NO176866B - Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede - Google Patents

Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede Download PDF

Info

Publication number
NO176866B
NO176866B NO923972A NO923972A NO176866B NO 176866 B NO176866 B NO 176866B NO 923972 A NO923972 A NO 923972A NO 923972 A NO923972 A NO 923972A NO 176866 B NO176866 B NO 176866B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
undercarriage
support
chassis
mobile lifting
lifting
Prior art date
Application number
NO923972A
Other languages
English (en)
Other versions
NO923972D0 (no
NO923972L (no
NO176866C (no
Inventor
Rolf Hatling
Original Assignee
Rolf Hatling
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rolf Hatling filed Critical Rolf Hatling
Priority to NO923972A priority Critical patent/NO176866C/no
Publication of NO923972D0 publication Critical patent/NO923972D0/no
Publication of NO923972L publication Critical patent/NO923972L/no
Publication of NO176866B publication Critical patent/NO176866B/no
Publication of NO176866C publication Critical patent/NO176866C/no

Links

Landscapes

  • Switches With Compound Operations (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører et mobilt løfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede, av den art som er angitt i innledningen til det etterfølgende selvstendige krav 1.
Mobile løfte- og bevegelsesapparater av den innledningsvis nevnte type er for eksempel kjent fra norsk patentsøknad 863921 (henlagt ifølge Norsk Patenttidende 52/88) og norsk patent nr. 153.519. Løfte- og bevegelsesapparatene ifølge de to nevnte publikasjoner har begge den ulempe at understellet har en fast bredde, hvilket vil si at det ikke kan tilpasses forskjellige avstander mellom de fremre ben på stoler eller andre sitteinnretninger, eventuelt toalettskåler for derved å kunne bringe løfte- og bevegelsesapparatet lengst mulig inn til eventuelt med understellet til dels inn under de nevnte stoler eller toalettskåler.
En annen ulempe ved de kjente mobile løfte- og bevegelsesapparater, er at når brukeren ønsker å sette seg på nevnte stol, toalettsete, seng etc., må rygge løfte- og bevegelsesapparatet inn til nevnte møbel for derved å kunne senke seg ned til sittestilling på møbelet.
Når det er liten plass omkring møbelet/stol/klosettsete/seng, kan det være vanskelig for brukeren å manøvrere løfte- og bevegelsesapparatet inn mellom diverse hindringer på gulvet blant annet ben og andre understøttelsesformer for sitte-/ liggemøbelet. Dette er spesielt vanskelig for brukere som er helt avhengig av å bli understøttet av løfte- og bevegelsesapparatets støttebøyle og som samtidig har en stiv nakke og eventuelt overkropp og derfor har vanskeligheter med å kunne vri seg for å se bakover under en slik ryggeoperasjon.
Et eksempel på et slikt tilfelle er for eksempel at brukeren er understøttet i støttebøylen ved hjelp av en sele eller vest som holder brukeren oppreist i støttebøylen og derfor ikke i det hele tatt kan snu seg inne i støttebøylen for derved å kunne rygge løfte- og bevegelsesapparatet Inn til sittestedet med samtidig full oversikt over operasjonen.
En slik snuoperasjon av seg selv inne i støttebøylen, kan selvsagt foretas av brukere som ikke er fastspent i støtte-bøylen og som kan snu seg under samtidig å foreta støtte-bevegelser med hender og armer på støttebøylen og derved rygge løfte- og bevegelsesapparatet inn på plass og deretter atter snu seg og deretter senke støttebøylen ved hjelp av manøvrerbare aktuatorer for å sette seg på stol etc. Ovennevnte ulemper eller mangler ved kjente mobile løfte- og bevegelsesapparater for bevegelseshemmede, er ifølge den foreliggende oppfinnelse fullstendig fjernet hvilket er oppnådd ved hjelp av de karakteristiske trekk som framgår av karakteristikken til det etterfølgende selvstendige krav 1 samt av de etterfølgende uselvstendige krav.
For mange bevegelseshemmede personer kan det å stå oppreist uten hjelp fra andre, karakteriseres som en drøm. For tiden er personer med lammelser, muskelsykdommer og balanse-problemer, stort sett henvist til en rullestol. Det å bevege seg fra en rullestol til toalett eller "godstolen", f.eks. en dyp lenestol, er for mange bevegelseshemmede, umulig uten andres hjelp. Det finnes riktignok flere produkter på markedet som er ment å løse dette problem. Slike produkter er imidlertid for store og upraktiske i bruk for mange personer og er også kostbare både for personer og institusjoner som skal kjøpe inn slike hjelpemidler.
Ved hjelp av det mobile løfte- og bevegelsesapparat ifølge den foreliggende oppfinnelse, oppnås at: 1. Flere personer kan bli boende hjemme istedenfor på institusjoner fordi de i større grad kan hjelpe seg selv. 2. Personer som i dag bor hjemme vil trenge mindre hjelp av hjemmesykepleien, og de får større bevegelsesfrihet og dermed en lettere "hverdag". 3. På institusjoner vil personalet slippe de tunge løft i forbindelse med oppreising samt nedsetting av pasienter fra sitte/liggestilling og vice versa. Dette medfører mindre påkjenninger og derved mindre sykefravær blant
personalet.
4. Institusjonene vil kunne spare betydelige beløp ved at brukerne kan benytte seg av de forekommende møbler i stedet for å sitte i dyre rullestoler.
Noen utførelsesformer av den foreliggende oppfinnelse vil bli nærmere beskrevet i det etterfølgende med henvisning til tegningen, hvor
figur 1 i perspektiv viser et mobilt løfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede,
figur 2 og 3 varianter av samme,
figur 4 samme som figur 3 med bruker understøttet i gå-stilling i løfte- og bevegelsesapparatet,
figur 5 viser i perspektiv den U-formede støttebøyle dreibart anordnet i løfte- og bevegelsesapparatets øvre parti,
figur 6 viser en detalj av støttebøylens dreieføring,
figur 7a og b viser støttebøylen i dreid, delvis lukket stilling i forhold til nevnte øvre parti, og i ikke dreid, dvs. åpen stilling i forhold til nevnte øvre parti, og
figur 8a - f viser en bruker av løfte- og bevegelsesapparatet i forskjellige operasjonsfaser, nemlig a: bruker har snudd seg i løfte- og bevegelsesapparatet
og rygger dette inn mot sengekant,
b,c,d: bruker snur seg, senker understellets øvre parti og kommer til sittestilling på sengen (d),
e: bruker er kommet i sittestilling og kopler støttevest løs fra oppragende festeplate/brystplate på støtte-bøylen ,
f: skyver løfte- og bevegelsesapparatet vekk fra sengen og tar av seg støttevesten. Motsatt operasjon fra sittestilling til oppreist stilling foregår i motsatt rekkefølge.
Det omtalte mobile løfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede, omfatter et høyderegulerbart understell Å (figur 1), A' (figur 2), Å'' (figur 3 og 4) på hjul/trinser 2. Understellets øvre parti a omfatter en horisontal U-formet støttebøyle b for understøttelse av en pasient, understellet er videre forsynt med aktuatorer 6a,6b for nevnte høyde-regulering og kan styres ved hjelp av et manøverpanel 7 som eventuelt er løsbart anordnet på nevnte øvre parti a. Understellet A i figur 1 omfatter fire understelldeler 1 utformet som støtteben med kneledd 8. Støttebenenes 1 øvre deler la er leddforbundet 9 med nevnte øvre parti a av understellet A. Aktuatorer 6a,6b er anordnet ved hver leddforbindelse 8,9 for innbyrdes bevegelse av støttebenenes øvre og nedre bendeler la,lb i forhold til hverandre og i forhold til nevnte øvre understellparti A for heving og senking av nevnte øvre understellparti a med den U-formede støttebøyle b, samt sideveis bevegelse av støttebenene 1 til og fra hverandre.
De nevnte aktuatorer 6a,6b er av lineaertypen og er med sine motstående ender hengselforbundet med punkter på hver side av de aktuelle hengselforbindelser 8,9. Ved forkortning resp. forlengelse av aktuatoren 6a, vil støttebenets 1 øvre og nedre bendel la,lb svinges innbyrdes via kneleddet 8 hvorved bredden mellom støttebenenes 1 nedre deler kan endres. Ved samtidig påvirkning av aktuatorene 6b, kan støttebenenes 1 øvre bendeler la heves og senkes. Ved samordning av de ovenfor omtalte bevegelser kan det øvre understellparti a heves og senkes samtidig som støttebenene 1 kan beveges sideveis i forhold til hverandre for innstilling av disse for å kunne føre løfte- og bevegelsesapparatet inn mellom eller på utsiden av ben og andre understøttelsesinnretninger på stoler, klosettskåler, senger etc. for henholdsvis oppreising av bruker fra sittestilling til oppreist stilling og vice versa.
Aktuatorene 6a,6b kan også være av dreietypen (ikke vist) sammenbygd med leddforbindelsene 8,9. Løfte- og bevegelsesapparatet som vist i figur 1, er utstyrt med fire støtteben 1 av den beskrevne type. En forenklet utgave er vist i figur 2, hvor understellet A' kun omfatter to støtteben 1, hvilke hver har en nedre stabiliseringsfot 10, hvorpå hjulene/ trinsene 2 er montert. Støttebenene, også benevnt understelldelene 1, tilsvarer støttebenene som vist i figur 1 og manøvreres på samme måte.
Figur 3 viser en ytterligere utførelsesform av løfte- og bevegelsesapparatet omfattende et understell A'' omfattende to understelldeler 1'' utformet som støtteben 11 med hver sin øvre horisontale bendel lia anordnet aksielt forskyvbare til og fra hverandre i nevnte øvre understellparti a. Støtte-benenes 11 vertikale bendeler 11b er stivt forbundet med den frie ende av de horisontale bendeler lia. De vertikale bendeler 11b er teleskopisk forlengbare på i og for seg kjent måte.
For nevnte aksielle forskyvning av de øvre horisontale bendeler lia samt teleskopisk forlengelse av de nedre vertikale bendeler 11b, er det anordnet aktuatorer (ikke vist) av lineær type, hvorved oppnås ønsket høyderegulering av understellet A' ' samt regulering av avstanden mellom de vertikale bendeler 11b.
Som vist i tegningens samtlige figurer, er støttebøylen b anordnet dreibart i understellets øvre parti a ved hjelp av en føringsinnretning 3 slik at brukeren kan snu seg under samtidig dreining av støttebøylen b mens understellet står stille.
Føringsinnretningen 3 utgjør en sirkelbueformet føring for et sirkelbueformet legeme som utgjøres av den U-formede støttebøyle b. Summen av sirkelbuene er større enn 360°. Det vil si at sirkelbuene eller rettere sagt føringsinnretningen 3 og støttebøylen b overlapper hverandre uavhengig av innbyrdes dreiestilling, slik at støttebøylen b i avhengighet av nevnte innbyrdes dreiestilling, er helt understøttet av føringsinnretningen 3 som vist i figur 7b, eller delvis understøttet ved sin ene halvdel som vist i figur 7a. Dette vil si at støttebøylen b ikke kan falle ut av føringsinn-retningen 3.
Fortrinnsvis er de nevnte sirkelbuer begge større enn 180° og fortrinnsvis like store. Herved oppnås den innledningsvis omtalte fordel ved at brukeren kan snu seg under samtidig dreining av støttebøylen b i løfte- og bevegelsesapparatet og derved kunne rygge dette mens brukeren selv går framover inn til stol eller seng og ha full oversikt over situasjonen for derved atter å snu seg sammen med støttebøylen b og sette seg på det aktuelle møbel.
Som vist i figur 5 har den sirkelbueformede føringsinn-retning 3 et tverrsnitt som framviser et underskåret spor 12 med sporåpning 12a som strekker seg i føringsinnretningens 3 hele lengde. Det sirkelbueformede legemes/støttebøylens b tverrsnitt er komplementært til det underskårne spor 12 og framviser utspring 13 som rager ut gjennom sporåpningen 12a. Føringsinnretningen 3 er festet til eller utgjør understellets A,A',A'' øvre parti a. På nevnte utspring 13 er det montert hånd- og/eller albuelener 5, eventuelt armhulekrykker 5a etter behov, disse kan skiftes ut med hverandre ved hjelp av for eksempel skrue/mutterforbindelser i hull 13a på ut-springene 13.
På nevnte utspring 13 kan det også festes en oppragende festeplate/brystplate 4 med koplingsorganer 4a for løsbar fastgjøring til komplementære koplingsorganer 14a på forsiden av en støttevest 14 for anbringelse på brukeren.
Som det tydelig framgår av figur 1, er festeplaten 4 via et tverrgående stag 4b ved sin nedre ende, festet til støtte-bøylen b og er anordnet ved støttebøylens b midtre parti, dvs. forovervendt når støttebøylen b er i normalstilling i føringsinnretningen 3 for bevegelse av løfte- og bevegelsesapparatet forover. Nevnte festeplate 4 kan selvsagt også festes direkte til støttebøylen b ved dens midtparti (ikke vist). Festeplaten 4 kan også festes ved hjelp av stag, til de ovennevnte utspring 13 med festehull 13a.
I en utførelsesform av føringsinnretningen 3 og støttebøylen b som vist i figur 5 og 6, har føringsinnretningens 3 spor 12 et rektangulært tverrsnitt med sporåpningen 12a i den av tverrsnittets to langsider som er vendt innad i føringsinn-retningen 3. Støttebøylen b har et tverrsnitt som tillater glideføring i sporet 12, men dette kan også være utformet for samvirke med kule-/rullelagre 15 anordnet inne i sporet 12 slik som vist i figur 6.

Claims (10)

1. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede, omfattende et høyderegulerbart understell (A,A',A'') på hjul/ trinser (2) og hvis øvre parti (a) omfatter en horisontal U-formet støttebøyle (b) for understøttelse av en pasient, hvilket understell er forsynt med aktuatorer (6a,6b) for nevnte høyderegulering og som kan styres ved hjelp av et manøverpanel (7) eventuelt løsbart anordnet på nevnte øvre parti (a), karakterisert ved at understellet (A,A',A'') omfatter minst to understelldeler (1,1) under nevnte øvre understellparti (a), og som i tillegg til nevnte høyderegulerbarhet, er anordnet sideveis bevegelige til og fra hverandre ved hjelp av aktuatorer (6a,6b) styrbare fra nevnte manøverpanel (7) for tilpassing av understellets (A,A',A'' ) bredde til stolers og andre møblers ben, for innkjøring av løfte- og bevegelsesapparatets understelldeler (1) mellom nevnte møbelben, eventuelt på hver side av en klosettskål etc, for å lette overføring av en bruker mellom løfte- og bevegelsesapparatet og stol, klosett, seng etc, og at støttebøylen (b) er anordnet dreibart i understellets (A,A',A'') øvre parti (a) ved hjelp av en føringsinnretning (3), slik at brukeren kan snu seg under samtidig dreining av støttebøylen (b), mens understellet (A,A',A'') står stille.
2. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 1, karakterisert ved at understelldelene (1) er utformet som støtteben (1,1) med kneledd (8) og at støttebenenes (1,1) øvre deler (la) er leddforbundet (9) med nevnte øvre parti (a) av understellet (A,A'), og aktuatorer (6a,6b) anordnet ved hver leddforbindelse (8,9) for innbyrdes bevegelse av støttebenenes øvre og nedre bendeler (la,lb) i forhold til hverandre og i forhold til nevnte øvre understellparti (a) for heving og senking av dette samt sideveis bevegelse av støttebenene (1,1) til og fra hverandre.
3. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at det er anordnet to understelldeler (1,1) som hver har en nedre stabiliseringsfot (10) hvorpå hjulene/trinsene (2) er montert.
4. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 2, karakterisert ved at aktuatorene (6a,6b) er av dreietypen sammenbygd med leddforbindelsene (8,9).
5. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 2, karakterisert ved at aktuatorene (6a,6b) er av lineaertypen og hvis motstående ender er hengsel forbundet med punkter på hver side av de aktuelle hengselforbindelser (8,9).
6. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 1, karakterisert ved at understellet (A'') omfatter to understelldeler (l'',l'') utformet som støtteben (11) med hver sin øvre horisontale bendel (lia) anordnet aksielt forskyvbare til og fra hverandre i nevnte øvre understellparti (a), og med hver sin nedre vertikale bendel (11b) stivt forbundet med den frie ende av den horisontale bendel (lia), hvilke vertikale bendeler (11b) er teleskopisk forlengbare; samt aktuatorer av lineaertypen anordnet på hensiktsmessig vis for tilveiebringelse av ønsket høyderegulering av understellet (A'') samt regulering av avstand mellom de vertikale bendeler (11b).
7. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 1, karakterisert ved at føringsinnretningen (3) utgjør en sirkelbueformet føring for et sirkelbueformet legeme som utgjøres av den U-formede støttebøyle (b), og hvor summen av sirkelbuene er større enn 360°, dvs. at sirkelbuene overlapper hverandre.
8. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 7, karakterisert ved at hver av de nevnte sirkelbuer er større enn 180° og er fortrinnsvis like store.
9. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 7 eller 8, karakterisert ved at den sirkelbueformede føringsinnretnings (3) tverrsnitt framviser et underskåret spor (12) med sporåpning (12a) som strekker seg i føringsinn-retningens (3) hele lengde, at det sirkelbueformede legemes/ støttebøylens (b) tverrsnitt er komplementært til det underskårne spor (12) og framviser utspring (13) som rager ut gjennom sporåpningen (12a), hvilken føringsinnretning (3) er festet til eller utgjør understellets (A,A',A'') øvre parti (a), og hvilket sirkelbueformede legemes utspring (13) er beregnet til å understøtte hånd- og/eller albuelener (5), armhulekrykker (5a) og/eller oppragende festeplate (4) med koplingsorganer (4a) for løsbar fastgjøring til komplementære koplingsorganer (14a) på forsiden av en støttevest (14) for anbringelse på brukeren.
10. Mobilt løfte- og bevegelsesapparat ifølge krav 9, karakterisert ved at føringsinnretningens (3) spor (12) har et rektangulært tverrsnitt med nevnte sporåpning (12a) i den ene av tverrsnittets to langsider som er vendt innad i støtteinnretningen (3) og at nevnte sirkelbueformede legeme/støttebøyler (b) har et tverrsnitt for glideføring i sporet (12) eventuelt for samvirke med kule-/rullelagre (15) anordnet i dette.
NO923972A 1992-10-13 1992-10-13 Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede NO176866C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO923972A NO176866C (no) 1992-10-13 1992-10-13 Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO923972A NO176866C (no) 1992-10-13 1992-10-13 Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO923972D0 NO923972D0 (no) 1992-10-13
NO923972L NO923972L (no) 1994-04-14
NO176866B true NO176866B (no) 1995-03-06
NO176866C NO176866C (no) 1995-06-14

Family

ID=19895506

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO923972A NO176866C (no) 1992-10-13 1992-10-13 Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO176866C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO923972D0 (no) 1992-10-13
NO923972L (no) 1994-04-14
NO176866C (no) 1995-06-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5411044A (en) Patient transfer walker
JP6899171B2 (ja) 多目的、多用途かつ再組み立て可能なリクライニングチェア兼用ベッド
US4809804A (en) Combination wheelchair and walker apparatus
AU2013337529B2 (en) Mobility system including an exoskeleton assembly releasably supported on a wheeled base
US5137102A (en) Combination wheelchair and walker apparatus
US8505134B2 (en) Nursing bed with a lateral movement of translation
US5916085A (en) Rotator for assisting a person in lying down on and getting up from a bed and method of use
US20130212807A1 (en) Bed chair
JP6711959B2 (ja) 低可動性の人用ストレッチャー
US6880186B2 (en) Arrangement in a bed for a disabled person, and a bed provided with the said arrangement
JP2014509543A (ja) 身体障害者のための移動装置
GB2317106A (en) Support unit for invalids
KR20170124398A (ko) 베드체어
WO2001021128A1 (en) A mobility aid
US20220047440A1 (en) Device for supporting the ability of a person with restricted mobility to move
US11963921B2 (en) Convertible walker
JP2000140029A (ja) 自立用の椅子
US5836652A (en) Invalid chair with pivotal foot rest
CN203763397U (zh) 一种骨科轮椅
KR101522929B1 (ko) 침대와 좌변기 부설 휠체어로 변환가능한 환자용 베드체어
KR20190052370A (ko) 침대 및 욕조 기능을 갖는 휠체어
CA2414929C (en) Bedside lower extremity lifting apparatus
NO176866B (no) Mobilt löfte- og bevegelsesapparat for bevegelseshemmede
RU2771537C1 (ru) Вспомогательное средство для стабилизации, мобилизации и фиксации пациента
CN106236418A (zh) 一种多功能医疗轮椅

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees