NO167423B - Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal. - Google Patents

Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal. Download PDF

Info

Publication number
NO167423B
NO167423B NO892209A NO892209A NO167423B NO 167423 B NO167423 B NO 167423B NO 892209 A NO892209 A NO 892209A NO 892209 A NO892209 A NO 892209A NO 167423 B NO167423 B NO 167423B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
seismic
cable
data
cables
depth
Prior art date
Application number
NO892209A
Other languages
English (en)
Other versions
NO892209L (no
NO167423C (no
NO892209D0 (no
Inventor
Mundy Brink
Jan Gateman
Original Assignee
Geco As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Geco As filed Critical Geco As
Priority to NO892209A priority Critical patent/NO167423C/no
Publication of NO892209D0 publication Critical patent/NO892209D0/no
Priority to GB9011553A priority patent/GB2233455B/en
Priority to US07/528,213 priority patent/US5148406A/en
Priority to NL9001248A priority patent/NL194517C/nl
Publication of NO892209L publication Critical patent/NO892209L/no
Publication of NO167423B publication Critical patent/NO167423B/no
Publication of NO167423C publication Critical patent/NO167423C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/38Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting specially adapted for water-covered areas
    • G01V1/3808Seismic data acquisition, e.g. survey design
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/28Processing seismic data, e.g. for interpretation or for event detection
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V2210/00Details of seismic processing or analysis
    • G01V2210/20Trace signal pre-filtering to select, remove or transform specific events or signal components, i.e. trace-in/trace-out

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Oceanography (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)
  • Arrangements For Transmission Of Measured Signals (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype mål, hvor det benyttes minst to seismiske kabler som her taues på forskjellige vanndybder, og bare en akustisk kilde for de seismiske signaler.
Marine seismiske data blir vanligvis samlet inn med fartøy som tauer en eller flere akustiske kilder og en eller flere lyttekabler eller seismiske kabler. Kilder og kabler blir vanligvis tauet på en dybde som ligger 5-12 meter under havoverflaten. En benyttet akustisk kilde avgir med regelmes-sige intervaller i tid eller rom, f.eks. hvert tiende sekund eller hver 25 meter, en trykkbølge. De akustiske signaler blir så etter å ha gått igjennom jordskorpen og reflektert tilbake, registrert i den seismiske kabel. Denne kabel er vanligvis mellom 2 og 6 km lang og inneholder typisk mellom 120 og 480 hydrofoner eller hydrofongrupper. Slepingen av utstyret gjennom vannet og vannets egenbevegelse forårsaket av de meterologiske forhold fører til at det også registreres akustisk støy sammen med de seismiske signaler. Det er vel kjent at støy som skyldes vind og bølger spesielt er generenede når den seismiske kabel taues på grunt vann. Denne støyen er ofte en begrensende faktor for datakvaliteten og kan føre til at innsamlingen av seismiske data må avbrytes under ugunstige værforhold.
Det er videre vel kjent at absorpsjon i jordskorpen langs forplantningsveien til de akustiske signaler eller bølger fører til at særlig høye frekvenser blir svekket. Dette fører igjen til at refleksjoner fra grunne mål har en større andel høye frekvenskomponenter enn refleksjoner fra dype mål. Datainnsam-lingsteknikken optimeres derfor gjerne med hensyn på et av de mål som forekommer i de ulike undersøkelsesserier. Interessen kan f.eks. samle seg om undersøkelse av grunne strukturer eller om undersøkelse av dype strukturer. Dette forutsetter at innsamlingsteknikken tilpasses for det spesifikke mål som er valgt som gjenstand for undersøkelsen. Den vanndybde måleut-styret befinner seg på er en typisk parameter som tilpasses med tanke på målene. Dette skal omtales nærmere i det følgende. Når både grunne og dype mål ønskes undersøkt samtidig, vil innsamlingsparametrene gjøres til gjenstand for kompromisser.
Den seismiske kildes dybde og lyttekabelens dybde har i tillegg til den ovenfor nevnte svekking av det akustiske signal eller absorpsjonen langs signalets forplantningsvei, avgjørende innflytelse på det frekvensinnhold de registrerte data får. Ved kilden vil noe av den utstrålte energi bli reflektert ved overflaten og vil interferere med de øvrige utstrålte bølger. Dette vil igjen føre til at noen frekvenskomponenter blir forsterket og andre svekket, avhengig av gangtiden fra kilden opp til overflaten og tilbake igjen. Denne ekstra gangvei gjør at noen av frekvenskomponentene interfererer konstruktivt,
dvs. at de er i fase, mens andre interfererer destruktivt, dvs. at de befinner seg i motfase. Denne effekten fører til en sinuslignende modulasjon av frekvensspektre med null respons ved sinus n for en frekvens som er omvendt proporsjonal med tauedybden. En slik interferens vil også opptre ved lytte-kabelen. For å beholde de høye frekvenskomponenter fra grunne mål like under havbunnen er det derfor ønskelig å taue lydkilden og den seismiske kabel like under havoverflaten. For dypereliggende mål vil det ikke være mulig å oppnå slike høye frekvenser på grunn av den ovenfornevnte absorpsjon langs signalets forplantningsvei. Av den grunn taues utstyret i dette tilfelle på større dyp, noe som gir lavere frekvenser og bedre akustisk inntrengning. Samtidig vil støy forårsaket av værforholdene som ovenfor nevnt, være mindre på større dybde.
Når bare spesielt grunne geologiske lag like under havbunnen ønskes undersøkt samtidig med geologiske lag på mer vanlig undersøkte, større dyp, blir det benyttet to kilder og to seismiske kabler. En slik fremgangsmåte er beskrevet i norsk patentsøknad nr. 83 2981 (Newman) av 20. februar 1984. En ulempe med denne fremgangsmåten er at energi fra de to kilder kan forstyrre hverandres registreringer. Særlig vil den vanlig brukte, dypereliggende lydkilde kunne forårsake et økt støynivå ved registreringer av refleksjoner fra den svakere kilde på en kortere seismisk kabel som taues på grunt vann. Fremgangsmåter for å redusere eller eliminere slike problemer er f.eks. beskrevet i US-PS nr. 3 744 021 (Todd). Fordi den grunne, ekstra lydkilde er så svak, den kan f.eks. bestå av bare en eneste vannkanon, og den grunne, ekstra seismiske kabel så kort, vil det bare kunne oppnås en optimering for undersøkelse av meget grunne lag like. under havbunnen. Det er likeledes også vel kjent at en svak akustisk kilde og en kort seismisk kabel ikke egner seg til undersøkelse av dypere lag, f.eks. lag som befinner seg på dyp som svarer til mer enn 1 sekunds gangtid.
I forbindelse med innsamling av seismiske data med bruk av minst to seismiske kabler er det foreslått forskjellige registreringsteknikker som spesielt tar sikte på å unngå å måtte øke registreringskapasiteten ombord i slepefartøyet. En slik registreringsteknikk er f.eks. angitt i GB-PS 1510681 (Michon & Staron). Som nevnt er det også et problem at det fås en registrering av refleksjoner fra den svake kilden på den korte, gruntliggende seismiske kabel. Det er derfor også foreslått metoder for å fjerne disse registreringer, den såkalte "ghost"-effekt. I US-PS nr. 3 952 281 og US-PS nr. 3 979 713 (Parrack) foreslås det en fremgangsmåte hvor registreringene på den ene seismiske kabel forsinkes og trekkes fra registreringene på den andre for dermed å eliminere registreringen av "ghost"-signalene, dvs. de nedadgående bølger. Datakvaliteten ved en slik subtraksjon er spesielt følsom for eventuelle avvik i de seismiske kablers vertikale og horisontale posisjon. I tillegg så er det også lett å vise at signal/støyforholdet blir dårligere.
En annen fremgangsmåte for å fjerne "ghost"-signalene i henhold til den ovenfor gitte definisjon, er beskrevet i britisk patentsøknad nr. 2 081 446 (Ray & Moore). Den foreslår bruk av en seismisk kabel med en dybde etter ønske fra typisk 3 meter ved forenden til typisk 38 meter ved bakenden. To såkalte NMO-korreksjonsmetoder blir benyttet og antas etter summering å gi en overlegen datakvalitet. Ulempen ved denne fremgangsmåten er at den er svært følsom for den benyttede NMO-korreksjon som må være mer nøyaktig enn vanlig kjent teknikk og dernest at det genereres støy i summeringsprosessen før og etter refleksjons-amplitudene som søkes forsterket under summeringen. Ved fremgangsmåten som foreslås i henhold til denne søknaden benyttes det to lyttekabler. Ved kombinasjon av registreringene vil det kunne fåes et bedre signal og støyen blir svekket, da den er ukorrelert mellom de to seismiske kabler.
Ulempene med den kjente teknikk er at enten må datainnsam-lingsparameterne for grunne eller for dype mål optimeres eller det må gjøres et kompromiss som resulterer i en suboptimal datakvalitet. Ved fremgangsmåten i henhold til den foreliggende oppfinnelse benyttes det bare en eneste kilde, noe som er godt nok når det ønskes en samtidig optimering for to mål som begge befinner seg på forskjellig dybde like under havbunnen, f.eks. på dyp som svarer til mellom 1 og 4 sekunders gangtid. Ved fremgangsmåten i henhold til den foreliggende oppfinnelse forutsetter etterbehandlingen av dataene at det has tilgang på samtlige registreringer på begge de seismiske kabler, slik at en overlapping i registreringen som beskrevet i ovennevnte GB-PS nr. 1 510 681 ikke er ønskelig.
Hensikten med fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er å kunne optimere datainnsamlingen ved samtidig undersøkelse av flere geologiske mål, idet målene kan befinne seg både på små og store dyp. En ytterligere hensikt er å redusere virkningen av støy forårsaket av ugunstige værforhold og således øke produktiviteten ved den seismiske undersøkelse.
De ovennevnte hensikter oppnås ved at de seismiske data registrert av de forskjellige kabler blandes i et etterbehandlingstrinn, at de seismiske data forut for blandingen veies med en vekt som gjøres avhengig av den for de respektive kabler registrerte toveis gangtid slik at data fra den eller de kabler som befinner seg på minst vanndybde gis en vekt som avtar med gangtiden, mens data fra et motsvarende antall kabler på større dybde gis en vekt som øker med gangtiden. - Ytterligere trekk og fordeler fremgår av de vedføyde uselvstendige krav.
Fremgangsmåten skal beskrives mer detaljert i det følgende under henvisning til den ledsagende tegning. Fig. 1 viser modulasjonskurvene for to lyttekabler i henhold til dagens teknikk. Fig."2 viser hvordan to eller flere lyttekabler taues på forskjellig dyp ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen. Fig. 3 viser skjematisk etterbehandlingen av de seismiske data i henhold til den foreliggende oppfinnelse. Fig. 4 viser skjematisk registrering av seismiske data på to seismiske kabler. Fig. 5 viser skjematisk tidsserier av registrerte data for et overflatepunkt samt den forekommende støy. Fig. 1 viser skjematisk hva som kan oppnås ved kjent teknikk, idet 1 betegner modulasjonskurven for en seismisk kabel på 10 meters dyp og 2 modulasjonskurven for en seismisk kabel på 15 meters dyp. "ghost"-frekvensen er den frekvens hvor det has null respons og befinner seg på figuren ved 3, dvs. 7 5 Hz for kurve 1 og ved 4, dvs. 50 Hz for kurve 2. Av fig. 1 fremgår det videre hvordan den grunne seismiske kabel svekker de lave frekvenskomponenter 5 mer enn den dype kabel, som svekker de høye frekvenskomponenter 6 i større grad.
Ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen taues to eller flere lyttekabler på forskjellig dyp som vist på fig. 2. Den
grunne kabel 1 leverer data for grunne mål og den dype kabel 2 leverer data for dype mål. Kablenes dybde bestemmes på basis av velkjente egenskaper relatert til kablenes tauedybde og antydet skjematisk på fig. 1 og på basis av de frekvenser som ønskes fremhevet for hver av de forskjellige, definerte geologiske mål. Typisk dybde for den grunne kabel kan være mellom 5 og 10 meter og for den dype kabel mellom 10 og 20 meter.
Lyttekablene skal fortrinnsvis ha samme lengde og samme avstand til kilden. Det er imidlertid tenkelig at for visse formål kan det være ønskelig å flytte den dypeste kabel bakover eller også benytte en lengre kabel. Avstanden mellom hydrofongruppene er fortrinnsvis den samme for begge kabler for å lette etterbehandlingen av dataene. Kablenes horisontale posisjon bestemmes med kjente teknikker, f.eks. ved bruk av magnetiske kompasser eller akustiske transpondere som er montert på kablene. Hver av kablene taues på en fast dybde som overvåkes med dybdemålere og styres med et dybdekontrollsystem, såkalte "birds", som er velkjente i teknikken.
Ved fremgangsmåten i henhold til den foreliggende oppfinnelse skal det bare benyttes en akustisk kilde. Dette er mer enn tilstrekkelig da to eller flere geologiske mål vil befinne seg på dyp som ikke gjør det mulig å bruke en svak kilde for det øverste (grunneste) mål på grunn av resulterende inntrengnings-problemer og heller ikke gjør det nødvendig å tilpasse kildesignaturens frekvensinnhold, da det ikke kan forventes meget høyere frekvenser fra grunnere mål i forhold til det dypere mål, som det imidlertid kunne antas når det grunne mål befinner seg like under havbunnen slik det er forutsatt i norsk patentsøknad nr. 83 2981, på grunn av absorpsjon langs forplantningsveien gjennom,jordskorpen til det grunnere mål. Alt i alt gir dette en vesentlig forenkling i forhold til de kjente, ovenfor omtalte fremgangsmåter.
På fig. 3 er det vist hvordan dataene etter behandlingen blandes slik at data fra den grunne kabel bidrar med 100% ved en bestemt toveis gangtid 1, mens data fra den dypere kabel ved lengre gangtid bidrar med en forholdsvis økende vekt 2, og at ved en enda lengre toveis gangtid 3 bidrar bare data fra den dypere kabel. Gangtidene som er bestemmende for blandingen kan gjøres avhengig av gangtidene til bestemte geologiske strukturer og følge dem langs den seismiske profil. Blandingen kan foretas hvor som helst i etterbehandlingssekvensen etter at registreringene er blitt korrigert til et bestemt referanseplan, f.eks. havoverflaten. De mest naturlige tidspunkter for denne blandingen er ved starten av etterbehandlingen, dvs. rett etter den ovenfor nevnte korreksjon til referanseplan eller etter den såkalte CDP-stack, som er en fremgangsmåte som er velkjent for fagfolk innenfor området seismisk databehandling. Når det er avfyrt en lydkilde, foretas det samtidig målinger med begge lyttekabler. Disse er betegnet med henholdsvis 1 og 2 på fig. 4. Antall registreringer på hver seismisk kabel er naturligvis avhengig av det antall hydrofoner eller hydrofongrupper som er benyttet i hver seismisk kabel. Måleserier som skyldes samme skudd summeres sammen. Dette foretas slik at registreringen med en bestemt hydrofon eller hydrofongruppe 4 på den ene kabel blandes med den som har lik avstand til kilden på den andre kabel 5. På denne måte blandes alle registreringer som har samme avstand til den akustiske kilde. Blandingen foretas med vekter som er en funksjon av registreringstiden, som ovenfor angitt. Dataene 6 som frembringes på denne måte, kan nå betraktes som forbedrede feltregistreringer og gis som inndata til den påfølgende konvensjonelle databearbeiding. Det er vesentlig at bare registreringer med samme avstand mellom kilde og målepunkt blandes.
Alternativt kan blandingen foretas senere i bearbeidingssekven-sen etter en prosess som kalles stakking og som er velkjent for fagfolk innenområdet seismiske databehandling. Ved stakkingen blir datamengden redusert til bare en tidsserie pr. overflatepunkt og gangtiden korrigeres slik at den horisontale avstand mellom kilde og mottager kompenseres. Dermed vil dataene forut for blandingen kunne veies med en vekt som bare er avhengig av den toveis^ vertikale gangtid og relateres entydig til en bestemt geologisk struktur, som omtalt ovenfor. Ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen vil det has to tidsserier 1 og 2 pr. overflatepunkt, dvs. en fra hver seismisk kabel, som vist på fig. 5. Disse to blandes til en ny tidsrekke 4. Dette gjentas for alle overflatepunkter langs den seismiske profil. Blandingen foretas med vekter som er en funksjon av registreringstiden, som ovenfor beskrevet. På fig. 5 er det også vist hvordan datakvaliteten kan forbedres. Tidsserie 1 har flere høyfrekvenskomponenter og er særlig egnet til å kartlegge strukturer som befinner seg på en dybde som svarer til 1-2 sekunders gangtid. På større dybde viser denne registrering et dårligere signal/støyforhold. Tidsserien 2 har større innhold av lavfrekvenskomponenter og er særlig egnet til å undersøke strukturer som befinner seg på en dybde som svarer til typisk 3-4 sekunders gangtid. På grunne dyp vil denne registreringen vise få- detaljer. En blandet tidsrekke 4 vil som ovenfor omtalt ta vare på de beste registreringer i både tidsseriene 1 og 2.
I en videreutvikling av denne fremgangsmåten kan det benyttes mer enn to kabler på mer enn to dybder med en tilsvarende tilpasning av blandingsforholdet som funksjon av den toveis gangtid. Et spesielt eksempel på en slik videreutvikling has når en minikabel taues på meget grunt vann sammen med to konvensjonelle seismiske kabler på forskjellige dyp. En slik minikabel blir vanligvis benyttet ved tekniske undersøkelser av selve havbunnen eller området like under havbunnen og er omtalt f.eks. i noen av de ovenfor nevnte publikasjoner.
Ved bruk av to eller flere datakabler vil de genererte to eller flere datasett dessuten kunne benyttes til bølgefeltseparasjon, slik det er beskrevet i US-PS nr. 3 952 281. Ved en slik etter-behandling kan virkningen av kabeldybden helt fjernes med mulighet for å øke oppløsningen eller nøyaktigheten. En bølgeseparasjon av denne art vil i så fall bare anvendes i et tidsvindu som befinner seg helt i begynnelsen av registreringstiden, fordi nytten av å bedre oppløsningen med denne metode særlig er relevant for grunne mål, hvor det fortsatt has høye frekvenser på grunn av den kortere forplantningsvei og tilsvarende lav absorpsjon etc. For refleksjoner fra store dyp har det liten hensikt å forsterke de høye frekvenser, da de jo som nevnt ikke forekommer. Fremgangsmåten ved bølgefeltsepara-sjon ligger imidlertid utenfor rammen av den foreliggende søknad og er bare nevnt for å antyde de ytterligere muligheter som ligger i fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen.
Ved fremgangsmåten i henhold til GB-PS nr. 2 081 446 vil hydrofongrupper som taues grunt og befinner seg nærmest kilden kunne benyttes til grunne mål og hydrofongrupper som befinner seg lengre borte og taues på større dyp til dype mål. Denne spesielle anvendelse har imidlertid den ulempe i forhold til den foreliggende oppfinnelse at datamengden fra hvert reflek-sjonspunkt reduseres alt ettersom det velges nærliggende eller fjerntliggende hydrofongrupper for de forskjellige geologiske mål. Ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen arbeider man alltid med den maksimale datamengde, dvs. det benyttes like mange hydrofongrupper som det finnes på en seismisk kabel og som ellers ville ha blitt benyttet ved en konvensjonell datainnsamling. Summen av blandingen av registreringer på de to kabler er jo alltid 100%. Dette fører til at det fås en bedre demping av slumpmessig eller skuddgenerert støy.
En ytterligere fordel som oppnås ved bruk av fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er at refleksjoner fra dype lag bare
benyttes i den form de er registrert på den dype kabel. På den dype kabel er støynivået 5 som vist på fig. 5 vanligvis lavere under ugunstige værforhold enn på en grunnere kabel. Imidlertid has det en større økning i støynivået 6 på den grunne kabel
under slike forhold, men denne kabel bidrar først og fremst til registreringen av grunne refleksjoner som har større amplityder på grunn av at absorpsjonen er mindre og svekkingen av amplituden langs forplantningsveien også er lavere. Dette har som konsekvens at ved tiltagende ugunstige værforhold vil signal/støyforholdet for de til de respektive kabler tilordnede registreringsdybder befinne seg på akseptabelt nivå i lengre tidsrom enn ved bruk av kjent teknikk og dette fører igjen til at produktiviteten ved den seismiske undersøkelse øker.

Claims (6)

1. Fremgangsmåte ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype mål, hvor det benyttes minst to seismiske kabler som hver taues på forskjellige vanndybder, og bare én akustisk kilde for de seismiske signaler, karakterisert ved at de seismiske data registrert av de forskjellige seismiske kabler blandes i et etterbehandlingstrinn, at de seismiske data forut for blandingen veies med en vekt som gjøres avhengig av den for de respektive kabler registrerte toveis gangtid slik at data fra den eller de kabler som befinner seg på minst vanndybde gis en vekt som avtar med gangtiden, mens data fra et motsvarende antall kabler på større dybde gis en vekt som øker med gangtiden.
2. Fremgangsmåte i henhold til krav 1, karakterisert ved at den toveis gangtid relateres til og tilordnes en bestemt geologisk struktur.
3. Fremgangsmåte i henhold til krav 1 eller 2, karakterisert ved at de registrerte seismiske data forut for blandingen korrigeres til et referanseplan.
4. Fremgangsmåte i henhold til et av de foregående krav, karakterisert ved at blandingen foretas umiddelbart etter korreksjon til referanseplanet.
5. Fremgangsmåte i henhold til et av kravene 1-3, karakterisert ved at blandingen foretas umiddelbart etter en stakking som reduserer datamengden registrert av en kabel til bare en tidsserie for hvert overflatepunkt.
6. Fremgangsmåte i henhold til krav 5, karakterisert ved at de seismiske data fra en kabel forut for blandingen veies med en vekt bare er avhengig av den toveis, vertikale gangtid, slik at de blir entydig relatert til den bestemte geologiske struktur.
NO892209A 1989-05-31 1989-05-31 Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal. NO167423C (no)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO892209A NO167423C (no) 1989-05-31 1989-05-31 Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal.
GB9011553A GB2233455B (en) 1989-05-31 1990-05-23 A method of simultaneously collecting seismic data from shallow and deep targets
US07/528,213 US5148406A (en) 1989-05-31 1990-05-25 Method for simultaneous collection of seismic data from shallow and deep targets
NL9001248A NL194517C (nl) 1989-05-31 1990-05-31 Werkwijze voor gelijktijdige verzameling van seismische gegevens afkomstig van ondiepe en diepe doelen.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO892209A NO167423C (no) 1989-05-31 1989-05-31 Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO892209D0 NO892209D0 (no) 1989-05-31
NO892209L NO892209L (no) 1990-12-03
NO167423B true NO167423B (no) 1991-07-22
NO167423C NO167423C (no) 1991-10-30

Family

ID=19892087

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO892209A NO167423C (no) 1989-05-31 1989-05-31 Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5148406A (no)
GB (1) GB2233455B (no)
NL (1) NL194517C (no)
NO (1) NO167423C (no)

Families Citing this family (41)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5349527A (en) * 1991-12-20 1994-09-20 Schlumberger Technology Corporation Method of seismic time migration using a massively parallel computer
USH1490H (en) * 1992-09-28 1995-09-05 Exxon Production Research Company Marine geophysical prospecting system
US5537319A (en) * 1993-12-01 1996-07-16 Schlumberger Technology Corporation Method for load balancing seismic migration processing on a multiproccessor computer
GB2310040B (en) * 1994-12-08 1998-11-04 Geco As Method of and apparatus for marine seismic surveying
GB9424744D0 (en) * 1994-12-08 1995-02-08 Geco As Method of and apparatus for marine seismic surveying
US5873051A (en) * 1996-09-20 1999-02-16 Geoquest, A Division Of Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for processing at least two seismic data sets during a step to derive a third data set
US6671223B2 (en) * 1996-12-20 2003-12-30 Westerngeco, L.L.C. Control devices for controlling the position of a marine seismic streamer
GB9821277D0 (en) * 1998-10-01 1998-11-25 Geco As Seismic data acquisition equipment control system
US6493636B1 (en) * 1998-11-05 2002-12-10 Shell Oil Company Method of marine seismic exploration utilizing vertically and horizontally offset streamers
US6952666B1 (en) * 2000-07-20 2005-10-04 Microsoft Corporation Ranking parser for a natural language processing system
US7436884B2 (en) * 2002-03-26 2008-10-14 Lockheed Martin Corporation Method and system for wavelet packet transmission using a best base algorithm
AU2004319619B2 (en) * 2004-05-04 2009-10-01 Westerngeco Seismic Holdings Limited Enhancing the acquisition and processing of low frequencies for sub-salt imaging
US7800977B2 (en) * 2004-06-01 2010-09-21 Westerngeco L.L.C. Pre-stack combining of over/under seismic data
US7499373B2 (en) 2005-02-10 2009-03-03 Westerngeco L.L.C. Apparatus and methods for seismic streamer positioning
US7518951B2 (en) * 2005-03-22 2009-04-14 Westerngeco L.L.C. Systems and methods for seismic streamer positioning
US7450467B2 (en) * 2005-04-08 2008-11-11 Westerngeco L.L.C. Apparatus and methods for seismic streamer positioning
GB2446825B (en) * 2007-02-24 2009-08-05 Westerngeco Seismic Holdings Method for seismic surveying using data collected at different depths
US8908474B2 (en) * 2007-05-09 2014-12-09 Exxonmobil Upstream Research Company Inversion of 4D seismic data
US8116166B2 (en) * 2007-09-10 2012-02-14 Westerngeco L.L.C. 3D deghosting of multicomponent or over / under streamer recordings using cross-line wavenumber spectra of hydrophone data
US8522915B2 (en) * 2007-12-19 2013-09-03 Westerngeco L.L.C. Method and system for selecting parameters of a seismic source array
US7835224B2 (en) * 2008-03-31 2010-11-16 Westerngeco L.L.C. Reconstructing low frequency data recordings using a spread of shallow and deep streamers
AU2009333603B2 (en) 2008-12-17 2014-07-24 Exxonmobil Upstream Research Company System and method for reconstruction of time-lapse data
AU2009333601B2 (en) 2008-12-17 2014-08-21 Exxonmobil Upstream Research Company Method for imaging of targeted reflectors
EP2376945A4 (en) 2008-12-17 2017-02-22 Exxonmobil Upstream Research Company System and method for performing time-lapse monitor surveying using sparse monitor data
WO2010082126A2 (en) 2009-01-16 2010-07-22 Geco Technology B.V. Processing seismic data
US8050139B2 (en) * 2009-03-27 2011-11-01 Westerngeco L.L.C. System and method for towing acoustic source arrays
US8332154B2 (en) 2009-06-02 2012-12-11 Exxonmobil Upstream Research Company Estimating reservoir properties from 4D seismic data
US20130051176A1 (en) * 2009-12-31 2013-02-28 Westerngeco L.L.C. Seismic acquisition using solid streamers
US8792297B2 (en) 2010-07-02 2014-07-29 Pgs Geophysical As Methods for gathering marine geophysical data
US9134442B2 (en) * 2010-12-16 2015-09-15 Bp Corporation North America Inc. Seismic acquisition using narrowband seismic sources
US9671511B2 (en) 2012-08-31 2017-06-06 Cgg Services Sas Horizontal streamer broadband marine seismic acquisition configuration and processing
US9594180B2 (en) 2012-11-01 2017-03-14 CGG MARINE (NORWAY) As Removing ghost reflections from marine seismic data
US10436923B2 (en) * 2013-06-11 2019-10-08 Cgg Services Sas Method and apparatus for receiver-side deghosting of seismic data
US9739902B2 (en) * 2013-06-27 2017-08-22 Chevron U.S.A. Inc. System and method for remaining resource mapping
CA2971099C (en) 2014-12-18 2023-03-28 Conocophillips Company Methods for simultaneous source separation
US10267939B2 (en) 2015-09-28 2019-04-23 Conocophillips Company 3D seismic acquisition
AU2017354166B2 (en) 2016-11-02 2023-01-12 Shearwater Geoservices Software Inc. Use nuos technology to acquire optimized 2D data
US10809402B2 (en) 2017-05-16 2020-10-20 Conocophillips Company Non-uniform optimal survey design principles
BR112020025667A2 (pt) * 2018-06-20 2021-03-23 Pgs Geophysical As aquisição de longo deslocamento
WO2020069143A1 (en) 2018-09-30 2020-04-02 Conocophillips Company Machine learning based signal recovery
CN115826056B (zh) * 2023-02-20 2023-06-16 山东科技大学 深拖式高分辨率多道地震拖缆水听器阵列高精度定位方法

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB777647A (en) * 1955-05-18 1957-06-26 Texas Instruments Inc Method and apparatus for cancelling reverberations in water layers
FR1458272A (fr) * 1965-07-26 1966-03-04 Compteurs Comp D Perfectionnements aux procédés de prospection géophysique sous-marine
FR1527709A (fr) * 1966-06-14 1968-06-07 Inst Francais Du Petrole Nouvelle méthode de prospection sismique dans l'eau
US3441902A (en) * 1968-04-01 1969-04-29 Western Geophysical Co Extendable intersection hydrophone arrays
US3436722A (en) * 1968-04-01 1969-04-01 Western Geophysical Co Extendable intrasection hydrophone arrays
US3613071A (en) * 1969-12-24 1971-10-12 Petty Geophysical Eng Co Simultaneous dual seismic spread configuration for determining data processing of extensive seismic data
US3952281A (en) * 1972-11-24 1976-04-20 Texaco Inc. Method of marine reflection-type seismic exploration
FR2269724B1 (no) * 1974-04-30 1976-10-15 Geophysique Cie Gle
GB1506189A (en) * 1974-07-18 1978-04-05 Texaco Development Corp Simultaneous marine seismic surveying at different depths of investigation
US4319347A (en) * 1976-03-08 1982-03-09 Western Geophysical Co. Of America Seismic method and system of improved resolution and discrimination
US4101866A (en) * 1976-08-18 1978-07-18 Mobil Oil Corporation Marine detector spread having arrays of different lengths
SU940095A1 (ru) * 1980-12-15 1982-06-30 Всесоюзное морское научно-производственное геолого-геофизическое объединение по разведке нефти и газа "Союзморгео" Способ вибросейсмической разведки
DE3378233D1 (en) * 1982-08-18 1988-11-17 Horizon Exploration Ltd Underwater seismic testing
US4937793A (en) * 1989-05-30 1990-06-26 Halliburton Geophysical Services, Inc. Processing method for marine seismic surveying utilizing dual streamers

Also Published As

Publication number Publication date
GB2233455A (en) 1991-01-09
NO892209L (no) 1990-12-03
NO167423C (no) 1991-10-30
NO892209D0 (no) 1989-05-31
US5148406A (en) 1992-09-15
NL194517C (nl) 2002-06-04
NL194517B (nl) 2002-02-01
GB9011553D0 (en) 1990-07-11
NL9001248A (nl) 1990-12-17
GB2233455B (en) 1993-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO167423B (no) Fremgangsmaate ved samtidig innsamling av seismiske data for grunne og dype maal.
AU2016200908B2 (en) Method for acquiring and processing marine seismic data to extract and constructively use the up-going and down-going wave-fields emitted by the source(s)
US6529445B1 (en) Method of reducing effects of a rough sea surface on seismic data
US6681887B1 (en) Method for the determination of local wave heights and acoustic sensor in marine seismic signals
US4693336A (en) Underwater seismic testing
EP2259091B1 (en) Method for acquiring and processing marine seismic data to extract and constructively use the up-going and down-going wave-fields emitted by the source(s)
EP2416179A2 (en) Wavefield deghosting of seismic data recorded using multiple seismic sources at different water depths
NO178987B (no) Fremgangsmåte ved seismiske undersökelser
US7830748B2 (en) Method for acoustic imaging of the earth's subsurface using a fixed position sensor array and beam steering
NO335663B1 (no) Fremgangsmåte for å redusere støy i marine seismiske registreringer
NO340483B1 (no) Fremgangsmåte for prosessering og sammenligning av minst to sett seismikkdata
MX2014011313A (es) Construccion y aplicacion de grupo angulares a partir de formacion tridimensional de imagenes de multiples campos ondulatorios.
US20080144435A1 (en) Deep low frequency towed-array marine survey
CN113777653B (zh) 一种合成孔径式浅层地震剖面勘探方法和系统
WO2015145260A2 (en) Method and apparatus for directional designature
NO339068B1 (no) Prosessering av seismiske data som er representative for akselerasjonsbølgefeltet
RU2767397C1 (ru) Гидроакустический комплекс для обнаружения движущегося подводного источника звука и измерения его координат в пассивном режиме
Nasralla Distributed Acoustic Sensing (DAS) As a New Tool For Subsurface Imaging
NO20140741A1 (no) Inversjonsteknikker ved bruk av streamere på ulike dybder
Ross et al. Comparison of AVO using ocean bottom seismic and marine streamer
MXPA06003921A (es) Metodo y aparato para una combinacion adaptable hacia arriba/hacia debajo de datos sismicos

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired