 Broadband radio access

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO992719D0 NO992719D0 (no) 1999-06-04
NO992719L NO992719L (no) 1999-08-05
NO319324B1 true NO319324B1 (no) 2005-07-11

Family

ID=20404915

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19992719A NO319324B1 (no) 1996-12-09 1999-06-04 Fremgangsmate og system for bredbands radioaksess

Country Status (8)

Country Link
US (1) US6188873B1 (no)
EP (1) EP0944966B1 (no)
DE (1) DE69738496T2 (no)
DK (1) DK0944966T3 (no)
EE (1) EE03891B1 (no)
NO (1) NO319324B1 (no)
SE (1) SE510860C2 (no)
WO (1) WO1998026520A1 (no)

Families Citing this family (60)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6757913B2 (en) * 1996-07-15 2004-06-29 Gregory D. Knox Wireless music and data transceiver system
US6560213B1 (en) * 1999-03-24 2003-05-06 Hrl Laboratories, Llc Wideband wireless access local loop based on millimeter wave technology
WO2001052447A2 (en) 2000-01-14 2001-07-19 Andrew Corporation Repeaters for wireless communication systems
US6445904B1 (en) * 2000-02-17 2002-09-03 Andrew Corporation Repeater diversity system
US6564056B1 (en) * 1999-08-03 2003-05-13 Avaya Technology Corp. Intelligent device controller
US6477369B1 (en) * 1999-09-30 2002-11-05 Adc Telecommunications, Inc. Broadband communication network
CN1758621B (zh) 1999-10-22 2012-12-05 耐克斯特奈特无线公司 无线通信系统中的自动计算机房屋设备登记
US7146176B2 (en) 2000-06-13 2006-12-05 Shared Spectrum Company System and method for reuse of communications spectrum for fixed and mobile applications with efficient method to mitigate interference
FI20002129A (fi) * 2000-09-28 2002-03-29 Nokia Corp Menetelmä ja järjestely paikallisen laajakaistaisen datavirran langattomaksi jakamiseksi
US7230931B2 (en) * 2001-01-19 2007-06-12 Raze Technologies, Inc. Wireless access system using selectively adaptable beam forming in TDD frames and method of operation
US6925516B2 (en) * 2001-01-19 2005-08-02 Raze Technologies, Inc. System and method for providing an improved common control bus for use in on-line insertion of line replaceable units in wireless and wireline access systems
US7346347B2 (en) * 2001-01-19 2008-03-18 Raze Technologies, Inc. Apparatus, and an associated method, for providing WLAN service in a fixed wireless access communication system
US7069047B2 (en) * 2001-01-19 2006-06-27 Raze Technologies, Inc. System and method for on-line insertion of line replaceable units in wireless and wireline access systems
US6804527B2 (en) 2001-01-19 2004-10-12 Raze Technologies, Inc. System for coordination of TDD transmission bursts within and between cells in a wireless access system and method of operation
US6564051B2 (en) 2000-11-15 2003-05-13 Raze Technoliges, Inc. System and method for interface between a subscriber modem and subscriber premises interfaces
US7002929B2 (en) * 2001-01-19 2006-02-21 Raze Technologies, Inc. Wireless access system for allocating and synchronizing uplink and downlink of TDD frames and method of operation
US20090111457A1 (en) 2007-10-31 2009-04-30 Raze Technologies, Inc. Wireless communication system and device for coupling a base station and mobile stations
US7031738B2 (en) * 2001-01-19 2006-04-18 Raze Technologies, Inc. Apparatus for reallocating communication resources to establish a priority call in a fixed wireless access communication system
US20020097694A1 (en) * 2001-01-19 2002-07-25 Struhsaker Paul F. Method for establishing a prioirity call in a fixed wireless access communication system
US6859655B2 (en) 2001-01-19 2005-02-22 Raze Technologies, Inc. TDD FDD air interface
US20040213188A1 (en) * 2001-01-19 2004-10-28 Raze Technologies, Inc. Backplane architecture for use in wireless and wireline access systems
US20020098799A1 (en) * 2001-01-19 2002-07-25 Struhsaker Paul F. Apparatus and method for operating a subscriber interface in a fixed wireless system
US7274946B2 (en) * 2001-01-19 2007-09-25 Raze Technologies, Inc. Apparatus for establishing a priority call in a fixed wireless access communication system
US7173916B2 (en) 2001-01-19 2007-02-06 Raze Technologies, Inc. Wireless access system using multiple modulation formats in TDD frames and method of operation
US6891810B2 (en) * 2001-01-19 2005-05-10 Raze Technologies, Inc. Wireless access system and associated method using multiple modulation formats in TDD frames according to subscriber service type
US7065098B2 (en) * 2001-01-19 2006-06-20 Raze Technologies, Inc. Redundant telecommunication system using memory equalization apparatus and method of operation
US7277727B1 (en) * 2000-11-22 2007-10-02 Sprint Communications Company L.P. System and method for processing a signal
USRE42242E1 (en) 2001-01-19 2011-03-22 Access Solutions, Ltd. Apparatus and method for reallocating communication resources to establish a priority call in a fixed wireless access communication system
US7075967B2 (en) 2001-01-19 2006-07-11 Raze Technologies, Inc. Wireless communication system using block filtering and fast equalization-demodulation and method of operation
US20020147978A1 (en) * 2001-04-04 2002-10-10 Alex Dolgonos Hybrid cable/wireless communications system
FI20010760A0 (fi) * 2001-04-11 2001-04-11 Nokia Corp Menetelmä radiotaajuisen (RF) signaalin vastaanottamiseksi ja RF-vastaanotin
US6781999B2 (en) 2001-07-23 2004-08-24 Airvana, Inc. Broadcasting and multicasting in wireless communication
UA64839C2 (uk) * 2001-10-12 2004-03-15 Валерій Іванович Малєв Мікрохвильова інтегрована телерадіоінформаційна система (мітріс)
AU2002332114A1 (en) * 2001-10-12 2003-04-22 Bellsouth Intellectual Property Corporation Methods and systems of wireless communication between a remote data network and a set-top box
US20030224782A1 (en) * 2002-02-11 2003-12-04 Dougherty Angus O. Method and system of connecting broadband wireless systems to wireline serving area interfaces
CA2491674A1 (en) 2002-07-08 2004-01-15 Packetfront Sweden Ab Dynamic port configuration of network equipment
US8000647B2 (en) * 2002-10-11 2011-08-16 At&T Intellectual Property I, L.P. Method using a set-top box and communicating between a remote data network and a wireless communication network
KR101023610B1 (ko) * 2003-05-16 2011-03-21 파나소닉 주식회사 통신 네트워크를 위한 송수신 장치 및 방법
US7409010B2 (en) * 2003-06-10 2008-08-05 Shared Spectrum Company Method and system for transmitting signals with reduced spurious emissions
US7757211B2 (en) * 2004-05-03 2010-07-13 Jordan Thomas L Managed object member architecture for software defined radio
JP4459738B2 (ja) * 2004-07-05 2010-04-28 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 中継装置、通信装置および指向性制御方法
US20060092865A1 (en) * 2004-11-03 2006-05-04 Airnet Communications Corporation Supporting wireless communication interoperability compatibility with existing communications infrastructure
US7583935B2 (en) 2005-07-08 2009-09-01 Telcom Ventures, Llc Method and system for mitigating co-channel interference
WO2007081657A2 (en) * 2006-01-03 2007-07-19 Telcom Ventures Llc Use of timing and synchronization of an orthogonal frequency division multiplex in combined satellite-terrestrial network
US8155649B2 (en) * 2006-05-12 2012-04-10 Shared Spectrum Company Method and system for classifying communication signals in a dynamic spectrum access system
US7564816B2 (en) 2006-05-12 2009-07-21 Shared Spectrum Company Method and system for determining spectrum availability within a network
US8027249B2 (en) 2006-10-18 2011-09-27 Shared Spectrum Company Methods for using a detector to monitor and detect channel occupancy
US8184653B2 (en) * 2007-08-15 2012-05-22 Shared Spectrum Company Systems and methods for a cognitive radio having adaptable characteristics
US8997170B2 (en) * 2006-12-29 2015-03-31 Shared Spectrum Company Method and device for policy-based control of radio
US8326313B2 (en) * 2006-05-12 2012-12-04 Shared Spectrum Company Method and system for dynamic spectrum access using detection periods
US9538388B2 (en) 2006-05-12 2017-01-03 Shared Spectrum Company Method and system for dynamic spectrum access
US8055204B2 (en) 2007-08-15 2011-11-08 Shared Spectrum Company Methods for detecting and classifying signals transmitted over a radio frequency spectrum
BRPI0809631B1 (pt) * 2007-03-27 2020-03-17 Telcom Ventures Llc Método para comunicar entre um dispositivo móvel, e um primeiro transceptor baseado em satélite e um segundo transceptor baseado em estação base, aparelho para se comunicar com um dispositivo móvel
GB2452029B (en) * 2007-08-07 2011-07-13 Motorola Inc Base station arrangement for a cellular communication system
EP2319260A2 (en) * 2008-08-19 2011-05-11 Shared Spectrum Company Method and system for dynamic spectrum access using specialty detectors and improved networking
US20120135677A1 (en) * 2010-04-16 2012-05-31 Samsung Electronics Co., Ltd. Method and system for relay-initiated relay teardown operations in wireless communication networks
US9026044B2 (en) 2010-04-16 2015-05-05 Samsung Electronics Co., Ltd. Method and system for responder-aware relay station selection in wireless communication networks
US8477190B2 (en) 2010-07-07 2013-07-02 Pictometry International Corp. Real-time moving platform management system
JP6494492B2 (ja) * 2015-11-17 2019-04-03 パナソニック株式会社 ミリ波通信制御方法及びミリ波通信制御装置
WO2018155544A1 (ja) * 2017-02-23 2018-08-30 日本電気株式会社 放送システム

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5327572A (en) * 1990-03-06 1994-07-05 Motorola, Inc. Networked satellite and terrestrial cellular radiotelephone systems
US5572264A (en) * 1994-02-14 1996-11-05 Hitachi, Ltd. High definition TV signal receiver
ATE192276T1 (de) * 1994-03-17 2000-05-15 Endlink Inc Sektorisiertes mehrzweck cellulares funkubertragungssystem
US5771449A (en) * 1994-03-17 1998-06-23 Endlink, Inc. Sectorized multi-function communication system
US5890055A (en) * 1995-07-28 1999-03-30 Lucent Technologies Inc. Method and system for connecting cells and microcells in a wireless communications network
US5991345A (en) * 1995-09-22 1999-11-23 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for diversity enhancement using pseudo-multipath signals
US5920607A (en) * 1995-12-29 1999-07-06 Mci Communications Corporation Adaptive wireless cell coverage
SE515776C2 (sv) * 1996-01-26 2001-10-08 Telia Ab System för radiokommunikation vid korta avstånd mellan sändare och mottagare
US5949766A (en) * 1996-12-30 1999-09-07 Motorola, Inc. Ground device for communicating with an elevated communication hub and method of operation thereof

Also Published As

Publication number Publication date
NO992719L (no) 1999-08-05
US6188873B1 (en) 2001-02-13
WO1998026520A1 (en) 1998-06-18
SE510860C2 (sv) 1999-06-28
EE9900231A (et) 1999-12-15
DE69738496T2 (de) 2009-02-19
EP0944966B1 (en) 2008-01-30
NO992719D0 (no) 1999-06-04
DK0944966T3 (da) 2008-06-02
SE9604533D0 (sv) 1996-12-09
DE69738496D1 (de) 2008-03-20
SE9604533L (sv) 1998-06-10
EP0944966A1 (en) 1999-09-29
EE03891B1 (et) 2002-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO319324B1 (no) Fremgangsmate og system for bredbands radioaksess
CA2318757C (en) Method and system for distributing subscriber services using wireless bidirectional broadband loops
US6052582A (en) Sectorized multi-function communication system
US9351335B2 (en) Method for transmitting broadcast services in a radiocommunication cellular network through a femto base station, and corresponding femto base station
US11064246B2 (en) RF system for distribution of over the air content for in-building applications
US6272351B1 (en) System and method for relaying signals to base stations in a wireless communications system
SE515776C2 (sv) System för radiokommunikation vid korta avstånd mellan sändare och mottagare
JP2004527965A (ja) Catvネットワークを介するマルチバンドセルラーサービス
US10051324B2 (en) Apparatus and method for providing a joint IP data-stream
WO1995025409A9 (en) Sectorized multi-function cellular radio communication system
EA005180B1 (ru) Усовершенствованная телефонная коммуникационная сеть для мобильных абонентов и аппаратура
Hamaguchi et al. A wireless video home-link using 60GHz band: Concept and performance of the developed system
EP0995279B1 (en) Rebroadcasting communication system
KR19980081358A (ko) 신호 분배를 위한 방법 및 시스템
WO2001056289A1 (en) Hybrid cable/wireless two-way communication systems and methods
KR20010112498A (ko) 텔레비젼 수신, 인터넷 접속 및 동내 랜 시스템
GB2361145A (en) Data communication system
Yoshie et al. Advanced Wireless IP Access System (WIPAS) for fixed wireless access (FWA)-broadband access system for triple play services by “fiber+ radio”
KR20020005065A (ko) 위성인터넷 데이터 케이블 연동시스템을 이용한 복합위성-케이블 인터넷 네트워크
EP1244231A1 (en) Hybrid frequency band system architecture for terrestrial wireless broadband access applications
Livanos et al. Development of an Ultra-Long-Range Wireless Backhaul Solution Using ATSC 3.0
US7403500B2 (en) Micro wave cellular architecture
JP2000013298A (ja) 無線通信システム及び無線通信装置
Yo-Shie et al. Wireless IP Access System (WIPAS)-Broadband Access System by" fiber+ radio"
Coppola 42 GHz Broadband Wireless Systems to access Interactive Services

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees