NO312111B1 - Fremgangsmåte for komplettering av flere sidebrönner - Google Patents

Fremgangsmåte for komplettering av flere sidebrönner Download PDF

Info

Publication number
NO312111B1
NO312111B1 NO19950468A NO950468A NO312111B1 NO 312111 B1 NO312111 B1 NO 312111B1 NO 19950468 A NO19950468 A NO 19950468A NO 950468 A NO950468 A NO 950468A NO 312111 B1 NO312111 B1 NO 312111B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bore
head
wellbore
completion
orientation
Prior art date
Application number
NO19950468A
Other languages
English (en)
Other versions
NO950468D0 (no
NO950468L (no
Inventor
Jr Henry Joe Jordan
Robert J Mcnair
Alan B Emerson
Brian S Kennedy
Patrick J Zimmerman
Original Assignee
Baker Hughes Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US08/188,997 external-priority patent/US5477923A/en
Priority claimed from US08/188,998 external-priority patent/US5474131A/en
Priority claimed from PCT/US1994/006414 external-priority patent/WO1994029563A1/en
Application filed by Baker Hughes Inc filed Critical Baker Hughes Inc
Publication of NO950468D0 publication Critical patent/NO950468D0/no
Publication of NO950468L publication Critical patent/NO950468L/no
Publication of NO312111B1 publication Critical patent/NO312111B1/no

Links

Landscapes

  • Separation By Low-Temperature Treatments (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører generelt fremgangsmåte for komplettering av brønnboringer ifølge ingressen i de selvstendige kravene 1, 43, 68 og 70. Nærmere bestemt vedrører oppfinnelsen nye og forbedrede fremgangsmåter og anordninger for komplettering av en forgrenet brønnboring som forløper lateralt eller sideveis fra en hovedbrønn som kan være vertikal, hovedsakelig vertikal, skrå eller til og med horisontal. Oppfinnelsen finner spesielt anvendelse ved komplettering av multilaterale brønner, dvs. dypbrønnsmiljøer hvor et antall atskilte, avstandsbeliggende sidebrønner forløper fra en felles vertikal brønnboring.
Horisontal brønnboring og produksjon har i de senere år fått økende betydning for oljeindustrien. Mens horisontale brønner har vært kjent i mange år, er det kun forholdsvis nylig at man har fastslått at de er et kostnadseffektivt alternativ (eller i det minste likeverdig) til konvensjonell vertikal brønnboring. Selv om boring av en horisontal brønn koster vesentlig mer enn dens vertikal motstykke forbedrer en horisontal brønn ofte produksjonen med en faktor 5, 10 eller til og med 20 i naturlig frakturerte reservoarer. Vanligvis må prosjektert produktivitet fra en horisontal brønn tredoble den for et vertikalt hull for at horisontal boring skal være økonomisk. Denne økede produksjon minsker antallet platt-former, skjærer ned investeringen og driftskostnadene. Horisontal boring gjør reservoarer i urbane områder, permafrost soner og på store dyp til havs mer tilgjengelige. Andre anvendelser for horisontale brønner innbefatter periferibrønner, tynne reservoarer som ville kreve for mange vertikale brønner og reservoarer med innsnevringsproblemer der en horisontal brønn kunne bli optimalt distansert fra fluidkontakt.
Horisontale brønner blir vanligvis klassifisert i fire kategorier avhengig av venderadiusen:
1. En ultrakort venderadius er 1-2 fot; byggevlnkel er 45-60° pr. fot. 2. En kort venderadius er 20-100 fot; byggevlnkel er 2-5" pr. fot. 3. En middel venderadius er 300-1000 fot; byggevlnkel er 6-20° pr. 100 fot. 4. En lang venderadius er 1000-3000 fot; byggevlnkel er 2-6° pr. 100 fot.
Enkelte horisontale brønner har også tilleggsbrønner som forløper sideveis fra de vertikal hovedbrønner. Disse laterale tilleggsbrønner blir av og til referert til som tappehull, og vertikale brønner som inneholder mer enn en lateral brønn blir referert til som multilaterale brønner. Multilaterale brønner blir stadig mer viktig, både ut fra standpunktet om nye boreoperasjoner og ut fra det stadig mer betydelige standpunkt om å arbeide videre på eksisterende brønnboringer innbefattende utbedringsarbeide og stimu-ler ingsarbeide .
Som et resultat av det foranstående har økt avhengighet av og betydningen av horisontale brønner, horisontal brønnkomplet-tering og spesielt multilateral brønnkomplettering blitt viktige tiltak, og har frembragt (og begynner og fortsetter med å frembringe) en skare av vanskelige problemer å overvinne. Lateral komplettering, spesielt ved overgangen mellom den vertikale og laterale brønnboring er svært viktig for å unngå sammenklapping av brønnen i ukonsoliderte eller svakt konsoliderte formasjoner. Således er kompletteringer i åpne hull begrenset til stabile fjellformasjoner; og selv da er komplettering med åpent hull utilstrekkelig ettersom det ikke er noen styring eller mulighet til på nytt å få atkomst (eller på nytt entre sideboringen) eller å isolere produksjonssonene inne i brønnen. Koplet til dette behov om å komplettere laterale brønner er det et voksende ønske om å opprettholde brønnboringens dimensjon i den laterale brønn så nær som mulig dimensjonen av den vertikale hovedbrønnboring for enklere boring og komplettering.
Vanligvis har horisontale brønner blitt komplettert ved bruk av enten komplettering med slisset foring, utvendige f6ringsrør-ekspansjonspakninger (ECP) eller sementerings-teknikker. Hovedformålet med å innføre en slisset foring i en horisontal brønn er å beskytte mot hullets kollaps eller sammenklapping. I tillegg gir en foring en hensiktsmessig bane for å innføre forskjellige verktøy, slik som kveilrør i en horisontal brønn. Tre foringsrørtyper har vært brukt, nemlig (1) perforerte féringsrør, der hullene bores i foringsrøret, (2) slissede foringsrør, der slisser av forskjellig bredde og dybde freses langs rørlengden og
(3) forhåndspakkede foringsrør.
Slissede foringsrør gir begrenset sandkontroll gjennom valg av hulldimensjoner og størrelsene på slissenes bredde. Imidlertid er disse foringsrør utsatte for tilstopping. I ukonsoliderte formasjoner har ståltrådomhyllede, slissede foringsrør vært bruk for å styre sandproduksjonen. Grus-pakking kan også benyttes for sandstyring i en horisontal brønn. Hovedulempen med et slisset fSringsrør er at effektiv brønnstimulering kan være vanskelig på grunn av det åpne ringformede rom mellom foringsrøret og brønnen. Likeledes er selektiv produksjon (f.eks. soneisolering) vanskelig.
Et annet valg er et fSringsrør med delvis isolering. Utvendige foringsrør-ekspansjonspakninger (ECP) har blitt installert på utsiden av den slissede foring for å dele en lang horisontal brønnboring i flere små seksjoner (figur 1). Denne metode gir begrenset soneisolasjon, som kan benyttes for stimuleringsstyring eller produksjonsstyring langs brønnens lengde. Imidlertid er ECP også forbundet med visse ulemper og mangler. F.eks. er vanlige horisontale brønner ikke absolutt horisontale langs hele sin lengde, isteden har de mange bøyer og krumninger. I et hull med flere bøyer kan det bli vanskelig å innføre et foringsrør med flere utvendige foringsrør-ekspansjonspakninger.
Sist, er det mulig å sementere og perforere brønner med middels og lang radius, som f.eks. vist i US patent 4.436.165.
Mens tetning av overgangen mellom en vertikal og lateral brønn er av betydning både for horisontale og multilaterale brønner, er gjeninntreden og soneisolasjon av spesiell betydning og oppviser spesielt vanskelige problemer ved multilaterale brønnkompletteringer. Gjeninntredning av laterale brønner er nødvendig for å utføre kompletterings-' arbeidet, ytterligere boring og/eller utbedringsarbeide og stimuleringsarbeide. Isolering av en lateral brønn fra andre laterale forgreninger er nødvendig for å hindre fluidvandring og for å håndtere kompletteringspraksis og reguleringer med hensyn til den separate produksjon av forskjellige produksjonssoner. Sonevis isolering kan også være nødvendig dersom borehullet driver inn og ut av mål-reservoaret på grunn av utilstrekkelig geologisk kunnskap eller dårlig retnings-styring; og på grunn av trykkforskjeller i vertikalt forbipasserte strata, som vil bli omtalt nedenfor.
Når horisontale borehull blir boret i naturlig frakturerte reservoarer, anses sonevis isolering som ønskelig. Utgangs-trykket i naturlig frakturerte formasjoner kan variere fra en fraktur til den neste, som også hydrokarbongraviteten og sannsynligheten for innsnevring kan være. Ved å la disse produsere sammen tillater krysstrømning mellom frakturene og en enkelt fraktur med tidlig vanngjennombrudd, hvilket torpederer hele brønnens produksjon.
Som nevnt ovenfor ble opprinnelig horisontale brønner komplettert med usementerte slissede foringsrør med mindre formasjonen var tilstrekkelig sterk til en komplettering med åpent hull. Begge metoder gjør det vanskelig å bestemme produksjonssonene, og, dersom problemer utvikler seg, er praktisk talt umulig å selektivt behandle den rette sone. Idag oppnås soneisolering ved bruk av enten utvendige fSringsrør-ekspansjonspakninger på slissede eller perforerte féringsrør eller ved konvensjonell sementering og perforering.
Problemet med lateral brønnboringskomplettering (og spesielt multilateral brønnboring) har vært erkjent i mange år som reflektert i patentlitteraturen. F.eks. viser US patent 4.807.704 et system for å komplettere multiple sidebrønn-boringer ved bruk av en dobbel ekspansjonspakning og et avbøyende lede-element. US patent 2.797.893 viser en metode for komplettering av laterale brønner ved bruk av en fleksibel f6ring og avbøyningsverktøy. US patent 2.397.070 beskriver likeledes lateral brønnboringskomplettering ved bruk av fleksibelt foringsrør sammen med en lukke-skjerm for å avstenge sidebrønnen. I US patent 2.858.107 gir en uttakbar ledekile-enhet en innretning for å lokalisere (f.eks. gjeninntreden) en sidebrønn etter en komplettering av denne. US patent 3.330.349 viser en dor for å lede og komplettere multiple horisontale brønner. US patent nr. 4.396.075; 4.415.205; 4.444.276 og 4.573.541 vedrører samtlige generelt fremgangsmåter og anordninger for multilaterale kompletteringer ved bruk av en brønnramme eller rørf ørende hode. Andre patenter av generell interesse innenfor området horisontal brønnkomplettering innbefatter US patent' nr. 2.452.920 og 4.402.551.
Uansett de ovenfor beskrevne forsøk på å oppnå kostnadseffek-tive sidebrønnkompletteringer som kan arbeides på, er det fortsatt et behov for nye og forbedrede fremgangsmåter og anordninger for å tilveiebringe slike kompletteringer, spesielt tetning mellom overgangen av vertikale og laterale brønner, og evnen til gjeninntreden av sidebrønner (spesielt i multilaterale systemer) og oppnå soneisolering mellom respektive sidebrønner i et multilateralt brønnsystem.
De ovenfor omtalte og andre ulemper og mangler med den kjente teknikk overvinnes eller unngås med de mange fremgangsmåter og anordninger ifølge den foreliggende oppfinnelse for komplettering av laterale brønner og nærmere bestemt komplettering av multilaterale brønner. I samsvar med tidligere US patentsøknad 07/926.451, inngitt 7. august 1992 og overdratt til foreliggende søker, der alt innhold i denne herved inngår som referanse, vises et antall fremgangsmåter og anordninger for å løse viktige og alvorlige problemer som oppstår ved laterale (og spesielt multilateral) komplettering innbefattende: 1. Fremgangsmåter og anordninger for å tette overgangen mellom en vertikal og laterale brønn. 2. Fremgangsmåter og anordninger for å entre igjen utvalgt lateral brønn for å utføre kompletteringsarbeide, ytterligere boring eller utbedringsarbeide og stimuleringsarbeide. 3. Fremgangsmåter og anordninger for å isolere en lateral brønn fra andre laterale forgreninger i en multilateral brønn for slik å hindre migrering av fluider og for å være i tråd med god kompletteringspraksis og bestemmelser med hensyn til separat produksjon og forskjellige produksjonssoner.
Det presenteres her en forbedret fremgangsmåte vedrørende de forangående multilaterale og relaterte kompletteringsmetoder. Nærmere bestemt er en fremgangsmåte presentert for å komplettere multilaterale brønner og opprettholde valgvis gjeninntreden i disse multilaterale brønner. For å utføre dette bores en primær brønnboring og fores. Deretter bores en første lateral brønn ut av bunnen av brønnboringen og et kjøreverktøy leder en streng med utvendige foringsrør-pakninger, som har glidehylser anordnet mellom seg og en pakningsboring-mottaker, i denne (eller i en foretrukken utførelse blir en ny sidekoplingmottaker benyttet istedenfor pakningsboring-mottakeren). Deretter blir en ledekile og en forankring montert til pakningsboring-mottakeren (eller sidekopling-mottakeren) og når de er i flukt bores en andre sidebrønn bort fra den første sidebrønn. Etter opphenting av ledekilen og forankringen blir så en ny avleder og fanghode-enhet deretter kjørt ned med fortrinnsvis den samme foran-kringsflukt som ledekileforankringen for korrekt å sammenføre avlederhodet med den andre sidebrønn. Ved dette tidspunkt kan en andre streng med utvendige utforingsrør-pakninger som også har glidehylser kjøres ned i den andre sidebrønn. Et selektivt gjeninnføringsverktøy med en ny parallell tetningsenhet nedenfor kan deretter kjøres ned på en enkelt pro-duksjonsrørstreng og knyttes tilbake til overflaten til et standard brønnhode. I en foretrukken utførelse innbefatter det selektive gjeninnføringsverktøy en avlederklaff som kan fjernmanøvreres for å velge enten den første eller andre sidebrønnboring for gjeninntreden. Avlederklaffen hindrer ikke fluidstrømning fra noen av sideboringene nedenfor.
I en foretrukken utførelse innbefatter fanghodet et par parallelle forskutte boringer, hvor den ene kommuniserer med hovedbrønnboringen mens den andre kommuniserer med side-brønnboringen. Boringen som fører til sideboringen er forsynt med en ny foringsrør-tilbaketrekningshylse. Deretter blir begge boringer forsynt med en ny parallell tetningsenhet og denne parallelle tetningsenhet blir så sammenført til enten et selektivt gjeninntredelsesverktøy eller annet produk-sjonsrør.
Det skal forstås at foreliggende fremgangsmåte gir muligheten for å entre hvilke som helst av brønnboringens komplet-teringsstrenger for det formål å lede en aktivitet slik som syrebehandling, frakturering, vasking, perforering og lignende. Den foreliggende oppfinnelse gjør at en operatør kan velge fra overflaten hvilken som helst sideboring ved bruk av en fjernstyrt streng eller kabel-metoder og dermed lede utstyret inn i en utvalgte sideboring.
I tillegg til de foranstående nye fremgangsmåter innbefattes et antall viktige og nye verktøy og enheter for bruk med de beskrevne fremgangsmåter så vel som andre kompletteringsmetoder (multilaterale eller andre). Det tilveiebringes f.eks. en ny sidekopling-mottaker eller LCR som fungerer for å
(1) gi en innretning for å kjøre ned en nedre komplettering i brønnen; (2) sørge for en innretning for å orientere en opphentbar ledekile-enhet og/eller fanghode/avlederenhet; og (3) sørge for innretninger for å feste en øvre komplettering
til en nedre komplettering.
LCR innbefatter en øvre seksjon for å romme en låsegjenge og glatt tetningsboring som respektivt gjengemessig fester til og passer med tetningene fra en orienteringsforankring. Et sentralt parti av LCR innbefatter en orienteringsknast for sammenføring med orienteringsforankringen og gir et fast referansepunkt for den opphentbare ledekile og/eller fanghode/avlederenhet; og et nedre parti av LCR innbefatter en indre korresponderende (f.eks. profilert) overflate for feste til et passende innføringsverktøy. Med fordel innbefatter LCR tre sylindriske, gjengemessig sammenførte rørstusser (som respektivt innbefatter (1) låsegjengen og tetningsboringen; (2) orienteringsforankringens innrettings-knast og (3) innføringsverktøyets profilerte koplingsflater) og en fjerde nedre rørstuss. LCR kombinerer alle de foran nevnte trekk som gir et nytt verktøy som gir muligheten til å sette et ubestemt antall sidebrønner på hverandre i en enkelt brønn.
En annen viktig verktøyenhet som benyttes ved de her beskrevne fremgangsmåter for lateral komplettering er den foran nevnte nye fanghode/avlederenhet som installeres ved overgangen mellom hovedbrønnboringen og sideforgreningen og som gjør at produksjonsrøret til hver av disse kan orienteres og forankres. Denne fanghode/avlederenhet gir videre doble tetningsboringer for å knytte tilbake til overflaten enten en dobbel pakningskomplettering eller en enkelt produksjonsrør-streng-komplettering som benytter et selektivt gjeninntredel-sesverktøy (SRT). Fanghodet/avlederen omfatter et fanghode, en avlederrørstuss, to stag som forbindende elementer mellom fangjhodet og avlederrørstussen og en produksjonsrørskjøt som kommuniserer mellom fanghodet og avlederrørstussen. Fanghodet har en stor og en liten boring. Den store boring er en mottaker for en tilbaketrekk-hylse (beskrevet senere) innført på toppen av sideboringsstrengen, og den lille boring er en tetningsboring for å knytte hovedbrønnboringen tilbake til overflaten. Under fanghodet er en rørseksjon skrudd til den lille boring. Røret passerer gjennom en vinklet glatt boring i avlederrørstussen som gjør at rørseksjonen avbøyer fra sideforskyvningen i den lille boring av fanghodet tilbake til fanghodets senterlinje, og dermed boringshullets senterlinje med hvilket den er konsentrisk. Å ta forskyvningen gjennom lengden av en rørseksjon (typisk 30 ft) gir mulighet for en gradvis bøying som ikke vil hindre passeringen av en kabel eller verktøy gjennom produksjonsrøret for utbedringsarbeide og simuleringsarbeide i sidebrønnen.
Som nevnt er fanghodet og avlederrørstykket koplet med to stag som stiv fester fanghodet og avlederrørstussen både aksielt og dreiemessig. Ettersom "vinduslengden" til sideboringsinngangen varierer avhengig av hulldimensjonen og byggevinkelen for sidesporet, gjøres avstanden mellom fanghodet og avlederrørstussen justerbar ved å variere lengden på stagene. Dette er viktig for at systemet skal fungere korrekt, idet fanghodet og avlederen må skreve over sidesporets utgangsvindu fra hovedbrønnboringen.
I samsvar med et viktig trekk for fanghodet er profilen på toppen av fanghodet utformet slik at det retter produksjons-røret for sideboringen inn i den store boring i fanghodet og orienterer også den parallelle tetningsenhet (beskrevet senere) når det skapes forbindelse tilbake til overflaten med en dobbelpakningskomplettering eller en enkelt rørkomplet-tering. Orienteringen utføres ved å kombinere en skrå profil med en slisset skråflate rundt brønnboringen og en sammensatt vinklet flate over spalten. Når røret for sideboringen føres inn, dersom dens nese først kontakter avlederen føres den inn i den store boring, og dersom den først lander over det mindre borehull; hindres den i å entre fordi nesens diameter er bredere enn slissen over det mindre borehull. Ettersom nesen ikke kan passere slissen, blir den ned den sammensatte vinkel som også leder den til et større borehull. Likeledes når den parallelle tetningsenhet orienteres kontakter sideboringstetningene, som er lengre enn hovedboringens tetninger, først fanghodet og ledes til det større borehull i dette på nøyaktig samme måte som beskrevet for sideboringens rørstreng. Når sideboringstetningene i den parallelle tetningsenhet er ledet i det korrekte borehull, er hoved-brønnens tetninger begrenset med hensyn til størrelsen av rotasjonsmessig uoppretthet de kan ha på grunn av at den parallelle tetningsenhet kun kan svinge rundt sideboringens tetningsakse med størrelsen av diametralt klaring mellom hoveddiameteren av den parallelle tetningsenhet og den innvendige diameter av den konsentriske hovedboring hvori de blir installert. Den sammensatte vinkel på fanghodet er utformet slik at dens overflate vil inneha denne størrelsen på rotasjonsmessig uoppretthet, og påsette en kraft mot de primære brønnboringstetninger for å føre disse inn i deres tetningsboring.
Det foran nevnte fanghode/avlederenhet fungerer for å orientere og forankre multiple rørstrenger ved Y-overgangen i en olje- eller gassbrønn med multiple laterale brønnboringer. En viktig fordel med dette arrangement er å sørge for kommunikasjon til mange reservoarer eller tappe forskjellige steder inne i samme reservoar og kunne komme på nytt inn i disse brønnboringer for utbedring og stimulering. Den større boring i fanghodet gjør at den sekundære brønnborings produksjonsrør (f6ring) kan passere gjennom inntil toppen av f åringen er i fanghodet. I samsvar med et viktig trekk benyttes en ny f6ring-tilbakeknytningshylse for å tres på toppen av foringen og lokalisere, låse og gi en tetningsmottaker for å isolere den sekundære brønnborings produk-sjonsfluider. Foringens tilbakeknytningshylse innbefatter også et innføringsprofil for et passende innføringsverktøy. Foringsrørets tilbakeknytningshylse omfatter to sylindriske deler som, når det er montert, gir et innføringsverktøy-profil for innføring av foringsrøret i brønnboringen. Hylsen har en lokaliseringsskulder på den ytre overflate for å indikere når hylsen er plassert i fanghodet, og et låsespor for låsepaler fra fanghodet for å sneppe i, for å gi motstand når det trekkbelastning mot hylsen. Når hylsen er på plass og innføringsverktøyet fjernet, eksponeres en innvendig gjenge og tetningsboring for den parallelle tetningsenhet (eller annet verktøy eller produksjonsrør) for å plugge inn for å isolere den sekundære sideboring. Ved å tilveiebringe tetningspunktet mellom den- parallelle tetningsenhet og hylsen elimineres behovet for å utføre en tetning i fanghodet på siden med den store boring.
For å iverksette en tetning inne i fanghodet benyttes en ny forskutt parallell tetningsenhet med sentreringsanordning. Denne parallelle tetningsenhet bærer trykkbelastningene på hovedbrønnboringssiden og har en utskjæringsmekanisme på den sekundære brønnboringsside. Denne tetningsenhet kan også utgjøre forbindelsen mellom fanghodet og det selektive gjeninntredningsverktøy (SRT). Som beskrevet ovenfor er SRT verktøyet som knytter de to atskilte rørstrenger nedenfor det til en enkelt produksjonsrørstreng til overflaten eller den neste sideboring. Denne parallelle tetningsenhet har to tetningsanordninger parallelle med hverandre, hvor en tetningsanordning har større diameter og er lengre enn den andre. Den større tetningsenhet tetter inn i tetningsboringen av tilbakeknytningshylsen som låses inn i fanghodet, og er festet til toppen av den sekundære brønnboringsproduksjons-rørstreng. Den mindre tetningsenhet tetter i den mindre boring i fanghodet. Den mindre enhet virker til å isolere hovedbrønnboringen. Den større tetningsenhet er lengre enn den mindre tetningsenhet som gjør at den større tetningsenhet entrer den riktige boring i fanghodet og innretter hele enheten. Innrettingen utføres ved å fange den større tetningsenhet i sin boring og fange sentreringsanordningen i
brønnboringen. Dette begrenser positivt den rotasjonsmessige uopppretthet som kan finnes i den mindre tetningsenhet før entring inn i fanghodet. Den parallelle tetningsenhet innretter automatisk så mye som 120° rotasjonsmessig uoppretthet. Sentreringsanordningen omfatter fordelaktig to
sylindre med to forskutte forsenknlngsboringer som er skrudd sammen. Når de er sammenskrudd, forbinder koplingene som befinner seg inn i de forsenkede boringer tetningsenhetene til deres respektive produksjonsrørstusser og er innfanget i de forsenkede boringer. Dette begrenser den aksielle bevegelse som er tilgjengelig for sentreringsanordningen. Et viktig trekk ved sentreringsanordningen er at den hever tetningsenhetene av brønnboringsveggen under innkjøring og entring; og letter det automatiske innrettingsstrekk ved den parallelle tetningsenhet og fanghodet som et system.
Som nevnt kjøres et selektivt gjeninntredelsesverktøy på kompletteringsstrengen for å gjøre det mulig for en operatør å velge den ønskede forgrening slik at den ønskede forgrening kan entres med en kveilrør-arbeidsstreng (eller lignende) og utføre den ønskede operasjon (f.eks. stimulering, frakturering, utrenskning, utveksling, etc). I en foretrukken utførelse innbefatter det selektive gjeninntredelsesverktøy et ytre stasjonært rørstykke og en indre lengdeveis forflyttbar dor eller hylse. Med fordel er denne hylse koplet til en rektangulær kasse som ligger i avstand fra et utgang-rørstykke som har et par utgangsåpninger. En klaff er svingbart forbundet ved grensesnittet til utgangsåpningen. Sideveis forløpende ører på motsatte sider av klaffen er opptatt i et restriktivt par langstrakte, rampeformede føringsspalter utformet på motsatte sideflater i kassen. Under manøvrering vil et kjent veksleverktøy forflytte den indre hylse oppad eller nedad som bevirker at kassen likeledes beveger seg (i forhold til det ytre rørstykket). Lengdeveis bevegelse av kassen vil forårsake at ørene i klaffen beveger seg langs føringsspaltene hvorved klaffen vil svinge mellom en første stilling som leder et kveilrør gjennom en av utgangsåpningene til en andre stilling som leder kveilrøret gjennom den andre utgangsåpning.
Med fordel er en dobbeltendet krage festet til et stasjonært rørstykke og bæres på den indre hylse. Kragen innbefatter en låsende forhøyning som passer med (f.eks. snepp-låser inn i) en av de to tilsvarende spor på den indre hylse. Sporene er plassert slik at de korresponderer med de to ønskede stillinger av klaffen. Kragen vil kun løsgjøres fra den indre hylse når en passende utsneppingskraft utøves med veksle-verktøyet slik at kragen normalt opprettholder klaffen i en fast, låst stilling.
Med fordel kjøres fanghodet/avledersystemet inn i brønn-boringen ved bruk av et nytt fanghode-innføringsverktøy. Dette innføringsverktøy tillater sirkulasjon gjennom dets innvendige boring, og har indre trykkintegritet for å teste eventuelle tetninger under innføringsverktøyet før frigjøring av fanghodet. Dette innføringsverktøy innbefatter et festehode hvorfra en innføringsstuss og et hus forløper (eller koplingsdor). Innføringsstussen og huset er innbyrdes parallelle og er dimensjonert og utformet til respektivt å bli opptatt i fanghodets boringer med stor og liten diameter. Fanghodets innføringsverktøy tillater således at moment overføres omkring senterlinjen til fanghode-enheten til tross for at det er festet i en av de forskutte boringer. Denne momentoverføring utføres ved å forbinde koplingsdoren mellom innføringsverktøyet og fanghodet på den samme forskutthet som den store boring i fanghodet. Denne momentoverføring er viktig for pålitelig å kunne manipulere fanghode-enheten med innføringsstrengen.
Koplingsdoren i innføringsverktøyet har en indre bypass-hylse som åpner ved et forutbestemt trykk som gjør at en utløser-kule kan sirkuleres ned til sitt sete dersom fanghode skal føres inn og forankres i et lukket system. Dette er nødvendig når man må hydraulisk manipulere annet utstyr (noe som krever et lukket system) nede i brønnen før installering av fanghodet. Når bypass-hylsen er forflyttet til å tillate sirkulasjon, kan sirkulasjonen kun fortsette inntil kulen er i anlegg. På dette tidspunkt avstenges sirkulasjonsportene ovenfra og det resulterende økende produksjonsrørtrykk vil frigjøre innføringsverktøyet.
Fremgangsmåter ifølge den foreliggende oppfinnelse er kjennetegnet ved de i karakteristikken til de selvstendige kravene 1, 43, 68 og 70 angitte trekk. Fordelaktige utførelsesformer fremgår av de uselvstendige kravene.
De ovenfor beskrevne og andre trekk og fordeler med den foreliggende oppfinnelse vil fremgå og forstås av fagmannen ut fra den følgende detaljerte beskrivelse og tegningene.
Det vises nå til tegningene der like elementer er nummerert likt i de mange figurer: Figur 1-9 viser sekvensmessige lengdesnitt som illustrerer en metode for multilateral komplettering ved bruk av en ledekile-/ekspansjonspakningsenhet og et selektivt gjeninnføringsverktøy; Figur 10 viser et sideriss i snitt av et selektivt gjen-innføringsverktøy i samsvar med første utførelse av den foreliggende oppfinnelse; Figur 11 viser et toppriss i snitt av anordningen ifølge figur 10; Figur 12 viser et toppriss i snitt av en utførelse av en avlederklaff i samsvar med den foreliggende oppfinnelse; Figur 12A viser et tverrsnittsriss langs linjen 12A-12A i figur 12; Figurene 13A og 13B viser lengdesnitt av en brønn-kompletteringsenhet for komplettering av multilaterale brønner i samsvar med en foretrukken utførelse av den foreliggende oppfinnelse; Figur 13C viser et forstørret tverrsnittsriss av en del av brønn-kompletteringsenheten avbildet i figur 13A; Figur 14 viser et lengdesnitt av en lateral koplingsmottaker eller LCR i samsvar med den foreliggende oppfinnelse ; Figurene 15A, B og C er respektive topp-, side- og bunnriss av en del av det orienterende forankringsrør-stykket; Figur 16 viser et sideriss av en fanghode/avlederenhet i samsvar med den foreliggende oppfinnelse; Figur 17 viser et venstre enderiss av fanghodet/avlederenheten ifølge figur 16; Figurene 18-20 er tverrsnittsriss tatt langs linjene 18-18, 19-19 og 20-20, respektivt i figur 16; Figurene 18A og 18B er snittriss tatt langs linjene 18A-18A og 18B-18B respektivt i figur 18; Figur 21 viser et lengdesnitt gjennom en fSringsrør-trekkhylse i samsvar med den foreliggende oppfinnelse ; Figur 22 viser et lengdesnitt gjennom foringsrør-trekkhylsen
ifølge figur 21 koplet til et innføringsverktøy;
Figur 23 viser et lengdesnitt av en parallell tetningsenhet
i samsvar med den foreliggende oppfinnelse;
Figur 24 viser et tverrsnitt langs linjen 24-24 ifølge figur
23;
Figurene 25 og 26 viser lengdesnitt gjennom en foretrukken utførelse av det selektive gjeninnføringsverktøy i samsvar med den foreliggende oppfinnelse vist med klaffventilen plassert i respektive stillinger for hovedbrønnboringen og sideboringen; Figur 27 viser et sideriss, delvis i snitt, som avbilder klaffventilens underenhet benyttet i det selektive gjeninnføringsverktøy ifølge figurene 25 og 26; Figur 28 viser et tverrsnittsriss langs linjen 28-28 ifølge figur 27; Figur 29 og 29A viser lengdesnitt gjennom en fanghode/av-lederenhets innføringsverktøy i samsvar med den foreliggende oppfinnelse; Figurene 30, 31 og 32 viser snittriss langs linjene 30-30,
31-31 og 32-32 respektivt i figur 29;
Figur 33 viser et skjematisk oppriss som avbilder fanghodets innføringsverktøy ifølge figur 29 som innfører en kompletteringsenhet i samsvar med den foreliggende oppfinnelse; og
Figurene 34A-J er sekvensmessige skjematisk avbildninger som viser en foretrukken metode ved komplettering av multilaterale brønnboringer i samsvar med den foreliggende oppfinnelse.
I samsvar med den foreliggende oppfinnelse er ulike ut-førelser og fremgangsmåter og anordninger for komplettering av laterale, forgrenede eller horisontale brønner som forløper fra en enkelt hovedbrønnboring beskrevet, og nærmere bestemt for komplettering av multiple brønner som forløper fra en enkelt hovedsakelig vertikalbrønnboring (multilaterale boringer). Det skal forstås at selv om termene hoved, vertikal, avledet, horisontal, forgrening og lateral benyttes her av hensiktsmessige årsaker, vil fagmannen forstå at anordningene og fremgangsmåtene for de ulike utførelser av den foreliggende oppfinnelse kan benyttes med hensyn til brønner som forløper i retninger forskjellige fra det hovedsakelig vertikale eller horisontale. F.eks. kan hovedbrønnboringen være vertikal, skråstilt eller til og med horisontal. Derfor vil generelt den hovedsakelig vertikale brønn av og til bli referert til som hovedbrønn og brønn-boringene som forløper sideveis eller lateralt eller i hovedsak lateralt fra hovedbrønnboringen bli referert til som grenboringer.
Det vises nå til figur 1 hvor en vertikal brønnboring 10 er blitt boret og et foringsrør 12 er innført i denne på kjent måte ved bruk av sement 14 for å danne et sementert brønn-fSringsrør. Som vist i figurene 2 og 2A bores en første lateral brønn 16 (sidebrønn) og kompletteres på en kjent måte ved bruk av et foringsrør eller forlengelsesrør 18 som f.eks. er festet til foringsrøret 12 med et passende forlengelses-røroppheng (ikke vist).
En streng 20 innbefattende en eller flere utvendige forings-rør-ekspansjonspakninger 22 blir kjørt ned i den laterale brønn 16 ved hjelp av et innføringsverktøy (ikke vist). Det skal forstås at ethvert antall utvendige foringsrør-pakninger 22 kan benyttes avhengig av borehullparametrene. De utvendige foringsrør-pakninger 22 er med fordel de fremstilt og solgt av søkeren til den foreliggende oppfinnelse. De utvendige foringsrør-pakninger 22 er utvidbare og funksjonerer til, blant annet, å sperre for fluid- og gassmigrering.
Lokalisert på strengen 20 og plassert mellom de utvendige f6ringsrør-pakninger 22, vil det forstås, at glidehylser 24 er anordnet for å åpne og stenge for kommunikasjon med en eller flere produserende soner.
Strengen 20 innbefatter også en pakningsboring-mottaker 26 plassert opp i hullet fra de utvendige foringsrør-pakninger 22 som kjøres innenfor sidebrønnen 16 til et sted der det er ønskelig å bore en ytterligere brønn. Pakningsboringens mottaker 26 benyttes blant annet for frigjørbart feste av et antall verktøy som kreves for boring av ytterligere side-brønner. Pakningsboring-mottakeren 26 fremstilles og selges med fordel av søkeren av den foreliggende oppfinnelse, og innbefatter et mottaksparti 27 og en kilespalt 28. Det skal forstås at kilespalten 28 fungerer som en mottaker for orientering og innretting f.eks. av en ledekile for å sikre riktig retningsboring som vil bli omtalt senere. En foretrukken og strukturelt endret pakningsboring-mottaker (også kjent som en sidekopling-mottaker eller LCR) er beskrevet i detalj med henvisning til figurene 13, 14 og 15A-B. Som det vil bli beskrevet i detalj senere, virker den nye sidekopling-mottaker som en mekanisme for innføring av den nedre kompletterende, orienterende ledekile-enhet og fanghodet/avlederenhet, og gir et grensesnitt mellom de nedre og øvre kompletteringer.
Deretter kjøres et kilerørstykke 30 med profil inn i sidebrønnen 16 for å sikre orienteringen av kilespalten 28. Det skal forstås at kilerørstykket 30 innbefatter en anordning 32 med mulighet for å måle mens det bores, et sirkulasjonsrørstykke 34 og ledekile-testforankring 36. Ledekile-testforankringen 36 innbefatter et hannparti 38 som er dimensjonert til å passe i det mottakende parti 27 av pakningsboring-mottakeren 26 og en forankringskile 40, dimensjonert til å passe med kilespalten 28. En foretrukket forankring 26 er avbildet med 176 i figur 13 og vil bli beskrevet i detalj senere. Som vist i figur 3 glideføres hannpartiet 38 inne i det mottakende parti 27 og ankerkilen 40 i ledekile-testforankringen 36 innføres i kilespalten 28. Kilerørstykket 30 med profil benytter apparatet 32 for måling mens det bores for å bestemme den radielle retning av kilespalten 28 (som best vist i figur 2A) og for kommuni-sering av den informasjonen til overflaten.
Det vises nå til figur 4 hvor det etter at kilespalt 28 innretningsprofilen er bestemt med MWD-teknikken, kjøres en opphentbar ledekile-enhet 50 inn i sidebrønnen 16 med et innføringsverktøy 52. Ledekile-enheten 50 innbefatter fordelaktig en produksjon-injeksjonspakningsenhet 54, et anker 56 (også kjent som oppblåsbar forankring) og en vinklet ytre flate 58. Produksjon-injeksjonspakningsenheten 54, som er godt kjent, kan blåses opp med et fluid for å feste ledekile-enheten 50 i boringen i sidebrønnen 16 når forankringen 56 er sammenført med mottakeren 26. Innførings-verktøyet 52 innbefatter et langstrakt neseparti 60 som kan frigjørbart blåses til en spalt 62 anordnet gjennom den ytre overflate 58 av ledekile-enheten 50. Ankeret 56 innbefatter et hannparti 64 og en ankerkile 66 som begge også er dimensjonert til å kontakte det mottakende parti 27 og kilespalten 28 i mottakeren 26. Den ytre overflate 58 av ledekile-enheten 50 gir en overflatevinkel for å muliggjøre eller lette boringen av en ytterligere sidebrønn som vil bli beskrevet i det etterfølgende. En foretrukken opphentbar ledekile-enhet er vist i US patent, inngitt 25. januar 1994, med tittel "Retrievable Whipstock Packer Assembly" med oppfinner Daniel E. Dinhoble som er overdratt til søkeren av den foreliggende oppfinnelse og inngår herved som referanse.
Som vist i figur 5, etter at innføringsverktøyet 52 er frigjort fra ledekile-enheten 50, kan et vindu freses ut (ikke vist) i boringen i sidebrønnen 16. Deretter kan et egnet og kjent bor 70 benyttes til å bore en andre sidebrønn 72 som kommuniserer med den første sidebrønn 16.
Etter at boringen av den andre sidebrønn 72 er ferdig, fjernes boret 70 som vist i figur 6, og et opphentingsverktøy 80 kjøres ned hovedbrønnen 10 og inn i den første sidebrønn 16. Opphentingsverktøyet 80 innbefatter et par sentreringsanordninger 82, som er sammenknyttet med en kopling 84, og et langstrakt neseparti 86 som er dimensjonert og utformet likt med nesepartiet 60 til innføringsverktøyet 52. Nesepartiet 86 er frigjørbart låst til spalten 62 i ledekile-enheten 50 for uttak av den samme. Sentreringsanordningene 82 er anordnet for å sentrere nesepartiet 86 inne i brønnboringen 16 for inngrep med ledekile-enheten 50. Koplingen 84 befinner seg mellom sentreringsanordningene 82 ved en skrå vinkel som kompenserer for det økede volum ved overgangen mellom brønnboringen 16 og brønnboringen 72 (se figur 6A). Opp-hentingsverktøyet 80 fjernes deretter som tar med seg ledekile-enheten 50. Det skal forstås at et foretrukket opphentingsverktøy er vist i den foran nevnte US søknad inngitt 25. januar 1994.
Det vises så til figur 7 hvor et fanghode-innføringsverktøy 88 kjøres inn i brønnboringen 16. Koplet til verktøyet 88 er en rørseksjon 90 som i sin tur er montert til en avleder 91 og fanghode-enheten 92 (se også figur 9A). Fanghode-enheten har en inngangsåpning 94, en første utgangsåpning 96 og en andre utgangsåpning 98. Rørseksjonen 90 innbefatter et anker 99 som har et hannparti 100 og en kile 101 som passer med pakningsboring-mottakeren 26 som tidligere beskrevet. Fanghode-enheten 92 orienteres slik at når ankeret 99 er innført i pakningsboring-enheten 26, er den andre utgangsåpning 98 plassert i kommunikasjon med den andre sidebrønn 72. Etter anbringelse av fanghodet og avlederenheten 92 i korrekt stilling, kan innføringsverktøyet 88 deretter hentes opp. En foretrukken f anghode/avlederenhet er vist og beskrevet I detalj i det etterfølgende med hensyn til figurene 16-20. Et foretrukket innføringsverktøy 88 er også beskrevet i detalj i det etterfølgende med hensyn til figurene 29-32.
Ved dette tidspunkt, som vist i figur 8, kan en andre streng 102, innbefattende minst et utvendig foringsrør-pakning 103, minst et par glidehylser 104 og en spiss ende 106, bli kjørt inn I den andre sidebrønn 72. Dette gjennomføres med innføringsverktøyet 110 som beveger den andre streng 102 gjennom hovedbrønnboringen 10 og deretter inn i enheten 92. Det vil forstås at den spisse ende 106 er utformet til å kontakte og avbøye fra avlederen 91 hvori den andre streng 110 vil tvinges inn i den andre sidebrønn 72. Både den ytre foringsrør-pakning 103 og glidehylsene 104 er fortrinnsvis de som har blitt beskrevet tidligere. Når den andre streng 110 er på plass inne i den andre sideboring 72, ekspanderes ekspansjonspakningene 103 og, som tidligere beskrevet, fjernes så innføringsverktøyet 110.
I samsvar med et viktig trekk ved den foreliggende oppfinnelse og henvisning til figurene 9 og 9B, er en selektiv gjeninnføringsenhet 120 montert til avleder og fangenheten 92 og en enkelt produksjonsrørstreng 122 forløper fra den sistnevnte og er knyttet tilbake til overflaten til f.eks. et standard brønnhode (ikke vist) produksjonsrørstrengen 122 innbefatter en ekspansjonspakning 124, hvis funksjon er kjent. Den selektive gjeninnføringsenhet 120 innbefatter en lokaliseringskile 126 for orientering med fanghode-enheten 92. Gjeninnføringsenheten 120 funksjonerer til enten å opprettholde atkomst fra overflaten til den første sideboring 16 eller for å gi atkomst til den andre sidebrønn 72.
Det vises nå til figurene 10 og 11 hvor en ny selektiv gjeninnføringsenhet 120 er anordnet og innbefatter et inngangshus 150 som er koplet til en utgangshus 152. Utgangshuset 152 innbefatter et hannparti 154 som har gjenger 156 og en tetning 158 for montasje til inngangshuset 150. Et par sideveis avstandsplasserte parallelle boringer 160 og 161 er anordnet aksialt gjennom utgangshuset 152. Boringene 160 og 161 kommuniserer med den første utgangsåpningen 96 og den andre utgangsåpning 98 av avleder og fanghode-enheten 92.
Inngangshuset 150 innbefatter en inngangsboring 159 som er koplet til den enkelte produksjonsrørstreng 122 med f.eks. gjenger (ikke vist) og har en krage 163 som danner en hovedsakelig avtrappet form. Anordnet i kragen 163 er en glidbar rørseksjon 165 som omfatter en oppad i hullet rørglider 166, en kopling 168 og en nedad i hullet rørglider 170. Den oppad i hullet glider 166 kan være utformet av enhver egnet substans slik som stållegering og innbefatter en innrettingsspalt 172, et par inngrepsspor 174 og en sentral boring 176. Innrettingsspalten 172 er formet til å motta et fremspring 178 som forløper fra den indre overflate 173 på kragen 163. Det skal forstås at inngrepssporene 174 fungerer for å motta kiler (ikke vist) på en aktuator (ikke vist) slik som HB-2-skifteverktøyet, fremstilt av den foreliggende søker, som kan monteres til brønnhullenden av en kveilrør-streng, en standard gjenget rørseksjon eller lignende.
Koplingen 168 er fortrinnsvis gjengekoplet mellom glideren 166 oppe i hullet og glideren 170 nede i hullet og er også med fordel lagd av stål.
Glideren 170 nede i hullet innbefatter en sentral boring 180, en posisjonskrage 182 og en avlederklaff 184. Den sentrale boring 180 er av vesentlig større indre diameter enn den indre diameter til den sentrale boring 176 i glideren 166 oppad i hullet for å sørge for kommunikasjon mellom inngangsboringen 159 og hver av boringene 160 eller 161 i utgangshuset 152. Posisjoneringskragen 182 benyttes til å muliggjøre en snepplåsende anbringelse med to posisjoner av rørseksjonen 165. En første posisjon for å gi kommunikasjon mellom inngangsboringen 159 i inngangshuset 150 og boringen 161 i utgangshuset 152 og en andre posisjon for kommunikasjon med boringen 160. For å få til dette trekk med to posisjoner har posisjoneringskragen 182 fortrinnsvis hovedsakelig et tynt tverrsnitt og er utformet av et elastisk materiale, f.eks. en stållegering. Posisjoneringskragen 182 har også sylindrisk form og innbefatter et ringformet fremspring 190 som kontakter hvert av et par ringspor 192 og 194 anordnet på en innvendig overflate 196 av kragen 164. Det ringformede fremspring 190 innbefatter avfasede kanter (ikke nummerert) som fungerer for å gi snepplåsbevegelse fra et ringspor til et annet under bevegelse av rørseksjonen 165. Strømnings-slisser 196 blir med fordel også benyttet på posisjoneringskragen 182.
Avlederklaffen 184 er med fordel tildannet av et passende sterkt materiale, slik som stål, og er sentralt montert i boringen 180. Avlederklaffen 184 innbefatter en plate 200 som forløper radielt fra en tapp 202. Hver av de ytre ender 204 og 204' på tappen 202 forløper gjennom et par slisser 206 og 206' i den nedad i hullet rørglider 170 og er roterbart montert i kragen 164. Tappen 202 er anordnet i en tilstrekkelig avstand fra boringen 160, 161 i utgangshuset 152. Et par tannhjul 208 og 208' er anordnet på tappen 202, og er
i inngrep med tenner 210 og 210' plassert innenfor spalter 206 og 206'. Strømningsspalter 212 er anordnet gjennom platen 200. I drift glideføres rørseksjonen 165 inne i inngangshuset 150 som tidligere omtalt som bevirker at tannhjulene 208 og 208' dreier, som i sin tur bevirker at platen 200 beveger seg fra f.eks. en posisjon 220 til en posisjon 222 som dermed gir kommunikasjon fra boringen 159 til hver boring 160 eller 161.
Figurene 12 og 12A viser en foretrukken utførelse av avlederklaffen 184 i samsvar med den foreliggende oppfinnelse. I denne utførelsen innbefatter avlederklaffen 184 en plate 230 som forløper fra en tapp 232. Tappen 232 er svingbart montert på utgangshuset 152. Et par knaster 234 forløper utad fra motsatte sidekanter av platen 230 gjennom et par slisser 236 plassert på motsatte sider av den nedad i hullet rørglider 170. Hver av slissene 236 innbefatter et vinklet parti 238 og to flate partier 240 og 242. Ved bevegelse av den glidbare rørseksjon 165 glir knastene 234 gjennom slisser 236 til å dreie platen 230 for å gi selektiv kommunikasjon med enten boringen 160 eller 161 (figur 10).
Det skal forstås at en enda mer foretrukken utførelse av det selektive gjeninnføringsverktøy er beskrevet i detalj i det etterfølgende med henvisning til figurene 25-28.
Fordelaktig benytter den foranstående metode ved komplettering av multilaterale brønner et utvalg verktøy som har foretrukne konstruksjoner som vil nå bli omtalt i detalj. I enkelte tilfeller er disse foretrukne konstruksjoner noe forskjellig fra konstruksjonene i analoge verktøy i den foranstående metode beskrevet ovenfor og i dette henseende blir metodikken for den foranstående metode noe endret for å bruke de foretrukne verktøykonstruksjoner. Nærmere bestemt vil en detaljert beskrivelse nå gis av foretrukne konstruksjoner eller oppbygninger av en sidekopling-mottaker, en fanghode-enhet, et forlengelsesrør-trekkverktøy, en parallell tetningsenhet, et fanghode-innføringsverktøy og et selektivt gjeninnføringsverktøy. I enkelte tilfeller vil den følgende detaljerte beskrivelse gjøre henvisning til figurene 13A-C, som er snittriss som viser foretrukne konstruksjoner av hvert verktøy i en montert enhet nede i brønnhullet.
Det vises nå til figurene 13-15A-C hvor en foretrukken oppbygning av en sidekopling-mottaker (vist generelt med 250 i figur 14) nå vil bli beskrevet. Det vil forstås at LCR 250 er funksjonelt lik med pakningsboring-mottakeren 26; imidlertid, som det vil bli omtalt, har LCR 250 flere betydelige forskjeller og fordelaktige forbedringer. LCR 250 har minst tre hovedfunksjoner innbefattende å (1) sørge for en innretning for innkjøring av den nedre komplettering i brønnen; (2) sørge for en innretning for orientering av den opphentbare ledekile og fanghode-enhetene; og (3) sørge for en innretning for feste av den øvre komplettering til den nedre komplettering.
En sekundær funksjon med LCR 250 innbefatter evnen til å opprettholde orienteringen mellom respektive sidekompletteringer i det tilfellet at slike sidekompletteringer er satt på hverandre inne i brønnboringen i en brønn.
Det vises nå spesielt til figur 14 der LCR 250 innbefatter tre konstruksjonsmessige hovedtrekk (som kan arrangeres i hvilken som helst rekkefølge). Et første trekk innbefatter et profil for inngrep av et innføringsverktøy, et andre trekk innbefatter en orienteringsknast for å orientere enten ledekile-enheten eller fanghodet-avlederenheten og et tredje konstruksjonstrekk innbefatter en låst gjenge og tetningsboring for forankring og tetning respektivt. En kombinasjon av disse trekk i et enkelt verktøy muliggjør at LCR 250 tilveiebringer en ny tjeneste og det gir muligheten for å sette et ubegrenset antall sidebrønner på hverandre i en enkelt brønn. Med hver sidebrønn ferdig blir LCR 250 koplingsanordningen for avlederutstyr (f.eks. fanghode/avlederenheten) ved Y-overgangen til sideboringen som omtalt i den foran nevnte metode, og som vil bli omtalt i nærmere detalj nedenfor. Mens LCR 250 kan omfatte et enkelt verktøy-hus eller verktøyhus i et stykke, omfatter ut fra et produksjonsstandpunkt, LCR 250 med fordel tre graderte (f.eks. minskende ytre diametrer) sylindre 252, 254 og 256 som er skrudd sammen med premium koplinger. I en foretrukken utførelse er de innvendige diametrer av sylindrene 252 og 254 hovedsakelig like (f.eks. 121 mm) mens den innvendige diameter av sylinderen 256 er mindre (f.eks. 93 mm). Den øvre sylinder 252 har en innvendig gjenget inngang 258 for å motta en ankerlås som vil bli omtalt senere. Nedstrøms fra den gjengede seksjon 258 er en glatt tetningsflate 260 for opptak av tetninger på ankerlåsen. Den øvre sylinder 252 har også en integrert føringsring 272 for å lette innføringen til tetningsboringen under entring, og en fortykket ytre diameter for å holde LCR 250 sentralt i brønnboringen.
Skrudd til den øvre sylinder 252 er orienteringsrørstykket 254. Rørstykket 254 har en orienteringsknast 262 som forløper utad og radielt inn i den indre diameter av orienteringsrør-stykket 254. Orienteringsknasten 262 er omtrentlig rektangulær i tverrsnitt og passer, som det vil bli omtalt senere, med en spalt i ankerlåsen. Knasten 262 er montert i en utfrest spalt 270 satt i en forsenket boring i premium-endegjengen. Dette tillater at en ikke-trykkholdende sveis for knasten som ikke kommer i konflikt med virkningen til premiumkoplingen. Nedad i brønnhullet fra orienteringsrø-rstykket 254 og gjenget til dette er koplingsrørstykket 256. Koplingsrørstykket 256 innbefatter et par avstandsbeliggende profiler 264 og 266 som er dimensjonert og posisjonert til å passe med et passende innføringsverktøy som fortrinnsvis er HR-forlengelsesrør-innføringsverktøy fremstilt og solgt av Baker Oil Tools og vist generelt med 372 i figur 22. Med fordel er det nedre rørstykket 268 gjengemessig festet til den nederste enden av koplingsrørstykket 256. Det nedre rørstykket 268 innbefatter indre gjenger 269 for kopling av LCR 250 til den nedre komplettering (slik som vist med 22 og 24 i figur 2). Det nedre rørstykket har en mindre total indre og ytre diameter enn de forutgående rørstykker, der den indre diameter med fordel er 76 mm. Som det tydelig fremgår av det foranstående, er med fordel de mange sylindre 252, 254 og 256 orientert slik at innføringsverktøyprofilen 264, 266 er i bunnen av verktøyet mens orienteringsknasten er i midten og låsegjengen og tetningsboringen er i toppen av verktøyet.
Det vises nå til figur 13B og 15A-C, der LCR 250 er vist festet til et orienterende anker 276. Det skal forstås at det orienterende anker 276 er den foretrukne konstruksjon for test-ledekileankeret 36 vist i figurene 2 og 3. I figur 13B er tetninger 278 fra ankeret 276 vist i tettende kontakt med tetningsboringen 260 i LCR 250. Det orienterende anker 276 innbefatter en sentrerende ankeranordning 279 hvorfra et ytre hus 280 forløper. Det ytre hus 280 bærer tetningene 278 og rommer den rillede dor 281 som vist i figurene 15A-C. Den rillede dor har et V-formet snitt som progressivt divergerer mot en spiss hvorfra en langsgående slisse eller spalt 284 forløper.
Det orienterende anker 276 er festet enten til den opphentbare ledekile-enhet eller til fanghodet/avlederenheten som nevnt ovenfor, og korresponderer med LCR 250. I figur 13B er fanghodet/avlederenheten vist med det orienterende anker 276 festet til dette, og blir sammenført med LCR 250. Det skal forstås at når det orienterende anker 276 entres inn i borehullet vil den V-formede flate 282 på den rillede dor 281 til slutt kontakte orienteringsknasten 262 vil ri langs de progressivt divergerende V-formede vegger inntil den gjør inngrep med og entrer spalten 284. Når den orienterende knast 262 når enden av slissen 284, så er det klart ved overflaten at enten den innhentbare ledekile-enhet eller fanghode/avlederenheten har blitt korrekt plassert orientert i borehullet. LCR 250 virker således som et fast referansepunkt for bruk med både ledekilen og fanghodesystemene og virker til å orientere og nøyaktig lokalisere hele kompletteringssystemet og spesielt en andre lateral boring komplettert over den første laterale boring. Det skal forstås at i en enkelt sekundær lateral komplettering med åpent hull, ville det være et krav om to LCR. En første LCR ville bli kjørt på toppen av den primære brønnboring-komplettering for fanghodet og avlederenheten for å orientere og tette inn i mens den andre LCR ville bli kjørt over det selektive gjeninnføringsverktøy for å tette inn i med det endelige produksjonsrør til overflaten. I en komplettering med foret hull er det kun nødvendig med en LCR, ettersom ledekile-pakningsenheten ville sørge for orienteringen av ledekilen og fanghodet/avlederenheten .
Det vises nå til figurene 16-20 hvor en foretrukken utførelse av fanghodet/avlederenheten er vist som nå vil bli beskrevet. Fanghodet/avlederenheten er vist generelt med 290 og innbefatter et fanghode 292, et avlederrørstykke 294, et par forbindelsesstag 296 og 297 som sammenknytter fanghodet 292 til avlederrørstykket 294 og en lengde produksjonsrør 298 som kommuniserer mellom fanghodet 292 og avlederrørstykket 294. Fanghodet 292 utgjør med fordel et enkelt stykke av maskinert metall (stål) som har avstandsbeliggende langsgående boringer 300, 302 med forskjellige diametere. Den større boring 302 er en mottaker for et forlengelsesrørs trekkhylse 350, eller tilbakekoplingshylse 350, vist i figurene 13A-B og kommuniserer til slutt med toppen av den siderettede brønnborings-streng. Den mindre boring 300 er et tetningsboring for å knytte hovedbrønnboringen tilbake til overflaten. Under fanghodet 292 er en rørseksjon 298 skrudd til den mindre boring 300 fortrinnsvis med en premium kopling 301. Røret 198 passerer gjennom den vinklede, glatte boring 304 i avleder-rørstykket 294 som får rørseksjonen 298 til å avbøye fra den forskutte av den lille boring i fanghodet 292 tilbake til senterlinjen i fanghodet; og således senterlinjen for borehullet hvormed den er konsentrisk. Det vil forstås at ved å ta det forskutte gjennom lengden av en rørseksjon 298 (vanligvis 30 ft) tillater en gradvis bøying som ikke vil hindre passeringen av en kabel eller et verktøy som føres gjennom produksjonsrøret for senere utbedringsarbeide og stimuleringsarbeide.
Avlederrørstykket 294 utgjør også med fordel et enkelt stykke av maskinert metall (stål) og sammen med den aksielle boring 304 innbefatter en vinklet avlederflate 306 for å avlede den laterale borestreng inn i det laterale borehull som det vil bli beskrevet senere. Som nevnt er fanghodet 292 og avleder-rørstykket 294 sammenknyttet med et par parallelle, avstandsbeliggende stag 296, 297 som er skrudd med skruer 208 til fanghodet 292 og avlederrørstykket 294 for slik å stivt feste fanghodet og avlederrørstykket både aksielt og dreiemessig. Ved at det ikke kreves at avlederrørstykket 294 er et trykkbeholdende element eller et bindeledd i produksjonsrør-strengen, kan premium koplinger opprettholdes fra fanghodet 292 ned til forankringspunktet for fanghodet og avlederrør-stykke-enheten. Ettersom vinduslengden (et vindu er vist med 310 i figur 13) til sideboringens inngang varierer avhengig av hulldimensjonen og byggevinkelen for sidebrønnen, idet avstanden mellom fanghodet 292 og avlederrørstykket 294 kan gjøres justerbar ved å variere lengden på stagene 296, 297. Dette er et viktig trekk ved den foreliggende oppfinnelse siden, for korrekt funksjon, fanghodet 292 og avlederen 292 må skreve over det laterale utgangsvindu fra hovedbrønnen.
Den avsluttende ende 312 av produksjonsrøret 298 er koplet til det orienterende anker 276 for orientering, posisjonering og festet til LCR 250 som vist i figur 13B. Som det vil bli omtalt i det etterfølgende med hensyn til figurene 29-33, benyttes et nytt innføringsverktøy 510 for fanghodet/avlederenheten for å stikke enheten 290 inn i LCR 250. Det vil forstås at produksjonsrøret 298 opprettholdes i stiv kontakt med avlederrørstykket 294 via et par skruer 314, som best vist i figur 20.
Som det vil bli omtalt i det etterfølgende med hensyn til forlengelsesrør-tilbakekoplingshylsen 350 i figur 21, låses en slik forlengelsesrør-tilbakekoplingshylse inne i boringen 302 med større diameter via et par sammenpassende fjæraktiviserte paler 303 inne i fanghodet 292 og som er best vist i figur 18. Låsemekanismen for tilbakekoplngshylsen omfatter paret av omkretsmessig avstandsbeliggende aktiveringspaler 303 som vanligvis er presset inn i boringen 302 med en fjær 318 montert til en dekkplate 320 via et par skruer 322. Hver pal 303 er montert i en åpning 324 som forløper radielt fra boringen 302. Åpningen 324 innbefatter tre påfølgende forsenkede boringer med forskjellige og økende diameter. Palen 303 innbefatter en ytre ring 326 som bæres av skulderen i den første forsenkede boring med mindre diameter og platen 320 bæres på skulderen 328 ved krysningen mellom den andre og tredje forsenkede boring. I tillegg til de fjæraktiviserte paler 303 innbefatter boringen 302 i fanghodet 292 med 6tørre diameter en lokaliserende skulder 330 for å passe med en komplementær overflate på forlengelsesrørets tilbakekopling ifølge figur 21. Vekselvirkningen mellom både de fjæraktiviserte paler 303 og skulderen 330 inne i f6ringsrørets tilbakekoplingshylse 350 ifølge figur 21 vil bli omtalt i det etterfølgende.
Den profilerte flate 332 i toppen (eller enden) av fanghodet 292 (scoophead) utgjør et viktig trekk ved den foreliggende oppfinnelse da det er utformet slik at det leder produksjons-røret for sideboringen inn i den større boring 302 og orienterer også den parallelle tetningsenhet 380 (som vil bli omtalt i det etterfølgende med hensyn til figurene 23 og 24) når den er knyttet tilbake til overflaten med en dobbelt-pakning-komplettering eller et enkelt produksjonsrør-komplettering. I en enkelt produksjonsrør-komplettering som utnytter et selektivt gjeninnføringsverktøy, er det nødvendig å orientere den parallelle tetningsenhet slik at operatøren vet hvilken brønnboring som blir entret ved posisjonen av det selektive gjeninnføringsverktøy. Denne orientering utføres ved å kombinere en flate 334 som heller nedad mot og omgir den større boring 302 med (1) en slisset skråflate 336 som forløper fra den store boring 302 og som omgir den lille boring 300 og (2) en sammensatt vinklet flate 338, 340 som heller ned fra
hver side av den slissede flate 336.
Når sidebrønnsrøret kjøres inn slik som vil bli beskrevet i det etterfølgende med hensyn til den parallelle tetningsenhet, dersom nesen på sidebrønnrøret først kontakter skråflaten 332, føres det inn i den større boring 302. Dersom nesen av røret først lander over det lille borehull 300, hindres det imidlertid i å entre på grunn av at diameteren til rørnesen er bredere enn den slissede flate 336 over det lille borehull 300. Ettersom produksjonsrørnesen ikke kan passere spalten 336, glir det ned den sammensatte vinkel som også leder det til det større borehull 302. Likeledes, når den parallelle tetningsenhet orienteres, kontakter sidebrønn-tetningene som er lengre enn hovedbrønntetningene, først fanghode-f laten 332 og blir deretter ført mot det større borehull i fanghodet på nøyaktig den samme måte som beskrevet for sidebrønnsrøret. Når sidebrønntetningene blir ført inn i det korrekte borehull, er hovedbrønntetningene begrenset i den størrelse av dreiemessig uoppretthet de kan ha fordi den parallelle tetningsenhet kun kan svinge omkring sidebrønn-tetningens akse en størrelse tilsvarende den diametrale klaring mellom hoveddiameteren for den parallelle tetningsenhet og den innvendige diameter av den konsentriske hovedbrønn i hvilken de installeres. De sammensatte vinklede flater 338, 340 er utformet slik at disse flater vil ha denne størrelse av dreiemessig uoppretthet, og påføre en kraft mot hovedbrønntetningene for å lede disse inn i deres respektive tetningsboring. Den endelig posisjonering av den parallelle tetningsenhet i fanghodet 292 vil omtales med hensyn til figur 13 etter en detaljert beskrivelse av den parallelle tetningsenhet slik som det fremgår av det etterfølgende.
Den innvendige diameter av den mindre tetningsboring 300 innbefatter en passende profilert forsenket flate 343 for å passe med fanghode-innføringsverktøyet 510 omtalt med hensyn til figurene 29-33 i det etterfølgende. I tillegg skal det forstås at tilstøtende opphøyde profil 342 innbefatter en fremre eller oppad i hullet skulder 344 som virker som lokaliseringsstopp for kompletteringsrøret eller parallell tetningsenhet (som vist i figur 13).
Som omtalt virker fanghodet 290 til å orientere og forankre multiple produksjonsrørstrenger ved Y-overgangen i en olje-eller gassbrønn med multiple eller laterale brønnboringer. En fordel med fanghodet og tilhørende enheter er å tilveiebringe kommunikasjon i flere reservoar eller tappe forskjellige steder innenfor det samme reservoar og muliggjøre gjeninn-føring i disse brønnboringer for utbedringer og stimulering.
Den store boring 302 i fanghodet 290 fungerer for å kunne føre et andre brønnboringsproduksjonsrør eller forlengelses-rør gjennom dette Inntil toppen av forlengelsesrøret er i fanghodet som det ble vist i figur 8 i forbindelse med forlengelsesrøret 202 plassert i sideboringen som er vist der. Det vises til figur 13 og 21 hvor et forlengelsesrør-tilbakekoplingshylse er vist ved 350 som fungerer for å skrus på toppen av forlengelsesrøret 202 og deretter lokalisere, låse og gi en tetningsmottaker for å isolere den sekundære brønnboringsproduksjonsfluider. I tillegg innbefatter forlengelsesrørets tilbakekoplingshylse 350 også et innkjøringsprofil for feste til et egnet innføringsverktøy som vil bli omtalt i forbindelse med figur 22.
Hylsen 350 er et sylindrisk verktøy, og for enkel frem-stilling utgjøres det av to sylindriske deler innbefattende et øvre sylindrisk verktøyparti 352 og et nedre sylindrisk verktøyparti 354. Delene 352 og 354 er gjengemessig sammen-koplet med gjengene 356. Delene er videre forbundet via en serie settskruer 358. Den nedre sylindriske del 354 avslutter i en gjenget åpning 360 som er beregnet på gjengemessig feste til det laterale kompletteringsforlengelsesrør 202. Den gjenværende langsgående og innvendige lengde av den nedre del 354 omfatter en glatt retningsflate 362 for forbindelse enten til produksjonsverktøy eller til den parallelle tetningsenhet 380 som vil bli omtalt senere. Det skal forstås at i figur 13A og C er den parallelle tetningsenhet 380 vist i tettende forhold til tetningsboringen 362 i hylsen 350. I tillegg innbefatter det øvre parti av den nedre del 354 innvendige gjenger 370 (fortrinnsvis venstre-hånds koniske, kvadratiske låsegjenger) for feste til en passende korresponderende flate på den parallelle tetningsboringsenhet som vil bli diskutert i det etterfølgende.
Den øvre sylindriske del 352 av hylsen 350 innbefatter en nedad skrånende skulder 364 som befinner seg på utsiden av delen 352 omkring midtveis av delens 352 lengde. Skulderen 364 virker som et lokaliseringsorgan på den ytre overflate av hylsen 350 for å stoppe og posisjonere hylsen 350 langs et ringformet komplementært spor 330 i fanghodet 290 som best vist i figur 13A. Nær inntil og oppstrøms av lokaliseringsskulderen 364, er et låsespor 366 for innvendig låsing med de fjæraktiviserte låsepaler 302 forbundet med fanghodet 292. Lokaliseringsskulderen 364 på den ytre overflate av delen 352 indikerer når hylsen befinner seg i fanghodet 292 og låsesporet 366 snepplåser med låsepalene fra fanghodet for å gi motstand når det er trekkbelastning mot hylsen 350. Denne motstand må være større enn den nødvendig utskjæringskraft for den parallelle tetningsenhet. Innsiden av den øvre del 352 innbefatter avstandsbeliggende, forhåndsvalgte profiler 368 og 369 for feste til et egnet innføringsverktøy.
Det vises nå til figur 22 hvor en del av forlengelsesrør-tilbakekoplIngshylsen 350 er vist festet til et egnet innføringsverktøy. I dette tilfellet er Innføringsverktøyet et HR-innføringsverktøy 372 som er et kommersielt tilgjengelig innføringsverktøy fremstilt av Baker Oll Tools, Houston, Texas. HR-innføringsverktøy 372 virker på en kjent måte, der innføringsverktøyet foretar inngrep og/eller løsgjøring med innsiden av f orlengelsesrøret 350 ved de respektive profiler 368 og 369 via et par løsgjørbare gripeanordninger 374, 378. Det vil forstås at under bruk er et sekundært eller sldeboring-produksjonsrør, slik som vist med 202 i figur 8, gjengeinnfestet til gjengen 360 i hylsen 350. Deretter festes innføringsverktøyet 372 til profilene 368, 369 og hylsen-350-sideboringsproduksjonsrør-202-enheten entres inn nedenfor slik at produksjonsrøret og tilbake-koplingshylsene plasseres i den større boring 302 inntil skulderen 364 på hylsen 350 kommer til anlegg mot den ringformede skulder 330 og palene 303 fra fanghodet 290 låses til låsesporet 366. Når hylsen 350 er på plass og innførings-verktøyet 372 blir fjernet, utsettes låsegjengen 370 og tetningsboringen 362 for den parallelle tetningsenhet for innplugging for å isolere den sekundære sideboring. Det vil forstås at ved å tilveiebringe tetningsstedet mellom den parallelle tetningsenhet og hylsen 350, er det en eliminering av behovet om å utføre en tetning i fanghodet på siden med større boring. Istedenfor at en parallell tetningsenhet låses i hylsen 350, kan 1 en alternativ bruksmåte annet produk-sjonsrør eller annet verktøy likeledes låses inn i hylsen 350 på en måte i likhet med den parallelle tetningsenhet, som vist i figur 13A.
Det vises nå til figurene 23 og 24 (så vel som til figur 13A), og en parallell retningsenhet vist generelt med 380 vil nå bli beskrevet. Det skal forstås at den parallelle tetningsenhet kan fungere for å avtette innsiden (boringene 300 og 302) av fanghodet 292. Den parallelle tetningsenhet 380 innbefatter et par parallelle, forskutte eller side-forskjøvede rørtetninger 382 og 384 som hver er forbundet til en sentrer ingsanordning 386. Som det vil bli beskrevet senere, bærer den parallelle tetningsenhet 380 trykk-belastninger på hovedbrønnboringssiden og har en utskjærings-mekanlsme på den sekundære brønnboringsside. Et viktig trekk ved den parallelle tetningsenhet er at den virker som forbindelsen mellom fanghodet 292 og hvert produksjonsrør, eller mer fordelaktig et selektiv gjeninnføringsverktøy av typen vist med 220 i figur 9 eller med 460 i figurene 13 og 25-26.
Sentreringsanordningen 386 omfatter to aksielt fluktende sylindrer 388, 390 som er skrudd sammen med et par skruer 392. De to sylindere 388. 390 innbefatter hver to forskutte forsenkede boringer som respektivt passer med hverandre for å danne et par parallelle sylindriske boringer eller åpninger 394, 396. Hver parallelle sylindriske boring 394, 396 innbefatter en muffe-kopling vist respektivt ved 398 og 400. Motsatte ender av hver muffe-kopling 398, 400 er gjenget som vist respektivt ved 402a-b, 304a-b. Den øvre gjenge 402a, 444a er gjengeinnfestet til rørseksjonene 406, 408 som i sin tur er forbundet enten til en dobbel pakning eller til et selektivt gjeninnføringsverktøy 460 (som vist i figur 13A). Den nedre gjenge 402b, 404b er gjengeforbundet til de parallelle rør/tetningsenheter 382, 384 respektivt. Når det delte hus 386 er skrudd sammen, er koplingene 398 og 400 som forbinder tetningsenhetene 382, 384 til deres respektive produksjonsrør stykker 406, 408 innfanget i de forsenkede boringer i sentreringshuset 386. Dette begrenser den aksielle bevegelsen tilgjengelig for sentreringsanordningen 386. Med fordel er det et ytterligere rom 410a-d på hver ende av koplingene 398, 400 inne i den forsenkede boring for slik å oppta noe forskjellige rørlengder 406, 408. Formålet med sentreringsanordningen 386 er å heve tetningsenhetene 382, 384 av fra brønnboringens vegg under innstikking og for å lette det automatiske innrettingstrekk ved den parallelle tetningsenhet og fanghodesysternet som vil bli omtalt senere.
Tetningsenheten 382 har en lengre lengde enn tetningsenheten 384 og er i et innbyrdes parallelt forhold med tetningsenheten 384. Den kortere tetningsenhet 384 omfatter en rørlengde som avslutter i en tetning som fordelaktig er en kjent heft-tetning vist med 412. Slike heft-tetninger innbefatter elastomer bundet eller heftet til metallringer for holdbarhet. I en foretrukken utførelse er også et nedre rørstykke 414 gjengeinnfestet til den avsluttende ende av røret 384 og låses i dette ved bruk av et antall settskruer 416.
Den lengre tetningsanordning 382 innbefatter også en tetningsmekanisme langs den ytre lengde som er vist med 418 og omfatter med fordel igjen en kjent heft-tetning. I en foretrukken utførelse er et nedre rørstykke 420 gjengeinnfestet i den avsluttende ende av røret 382 og er videre låst til dette ved bruk av et antall settskruer 422. Det skal forstås at tetningen 418 på den større tetningsenhet 382 er innrettet for tettende inngrep mot den innvendige tetningsboring 362 i tilbakekoplingshylsen 350 (etter at tilbakekoplingshylsen 350 er blitt låst i fanghodet 292). Således kontakter røret 382 på tettende måte og kommuniserer med den sekundære (laterale) brønnboringsproduksjonsrørstreng. Naturligvis tetter tetningen 412 på den mindre rørenhet 384 inn i boringen 300 med mindre diameter i fanghodet 292 og gir dermed tettende inngrep mot enhver produksjonsrørstreng eller annet kompletteringsrør nedad i hullet fra fanghodet 292. Den mindre tetningsenhet 384 virker således til å isolere hovedbrønnen fra den sekundære brønn eller sidebrønnen.
Den lengre tetningsenhet 382 innbefatter som et viktig trekk en låsende og avskjærende mekanisme for feste til låsegjengen 370 på tilbakekoplingshylsen 350. Denne låsemekanisme innbefatter en lokaliseringsring 424 tappforbundet til produksjonsrøret 382 med et antall tapper 426. Nedstrøms av lokaliseringsringen 424 er en kragelås 428 som hviler på en opphøyet støtte 430 som forløper oppad fra røret 382 slik at den avsluttende ende 436 av kragelåsen 428 ligger i avstand fra røret 382, som vist ved 437. I tillegg sørger den opphøyde støtte 430 også for et rom 432 mellom bunnen 444 av kragelåsen 428 som ligger mot lokaliseringsringen 424. Endepartiet 436 av kragelåsen 428 danner et antall ut-kragnlngsbjelker som har en riflet kant 438. Med fordel har den riflede kant en ryggvinkel på omlag 5° og en frontvinkel på omlag 45° . Utkragerbjelken 436 vil bøye Innad når tetningsenheten 382 innføres på innsiden av tilbakekoplingshylsen 350 og de riflede kanter 438 vil sammenlåse på en skralleaktig måte for å låse gjengen 370 som best vist i det forstørrede riss ifølge figur 13C. Videre nedstrøms fra kragelåsen 428 og i avstand fra denne er en skjærblokk 440 som innfanger en skjæring 442. Skjærblokken 440 og skjærringen 442 er festet til utsiden av tetningsanordningen 382 ved bruk av en skjærblokk-holder 444 og et antall settskruer 446. Skjærblokken 440 forløper utad fra en skulder 448 på røret 382 for slik å danne et rom 450 mellom skjærblokken 440 og kragelåsen 428. Lengden av rommet 450 bør være mindre enn lengden av rommet 432 for kragelåsen 428 for belastning på skulderen av skjærringen 442 under innsettelse av tetningsenheten 382 og det sammenlåsende feste mellom låseflaten 438 og låsegjengen 370 på forlengelsesrør-tilbakekoplingshylsen. Låseringen 424 gir motstand under innføring eller entring for slik å opprettholde den respektive avstand 432 og 450. Som best vist i figur 13A og C, når helt innstukket, vil utkrageren 436 tvinges nedad til anlegg-kontakt med skjærblokken 440 slik at den lengre parallelle tetning 382 vil være i låsende inngrep med forlengelsesrørhylsen 350. Deretter, når det er ønsket å hente opp den parallelle tetningsenhet 380 fra ned i brønnen, påsettes strekk i sentreringsanordningen 386 som til slutt vil avskjære ringen 442 ved en forutbestemt skjærverdi. Når den er avskåret, vil skjærblokken 448 frigjøres og bevege seg aksielt nedad over den ytre overflate av røret 382. Dette vil medføre at utkrageren 436 tillates å bøye fritt innad og skralleføres ut av sin sammenlåsende kontakt med låsegjengen 370. Som et resultat vil den parallelle tetningsenhet 380 fjernes fra forlengelsesrørhylsen 350 så vel som fanghodet 292.
Avstanden D mellom sluttenden av tetningsenheten 382 og sluttenden av tetningen 384 kan være funksjonelt viktig da det gjør at den større tetningsenhet 382 kan entre den ønskede større boring 302 i fanghodet 292 og dermed innrette enheten. I en foretrukken utførelse er avstanden D omlag 1 meter. Denne innretting gjennomføres ved å fange den større tetningsenhet 382 i boringen 302 og fange sentreringsanordningen 386 i brønnboringen. Dette begrenser positivt den dreiemessige uoppretthet som er tilgjengelig for den mindre tetningsenhet 384 før entring inn i fanghodet 292. Den parallelle tetningsenhet innretter seg således automatisk med så mye som 120° dreiemessig uoppretthet. Det skal forstås at de forsenkede boringer i det delte hus 388 av sentreringsanordningen er fortrinnsvis forskutt (f.eks. ikke symmetrisk) for slik å passe med det sideforskjøvne boringsarrangement i fanghodet 292. I tillegg, ettersom det selektive gjen-innføringsverktøy vil ha en annen sideforskjøvet senterlinje enn fanghodet, er sentreringsanordningen 386 og det til-hørende rørstykke-arrangement utformet til å gi tilstrekkelig avbøyning i rørstykkene for å tilpasse det selektive gjeninnføringsverktøy til fanghodet.
Selv om det selektive gjeninnføringsverktøy avbildet i figurene 10-12 er godt egnet for sine tiltenkte formål, benyttes i en foretrukken utførelse et funksjonelt ekviva-lent, men likevel strukturelt forbedret selektivt gjeninn-føringsverktøy. Dette forbedrede verktøy er vist generelt med 460 i figurene 13, 25 og 26, og utgjøres av en klaff 462 et par skinner 464 på hver side av klaffen 462, en rektangulær kasse 466, en fast sylinder 468, et utgangsrørstykke 470, en dobbeltendet krage 472, en festehylse 474 og et innret-tingsrørstykke 476. Klaffen 464 omfatter en plate av typen ifølge utførelsen avbildet i figurene 10-12, og innbefatter to sett ører som forløper sideveis fra denne. Et første sett ører 478 er svingbart festet til innrettingsrørstykket 476 og holdes i posisjon via festehylsen 474. Ører 478 er plassert i den nedre eller nede i hullet-enden av klaffen 464. Ved omkring midtveis langs lengdeutstrekningen av klaffen 464 er det andre sett ører 480. Ørene 480 er manipuleringsører som tillater forflytning av det selektive gjeninnføringsverktøy langs sporet 488 som er tilveiebrakt i den rektangulære kasse 466. Den rektangulære kasse 466 er montert på en indre dor 482 som er knyttet til kassen, men har evnen til å bevege seg lengdeveis inne i verktøyet 460 i forhold til utgangs-rørstykket 470. Den indre dor 482 beveges inne kragen 472. Oppstrømsenden av den indre dor 482 er forbundet til profilerte seksjoner 486, 487 for inngrep med et kjent veksleverktøy.
Den rektangulære kasse 466 har minst to funksjoner. For det første leder kassen 466 kveilrørstrengen (eller lignende anordning) gjennom et lite tverrsnitt slik at den ikke setter seg fast eller tenderer til å spole seg tilbake. Kassen 466 innbefatter også det foran nevnte paret med symmetrisk, sideveis anordnede føringsspalter 488 som benyttes til å manipulere klaffen fra en side av verktøyet til den andre side. Hver føringsspalt 488 innbefatter et øvre spor og et nedre spor som er sammenknyttet med et skråspor for å danne en langstrakt rampe. Som nevnt har klaffen 462 to skinner 464 som er montert vinkelrett på klaffen. Disse skinner tjener også to funksjoner. For det første hjelper skinnene føringen av kveilrøret ut av kassen og inn i innrettingsrørstykket 474. En annen viktig funksjon med skinnene er at de tar del av støtbelastningen på kveilrøret ved å bære klaffen i sine riktige posisjoner. Kassen 466 er forbundet til utgangs-rørstykket 470. Utgangsrørstykket 470 tillater at kveilrøret kan gå ut av en mindre boring 490 eller 492 (så vel som å returnere fra denne) uten å sette seg fast. Som best vist i figurene 27 og 28 blir kassen 466 montert ved bruk av doren 482 til den sylindriske rørstuss 468. Rørstussen 468 innbefatter langsgående bypass-slisser 496 som vist i figur 28.
En kveilrørs arbeidsstreng (eller annen lignende anordning) kan plasseres direkte over en av boringene i fanghodet (eller enhver annen anordning som befinner seg nedad i hullet i det selektive gjeninnføringsverktøy) ved å avbøye klaffen 462 som er orientert til hver åpning 490 eller 492 avhengig av posisjonen til den indre hylse eller dor 482 som er plassert i det øvre parti av det selektive gjeninnføringsverktøy. Klaffen 462 blir drevet med vinklede slisser 488 som befinner seg i kassen 466. Når kassen 466 må være i posisjon oppad i hullet, som vist i figur 25, ligger klaffen 462 mot en side av det selektive gjeninnføringsverktøy som dermed leder kveilrøret til å entre hullet 492 på den motsatte side. Ved å bevege den indre dor eller hylsen nedad i hullet, bevirkes klaffen 462 til å smette til den annen side av verktøyet som dermed gjør at kveilrøret kan føres til det annet hull 490. Kassen 466 forflyttes oppad eller nedad ved å ta i bruk et standard hydraulisk aktivisert veksleverktøy slik som HB-2 tilgjengelig fra Baker Oil Tool inn i vekslingshylse-profilen 486, 387 som befinner seg i det øvre parti av verktøyet. Et slag oppad eller slag nedad blir deretter påført avhengig av klaffens ønskede posisjon. For å gå fra "opp"-klaffposisjo-nen vist i figur 25 til "ned"-klaffposisjonen vist i figur 26, foretas et slag nedad på veksleverktøyet som bevirker at den indre dor 482 beveger seg nedad gjennom verktøyet med hensyn til utgangsrørstykket 470, som i sin tur bevirker at kassen 466 beveger seg nedad. Etter hvert som kassen 466 beveger seg nedad, vil ører 480 bli presset og drevet oppad langs skrårampen for føringssporene 488 fra posisjonen vist i figur 25 til den øvre posisjon vist i figur 26. Når ørene 480 blir kjørt på denne måte, vil klaffen 462 svinge langs svingepunktet dannet av ørene 470 inn til posisjonen vist i figur 26.
I samsvar med et viktig trekk ved oppfinnelsen, er en dobbeltendet krage 472 anordnet som valgvis kontakter enten et spor 496 (som vist i figur 25) eller et spor 498 (som vist i figur 26) på den indre dor 482. Den dobbeltendede krage 472 er gjengeforbundet til det stasjonære rørstykket 468 med gjengene 500. Kragen 472 forblir stasjonær i forhold til bevegelsen av den indre dor 482. Det skal imidlertid forstås at for at den indre dor 482 skal bevege seg i en eller annen retning, må en krage-utsneppingskraft overvinnes for å presse den sammenlåsende ribbe eller forhøyning 502 fra kragen ut av sporet 496 eller 498. Så er det denne krage-utsneppende kraft som må overvinnes for å tillate at kassen skal kunne skifte posisjoner. Det skal forstås at kragen enkelt kan gjøres ombyttelig for forskjellige utsneppingskrefter ved ganske enkelt å fjerne kragen 472 og skrumessig erstatte den med en annen krage. Således ved bevegelse fra posisjonene ifølge figur 25 til figur 26, har den sammenlåsende ribbe 502 sneppet ut og bort fra sporet 496 som gjør at den indre dor kan bevege seg nedad hvorpå ribbsn 502 fra kragen 472 kontakter opptakssporet 498 som dermed låser doren i posisjonen vist i figur 26.
Det selektive gjeninnføringsverktøy 460 betjenes således på følgende måte: (1) det hydrauliske veksleverktøy kjøres til en dybde på en kveilrørs arbeidsstreng som har et passende veksleverktøy på denne; (2) veksleverktøyet griper hydraulisk profilene 486, 487 i toppen av det selektive gjeninnføringsverktøy; (3) en vekslebelastning blir så påført med veksleverktøyet som er tilstrekkelig til å overvinne kragens utsneppingskraft, og den indre bevegelige hylse eller dor 482 blir så forflyttet i ønsket retning (enten opp eller ned); (4) veksleverktøyet blir deretter løsgjort fra det selektive gjeninnføringsverktøy; og (5) et kveilrør eller lignende arbeidsstreng blir kjørt gjennom det selektive gjeninnføringsverktøy, hvorved klaffen 462 leder rørstrengen inn i en utvalgt åpning 490 og/eller 492 som naturligvis passer til et valgt brønnrør eller annet arbeidsverktøy slik som fanghodet 292 omtalt ovenfor.
Det vises nå til figurene 29-32 hvor et nytt innførings-verktøy for bruk med fanghode/avlederenheten er vist generelt med 510. Innføringsverktøyet 510 innbefatter et montasje 512 festet til en innføringsplugg 514 og et hus 516. Det skal forstås at innføringspluggen og huset 516 er innbyrdes parallelle og er dimensjonert og utformet slik at de kan opptas i de forskutte boringer 300, 302 i fanghodet 292. Montasjehodet 512 innbefatter en aksielt langstrakt hals 518 som har en innvendig muffegjenge 520. Halsen 518 divergerer utad langs et skjørtparti 522 til en nedre hodeseksjon 524 med en større diameter i forhold til halsen 518, hvor diameteren stemmer omtrent med diameteren til fanghodet 292. Innsiden av montasjehodet 512 innbefatter en aksiell åpning 526 i halsen 518 som deretter heller nedad for å danne en vinklet boring 528 som utgår fra den nedre plugg 524 for å danne aksiell, forskutt utgangsboring 530. Den nedre plugg 524 innbefatter også en langsgående strømnlngsåpning 532 som løper fra skulderen 522 til en utgangsåpning 534. Det vil forstås at utgangsåpningen 530 har en mindre diameter enn utgangsåpningen 534 med utgangsåpningen 530 dimensjonelt utformet til å oppta huset 516 og utgangsåpningen 534 dimensjonelt utformet til å oppta innføringspluggen 514 med større diameter.
Innføringspluggen 514 omfatter et sylindrisk rør som opptas av utgangsboringen 534 og er avtagbart skrudd til det nedre montasjehodet 524 med en skrue 536 opptatt i en tverrorien-tert gjenget passasje 538 som best vist i figur 30. Inn-før ingspluggen 514 innbefatter også en åpning 540 for formålet av fluidpassering ved sirkulering under innføring. Det vil forstås at strømningsåpninen 532 kommuniserer med innsiden av utgangsboringen 534 og dermed med innsiden av innføringspluggen 514 slik at fluid kan passere fra skulderen 522 gjennom strømningsåpningen 532 og dermed gjennom innføringspluggen 514 inn i boringen 302 i fanghodet 292 med større diameter.
Huset 516 innbefatter en indre dor 542 som er bevegelig i forhold til huset (eller koplingsdoren) 516 og som er avtettet mot koplingsdoren 516 med et antall 0-ringstetninger 544. Koplingsdoren 516 innbefatter også 0-ringstetninger 546 omkring dens ytre periferi for tettende inngrep med boringen 300 i fanghodet 292 med mindre diameter. Koplingsdoren 516 innbefatter videre i sin nedre ende et par åpninger 548, som hver mottar en pal 550, 552. Som det vil bli omtalt i det etterfølgende, er hver pal 550, 552 innfanget enten mellom en opphøyet flate 554 på den Indre dor 542 eller en forsenket flate 556 også på doren 542 og nær inntil den opphøyde flate 554. Direkte oppstrøms av den forsenkede flate 556 mellom den indre dor 542 og forbindelsesdoren 516 er en skjærring 558 som, med mindre den er utsatt for en forhåndsvalgt skjærkraft, utelukker bevegelse mellom de respektive indre og forbindende dorer. Den indre dor 542 innbefatter også et antall avstandsbeliggende porter 560 for å eliminere ethvert f luid-låsproblem under betjening av innføringsverktøyet. Oppstrømsdelen av den indre dor 542 innbefatter en bypass-hylse 562 eller en som kan pumpes til åpen stilling som er festet til den indre dor 542 med et antall skjærskruer 564. Som best vist i figur 1 og 32 er bypass-hylsen 562 avtettet mot den indre dor 542 med et par avstandsbeliggende 0—ring-enheter, der hver av disse innbefatter en 0-ring 566 og en ekstra 0-ring 568. Klemt mellom hylsen 562 og den ytre dor 516 er en bypass-port 570 gjennom den indre dor 542. I avstand fra bypass-porten 542 nedstrøms av denne er nok en bypass-port 572 som kommuniserer med en grunn fordypning 574 på den innvendige overflate av den ytre dor 516. Hylsen 562 innbefatter også en fluidport 576 for overføring av fluid til rommet mellom hylsen 562 og den indre dor 542. Det nederste parti av hylsen 562 avslutter i en sylinder 578 som kan ri langs en lagerflate 580 på den indre dor 542 inntil enden 578 påstøter skulderen 582.
Fanghodet/avlederenhetens innføringsverktøy 510 betjenes som følger: Først festes verktøyet 510 til fanghodet 292 på en måte som er vist i figur 29 hvorved pale 550, 552 låses inn i korresponderende fordypninger 343 og boringen 300 med mindre diameter i fanghodet 292. Den komplette underenhet som kjøres ned ved bruk av innføringsverktøyet 510 er avbildet i figur 33. Dette utføres ved først å anbringe paler 550, 552 inn i vinduene 548 i huset 516 og deretter innføre den indre dor 542 i huset 516 inntil de opphøyde flater 554 kontakter palene 550, 552 og presser palene inn i korresponderende fordypninger 543. Samtidig posisjoneres innføringspluggen 514 i boringen 302 med større diameter i fanghodet 292 og innføringspluggen skrus til montasjehodet 512. Det skal forstås at fanghodet 292 vil koples til avlederen så vel som til det nedre produksjonsrør 298 og orienteringsankeret 276. Fluid sirkuleres mens innføringsverktøyet kjøres ned i brønnen (se figur 29A). Etter nedsetting, blir tetningene 278 på orienteringsankeret (som er blitt posisjonert i f.eks. LCR 250) testet ved å fortsette og sirkulere og teste trykket. Når orienteringsankeret er blitt entret, er systemet nå "stengt". Ved dette punkt fortsetter trykket å bygge seg opp hvorpå, ved en forholdsvalgt trykkoppbygning, det økende trykk avskjærer skjærskruene 564 som bevirker at bypass-hylsen 566 presses nedad langs fordypningen 582 inntil endene 578 på bypass-hylsen 562 fastholdes med skulderen 582 som dermed åpner bypass-ventilen (se figur 29A). Når bypass-hylsen 562 åpner, vil fluid igjen kunne strømme (dvs. systemet går tilbake til et "åpent system") hvorved fluid inne i den indre dor 542 tillates å strømme gjennom porten 576 til rommet mellom bypass-hylsen 562 og den indre dor 542 og deretter gjennom porten 570 gjennom fordypningen 574 og til slutt ut gjennom porten 572.
Når det er bekreftet at enheten er korrekt i anlegg og orientert i foringsrøret, dvs. at det orienterende anker er korrekt orientert og avtettet i LCR 250, fjernes innførings-verktøyet fra fanghodet 292. Dette utføres ved å sirkulere en kule 589 gjennom den aksielle åpning 520 og åpningen 528 inntil kulen er i anlegg mot et vinklet kulesete 586 på bypass-hylsen 562. Bypass-hylsen 562 vil deretter påsette en kraft (forårsaket av sirkulasjonsfluid som utøver en kraft mot kulen i anlegg) mot skulderen 582 som presser hele den indre dor 542 nedad hvorved skjærringen 558 vil bli avskjært slik at fordypningen 556 på den indre dor 542 vil bli plassert på tvers av palene 550, 552. Ved dette punkt vil palene trekke seg inn i fordypningen 556 og ut fra fordypningen 343 i fanghodet 292, som dermed gjør at innførings-verktøyet 510 kan løftes fra fanghodet og trekkes ut fra hullet (se figur 29A).
Fanghodets innføringsverktøy ifølge den foreliggende oppfinnelse har mange viktige trekk og fordeler. F.eks. gjør innføringsverktøyet 510 at moment kan overføres langs senterlinjen av fanghode-enheten til tross for at det er festet til en av de forskutte boringer. Denne moment-overføring gjennomføres ved å forbinde huset 516 mellom innføringsverktøyet og fanghodet i den samme sideforskyvning som den store boring i fanghodet. Denne momentoverføring er viktig for slik å pålitelig manipulere fanghode-enheten sammen med innkjøringsstrømmen. Et annet viktig trekk ved innføringsverktøyet ifølge den foreliggende oppfinnelse er at dersom låsepalene 550, 552 (som bærer lasten under innføring) ikke er korrekt i inngrep i fanghodeprofilen, kan innførings-verktøyet ikke fullstendig monteres. Dette er fordi den indre dor 542 ikke vil bevege seg under låsepalene med mindre de er innrettet med sine spor 343 og med mindre den indre dor er under låsepalene, idet montasjehodet av innføringsverktøyet ikke vil tres eller skrus på huset 516.
De foran nevnte foretrukne utførelser av de mange multilaterale kompletteringsverktøy, komponenter og enheter vist i figurene 13A-C benyttes ved en brønnmetode for borehulls-komplettering som er temmelig lik med metoden beskrevet med henvisning til figurene 1-9. Ettersom det er enkelte mindre modifikasjoner på hele metoden (mesteparten av dette er omtalt ovenfor), gir imidlertid den følgende omtale med henvisning til figurene 34A-J en klar og konsis beskrivelse av den foretrukne metode for multilateral komplettering i samsvar med den foreliggende oppfinnelse. Det vises først til figur 34A, hvor et f6ret borehull er vist ved 550 som avslutter i et åpent hull 552. Et borerør 554 er blitt entret ned det forede borehull 550 inn i det åpne hull 552. Borerøret 554 avslutter i et kjent innføringsverktøy slik som det foran nevnte HR-innføringsverktøy 556. Festet til innføringsverktøyet 556 på en måte beskrevet i detalj ovenfor er en sidekoplingsmottaker (LCR) 250 og gjengeinnfestet til LCR 250 på nedstrømssiden av denne er en kompletteringsstreng bestående av kjente elementer, innbefattende en arbeidsstreng-anslagsrørstuss 558, et antall glidehylser 560, avstandsbeliggende ECP 562, en overhalingsstreng-sentrerings-pinne 564 og en snepp-inn/ut-indikerende krage med tetninger 566. I figur 34B er innføringsverktøyet 556 blitt fjernet fra LCR 250, og den nedre komplettering er blitt innsatt på kjent måte.
Deretter, ifølge figur 34C, har HR-innkjøringsverktøyet og tilfestet borerør 554 blitt fjernet og et nytt borerør 568 er blitt stukket inn gjennom det férede borehull 550 inn i det åpne hull 552. Borerøret 568 innbefatter et MWD-rørstykke 570 som er festet til den orienterende ledekile-forandring 276. Den orienterende ledekile-forankring 276 blir deretter stukket inn i LCR 250 slik at spalten 284 på ankeret 176 er i inngrep med knasten 270 som beskrevet i detalj ovenfor som medfører at det orienterende ledekile-anker 276 og LCR 250 er sammenført til inngrep. Ved dette punkt bestemmer MWD-rørstykket den radielle orientering av det orienterende ledekile-ankeret 276 og denne informasjon sendes til overflaten på kjent måte. Dette endelig inngrep er vist i figur 34D som også viser sirkulas j onsrørstykket 572 som benyttes til å sirkulere fluid gjennom borerøret og dermed gi en strømningsbane for pulssignaler sendt fra en slam-pulsator inn i MWD-rørstykket som inneholdt den innkodede informasjon med hensyn til orienteringen (som er blitt opptatt av MWD-rørstykket).
Deretter blir borerøret 568, MWD-rørstykket 570 og sirkula-sjonsrørstykket 572 løsgjort fra LCR 250 ved strekk i det skjærfrigjørende orienteringsanker 276 og fjernet fra borehullet. Et opphentbart ledekilesystem blir deretter stukket inn i det forede borehull 550 og sammenført med det orienterende ledekile-anker (som er blitt snepplåst i inngrep med LCR 250). Figur 34E viser en foretrukken opphentbar ledekile-enhet for åpent hull av typen beskrevet i den foran nevnte US patentansøkning inngitt 25. januar 1994. En slik opphentbar ledekile-enhet innbefatter et innføringsverktøy 574 med et beskyttende hus eller skjerm 576 som kontakter en ledekile 578. Ledekilen 578 innbefatter et utvidbart anker 580 for forankring til veggene av det åpne hull 552. Ankeret 580 er festet til ankeret 276 ved bruk av en rillet ekspan-sjonsskjøt eller ledd 582. Deretter fjernes innførings-verktøyet 574 og huset 576, og, som vist i figur 34F, bores en sideboring eller forgrening 584 på kjent måte ved å bruke boret 586 som avledes med ledekilen 578 i den ønskede orientering og retning. Som vist i figur 34G fjernes boret 586 etterfulgt av uttak av ledekilen 578 ved bruk av et ledekile-uttaksverktøy 588.
Ved dette punkt stikkes enheten ifølge figur 33 innbefattende fanghode-innføringsverktøyet 510, fanghodet 292, rørseksjonen 298, avleder-rørstykket 294 og det orienterende anker 276 inn nede i borehullet for å bli sammenført med LCR 250 som vist i figur 34H. Med fordel benyttes en MWD-rørstuss 570 for å opprettholde en korrekt orientering for lett sammenføring av ankeret 276 inn i LCR 250. Som vist i figur 341, blir så et egnet innføringsverktøy, slik som HR-innføringsverktøy 556, benyttet til å kjøre inn forlengelsesrør-tilbakekoplingshylsen 350 på en måte som er beskrevet i detalj ovenfor. Naturligvis ville hylsen 350 blitt sammenskrudd inn i den laterale kompletteringsstreng vist i figur 341, som er sammensatt av hvilke som helst ønskede og kjente kompletteringskomponenter, innbefattende glidehylsene 556 og ECP 560. Til slutt, som vist i figur 34J, monteres den parallelle tetningsenhet 380 på det selektive gjeninnføringsverktøy 460 og kjøres inn nede i brønnhullet slik at den parallelle tetningsenhet kontakter og tetter mot boringsmottakeren i den lille boring i fanghodet 292 i boringsmottakeren i for-lengelsesrør-tilbakekoplingshylsen 350. Det skal forstås at de multilaterale kompletteringskomponenter vist i den multilaterale komplettering ifølge 34J også er vist i nærmere detalj 1 figurene 13A-C omtalt ovenfor. Som det kan ses i figur 34J kan kveilrøret eller lignende nå enkelt stikkes inn og ved bruk av det selektive gjeninnføringsverktøy 460 kan kveilrøret entre enten hoved-borehullet 554 eller det laterale borehull 584. Naturligvis kan det selektive gjeninnføringsverktøy 460 fjernes og erstattes med en enkeltrørs komplettering eller en dobbeltpakning-komplettering etter hva som måtte være ønske. Det vil videre forstås at den multilaterale komplettering vist i figur 34J kan repeteres et hvilket som helst antall ganger som ønskes langs andre partier av borehullet 550. Således kan de mange multilaterale kompletteringskomponenter beskrevet her, innbefattende den laterale koplingsmottaker, fanghode/avlederenheten, forlengelsesrør-tilbakekoplingshylsen, den parallelle tetningsenhet og det selektive gjeninnførings-verktøy, samtlige bli benyttet som modulære komponenter ved kompletteringer av borehull som har ethvert ønsket antall laterale eller forgrenede borehullskompletteringer.
I tillegg til de foran nevnte trekk og fordeler med frem-gangsmåten og anordningene ifølge den foreliggende oppfinnelse, innebærer fortsatt nok et viktig trekk ved den foreliggende oppfinnelse bruken av en opphentbar ledekile som en integrert komponent benyttet ved faktisk komplettering av to eller flere individuelle brønnboringer. Ledekiler har historisk vært brukt som et middel til å bore ytterligere sidespor inne i en hovedbrønnboring. I enkelte tilfeller har flere sidespor blitt boret og produsert gjennom åpent hull. Det er Imidlertid ikke antatt at det før den foreliggende oppfinnelse (så vel som de relaterte oppfinnelser vist i stamsøknaden med serienr. 07/926.451, har vært vist en fremgangsmåte som gjør at en ledekile kan kjøres inn i hullet og innsettes over en kompletteringsenhet, ledekilen så benyttet til å bore et lateralt sidespor og ledekilen så hentet opp for at den nedre komplettering skal kunne koples til den øvre laterale komplettering.
I motsetning er et viktig trekk ved denne oppfinnelse bruk av en "opphentbar" ledekile. Det faktum at den opphentbare ledekile benyttes ved denne metode er viktig ved at den: (1) Kombinerer kompletterings- og boreoperasjonene for å gjøre dem svært avhengig av hverandre for vellykkethet. Vanlig praksis på oljefeltene idag skiller borefasen fra kompletteringsfasen. Bruk av den opphentbare ledekile for å bore en lateral brønn over en tidligere installert komplettering, deretter hente opp ledekilen for å fortsette kompletteringsprosessen er et viktig og fordelaktig trekk; og anses å være ukjent til nå. (2) Den opphentbare ledekile tjener som den laterale posisjon for å sikre at den laterale brønn settes i ønsket vinkelmessig retning. Dette foretas ved å sammenføre ledekilen med den nedre kompletteringsenhet ved bruk av et orienterende anker for å oppnå den ønskede laterale retning/posisjon. Når den laterale forgrening er boret, blir så ledekilen hentet opp og resten av kompletteringen installert med en visshet om at sideforgreningen lett kan finnes for gjeninnføring på grunn av den kjente retning av ledekile-siden. Det øvre laterale kompletteringsutstyr kan nå installeres ved bruk av den samme avstand og vinkelmessige innstillinger som fra ledekilen. (3) Konvensjonelle ledekile-applikasjoner gir ikke mulighet for å kople den laterale komplettering over ledekilen til kompletteringen under ledekilen når den er blitt fjernet. (4) Ledekile- og kompletteringssystemet ifølge oppfinnelsen kan være i situasjonen enten med foret hull eller åpent hull; og verktøyene vist her kan benyttes i begge applikasjoner. Det skal imidlertid forstås at den grunnleggende kompletteringsteknikk er den samme for hver tilstand (f.eks. åpent eller foret hull).
Nok et. viktig trekk ved oppfinnelsen er bruken av kjente anordninger med måling mens det bores (MWD) og verktøy for brønnkomplettering (innbefattende multilateral brønnkomplet-tering). Mens MWD-teknikkene har vært kjent i over 15 år og på denne tid har fått vid aksept, har bruken av MWD vært begrenset kun til boring av borehull, spesielt Tetningsboring eller avviksboring. Det antas ikke at det har vært noen forslag om bruk av MWD-teknikker i brønnboringskomplet-teringer til tross for det faktum at MWD-teknikker er godt kjent og vidt benyttet ved boring av borehull. (Det skal forstås at stamsøknaden med serienr. 07/926.451 viser i figur 14D bruken av mer tidkrevende og derfor mer kostbar kabel-orienterende (wireline-orientering/avfølingsanordninger.) Det har nå blitt oppdaget at MWD med fordel kan benyttes ved brønnboringskompletteringer og spesielt multilaterale kompletteringer.
Det skal forstås at ethvert kommersielt MWD-system har evnen til å arbeide sammen med denne nye applikasjon. Et foretrukket MWD-system omfatter en type med "positiv puls" (dvs. slampuls-tellemetri) som krever sirkulasjon ned produk-sjonsrøret gjennom enheten i bunnen av borehullet. Den påkrevde sirkulasjon kan oppnås ved bruk av fanghode-innføringsverktøyet og fanghode/avdelersystemet. Når fluidet sirkuleres, genereres en trykkpuls og ledes gjennom fluid-mediet tilbake til overflaten. Denne informasjon dekodes og vinkelorienteringen av enheten ned i brønnhullet bestemmes. Rotasjonsjusteringer foretas så på overflaten. Et kommersielt eksempel på et egnet slampuls-tellemetrisystem ville være DMWD-systemet i kommersiell bruk av Baker Hughes INTEQ, Houston, Texas. Et annet eksempel på et egnet slampuls-tellemetrisystem er beskrevet i US patent 3.958.217, der alt innholdet i dette inngår som referanse.
Eksempler på vellykkede anvendelser av MWD ved kompletteringer har blitt beskrevet her med hensyn til laterale brønnboringer som kan installeres opptil dypder på 10.000 ft eller mer og som spenner fra det vertikale til det horisontale. Når fanghodet/avlederenheten 290 innføres, og også når den parallelle tetningsenhet 380 innføres, er det ønskelig å innrette verktøyene ved omtrentlig posisjonen hvorved de vil gjøre inngrep med det sammenpassende utstyr. F.eks. når fanghodet/avlederenheten 290 installeres, vil bruken av MWD gjøre at operatøren kan orientere avlederflaten 306 med den tidligere borede sidebrønn før nedsettelse av ankeret 276 for å gjøre momentet som ville bli fremkalt i arbeidsstrengen minst mulig dersom verktøyet måtte selv-innrette seg. I en horisontal applikasjon kan arbeidsstrengen være borerøret og kunne være svært stivt, som dermed hindrer selv-innretting av ankeret. Bruken av MWD som et middel for forhåndsinnretting av systemet før nedsetting gir øket pålitelighet ved kompletteringen. Mens den parallelle tetningsenhet 380 er blitt testet på vellykket måte og har blitt selv-innrettet med fanghodet 292 i den horisontale stilling når den er så mye som 120° ut av fase, er det heller ikke ønskelig å basere seg fullstendig på den parallelle tetningsenhet for å dreie hele arbeidsstrengen under denne selv-innrettende prosess, og derfor er MWD-teknologien for denne fase av kompletteringen anbefalt og dermed foretrukket.

Claims (71)

1. Fremgangsmåte ved komplettering av multilaterale brønner der en hovedbrønn kommuniserer med minst en første og andre lateral brønn som forløper fra hovedbrønnen, hvilken første laterale brønn ligger nedad i hullet fra den andre laterale brønn, karakterisert ved trinnene: (a) den første laterale brønn kompletteres med en første kompietteringsstreng; (b) en fanghode-avlederenhet kjøres inn i hovedbrønnen, hvilken fanghode-avlederenhet omfatter: (1) fanghode-innretninger, hvilke fangehode-innretninger innbefatter minst en første og en andre i lengderetningen gjennomgående boring, hvilken første boring er tilpasset for kommunikasjon med den første laterale brønn og den andre boringen er tilpasset for kommunikasjon med den andre laterale brønn; (2) avleder-rørstykke, hvilket avleder-rørstykke innbefatter minst en første langsgående åpning og en hellende, avledende ytre flate for å lede en gjenstand inn i den andre laterale brønn; (3) koplingsorganer for stiv sammenkopling av fanghodet til avleder-rørstykket ved en forhåndsvalgt avstand; og (4) rør som kommuniserer mellom den første boring i fanghodet og nevnte åpning i avleder-rørstykket; (c) den andre laterale brønn kompletteres med en andre kompletteringsstreng som føres gjennom fanghodet og avledes med den hellende, avledende ytre overflate inn i den andre laterale brønn.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den første kompletteringsstrengen omfatter en første orienterende anordning og at fanghodet/avlederenheten ender i en orienterende ankerinnretning med andre orienteringsorganer for sammenføring med de første orienteringsorganer, der fanghodet/avlederenheten videre omfatter fluidkommunikasjonsinnretninger for fluidkommunikasjon med den første kompletteringsstrengen.
3. Fremgangmsåte ifølge krav 2, karakterisert ved at et selektivt gjeninnføringsverktøy kjøres ned til kommunikasjon med enheten, hvilket selektive gjeninnførings-verktøy innbefatter valginnretninger for å gi selektiv mekanisk kommunikasjon fra den første laterale brønn til den andre latterale brønn.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at at det selektive gjeninnføringsverktøy innbefatter en inngangsboring og et par utgangsboringer, og at valginn-retningene omfatter en avlederklaff for valgvis å gi kommunikasjon mellom innboringen og hver av utgangsboringene.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at den andre laterale boringen bores etter trinn (a) og før trinn (b) ved bruk av en fremgangsmåte innbefattende trinnene: en opphentbar ledekile-enhet kjøres ned i hovedbrønnen, hvilken opphentbare ledekile-enhet innbefatter et ledekile-orienteringsanker med tredje orienteringsorganer for sammenføring med det første orienteringsorgan, hvilket tredje orienteringsorgan passer med det første orienteringsorgan; den andre laterale brønn bores vekk fra ledekile-enheten; og ledekile-enheten hentes opp igjen.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at den innbefatter trinnet å fastslå orienteringen til det første orienteringsorgan.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at trinnet med å fastslå innbefatter en rørstykkea-nordning for måling under boring som er koplet til et sirkulasjonsrørstykke for å fastslå orienteringen og for å levere kodet informasjon vedrørende det første orienteringsorgan til overflaten for orientering av det andre orienteringsorgan .
8. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at den innbefatter trinnet å fastslå orienteringen til det første orienteringsorgan.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 8, karakterisert ved at trinnet med å fastslå innbefatter bruk av en rørstykke-anordning for måling under boring som er koplet til et sirkulasjonsrørstykke for å fastslå orienteringen og for å levere kodet informasjon vedrørende det første orienteringsorgan til overflaten for orientering av det tredje orienteringsorgan .
10. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at det første orienterende organ omfatter en kilespalt; og det tredje orienterende organ omfatter en kile dimensjonert til å passe med kilespalten.
11. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at det første orienterende organ omfatter en kilespalt; og det tredje orienterende organ omfatter en kile dimensjonert til å passe med kilespalten.
12. Fremgangsmåte ifølge krav 11, karakterisert ved at det andre orienterende organ omfatter en kile dimensjonert til å passe med kilespalten.
13. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at det første orienterende organ omfatter en forankringsknast; og det andre orienterende organ omfatter en spalt dimensjonert til å passe med forankringsknasten.
14. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at det første orienterende organ omfatter en forankringsknast; og det tredje orienterende organ omfatter en spalt dimensjonert til å passe med forankringsknasten.
15. Fremgangsmåte ifølge krav 14, karakterisert ved at det andre orrienterende organ omfatter en spalt dimensjonert til å passe med forankringsknasten.
16. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at minst den første eller andre kompletteringsstreng innbefatter et antall utvendige fSringsrør-ekspansjonspak-ninger anordnet på denne.
17. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at minst den første eller andre kompletteringsstreng innbefatter et antall glidehylser anordnet på denne og spredt plassert mellom et antall utvendige f6ringsrør-pakninger.
18. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at den opphentbare ledekile-enhet innbefatter en produksj ons-inj eksjonspakningsenhet.
19. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at ledekile-enheten innbefatter en spalt og innbefatter videre bruk av et opphentbart verktøy for å hente opp ledekilse-enheten, hvilket opphentingsverktøy innbefatter et langstrakt neseparti dimensjonert til å passe i nevnte spalt i ledekilde-enheten, og opphentingsverktøy innbefatter innretninger for å sentrere nesepartiet for inngrep med spalten i ledekile-enheten.
20. Fremgangsmåte ifølge krav 19, karakterisert ved at sentreringsinnretningen innbefatter et par sentreringsanordninger med en kopling anordnet mellom disse.
21. Fremgangsmåte ifølge krav 20, karakterisert ved at sentreringsanordningene hver har en sentral akse og at koplingen er sideforskjøvet eller forskutt i en spiss vinkel i forhold til senteraksen for hver sentreringsanordning.
22. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter festeinnretninger som kommuniserer med den andre boring for sammenføring med et forlengelsesrør innført i den andre boring.
23. Fremgangsmåte ifølge krav 22, karakterisert ved at festeinnretningen omfatter fjærbelastede paler plassert i det minste i en åpning radielt forløpende fra den andre boring.
24. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at koplingsorganene omfatter minst et stag forbundet mellom fanghodet og avleder-rørstykket.
25. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved. at den innbefatter et profilert parti på en ytre overflate av fanghodet for sammenføring med et innførings-verktøy.
26. Fremgangsmåte ifølge krav 22, karakterisert ved at den innbefatter trinnet å innføre en forlengel-sesrør-tilbakekoplingshylse omfattende: en sylindrisk hylse med motstående første og andre ender og med en innvendig flate og en utvendig flate; gjenger på den andre ende av hylsen for gjengemessig sammenføring med produksjonsrøret; en glatt tetningsboring langs et parti av hylsens innside; første festeinnretninger langs et parti av innsiden av hylsen for avtagbart feste av hylsen til et innføringsverktøy; og andre festeinnretninger langs et parti av utsiden av hylsen for feste inne i festeinnretningen i den andre boringen av fanghodet.
27. Fremgangsmåte ifølge krav 26, karakterisert ved at den innbefatter låseinnretninger langs et parti av hylsens innside for låsing til et verktøy plassert i hylsen i tettende inngrep med tetningsboringen.
28. Fremgangsmåte ifølge krav 27, karakterisert 'ved at låseinnretningen innbefatter avsmalet eller konisk låsegjenge.
29. Fremgangsmåte ifølge krav 26, karakterisert ved at den første festeinnretning omfatter et par avstandsbeliggende profiler for samvirkende inngrep av en sammenpassende innretning fra et innføringsverktøy.
30. Fremgangsmåte ifølge krav 26, karakterisert ved at den andre festeinnretning omfatter en lokaliseringsskulder som forløper utad fra den utvendige overflate; og et låsespor forbundet med skulderen for samvirkende låsing med festeinnretningen ved den andre boring av fanghodet.
31. Fremgangsmåte ifølge krav 26, karakterisert ved at en parallell tetningsenhet kjøres inn i den første og andre boring i fanghodet, hvilken parallelle tetningsenhet omfatter: et tetningsenhet-hus; en første tetningsenhet som forløper fra huset, hvilken første tetningsenhet omfatter et første rør med en utvendig sylindrisk flate med en første tetning anordnet langs et parti av flaten, hvilken første tetning er i tettende kontakt med tetningsboringen i forlengelsesrør-tilbakekoplingshylsen; en andre tetningsenhet som forløper fra huset, hvilken andre tetningsenhet omfatter et andre rør med en utvendig sylindrisk flate med en andre tetning anordnet langs et parti av flaten, hvilken andre tetning er i tettende inngrep med den første boring i fanghodet; idet den første tetningsenhet er lengre enn den andre tetningsenhet med en avstand "D" og at den første og andre tetningsenhet er plassert på tvers av hverandre i en parallell utforming.
32. Fremgangsmåte ifølge krav 31, karakterisert ved at den innbefatter samvirkende låseinnretninger plassert på utsiden av det første rør.
33. Fremgangsmåte ifølge krav 31, karakterisert ved at låseinnretningen innbefatter en utkraget kragelås med sperrehake-tenner for sammenlåsende inngrep med låsegjengen på den innvendige overflate av den sylindriske hylse.
34. Fremgangsmåte ifølge krav 33, karakterisert ved at den innbefatter utskjøringsinnretninger plassert på utsiden av det første rør.
35 . Fremgangsmåte ifølge krav 34, karakterisert ved at utskjæringsinnretningene omfatter en skjærblokk som bærer kragelåsen når kragelåsen er sammenlåst med låsegjengen fra et mottakende verktøy; og en skjærring opptatt i et spor i den utvendige overflate av det første rør, hvilken skjærring har en skulder i anleggs-kontakt med skjærblokken, der skjærringen blir avskjært fra det første rør når den utsettes for en forhåndsvalgt skjærkraft der skjærblokken opphører å bære kragelåsen som gjør at kragelåsen skralleføres ut av sammenlåsende inngrep med låsegjengen.
36. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter innføring av en parallell tetningsenhet inn i den første og andre boring i fanghodet, hvilken parallell tetningsenhet omfatter: et tetningsenhet-hus; en første tetningsenhet som forløper fra huset, hvilken første tetningsenhet omfatter et første rør med en utvendig sylindrisk overflate med en første tetning plassert langs et parti av overflaten, hvilken første tetning er i tettende inngrep med den andre boring i fanghodet; en andre tetningsenhet som forløper fra huset, hvilken andre tetningsenhet omfatter et andre rør med en utvendig sylindrisk overflate med en andre tetning anordnet langs et parti av overflaten, hvilken andre tetning er i tettende inngrep med den første boring i fanghodet; idet den første tetningsenhet er lengre enn den andre tetningsenhet med en avstand "D" og at den første og andre tetningsenhet er plassert på tvers av hverandre i en parallell utforming.
37. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter innføring av fanghode inn i hovedbrønnen ved bruk av et innføringsverktøy, der innfø-ringsverktøyet omfatter: et montasjehode med en åpning som passerer lengdeveis gjennom dette, hvilket montasjeshode har en første ende og en motsatt andre ende; en innføringsplugg som forløper utad fra den andre ende og er plassert i den andre boring av fanghodet; og et hus som forløper utad fra den første ende og som kommuniserer med åpningen gjennom montasjehodet, hvilket hus er parallelt med innføringspluggen, der huset og innførings-pluggen er aksielt forskutt i forhold til montasjehodets lengdeakse; en innvendig dor i huset som har en ytre overflate og en innvendig langsgående åpning, hvilken innvendige dor er lengdevis bevegelig i huset som reaksjon på en valgt kraft; og forskyvbare koplingsinnretninger som samvirker med huset og den innvendige dor for valgvis å grips eller løsgjøre fra korresponderende koplingsinnretninger i den første boring i fanghodet som reaksjon på bevegelsen av den indre dor.
38. Fremgangsmåte ifølge krav 37, karakterisert ved at den forskyvbare kopling omfatter: minst et vindu gjennom huset; en pal i vinduet, hvilken pal bæres av den innvendige dor; og en opphøyet flate på den ytre overflate av den indre dor og en tilhørende forsenket flate på den ytre flate av den indre dor hvorved når den indre dor beveger seg lengdeveis tvinges palen utad av vinduet når palen bæres av den opphøyde flate og presses innad i vinduet når palen bæres av den forsenkede flate.
39. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter innføring av en anordning for valgvis gjeninnføring i multilaterale brønner inn i fanghodet, der anordningen er fjernstyrt med en aktuator fra en overflateoperatør, omfattende: et hus innbefattende en sentral boring, hvilken sentrale boring innbefatter en inngangsboring og et antall utgangsboringer, der utgangsboringene respektivt står i fluidkommunikasjon med den første og andre boring i fanghodet; glideinnretninger anordnet i den sentrale boring i huset, hvilken glideinnretning er lengdeveis forflyttbar i forhold til huset; valginnretninger for selektivt å gi mekanisk kommunikasjon mellom inngangsboringen og en av antallet utgangsboringer som svar på lengdeveis bevegelse av glideinnretningen; og inngrepsinnretninger for å gripe valginnretningen der glideinnretningen er fjernstyrt av overflateoperatøren.
40. Fremgangsmåte ifølge krav 39, karakterisert ved at glideinnretningen omfatter en indre hylse, og en rektangulær kasse festet til den indre hylse.
41. Fremgangsmåte ifølge krav 40, karakterisert ved at kassen innbefatter et par motsatt anordnede rampeutformede føringsspalter og at valginnretningen omfatter en klaff med et par sideveis plasserte ører, der en av ørene passer sammen med enhver av føringsspaltene der ørene er bevegelige langs føringsspaltene som svar på langsgående bevegelse av den indre hylse og kassen.
42. Fremgangsmåte ifølge krav 41, karakterisert ved at utgangsboringene befinner seg i et utgangsrør-stykke og at klaffen avslutter og er svingbar ved en krysning mellom utgangsboringene der klaffen radielt beveger seg omkring krysningen som svar på at ørene beveger seg langs føringssporene og at klaffen sperrer en av utgangsboringene slik at en gjenstand som passerer gjennom hylsen og kassen ledes av klaffen inn i kun en av utgangsboringene.
43. Fremgangsmåte ved komplettering av en brønnboring, karakterisert ved et eller flere av trinnene: (a) en første kompletteringsanordning føres inn i brønnborin-gen, hvilken kompletteringsanordning fortrinnsvis omfatter en første streng som avslutter i en mottaker med polert boring; (b) orienteringen av den første kompletteringsanordning fastslås ved bruk av et apparat (MWD) (570) for måling mens det bores, som er blitt kjørt ned i brønnboringen; (c) en andre kompletteringsanordning kjøres inn i brønnborin-gen for å passe med den første kompletteringsanordning, hvilken andre kompletteringsanordning er blitt orientert basert på den orienterende informasjon mottatt i trinn (b) der sammenføringen mellom den første og andre kompletteringsanordning muliggjøres med en slik informasjon om orienteringen.
44. Fremgangsmåte ifølge krav 43, karakterisert ved at den første kompletteringsanordning omfatter en første streng som avslutter i en mottaker med polert boring.
45 . Fremgangsmåte ifølge krav 44, karakterisert ved at den andre kompletteringsanordning innbefatter en opphentbar ledekile-enhet.
46. Fremgangsmåte ifølge krav 45, karakterisert ved at ledekile-enheten innbefatter et orienterende anker (276) som fortrinnsvis passer i mottakeren med polert boring.
47. Fremgangsmåte ifølge krav 46, karakterisert ved at mottakeren med polert boring omfatter en lateral koplingsmottaker (250).
48. Fremgangsmåte Ifølge krav 44, karakterisert ved at den andre kompletteringsanordning innbefatter en fanghode/avlederenhet (290).
49. Fremgangsmåte ifølge krav 48, karakterisert ved at fanghodet/avlederenheten innbefatter et orienterende anker (276) som fortrinnsvis passer sammen med mottakeren med polert boring.
50. Fremgangsmåte ifølge krav 49, karakterisert ved at mottakeren med polert boring omfatter en lateral-koplings-mottaker (250).
51. Fremgangsmåte ifølge krav 43, karakterisert ved at den innbefatter et sirkulasjonsrørstykke sammenknyttet med MWD-anordnIngen (570).
52. Fremgangsmåte ifølge krav 43, karakterisert ved at MWD-anordningen (570) omfatter en slampuls-tellemetrirørstykke-innretning i fluidkommunikasjon med et sirkulasjonsrørstykke (572), og at informasjonen om orienteringen mottatt i trinn (b) telemetriseres til overflaten av brønnboringen ved pulssignaler gjennom fluidet som sirkulerer i den første og/eller andre kompletteringsanordning.
53. Fremgangsmåte ifølge krav 43, karakterisert ved at MWD-anordningen (570) omfatter et slampuls-telemetrirørstykke.
54. Fremgangsmåte ifølge krav 43, karakterisert ved at den orienterende informasjon mottatt i trinn (b) blir telemetrisk sendt til overflaten av brønnboringen ved pulssignaler gjennom fluidet i brønnboringen.
55. Fremgangsmåte ifølge krav 43 for komplettering av en brønnboring etter at brønnboringen er blitt boret, omfattende trinnene: (a) innføring av en kompletteringsanordning i brønnboringen; karakterisert ved: (b) å fastslå orienteringen av kompletteringsanordningen ved bruk av en mens det bores måleanordning (MWD) som er blitt kjørt ned i brønnboringen.
56. Fremgangsmåte ifølge krav 55, karakterisert ved at kompletteringsanordningen omfatter en første streng som avslutter i en mottaker med polert boring.
57. Fremgangsmåte ifølge krav 56, karakterisert ved at mottakeren med polert boring omfatter en lateral koplingsmottaker.
58. Fremgangsmåte ifølge krav 55, karakterisert ved at den første kompletteringsanordningen innbefatter en opphentbar ledekileanordning.
59. Fremgangsmåte ifølge krav 57, karakterisert ved at ledekileanordningen innbefatter et orienterende anker.
60. Fremgangsmåte ifølge krav 55, karakterisert ved at kompletteringsanordningen innbefatter en fanghode/avlederenhet.
61. Fremgangsmåte ifølge krav 60, karakterisert ved at fanghode/avlederenheten innbefatter et orienterende anker.
62. Fremgangsmåte ifølge krav 14, karakterisert ved at den innbefatter et sirkulasjonsrørstykke sammen-koplet med MWD-anordningen (570).
63. Fremgangsmåte ifølge krav 14, karakterisert ved at MWD-anordningen (570) omfatter et slampuls-telernetrirør-stykke i f luidkommunikasjon med et sirkula-sjonsrørstykke og at den orienterende informasjon mottatt i trinn (d) blir telemetrisk overført til overflaten av brønnboringen ved pulssignaler gjennom fluidet som sirkulerer i kompletterings-anordningen.
64. Fremgangsmåte ifølge krav 55, karakterisert ved at MWD-anordningen (570) omfatter et slampulstele-metrirør-stykke.
65. Fremgangsmåte ifølge krav 14, karakterisert ved at den orienterende informasjon mottatt i trinn (b) blir telemetrisk overført til overflaten av brønnboringen ved pulssignaler gjennom fluidet i brønnboringen.
66. Fremgangsmåte ifølge krav 46 for komplettering av en brønnboring, karakterisert ved å omfatte trinnene: (a) kjøre ned en kompletteringsanordning i brønnboringen hvilken kompletteringsanordning omfatter en første streng som avslutter i en mottaker med polert boring; og (b) fastslå orienteringen av kompletteringsanordningen ved bruk av en MWD-anordning (570) for måling mens det bores som er blitt kjørt ned i brønnboringen.
67. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at mottakeren med polert boring omfatter en lateral koplingsmottaker.
68. Fremgangsmåte for komplettering av en brønnboring, karakterisert ved at den omfatter trinnene: (a) kjøre ned en kompletteringsanordning i brønnboringen, hvilken kompletteringsanordning innbefatter en opphentbar ledekileanordning; og (b) fastslå orienteringen av kompletteringsanordningen ved bruk av en MWD-anordning (570) for måling mens det bores som er blitt kjørt ned i brønnboringen.
69. Fremgangsmåte ifølge krav 68, karakterisert ved at ledekileanordningen innbefatter et orienterende anker (276).
70. Fremgangsmåte for komplettering av en brønnboring, karakterisert ved at den omfatter trinnene: (a) kjøre ned en kompletteringsanordning i brønnboringen, hvilken kompletteringsanordning innbefatter en fanghode/ avlederenhet (290); og (b) fastslå orienteringen av kompletteringsanordningen ved bruk av en MWD-anordning (570) for måling mens det bores som er blitt kjørt ned i brønnboringen.
71. Fremgangsmåte ifølge krav 70, karakterisert ved at fanghode/avlederenheten (290) innbefatter et orienterende anker (276).
NO19950468A 1993-06-10 1995-02-08 Fremgangsmåte for komplettering av flere sidebrönner NO312111B1 (no)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US7634193A 1993-06-10 1993-06-10
US08/188,997 US5477923A (en) 1992-08-07 1994-01-26 Wellbore completion using measurement-while-drilling techniques
US08/188,998 US5474131A (en) 1992-08-07 1994-01-26 Method for completing multi-lateral wells and maintaining selective re-entry into laterals
PCT/US1994/006414 WO1994029563A1 (en) 1993-06-10 1994-06-07 Method for completing multi-lateral wells and maintaining selective re-entry into laterals

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO950468D0 NO950468D0 (no) 1995-02-08
NO950468L NO950468L (no) 1995-03-28
NO312111B1 true NO312111B1 (no) 2002-03-18

Family

ID=27491267

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19950468A NO312111B1 (no) 1993-06-10 1995-02-08 Fremgangsmåte for komplettering av flere sidebrönner

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO312111B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO950468D0 (no) 1995-02-08
NO950468L (no) 1995-03-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO310984B1 (no) Avlederenhet for komplettering av sidebronner
US5477923A (en) Wellbore completion using measurement-while-drilling techniques
US5411082A (en) Scoophead running tool
US5472048A (en) Parallel seal assembly
US5435392A (en) Liner tie-back sleeve
US5427177A (en) Multi-lateral selective re-entry tool
US5533573A (en) Method for completing multi-lateral wells and maintaining selective re-entry into laterals
US5439051A (en) Lateral connector receptacle
EP1295011B1 (en) Apparatus and method to complete a multilateral junction
US10907411B2 (en) Tool assembly and process for drilling branched or multilateral wells with whip-stock
NO322914B1 (no) Bronnapparat og fremgangsmate for fresing av et vindu og i det minste ett kilespor i en bronns foringsror
NO319915B1 (no) Fremgangsmate og apparat for komplettering av en undergrunnsbronn som kryssende har et forste og et andre borehull
NO317393B1 (no) Fremgangsmate ved sementering av en multilateral bronn
NO325519B1 (no) Sammenstilling og fremgangsmate for a lokalisere sideborehuller boret fra et hovedborehulls foringsror, og for a lede og posisjonere innretninger for gjeninnkjoring og komplettering i tilknytning til dette
CA2142113C (en) Method for completing multi-lateral wells and maintaining selective re-entry into laterals
GB2359574A (en) Access and flow control between a main and lateral bore
GB2318817A (en) Method for completing a wellbore
EP3692238B1 (en) Directional drilling
Reiss et al. Offshore and onshore European horizontal wells
NO310037B1 (no) Gjeninntredelsesverktöy for sidebrönner
NO312111B1 (no) Fremgangsmåte for komplettering av flere sidebrönner

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees