NO311335B1 - Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer - Google Patents

Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer Download PDF

Info

Publication number
NO311335B1
NO311335B1 NO19993116A NO993116A NO311335B1 NO 311335 B1 NO311335 B1 NO 311335B1 NO 19993116 A NO19993116 A NO 19993116A NO 993116 A NO993116 A NO 993116A NO 311335 B1 NO311335 B1 NO 311335B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
strut
platforms
tension
struts
seabed
Prior art date
Application number
NO19993116A
Other languages
English (en)
Other versions
NO993116D0 (no
NO993116L (no
Inventor
Graham Perret
Henrik Hannus
Kjetil Eckhoff
Original Assignee
Aker Eng As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=19903492&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO311335(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Aker Eng As filed Critical Aker Eng As
Priority to NO19993116A priority Critical patent/NO311335B1/no
Publication of NO993116D0 publication Critical patent/NO993116D0/no
Priority to BRPI0011946-6A priority patent/BR0011946B1/pt
Priority to US10/018,361 priority patent/US6851894B1/en
Priority to PCT/NO2000/000215 priority patent/WO2000078601A1/en
Priority to AU51162/00A priority patent/AU766607B2/en
Priority to GB0200937A priority patent/GB2367275B/en
Publication of NO993116L publication Critical patent/NO993116L/no
Publication of NO311335B1 publication Critical patent/NO311335B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/50Anchoring arrangements or methods for special vessels, e.g. for floating drilling platforms or dredgers
    • B63B21/502Anchoring arrangements or methods for special vessels, e.g. for floating drilling platforms or dredgers by means of tension legs

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Cyclones (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)
  • Other Liquid Machine Or Engine Such As Wave Power Use (AREA)
  • Revetment (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelsen vedrører offshore-strukturer og særlig strekkstagsplattformer (TLP) for utvinning av dypvanns-hydrokarbonreserver.
Fortøyningselementer, stag eller tjoringer på strekkstagsplattformer er forankret til sjøbunnen. De består vanligvis av stålrør og holdes i strekk av plattformens flyteevne.
Med den gradvise uttømming av landbaserte og grunne undersjøiske und-ergrunns hydrokarbonreservoarer, blir letingen etter ytterligere petroleumsreserver utvidet til dypere og dypere vann. Ettersom dypere reservoarer oppdages, blir i økende grad mer komplekse og sofistikerte produksjonssystemer tatt i bruk. Man an-tar at offshore-utvinning og produksjonsfasiliteter vil måtte sondere dybder på
1500 m eller mer.
En måte å nå disse dybdene på er ved bruk av strekkstagsplattformer. En TLP omfatter en flytende plattform av en halvt nedsenket type forankret til fundamenter på sjøbunnen via elementer eller fortøyningskabler kalt strekkstag, stag eller tjoringer. Strekkstagene holdes i strekk til enhver tid ved å sikre at TLP'ens flyteevne overgår driftsvekten under alle driftsforhold. TLP'ens forankring er etter-givende for sideveis bevegelse ved jag ing og svaiing og for giring. Bevegelse i vertikal retning ved heving, stamping og rulling er stivt begrenset av strekkstagene.
Utvendige flytesystemer kan påsettes stagene, men slike flytesystemers pålitelighet over tid, er usikker. Videre forårsaker økt flyteevne av denne typen en økning i de hydrodynamiske kreftene på stagstrukturen.
TLP'er basert på dagens teknologi anses å være konkurransedyktige ned til 1000 til 1500 m. Over denne dybden, blir tjoringssystemet i økende grad tyngre og dette gjør at det foreskrives en økt plattformsstørrelse for å bære stagvekten. Dette resulterer i en større plattform, noe som har en betydelig effekt på den totale kostnaden.
For en TLP ved 3000 m, representerer et vanlig stagsystem (en tykkelse, en diameter) en vekt som er nesten lik nyttelasten. I tidligere konstruksjoner, har det blitt foreslått å redusere veggtykkelsen ved toppen for å redusere vektøknin-gen.
En løsning for å unngå disse ulempene forbundet med TLP'en, er å modifisere stagsystemet for å redusere behovet for økt skrogstørrelse. Industrien har av-sett en betydelig innsats for å utvikle stagsystemer basert på forskjellige konstruksjoner. Oppfylling av stagrør med materiale med lav densitet, trykksette stagene innvendig for å øke den hydrostatiske evnen og å erstatte ståltstagsrør med kompositter er eksempler på dette.
En annen løsning finnes i NO 1997 3044, som viser en konstruksjon som blir brukt for dybder ned til 700 m, bygd av rørseksjoner med en diameter mellom 0,5 til 1,2 m. Strekkstagets totale oppdrift er ment å være mer eller mindre nøytral. Dette oppnås ved å påsette et tilleggsflytelegeme ved toppen av røret.
NO 1997 3045 viser en sveiseforbindelse på et strekkstag. Publikasjonen viser to rør med forskjellig diametere og veggtykkelser sveiset sammen.
Formålet med den foreliggende oppfinnelsen er å overvinne de ovenfor nevnte mangler og å konstruere stag for TLP'er som reduserer den nødvendige ti I— leggsnyttelasten på plattformen på grunn av stagevekten. Dette formålet oppnås med en TLP definert i de vedlagte krav.
Oppfinnelsen vedrører et stagsystem for TLP'er, med stag som har øvre og nedre rørseksjoner, der stagene har redusert diameter mot sjøbunnen. Oppfinnelsen er et konsept for å modifisere dagens teknologi for dypvannsbruk. Ved å intro-dusere reduksjoner i stagdiameteren, vil de nedre seksjonene av staget mot sjø-bunnen normalt ha negativ oppdrift pga. den betydelige veggtykkelsen som er nødvendig for å motstå det hydrostatiske trykket. De øvre seksjonene kan lettere bli gitt oppdrift ettersom det hydrostatiske trykket er mindre ved toppen. Dette vil bidra til å balansere den totale vekten av de øvre og nedre seksjoner.
Stagrørene er konstruert for å bære strekket fra en plattform bestående av en nominell forspenning pluss en spenningsvariasjon pga. funksjonelle og omgiv-elsesbestemte belastninger. Rørene holdes tomme for å redusere vekten og øke oppdriften. Rørene må ikke bare konstrueres for å motstå lasten påført av plattformen, men også for å motstå det hydrostatiske trykket fra den omgivende sjø. Dette blir mer fremtredende ettersom dybden/det hydrostatiske trykket øker. Ved store dybder (i størrelseorden 1000 m) kan ikke rørene lenger konstrueres med nøytral oppdrift (et forhold mellom tykkelse og diameter på omtrent 30). For å motstå trykket, må forholdet mellom diameter og tykkelse reduseres, hvilket resul-teres i økt last på plattformen.
Hver seksjons tykkelse dimensjoneres i henhold til kapasitet. Det skal også tas i betraktning at stagets vertikale stivhet er kritisk for ytelsen, og det er derfor fordelaktig å opprettholde en rimelig lik stivhet/lengde av hver seksjon.
Reduksjonen av den totale diameteren vil typisk gjøres i trinn, med over-gangsstykker mellom trinnene. Antallet trinn vil være avhengig av lengden av staget/dybden der det skal brukes, etc.
Mellom hver diameter, bærer et overgangsstykke lasten. Dette er en vel-prøvd detalj fra tidligere TLP-bruksområder.
Stagene kan ha en gradvis overgang mellom de øvre og nedre seksjonene i stedet for de ovenfor beskrevne trinn, men det er mindre sannsynlig at slike stag blir brukt ettersom slike stag sannsynligvis vil foreskrive en mer kompleks fremstil-lingsmåte.
Med stag med nær nøytral oppdrift, er reduksjonen av skrogvekt i størrel-sesorden 30% sammenlignet med skrogvekt når det blir brukt stag i henhold til tidligere teknikk. Dette er pga. reduksjon av nødvendig tilleggsnyttelast når det blir brukt stag i henhold til oppfinnelsen.
Oppfinnelsen vil nå bli forklart i større detalj med henvisning til tegningene der
fig. 1 viser en strekkstagsplattform med strekkstag i henhold til den foreliggende oppfinnelsen;
fig. A1 viser de to konseptenes spenningsfordeling, eller stagrørstrekk, der A effektiv spenning over høyde representerer tap;
fig. 2 viser en stagstreng i henhold til oppfinnelsen;
fig. 3 viser et tverrsnitt av en diameter med overgangsstykke; og
fig. 4 viser en optimaliseringstabell der et stags utvendige diameter og veggtykkelse er innført for å vise hvordan oppdrift, stivhet og hydrostatisk mot-standsdyktighet varierer.
I det følgende gis en utførelsesform ved hjelp av det følgende ikke-begren-sende eksempel.
En TLP (4) med ett trinn og to stag (6) og som har to diametere som holder plattformen er vist på fig. 1. Et overgangsstykke (3) mellom diameterne er vist på fig. 3 i detalj. En øvre del av et stag (1) kan ha en diameter på 142 mm og en veggtykkelse på 24,5 mm, mens den øvre delen (2) har en utvendig diameter på 66 mm og en veggtykkelse på 42 mm. Stagene er forankret til fundamenter (5). Et stag med to trinn er vist på fig. 2.
Prøver av ytre variasjoner i belastning, dimensjoner og konfigurasjoner er illustrert i tabell 1. Utførelsesformene antyder en brønnhodeplattform i vest-afrikanske omgivelser. Dekkvekten omfatter fasilitetene, konstruksjonsstålet og driftsbelastninger, innbefattende stigerørsstrekk. Stigerørsstrekk øker med vann-dybden. Skroget og deplassementet er økt for å bære dekklasten og stagets forspenning.
Det tykke stagsystemet representerer det vanlige entykkelsesstaget, som må ha et større forhold mellom diameter og tykkelse, for å motstå det hydrauliske trykket ved bunnen. Det trinndelte stagsystemet representerer oppfinnelsen, der det tillates for reduksjon av stagets forspenning. Dette gjør at det tillates reduksjon i deplassementet og skrogvekten.
Den ovenfor beskrevne utførelsesform bruker stål som konstruksjonsmateri-ale, men oppfinnelsen er også ment å dekke andre materialer, eksempelvis kompositter.

Claims (10)

1. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4), med stag (6) med øvre og nedre rørseksjoner (1,2) karakterisert ved at stagene (6) har en trinnvis reduksjon av diameteren mot sjøbunnen slik at den/de øvre seksjon(er) (1) har positiv oppdrift og slik at den øvre seksjonen/de øvre seksjonene (1) kompenserer for den nedre seksjonens/de nedre seksjonenes (2) vekt i vann.
2. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1, karakterisert ved stag (6) med en økt trykkfasthet ettersom dybden mot sjøbunnen øker.
3. Stagsystem for strekkstagsplattformer med stag (6) som har rør med varierende diameter, karakterisert ved at rørene har en hovedsakelig kontinuerlig reduksjon av diameteren og økt trykkfasthet mot sjøbunnen.
4. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1 eller 3, karakterisert ved at stagsystemet har en vekt i vann nær nøytral.
5. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1, karakterisert ved stag som har rør med minst to trinnvise reduksjoner av diameteren mot sjøbunnen.
6. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1, karakterisert ved stag med rør med minst to trinnvise økninger av veggtykkelsen mot sjøbunnen.
7. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1 eller 3, karakterisert ved øvre seksjoner (1) med redusert veggtykkelse slik at det totale tverrsnittsarealet opprettholdes tilnærmet konstant over høyden.
8. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1 eller 3, karakterisert ved seksjoner laget av stål.
9. Stagsystem for strekkstagsplattformer (4) i henhold til krav 1 eller 3, karakterisert ved seksjoner laget av komposittmateriale.
10. Anvendelse av et stagsystem i henhold til krav 1 på en strekkstagsplattform (4).
NO19993116A 1999-06-23 1999-06-23 Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer NO311335B1 (no)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO19993116A NO311335B1 (no) 1999-06-23 1999-06-23 Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer
BRPI0011946-6A BR0011946B1 (pt) 1999-06-23 2000-06-22 sistema de sujeiÇço para as plataformas de pernas atirantadas.
US10/018,361 US6851894B1 (en) 1999-06-23 2000-06-22 Deep water TLP tether system
PCT/NO2000/000215 WO2000078601A1 (en) 1999-06-23 2000-06-22 Deep water tlp tether system
AU51162/00A AU766607B2 (en) 1999-06-23 2000-06-22 Deep water TLP tether system
GB0200937A GB2367275B (en) 1999-06-23 2000-06-22 Deep water TLP tether system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO19993116A NO311335B1 (no) 1999-06-23 1999-06-23 Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO993116D0 NO993116D0 (no) 1999-06-23
NO993116L NO993116L (no) 2000-12-27
NO311335B1 true NO311335B1 (no) 2001-11-19

Family

ID=19903492

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19993116A NO311335B1 (no) 1999-06-23 1999-06-23 Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer

Country Status (6)

Country Link
US (1) US6851894B1 (no)
AU (1) AU766607B2 (no)
BR (1) BR0011946B1 (no)
GB (1) GB2367275B (no)
NO (1) NO311335B1 (no)
WO (1) WO2000078601A1 (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7163356B2 (en) * 2004-04-13 2007-01-16 Deepwater Marine Technology L.L.C. Stepped tendon with sealed bulkheads for offshore platform
GB2429740B (en) * 2004-04-13 2008-03-05 Deepwater Marine Technology Llc Hybrid composite steel tendon for offshore platform
US7251260B2 (en) * 2004-08-24 2007-07-31 Coherent, Inc. Wavelength-locked fiber-coupled diode-laser bar
US7422394B2 (en) * 2006-05-15 2008-09-09 Modec International, Inc. Tendon for tension leg platform
EP3131808B1 (en) 2014-04-21 2022-08-03 Copple, Robert W. Floatable support structure for an offshore wind turbine or other device

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
LU71823A1 (no) 1975-02-11 1975-08-26
GB1574313A (en) * 1976-08-27 1980-09-03 Taylor Woodrow Const Ltd Equipment for extracting oil or gas from under the sea bed and method of installing such equipment
US4117691A (en) * 1977-08-11 1978-10-03 Claude Spray Floating offshore drilling platform
IT1131573B (it) 1980-07-15 1986-06-25 Tecnomare Spa Piattaforma galleggiante per alti fondali e procedimento per la sua installazione
US4740109A (en) * 1985-09-24 1988-04-26 Horton Edward E Multiple tendon compliant tower construction
IT1188547B (it) * 1986-02-05 1988-01-14 Tecnocompositi Spa Colonna flessibile in materiale composito
US5118221A (en) * 1991-03-28 1992-06-02 Copple Robert W Deep water platform with buoyant flexible piles

Also Published As

Publication number Publication date
AU766607B2 (en) 2003-10-16
BR0011946B1 (pt) 2009-01-13
AU5116200A (en) 2001-01-09
NO993116D0 (no) 1999-06-23
GB0200937D0 (en) 2002-03-06
WO2000078601A1 (en) 2000-12-28
GB2367275B (en) 2003-02-26
NO993116L (no) 2000-12-27
BR0011946A (pt) 2002-03-12
GB2367275A (en) 2002-04-03
US6851894B1 (en) 2005-02-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5118221A (en) Deep water platform with buoyant flexible piles
EP0991566B1 (en) Deep draft semi-submersible offshore structure
JPS63279993A (ja) 単脚引張り脚式プラットホーム
JPS61274011A (ja) ジヤケツト塔構造体およびその据付け技術
US6565286B2 (en) Method for fabricating and assembling a floating offshore structure
NO154607B (no) Marin konstruksjon.
US8231308B2 (en) Hybrid riser tower and method of installation thereof
NO171102B (no) System for fortoeyning av marine konstruksjoner
CN111021234A (zh) 一种自复位圆钢管约束钢筋混凝土桥墩的外包式柱脚节点
NO311335B1 (no) Dypvanns-strekkstagsystem for strekkstagplattformer
NO164402B (no) Sammensatt fortoeyningselement for dypvanns offshore konstruksjoner.
NO143637B (no) Ledd for forankring av en konstruksjon til sjoebunnen
EP0122273A1 (en) Floating, semi-submersible structure
EP0830280B1 (en) Hollow concrete-walled structure for marine use
CN109649595A (zh) 用于深水浮式平台的机械与焊接组合连接节点及施工方法
US20150037103A1 (en) Cellular tendons for tlp
US7422394B2 (en) Tendon for tension leg platform
AU8950298A (en) Stress relief joint for risers
CN106480816A (zh) 箱桁组合式浮游栈桥
EP0189671B1 (en) Dual wall composite mooring element for deep water offshore structures
CN209396003U (zh) 一种用于深水浮式平台的机械与焊接组合连接节点
Sablok et al. Development of Harsh Environment Field With Ice Loadings Using Concrete Spar: Variability of Options
Luo et al. Improvements in heavy topside installation onto spar hull by catamaran floatover method
NO310518B1 (no) Dypvannsplattform for strekkforspente stigerör for tilknytning til hydrokarbonbrönner til havs, og fremgangsmåte forå redusere plattformens naturlige periodetid
US10233605B2 (en) Offshore bipod

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees