NO157932B - Analogifremgangsmaate ved femstilling av terapeutisk aktive tropyl- og pseudotropyl-alkylbenzoater. - Google Patents

Analogifremgangsmaate ved femstilling av terapeutisk aktive tropyl- og pseudotropyl-alkylbenzoater. Download PDF

Info

Publication number
NO157932B
NO157932B NO824174A NO824174A NO157932B NO 157932 B NO157932 B NO 157932B NO 824174 A NO824174 A NO 824174A NO 824174 A NO824174 A NO 824174A NO 157932 B NO157932 B NO 157932B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
tropyl
acid
pseudotropyl
therapeutically active
methyl
Prior art date
Application number
NO824174A
Other languages
English (en)
Other versions
NO157932C (no
NO824174L (no
Inventor
John Richard Fozard
Maurice Ward Gittos
Original Assignee
Merrell Toraude & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Merrell Toraude & Co filed Critical Merrell Toraude & Co
Priority to NO824174A priority Critical patent/NO157932C/no
Publication of NO824174L publication Critical patent/NO824174L/no
Publication of NO157932B publication Critical patent/NO157932B/no
Publication of NO157932C publication Critical patent/NO157932C/no

Links

Landscapes

  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår fremstilling av visse tropyl- og pseudotropyl-alkylbenzoater som anvendes til behandling av migrene.
Akutte angrep av migrene behandles vanligvis med en perifer vasokonstriktor slik som ergotamin, som kan administreres med kaffein, og dihydroergotamin; et antipyretisk analgesisk middel slik som acetylsalicylsyre eller p-acetyl-aminofenol; og/eller et antiemetisk middel slik som cyclizin, metoclopramid og thiethylperazin. Det er også blitt rapportert (J. B. Hughes; Med. J. Aust. 2, nr. 17, 580, 1977) at den umiddelbare lindring av akutt migreneangrep kan oppnåes ved langsom intravenøs injeksjon av metoclopramid (10 mg).
Det er antatt at 5-hydroxytryptamin (5-HT) er den natur-lige forekommende substans som mest sannsynlig spiller en rolle i patofysiologien for migrene. Økede mengder av 5-HT og dets metabolitt 5-hydroxyindol-eddiksyre skilles ut i urinen under de fleste angrep. Ennvidere faller plasma- og blodplate 5-HT-konsentrasjonene hurtig ved starten av et angrep og forblir lave mens hodepinen vedvarer. Ennvidere er angrep av migrene klart blitt forbundet med perioder med trombocytopaenia i visse pasienter. Det er blitt foreslått at forbindelser som blokkerer aktiviteten av 5-HT, vil være anvendbare ved behandling av migrene (J. R. Fozard, International Headache Congress 1980) som rapportert i Advances in Neurology, vol. 33, Raven Press, New York 1982).
De kjente migrene-profylaktiske legemidler methysergid, propranolol, amitriptylin og klorpromazin har vidt forskjellige farmakologiske aktiviteter, men er alle 5-HT D-reseptor-antagonister ved de doser som anvendes klinisk for behandling av migrene. Metoclopramid er en kraftig 5-HT M-reseptorantagonist, og det er blitt foreslått (J. R. Fozard supra) at blokkaden av M-reseptoren tilstede på tilførende sanseneuroner gir symptomatisk lindring ved et akutt migreneanfall.
Styrken som 5-HT M-reseptorantagonist av (-)-kokain og enkelte beslektede forbindelser, innbefattende benzoylpseudotropin (dvs. pseudotropylbenzoat) og benzoyltropin (dvs. tropylbenzoat) er blitt rapportert (J. R. Fozard et al., Eur. J. Pharmacol., 59 (1979), 195-210), men med unntak av nor(-)-kokain og benzoyltropin er ingen så kraftige som metoclopramid. pA2~verdiene angitt for nor(-)-kokain, benzoyltropin og benzoylpseudotropin er 7,7, 7,2 og 7,0, mens pA2 5-HT-verdien bestemt for metoclopramid ved samme prosedyre er 7,2 (J. R. Fozard et al., Eur. J. Pharmacol., 49 (1978), 109-112).
Det er angitt i norsk patentsøknad 822561 at substitusjon av tropylbenzoat med alkyl, alkoxy eller halogen i 3,4-
og 5- eller 3,4- og 5-stillingene i benzenringen overraskende øker dets styrke som en 5-HT M-reseptorantagonist. Tester ut-ført med tropyl-4-klorbenzoat (PA2 7,0), tropyl-4-methyl-benzoat (pA2 7,8), tropyl-3,4-diklorbenzoat (pA2 7,8) og tropyl-3,4-dimethoxybenzoat (pA2 7,2) indikerte at tilsvarende substitusjoner i benzenringen ikke ville gi den samme økning i styrke. Ennvidere indikerte tester utført med pseudotropyl-3,5-dimethoxybenzoat (pA2 6,6), og pseudotropyl-3,4,5-trimethoxybenzoat (pA2 5,7) at tilsvarende substitusjoner i benzenringen av pseudotropylbenzoat i realiteten vil redusere dets styrke som en 5-HT M-reseptorantagonist. Imidlertid er det nå ganske overraskende funnet at substitusjon med methyl
i 2-stillingen eller i 3,4-stillingen i benzenringen i tropylbenzoat og pseudotropylbenzoat og i 3- og 5-, eller 3,4-stillingene i benzenringen i pseudotropylbenzoat be-tydelig øket dets styrke som en 5-HT M-reseptorantagonist.
Oppfinnelsen angår således en analogifremgangsmåte
for fremstilling av terapeutisk aktive tropyl- eller pseudotropylbenzoatderivater av generell formel I
hvori
Ar' betegner
1*2 betegner hydrogen eller methyl i 4- eller 5-stilling av fenylringen, og en av og R^ betegner hydrogen, og den andre av R^ og R^ betegner methyl, forutsatt at for tropylderi-vatene er R^ methyl og R4 er hydrogen;
eller et farmasøytisk akseptabelt salt derav.
Når den bicycliske ring i en forbindelse av formel I er i endo-konfigurasjon, er forbindelsen et tropylbenzoat, og når den er i exo-konfigurasjon, er forbindelsen et pseudotropylbenzoat. For tiden foretrekkes tropylbenzoater i forhold til pseudotropylbenzoater.
I generell formel I kan Ar betegne fenyl substituert
som vist i etterfølgende tabell I:
Eksempler på forbindelser fremstilt ifølge oppfinnelsen, er:
tropyl-2-methylbenzoat,
tropyl-2,4-dimethylbenzoat,
tropyl-2,5-dimethylbenzoat,
tropyl-3,4-dimethylbenzoat,
pseudotropyl-2,4-dimethylbenzoat,
pseudotropyl-2,5-dimethylbenzoat,
pseudotropyl-3,4-dimethylbenzoat, og
pseudotropy1-3,5-dimethylbenzoat.
Forbindelsene av formel I blokkerer M-reseptorene for 5-hydroxytryptamin (5-HT) på tilførende sanseneuroner, hvor visse av disse virker ved overføring av smerte. Som ovenfor forklart, er blokkeringen av slike M-reseptorer antatt å være en mekan-isme ved hvilken symptomene på migrene kan lindres. Følgelig er forbindelsene av formel I nyttige ved behandling av migrene når de administreres i mengder tilstrekkelige til effektivt å blokkere angitte M-reseptorer.
Aktiviteten av forbindelsene overfor 5-HT kan fastslåes ved bestemmelse av deres pA2~verdier i isolert kaninhjerte som beskrevet av Fozard et al., Europ. J. Pharmacol. 5_9,
195-210 (1979). I den beskrevne metode bestemmes den molare konsentrasjon av antagonist som reduserer effekten av to ganger ED5Q av 5-HT til ED5Q i fravær av antagonist. <p>A2~ verdien er den negative logaritme av angitte molare konsentra-sjoner. Jo høyere pA2~verdien er, jo kraftigere er forbindelsen.
pA2~verdier for enkelte representative forbindelser av formel I samt enkelte kjente, beslektede forbindelser, er angitt i etterfølgende tabell II og III med tropyl-4-methylbenzoat og tropylbenzoat som standardforbindelser.
Det fremgår bl.a. fra tabell II og III at forbindelsene av formel I utviser i denne test en styrke som 5-HT M-reseptorantagonister minst én størrelsesorden høyere enn for den av tropylbenzoat eller pseudotropylbenzoat.
Aktiviteten av forbindelsene overfor 5-HT kan bestemmes in vivo ved måling av effekten av forbindelsen på Von Bezold-Jarisch-refleksen fremkalt av 5-HT injisert intravenøst i rotter (se Paintal A.S., Physiol. Rev. 53, 159-227, 1973).
Den forbigående hjerteaktivitetsnedsettelse oppstår fra en øket bortledende vagusaktivitet som oppstår ved stimulering med 5-HT av sansetilførende fibre i og rundt hjertet.
Forbindelsene av formel I er antatt å være meget selek-tive i deres virkning overfor 5-HT M-reseptor. Deres styrke overfor andre 5-HT-reseptorer og andre spasmogener, i sær-deleshet oxytocin, acetylcholin, histamin og calcium, synes å være minst to størrelsesordener lavere enn overfor 5-HT M-reseptorer.
Følgelig skulle anvendelse av disse ved behandling av migrene være uten noen bivirkninger.
Analogifremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er kjenne-tegnet ved at tropin eller pseudotropin omsettes med det tilsvarende syrehalogenid av generell formel IV
hvori Ar' er som ovenfor definert og X betegner halogen.
Ved fremstilling av tropylbenzoatderivatene vil reaksjonen vanligvis bli utført i fravær av et løsningsmiddel og under oppvarming/ f.eks. til en temperatur i området 140 til 160°C, av syrehalogenidet med et hydrohalogenidsalt av tropin under omrøring. Hydrogenhalogenid utvikles, og blandingen blir først væskeformig, men blir deretter fast. Oppvarmingen fort-settes i 15 minutter etter stivningen, og blandingen avkjøles deretter og tilsettes til vann. Produktet er hydrohalogenidet av forbindelsen av formel I, og den frie base kan erholdes ved tilsetning av vandig base slik som natrium- eller kaliumcarbonat, som ikke hydrolyserer esteren, for å gjøre den vandige produktløsning alkalisk, hvorpå den frie base deretter ekstraheres med et egnet organisk løsningsmiddel slik som f.eks. diethylether, ethylacetat og methylenklorid. Den organiske løsning fordampes deretter, og residuet omkrystalliseres fra f.eks. methanol.
Ved fremstilling av pseudotropylbenzoatderivater vil reaksjonen vanligvis bli utført ved omrøring av syrehalogenidet og pseudotropin i et aprotisk løsningsmiddel, fortrinnsvis methylenklorid eller acetonitril, ved omgivende temperatur. Løsningsmidlet fordampes fra, vanligvis under redusert trykk, og etter 2 til 16 timer tilsettes vann til residuet, etterfulgt av vandig base slik som natrium- eller kaliumcarbonat, som ikke hydrolyserer esteren, for å gjøre den vandige produktløsning alkalisk. Deretter ekstraheres den ønskede frie base med et egnet organisk løsningsmiddel slik som f.eks. diethylether, ethylacetat og methylenklorid. Den organiske løsning vaskes deretter med vann for å fjerne overskudd av pseudotropin og tørkes deretter. Det organiske løsningsmiddel fordampes fra, og den frie base omkrystalliseres fra. f.eks. vandig methanol. Alternativt kan den urene frie base omdannes til et syreaddisjonssalt, fortrinnsvis hydroklorid, ved tilsetning av en etherisk løsning av syren. Syresaltet omkrystalliseres fra f.eks. ethanol eller isopropanol.
Som tidligere angitt, kan forbindelsene av formel I anvendes i form av deres farmasøytisk akseptable syreaddisjonssalter.
De farmasøytisk akseptable syreaddisjonssalter kan være ikke-toksiske addisjonssalter med egnede syrer slik som dem med uorganiske syrer, f.eks. saltsyre, hydrobromsyre, salpetersyre, svovelsyre eller fosforsyrer, eller med organiske syrer slik som organiske carboxylsyrer, f.eks. glycolsyre, maleinsyre, hydroxymaleinsyre, eplesyre, vinsyre, sitronsyre, salicylsyre, o-acetyloxybenzosyre, nikotinsyre eller isonikotinsyre, eller organiske sulfonsyrer, f.eks. methansulfonsyre, ethansulfon-syre, 2-hydroxyethansulfonsyre, toluen-p-sulfonsyre eller nafthalen-2-sulfonsyrer.
Bortsett fra farmasøytisk akseptable syreaddisjonssalter kan andre syreaddisjonssalter, f.eks. de med picrinsyre eller oxalsyre, anvendes som mellomprodukter ved rensing av forbindelsene, eller for fremstilling av andre, f.eks. farmasøytisk akseptable syreaddisjonssalter, eller er anvendbare for identi-fisering eller karakterisering av basene.
Et syreaddisjonssalt kan omdannes til den frie forbindelse etter kjente metoder, f.eks. ved behandling med en base slik som med et metallhydroxyd eller -alkoxyd, f.eks. et alkali- eller jordalkalimetallhydroxyd, f.eks. lithiumhydroxyd, natriumhydroxyd, kaliumhydroxyd eller calciumhydroxyd; med et metallcarbonat slik som et alkalimetall- eller jordalkalimetall-carbonat eller hydrogencarbonat, f.eks. natrium-, kalium-eller calciumcarbonat eller hydrogencarbonat; med trialkyl-amin; eller med en anionbytteharpiks.
Et syreaddisjonssalt kan også omdannes til et annet syre-addis jonssalt etter kjente metoder; eksempelvis kan et salt med en uorganisk syre behandles med et metallsalt, f.eks. natrium-, barium- eller sølvsalt, eller en syre i et egnet fortynnings-middel hvori et resulterende uorganisk salt er uløselig, og som således kan fjernes fra reaksjonsmediet. Syreaddisjons-saltet kan også omdannes til et annet syreaddisjonssalt ved behandling med et anionbyttemateriale.
Oppfinnelsen illustreres i de etterfølgende eksempler.
Eksempel 1
Tropyl-3,4-dimethylbenzoat (dvs. 3,4-dimethylbenzosyre endo-8-methyl-8-azabicyclo[3,2,1]oct-3-yl-ester
( formel I, endo, Ar = 3, 4- dimethylfenyl)
En omrørt blanding av 1,76 g tropin-hydroklorid og
1,65 g 3,4-dimethylbenzoylklorid ble oppvarmet til 130-140°C i 30 minutter, under hvilket tidsrom blandingen gikk over i væskefase, hydrogenkloridgass ble utviklet, og blandingen stivnet igjen. En løsning av det avkjølte faste materiale i vann ble gjort basisk med en løsning av kaliumcarbonat, og basen ble ekstrahert med ethylacetat. Ethylacetatløsningen ble vasket flere ganger med vann, tørket over magnesiumsulfat og fordampet under dannelse av den frie base, som ble omdannet til hydrokloridet ved tilsetning av etherisk hydrogenklorid. Om-krystallisering av det utfelte faste materiale fra ethanol ga krystaller av tropyl-3,4-dimethylbenzoat-hydroklorid,
smp. 270-271°C.
De følgende forbindelser ble fremstilt ved samme metode: tropyl-2,4-dimethylbenzoat-hydroklorid, smp. 256°C, tropyl-2,5-dimethylbenzoat-hydroklorid, smp. 269,5-270°C.
Eksempel 2
Pseudotropyl-3,5-dimethylbenzoat
(dvs. 3,5-dimethylbenzosyre exo-8-methyl-8-azabicyclo[3,2, 1]oct-3- yl- ester) ( formel I, exo, Ar - 3, 5- dimethylfenyl)
1,41 g pseudotropin og 1,65 g 3,5-ldimethylbenzoylklorid i 50 ml methylenklorid ble omrørt ved omgivende temperatur i 3 timer. Løsningsmidlet ble fordampet fra under redusert trykk, og residuet ble behandlet med 50 ml vann, og 5 ml mettet vandig kaliumcarbonatløsning ble tilsatt. Den frigitte olje ble ekstrahert i diethylether, etherløsningen ble vasket flere ganger med vann og ble deretter tørket over vannfritt magnesiumsulfat.
Destillasjon av den tørrede etheriske løsning ga et residuum som ble behandlet med vannfri diethylether og etherisk hydrogenklorid. Krystallisering av bunnfallet fra ethanol ga pseudotropyl-3,5-dimethylbenzoat-hydroklorid,
smp. 245°C.

Claims (1)

  1. Analogifremgangsmåte for fremstilling av terapeutisk aktive tropyl- eller pseudotropylbenzoatderivater av generell formel I 1*2 betegner hydrogen eller methyl i 4- eller 5-stilling av fenylringen, og en av R^ og R^ betegner hydrogen, og den andre
    av R^ og R^ betegner methyl, forutsatt at for tropylderi-vatene er R^ methyl og R^ er hydrogen;
    eller et farmasøytisk akseptabelt salt derav, karakterisert ved at tropin eller pseudotropin omsettes med det tilsvarende syrehalogenid av generell formel IV
    hvori Ar' er som ovenfor definert og X betegner halogen.
NO824174A 1982-12-10 1982-12-10 Analogifremgangsmaate ved fremstilling av terapeutisk aktive tropyl-og pseudotropyl-alkylbenzoater. NO157932C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO824174A NO157932C (no) 1982-12-10 1982-12-10 Analogifremgangsmaate ved fremstilling av terapeutisk aktive tropyl-og pseudotropyl-alkylbenzoater.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO824174A NO157932C (no) 1982-12-10 1982-12-10 Analogifremgangsmaate ved fremstilling av terapeutisk aktive tropyl-og pseudotropyl-alkylbenzoater.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO824174L NO824174L (no) 1984-06-12
NO157932B true NO157932B (no) 1988-03-07
NO157932C NO157932C (no) 1988-06-15

Family

ID=19886856

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO824174A NO157932C (no) 1982-12-10 1982-12-10 Analogifremgangsmaate ved fremstilling av terapeutisk aktive tropyl-og pseudotropyl-alkylbenzoater.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO157932C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO157932C (no) 1988-06-15
NO824174L (no) 1984-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK170166B1 (da) N-(endo-9-methyl-9-azabicyclo(3,3,1)non-3-yl)-1-m ethylindazol-3-carboxamid med 5-HT-antagonist-aktivitet, farmaceutiske præparater indeholdende forbindelsen, en fremgangsmåde til fremstilling af forbindelsen samt dens anvendelse som et farmaceutisk middel
US4789673A (en) Heterocyclic carboxylic acid amides and esters
US4803199A (en) Pharmaceutically useful heterocyclic and carbocyclic acid esters and amides of alkylene bridged piperidines
US4797406A (en) Amides and esters containing bridged piperidines and use as serotonin M antagonists
US4808588A (en) Heterocyclic ureas and carbonates useful as pharmaceuticals
US5272154A (en) 3,7 substituted indole and indazole compounds and pharmaceutical compositions containing them
US4937247A (en) 1-acyl indazoles
PL179673B1 (pl) Sposób wytwarzania nowych estrów bi- i tricyklicznych aminoalkoholi PL PL PL PL PL PL
EP0266730B1 (en) Esters of hexadydro-8-hydroxy-2,6-methano-2H-quinolizin-3(4H)-one and related compounds
US4563465A (en) Treatment of migraine with substituted tropyl benzoate derivatives
GB2100259A (en) Treatment of migraine with tropyl benzoate derivatives
US4486441A (en) Pseudotropyl halogeno-benzoates and their use in migraine treatment
US4585866A (en) Treatment of migraine with substituted tropyl benzoate derivatives
NO157932B (no) Analogifremgangsmaate ved femstilling av terapeutisk aktive tropyl- og pseudotropyl-alkylbenzoater.
EP0112266B1 (en) Substituted tropyl and pseudotropyl benzoates and their use in migraine treatment
EP0111607B1 (en) Tropyl and pseudotropyl alkyl-benzoates and their use in migraine treatment
CA1187502A (en) Treatment of migraine with n-alkyl-piperidinyl benzoate derivatives
GB2131420A (en) Tropyl and pseudotropyl alkyl-benzoates and their use in migraine treatment
CA1215714A (en) Tropyl and pseudotropyl alkyl-benzoates and their use in migraine treatment
CA1219266A (en) Pseudotropyl halogenobenzoates and their use in migraine treatment
NO157653B (no) Analogifremgangsmÿte ved fremstilling av et terapeutisk aktivt pseudotropyl-3,5-diklorbenzoat.
NZ202724A (en) Tropyl and pseudotropyl benzoate derivatives and pharmaceutical compositions
IE57090B1 (en) Indolyl carboxylic acid azabicyclooctyl piperidyl ester
PT100990A (pt) Derivados de piridina e sua utilizacao como substancia terapeutica
KR890000093B1 (ko) 트로필 및 슈도트로필 알킬-벤조에이트 및 그의 제조방법