NO172546B - Faststoff-fri, ikke-vandig borevaeske for komplettering eller overhaling av en broenn - Google Patents

Faststoff-fri, ikke-vandig borevaeske for komplettering eller overhaling av en broenn Download PDF

Info

Publication number
NO172546B
NO172546B NO872192A NO872192A NO172546B NO 172546 B NO172546 B NO 172546B NO 872192 A NO872192 A NO 872192A NO 872192 A NO872192 A NO 872192A NO 172546 B NO172546 B NO 172546B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
fluid
brominated
specific gravity
well
oil
Prior art date
Application number
NO872192A
Other languages
English (en)
Other versions
NO172546C (no
NO872192D0 (no
NO872192L (no
Inventor
Norman Ogilvy
Original Assignee
British Petroleum Co Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB868613222A external-priority patent/GB8613222D0/en
Priority claimed from GB868625543A external-priority patent/GB8625543D0/en
Application filed by British Petroleum Co Plc filed Critical British Petroleum Co Plc
Publication of NO872192D0 publication Critical patent/NO872192D0/no
Publication of NO872192L publication Critical patent/NO872192L/no
Publication of NO172546B publication Critical patent/NO172546B/no
Publication of NO172546C publication Critical patent/NO172546C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K8/00Compositions for drilling of boreholes or wells; Compositions for treating boreholes or wells, e.g. for completion or for remedial operations
    • C09K8/60Compositions for stimulating production by acting on the underground formation
    • C09K8/82Oil-based compositions
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K8/00Compositions for drilling of boreholes or wells; Compositions for treating boreholes or wells, e.g. for completion or for remedial operations
    • C09K8/02Well-drilling compositions
    • C09K8/32Non-aqueous well-drilling compositions, e.g. oil-based
    • C09K8/34Organic liquids
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S507/00Earth boring, well treating, and oil field chemistry
    • Y10S507/91Earth boring fluid devoid of discrete aqueous phase
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S507/00Earth boring, well treating, and oil field chemistry
    • Y10S507/925Completion or workover fluid

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)
  • Nozzles For Spraying Of Liquid Fuel (AREA)
  • Fire-Extinguishing Compositions (AREA)
  • Treatment Of Water By Oxidation Or Reduction (AREA)
  • Lubricants (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører faststoff-fri, ikke-vandig borevæske for komplettering eller overhaling av en brønn. Borevaesken har variabel høy spesifikk vekt og kan benyttes under eller etter boring for å komplettere og/eller behandle en produksjons- eller injeksjonsbrønn.
Væskene er nyttige som kompletteringsvæsker eller over-hal ingsvæsker , sammen betegnet brønnhul1væsker, hvor høy stabilitet, lav korrosjon og fravær av størkning er ønsket.
Betegnelsen "faststoff-fri" anvendes på brønnhullbasisvæsken som har den ønskede spesifikke vekt. Denne betegnelse forstås innen teknikken å bety at intet fast vektmiddel er benyttet. I visse tilfeller kan imidlertid faste additiver tilsettes til brønnhul1væsken for spesielle formål.
Eksempler på brønnhul1væsker er innboringsvæsker, fraktureringsvæsker, gruspakkingsvæsker og pakningsvæsker.
Etter at en olje- eller gassbrønn har blitt boret, blir foringen perforert for å tilveiebringe adgang gjennom fSringen til jordformasjonen inneholdende hydrokarbonene som skal utvinnes. Dette kan gjøres ved å sprenge formede ladninger av forskjelliger typer i foringen eller ved hjelp av mekaniske foringsperforeringsanordninger av slagtypen. Ved perforering av foringen blir i alle tilfeller brønnens indre utsatt for jordformasjonstrykket og nødvendiggjør et opp-veiende hydrostatisk trykk av væske i brønnen for å hindre tap av kontroll av brønnen. I praksis blir det hydrostatiske trykket i brønnen vanligvis holdt noe høyere enn det i jordformasjonen, og noe av væsken i brønnen strømmer ofte gjennom perforeringene inn i jordformasjonen.
I et slikt tilfelle er det uønsket å benytte boreslam som brønnhul1væske. Slammaterialene med deres faste bestanddeler har tilbøyelighet til å gjentette perforeringer og, dersom de kommer inn i jordformasjonen, kan de forstyrre tilbørlig utvinning av det ønskede hydrokarbon fra reservoaret, spesielt i sandholdige formasjoner. For å unngå slike problemer er det vanlig å benytte en faststoff-fri kompletteringsvæske som opprettholdes i brønnen for å balansere som utøves av jordformasjonen.
En annen anvendelse for en slik væske i denne sammenheng betegnet "pakningsvæske", er å utøve et hydrostatisk trykk på en ringformet pakning for å sikre at den produserte oljen eller gassen bare kommer ut fra røret i veggen under kontroll av brønnoperatøren. I praksis blir pakningen anbragt i det ringformede rom mellom foringen og røret, væsketett, slik at formasjonsproduktene slik som gass eller olje hindres i å unnslippe fra brønnen unntatt gjennom røret. Dette ringrom over pakningen fylles deretter med en pakningsvæske for å holde et hydrostatisk trykk på opphull- eller toppsiden av pakningen som er omtrent det samme som, eller muligens noe større enn, trykket i den produserende formasjonen. Ved anvendelse av en slik væske, produserer formasjonsproduktene det samme, eller noe mindre, trykk på den andre siden eller nedhullssiden av pakningen som den tilsatte væske gjør på den motsatte siden av pakningen. Således minimaliserer fjerningen av eventuelt vesentlig differensialtrykk over pakningen enhver tendens til siving eller lekking av formasjonsproduktene rundt pakningen.
For at en brønnhul 1 væske skal være nyttig i disse og andre anvendelser må væsken ha tilstrekkelig spesifikk vekt til å utøve det nødvendige hydrostatiske trykk og dets spesifikke vekt bør fortrinnsvis kunne varieres for å utøve det ønskede omfang av hydrostatisk trykk for å balansere trykket som utøves av jordformasjonen. Det hydrostatiske trykket til væsken er basert på høyden av vaeskesøylen i brønnen og dens spesifikke vekt. Siden brønndypden og følgelig høyden på væskesøylen i brønnen er fiksert, bør bare den eneste gjenværende variable, nemlig væskens spesifikke vekt, kunne varieres til å oppfylle behovene for det hydrostatiske trykk som er nødvendig nede i borehullet.
Dette oppnås i dag ved hjelp av et av to midler. Ofte blir tette partikkelformige materialer slik som barytter eller kalsiumkarbonat suspendert i et baerervæske. En hovedulempe med denne metoden er migreringen av disse faste stoffene inn i reservoaret hvilket leder til en svekkelse av hydrokarbon-gjenvinningen. For å bøte på dette problemet har tette, faststoff-frie, saltoppløsninger med forskjellige sammen-setninger blitt foreslått.
Brønnhul1væsker bør være ikke-korroderende overfor jern-metallrør som de er i kontakt med i lengre tidsrom. Når først en produksjonsbrønn er etablert og rør, pakning og kompletteringsvæske har blitt anbragt, omfatter erstatning av enhver del av rørstrengen på grunn av korrosjon av kompletteringsvæsken, en større operasjon hvilket krever avstengning av brønnen og en kostbar og lang periode for fjerning og erstatning av rørstrengen. Dersom korrosjonen i tillegg er sterk og hurtig, er tap av kontroll av brønnen på grunn av rørbrudd en alvorlig mulighet.
Brønnhul1væsker kan være (1) vannbaserte, f.eks. salt-oppløsninger, (2) invert-emulsjoner eller (3) oljebaserte systemer.
Vannbaserte systemer anvendes ofte, spesielt klare salt-oppløsninger, men de er forbundet med den ulempe at de noen ganger er toksiske (og nødvendiggjør derfor spesielle håndteringsprosedyrer), korroderende (og krever bruken av brønnforinger og/eller korrosjonsinhibitorer), og kan rekrystallisere og vise uforenelighet med reservoarvæsker.
De er også utsatt for skummingsproblemer og er hygroskopiske. Absorpsjon av vann leder til tap av spesifikk vekt og ytterligere reguleringsproblemer. En ytterligere ulempe er deres tilbøyelighet til å angripe elastomere tetninger i brønnhullutstyret.
Invertemulsjonsvæsker kan vektbelastes med syreoppløselige materialer slik som kalsiumkarbonat og viser liten reaksjon med reservoarleirer. De overflateaktive midlene som benyttes for å utvikle invertemulsjonen kan imidlertid skade reservoarformasjoner gjennom fuktbarhetsendringer.
Skade på formasjonen er et særlig akutt problem i mange brønner. Dette kan forårsakes av faststoffinntrengning fra faste partikler i brønnhul1væsken, slik som barytter eller leire, eller væskeinntrengning av selve væsken. Dette kan gi opphav til dispergering og migrering av reservoarleirer, emulsjonsblokkering og utfelling av avsetninger.
Ren råolje er naturligvis det minst skadelige kompletteringsvæsken som kan anbringes over en oljeholdig formasjon. Dets anvendelse har imidlertid blitt alvorlig begrenset på grunn av vanskeligheten med å suspendere vektmidler deri og selv om dette har blitt overvunnet så kan disse gi opphav til de ovenfor omtalte problemer.
For å overvinne disse problemene er det nå tilveiebragt en ny borevæske for komplettering eller overhaling av en brønn samt en ny brønnhul1væske.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det således tilveiebragt en faststoff-fri, ikke-vandig borevæske for komplettering eller overhaling av en brønn, kjennetegnet ved at den omfatter en klorert eller bromert vegetabilsk olje, eter eller hydrokarbon oppløst i råolje, kerosin, en dieselolje eller en lavtoksisk boreolje, idet væsken har en spesifikk vekt i området 0,9 - 2,3.
Borevæsken har fortrinnsvis en spesifikk vekt i området 1,5-2,2.
Væsken har videre fortrinnsvis et Pensky Martens-flammepunkt på minst 66°C.
De relative mengdeforhold mellom halogenert materiale og oppløsningsmiddel kan velges til å gi en brønnhul1væske som har en ønsket spesifikk vekt.
Det halogenerte materialet er fortrinnsvis et bromert hydrokarbon, og egnede slike er bromerte aromatiske etere, difenyler, alifatiske hydrokarboner, benzen og alkylbenzener.
I tilfellet for alkylaromatiske forbindelser er det fore-trukket at bromsubstituentene kun er i den aromatiske kjernen og ikke i alkylsidekjeden. De foretrukne bromerte alkyl-benzenene er bromert etylbenzen og kumen.
Blandinger av isomerer og forbindelser med forskjellige grader av bromering resulterende fra bromeringsreaksjonene er egnet.
Nevnte borevæsker er generelt ikke-korroderende, termisk stabile og ikke-beskadigende overfor formasjoner.
Om ønsket kan imidlertid slike egenskaper modifiseres eller forbedres ved bruk av konvensjonelle additiver. Viskositeten kan f.eks. økes ved tilsetning av viskositetsregulerende midler slik som polyisobuten og polymerer og kopolymerer av akrylsyre og metakrylsyre og -estere. Termisk stabilitet kan forbedres ved tilsetning av antioksydasjonsmidler slik som sekundære aromatiske aminer og hindredede alkylfenoler.
Ytterligere egenskaper kan tilveiebringes for spesifikke formål, igjen ved bruk av konvensjonelle additiver. F.eks. krever fraktureringsvæsker anvendelse av geldannende midler slik som såper. I visse formasjoner kan det være nødvendig å benytte brodannende additiver og væsketapsadditiver slik som størrelsesregulert salt eller kalsiumkarbonat.
Væskene har lave stivnetemperaturer. I mange tilfeller er temperaturene ved brønnhodet ved jordoverflaten slik at mange væsker i den tidligere teknikk ville bli utsatt for frysing eller omkrystallisering i brønnoperasjoner med mindre spesielle foranstaltninger ble iverksatt. Siden fryse- eller omkrystalliseringstemperaturene for slike væsker godt kan være over frysetemperaturen for vann, og i noen tilfeller være så høy som 10 eller 15 °C, må omfattende forsiktighets-regler normalt benyttes for å hindre at disse væskene fryser. Disse omfatter omvarming av lagrings- og transportbeholdere for disse væskene og anvendelse av oppvarmingskapper rundt brønnledningene som benyttes for å føre væsken inn og ut av veggen. Slik spesiell håndtering innebærer betydelige operasjonsproblemer og -omkostninger.
Siden væskene er vesentlig ikke-vandige, er det intet problem med svellingen av leirholdige strukturer eller med avsetningsdannelse. I tilegg blir reservoarets kompatibilitet forbedret.
Oppfinnelsen illustreres under henvisning til følgende eksempler 1 - 7 og figurer 1 - 3 på de medfølgende tegningene. Figur 1 er en grafisk fremstilling som viser forholdet mellom den spesifikke vekt for en væske og konsentrasjonen av et densitetsøkende middel i et oppløsningsmiddel. Figurer 2 og 3 er figurer som viser hvordan permeabiliteten til en kjerne påvirkes av behandling ifølge foreliggende oppfinnelse.
I eksemplene 1-4 var testvæsken ifølge oppfinnelsen den som er identifisert ved betegnelsen NODO 1, som er navnet på en serie væsker med forskjellige spesifikke vekter fremstilt ved oppløsning av forskjellige mengder av en pentabrom-difenyleter, solgt under varebetegnelsen DE-71 av Great Lakes Chemical Corporation, i en lavtoksisk, boreolje, solgt av BP Chemicals Ltd. under varebetegnelsen BP 8313, i overens-stemmelse med det forhold som er vist grafisk på den med-følgende figur 1.
Mengdeforholdene kan velges slik at det oppnås blandinger med spesifikk vekt varierende fra mindre enn 1 til større enn 2.
Eksempel 1
Eksempel 1 illustrerer den lave korroderbarheten til NODO 1.
Testene ble utført ved 65-70°C i 165 timer på kuponger av 4140-stål og karbonstål i laboratorieglassutstyr ved bruk av 350 ml NODO 1 og 500 ml av en etablert kompletteringsvæske basert på ZnBr2/CaBr2~saltoppløsning. NODO 1 hadde en spesifikk vekt på 1,91 og saltoppløsningen en spesifikk vekt på 2,31.
Resultater som angitt i nedenstående tabell 1 ble oppnådd.
Resultatene ovenfor viser at det eksperimentelle komplet-ter ingsvæsken (NODO 1) ikke er så korroderende som det etablerte kompletteringsvæsken (ZnBr2/CaBr2) •
Eksempel 2
Eksempel 2 illustrerer det lave angrepsnivået på elastomerer fra NODO 1, som i dette eksemplet hadde en spesifikk vekt på 1,7.
Ytelsesevnen til to elastomerer eksponert for NODO 1 og to sammenligningsmedia ble undersøkt. Tabell 2 viser de innledende fysikalske egenskapene til de benyttede polymerene. NBR 689/4 var en konvensjonell nitrilgummi (eks. BP Chemicals Ltd) som hadde et høyt (41$) akrylonitrilinnhold med et høyt (100 pph) innhold av SRF-kjønrøk og var vulkanisert ved hjelp av et svovel-donor-herdesystem. Viton GF var en fluorkarbon-elastomer oppnådd fra James Walker and Co. Ltd., som var en peroksydherdet terpolymer av vinylidenfluorid, heksafluor-propylen og tetrafluoretylen. Begge elastomerer viste lignende strekkfasthetsdata, men var forskjellige med hensyn til deres elastisitetsmoduler og følgelige forlengelse. Nitrilgummien var behandlet slik at den hadde god resistens overfor olje, mens Viton GF hadde mer generell kjemisk resistens.
Sammenligningsmediene var en ZnBr2/CaBr2-saltoppløsning med spesifikk vekt på 1,7 og en ZnB^/CaB^-saltoppløsning med en spesifikk vekt på 2,3.
Endringen i fysikalske egenskaper til elastomerene ble målt etter eksponering overfor testvæskemedia i 28 dager ved 80°C og er rapportert som prosent egenskapsretensjonsdata i tabell 3.
Sammenligning av dataene for NODO 1 med ZnBr2/CaBr2~ saltoppløsningen med spesifikk vekt 1,7 viser at det i NODO 1 var en forbedring i retensjonen av mekaniske egenskaper hos nitrilgummien.
ZnBr2/CaBr2-saltoppløsningen med spesifikk vekt 1,7 var åpenbart mindre agressiv enn en lignende type av saltopp-løsning med spesifikk vekt 2,3. Betydelig stivning av nitrilgummien var tydelig i 1,7 saltoppløsningen, men denne elastomeren ble så sprø i 2,3-saltoppløsningen at den ble utsatt for brudd for tidlig til å tillate måling av elasti-sitetsmodulen. Forskjellen i oppførsel mellom disse salt-oppløsningene antas å skyldes det faktum at 1,7-saltoppløs-ningen hadde lavere spesifikk vekt enn 2,3-saltoppløsningen og således ville mengden av sinkbromid (antatt å være ansvarlig for skadelig virkning overfor nitrilgummi) i førstnevnte være mindre i den sistnevnte.
Eksempel 3
Eksempel 3 illustrerer den høye termiske stabiliteten til NODO 1. En prøve av NODO 1 ble holdt ved 176° C i 64 timer. Ingen endring i spesifikk vekt eller viskositet ble notert og dette indikerer at produktet var stabilt ved forhøyet temperatur.
Spesifikk vekt målt ved 25"C
Viskositet målt ved 20°C
Selve pentabromdifenyleteren er relativt ustabil og dekompo-nerer ved temperaturer mellom 220°C og 320°C.
Eksempel 4
Dette eksemplet illustrerer den ikke-skadelige effekten av NODO 1 på vannfølsomme strukturer og den skade som gjøres av en kompletteringssaltoppløsning. Begge væsker hadde spesifikk vekt på 1,8.
To prøveplugger ble tatt fra en sandstenkjerne inneholdende ca. 10 vekt-# svellende leirer, hovedsakelig kaolinitt (77-81% av leirefraksjonen), og smektittt (18-23$).
Bergartmatrisen var dårlig sementert og poresystemet var godt utviklet.
Totalt ble det fra petrologiske data forutsagt at bergartmaterialet kunne være mottagelig for betydelig formasjonsskade fra vandige væsker som et resultat av svelling og dispergering av smektitt og mobiliseringen av kaolinitt-partikler. Ettersom man sluttet seg til at bergartmaterialet var dårlig konsolidert, regnet man med at fullstendig matrise-disaggregering ville være et problem dersom bergartmaterialet kom i kontakt med uforenelige vannbaserte væsker. Således ble det valgte materialet ansett for å være særlig følsomt overfor formasjonsskade.
Testene for gjensidig påvirkning for kjerne-væske ble utført ved simulerte reservoarbetingelse, dvs. et begrensende trykk på 33,10 MPa, poretrykk på 18,90 MPa og en temperatur på 64°C. De oppbevarte pluggene ble spylt innledningsvis med kerosin for å fortrenge råoljen. Deres permeabiliteter overfor kerosin ble deretter fastslått ved stabile betingelser i fremoverrettede og reverserte strømningsretninger. Oljebasert kompletteringsvæske eller den konvensjonelle kompletteringssaltoppløsningen ble deretter injisert ved en strømningshastighet på 5 ml/min. og ved en trykkforskjell på 27,06 kPa cm-<1> for det vannbaserte kompletteringsvæsken (20 porevolumer), og ved 44,76 kPa cm-<1> for det oljebaserte kompletteringsvæsken (14 porevolumer). Kjernepermeabiliteten overfor kerosin ble målt på nytt etter behandlingene i fremoverrettede og reverserte strømningsretninger.
(i) Vannbasert kompletteringssaltoppiøsning
Den første pluggen hadde en innledende permeabilitet overfor kerosin på 160 md, ved en trykkforskjell over prøven på 7,33 kPa cm-<1>. Trykkforskjellen ble holdt lav gjennom hele testen for å unngå mekanisk skade på bergartmaterialet og/eller finstoffbevegelse, som et resultat av høye væskegjennom-sivningskrefter. Etter innføring av 20 porevolumer av den konvensjonelle, vannbaserte ZnBr2/CaBr2-kompletteringssalt-oppløsningen (tilsvarende væskefluks på 18,2 ml/cm<5> bergartflate) inn i prøven, så sank kjernens permeabilitet overfor kerosin til 57,8 md i reversert strøm, og 30,7 md i fremoverrettet strøm. Kerosin-strømningshastigheten ble holdt ved 9,2 ml/min. med en gjennomsnittlig trykkforskjell på 31,27 kPa cm-<*> over kjernen, etter injisering av testvæsken. Dette representerte en 72$ reduksjon i pluggens permeabilitet som et resultat av saltoppløsningsbehandlingen. Grunnen til avviket i målingene med strømningsretning er ikke umiddelbart klart; disse forskjeller ble ikke observert før injisering av testvæske. Ingen finstoffer ble eluert fra kjernen.
Det er sannsynlig at denne permeabilitetsskade resulterte fra svelling av leirer i pore-f6ring.
(ii) NODO 1
Den andre pluggen hadde en innledende gjennomsnittlig permeabilitet overfor kerosin på 35 md ved en trykkforskjell på 33,66 kPa cm-<1>. Dens permeabilitet øket gradvis med økende kerosingjennomføring. Denne tilbøyelighet skyldes fjerning av resterende råolje fra bergartmatrisen.
13,8 porevolumer av det NODO l-oljebaserte kompletteringsvæsken, dvs. en væskefluks på 15,4 ml/cm<2> bergartflate, ble injisert gjennom kjernen. Pluggens permeabilitet overfor kerosin ved stabile betingelser øket til ca. 46 md etter behandlingen. Som for behandlingen med den vannbaserte kompletteringssaltoppløsningen varierte pluggens permeabilitet noe etter behandlingen, avhengig av væskestrøm-retningen. I reversert strøm var permeabiliteten 46 md; i fremoverrettet strøm var den 42 md. Grunnen for dette avviket er i øyeblikket ikke klart. Ingen finstoffer ble detektert under forsøket.
Resultatene fra disse forsøk er vist grafisk på fig. 2 og 3 i de medfølgende tegningene, hvor fig. 2 viser hvordan permeabiliteten til kjernen påvirkes av strømmen av kompletterings-saltoppløsning og fig. 3 av strømmen av NODO 1.
Den vandige ZnBrg/CaB^-kompletteringssaltoppløsningen forårsaket en vesentlig nedgang i permeabiliteten til reservoarmaterialet overfor kerosin. I motsetning forårsaket NODO 1 ingen skade på kjernen og ga faktisk en liten forbedring i den permeabilitet overfor kerosin.
Eksempel 5
Brom (179,8 g, 58,0 ml, 4,5 ekvivalenter, 1,125 mol) ble tilsatt dråpevis i løpet av 1,5 timer til en omrørt suspen-sjon av etylbenzen (26,50 g, 0,25 mol), jernpulver (2,60 g) og karbontetraklorid (50 ml) ved 8-10°C under nitrogen. Etter at tilsetningen var fullført, ble blandingen omrørt ved 25-30°C i 1 time og deretter langsomt behandlet (under avkjøling og omrøring) med vandig natriummetabisulfitt (0,63 molar, 30 ml). Det organiske laget ble separert og vasket med ytterligere vandig metabisulfitt (2 x 30 ml), vandig natrium-karbonat (0,70 molar, 30 ml) og vann (2 x 50 ml). Det organiske ekstraktet ble deretter tørket (MgSO^ og fordampet hvilket ga det bromerte produkt som en mobil lysegul olje (89,3 g, 11%).
Produktene ble analysert med henblikk på spesifikk vekt, og brominnhold ved røntgenfluorescens og ved 60 MHz-^E kjerne-magnetisk resonans. Ved beregning av forholdet for alifatiske til aromatiske protoner via NMR-integrering kunne et mål for produktenes brominnhold oppnås. Disse verdiene var i godt samsvar med de analytiske tallene. Resultater er angitt i nedenstående tabell 5.
Eksempel 6
Den generelle metoden i eksempel 5 ble gjentatt ved omgivelsestemperatur (10-16°C) og ved bruk av mindre opp-løsningsmiddel (25 ml).
Resultatene er angitt i nedenstående tabell 5.
Eksempel 7
Den generelle metoden i eksempel 5 ble gjentatt ved bruk av et kumen-råmateriale. Detaljerte forsøksbetingelser og resultater er angitt i nedenstående tabell 5.
Et<y>lbenzen
I begge eksemplene 5 og 6 ble mobile væskeformige produkter av høy densitet oppnådd.
NMR-studier (^-H og <l>^C) indikerte tilstedeværelsen av to hovedisomerer i eksempel 6, nemlig
pluss tre ytterligere komponenter.
Gasskromatografi og massespektralanalyse indikerte følgende mønster for bromerte produkter.
Det var ingen tegn på sidekjedebromering.
Kumen
En mobil væske med høy densitet ble igjen oppnådd i eksempel 7. NMR-studier (^H og <1>^C) indikerte følgende sammensetning:
GC/MS viste følgende bromerte produkter.
Heller ikke her var det noen tegn på sidekjedebromering fra NMR eller GC/MS.
Produktene i eksemplene 5-7 er egnet for bruk som borehull-væsker, enten alene eller i fortynnet form for oppnåelse av en væske med en hvilken som helst ønsket densitet mellom den til selve fortynningsmidlet og det bromerte produktet, slik som resultatene i nedenstående tabell 6 viser.
JP5 er et luktfritt kerosin-oppløsningsmiddel, som typisk koker i området 190-255°C, spesifikk vekt 0,785 og Pensky Martens-flammepunkt 72°C.
Det bromerte kumenproduktet ble funnet å være en væske over et bredt temperaturområde (fra -20 til 40°C), både alene og i 10$ oppløsning. Selv om den bromerte etylbenzenen og dens 10$ oppløsning var fast ved -20°C, er dette en meget streng test og pumpbare væsker ble oppnådd over -10°C.

Claims (6)

1. Faststoff-fri, ikke-vandig borevæske for komplettering eller overhaling av en brønn, karakterisert ved at den omfatter klorert eller bromert vegetabilsk olje, eter eller hydrokarbon oppløst i råolje, kerosin, en dieselolje eller en lavtoksisk boreolje, idet væsken har en spesifikk vekt i området 0,9 - 2,3.
2. Væske ifølge krav 1, karakterisert ved at den har en spesifikk vekt i området 1,5 - 2,2.
3. Væske ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at den har et Pensky Martens-flammepunkt på minst 66°C.
4. Væske ifølge krav 1, karakterisert ved at den bromerte aromatiske eteren er en bromert difenyleter.
5 Væske ifølge krav 1, karakterisert ved at den bromerte organiske hydrokarbonet er en bromert benzen eller alkylbenzen.
6. Væske ifølge krav 5, karakterisert ved at den bromerte alkylbenzenen er bromert etylbenzen eller cumen.
NO872192A 1986-05-30 1987-05-26 Faststoff-fri, ikke-vandig borevaeske for komplettering eller overhaling av en broenn NO172546C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB868613222A GB8613222D0 (en) 1986-05-30 1986-05-30 Well-bore fluid
GB868625543A GB8625543D0 (en) 1986-10-24 1986-10-24 Well-bore fluid

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO872192D0 NO872192D0 (no) 1987-05-26
NO872192L NO872192L (no) 1987-12-01
NO172546B true NO172546B (no) 1993-04-26
NO172546C NO172546C (no) 1993-08-04

Family

ID=26290835

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO872192A NO172546C (no) 1986-05-30 1987-05-26 Faststoff-fri, ikke-vandig borevaeske for komplettering eller overhaling av en broenn

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4900456A (no)
EP (1) EP0247801B1 (no)
BR (1) BR8702788A (no)
CA (1) CA1274380A (no)
DE (1) DE3766007D1 (no)
DK (1) DK168825B1 (no)
ES (1) ES2018830B3 (no)
IE (1) IE60666B1 (no)
MX (1) MX169299B (no)
NO (1) NO172546C (no)
PT (1) PT84978B (no)

Families Citing this family (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8802732D0 (en) * 1988-02-06 1988-03-09 British Petroleum Co Plc Preparation of halogenated organic compounds
WO1994012589A1 (en) * 1991-07-27 1994-06-09 Oilfield Chemical Technology Limited Drilling fluid
US5207953A (en) * 1991-11-27 1993-05-04 Trisol Inc. Fire retarded solvents
WO1994006883A1 (en) * 1992-09-21 1994-03-31 Union Oil Company Of California Solids-free, essentially all-oil wellbore fluid
US5556832A (en) * 1992-09-21 1996-09-17 Union Oil Company Of California Solids-free, essentially all-oil wellbore fluid
CA2142625C (en) * 1994-02-14 2006-04-25 Donald A. Thorssen Oil and gas well operation fluid used for the solvation of waxes and asphaltenes, and method of use thereof
US5635457A (en) * 1995-04-17 1997-06-03 Union Oil Company Of California Non-toxic, inexpensive synthetic drilling fluid
US5958845A (en) * 1995-04-17 1999-09-28 Union Oil Company Of California Non-toxic, inexpensive synthetic drilling fluid
US5665170A (en) * 1995-11-01 1997-09-09 Albemarle Corporation Solvent system
US5690862A (en) * 1995-11-01 1997-11-25 Albemarle Corporation No flash point solvent system containing normal propyl bromide
US5679632A (en) * 1996-02-29 1997-10-21 Albemarle Corp Movie film cleaning solvent comprising n-propylbromide
US5669985A (en) * 1996-02-29 1997-09-23 Albemarle Corporation Movie film cleaning process
US5665173A (en) * 1996-02-29 1997-09-09 Albemarle Corporation Movie film cleaning process
US5707954A (en) * 1996-03-01 1998-01-13 Albemarle Corporation Stabilized brominated alkane solvent
US6806233B2 (en) * 1996-08-02 2004-10-19 M-I Llc Methods of using reversible phase oil based drilling fluid
US5827803A (en) * 1997-05-07 1998-10-27 Loree; Dwight N. Well treatment fluid
US5792277A (en) * 1997-07-23 1998-08-11 Albemarle Corporation N-propyl bromide based cleaning solvent and ionic residue removal process
US20030036484A1 (en) * 2001-08-14 2003-02-20 Jeff Kirsner Blends of esters with isomerized olefins and other hydrocarbons as base oils for invert emulsion oil muds
US7572755B2 (en) 2000-12-29 2009-08-11 Halliburton Energy Services, Inc. Drilling fluid comprising a vinyl neodecanoate polymer and method for enhanced suspension
US6887832B2 (en) 2000-12-29 2005-05-03 Halliburton Energy Service,S Inc. Method of formulating and using a drilling mud with fragile gels
BR0017398B1 (pt) 2000-12-29 2010-11-30 método para influenciar a reologia de um fluido de perfuração ou fluido de manutenção de poço, e, fluido de perfuração ou fluido de manutenção de poço.
AU2001226085B2 (en) * 2000-12-29 2007-11-01 Emery Oleochemicals Gmbh Thinners for invert emulsions
US7456135B2 (en) * 2000-12-29 2008-11-25 Halliburton Energy Services, Inc. Methods of drilling using flat rheology drilling fluids
US7271132B2 (en) 2001-10-31 2007-09-18 Halliburton Energy Services, Inc. Metallic soaps of modified fatty acids and rosin acids and methods of making and using same
US6620770B1 (en) 2001-10-31 2003-09-16 Halliburton Energy Services, Inc. Additive for oil-based drilling fluids
US7534746B2 (en) 2001-10-31 2009-05-19 Halliburton Energy Services, Inc. Metallic soaps of modified tall oil acids
US7008907B2 (en) 2001-10-31 2006-03-07 Halliburton Energy Services, Inc. Additive for oil-based drilling fluids
US7803743B2 (en) * 2005-06-06 2010-09-28 Baker Hughes Incorporated Invert emulsion carrier fluid and oil-wetting agent and method of using same
FR2893626B1 (fr) * 2005-11-18 2008-01-04 Inst Francais Du Petrole Fluide de puits comprenant une phase liquide fluoree
WO2016172120A1 (en) 2015-04-23 2016-10-27 Albemarle Corporation Preparation of mixtures of brominated benzenes predominant in dibromobenzenes and tribromobenzenes

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2217926A (en) * 1936-09-05 1940-10-15 Shell Dev Nonaqueous drilling fluid
US2297660A (en) * 1939-11-16 1942-09-29 Shell Dev Nonaqueous drilling fluid
US2805722A (en) * 1956-02-24 1957-09-10 Exxon Research Engineering Co Perforation wells
US2894584A (en) * 1956-12-24 1959-07-14 Jersey Prod Res Co Well completion
US2898294A (en) * 1956-12-24 1959-08-04 Jersey Prod Res Co Well completion fluids
US3168475A (en) * 1961-03-15 1965-02-02 Nat Lead Co Well-working fluids
US3494865A (en) * 1966-04-01 1970-02-10 Nat Lead Co Lignite products and compositions thereof

Also Published As

Publication number Publication date
NO172546C (no) 1993-08-04
DE3766007D1 (de) 1990-12-13
NO872192D0 (no) 1987-05-26
PT84978B (pt) 1989-07-31
ES2018830B3 (es) 1991-05-16
DK277287D0 (da) 1987-05-29
PT84978A (en) 1987-06-01
NO872192L (no) 1987-12-01
MX169299B (es) 1993-06-29
DK277287A (da) 1987-12-01
US4900456A (en) 1990-02-13
CA1274380A (en) 1990-09-25
IE871424L (en) 1987-11-30
EP0247801A3 (en) 1989-02-08
BR8702788A (pt) 1988-03-01
IE60666B1 (en) 1994-08-10
DK168825B1 (da) 1994-06-20
EP0247801B1 (en) 1990-11-07
EP0247801A2 (en) 1987-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO172546B (no) Faststoff-fri, ikke-vandig borevaeske for komplettering eller overhaling av en broenn
CA2630337C (en) Controlling the pressure within an annular volume of a wellbore
NO343900B1 (no) Oppløsning, fremgangsmåte for rensing av et borehull, og fremgangsmåte for fremstilling av et hydrokarbon fra en formasjon
NO344331B1 (no) Vannbasert bryterfluid, fremgangsmåte for rensing av et borehull, og fremgangsmåte for fremstilling av et hydrokarbon fra en formasjon
BRPI0708625A2 (pt) composições de desvio, tampões de controle de perda de fluido e seccionadores desses
NO20151313A1 (no) Inhibitive vannbaserte borevæsker og fremgangsmåte ved boring i formasjoner som inneholder sand og andre vannsensitive formasjoner.
US4120369A (en) Method for drilling a well through unconsolidated dolomite formations
US7392846B2 (en) Silicate-containing additives for well bore treatments and associated methods
CA2594208C (en) Silicate-containing additives for well bore treatments and associated methods
US3777818A (en) Oil recovery process
US2474330A (en) Aqueous base drilling fluid for heaving shale
AU2011205200B2 (en) Controlling the pressure within an annular volume of a wellbore
AU2011205214B2 (en) Controlling the pressure within an annular volume of a wellbore
US11697757B2 (en) Polymeric swellable scavengers for acidic gases
AU2011205212B8 (en) Controlling the pressure within an annular volume of a wellbore
Lallier et al. Protective deployment of subsea equipment
ENTERPRISE et al. EVOLUTION OF FORMATE BRINES AS DRILLING FLUIDS
AU2011205201A1 (en) Controlling the pressure within an annular volume of a wellbore
GB2255993A (en) Method for releasing a stuck pipe