NO311538B1 - Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder - Google Patents

Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder Download PDF

Info

Publication number
NO311538B1
NO311538B1 NO20002017A NO20002017A NO311538B1 NO 311538 B1 NO311538 B1 NO 311538B1 NO 20002017 A NO20002017 A NO 20002017A NO 20002017 A NO20002017 A NO 20002017A NO 311538 B1 NO311538 B1 NO 311538B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
locking piece
fingerboard
slot
locking
pipe
Prior art date
Application number
NO20002017A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20002017L (no
NO20002017D0 (no
Inventor
Magne Moe
Original Assignee
Hitec Asa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hitec Asa filed Critical Hitec Asa
Priority to NO20002017A priority Critical patent/NO311538B1/no
Publication of NO20002017D0 publication Critical patent/NO20002017D0/no
Priority to AU2001250687A priority patent/AU2001250687A1/en
Priority to PCT/NO2001/000152 priority patent/WO2001079651A1/en
Publication of NO20002017L publication Critical patent/NO20002017L/no
Publication of NO311538B1 publication Critical patent/NO311538B1/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B19/00Handling rods, casings, tubes or the like outside the borehole, e.g. in the derrick; Apparatus for feeding the rods or cables
    • E21B19/14Racks, ramps, troughs or bins, for holding the lengths of rod singly or connected; Handling between storage place and borehole

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Drilling Tools (AREA)
  • Sawing (AREA)
  • Hand Tools For Fitting Together And Separating, Or Other Hand Tools (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en anordning ved fingerbord for utløs-bar låsing av rør, særlig borerørslengder, i fingerbordsspalter mens rørene inntar en opprettstående, avstøttet stilling med sine nedre ender fortrinnsvis hvilende på boredekket og med øvre endepartier i spaltene som avgrenses mellom fingerlignende skinner, og hvor fingerbordet normalt vil være anbrakt i boretårnet i en høyde over boredekket som noe underskrider lengden av de rør/borerørslengder som skal lagres i denne beredskapsstilling, og for øvrig av den art som er angitt i den innledende del av patentkrav 1.
Når en rørformet borestreng trekkes midlertidig ut av en brønn, eksempelvis for å bytte borkrone, deles borestrengen i rørlengder som oppbevares i stående stilling på boredekket. Rørlengder holdes i vertikal stilling ved at hver rørlengdes øvre endeparti griper avstøttende inn i en spalte mellom skinner, såkalte fingre, som er montert i boretårnet en viss høyde over boredekket. De enkelte borerørslengder plasseres i en rekkefølge som svarer til deres virksomme posisjon i borestrengen.
Flere slike langstrakte, parallelle fingre med mellomliggende spalter utgjør et såkalt fingerbord, hvormed stående rørleng-der kan ordnes rådvis, idet hvert par skinner som sammen avgrenser den mellomliggende fingerbordsspalten i fingerbordet tillater avstøtting av én rekke vertikalt stående bore-rørlengder som med sin nedre ende hviler på boredekket som opptar vekten av rørlengdene og bærer dem.
Det er kjent flere slags låseanordinger som er tilordnet slike fingerbord og skal sikre at en stående rørlengdes øvre ende ikke skal kunne forskyve seg noe særlig langs spalten i fingerbordet, og derved hindre at stående rørlengders øvre endeparti trekkes ut av respektive spalte i fingerbordet, tipper over og faller ukontrollert ned på boredekket.
I et typisk, kjent tilfelle er hver spalte inndelt i sek-sjoner som hver rommer et rør, og for hver seksjon er det anordnet et bevegelig låsestykke som kan settes i en låst stilling, helt eller delvis på tvers av spalten.
Når et rør som skal lagres, føres innover i en spalte, må låsestykker som røret skal passere, beveges bort fra spalten slik at røret kommer forbi. Låsestykker som holder rør på plass lenger inne i en spalte, må selvsagt forbli i låst stilling for å sikre at de holder tilbake allerede lagrede rør.
Tilsvarende, når et rør skal tas i bruk i brønnen, føres det ut langs spalten i fingerbordet og forlater sistnevnte ved to nærliggende, angjeldende spalte avgrensende fingres frie ender. Låsestykker som røret skal passere, må beveges bort fra spalten, mens låsestykker lenger inne i spalten må forbli i låst stilling for å sikre gjenværende rør. Dette krever at hvert låsestykke må kunne opereres uavhengig av andre låsestykker .
I fingerbord som anvendes sammen med rørhåndteringsutstyr,
er låsestykkene tilordnet hver sin aktuator, ofte en liten trykkluftsylinder, som styres fra et styresystem. Med et stort antall låsestykker blir det tilhørende trykkluftsystem komplisert og kostbart fordi det kreves et stort antall trykkluftventiler og tilhørende trykkluftledninger, med tilsvarende mange muligheter for at det skal kunne oppstå feil.
GB 2 175 629 omhandler et rørstablesystem av fingerbordstype av den art som er nærmere angitt i den innledende del av patentkrav 1, og som det generelt er gjort rede for i det foregående.
NO 149 435 omhandler en anordning for lagring av rør og utformet som fingerbord hvor det til hver røropptagende spalte er tilordnet låseorganer som er utformet som ensidige utkra-gete legemer opplagret som enarmete vektstenger, i alt vesentlig i overensstemmelse med GB 2 175 629.
US 4,531,875 omhandler et automatisert rørhåndteringssystem hvor et antall parallelle skruetransportører mellom seg avgrenser fingerbordpsspaltene. Dette er imidlertid basert på et rørforflyttingsprinsipp knyttet til fingerbord som avviker vesentlig fra den foreliggende oppfinnelse.
Formålet med oppfinnelsen er å fremskaffe en låseanordning for rør, særlig borerørlengder, i fingerbord, hvor låsestykker som er tilordnet en og samme spalte mellom nærliggende, fingerlignende skinner i fingerbordet, er innrettet til å kunne opereres i takt og derved med samme styresignal. En borerørslengde utgjøres vanligvis av to til fire sammenskrudde borerør.
Formålet oppnås ved trekk som angitt i følgende beskrivelse og etterfølgende patentkrav.
En låseanordning ifølge oppfinnelsen omfatter et låsestykke utformet med to stoppere som kan bringes inn i en fingerbordspalte fra siden, og hvor nevnte stoppere har en innbyrdes avstand omtrent lik spaltebredden. Hver stopper er enkeltvirkende (av énveistype) for så vidt som den er innrettet til å la rør i spalten passere i den ene retningen, men ikke i den andre, motsatte retningen. Stopperne er anordnet med motsatt sperreretning. Dersom begge stoppere er aktive, kan et rør som befinner seg mellom stopperne passere i valgfri retning, mens rør som befinner seg på den ene eller andre side av låseanordningens låsestykke ikke kan passere.
Stopperne i et låsestykke er koplet sammen slik at når én stopper aktiveres og bringes inn i fingerbordspalten, passiviseres den andre stopper ved at den bringes ut av fingerbordspalten. Ved et enkelt styresignal kan derved låseanordningen veksles mellom to stillinger, slik at den tillater rør å passere i den ene eller den andre retning i fingerbordspalten.
Låsestykket kan også innta en mellomstilling hvor begge stoppere befinner seg i spalten. Rørpassasje hindres da i begge retninger, mens et rør som befinner seg mellom stopperne, kan passere i valgfri retning.
Når borerør trekkes ut av en brønn og rørlengder skal lagres stående på boredekket med øvre endeparti avstøttet i en spalte i et overliggende fingerbord, stilles låseanordningens låsestykke slik at stopperen som tillater at rør passerer innover i fingerbordspalten, er aktiv. Rør kan dermed effek-tivt settes på plass i spalten. Når rør skal hentes fra sitt lagringsområdet i fingerbordet, det vil si trekkes ut av en fingerbordspalte for så å settes tilbake i brønnen, stilles låseanordningens låsestykke slik at stopperen som tillater rør å passere utover i fingerbordspalten, er aktiv. Den aktive stopper kan med fordel være fjærforspent, slik at det kreves noe kraft å komme forbi stopperen.
Hvert låsestykke kan således være tilordnet en aktuator i form av en pneumatisk stempelsylinder, idet låsestykket i tillegg til trykkluftsylinderen er tilordnet et tilbake-føringsorgan i form av en returfjær som ved lufttrykkets opphør fører låsestykket til dets ene endestilling.
Denne returfjær består av en skruelinjeformet torsjonsfjær hvis motsatte ender er fastgjort dels til låsestykket, dels til en etter dreining fikserbar del, mens fjærens skruelinje-formede vindinger omslutter en stasjonær aksling.
Oppfinnelsen beskrives i det følgende nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel, og det vises til vedføyde tegninger hvor: Fig. 1 viser skjematisk sett ovenfra et stående rør i en fingerbordsspalte mellom to fingerlignende skinner i et fingerbord, hvor et låsestykke som inngår i en låseanordning befinner seg i en første avlastet midtstilling, og hvor røret er på veg fra venstre mot høyre, i retning mot låsestykket; Fig. 2 viser det samme som fig. 1, også sett i planriss ovenfra, men her er låsestykket svingt av røret slik at låsestykket befinner seg i en første endestilling og hindrer røret i å passere; Fig. 3 viser det samme som fig. 2, men her er røret som kom fra høyre, kommet fram til låsestykket som befinner i en andre endestilling og hindrer røret i å passere mot venstre; Fig. 4 viser det samme som fig. 2, også sett i planriss ovenfra, men her holdes låsestykket fjærende forspent i første endestilling, idet to nærliggende rør er på veg fra høyre, mot låsestykket; Fig. 5 viser låsestykket i fig. 4 idet det første (venstre) røret er i ferd med å passere låsestykket som samtidig stenger for det andre (høyre) røret; Fig. 6 viser det samme som fig. 5, idet det ene av de to rør har passert låsestykket som har svingt tilbake til første endestilling og er klar til å la det andre rør passere; Fig. 7 viser det samme som fig. 4, men her holdes låsestykket fjærende forspent i andre endestilling, idet et rør er på veg fra venstre mot låsestykket; Fig. 8 viser låsestykket i fig. 7 idet røret er i ferd med å passere låsestykket; Fig. 9 viser det samme som fig. 8, idet røret har passert låsestykket som har svingt tilbake til andre endestilling og er klar til å la et nytt rør passere fra høyre mot venstre; Fig. 10 viser sett ovenfra, i betydelig mindre målestokk enn foregående figurer, et utsnitt av et fingerbord med rør og en flerhet låsestykker anordnet langs hver av to fingerbordspalter som forløper radialt i forhold til det ikke viste brønn-sentrum, og hvor bruddlinjene som avgrenser utsnittet, like-ledes strekker seg radialt, samt hvor låsestykkene befinner i en første endestilling ved den ene fingerbordsspalte og i en andre endestilling ved den tilstøtende fingerbordsspalte. I fig. 10 er uvesentlige detaljer eller deler som er vanskelige å illustrere i den anvendte målestokk, utelatt, for eksempel slanger i de pneumatiske stempelsylindrene, tilbakeførings-fjær tilordnet hvert låsestykke etc; Fig. 11 viser i planriss ovenfra og i større målestokk enn fig. 10 én fingerbordsspalte med tre tilordnede låsestykker, som inntar sin ene endestilling, hvilke låsestykker på sin side hvert er tilordnet en aktuator i form av en trykkluftsylinder, hvilke fingerbordsspalte på langsidene avgrenses av fingerlignende skinner som sammen med mellomliggende spalter inngår i et mer omfangsrikt fingerbord, av hvilket fig. 11 således representerer et utsnitt. Også i fig. 11 er utelatt mindre viktige detaljer, blant annet deler som fremgår av andre figurer som er vist i en annen målestokk; Fig. 11A viser det samme som fig. 11, men her befinner låsestykkene seg i sin annen endestilling; Fig. 11B svarer til fig. 11 og 11A, men her er låsestykkene i midt-/mellomstillingen; Fig. 12 viser i planriss ovenfra ett av låsestykkene i fig. 11 i stor målestokk; idet det inntar en første endestilling; Fig. 13 viser i planriss ovenfra låsestykket i fig. 12 idet det inntar en andre endestilling; Fig. 14 viser i planriss ovenfra låsestykket i fig. 12 i en midtstilling mellom første og andre endestiilling; Fig . 15 viser et mer detaljert planriss ovenfra, i større målestokk enn fig. 12-14, og hvor låsestykket, monterings-platen og dets aktuator er vist separat, og hvor man kan se i det minste det ene festepunktet for en skruelinjeformet torsjonsfjær som har til oppgave å føre låsestykket til én endestilling når trykklufttilførselen til den pneumatiske sylin-der, som utgjør hvert enkelt låsestykkes aktuator, bringes til opphør; Fig. 16 er et sideriss av montasjen ifølge fig. 15 og viser låsestykke, trykkluftsylinder og nevnte torsjonsfjær som under bestemte betingelser er innrettet til å føre tilhørende låsestykke til en endestilling; Fig. 17 er et vertikalt snitt igjennom komponenter/partier i den høyre del av fig. 16, det vil si låsestykke, opplagrings-aksling (stasjonær) og returfjær, mens tilgrensende stempelstang av trykkluftsylinderen ikke er vist i denne figur; Fig. 17A viser et vertikalt snitt igjennom det nedre parti av den i fig. 17 viste montasje, og viser det nedre endepartiet av torsjonsfjæren og dens nedre opplagring, idet vertikalsnittplanet danner 90° med vertikalsnittplanet i fig. 17; og Fig. 18 viser et sideriss, delvis i vertikalsnitt, sett i trykkluftsylinderens akseretning, det øvre partiet av den i fig. 16, 17 og 17A viste montasjen, og hvor låsestykket er delvis bortskåret.
Det henvises til fig. 1-9 som i planriss ovenfra skjematisk anskueliggjør arbeidsprinsippet for et svingbart låsestykke av sterkt forenklet utforming og opplagring, og hvor monteringsplate, tilordnet aktuator/manøver-innretning etc. er utelatt for oversiktens skyld.
I fig. 1-9 angir henvisningstallet 10 et rør forsynt med en muffe 10', vanligvis en borerørslengde, som befinner seg i en fingerbordsspalte 12 mellom to fingerlignende skinner 14 som sammen med andre (her ikke viste) skinner/fingre med mellomliggende spalter 12 danner et fingerbord, jfr. fig. 10 og 11, 11A o g 11B, som viser forenklete utsnitt av fingerbord, hvor fingerbordsfingrene 14 og derved mellomliggende innførings-/uttaksspalter 12 strekker seg radialt i forhold til boredekkets brønnsenter.
Et horisontaltliggende plateformet låsestykke 16 - som egent-lig er bygget opp på to parallelle innbyrdes forbundne plater; fig. 10-18 - med halvmåneformet tverrsnitt (i en mer avansert utførelsesform, fig. 10-18, er omkretsformen mer avrundet triangelformet), hvor de utragende ender, utgjør en første henholdsvis en andre stopper 18 og 20, er innrettet til å kunne svinge om en vertikal akse med en lagring 22 ved den ene skinnen 14.
Låsestykket 16 vil i praktiske utførelsesformer (se fig. 10-15) være utformet med et feste 24 for en aktuator 28, og hver ytterende kan som stopper være utstyrt med en rulle 18a og 20a. Denne utforming av selve låsestykket 16 vil man komme tilbake til i forbindelse med beskrivelsen av fig. 10-18.
Et anslag 26 begrenser låsestykkets 4 svingevinkel slik at minst én av låsestykkets 16 utragende ender, det vil si første eller andre stopper 18, 20, til enhver tid vil rage inn i fingerbordsspalten 12 mellom skinnene/fingrene 14 og derved hindre at rør 10 får passere.
Fig. 1 viser låsestykket 16 i en avlastet midtstilling. En ikke vist fjær, (for eksempel en torsjonsfjær) spennes når låsestykket 16 svinges til den ene eller andre side, slik som i fig. 2 og 3. Nevnte fjær vil således søke å svinge låsestykket 16 til den i fig. 1 viste midtstilling, eller fjæren kan være innrettet til å svinge låsestykket 16 til den ene endestillingen.
En i fig. 1-9 ikke vist, kraftbegrenset aktuator 28, jfr. fig. 10, 11, 11A, 11B, 12 - 14, er innrettet til å kunne svinge låsestykket 16 og valgfritt holde det i en av de viste endestillinger mot kraften fra nevnte, i fig. 1-14 ikke viste <f>jær.
Enten låsestykket 6 befinner i midtstilling som vist i fig. 1 eller en av endestillingene som vist i fig. 2, 3, kan det svinges av en ytre kraft som er større enn kraften fra nevnte ikke viste fjær eller aktuator, nemlig den kraft hvormed røret 10 føres inn i fingerbordsspalten. Aktuatoren 28, for eksempel fig. 12-15, vil typisk være en trykkluftsylinder som vil gi etter om låsestykket 16 tilføres en ytre kraft via et rør 10.
Ifølge fig. 2 føres et rør 10 fra venstre til kontakt med låsestykket 16 som derved svinges mot kraften fra nevnte fjær til første endestilling som vist i fig. 2.
Tilsvarende vil et rør 10 som føres mot låsestykket 16 fra høyre mot venstre, svinge låsestykket mot kraften fra nevnte fjær til andre endestilling som vist i fig. 3.
Som figurene 1-3 viser, stenger et låsestykke 16 i midtstilling for rør 10 som er i bevegelse enten fra den ene eller fra den annen side.
I fig. 4 holdes låsestykket 16 i en første endestilling av en her ikke vist kraftbegrenset aktuator 28 som overvinner kraften fra den ikke viste fjær.
To rør 10, 11 føres fra høyre mot venstre mot låsestykket 16
med en kraft som er større enn aktuatorens 28 holdekraft. Det første røret 10 vil således svinge låsestykket 16 mot kraften fra den ikke viste aktuator 28 og passere låsestykket 16 slik det framgår av fig. 5 og 6.
På denne måten vil ett og ett rør 10, 11 kunne føres forbi låsestykket 16 i retning fra høyre mot venstre. Rør kan ikke passere låsestykket 16 i motsatt retning.
Ved å la den ikke viste aktuator 28 holde låsestykket 16 i andre endestilling, slik som vist i fig. 7-9, oppnås at rør 10 kan passere låsestykket 16 fra venstre mot høyre mot kraften fra aktuatoren (28).
I fig. 10 er det i planriss ovenfra vist et utsnitt fra et fingerbord 30, som eksempelvis kan omfatte tolv-fjorten i vifteform fordelte fingerbordspalter 12, som strekker seg radialt i forhold til boredekkets ikke viste brønnsentrum. De relativt store fingerbordarealer som gjenstår mellom spaltene 12 ut mot den ytre periferi, kan på kjent måte utnyttes ved å utforme spaiter med for eksempel halv lengde også over det radialt ytre fingerbordparti, idet det inn i hver slik halv fingerbordsspalte fører en kort forgreningsspalte/-port. Slike fingerbordsutforminger er velkjente og således ikke gjenstand for den foreliggende oppfinnelse.
I i fig. 10 er det ved hver fingerbordsspalte 12 anordnet et rørlåseaggregat for hver tre rør 10, hvilket kun er et eksempel. Låseaggregatet omfatter som hovedkomponenter et svingbart låsestykke 16 og dets aktuator 28, idet den nevnte fjær er ikke synlig her.
Henvisningstallet 32 betegner en monteringsplate eller et rammeelement som er festet til boretårnskonstruksjonen.
Det vises til fig. 11, fig. 11A og 11B, som i noe større målestokk enn i fig. 10 illustrerer et parti av en finger-bordsspalte 12 i en første endestilling, fig. 11; i en andre endestilling, fig. 11A, og en midt- eller mellomstilling, fig. 11B.
Låsestykkene 16 er ifølge fig. 10, 11, 11A, 11B og 12-18 utformet med et omkretsforløp som på grunn av et festeparti 24 kan ansees å ha sitt opphav i et triangel, likebenet eller likesidet, med en konkavt krummet side mellom stoperruller 18a, 20a og to motsatte, stort sett konvekst krummede sider, en mellom hver stopperrulle 18a, 20a og festepartiet 24 ved leddet 34.
En lagring 22 må ligge i den umiddelbare nærhet av tilgrensende fingerbordsspalte 12, for hurtig å kunne bringe den ene stopper/stoperrulle 18/18a eller 20/20a inn i virksom stilling i spalten 12 eller ut av denne. Når den ene stopper, for eksempel 18/18a, ved låsestykkets 16 svingning om sin vertikale akse i lagringen 22 ved utskyvning av den pneumatiske stempelsylinder 28,28a, bringes inn i fingerbordsspalten 12 i stopperens 18/18a virksomme posisjon, svarende til fig. 13, svinges den annen stopper 20/20a - som følge av låsestykkets 16 omkretsform automatisk ut av fingerbordsspalten 12.
I fig. 12-14 er vist låsestykket 16 med sin særskilt tilord-nete, individuelle aktuator i form av en trykkluftsylinder 28 med stempelstang 28a hvis frie ende er leddforbundet med låsestykkets 16 spesielle festeparti 24 for dette formål, idet leddet er betegnet med 34.
Ifølge fig. 12 befinner låsestykket 16 seg i en første endestilling sperrestilling hvor stopperen i form av en dreibar rulle 20a befinner seg i fingerbordsspalten 12, svarende til fig. 11A, f ig. 3, fig. 5, fig. 7 og fig. 8, avhengig av hvor røret 10 befinner seg og i hvilken retning det skal forflyt-tes i fingerbordsspalten 12.
Ifølge fig. 12 befinner stempelstangen 28a seg i nesten helt inntrukket tilstand, omtrent svarende til fig. 15.
Ifølge fig. 13 befinner stempelstangen 28a seg i nesten helt utskjøvet tilstand, svarende til fig. 2, fig. 5, fig. 9 og fig. 11, avhengig av hvorvidt rør er på vei innover eller utover i fingerbordsspalten 12.
Ifølge fig. 14 befinner låsestykket seg i sin midt-/mellomstilling, hvor også trykkluftsylinderens 28 stempelstang 28a befinner seg i en mellomposisjon mellom fullt utskjøvet og fullt inntrukket tilstand, svarende til fig. 1 og fig. 11B.
I fig. 15 er et låsestykke 16 med tilordnet aktuator i form av en pneumatisk stempelsylinder 28 med stempelstang 28a vist montert på en monteringsplate 32, men for øvrig uten tilknyt-ning til en fingerbordsspalte 12 eller rør 10.
I fig. 16 er denne montasje, (monteringsplate 32, låsestykke 16, aktuator 28,28a), vist i sideriss, idet fig.17 representerer et vertikalsnitt etter snittplan XVII-XVII i fig. 15, og fig. 17A representerer et vertikalsnitt etter linjen XVIIA-XVIIA i fig. 17, mens viser kun det nedre parti for å vise dette i et snittplan som danner 90° med snittplanet for fig. 17. Fig. 18 viser et delriss i vertikalsnitt ifølge XVIII-XVIII i fig. 15, som blant annet viser trykkluftsylinderen sett fra stempelstangenden, med sistnevnte i snitt i området for dens leddbare tilkopling ved låsestykkets 16 festeparti 24. Fig. 15 viser et planriss ovenfra - sett fra den siden av fingerbordsspalten 12 hvor låsestykket 16 med aktuatoren 28 er plassert ifølge fig. 11A - hvor låsestykkets innerst i fingerbordsspalten beliggende stopperrulle 2OA er svingt inn i spalten 12, mens den annen stopper i form av enderullen 18a derved er svingt ut av spalten, idet låsestykkets 16 posisjon svarer til den ene endestilling.
En torsjonsfjær 36 med skruelinjeviklet forløp har to ytter-ender 36a og 36b som er festet dels til låsestykket 16, dels til en stasjonær rammedel, slik at fjæren kan spennes ved å rotere låsestykket 16 rundt en fast aksling 38, idet oppnådd spenning sikres ved innstikking av en bolt 40 igjennom fluk-tende tverrhull i akslingen og i en øvre hette som den ene fjærenden 36b er festet til. Uten sikringsbolten 40 er neden-for omtalte hette dreibar om akslingens topparti.
Fjæren 36 sørger for å føre respektive låsestykke 16 til en endestilling (for eksempel ifølge fig. 15) når trykklufttil-førselen til den pneumatiske stempelsylinder 28,28a opphører.
Det øverste endeparti av den stasjonære, vertikale aksling 38 er smalere enn det underliggende akslingsparti og bærer nevnte øvre hette 42 med en ringformet flens nederst, hvor den ene ende 36b av torsjonsfjæren 36 er fastgjort slik som tidligere nevnt.
Det fremgår av fig. 16-18 at låsestykket 16 består av to parallelle platestykker som er stivt sammenfestet til dan-nelse av en enhet som er svingbar om en vertikal symmetriakse via lagringen 22.
Låsestykker 16 utformet og innrettet i overensstemmelse med oppfinnelsen er anordnet gruppevis og tilordnet én og samme fingerbordsspalte 12, velegnet til å kunne opereres i takt og derved med samme styresignal. Dette er best illustrert i fig. 11, fig. 11A og fig. 11B.
Som tidligere beskrevet, er det svingbare låsestykkes 16 to stoppere 18 og 20 henholdsvis 18a og 20a er forbundet slik at når én stopper, for eksempel 20a (fig. 11A og fig. 15), aktiveres og bringes inn i fingerbordsspalten 12, passiviseres den andre stopper 18a og bringes ut av spalten 12. Ved et enkelt styresignal kan derved låseanordningen veksles mellom to stillinger, slik at den tillater passasje av rør 10 i den ene eller annen retning i spaltens 12 lengderetning, inn i fingerbordet eller ut av dette.

Claims (8)

1. Anordning ved fingerbord (30) for utløsbar låsing av rør (10), særlig borerørslengder, i fingerbordsspalter (12) mens rørene (10) inntar en opprettstående, avstøttet stilling med sine nedre ender fortrinnsvis hvilende på boredekket og med øvre endepartier i spaltene (12) som avgrenses mellom fingerlignende skinner (14), og hvor fingerbordet (30) normalt vil være anbrakt i boretårnet i en høyde over boredekket som noe underskrider lengden på de rjar/borerørlengder som skal lagres i denne beredskapsstilling; omfattende et antall langs de virksomme fingerbordsspalter (12) fordelte, bevegelige låsestykker (16), for eksempel ett låsestykke (16) tilordnet hvert tredje rør (10) i respektive fingerbordsspalte (12) og anordnet nær hver fingerbordsspalte (12), og hvor hvert låsestykke (16) er tilordnet en aktuator, hensiktsmessig i form av en trykkfluiddrevet stempelsylinder (28,28a), som styres fra et i og for seg kjent styresystem, karakterisert ved at hvert låsestykke (16) som er svingbart anordnet om en vertikal akse (22) ved eller i nærheten av respektive finger-bordsspalte (12), er forsynt med to stoppere (18 og 20; 18a og 20a), og at låsestykkets (16) tverrsnittsform/-størrelse og belig-genheten av svingepunktet (22) og aktuatorens (28,28a) angrepspunkt (34) på låsestykket er valgt slik at låsestykket (16) har minst to, fortrinns-vis tre hovedstil-linger, én endestilling hvor en første stopper (18; 18a) befinner seg i virksom posisjon i spalten (12) for å stoppe og holde igjen respektive rør (10) mens den annen stopper (20; 20a) befinner seg i en fra spalten (12) utsvingt, uvirksom stilling, en andre endestilling hvor den annen stopper (20; 20a) befinner seg i virksom posisjon i spalten (12) mens nevnte første stopper (18; 18a) befinner seg i en fra spalten (12) utsvingt, uvirksom stilling, idet en tredje hovedstil-ling utgjøres av mellomstilling midt mellom de to ende-stillinger.
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at hvert låsestykke (16) har en tverrsnittsform i tverr-plan vinkelrett på svingeaksen (22) som i det vesentlige svarer til en halvmåne.
3. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at hvert låsestykke (16) har en tverrsnittsform med opphav i en likebenet/likesidet trekant, hvor stopperne (18a, 20a) og aktuatorens (28,28a) angrepspunkt (34) er plassert i trekanthjørnene.
4. Anordning ifølge krav 3, karakterisert ved at den ene av trekantens sider, mellom låsestykkets to stoppere (18a, 20a) forløper konkavt, mens de to innbyrdes motsatte sider, fra nevnte angrepspunkt (34) til respektive stopper hver forløper konvekst.
5. Anordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at hvert låsestykke (16) er tilordnet en fjær (36) som er innrettet til å kunne føre respektive låsestykke til en endestilling når tilførsel av drivmedium til aktuatoren (28,28a) helt eller delvis bringes til opphør.
6. Anordning ifølge krav 5, karakterisert ved at nevnte fjær utgjøres av en torsjonsfjær (36) som med en første ende (36a) er festet til tilhørende låsestykke (16) og med den andre ende (36b) til en stasjonær del så som en opprettstående, stasjonær aksling (38) som strekker seg koaksialt med låsestykkets (16) svingeakse (22).
7. Anordning ifølge krav 6, karakterisert ved at det på nevnte stasjonære aksling (38) er dreibart anordnet en hylse/hette (42) som torsjonsfjærens (36) nevnte andre ende (36b) er festet til, idet fjæren (36) strekker seg i skruelinjeform rundt akslingen (38), mens hylse/hette (42) og aksling (38) på samme nivå har gjen-nomgående tverrboringer som i ifluktliggende posisjoner tillater innstikking av en bolt, pinne eller lignende organ (40), slik at hylsen/hetten (42) kan dreies rundt den stasjonære akslingen 38 for stramming og spenning av torsjonsfjæren (36) hvis spenning deretter opprettholdes ved innstikking av nevnte bolt i akslingens (38) og hylsens/hettens (42) korresponderende tverrboringer.
8. Anordning ifølge krav 3, karakterisert ved at hver av stopperne dannes av en fritt dreibar rulle (18a, 20a).
NO20002017A 2000-04-17 2000-04-17 Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder NO311538B1 (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20002017A NO311538B1 (no) 2000-04-17 2000-04-17 Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder
AU2001250687A AU2001250687A1 (en) 2000-04-17 2001-04-09 Finger board device for the releasably lockably fixing of pipes, particularly drill pipe stands
PCT/NO2001/000152 WO2001079651A1 (en) 2000-04-17 2001-04-09 Finger board device for the releasably lockably fixing of pipes, particularly drill pipe stands

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20002017A NO311538B1 (no) 2000-04-17 2000-04-17 Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20002017D0 NO20002017D0 (no) 2000-04-17
NO20002017L NO20002017L (no) 2001-10-18
NO311538B1 true NO311538B1 (no) 2001-12-03

Family

ID=19911033

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20002017A NO311538B1 (no) 2000-04-17 2000-04-17 Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2001250687A1 (no)
NO (1) NO311538B1 (no)
WO (1) WO2001079651A1 (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO341864B1 (en) * 2016-07-21 2018-02-12 Mhwirth As Fingerboard storage arrangement
US11982139B2 (en) * 2021-11-03 2024-05-14 National Oilwell Varco, L.P. Passive spacer system

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO149435C (no) * 1980-08-22 1984-04-18 Normar As Anordning til lagring av roer.
US4533055A (en) * 1982-06-02 1985-08-06 Walker-Neer Manufacturing Co., Inc. Storage rack for drilling tubulars
US4531875A (en) * 1982-08-17 1985-07-30 Impro Technologies, Inc. Automated pipe equipment system
NO156700C (no) * 1985-05-28 1987-11-04 Kjell Haughom Anordning ved et roerhaandteringsapparat.

Also Published As

Publication number Publication date
NO20002017L (no) 2001-10-18
AU2001250687A1 (en) 2001-10-30
NO20002017D0 (no) 2000-04-17
WO2001079651A1 (en) 2001-10-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3985189A (en) Drill rod handling device
RU2441131C1 (ru) Способ и устройства для манипулирования деталями типа штанг при бурении и анкерном креплении
BRPI0906941B1 (pt) tensor marinho para manipular um artigo alongado
NO314552B1 (no) Röroppstillersammenstilling
NO147120B (no) Strammeanordning for stigeroeret for en oljeplattform
NO336048B1 (no) Anordning ved elevatorbøyle og framgangsmåte for bruk av samme
NO324009B1 (no) Anordning for lagring av ror.
NO20110749L (no) Fremgangsmåte for et brønnhullrør og et håndteringssystem og brønnhullrørsystem for å installere brønnhullrør i et brønnhull
US10472903B2 (en) Racking board retention system
BR0010106A (pt) Dispositivo de manuseio de hastes de perfuração
NO20121281A1 (no) System og fremgangsmåte for forspenning av stigerør
NO311538B1 (no) Anordning ved fingerbord for utlösbar låsing av rör, s¶rlig borerörlengder
NO128454B (no)
NO333286B1 (no) Anordning ved transportabelt rormagasin
NO151214B (no) Anordning for haandtering av roer.
US3844420A (en) Pipe racking apparatus
NO156700B (no) Anordning ved et roerhaandteringsapparat.
NO346271B1 (no) Hydraulisk satt og gjensettbar røroppheng
CN2934567Y (zh) 一种具有扶正功能的垂直度检测仪
NO321983B1 (no) Bore- eller servicerigg
NO144933B (no) Baerehode for roerlengder, saerlig boreroerlengder e.l.
US6599069B2 (en) Cargo handling apparatus
US20080264884A1 (en) Device For Organizing Objects
CN208074625U (zh) 一种铁路信号设备维护用临时应急处理灯
RU2000103957A (ru) Способ и устройство для переноса контейнеров с лекарствами

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees