NO302349B1 - Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform - Google Patents

Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform Download PDF

Info

Publication number
NO302349B1
NO302349B1 NO904519A NO904519A NO302349B1 NO 302349 B1 NO302349 B1 NO 302349B1 NO 904519 A NO904519 A NO 904519A NO 904519 A NO904519 A NO 904519A NO 302349 B1 NO302349 B1 NO 302349B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
mooring
stay
coupling
platform
strut
Prior art date
Application number
NO904519A
Other languages
English (en)
Other versions
NO904519D0 (no
NO904519L (no
Inventor
Andrew F Hunter
James D Bozeman
Original Assignee
Conoco Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US07/105,942 external-priority patent/US5324141A/en
Publication of NO904519L publication Critical patent/NO904519L/no
Application filed by Conoco Inc filed Critical Conoco Inc
Priority to NO904519A priority Critical patent/NO302349B1/no
Publication of NO904519D0 publication Critical patent/NO904519D0/no
Publication of NO302349B1 publication Critical patent/NO302349B1/no

Links

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en anordning for fortøyning av en flytende strekkstagplattform, ifølge kravinnled-ningen.
Med den gradvise tømming av forekomster på land og på grunne undersjøiske steder, er søkingen etter flere petroleums-forekomster blitt utvidet til stadig dypere vann på verdens ytterste kontinentalsokler. Ettersom slike dype forekomster oppdages, er det blitt utviklet stadig mer kompliserte produk-sjonsutstyr. Det er antatt at det snart vil være behov for of f shoreutstyr for boring på 2 000 meter eller mer. Siden bunnfundamenterte konstruksjoner generelt er begrenset til vanndybder på ikke mer enn omtrent 500 meter på grunn av størrelsen som kreves av konstruksjonen, er andre såkalte ettergivende konstruksjoner blitt utviklet.
En slik ettergivende konstruksjon som har fått betydelig oppmerksomhet er en strekkforankret plattform (TLP). En strekkstagplattform omfatter en halvt nedsenkbar flytende plattform forankret til pælede fundamenteringer på sjøbunnen gjennom flere vertikale elementer eller fortøyningskabler kalt forankringsben. Forankringsbenene holdes hele tiden i strekk ved at oppdriften i strekkstagplattformen overskrider driftsvekten under alle miljøforhold. Fortøyningsutstyret i plattformen blir ettergivende hindret mot sideveis forskyvning og tillater en begrenset skrensning, svaiing og slingring. Bevegelsene i vertikal retning slik som hiv, stamping og rulling blir fullsten-dig hindret av forankringsbenene.
Tidligere plattformutførelser har brukt tykkveggede stålrør som fortøyningselementer. Disse fortøyningselementer omfatter vanligvis flere sammenkoplede korte, tykkveggede rør som blir sammensatt del for del inne i hjørnesøylene i plattformen og således gradvis forlenget gjennom vannet til en bunnfunda-mentert forankringskonstruksjon. Disse forankringsben utgjør en betydelig vekt i forhold til den flytende plattform, noe som må overvinnes ved hjelp av den flytende konstruksjons oppdrift. Som et eksempel bruker verdens første, og til dato den eneste kommersielle strekkforankringsplattform installert på den britiske del av Nordsjøen, flere rørforbindelser med en meter lengde og en ytterdiameter på 25 cm og et langsgående hull på vel 7 cm. Forankringsbenene som sammensettes fra disse skjøter har en vekt i vannet på omtrent 100 kg/fot. På den vel 160 m's dybde som denne plattform er installert, må tyngden av 16 slike stag overvinnes av den flytende konstruksjons oppdrift. Med de stadig lengre fortøyningselementer som krever for å montere en plattform på dypere vann, vil derfor en flytende konstruksjon som har den nødvendige oppdrift for å overvinne disse svære vekter, til slutt bli så stor at den blir uøkonomisk. Videre tilkommer vekten av håndteringsutstyret for installering og gjenvinning av de lange, tunge forankringsben hvilket gjør plattformutstyret ekstra kostbart og komplisert. Flottørutstyr kan festes til benene, men deres pålitelighet over tid er tvilsom. Videre vil en ekstra oppdrift forårsake en økning av de hydrodynamiske krefter som virker mot benkonstruksjonen.
I tillegg til vekten kommer også kostnaden og den kompliserte håndtering og endetilkopling av slike forankringsben. I hver hjørnesøyle i den flytende konstruksjon må f eks et komplisert nedsenknings- og strekkutstyr tilveiebringes for å sette sammen og strekke og gjenvinne hvert forankringsben i det respektive hjørne. Etter at forankringsbenene er anbragt i stilling må dessuten en elastisk forbindelsesanordning tilveiebringes for å muliggjøre sideveis bevegelse av plattformen i forhold til forankringen. En typisk konstruksjon i så måte er en tverrbærende konstruksjon som beskrevet i US 4 391 554.
En anordning må også tilveiebringes på den nedre ende av forankringsbenene for sammenkopling til fundamenteringsfor-ankringen. De fleste foreslåtte forankringstilkoplinger er av innsetningstypen som beskrevet i US 4 611 953, US 4 459 993 og US 4 439 055. Disse kompliserte konstruksjoner omfatter en elastisk bæresammenstilling lik som en type av mekanisk lås som aktiveres ved hjelp av fjærer og/eller hydrauliske krefter. Naturligvis må den kompliserte sammensetning og kostnad, lik som feilmuligheter tas i betraktning ved slike konstruksjoner. En annen type forankringstilkopling som er blitt foreslått men som aldri er blitt brukt, er blitt beskrevet i GB 1 604 358. Dette patent inkluderer wirestag-forstørrede endedeler som sammenkoples til forankringsanordningen ved hjelp av en kjetting fra siden og løkke.
Med anordningen ifølge oppfinnelsen, slik den er definert med de i kravene anførte trekk, unngås de foran nevnte ulemper med kjente utførelser.
Forskjellige trekk, egenskaper med oppfinnelsen vil fremgå etter lesning av den følgende beskrivelse.
Formålet med oppfinnelsen oppnås som beskrevet heretter, i forbindelse med de medfølgende tegninger som danner del av denne spesifikasjon og hvor figur 1 viser et sideriss av en strekkforankringsplattform med trekkene fra oppfinnelsen, figur 2A-F viser skjematiske riss som viser fremgangsmåten for trinnvis installering av ett av fortøyningsstagene på strekkstagplattformen ifølge oppfinnelsen, figur 3 viser et skjematisk riss av et mellomtrinn ved installering av toppen av staget under instal-leringsfremgangsmåten vist på figur 2A-F, figur 4 viser et topplanriss av ett av toppfesteanordningene for staget med staget på plass ifølge oppfinnelsen, figur 5 viser et sideriss, delvis i snitt, av toppstagets tilkopling og festeanordning med sideinngang, vist på figur 4, figur 6 viser et isometrisk riss av en fundamenteringsmal med festeanordningen for staget, ifølge oppfinnelsen, figur 7A-7C viser trinnvise riss av stagets bunntil-koplings fremgangsmåte ved installering av fortøyningsstagene ifølge oppfinnelsen, figur 8 viser et sideriss, delvis i snitt, som viser en av bunnfesteanordningene for stagene med den for-størrede bunnende av et stag installert, og figur 9 viser et skjematisk planriss av et fortøyningsstag som viser endetilkop-lingene, slik som de vil se ut under uttauingen.
Med henvisning nå til tegningene hvor foretrukne utførelser av oppfinnelsen er vist for illustrasjonsformål og som ikke er begrensende, viser figur 1 en strekkforankringsplattform (TLP) 20 i samsvar med oppfinnelsen. Plattformen 20 er installert på vannet 22 med en overflate 24 og en bunn 26. Plattformen 20 omfatter en halvt nedsenkbar konstruksjon 28 som flyter på overflaten 24 av vannet 22.
Den flytende konstruksjon 28 omfatter generelt et antall vertikale, sylindriske søyler 30 som er sammenkoplet under overflaten 24 ved hjelp av flere horisontalt anbrakte pongtonger 32. I den foretrukne konstruksjon som er vist på tegningene, omfatter den flytende konstruksjon 28 fire sylindriske søyler 30 sammenkoplet av fire pongtonger 32 av samme lengde, i en vesentlig kvadratisk form sett i planet. Det vil fremgå at også andre former er mulig, inkludert variasjoner av pongtongenes og søylenes form og at antallet søyler kan variere fra tre til åtte eller flere uten at det generelle konsept for en halvt nedsenkbar konstruksjon som passer for bruk som en plattform, fravikes.
En dekkonstruksjon er 34 anbragt på, og spenner over toppen av de vertikale, sylindriske søyler 30 og kan omfatte flere dekknivå etter behov for å bære ønsket utstyr, slik som produksjonsbrønnhoder for hydrokarboner, stigerørshåndteringsut-styr, bore- og/eller arbeidsutstyr, boliger, landingsplass for helikopter o.l. etter behov for den respektive installasjon.
En fundamenteringsmal 36 er plassert på bunnen 26 av sjøen 22 og er anbragt ved hjelp av flere forankringspæler 38 mottatt i pælef ør inger 39 og som strekker seg ned i grunnen 40 under sjøbunnen 26. Fundamenteringsmalen omfatter flere festeanordninger 42 for staget med sideinngang, plassert ved hjørnene av malen 36 og anbragt ved hjelp av pæleføringer 39. Malen 36 kan omfatte brønnåpninger for boring og produksjon av undersjøiske hydrokarboner, lagringstanker o.l.
Den halvt nedsenkbare flytende konstruksjon 28 er fortøyd over fundamenteringsmalen 36 ved hjelp av flere forankringsben 44 som strekker seg fra hjørnene i den flytende konstruksjon 28 til hjørnene av fundamenteringsmalen 36. Hvert forankringsben 44 omfatter et fortøyningsstag 46 som er festet øverst til en stagfortøyningsavsats 48 med sideinngang, plassert på ytterflaten av de vertikale sylindriske søyler 30 på den flytende konstruksjon 28, og er koplet nederst til ett av stagenes festeanordninger 42 med sideinngang, plassert på fundamenteringsmalen 36.
Fortøyningsstagene 46 omfatter en tynnvegget rørformet midtre del 50 (figur 9) med mindre diameter, tykkveggede øvre og nedre stagkoplingsdeler hhv. 52, 54 som er sammenkoplet med den midtre del 50 ved hjelp av øvre og nedre avsmalnede deler hhv. 56, 58. Den øvre stagkoplingsdel 52 inkluderer en forstørret øvre elastisk tilkopling 60 som er justerbart anbragt langs lengden av den øvre stagkoplingsdel 52 ved hjelp av skruegjenger eller annen justeringsanordning som vil bli beskrevet heretter. På denne måte kan stagets 46 effektive lengde justeres. På liknende måte inkluderer den nedre stagkoplingsdel 54 en forstørret nedre elastisk tilkopling 62 på et fast sted ved den nedre ende av den nedre stagkoplingsdel 54 som likeledes vil bli beskrevet heretter.
Rekkefølgen vist på figur 2A-2F viser installering av et enkelt fortøyningsstag ifølge fremgangsmåten i oppfinnelsen. Det er forutsatt at siden flere fortøyningsstag kreves for å tjore en plattform, blir flere fortøyningsstag installert enten samtidig eller etter hverandre. Som et eksempel kan et stag fra hver søyle 30 installeres samtidig.
Ifølge oppfinnelsen blir fundamenteringsmalen 36 installert på forhånd på bunnen 26 av vannet 22. Plasseringen av fundamenteringsmalen kan utføres ved hjelp av pæler som drives inn i sjøbunnens grunn eller malen 36 kan omfatte en såkalt gravitasjonsbunn som holder stillingen ved hjelp av dens størrelse og vekt. Malen 36 kan inkludere en eller flere brønnåpninger som er boret på forhånd og som kan kompletteres for å tappe undersjøiske hydrokarbonformasjoner og deretter stenges av inntil tilkopling til en flytende plattform kan utføres.
Den halvt nedsenkbare flytende konstruksjon 28 anbrin-ges over fundamenteringsmalen 36. Anbringelsen kan utføres ved hjelp av midlertidig kjedelinjefortøyning av den flytende konstruksjon 28 eller, for å unngå forstyrrelser fra fortøy-ningskjedene under installeringen, kan den flytende konstruksjon fortrinnsvis holdes i stilling ved hjelp av ett eller flere fartøyer som f eks taubåter og/eller kranlektere (ikke vist). Det vil fremgå at den vesentlig faste anbringelse av den flytende konstruksjon 28, vesentlig direkte vertikalt over fundamenteringsmalen 36, er nødvendig for installeringen.
Fortøyningsstaget 46 konstrueres på forhånd som en enhetlig konstruksjon og kan taues til installeringsstedet ved hjelp av en oppdriftsmetode og ved hjelp av en fremre og bakre taubåt hhv. 64, 66. Konstruksjonsfremgangsmåten for fortøynings-stagene 46 er vesentlig lik den som er beskrevet for konstruksjonen og transporten av undersjøiske strømledninger beskrevet i US 4 363 566, selv om andre liknende fremgangsmåter kan brukes. I denne fremgangsmåte blir individuelle korte rørlengder sveiset sammen til en enhetlig konstruksjon. Fortrinnsvis blir hele stagets lengde sammenstillet og lagt ut på land før det sjøsettes som en enhetlig konstruksjon på vannet for å taues ut til instal-lasjonsstedet. Som tidligere nevnt, konstrueres fortøyningsstaget
46 som et tynnvegget rørelement med en nøytral oppdrift i vann og deretter blir flottøranordninger som f eks oppdriftstanker 68 (figur 2A og 9, skyggelagt), festet for å taue dem over bunnen. Alternativt kan staget taues på overflaten. Når tauefartøyene 64, 66 og fortøyningsstaget 46 kommer nær den flytende konstruksjon 28, blir den fremre tauingskabel 70 ført over til den flytende konstruksjon. En andre styrekabel 72 (figur 2b) blir også festet. Et styrefartøy 64, som kan men som ikke nødvendigvis må være den første taubåt 64 (figur 2c) brukes for å holde den øvre stagkoplingsdel vekk fra berøring med den flytende konstruksjon 28 gjennom en tredje styrekabel 76 som, sammen med den andre styrekabel 72 og den fremre tauingskabel 70 styrer innstillingen av den øvre del av fortøyningsstaget 46 nærliggende den flytende konstruksjon 28. Den bakre taubåt 66 kopler en nedre styrekabel 78 til den nedre stagkoplingsdel for fortøyningsstaget 46 og begynner å gi ut den nedre styrekabel 78 slik at fortøyningsstaget 46 svinger nedover mot fundamenteringsmalen 36 (figur 2c og 2d). Når fortøyningsstaget 46 er nær vertikalt, blir et fjernstyrt fartøy (ROV) 80 og tilhørende styreenhet 82 senket til et punkt nær fundamenteringsmalen 36. ROV 80 fester en inntrekningskabel 84 til den nedre ende av fortøyningsstaget 46 på den nedre stagkoplingsdel 54. Alternativt kan en dykker (ikke vist) brukes for å feste inntrekningskabelen 84 på mer grunne vann, eller kabelen kan tilkoples før staget svinges ned. ROV 80 griper mot inn-trekningsføringer 86 plassert nærliggende og over stagfesteanord-ningene 42 med sideinngang, på fundamenteringsmalen 36 (figur 7a-c). Ved å trekke den nedre stagkoplingsdel 54 inn i stagfesteanordningen 42 med sideinngang, vil ROV 80 og inntrekningskabelen 84 virke mot en hindrende kraft som virker mot den nedre styrekabel 78 for å styre innsetting av den forstørrede nedre, elastiske tilkopling 62 slik at tilkoplingen 62 og festeanordningen 42 ikke skades.
Når først den forstørrede nedre, elastiske tilkopling 62 er blitt mottatt inne i festeanordningen 42 (figur 7B), blir staget løftet opp for å bringe den forstørrede nedre elastiske tilkopling 62 i feste til en belastningsring 120 for festeanordningen 42 (figur 7c og 8) og en strekkraft blir tilført den øvre stagtilkoplingsdel 52 via den fremre tauingskabel 70, ved hjelp av en strekkinnretning som f eks en hydraulisk strekkanordning 88 (figur 3), en davit 90 plassert øverst på hver av de sylindriske søyler 30 (figur 1) eller ved hjelp av en liknende innretning. Når dette første strekk er blitt påført fortøy-ningsstaget 46 og den forstørrede nedre elastiske tilkopling 62 er i et belastningsbærende inngrep med stagfesteanordningen 42 med sideinngang, blir inntrekningskabelen 84 og den nedre styrekabel 78 løsnet eller skilt fra ROV 80.
Etter strekningen av staget, blir den forstørrede øvre elastiske tilkopling 60 brakt i inngrep med stagets fortøy-ningsavsats 48. Som det beste vil fremgå fra figur 4 og 5, har stagets fortøyningsavsats 48 med sideinngang, en sideåpning 92 og innsettingsf øringer 94. Fortøyningsavsatsen 48 inkluderer også en belastningsring 96 med en oppadvendt bæreflate 98 som er avskrånet oppover fra ytterst til innerst.
Ifølge oppfinnelsen inkluderer den øvre stagkoplingsdel 52 en gjenget ytterflate 100 for lengdejustering av staget 46. Den forstørrede øvre elastiske tilkopling 60 inkluderer en justeringsmutter 102 med gjenger som griper inn i den gjengede ytterflate 100 på fortøyningsstaget 46. Mutteren blir dreiet langs den gjengede koplingsdel 52 inntil fortøyningsstagets 46 effektive lengde blir noe mindre enn den vertikale avstand mellom den flytende konstruksjon og forankringsanordningen, slik at staget 46 blir strukket. Strekkraften på fortøyningsstaget 46 kan således justeres ved å dreie stagmutteren 102 langs etter den gjengede ytterflate 100 på den øvre stagkoplingsdel 52 for å variere strekkbelastningen på fortøyningsstaget 46. Som vist på figur 5, inkluderer stagmutteren 102 en ytterflate som omfatter tenner 118 som kan gripes av en drivmekanisme (ikke vist) for å dreie mutteren 102, for å øke eller minske stagstrekket etter behov.
Justeringsmutteren 102 hviler sammentrykket mot en elastisk bæresammenstilling 104 som omfatter en flens 106, et øvre koplingsdeksel 108 og et mellomliggende elastisk lager 110. Når den er helt sammensatt, hviler stagmutteren 102 mot topp-flaten av flensen 106 og stagets strekkbelastninger blir overført gjennom det elastiske lager 110 og det øvre koplingsdeksel 108 som sammentrykket hviler mot lager f laten 98 for belastningsr ingen 96. Det elastiske lager 110 omfatter generelt et typisk sfærisk, elastisk lager som er vanlig i koplingsdeler for fortøyningsstag idet det elastiske lager tillater noe forskyvning av fortøy-ningsstaget 46 i forhold til vertikalen for å tillate en ettergivende sideveis forskyvning av strekkstagplattformen.
I den foretrukne utførelse vist på figur 5, strekker en elastisk kant 112 seg mellom flensen 106 og stagfortøyningsav-satsen 48 og en fyllbar, vanntett forsegling 114 strekker seg mellom det øvre koplingsdeksel 108 og den øvre stagkoplingsdel 52 omslutter den elastiske lagersammenstilling 104 inne i et vanntett kammer 116 som kan fylles med et ikke-korroderende fluid for å beskytte den elastiske lagersammenstilling 104.
Det vil fremgå at med kombinasjonen av den ytre stagfortøyningsavsats 48, den justerbare lengde av den øvre stagkoplingsdel 52 og den kombinerte justeringsmutter 102 og elastiske lagersammenstilling 104, kan installering av staget (og fjerning for utskiftning) lettvint utføres i forhold til det å sette sammen et antall skjøter som hittil har vært vanlig. Videre eliminerer den ovenfornevnte kombinasjon behovet for mer kompliserte og kostbare tverrbærende systemer som har vært vanlig tidligere for å oppta forskyvninger i et fortøyningsstag i forhold til vertikal på grunn av sideveis forskyvning i den flytende konstruksjon i forhold til dens stilling direkte over forankringen.
Som det best fremgår på figur 8, vil den forstørrede nedre, elastiske tilkopling 62 for den nedre stagkoplingsdel 54, gripe inn i festeanordningen 42 med sideinngang, på en nedre belastningsring 120 som vesentlig samsvarer med belastningsringen 96 for stagfortøyningsavsatsen 48. Festeanordningen 42 med sideinngang, har en nedre del 121 med avskrånede sider for å underlette innsetting av den forstørrede elastiske tilkopling 62 inn i festeanordningen 42. Sideåpningen 122 strekker seg sideveis minst 1/3 omkretsen av den nedre del 121 og i lengderetningen minst to ganger den maksimale dimensjon for den nedre elastiske tilkopling 62. En skråflate 123 strekker seg mellom en øvre del av åpningen 122 og en nedre del av en smal åpning som mottar stagdelen 54. Overflaten 123 griper en nedre stagdel 54 og hjelper til å sentrere denne inne i festeanordningen 42. Den nedre belastningsmottakende overflate av belastningsringen 120 skråner nedover fra ytterst til innerst. En supplementerende overflate på toppen av den nedre ryggflens 124 passer til en liknende formet overflate på belastningsringen 120. Avskråningen av disse flater tjener ikke bare til å hjelpe til ved sentrerin-gen av tilkoplingen 62 i festeanordningen 42 for derved å fordele belastningen, men hjelper også til å stenge sideåpningene øverst og nederst. En avskråning andre veien i forhold til den som er vist, ville kunne tvinge belastningsringene 96 og 120 til å åpne seg og således få den øvre og nedre tilkopling 60 og 62 til å gli ut. Denne utadvendte skjæring vil på den annen side effektivt forbedre belastningsringenes 96 og 120 styrke ved å trekke dem mer innover etter som stagstrekket økes.
Når først den forstørrede nedre elastiske tilkopling 62 er blitt ført gjennom sideåpningen 122 og stagdelen 54 gjennom den smale åpning (figur 6 og 8) og strekkbelastningen på fortøy-ningsstaget har trukket den forstørrede nedre, elastiske tilkopling 62 oppover inn i stagfesteanordningen 42, blir belastningsringen 120 presset av en nedre ryggflens 124 som er plassert på de øvre deler av et bunnkoplingsdeksel 126 for den forstørrede nedre, elastiske tilkopling 62. Dekselet 126 omslutter den nedre ende 128 av fortøyningsstaget 46 og den nedre elastiske lagersammenstilling 130, på en kopp-liknende måte. I den foretrukne utførelse vist på tegningene, har den nedre ende 128 av fortøy-ningsstaget 46 en form som en avskåret kjegle med en konisk øvre flate 132 som griper et indre lager 134 for den elastiske lagersammenstilling. Innerlagerringen 134 er festet til et ringformet (fortrinnsvis sfærisk), elastisk lager 136 for translatering av de sanunentrykkende belastninger utover til en ytre lagerring 138 som er i inngrep med ryggflensen 124. På liknende måte som for den øvre, elastiske tilkopling 60, tillater den elastiske lagersammenstilling 130 at fortøyningsstaget 46 avviker fra en strengt vertikal stilling. For å begrense avviket, inkluderer dekselet 126 en sentraliseringsplugg i bunnen. Sentraliseringspluggen 140 griper inn i en sfærisk fordypning i den nedre ende 128 på fortøyningsstaget.
Det vil fremgå at kombinasjonen med den forstørrede nedre, elastiske tilkopling 62 og stagfesteanordningen 42 med sideinngang, er en meget enklere, billigere og mer effektiv måte å feste den nedre ende av et f ortøyningsstag 46, sammenliknet med de hittil kjente fortøyningstilkoplinger med innsetting og
låsing.
Som et eksempel og som ikke er begrensende, kan staget 46 ha en ytterdiameter på 61 cm og en veggtykkelse på 2,5 cm. Øvre og nedre stagkoplingsdeler 52 og 54 kan ha en ytterdiameter på omtrent 38 cm med en veggtykkelse på 6,35 cm. Den nedre del 54 kan være forsynt med en tynn neopren hylse for å beskytte den mot skade under installering. Bunnendetilkoplingen 62 kan ha en maksimumsbredde på 1,23 m og en maksimumshøyde på 83 cm.
Selv om oppfinnelsen er blitt beskrevet i mer begrensende, foretrukne utførelser, kan også andre utførelser foreslås og ytterligere andre vil fremgå for fagmannen etter lesning og forståelse av den foregående beskrivelse. Det er ment at alle slike utførelser skal inkluderes innenfor oppfinnelsens omfang som er begrenset bare av de vedføyde krav.

Claims (5)

1. Anordning for fortøyning av en flytende strekkstagplattform (20) til en undervannsforankring (36) ved hjelp av et strekkstag (46) med en forstørret kopling med en gitt bredde og høyde, omfattende minst en mottaksanordning festet til forankringen, omfattende et første nedre konisk parti med en første lengde, et andre, øvre sylindrisk parti med en andre lengde og en første indre diameter som er større enn koplingens bredde, KARAKTERISERT VED at det andre parti har en innad ragende belastningsring (120) med en andre indre diameter som er mindre enn koplingens bredde, idet det første koniske parti har sitt bredeste parti ragende nedad og at en åpning (92) for sideinnføring strekker seg over en vesentlig bredde og mesteparten av den første lengde, idet åpningen (92) for sideinnføring har en høyde som er minst to ganger høyden av den forstørrede kopling, idet et smalt spor er anordnet på siden av det andre parti for mottak av strekkstaget (46).
2. Anordning ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at det smale spor i det andre parti har en langsgående midtakse i det vesentlige i flukt med midtaksen i åpningen med sideinnføring, utformet i det første parti.
3. Anordning ifølge krav 2, KARAKTERISERT VED at den videre omfatter en vinklet føringsflate som forbinder et øvre parti av åpningen for sideinnføring, med et nedre parti av det smale spor.
4. Anordning ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at belastningsringen (120) omfatter en nedre lastmottakende flate som skråner ned fra dens ytterste del til dens innerste del for anlegg mot en tilsvarende flate på den forstørrede kopling.
5. Anordning ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at hver undervannsforankring (36) omfatter en anordning for mottak av hvert strekkstag (46).
NO904519A 1987-10-06 1990-10-18 Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform NO302349B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO904519A NO302349B1 (no) 1987-10-06 1990-10-18 Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/105,942 US5324141A (en) 1987-10-06 1987-10-06 Mooring apparatus and method of installation for deep water tension leg platform
NO884426A NO175525C (no) 1987-10-06 1988-10-05 Anordning for å fortöye en flytende strekkstagplattform
NO904519A NO302349B1 (no) 1987-10-06 1990-10-18 Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO904519L NO904519L (no) 1989-04-07
NO904519D0 NO904519D0 (no) 1990-10-18
NO302349B1 true NO302349B1 (no) 1998-02-23

Family

ID=27353071

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO904519A NO302349B1 (no) 1987-10-06 1990-10-18 Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO302349B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO904519D0 (no) 1990-10-18
NO904519L (no) 1989-04-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4784529A (en) Mooring apparatus and method of installation for deep water tension leg platform
EP0494497B1 (en) Method and apparatus for production of subsea hydrocarbon formations
US5551802A (en) Tension leg platform and method of installation therefor
US5421676A (en) Tension leg platform and method of instalation therefor
NO175525B (no) Anordning for å fortöye en flytende strekkstagplattform
US7527455B2 (en) Anchor installation system
CN100402371C (zh) 立管安装浮式平台及其使用方法
EP0441413B1 (en) Method of installation for deep water tension leg platform
NO174662B (no) Innretning for fortoeyning av en flytende strekkstagplattform
US5381865A (en) Method and apparatus for production of subsea hydrocarbon formations
EP0350490A1 (en) FASTENING / CARRYING CONSTRUCTION DEVICE.
US5775846A (en) Offshore production platform and method of installing the same
US5669735A (en) Offshore production platform and method of installation thereof
NO153683B (no) Koblingsinnretning og fremgangsmaate for sammenkobling av foerste og andre koblingsdeler
US5054963A (en) Tether system for an offshore based work platform
USRE32119E (en) Mooring and supporting apparatus and methods for a guyed marine structure
US5197825A (en) Tendon for anchoring a semisubmersible platform
AU8517998A (en) Method for assembling a floating offshore structure
NO302349B1 (no) Anordning for fortöyning av en flytende strekkstagplattform
NO174663B (no) Fortoeyninganordning og fremgangsmaate for installasjon av en dypvanns strekkstagplattform
GB2323619A (en) Substructure for an offshore platform and method of installation
WO1996021797A1 (en) Method and apparatus for production of subsea hydrocarbon formations
KR20160059210A (ko) 하나의 텐던에 의해 계류되는 반잠수식 생산 시스템

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired