NO20120372A1 - Anordning for fjerning av avfall og dode fisk fra en oppdrettsmerd - Google Patents

Anordning for fjerning av avfall og dode fisk fra en oppdrettsmerd Download PDF

Info

Publication number
NO20120372A1
NO20120372A1 NO20120372A NO20120372A NO20120372A1 NO 20120372 A1 NO20120372 A1 NO 20120372A1 NO 20120372 A NO20120372 A NO 20120372A NO 20120372 A NO20120372 A NO 20120372A NO 20120372 A1 NO20120372 A1 NO 20120372A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
fish
hose
opening
suction
pumping
Prior art date
Application number
NO20120372A
Other languages
English (en)
Other versions
NO335174B1 (no
Inventor
Liam Heffernan
Original Assignee
Liftup Akva As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Liftup Akva As filed Critical Liftup Akva As
Priority to NO20120372A priority Critical patent/NO335174B1/no
Publication of NO20120372A1 publication Critical patent/NO20120372A1/no
Publication of NO335174B1 publication Critical patent/NO335174B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/10Culture of aquatic animals of fish
    • A01K61/13Prevention or treatment of fish diseases
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K63/00Receptacles for live fish, e.g. aquaria; Terraria
    • A01K63/10Cleaning bottoms or walls of ponds or receptacles
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)

Description

Anordning for fjerning av avfall og døde fisk fra en oppdrettsmerd
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning for opp-pumping av død fisk, døende fisk eller avfall fra bunn av en oppdrettsmerd som angitt i innledningen i det etterfølgende krav 1. Den omhandler også en framgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk ved oppsuging av død og/eller døende fisk og liknende fra en oppdrettsmerd.
Tidligere kjent teknikk
Fjerning av døde fisk, forspill og feces fra oppdrettsmerder brukt i fiskeoppdrett er en nødvendig operasjon i den daglige drift av et fiskeoppdrettsanlegg. Dagens størrelse av merdene, behovet for rasjonalisering og automatisering og økende fokus og krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS) til røktere på fiskeoppdrettsanlegg krever innsats av systemer som kan opereres mest mulig uavhengig av fysisk menneskelig arbeids-kraft. Med økende fokus på fiskehelse og velferd fra myndighetenes og konsu-mentenes side er det samtidig viktig at alle operasjoner som gjennomføres på et oppdrettsanlegg ivaretar fiskens velferd og at det unngås unødvendig lidelse og stress for oppdrettsfisken. Ved fjerning av død fisk/forspill/feces er det derfor et viktig moment at andre levende fisk som oppholder seg i merden minst mulig, eller helst ikke i de hele tatt, påvirkes av denne daglige vedlikeholdsoperasjonen.
En særlig stor utfordring er dette i oppdrettsmerder hvor fisk av ulik størrelse blandes i samme oppdrettsmerd. Dette er eksempelvis tilfelle når små leppefisk oppholder seg i samme merd med større laksefisk.
Innsats av leppefisk til fjerning av parasittiske lakselus i oppdrettsmerder med laksefisk blir stadig mer vanlig og er et fortrukket alternativ til innsats av avlusningsmidler så som kjemikalier. Fisk fra leppefiskfamilien ( Labridae), så som for eksempel bergnebb ( Ctenolabrus rupestris) og berggylt { Labrus bergylta), kan beite på ektoparasitiske lakselus. Leppefisken spiser lusene som setter seg på laksens hud og er dermed et effektivt og naturlig alternativ til å bruke kjemisk behandling av laksen mot lus. Den siste tiden opplever oppdrettere at lakselus bygger opp motstandskraft mot tradisjonell behandling og dette regnes for en av de største truslene mot lakseoppdrett i Norge og i utlandet. Bruk av leppefisk ser ut til å være det beste alternativet og forventes å øke betydelig.
Leppefisk er vant til å ha gjemmeplass i naturen. På grunn av denne adferden er det vanlig at oppdrettere som bruker leppefisk henger ut rørstusser og liknende i merdene slik at fisken har plass til å gjemme seg. I merder med oppsamlingssystem for dødfisk som har åpne trakter, rør eller liknende er det imidlertid et problem at leppefisken også gjemmer seg ned i disse og trekker i noen tilfeller videre opp i slangene. I likhet med noen fiskeyngel av andre arter fører dette til at levende fisk blir pumpet opp sammen med avfall og døde fisk, noe som er uønsket.
Leppefisk er i utgangspunktet mindre i størrelsen enn oppdrettslaks. Større fisk så som oppdrettslaks holder seg vanligvis borte fra innsugingsåpninger for dødfisk i merdens bunn og det er derfor liten risiko for at slike levende storfisk dras opp sammen med dødfisk under oppumpingen. Dette er som beskrevet ovenfor ikke tilfelle for flere mindre fiskearter så som leppefisk.
Problemet med mange kjente anordninger er således at småfisk så som leppefisk kan gjemme seg i trakter og slangeåpninger for oppumping av fisk. Oppumpingen av levende fisk resulterer i uønsket svinn av mindre fisk, redusert fiskevelferd, stress, skader på fisk og i mange tilfeller økt dødelighet.
For å unngå problemet med småfisk som suges opp i slangen av ovennevnte oppsamlingssystem for dødfisk, ble det tidligere utviklet systemer med ulike lukkeordninger for innsugingsåpningen i konen av oppsamlingssystemer som brukes for å samle fisk før oppsugingen. Disse systemene forutsetter som regel bruk av tau fra overflaten til trakten for å kunne åpne og lukke åpningen til trakten under pumping ved hjelp av eksempelvis et deksel. Ulempen med disse systemene er at tauene kan sette seg fast, noe som gjør det umulig å åpne oppsugingsåpningen for utpumping av dødfisk når dette blir nødvendig.
Det ble nylig utviklet et lukkingssystem som er egnet for koniske oppsamlingstrakter med en innsugingsåpning på siden av traktens koniske bunn (NO 329813 B1). I denne løsningen foreslås det brukt en fleksibel slange (eksempelvis i form av en duk så som seilduk som er formet som en strømpe/pølse) som er festet rundt kanten av innsugingsåpningen og som dekker innsugingsåpningen når pumpen er slått av ved at den legger seg over åpningen slik at ingen fisk kan svømme inn i åpningen. Blir pumpen slått på, vrenges og trekkes slangen opp i innsugingsåpningen med vannstrømmen. Innsugingsåpningen åpnes på denne måten slik at avfall og døde fisk kan passere og pumpes til merdens overflate. Slås pumpen av, vrenges slangen tilbake ved at vannstrømmen går i motsatt retning og slangen legger seg igjen over innsugingsåpningen slik at åpningen lukkes.
Denne løsningen kan anses å være passiv ved at den kun baserer seg på vannstrømmen generert fra oppumpingen for lukking og åpning av det fleksible sperreorganet og behøver ingen særskilt bruk av aktive mekaniske anordninger for åpning/lukking.
Ulempen med den ovenfor kjente løsningen er at den kun kan anvendes i trakter med en åpning på siden og ikke i oppsamlingsanordninger med innsugingsåpning i bunn hvor fisken suges nedenfra opp i åpningen.
Dessuten hindrer ikke denne løsningen at småfisk som tilfeldig oppholder seg direkte foran åpningen suges inn når pumpingen starter.
Et formål med den foreliggende oppfinnelse er dermed å tilveiebringe en forbedret løsning som forhindrer at mindre levende fisk suges opp ved fjerning av dødfisk/avfall fra en oppdrettsmerd. Et ytterlig formål er å tilveiebringe en løsning som egner seg også for en anordning hvor innsugingsåpningen ikke er lokalisert på siden av en trakt.
Oppsummering
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning for oppsamling av avfall som død eller døende fisk og lignende fra en oppdrettsmerd der anordningen omfatter en innsugingsåpning i bunnen av merden for innsuging av dødfisk/avfall som ble samlet i bunnen av merden eller i en trakt plassert i bunnen av merden, hvor innsugingsåpningen er direkte eller via en kammerdannende del tilknyttet til en slange som strekker seg til vannoverflaten samt et trykkfluidsystem som er tilknyttet kammeret eller slangens nedre del for å danne en oppsugingseffekt gjennom slangen. Anordningen er kjennetegnet ved at innsugingsåpningen omfatter et sperreorgan som følge av oppsugingsvirkningen trekkes/suges oppover innvendig i kammeret/slangen og dermed åpner innløpet for avfall/dødfisk når opp-pumpingen foregår, og
at sperreorganet er innrettet til å trekkes nedover ved hjelp av en nedoverstrøm av vann gjennom slangen, og tildekker og avstenger åpningen når opp-pumpingen stanser, og
en skremmeanordning for å skremme bort fisk ved å danne et eller flere av effektene valgt fra gruppen bestående av lyd, luftbobler, lys og vannstrøm og hvor skremmeanordningen er plassert i tilknytting til innsugingsåpningen.
Ved at det benyttes kombinasjonen av et sperreorgan for innsugingsåpningen med en anordning for å skremme bort levende fisk, kan det effektivt unngås at levende fisk suges inn og skades eller drepes.
I en foretrukket utførelse omfatter opp-pumpingsanordningen en kammerdannende del med innsugingsåpningen på undersiden for innsuging av dødfisk/avfall som ble samlet under den kammerdannende del og hvor slangen er tilknyttet kammerets øvre del og strekker seg til vannoverflaten og der sperreorgan er i form av en sperreklaff som er hengslet til en kant av innsugingsåpning og som er av en slik dimensjon at sperreklaff lukker innsugingsåpningen for mindre fisk når opp-pumpingsanordning ikke er i bruk, og som danner en åpen passasje for dødfisk/avfall når opp-pumpingen foregår ved at sperreklaff suges ved hjelp av strømmen av vann og/eller trykkfluid fra trykkfluidsystem oppover i kammeret og derved åpnes.
Sperreklaff kan bestå av en eller flere plater som er hengslet på kanten av innsugingsåpning.
Innsugingsåpningen og sperreklaff kan ha rektangulær form.
Det kan være tilknyttete vekter i sperreklaff som øker tyngden av sperreklaff og bidrar til at sperreklaff endrer posisjon i opp-pumpingsanordningen etter avsluttet opp-pumping av dødfisk og at åpningen lukkes pålitelig for mindre fisk.
Slangen kan være en spiralslange, en flatslange eller et rør.
Det kan være til stede trykkluftinjeksjonsdyser under oppsamlingsanordningen for å skremme bort fisk.
I en annen foretrukket utførelses omfatter anordningen en trakt i bunnen av merden med en indre husdel, hvor slange forløper fra trakt og opp til overflaten for oppsuging av avfallet blandet i vann, og der sperreorgan er i form av et fleksibelt langstrakt hylselegeme som er festet rundt den innvendige omkrets av slangen like ved eller over nevnte innsugingsåpning, hvilket sperreorgan som følge av oppsugingsvirkningen trekkes/suges oppover innvendig i slangen og dermed åpner åpning for avfall/dødfisk når opp-pumpingen foregår, og når opp-pumpingen stanser er sperreorganet innrettet til å trekkes nedover av en nedoverstrøm av vann gjennom slangen, og tildekker og avstenger åpningen hhv innløpet til slangen.
Skremmeanordningen er fortrinnsvis lokalisert i nær tilknytting til innsugingsåpningen, fortrinnsvis på yttersiden av åpningen, mest fortrinnsvis rett over innsugingsåpningen.
Det kan være lufttrykkinjeksjonsdyser plassert under eller rundt innsugingsåpning for å skremme bort fisk.
Det er foretrukket at anordningen for å skremme bort fisk er en lyddannende enhet.
Særlig foretrukket er at den lyddannende enheten er i form av en trykkluft opererende hammerenhet.
En slik trykkluft operert hammerenhet kan opereres uavhengig av andre energikilder så som elektrisitet. Derved unngås det blant annet at det må strekke seg ytterlige ledninger ned i merden i tillegg til trykkluft.
Mest foretrukket er at den trykkluft opererte hammerenheten omfatter et kammer med en innvendig kule, og hammerenheten er aktiverbar via en ventil ved at det tilføres trykkluftpulser gjennom enheten, hvorved nevnte kule slår mot en membran og derved lager undervannslyd.
I et annet aspekt vedrører den foreliggende oppfinnelse en framgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk ved opp-pumping av død og/eller døende fisk og liknende av en oppdrettsmerd, som er kjennetegnet ved at levende fisk skremmes bort fra innsugingsåpningav oppsugingsanordningen før opp-pumpingen startes og/eller under opp-pumpingen ved å danne minst et bortskremmede effekt hvorved effekten er valgt fra gruppen bestående av lyddannelse, lys, luft, vannstrøm.
Luftbobler kan dannes ved yttersiden eller under innsugingsåpning av oppsugingsanordningen før opp-pumpingen startes og før sperreorgan til innsugingsåpningen åpnes.
En særlig foretrukket fremgangsmæte anvender en trykkluft opererende hammerenhet for å lage lyd, som omfatter et kammer med en innvendig kule, idet hammerenheten aktiveres via en ventil ved at det tilføres trykkluftpulser gjennom enheten, hvorved nevnte kule slår mot en membran og derved lager undervannslyd.
De foretrukne utførelsene fremgår også av de uselvstendige kravene.
Foreliggende oppfinnelse skal nå beskrives ved hjelp av utførelseseksempler med henvisning til følgende figurer, hvori
Figur 1 viser i snitt en oppsamlingsanordning for dødfisk/ forspill/feces omfattende et oppsugingskammer i form av en trakt med en innsugingsåpning på den nedre siden for oppumping av dødfisk/fdrspill/feces som er samlet under. Anordningen plasseres i bunnen av en oppdrettsmerd. Det suges inn dødfisk gjennom innsugingsåpning ved hjelp av eksempelvis trykkluft og transporteres gjennom en slange oppad til merdoverflaten. Anordningen er forsynt med en leddet sperreklaff som kan lukke innsugingsåpningen og kan åpnes passivt med vannstrøm/lufttrykk under opp-pumpingen. Figur 2 viser anordningen fra figur 1 under opp-pumpingen når sperreklaffen er åpnet. Pilene indikerer strøm av luft og vann i systemet. Figur 3 viser en foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen med en tileggsanordning for dannelse av luftbobler rundt innsugingsåpningen for å skremme bort fisk. Luftboblene dannes før pumpingen startes og før klaffen 50 åpnes slikt at fiskene skremmes bort fra åpningen. Som alternative er det også vist en skremmeanordning anordnet over selve innsugingsordning. Figur 4 viser en oppsamlingsenhet i form av en trakt i tverrsnitt med en påmontert skremmeanordning for fisk så som en lyddannelsesenhet ifølge oppfinnelsen. Figur 5 viser i perspektiv en oppsamlingsenhet med en husdel, en innsugingsåpning, en slange og ett sperreorgan i form av et langstrakt hylselegeme samt en påmontert lyddannelsesenhet ifølge oppfinnelsen. Figur 6 viser en trykkluftdreven hammerenhet som er en foretrukket løsning for å danne skarpe slålyder.
Detaljert beskrivelse
Oppsugingsanordningen 1 er typisk plassert i bunnområdet av en oppdrettsmerd for fisk hvor døde fisk, forrester og feces samples hvor avfallet samples og suges opp. Oppsamlingen skjer typisk i en trakt-formed del, en bunnplate eller på selve bunnen av merden.
I en utførelsesform av oppfinnelsen omfatter oppsugingsanordningen 1 ifølge den foreliggende oppfinnelse en kammerformet del 20 som eksempelvis kan være utformet som en trakt eller et rør med en lukkbar innsugingsåpning 30 i sin nedre del og en slange 10 som er tilknyttet til kammerets øvre del (Figur 1). Kammeret 20 er fortrinnsvis laget av plast eller et annet egnet materiale. I en fortrukket utførelse er kammeret 20 plassert i et stativ bestående av støtteorganer 60 som kammer 20 er festet til i sin øvre del. Støtteorganer er fortrinnsvis utformet som stolper som strekker seg fra en bunnplate 62 til overgangen mellom kammer 20 og slange 10. Døde eller døende fisk, forspill og feces som samles på bunnplaten 62 og på merdens bunn rundt bunnplaten 62 kan suges gjennom innsugingsåpningen 30 i den kammerformede delen 20 og transporteres videre oppover med vannstrømmen til en tilknyttet slange 10. Slangen 10 som eksempelvis er en spiralslange, flatslange eller et rør, strekker seg fra den kammerformede delen 20 til merdoverflaten/vannoverflaten (ikke vist) hvor den fortrinnsvis er tilknyttet til en oppsamlingsbeholder med sikt. Dødfisk, forspill og/eller feces transporteres gjennom slangen 10 med vannstrøm. Vannstrømmen for oppumpingen er fortrinnvis generert ved hjelp av trykkfluid så som trykkluft fra en kompressor. Trykkfluidledningen 40 strekker seg typisk fra merdoverflaten til overgangsområdet mellom slangen og den kammerformede delen hvor den ender inni den kammerformede delen. Enden av trykkfluidledningen 40 kan også plasseres ved andre steder som er egnet til å danne en vannstrøm oppover i den kammerformede delen 30 og i slangen 10 under oppumpingen ved hjelp av trykkluft som tilføres gjennom ledningen 40. Ledningen/slangen 40 er tilkoplet en pumpe som står på anlegget på overflaten, og som kan pumpe luft eller annen egnet gass ned gjennom slangen.
Innsugingsåpningen 30 kan lukkes gjennom sperreklaff 50 som er fortrinnsvis festet til en kant av innsugingsåpningen ved et hengsel 52. Sperreklaffen 50 er utformet og dimensjonert slik at den lukker innsugingsåpningen av den kammerformede delen 20 slik at ikke mindre fisk kan svømme inni kammeret 20 og gjemme seg. Sperreklaff 50 er fortrinnsvis utformet som en plate. Imidlertid kan den også bestå av en eller flere klaffer som sammen dekker åpningen 30.
Sperreklaffen 50 må være laget av et egnet materiale som er stivt nok til at det lukker pålitelig åpningen, men er samtidig så pass lett at den kan åpnes ved hjelp av vannstrømmen som genereres under opp-pumpingen. Egnete materialer kan eksempelvis være plast, avstivnet gummi eller en avstivnet vevnad (tøy, duk, stoff) som gir de ønskelige egenskapene slik at klaffen 50 er stiv, vannfast og forholdsvis slitesterk i vannstrømmen. Samtidig må materialet være selvfølgelig forenlig med fiskeoppdrett.
Midler til festing av sperreklaffen 50 til en del av omkretskanten av innsugingsåpningen fra den kammerformede delen kan eksempelvis være hengsling, sveising eller sying med tråd eller annen passende metode for festing som tillater at klaffen er leddbar bevegelig.
Sperreklaffen 50 kan også være del av en separat kasse som tilknyttes en eksisterende oppsugingsanordning for dødfisk for eksempel i bunnen av en trakt.
Når det innsprøytes fluid (særlig luft) gjennom trykkledningen 40, opprettes det væskestrøm oppover som drar med seg sperreklaff(ene) 50 og åpner innsugingsåpningen 30 (se figur 2). Når fluidinnsprøytingen stanser oppstår det en nedoverstrøm av væske som drar med seg sperreklaff 50 nedover slik at den legger seg over innsugingsåpningen 30 og avstenger den. Sperreklaff 50 følger således passivt med vannstrømmen, faller ned igjen og blokkerer innsugingsåpningen 30 for mindre fisk så som beskrevet ovenfor.
I ventemodus (stand-by modus), og når pumpen som driver oppsuging av dødfisk (og/eller forspill og/eller feces) er slått av, senker sperreklaff 50 seg altså ned. Sperreklaff 50 kan være hengslet slik at den ikke kan senkes lengre ned enn nødvendig for å lukke åpningen 30. Fortrinnsvis hviler sperreklaff 50 på en utstående kontinuerlig eller ikke-kontinuerlig kant (så som en innad ragende flens) rundt omkretsen av innsugingsåpning 30. På denne måten blokkerer klaffen 50 pålitelig åpningen 30 av den kammerformede del 20 så som vist i figur 2. Dermed kan mindre fisk ikke svømme inn i eller komme inn i innsugingsåpning 30, kammeret 20 eller slange 10 for å gjemme seg.
For å hindre at fisk (leppefisk) svømmer inn i kammeret 20 trenger imidlertid ikke sperreklaffen 50 gi en komplett tetning av åpningen 30. Det er tilstrekkelig at fisken oppfatter det som stengt.
Når trykkfluid som kan eksempelvis genereres som trykkluft av en kompressor plassert på oppdrettsanlegget eller på land, settes på og føres gjennom trykkfluidledning 40 i slangen 10 eller kammeret 20, trekkes sperreklaff 50 opp i slange 10 slik at dødfisk/forspill/feces kan passere gjennom og suges opp gjennom innsugingsåpningen 30 av den kammerformede delen 20. Denne opp-pumpings-situasjonen og -posisjonen av sperreklaffen er illustrert i figur 2. Pilene i figur 2 indikerer vannstrømmen og oppsugingsretning til dødfisk /forspill/feces samt luftstrømmen av trykkfluid som kommer ut fra trykkluftledningen 40.
Fordelen med anvendelsen av sperreklaff 50 ifølge oppfinnelsen er at den ikke forutsetter bruk av tau eller andre mekaniske hjelpemidler i oppsugingsanordninger som har åpningen i bunn. Anvendelse av sperreklaff 50 ved opp-pumping av dødfisk/forspill/feces krever heller ingen særskilt handling eller styringsoperasjon fra merdoverflaten. Sperreklaff 50 anvendes fortrinnsvis for oppsugingsanordninger som har sin åpning i bunn.
I en foretrukket utførelse er det innlagt/tilknyttet vekter i sperreklaff 50, eksempelvis mindre metalldeler eller stein i kanten av sperreklaff 50, som øker tyngden av sperreklaff 50. Dette bidrar til at sperreorganet 50 endrer posisjon i oppsamleren 1 etter avsluttet oppumping av dødfisk/forspill/feces, så som beskrevet ovenfor og lukker åpningen 30 på en sikker, pålitelig måte for mindre fisk. Vektenes dimensjon og masse må være tilpasset slik at de ikke er til fysisk hinder under oppumping av dødfisk/forspill/feces.
I en foretrukket utførelse er slangen 10 et rør som er vanlig kjent i bransjen.
Sperreklaffens 50 dimensjon må være tilpasset dimensjonen i åpningen 30 av kammeret 20 slik at den optimalt dekker/lukker åpning 30.
Imidlertid vil sperreklaffen 50 eller andre alternative sperreorgan 60 med samme funksjon ikke forhindre at mindre fisk som oppholder seg rett under eller ved siden
av innsugingsåpningen 30 kan suges inni åpningen 30 når selve pumpingen startes. En særlig foretrukket utførelsesform og framgangsmåte omfatter derfor en ytterligere anordning som er egnet for å skremme bort levende fisk før opp-pumpingen startes. Det har overraskende vist seg at en slik effekt kan oppnås eksempelvis ved at det dannes lyd eller mye luftbobler i tilknytting til eller rund innsugingsåpningen 30.
Luftebobler kan dannes i området under og/eller rundt innsugingsåpningen 30 eksempelvis ved hjelp av luftinjeksjonsdyser 70. Plutselig oppstående sterk luft bobling gjør at fisk så som leppefisk trekker seg tilbake (viker unna) fra innsugingsåpningen 30. Styrken og lokalisering av luftbobling tilpasses slik at fiskene skremmes tilstrekkelig bort fra åpningen uten å påføre unødvendig stress eller kan komme til å skade de levende fiskene i merden.
Andre egnete alternative metoder for bortskremming av fisken basert på deres fluktadferd kan også brukes så som utvalgte lysspektra, lyd, herunder ultralyd, vannstrøm og liknende.
Særdeles egnet og effektiv for bortskremming av fiskene, særlig av leppefisk, har vist seg å være anvendelsen av lyd.
Lyd forplantes i vann over en avstand som er avhengig av lydstyrke og frekvens. Typisk dempes høye frekvenser mer enn lavere frekvenser. Begrepet ultralyd knyttes til menneskelig hørsel der den øvre grense typisk er rund 20 kHz. Fisk, derimot, kan utnytte langt høyere frekvenser. Det er derfor et bredt spekter av lydfrekvenser en kan benytte. I tillegg kan men utnytte det faktum at flere marine rovdyr lager karakteristiske lyder, eksempelvis bruker arter som delfiner og spekkhoggere ultralyd til sonar under jakt og til navigering.
Man kan derfor tenke seg at fisk skremmes ved bruk av lyd, ved bruk av høyt lydtrykk, ved bruk av lyd fra kjente rovdyr, eller kombinasjoner av dette.
I tillegg er det kjent at fiskearter har forskjellige spenn i frekvenser de oppfatter. Eksempelvis kan atlanterhavslaks høre i området 40 - 350 Hz mens atlanterhavstorsk kan høre i området 20 - 38000 Hz. Det betyr en lyd på 20000 Hz vil kunne skremme en atlanterhavstorsk, men ikke oppfattes av en atlanterhavslaks. Man kan derfor i tillegg tenke seg at lyd filtreres spesifikt for artene man ønsker å skremme.
Ved intermitterende lyd av ikke ultrasonisk karakter har det vist seg i forbindelse med den foreliggende oppfinnelse at særlig kortvarige, skarpe lyder, så som fra en slående hammer på en stålplate under vann, er veldig effektiv for å skremme bort levende fisk fra innsugingsåpningen 30 og dermed en fortrukket utførelse. Frekvensområder som er særlig fortrukket er 40-70 Hz.
Anordningen for lyddannelse lokaliseres fortrinnsvis i nær tilknytting til innsugingsåpningen 30 (Figur 4 og 5). En plassering rett ovenfor innsugingsåpningen 30 har vist seg å være spesiell egnet.
Særlig foretrukket er derfor en løsning hvor den lyddannende enheten er plassert rett over inngang (pumpeinnsug) 30 på oppsamlertrakten/enheten (Figur 4 og 5).
I en foretrukket utførelse av denne oppfinnelsen benyttes det en hammer 110 som slår mot en overflate i tilknytting til innsugingsåpningen og derved lager lyd. Særlig foretrukket er en løsning hvor hammeren 110 er trykkluftdreven ved at den er tilknyttet en trykkluftledning via et trykkluftinntak 112. På denne måten er det kun trykkluft nødvendig for å aktivere/drive hammeren 110 og det kan unngås ulemper med elektriske kabler og lignende.
I denne foretrukne utførelsen åpnes trykkluft med en ventil i overflaten og når luften går gjennom enheten, slår en innvendig kule mot en membran, fortrinnsvis av metall så som stål, og lager derved sterke undervanns lyd. Hammerenheten opereres ved at det gis trykkimpulser gjennom en trykkluftledning/ventilen. Prinsippet av en slik hammertype er vist i figur 6 og er kjent fra andre tekniske områder. Den dannede skarpe slålyden har vist seg å være særdeles effektive i å skremme leppefisken vekk fra inntak til oppsamlertrakten eller -enheten.
Det er særlig foretrukket at den lufttrykkdrevne lyddannende enhet så som hammeren er koblet til samme luftkilde som brukes til drift av dødfiskfjemingspumper ved at trykkluftledningen 40 forgrenes. Imidlertid kan det også være separate trykkluftledninger for hammeren og oppsamlingsenheten.
I kombinasjon med en lukkeanordning (sperreorgan 60) for oppsugeenheten eksempelvis klaffeanordningen 50 så som beskrevet ovenfor i detalj, er dette en veldig effektiv måte å skremme bort levende fisk rett før hhv. under selve opp-pumpingen.
Andre egnete lydgenererende undervannskilder som effektiv skremmer bort fiskene kan imidlertid også anvendes for å skremme bott fiskene, så som eksempelvis undervannshøytalere, transdusere eller også andre mekaniske anordninger som danner særlig skarpe lyder.
I en annen foretrukket utførelsesform kombineres anordningen for å skremme bort fisk så som den ovenfor beskrevne hammerløsningen, med andre egnete lukkeanordninger for oppsamlingsenheten. Fra NO 329813 B1 er det kjent en alternativ anordning for oppsamling av avfall som død fisk eller dødende fisk fra oppsamlingstrakt i en oppdrettsmerd som omfatter et sperreorgan 60 for innsugingsåpningen 30 i form av en langstrakt fleksibel hylselegemet for å lukke innsugingsåpningen til en oppsamlingsenhet/trakt plassert i merdens bunn. Anordningen omfatter i bunnen av merden en trakt 20 med en indre husdel 80 og en slange 10 som forløper fra trakten 20 og opp til overflaten. Sperreorganet 60 som er her i form av det langstrakte hylselegemet er festet rundt den innvendige omkrets av slangen 10 like ved eller over nevnte innløp 30. Sperreorganet 60 trekkes under innpumpingen, som utføres etter samme oppsugingsprinsipp ved hjelp av trykkluft tilsvarende som beskrevet overfor for utførelsesformen med sperreklaffer 50, innvendig oppover i slangen slik at innsugingsåpningen 30 åpnes. Avsluttes opp- pumpingen legger seg det fleksible legemet over åpningen og stenger den derved. Også ved denne løsningen oppleves det at levende mindre fisk eller leppefisk som oppholder seg rett foran innsugingsåpningen 30 kan trekkes inn i opp-pumpingsenheten 1 /slangen 10. Ved å kombinere denne løsningen med den ovenfor beskrevne løsningen for bortskremming av fisk, unngås det også her effektiv problemet med å suge opp mindre fisk ved at de skremmes bort under opp-pumpingen eller rett før den startes.
Av de overfor anførte ulike alternative utførelser for skremming av fisk er det også her særlig foretrukket å benytte lyd for å skremme bort fisken i kombinasjon med oppsamlingsenheten og det langstrakte, fleksible hylselegemet kjent fra NO 329813 B1. Videre er det særdeles foretrukket å bruke den overfor beskrevne lufttrykk opererbare hammerløsning 110 for å skremme bort fisken i kombinasjon med denne lukkeanordningen.
Kombinasjonen av de beskrevne lukkeanordninger for oppsamlingsenheten så som den ovenfor beskrevne sperreorganene 60 i form av klaffeanordningen eller den tidligere beskrevne anordningen med et langstrakt hylselegemet løser problemet med ufrivillige dreping av leppefisk i laksemerdene. Selve lukkeanordningen holder leppefisk ut av pumpen når pumpen ikke er i bruk, og lyd «skremmeren» holder leppefisk vekk fra pumpen når pumpen er i drift.
Skremmingen av fisk fra innsugingsåpningen startes optimalt før selve oppsugingen settes i gang så som eksempelvis 1 minutt for selve opp-pumpingen startes.
Luftboblingen startes typisk et gitt tidspunkt før oppumpingen skal starte, så som 1 minutt, og sperreklaffen 50 åpnes. En optimal styrke av luftboblingen for å skremme bort leppefisk er rundt 650 l/min ved et trykk på 7 bar. Det er tilstrekkelig at det pumpes luft ut i vannet slik at det skapes bobler eller en "brus" av bobler rundt innløpet, og fisken vil rømme området og oppsugingen kan starte.
For å øke effektivitet eller å unngå en uønsket tilvenningseffekt til de skremmeanordningene er det også mulig å kombinere ulike anordninger for å skremme bort fisken, så som eksempelvis luft med lyd eller å variere styrken av effekten.
Selv om anvendelsen av lyd og/eller luftboblingen for å skremme bort fisk under opp-pumpingen er særlig egnet i kombinasjon med de ovenfor beskrevne utførelsesformer av oppsugingsanordninger og lukkeanordninger er en slik anordning og framgangsmåte ikke kun begrenset til anvendelse i sammen med de beskrevne oppsugingsanordninger. Den kan også anvendes i kombinasjon med andre kjente oppsamlingsanordninger for å hindre at for eksempel fisk man ikke ønsker å høste, ikke føres inn i oppsamlingsanordningen.
Fortrinnsvis anvendes anordningen og fremgangsmåten ifølge den foreliggende oppfinnelse i intensiv oppdrett av fisk i merd, eksempelvis av laksefisk sammen med leppefisk for lakseluskontroll. Anvendelsen og framgangsmåter er imidlertid ikke begrenset til denne foretrukne anvendelse, men kan generelt brukes i oppdrett hvor flere arter oppdrettes sammen eller for mindre oppdrettsfisk som har en liknende adferd som leppefisk ved at de prøver å gjemme seg i huler og åpninger.
Det er foretrukket at oppsamlingsoperasjonen drives ved hjelp av en kompressor som har en tilstrekkelig kapasitet til oppsugingsoperasjonen, eksempelvis 4-15 kW som leverer 2-2500 liter luft per minutt fra 3-10 bar. Imidlertid er det også mulig å anvende andre kjente pumpeteknologier i sammenheng med foreliggende oppfinnelse forutsatt at de er egnet for formålet.
Opp-pumpingsoperasjonen kan i utgangspunktet styres manuelt eller automatisk, eksempelvis ved tidsstyring av pumpen eller i tilknytning til et sensorsystem som registrerer dødfisk/forspill/feces i merdens bunn. Siden posisjonen av sperreorganet 60 og dermed lukkemekanismen ifølge foreliggende oppfinnelse bare styres av væske/fluidstrømmen i oppsamlingssystemet 1, er det ingen behov for en separat styring av innsugingsåpningens 30. Dette er en klar fordel i forhold til den tidligere kjente teknikken hvor det ble anvendt tau for å lukke og åpne et deksel montert på innsugingsåpningen 30 i bunnen av kammeret 20.
Ved anvendelse av en trykkluftoperert hammer 112 er det mulig å benytte seg av samme lufttrykksystemet som for oppsugingen som ytterlige forenkle driften og anordningen i forhold til skremmeanordninger 100 som eksempelvis krever elektrisitet.
Det er ønskelig at trekkene i den foreliggende oppfinnelse så som beskrevet ovenfor kan kombineres i enhver kombinasjon innenfor oppfinnelsens ramme.

Claims (16)

1. Anordning for oppsamling av avfall som død eller døende fisk og lignende fra en oppdrettsmerd der anordningen omfatter en innsugingsåpning (30) i bunnen av merden for innsuging av dødfisk/avfall som ble samlet i bunnen av merden eller i en trakt (22) plassert i bunnen av merden, hvor innsugingsåpningen er direkte eller via en kammerdannende del (20) tilknyttet til en slange (10) som strekker seg til vannoverflaten samt et trykkfluidsystem (40) som er tilknyttet kammeret eller slangens (10) nedre del for å danne en oppsugingseffekt gjennom slangen,karakterisert vedat innsugingsåpningen (30) omfatter et sperreorgan (60) som følge av oppsugingsvirkningen trekkes/suges oppover innvendig i kammeret/slangen (10) og dermed åpner innløpet for avfall/dødfisk når opp-pumpingen foregår, og at sperreorganet (60) er innrettet til å trekkes nedover ved hjelp av en nedoverstrøm av vann gjennom slangen, og tildekker og avstenger åpningen (30) når opp-pumpingen stanser, og en skremmeanordning (100) for å skremme bort fisk ved å danne et eller flere av effektene valgt fra gruppen bestående av lyd, luftbobler, lys og vannstrøm og hvor skremmeanordningen (100) er plassert i tilknytting til innsugingsåpningen (30).
2. Anordning i samsvar med krav 1, der opp-pumpingsanordningen omfatter en kammerdannende del 20 med innsugingsåpningen (30) på undersiden for innsuging av dødfisk/avfall som ble samlet under den kammerdannende del (20) og hvor slangen (10) er tilknyttet kammerets øvre del og strekker seg til vannoverflaten og der sperreorgan (60) er i form av en sperreklaff (50) som er hengslet til en kant av innsugingsåpning (30) og som er av en slik dimensjon at sperreklaff 50 lukker innsugingsåpningen (30) for mindre fisk når opp-pumpingsanordning (1) ikke er i bruk, og som danner en åpen passasje for dødfisk/avfall når opp-pumpingen foregår ved at sperreklaff (50) suges ved hjelp av strømmen av vann og/eller trykkfluid fra trykkfluidsystem (40) oppover i kammeret (20) og derved åpnes.
3. Anordning i samsvar med krav 2, der sperreklaff (50) består av en eller flere plater som er hengslet på kanten av innsugingsåpning (30).
4. Anordning i samsvar med et av kravene 1-3, der innsugingsåpningen (30) og sperreklaff (50) har rektangulær form.
5. Anordning i samsvar med krav 2, der det er tilknyttete vekter i sperreklaff (50) som øker tyngden av sperreklaff (50) og bidrar til at sperreklaff (50) endrer posisjon i opp-pumpingsanordningen (1) etter avsluttet opp-pumping av dødfisk og at åpningen (30) lukkes pålitelig for mindre fisk.
6. Anordning i samsvar med krav 1-4, der slangen (10) er en spiralslange, en flatslange eller et rør.
7. Anordning i samsvar med et av de foregående krav, der det er trykkluftinjeksjonsdyser under oppsamlingsanordningen (1) for å skremme bort fisk
8. Anordning i samsvar med krav der anordningen omfatter en trakt (22) i bunnen av merden med en indre husdel (80), hvor slange (10) forløper fra trakt (22) og opp til overflaten for oppsuging av avfallet blandet i vann, og der sperreorgan (60) er i form av et fleksibelt langstrakt hylselegeme som er festet rundt den innvendige omkrets av slangen (10) like ved eller over nevnte innsugingsåpning (30), hvilket sperreorgan (60) som følge av oppsugingsvirkningen trekkes/suges oppover innvendig i slangen (10) og dermed åpner åpning (30) for avfall/dødfisk (40) når opp-pumpingen foregår, og når opp-pumpingen stanser er sperreorganet (60) innrettet til å trekkes nedover av en nedoverstrøm av vann gjennom slangen, og tildekker og avstenger åpningen (30) hhv innløpet til slangen (10).
9. Anordning i samsvar med kravene 1, 2 eller 8, der skremmeanordningen (100) er lokalisert i nær tilknytting til innsugingsåpningen (30), fortrinnsvis på yttersiden av åpningen, mest fortrinnsvis rett over innsugingsåpningen.
10. Anordning i samsvar med krav 9, der det er plassert lufttrykkinjeksjonsdyser (70) under eller rundt innsugingsåpning (30) for å skremme bort fisk.
11. Anordning i samsvar med et av de foregående krav hvor anordningen (100) for å skremme bort fisk er en lyddannende enhet.
12. Anordning i samsvar med krav 11, hvor den lyddannende enheten er i form av en trykkluft opererende hammerenhet (110).
13. Anordning i samsvar med krav 12, hvor den trykkluft opererende hammerenheten (110) omfatter et kammer med en innvendig kule, og hammerenheten er aktiverbar via en ventil ved at det tilføres trykkluftpulser gjennom enheten, hvorved nevnte kule slår mot en membran og derved lager undervannslyd.
14. Framgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk ved opp-pumping av død og/eller døende fisk og liknende av en oppdrettsmerd,karakterisertv ed at levende fisk skremmes bort fra innsugingsåpning (30) av oppsugingsanordningen før opp-pumpingen startes og/eller under opp-pumpingen ved å danne minst et bortskremmede effekt hvorved effekten er valgt fra gruppen bestående av lyddannelse, lys, luft, vannstrøm.
15. Framgangsmåte i samsvar med krav 14, der det dannes luftbobler ved yttersiden eller under innsugingsåpning (30) av oppsugingsanordningen (1) før opp-pumpingen startes og før sperreorgan (60) til innsugingsåpningen åpnes.
16. Framgangsmåte i samsvar med krav 14, der det anvendes en trykkluft opererende hammerenhet for å lage lyd, som omfatter et kammer med en innvendig kule, idet hammerenheten (110) aktiveres via en ventil ved at det tilføres trykkluftpulser gjennom enheten, hvorved nevnte kule slår mot en membran og derved lager undervannslyd.
NO20120372A 2011-03-24 2012-03-26 Anordning og fremgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk fra en oppdrettsmerd NO335174B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20120372A NO335174B1 (no) 2011-03-24 2012-03-26 Anordning og fremgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk fra en oppdrettsmerd

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20110443A NO332591B1 (no) 2011-03-24 2011-03-24 Anordning for fjerning av avfall og dode fisk fra en oppdrettsmerd
NO20120372A NO335174B1 (no) 2011-03-24 2012-03-26 Anordning og fremgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk fra en oppdrettsmerd

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20120372A1 true NO20120372A1 (no) 2012-09-25
NO335174B1 NO335174B1 (no) 2014-10-13

Family

ID=47075302

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20110443A NO332591B1 (no) 2011-03-24 2011-03-24 Anordning for fjerning av avfall og dode fisk fra en oppdrettsmerd
NO20120372A NO335174B1 (no) 2011-03-24 2012-03-26 Anordning og fremgangsmåte for å unngå oppsuging av levende fisk fra en oppdrettsmerd

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20110443A NO332591B1 (no) 2011-03-24 2011-03-24 Anordning for fjerning av avfall og dode fisk fra en oppdrettsmerd

Country Status (1)

Country Link
NO (2) NO332591B1 (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20150833A1 (en) * 2015-06-25 2016-11-21 Oepd Group As Aquaculture Waste Collecting System
NO20170781A1 (en) * 2017-05-11 2018-08-06 Lift Up As System for selective waste removal from aquaculture

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SU600991A1 (ru) * 1976-07-16 1978-04-05 Центральная Экспериментально-Исследовательская Конструкторско-Технологическая Лаборатория Химизации Сельского Хозяйства Способ отпугивани водных организмов
SU1755754A1 (ru) * 1989-01-12 1992-08-23 Тихоокеанский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии Способ направленного перемещени рыб
NL1034953C1 (nl) * 2008-01-25 2009-07-30 Kema Nederland B V Stelsel en werkwijze voor het verjagen van vis bij een waterinlaat, alsmede een vonkgenerator of pulsgenerator als deel van het stelsel.
NO329813B1 (no) * 2009-01-16 2010-12-20 Einar Holmefjord Anordning ved merd

Also Published As

Publication number Publication date
NO335174B1 (no) 2014-10-13
NO20110443A1 (no) 2012-09-25
NO332591B1 (no) 2012-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO329813B1 (no) Anordning ved merd
US7448160B2 (en) Mosquito harvest trap
NO20160386A1 (no) Oppdrettsmerd for fisk, samt fremgangsmåte for avlusing i en oppdrettsmerd
DK178985B1 (en) System and method for removing exterior parasites from fish and fish feeding system and method
NO20110254A1 (no) Merdkonstruksjon
NO20140528A1 (no) Anordning for oppsamling og destruksjon av lus i en merd
NO332235B1 (no) Flyteelement
NO20121257A1 (no) Anordning ved en oppdrettsmerd og framgangsmate for a redusere oppdrettsfisks eksponering for patogent plankton ved bruk av denne
NO343211B1 (en) Fish farm equipment and systems
KR20200092089A (ko) 먹이 급이가 용이한 외해 중층 가두리 양식장
NO20120372A1 (no) Anordning for fjerning av avfall og dode fisk fra en oppdrettsmerd
KR101544708B1 (ko) 부력기능을 구비한 양식장 프레임을 이용한 해저양식 시스템
NO329466B1 (no) Bord for distribusjon av fisk
NO20130648A1 (no) Lukket merd med en sammensatt geometri
NO20160406A1 (no) Anordning for behandling av oppdrettsfisk
NO20160441A1 (no) System og fremgangsmåte for behandling av fisk
DK178450B1 (da) Bevægeligt rørformet havbur
NO20150705A1 (no) Fremgangsmåte og innretning for utskifting av øvre vannsjikt i oppdrettsmerder forsynt med midler for å hindre luseinfisert vann i å trenge inn i oppdrettsmerden
CN212609620U (zh) 一种深潜式高压灭藻装备
CN208001878U (zh) 一种替代传统网箱的可移动养殖装置
WO2016172834A1 (zh) 一种用于捕获亚洲鲤鱼的系统
NO20191313A1 (no) Ventemerd
NO345419B1 (no) Apparat for oppsamling av pelagiske krepsdyrlarver
NO344409B1 (no) Anordning, system og fremgangsmåte for sortering av rensefisk
NO20130244A1 (no) Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk

Legal Events

Date Code Title Description
CHAD Change of the owner's name or address (par. 44 patent law, par. patentforskriften)

Owner name: LIFT UP AS, NO