NO20120770A1 - Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen - Google Patents

Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen Download PDF

Info

Publication number
NO20120770A1
NO20120770A1 NO20120770A NO20120770A NO20120770A1 NO 20120770 A1 NO20120770 A1 NO 20120770A1 NO 20120770 A NO20120770 A NO 20120770A NO 20120770 A NO20120770 A NO 20120770A NO 20120770 A1 NO20120770 A1 NO 20120770A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
sleeve
housing
way valve
end part
male
Prior art date
Application number
NO20120770A
Other languages
English (en)
Other versions
NO334394B1 (no
Inventor
Lars Gunnar Hodnefjell
Eirik Kloster Jacobsen
Helge Sverre Eide
Original Assignee
Blue Logic As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Blue Logic As filed Critical Blue Logic As
Priority to NO20120770A priority Critical patent/NO334394B1/no
Publication of NO20120770A1 publication Critical patent/NO20120770A1/no
Publication of NO334394B1 publication Critical patent/NO334394B1/no

Links

Landscapes

  • Taps Or Cocks (AREA)

Abstract

Flerveisventil (1) som omfatter en hunndel (2) og en løsgjørbar hanndel (3), hanndelen (3) danner et første endeparti (31) og et andre endeparti (32), hanndelen (3) er i sitt senter forsynt med en aksial kanal (34), kanalen (34) har et innløp (35) i hanndelens (3) første endeparti (31) og kanalen (34) munner ut i et utløpsparti (36) i hanndelens (3) ytre mantel (33) mellom hanndelens (3) første endeparti (31) og andre endeparti (32); hunndelen (2) omfatter et hus (20) med et sirkulært, indre rom (25), det indre rommets (25) lengdeakse er parallell med husets akse (200), huset (20) er forsynt med en flerhet gjennomgående boringer (26) fra husets (20) ytre overflate (23) og til husets (20) indre overflate (24), hvor boringens (26) akse (260) i det vesentlige er radiell på husets (20) akse (200), huset (20) omfatter videre i sitt indre rom (25) en dreibar hylse (4) som danner et første endeparti (41) og et andre endeparti (42) og med en ytre mantelflate (43) og en indre mantelflate (44), den dreibare hylsens (4) akse er sammenfallende med rommets (25) lengdeakse, hylsen (4) er i sin vegg (45) forsynt med én gjennomgående boring (46); hylsen (4) er innrettet til å kunne huse hanndelen (3), og hvor hylsens (4) gjennomgående boring (46) munner ut i et sfærisk parti (48) som perifert omgir hylsens (4) ytre mantelflate (43) mellom hylsens (4) første endeparti (41) og hylsens andre endeparti (42).

Description

FLERVEISVENTIL MED LØSGJØRBAR SENTERTILFØRSEL
Oppfinnelsen vedrører en flerveisventil eller en manifold. Oppfinnelsen vedrører spesielt en manifold til bruk ved undervannsoperasjoner og som er innrettet til å kunne betjenes av en såkalt ROV (Remote Operated Vehicle). Mer spesielt gjelder oppfinnelsen en manifold til bruk på, eller i forbindelse med installasjon og drift av en rørled-ning på en havbunn.
Ved legging av rørledninger for transport av petroleumsprodukter på havbunnen er det vanlig at røret i sitt endeparti er forsynt med et avtakbart lokk eller en sendestasjon for en "pig" ("Pipeline Inspection Gauge"), eventuelt en mottakerstasjon, såkalt PLR utstyr ("Pig Launcher and Receiver"). Dette sikrer at røret ikke utilsiktet fylles eller tømmes under legging og at eventuelle "pig"er ligger klar til bruk når røret er ferdig lagt, eventuelt at "pig"er kan settes inn i eller tas ut av røret i ettertid. PLR-en fjernes vanligvis fra rørets endeparti etter at røret er kontrollert og før røret skjøtes sammen med for eksempel et stigerør. Slik sammenskjøting gjøres med en såkalt "spool" slik det er kjent innen faget.
"Pig"er drives fram i røret ved hjelp av et drivmedium som føres inn med et overtrykk bak "pig"en som skal drives fram. Ved kontroll av et rør kan det være flere "pig"er. For eksempel kan den første "pig"en omfatte en sirkulær metallskive med en diameter lik rørets indre diameter. Denne vil registrere den innvendige rundheten i røret. En andre "pig" kan drive ut vann, og en tredje "pig" kan skyve foran seg et vannabsorbe-rende tørkemiddel.
Drivmediet, enten det er gass eller væske, tilføres vanligvis fra et overflatefartøy gjennom en ledning og til PLR-en. PLR-en omfatter vanligvis flere rørgrener som munner ut i rørets endeparti i bakkant av de forskjellige "pig"er som liger klare til bruk. Rørgrenene er vanligvis forsynt med ventiler som åpnes ved hjelp av en ROV. Disse ventilene er plassert på siden av røret og betjenes vanligvis ved at ROV-en posisjone-rer seg radielt i forhold til røret. Dette medfører at ROV-en fra en posisjon aksialt i forhold til røret, først må stille inn riktig rørgren på manifolden i PLR-en ved enden av røret, for deretter å forflytte seg langs rørgrenen og til ventilen og så åpne denne. Ved utlegging av røret kan det ikke alltid kontrolleres hvordan enden vil "spinne" eller bukte seg før den legger seg til ro på på havbunnen. Det betyr at én eller flere av de radielt orienterte ventiler vil være utilgjengelige for en ROV, da de vender ned mot sjøbunnen og kan være begravd i mudder. PLR-en kan derfor ofte være forsynt med et dobbelt sett med rørgrener for å sikre at minst én ventil er tilgjengelig for en ROV.
En annen ulempe med de kjente tekniske løsninger for slike PLR-er, er at de har en forholdsvis stor diameter i forhold til røret de er fastgjort til. PLR-en må ofte forsynes med en beskyttelseskappe, noe som bidrar til å øke diameteren. Et rørutleggingsfartøy er forsynt med utstyr som hindrer røret fra å løpe fritt ut fra dekk. Slikt utstyr kan være roterende klemruller eller belter med klammer, såkalte "caterpillar tensioner". Dette utstyret vil begrense maksimal diameter på utstyr som kan være festet på røret eller til enden av røret og som kan passere gjennom utstyret. Størrelse på PLR-en kan derfor i mange tilfeller komplisere den siste fasen ved utlegging av et rør forsynt med en PLR i endepartiet.
Patentskrift US2002/0053354 viser et eksempel på hvordan en ROV kan transportere og overføre én eller flere "pig"er til et et magasin for "pig"er i tilknytning til en under-vanns sendestasjon for "pig"er. Det vises også skjematisk oppsettet for ventiler og rør for å drive fram en "pig" i et rør. Patentskriftene US 3674123, WO 95/12464 og WO2005/108831 viser alternative løsninger for hvordan en "pig" kan sendes inn i eller mottas fra ett valgt rør blant flere valgbare rør fra én sendestasjon eller én mottaksstasjon for "pig"en.
Innen petroleumsindustrien er det kjent å anvende flerveisventiler eller manifolder hvor ledninger med produktstrømmer fra for eksempel brønner møtes og ledes videre i én samleledning. Manifolden kan være forsynt med en avleder inne i manifoldhuset som valgbart kan forbinde én av produktstrømmene med et rør for prøvetaking av produktstrømmen, mens de øvrige produktstrømmene uhindret strømmer inn i samle-ledningen. Patentskriftene WO 98/49475 og WO 2005/108831 viser eksempler på slike flerveisventiler eller manifolder. Disse har til felles at en dreibar avleder tildanner en strømningsvei for produktstrømmen mellom et utløp i huset til testrøret og ett valgt innløp i huset. Strømningsretningen til produktstrømmen ut av avlederen er i det vesentlige parallell, men forskjøvet i forhold til strømningsretningen til produktstrømmen inn i avlederen. Avlederen er posisjonert inne i ventilhuset og kan ikke tas ut av dette uten et omfattende demonteringsarbeid som omfatter å koble huset fra ledningene som fører produkt til og fra ventilen eller manifolden.
Patentskrift NO310942 viser en manifold som er tilpasset til bruk under vann. Manifolden omfatter et hus som er forsynt med et antall radielle fluidåpninger gjennom husets vegg. Manifolden omfatter videre et løsgjørbart fluidavledersystem som er aksielt innførbart i huset og som fastgjøres til dette med bolter og mutre. Fluidavledersystemet omfatter et ringelement som er forsynt med radielle fluidåpninger som korresponderer med husets fluidåpninger. Fluidavledersystemet omfatter videre et fluidavle-derelement inne i ringelementet og fluidavlederelementet er dreibart om manifoldens senterakse. Fluidavlederelementet er forsynt med et radielt rettet innløp og et aksialt rettet utløp. En ytre aktuator, eventuelt en ROV, kan fra manifoldens ene aksiale endeparti dreie fluidavlederelementet slik at innløpet korresponderer med ett av innløpe-ne i ringelementet. Fluidavlederelementets aksiale utløp leder fluidstrømmen ut av manifoldens andre aksiale endeparti som er motstående den ytre aktuatoren. Manifolden er spesielt egnet for å avlede en fluidstrøm fra en manifold for å kunne teste fluid-strømmen. Fluidavlederelementet kan også stilles i en blindposisjon der det radielle innløpet rettes mot et parti av ringelementets indre vegg som ikke er forsynt med en radielt rettet åpning. Fluid vil da strømme gjennom manifolden fra ett eller flere innløp og ut gjennom ett eller flere utløp og forbi fluidavlederelementets utløp på dettes ut-side.
Patentskrift WO89/03002 beskriver en koplingsforbindelse for bruk i petroleumsindustrien utaskjærs. Koplingsforbindelsen består av en hanndel og en hunndel. Hunndelens vegg tildanner et sirkulært hulrom og veggen er forsynt med radielle boringer for et fluid. Hulrommets bunnparti er forsynt med en koplingsmekanisme. Veggen er på siden vendende inn mot hunndelens hulrom, forsynt med en dreibar første hylse, heretter benevnt hunnhylsen. Hunnhylsen utgjør et dreibart lukkeelement. Hunnhylsen er på sin innside svakt konisk med størst diameter i et parti vendende mot hunndelens åpne ende og minst diameter i et parti vendende mot hulrommets bunnparti. Hunnhylsen er forsynt med radielle boringer. I en åpen posisjon vil veggenes radielle boringer samsvare med de radielle boringene i hunnhylsen. Når hunnhylsen er dreid til lukket posisjon, vil veggens radielle boringer munne ut mot et tett parti i hunnhylsen. Det beskrives også et pakningsarrangement med to konsentrisk anordnede pakninger som konsentrisk omgir den radielle boring og en ytterligere dråpeformet pakning som vil omgi både boringen i veggen og boringen i hunnhylsen når hunnhylsen er i lukket posisjon. Derved vil ikke et fluid kunne trenge inn i ringrommet som tildannes mellom veggen og hunnhylsen. Hanndelen passer komplementært til hunndelen. Hanndelen utgjøres av en stamme som i sitt ene endeparti er forsynt med en koplingsmekanisme innrettet til å være temporært låsbar til hunndelens låsemekanisme. Hanndelen er i sin mantel forsynt med radielle boringer som er forbundet med kanaler i stammen. Kanalene strekker seg i et parti aksielt i stammen. Et parti av hanndelens stamme proksimalt til hanndelens låsemekanisme, omgis av en dreibar andre hylse, heretter benevnt hannhylsen. Hannhylsen er forsynt med radielle boringer. Hannhylsen samvirker med stammen prinsipielt på samme måte som hunnhylsen samvirker med hunnhylsens vegg og kan være i en åpen posisjon og en lukket posisjon. Mellom stammen og hannhylsen er hanndelen forsynt med det samme pakningsarrangemen-tet som beskrevet ovenfor. Derved vil ikke et fluid kunne trenge inn i ringrommet som tildannes mellom stammen og hannhylsen. Hannhylsen er på sin ytterside svakt konisk med den minste diameter proksimalt til hanndelens låsemekanisme. Når hanndelens låsemekanisme er i inngrep med hunndelens låsemekanisme, vil hannhylsens ytterside passe komplementært til hunnhylsens innside. Koplingsforbindelsen er ut-styrt med en føring slik at hunnhylsens radielle boringer samsvarer med hannhylsens radielle boringer. Koplingsforbindelsen er ytterligere forsynt med ringformede pak-ningselementer som tetter mellom hunnhylsens og hannhylsens radielle boringer. Etter sammenkopling av koplingsforbindelsen åpnes fluidkommunikasjonen mellom hunndelen og hanndelen ved samtidig å dreie hunnhylsen og hannhylsen fra en lukket posisjon og til en åpen posisjon. Fråkopling skjer ved først å dreie hunnhylsen og hannhylsen fra en åpen posisjon og til en lukket posisjon og deretter å aktivere låse-mekanismen slik at hanndelen kan føres ut av hunndelen.
Oppfinnelsen har til formål å avhjelpe eller å redusere i det minste én av ulempene ved kjent teknikk, eller i det minste å skaffe til veie et nyttig alternativ til kjent teknikk.
Formålet oppnås ved trekk som er angitt i nedenstående beskrivelse og i etterfølgende patentkrav.
Flerveisventilen, eller manifolden, i henhold til oppfinnelsen, kan brukes ved kontroll, vedlikehold og rengjøring av rørledninger på en sjøbunn, også kalt "pigging". Oppfinnelsen vedrører en ventilløsning og en tilkoblingsløsning som er spesielt godt egnet til å lage kompakte og enkle PLR-systemer til bruk ved utlegging av rør på havbunnen.
I et første aspekt vedrører oppfinnelsen en flerveisventil som omfatter en hunndel og en løsgjørbar hanndel, hanndelen danner et første endeparti og et andre endeparti,
hanndelen er i sitt senter forsynt med en aksial kanal, kanalen har et innløp i hanndelens første endeparti og kanalen munner fast ut i et utløpsparti i hanndelens ytre mantel mellom hanndelens første endeparti og andre endeparti; hunndelen omfatter et hus med et sirkulært, indre rom, det indre rommets lengdeakse er parallell med husets akse, huset er forsynt med en flerhet gjennomgående boringer fra husets ytre overfla-
te og til husets indre overflate, hvor boringens akse i det vesentlige er radiell på husets akse, huset omfatter videre i sitt indre rom en dreibar hylse med et første endeparti og et andre endeparti og med en ytre mantelflate og en indre mantelflate, den dreibare hylsens akse er sammenfallende med rommets lengdeakse, hylsen er i sin vegg forsynt med én gjennomgående boring; hylsen er innrettet til å kunne huse hanndelen, og hvor hylsens gjennomgående boring munner ut i et sfærisk parti som perifert omgir hylsens ytre mantelflate mellom hylsens første endeparti og hylsens andre endeparti.
Hylsen kan være 360° dreibar om hylsens akse. Rommet kan være gjennomgående i huset. Husets gjennomgående boringer kan huse en koplingsforbindelse, og koplingsforbindelsen kan i sitt parti som vender mot hylsens sfæriske parti, være forsynt med et ringformet tetningselement som ligger an mot hylsens sfæriske parti.
Hylsen kan være forsynt med en ringformet posisjoneringskrans som rager radielt utover hylsens ytre mantelflate. Den ringformete posisjoneringskransen kan omfatte en tannhjulskrans.
Huset kan ytterligere omfatte et manøverelement innrettet til å kunne dreie hylsen om hylsens akse. Manøverelementet kan være innrettet til å dreie posisjoneringskransen. Huset kan i sitt ene endeparti være forsynt med et vindu for avlesing av boringens posisjon og orientering.
Kanalen kan ha et aksialt rettet innløp i hanndelens første endeparti.
Oppfinnelsen omfatter også en rørledning for transport av fluider, hvor rørledningen i sitt ene endeparti kan være forsynt med en flerveisventil som beskrevet i det foregå-ende. Rørledningen kan omfatte en sendestasjon foren "pig" og/eller en mottakerstasjon for en "pig".
I et andre aspekt vedrører oppfinnelsen en framgangsmåte for å styre en fluidstrøm fra én tilførselsledning koblet til ett innløp til ett valgt rør av flere mulige valgbare rør ved bruk av en flerveisventil som beskrevet ovenfor. Framgangsmåten kan omfatte å forsyne en sendestasjon for en "pig" og/eller en mottaksstasjon for en "pig" med et drivmedium.
I det etterfølgende beskrives et eksempel på en foretrukket utførelsesform som er anskueliggjort på medfølgende tegninger, hvor:
Fig. 1 viser et perspektivriss av en flerveisventil med en løsbargjørbar hanndel som er ført inn i flerveisventilens hunndel; Fig. 2 viser i samme målestokk som figur 1 et sideriss av flerveisventilen; Fig. 3 viser i samme målestokk et første snitt gjennom flerveisventilen som angitt med III-III i figur 2; Fig. 4 viser i samme målestokk et andre snitt gjennom flerveisventilen som angitt med IV-IV i figur 2; Fig. 5 viser i en mindre målestokk det samme som figur 3, og hvor hanndelen er
vist utenfor hunndelen for å tydeliggjøre sammenstillingen; og
Fig. 6 viser i samme målestokk som figur 1 et sideriss sett fra flerveisventilens
endeparti.
I det følgende omtales de deler av flerveisventilen som har betydning for å forstå oppfinnelsen.
På tegningene viser henvisningstallet 1 til en flerveisventil i henhold til oppfinnelsen. Flerveisventilen 1 omfatteren hunndel 2 og en løsgjørbar hanndel 3. En hanndel 3 av denne typen er innen faget kjent som en såkalt "stab".
Hunndelen 2 omfatter et hus 20 med et sirkulært indre rom 25, se spesielt figurene 3 og 5. Huset 20 er forsynt med en flerhet gjennomgående åpninger 26 fra husets 20 ytre overflate 23 og til husets indre overflate 24, hvor åpningens 26 akse 260 i det vesentlige er radiell på husets 20 akse 200. Huset 20 omfatter videre en dreibar hylse 4 med et første endeparti 41 og et andre endeparti 42, med en ytre mantelflate 43 og en indre mantelflate 44. Den dreibare hylsen 4 er posisjonert i det indre rommet 25. Den dreibare hylsens 4 akse er sammenfallende med rommets akse 200. Den dreibare hylsen 4 er i sin vegg 45 forsynt med én i det vesentlige radiell, gjennomgående boring 46 fra den indre mantelflaten 44 og til den ytre mantelflaten 43, se figur 4. Boringen 46 munner ut i et sfærisk parti 48 på den ytre mantelflaten 43. Det sfæriske partiet 48 strekker seg perifert om den ytre mantelflaten 43 mellom det første endepartiet 41 og det andre endepartiet 42. Hylsen 4 er ytterligere forsynt med en ringformet posisjoneringskrans 49 som rager radielt utover den ytre mantelflaten 43, se figurene 3 og 5. Posisjoneringskransen 49 kan være en tannhjulskrans 491.
Huset 20 er i sitt endeparti 21 forsynt med et manøverelement 6. Manøverelementet 6 omfatter et dreibart håndtak 68 og en dreieskive 62. Manøverelementet 6 er fastgjort til huset 20 ved hjelp av et manøverelementhus 64. Håndtaket 68 er innrettet til å dreie dreieskiva 62 om en akse 600, og aksen 600 er i det vesentlige parallell med husets 20 akse 200, se figur 3.
Husets 20 åpninger 26 er forsynt med koplingsforbindelser 5 som kan være gjenget fastgjort til åpningen 26. Koplingsforbindelsen 5 tildanner en fluidtett kopling mellom et rør 7 og huset 20 slik det er kjent innen faget, og dette omtales ikke nærmere. Koplingsforbindelsen 5 er i sitt endeparti 51 som vender mot husets 20 rom 25, forsynt med et ringformet tetningselement 58. Tetningselementet 58 kan utgjøres av en O-ring. Tetningselementet 58 ligger an mot hylsens 4 sfæriske parti 48 og tildanner en fluidtett forbindelse mellom det sfæriske partiet 48 og koplingsforbindelsen 5 i endepartiet 51. Fagpersonen vil vite at en slik fluidtett forbindelse tilsvarer tetningen i ku-leventiler.
Hanndelen 3 omfatter et første endeparti 31 og et andre endeparti 32, en ytre mantelflate 33 og en indre mantelflate 34. Hanndelen 3 omfatter ytterligere en sentral, aksial kanal 34 med et innløp 35 i det første endepartiet 31 og et utløp 36 i den ytre mantelflaten 33 mellom det første endepartiet 31 og det andre endepartiet 32. Utløpet 36 er tildannet med i det minste en radielt rettet utløpsåpning 37 i den ytre mantelflaten 33, se figur 5. Utløpsåpningen 37 er tildannet som en langstrakt, aksielt rettet åpning i hanndelens vegg 30. Utløpsåpningene 37 er fordelt perifert omkring i veggen 30, se figur 4. Et ringformet tetningselement 39 strekker seg perifert omkring den ytre mantelflaten 33 mellom det første endepartiet 31 og utløpsåpningen 37, og et ringformet tetningselement 39' strekker seg perifert omkring den ytre mantelflaten 33 mellom det andre endepartiet 32 og utløpsåpningen 37. Hanndelen 3 omfatter ytterligere et håndtak 38 som er posisjonert til sides for hanndelens senterakse 300 i det første endepartiet 31, se figurene 1 og 6. Innløpet 35 er i figurene vist som et aksialt rettet innløp 35 fra det første endepartiet 31.
En tilførselsledning (ikke vist) kan fluidtett kobles fast til innløpet 35 på for så vidt kjent måte. Innløpet 35 kan omfatte et gjenget parti (ikke vist).
Flerveisventilen 1 kan anvendes undervann. Rørene 7 kan strekke seg fra hunndelen 2 og til en sendestasjon for en "pig" eller en mottakerstasjon for en "pig", kalt PLR i et endeparti av en rørledning (ikke vist). Rørene 7 kan munne ut i forskjellige partier i PLR-en slik det er kjent innen faget. En ROV (ikke vist) fastholder hanndelen 3 i håndtaket 38 og fører hanndelen 3 inn hylsen 4. En tilførselsledning strekker seg fra hanndelen 3 og til for eksempel et overflatefartøy som er forsynt med en pumpe som kan trykksette et drivfluid i ledningen slik det er kjent innen faget. Etter at hanndelen 3 er korrekt posisjonert i hylsen 4, frigjøres håndtaket 38 fra ROV-ens gripeverktøy (ikke vist). ROV-ens gripeverktøy forflyttes til manøverelementets 6 håndtak 68. Denne avstanden er liten slik at selve ROV-en ikke behøver å forflytte seg. Gripe verktøy et dreier håndtaket 68 og derved dreies hylsen 4. En ROV-operatør kan ved hjelp av for eksempel et kamera avlese hylsens 4 dreieposisjon i et vindu 29 på husets 20 endeparti 21. Den avleste markering i vinduet 29 korresponderer med markeringene for hvert rør 7 som angitt med rørnummermarkeringen 72. På figurene 4 og 6 er det vist at røret 7 posisjonert ved rørnummermarkeringen 72 markert med nummer "3", er i fluidmessig kommunikasjon med kanalen 34 i hanndelen 3 i det tallet "3" vises i vinduet 29, se figur 6. Som vist i figur 4, er hylsen 4 dreid slik at boringen 46 vender mot åpningen 26 som huser koplingsforbindelsen 5 til røret 7 som er posisjonert ved rør-nummermarkeringen 72 markert med nummer "3". Det ringformete tetningselementet 58 vil perifert omgi boringen 46 i den ytre mantelflaten 43 og tildanne en fluidtett tet-ning mellom boringen 46 og røret 7. Boringen 46 har en diameter som samsvarer med den indre diameteren til koplingsforbindelsen 5, som igjen kan samsvare med den indre diameter i røret 7.
Hanndelens 3 ytre mantel 33 framviser i et parti ved utløpsåpningen 37 en mindre diameter enn en diameter nærmere det første endepartiet 31 og det andre endepartiet 32, se spesielt figur 5. Hylsen 4 framviser på sin indre mantelflate 44 en større indre diameter i et perifert parti ved boringen 46, enn den indre diameteren ved partier nærmere det første endepartiet 41 og det andre endepartiet 42, se figurene 4 og 5. Når hanndelen 3 er riktig posisjonert i hylsen 4, tildannes det et ringrom 80 ved utløp-såpningen 37 og boringen 46, se figurene 3 og 4. Ringrommet 80 avgrenses aksialt av tetningselementene 39, 39', se figur 5. Ringrommet 80 har den effekt at fluid som strømmer ut av utløpsåpningene 37 vil ledes inn i boringen 46 og at det ikke kreves noen spesiell radiell orientering av utløpsåpningene 37 i forhold til boringen 46.
Når håndtaket 68 dreies, vil dreieskiven 62 dreies. Dreieskiven 62 kan være et tann-hjul. Dreieskiven 62 er i inngrep med posisjoneringskransen 49 som kan være en tannhjulskrans 491. Derved dreies hylsen 4 ved hjelp av tannhjulskransen 491. Hylsens 4 ytre mantelflate og husets 20 indre overflate ligger ikke fluidtettende an mot hverandre. Hylsen 4 er derfor trykkbalansert posisjonert i rommet 25 i forhold til om-givelsestrykket slik at rotasjon av hylsen 4 ikke krever noe stort dreiemoment. Tetningselementene 39, 39' vil utøve en friksjon mellom hanndelen 3 og den indre mantelflaten 44. Når hylsen 4 roteres, vil hanndelen 3 helt eller delvis rotere sammen med hylsen 4. Hanndelens 3 rotasjon vil delvis motvirkes av stivheten i tilførselsledningen. Fagpersonen vil også vite at hanndelen 3 og huset 20 kan forsynes med midler (ikke vist) som holder hanndelen 3 i en fast orientering i forhold til huset 20 når hylsen 4 bringes til å rotere. Fagpersonen vil videre vite at hanndelen 3 og huset 20 kan forsynes med midler (ikke vist) som låser hanndelen 3 i aksial retning etter at hanndelen 4 er korrekt posisjonert i hylsen 4, og slik at hanndelen 3 ikke beveges aksialt når det strømmer drivfluid gjennom hanndelen 3, gjennom hylsen 4 og huset 20 og ut i røret 7.
I figurene er det vist at hanndelen 3 føres inn i hylsen 4 til hanndelens 3 andre endeparti 32 rager ut forbi hylsens 4 endeparti 42. Innføring av hanndelen 3 skjer dermed trykkbalansert og uten bruk av stort moment eller store aksielle krefter.
Fluidet som anvendes i denne type operasjoner under vann, vil være et vandig fluid eller en gass. Det vandige fluidet inneholder ikke forurensende stoffer, og det er fullt ut blandbart med sjøvann. Det stilles således ikke krav til spesielle avstengningsventi-ler i hanndelen 3 eller hunndelen 2 når disse er koplet fra hverandre.
Ved bruk av oppfinnelsen kan en ROV enkelt føre hanndelen 3 med tilførselsledningen inn i huset 20 og låse hanndelen 3 fast ved bruk av kjente løsninger og uten bruk av spesielle verktøy og låsemidler. Uten å forflytte ROV-en, kan ROV-en betjene håndtaket 68 og ROV-operatøren kan dermed velge hvilket rør 7 eller rørgren som skal få tilført drivfluid. Dette kan gjøres uavhengig av hvordan rørledningen har spunnet før det legger seg til ro på havbunnen.
Det oppnås også å forsyne endepartiet til en rørledning med en PLR-enhet som er smekker nok til at den enklere kan føres ut over dekk og gjennom leggeutstyret til et rørleggingsfartøy, den såkalte "caterpillar tensioner" enheten.
Det er beskrevet bruk av flerveisventilen 1 i samband med bruk av PLR-enhet. Oppfinnelsen er ikke begrenset til bare dette formålet, da fagpersonen vil forstå at flerveisventilen 1 kan anvendes i andre sammenhenger hvor det er behov for å styre et fluid fra én ledning til ett valgt innløp for en annen ledning blant flere mulige valgbare ledninger med innløp. Trykksatt hydraulikkolje er ett eksempel på et slikt fluid.

Claims (14)

1. Flerveisventil (1) som omfatter en hunndel (2) og en løsgjørbar hanndel (3), hanndelen (3) danner et første endeparti (31) og et andre endeparti (32), hanndelen (3) er i sitt senter forsynt med en aksial kanal (34), kanalen (34) har et innløp (35) i hanndelens (3) første endeparti (31) og kanalen (34) munner ut i et utløpsparti (36) i hanndelens (3) ytre mantel (33) mellom hanndelens (3) første endeparti (31) og andre endeparti (32); hunndelen (2) omfatter et hus (20) med et sirkulært, indre rom (25), det indre rommets (25) lengdeakse er parallell med husets akse (200), huset (20) er forsynt med en flerhet gjennomgående boringer (26) fra husets (20) ytre overflate (23) og til husets (20) indre overflate (24), hvor boringens (26) akse (260) i det vesentlige er radiell på husets (20) akse (200), huset (20) omfatter videre i sitt indre rom (25) en dreibar hylse (4) med et første endeparti (41) og et andre endeparti (42) og med en ytre mantelflate (43) og en indre mantelflate (44), den dreibare hylsens (4) akse er sammenfallende med rommets (25) lengdeakse, hylsen (4) er i sin vegg (45) forsynt med én gjennomgående boring (46); hylsen (4) er innrettet til å kunne huse hanndelen (3),karakterisert vedat hylsens (4) gjennomgående boring (46) munner ut i et sfærisk parti (48) som perifert omgir hylsens (4) ytre mantelflate (43) mellom hylsens (4) første endeparti (41) og hylsens andre endeparti (42).
2. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor hylsen (4) er 360° dreibar om hylsens (4) akse.
3. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor rommet (25) er gjennomgående i huset (20).
4. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor husets (20) gjennomgående boringer (26) huser en koplingsforbindelse (5), og koplingsforbindelsen (5) er i sitt parti som vender mot hylsens (4) sfæriske parti (48), forsynt med et ringformet tetningselement (58) som ligger an mot hylsens (4) sfæriske parti (48).
5. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor hylsen (4) er forsynt med en ringformet posisjoneringskrans (49) som rager radielt utover hylsens (4) ytre mantelflate (43).
6. Flerveisventil (1) i henhold til krav 5, hvor den ringformete posisjoneringskransen (49) omfatteren tannhjulskrans (491).
7. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor huset (20) ytterligere omfatter et manøverelement (6) innrettet til å kunne dreie hylsen (4) om hylsens akse.
8. Flerveisventil (1) i henhold til krav 5 og 7, hvor manøverelementet (6) er innrettet til å dreie posisjoneringskransen (49).
9. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor huset (20) i sitt ene endeparti (21) er forsynt med et vindu (29) for avlesing av boringens (26) posisjon.
10. Flerveisventil (1) i henhold til krav 1, hvor kanalen (34) har et aksialt rettet innløp (35) i hanndelens (3) første endeparti (31).
11. Rørledning for transport av fluider, hvor rørledningen i sitt ene endeparti er forsynt med en flerveisventil (1) i henhold til krav 1.
12. Rørledning i henhold til krav 11, hvor rørledningen omfatter en sendestasjon for en "pig" og/eller en mottakerstasjon for en "pig".
13. Framgangsmåte for å styre en fluidstrøm fra én tilførselsledning koblet til ett innløp (35) til ett valgt rør (7) av flere mulige valgbare rør (7), ved bruk av en flerveisventil (1) i henhold til krav 1.
14. Framgangsmåte i henhold til krav 13, hvor framgangsmåten omfatter å forsyne en sendestasjon for en "pig" og/eller en mottaksstasjon for en "pig" med et drivmedium.
NO20120770A 2012-07-03 2012-07-03 Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen NO334394B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20120770A NO334394B1 (no) 2012-07-03 2012-07-03 Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20120770A NO334394B1 (no) 2012-07-03 2012-07-03 Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20120770A1 true NO20120770A1 (no) 2014-01-06
NO334394B1 NO334394B1 (no) 2014-02-24

Family

ID=50031247

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20120770A NO334394B1 (no) 2012-07-03 2012-07-03 Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO334394B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO334394B1 (no) 2014-02-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8783293B2 (en) Simple reverse flow wye connector
US9617819B2 (en) Subsea collet connection system
CN103380260B (zh) 用于阀的装置
US7891377B2 (en) Reverse flow wye connector
NO346578B1 (no) System og framgangsmåte for å samle opp borehullfluid
EP2841684B1 (en) Oilfield apparatus and methods of use
NO333982B1 (no) Arrangement for kontinuerlig sirkulasjon av borevæske under boring
US8069874B2 (en) System for hot tapping
US7806187B2 (en) Connector assembly for connecting a hot stab to a hydraulic hose
US20180128391A1 (en) Nipple
US7484768B2 (en) Connector
US8151394B2 (en) Pipeline systems using a reverse flow wye connector
GB2565781B (en) Launching pipeline pigs
NO20120770A1 (no) Flerveisventil med løsgjørbar sentertilførsel og framgangsmåte for bruk av flerveisventilen
US5161294A (en) Tool device for use in replacing an instrument disposed in a normally inaccesible or dangerous environment
US20170082230A1 (en) Low-Leak Hydraulic Connectors
NO331413B1 (no) Fremgangsmate og anordning for hydraulisk styring av nedihulls aktuatorer
NO314467B1 (no) Forgreningspunkt
NO345964B1 (en) A female coupling element, a coupling assembly comprising the female coupling element, and a method for providing the coupling assembly
US20210148181A1 (en) Coupling for making subsea connections and method for use thereof
NO20171377A1 (en) Launching pipeline pigs
WO2018154456A1 (en) Launching system and method for inserting a vehicle in a pipeline in a body of water
NO771359L (no) Fremgangsmaate og apparat for utvendig undersoekelse av roerforbindelser