NO154433B - Forankring for katodestav - Google Patents

Forankring for katodestav Download PDF

Info

Publication number
NO154433B
NO154433B NO813888A NO813888A NO154433B NO 154433 B NO154433 B NO 154433B NO 813888 A NO813888 A NO 813888A NO 813888 A NO813888 A NO 813888A NO 154433 B NO154433 B NO 154433B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
groove
anchoring
track
iron
carbon block
Prior art date
Application number
NO813888A
Other languages
English (en)
Other versions
NO813888L (no
NO154433C (no
Inventor
Raoul Jemec
Original Assignee
Alusuisse
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alusuisse filed Critical Alusuisse
Publication of NO813888L publication Critical patent/NO813888L/no
Publication of NO154433B publication Critical patent/NO154433B/no
Publication of NO154433C publication Critical patent/NO154433C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C3/00Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts
    • C25C3/06Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts of aluminium
    • C25C3/16Electric current supply devices, e.g. bus bars

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Dowels (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Cold Cathode And The Manufacture (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår forankring for en katodestav
i et spor i en karbonblokk, særlig for anvendelse i en smeltelektrolysecelle for fremstilling av aluminium, idet det i hver sidevegg i forankringssporet er anordnet en ut-tagning som strekker seg over hele karbonblokkens lengde og er utformet for å ta opp en støpejernmantel som utfyller mellomrommet mellom katodestaven og sporet.
For utvinning av aluminium ved elektrolyse av aluminium-
oksyd oppløses dette oksyd i en fluoridsmelte, som for største delen består av kryolitt. Det katodisk utskilte aluminium samler seg under fluoridsmelten på cellens karbonbunn, således at overflaten av det flytende aluminium danner cellens katode. I smeiten er det ovenfra neddykket anoder,
som ved vanlige utvinningsprosesser består av amorft karbon.
Ved elektrolysisk spalting av aluminiumoksyd utvikles ved
disse karbonanoder oksygen som forbinder seg med anodenes karbonmaterial til CO^ og CO. Elektrolysen finner sted innenfor et temperaturområde fra ca. 940 til 970°C .
Elektrolysecellens karbonbunn utgjøres av katodeelementer,
hvori det er anordnet en gjennomløpende jernstav eller en jernstav som er oppdelt på midten. For å oppnå optimalt strømutbytte i cellen, må den elektriske overgangsmotstand mellom jernstavene og karbonblokken være minst mulig. For-bindelsen mellom karbonblokken og jernstavene kan oppnås på forskjellige måter, f.eks. ved innstampning med en stampe-masse, innstøpning med støpejern eller innklebning.
Karbonblokkene og jernstavene forekommer i hittil kjente elektrolyseceller i forskjellige dimensjoner med hensyn på bredde, høyde, lengde og sporform.
Ved fremstilling av karbonbunnelementer eller katodeelementer
er for tiden innstøpningteknikken sterkt utbredt. En jernstav som legges inn i spor i karbonblokken forbindes med karbonmaterialet ved omstøpning med støpejern. De innlagte jernstaver i forankringssporet forvarmes sammen med karbonmaterialet og avkjøles etter innstøpningen til omgivelse-
temperatur. Da jernets varmeutvidelse og- sammentrekning er flere ganger større enn den tilsvarende parameter for karbon, oppstår det ved avkjølingen en spalte mellom karbonmaterialet og støpejernet. Ved innbygning av katodeelementet med jernstav i en elektrolysecelle, lukkes først denne spalte under temperaturstigningen når elektrolysecellen settes i drift, således at det oppstår elektrisk og mekanisk kontakt mellom jern og karbonmaterial.
Hvis imidlertid den spalt som er dannet under sammentrekningen utfylles før arbeidstemperaturen er nådd, kan imidlertid den raskt utvidende jernstav utøve en så sterk kraft på karbonmaterialet i katodeelementene, at det oppstår sprekker i katodens lengderetning.
Spaltens lukking ved anlegg av katodestaven mot karbonmaterialet ved igangsetning av cellen, avhenger av forskjellige drifts^-parametere, f.eks. av formen av karbonblokken (spor) og jernstaven, forvarmningstemperaturen for jern og karbon, forvarm-ingens art, samt støpejernets sammensetning og innstøpning-temperatur. Ofte anordnes i karbonblokken et.spor som er utformet med svalehaleformet tverrsnitt. I dette spor innlagres jernstaven og forankres ved hjelp av innstøpt grått støpejern i karbonblokken. Som en ulempe ved en sådann forankring av katodestavene har det imidlertid vist seg at den spalt som ved avkjøling og rask sammentrekning av støpejernet og staven oppstår mellom de grå støpejern og veggene i karbonblokkens svalehalespor, er tilstrekkelig til å tillate en liten for-skyvning av den støpejerninnleirede jernstav i sporet, når f.eks. katodeelementet dreies fra innstøpningsstilling til arbeidsstilling og/eller elektrodeblokken rystes under tran-sport eller ved innstampning av fuge- og kantstampemasse• Spalten mellom det grå støpejern og svalehalesporets vegg innsnevres da utillatelig, hvilket vil si at det finner sted' en fastkiling, således at jernet ved oppvarming spreng-er karbonmaterialet som bare utvider seg en fjerdedel av det jernet gjør.
Det fastkilte jern i svalehalesporet kan p.g.a. den store friksjonskoefisient mellom jern og karbon neppe bringes til-bake til sin opprinnelige stilling. Spalten mellom sporets bunnflate og jernet som har forskjøvet seg nedover, forblir således uforandret og fører til dårlig elektrisk kontakt og dermed til energitap. Disse tap forsterkes ved langsgående sprekker eller til og med avbrutte stykker i karbonblokken,
og faren for skade p.g.a av inntrengende aluminium under cellens drift øker kraftig.
I DE-OS 24 05 461 foreslås en sporform som ved alle de nevnte prosesser holder de innstøpte staver i samme stilling som ved innstøpningen, således at ingen fastkiling kan forekomme. I hver av sporets sidevegger er det da anordnet minst en ut-tagning, som tjener til forankring av minst et fremspring på den støpejernmantel som omslutter staven. Stavens forskyvnings-tendenser i lengderetningen er imidlertid ikke helt tilfreds-stillende (særlig ikke ved lengre karbonblokker), skjønt de krefter som oppstår holder seg klart under karbonmaterialets sprekkverdier og derved hindrer en utbrytning.
Det er derfor et formål for oppfinnelsen ? frembringe en sådan forankring for en katodestav i et spor i en karbonblokk,
at blokken ikke utsettes for noen skade ved og etter inn-støpningen, men oppviser en overgang mellom jern og karbon med nedsatt elektrisk spenningsfall, er økonomisk å fremstille samt oppviser en forholdsvis god glideevne i lengderetningen.
Dette oppnås i henhold til oppfinnelsen ved at uttagningen i blokkens arbeidsstilling danner divergerende skråflater i det øvre området av sporet i retning mot sporets åpning, og skråflatene ved sine nedre ender går over i omtrent horisontale anleggsflater, som ender i sporets tilsvarende sidevegger. En korrekt innstøpt jernstav med rektangelformet eller kvadratisk tverrsnitt kan i innstøpningsstillingen inntil avkjølningen høyst sige ned tilsvarende jernets krympningsmål. Derved oppstår en spalt langs skråflatene, anleggsflåtene samt sporets vertikale sidevegger. Ved innbygning av katodeelementene dreiet i arbeidsstilling, og senest ved innstampning av stampe-masse i fugene og langs kanten, vil imidlertid den innstøpte barre atter forskyves i samme stilling som ved innstøpningen. Ved igangsettingen av elektrodecellen oppvarmes katodeelementene til arbeidstemperatur, hvorved såvel jernstaven som inn-støpningsjernet utvider seg sterkere enn karbonmaterialet. Ved den termiske utvidelse presses jernet optimalt i den koniske form av sporets øvre del (arbeidsstilling) og frem-bringer derved en god elektrisk kontakt mellom jern og karbonmaterial. De omtrent horisontale opplagringsflater gjør derved tjeneste som mothold.
Den del av sporet som ligger øverst i arbeisstilling er ut-sparret på sådan måte at også den innstøpte barre har tilstrekkelig glideevhe i lengderetningen.
Hensiktsmessig forløper den omtrent horisontale anleggsflate for den innstøpte katodestav parallelt med bunn- og toppfalten for den karbonblokk som sporet er anordnet i.
Høyden av de divergerende skfåflater i retning av sporåpningen, hvilket vil si de avskrånede sideflater, utgjør fortrinnsvis 40 - 70% av sporets dybde. Ved for liten høyde av disse skråflater er det ikke mulig helt å oppnå den tilsiktede virkning i henhold til oppfinnelsen. Ved for stor høyde foreligger det derimot fare for at det skal oppstå sprekker ved oppvarming av cellen til arbeidstemperatur, eller t.o.m at den del av karbonblokken som ligger under anleggsflåtene vil bli fraskilt. Av disse stabilitetsgrunner går de avskrånede flater, fortrinnsvis etter en avrunding, direkte over i sporets bunnflate.
Avstanden fra den omtrent horisontale anleggsflate til den bunnflate av karbonblokken som sporet er anordnet i, utgjør altså minst 30% av spordybden.
Skråflatenes vinkelstilling i forhold til vertikalen er såvel i innstøpningsstillingen som i arbeidstillingen fortrinnsvis 3 til 15%. Ved for stor vinkel mellom skråflate og vertikalen svekkes karbonblokkene i for sterkt grad, samtidig som ut-videlsen av det innstøpte jern kan bli for stor, og katodestaven kan bøye seg i lengderetningen som følge av for sterk opphetning. Ved for liten vinkel kan derimot anleggsflaten bli for liten. For å oppnå det nødvendige anleggstrykk for å sikre god elektrisk kontakt mellom jern og karbonmaterial kan det rives av en liten avsats?
Katodeelementer som er dreiet i arbeisstilling kan på vanlig måte sammenføyes til en karbonbunn, men de innstøpte katode-staver kan da ikke kile seg fast i sporet.
Oppfinnelsen vil nå bli nærmere forklart ved hjelp av utførelse-eksempler og under henvisning til den vedføyde tegning, hvorpå: fig. 1 viser et vertikalsnitt gjennom et avkjølt katodeelement i innstøpningsstilling, og
fig. 2 viser et avkjølt katodeelement dreiet i arbeisstilling.
Fig. 1 viser en innstøpt katodestav 11 i en karbonblokk 10 i innstøpningsstilling, hvori det dannede katodeelement imidlertid allerede er nedkjølt. Det utsparrede spor 12 i karbonblokken 10 har imidlertid trykket seg mindre sammen enn katodestaven 11 og dens omgivende støpejernssjikt 13. Mellom de konvergerende skråflater 14 i retning av sporåpningen, de vertikale sidevegger 15 og anleggsflåtene 16 på den ene side og støpejernmantelen 13 på den annen side dannes da en spalt 17. Den innstøpte katodestav 11 er sunket inn under planet for bunnflaten 18. Denne flate kommer i motsetning til dekkflat-en 20 ikke i kontakt med det flytende metall i elektrolyse-karet når cellen er i drift.
Bunnflaten 24 av sporet 12 med dybde t går over en avrunding
22 over i de konvergerende skråflater 14, som på sin side oppviser en høyde h. Skråningsvinkelen for disse skråflater i forhold til vertikalen har fått betegnelsen
Ved det katodeelement som er vist dreiet i arbeidsstilling i fig. 2, er jernstaven 11 forskjøvet slik at undersiden av støpejernet ligger i planet for bunnflaten 18 av karbonblokken 10, slik som for før sammentrekningen av jern og karbonmaterial. Spalten 17 strekker seg nå langs de vertikale
sidevegger 15, skråflater 14, avrundingen 22 og bunnflaten 24 av sporet 12. Støpejernet 13 ligger an mot anleggsflaten 16 og hindrer at støpejernet kommer i klem mellom sporets sidevegger .
Ved oppvarming av katodeelementet til arbeidstemperatur vir-ker anleggsflåtene 16 som mothold, mens støpejernet 13 presses i sådan grad mot karbonmaterialet at det oppnås god elektrisk overgangsmotstand.

Claims (6)

1. Forankring for en katodestav (11) i et spor (12) i en karbonblokk (10), særlig for anvendelse i en smelteelektro-lysecelle for fremstilling av aluminium, idet det i hver sidevegg (15) i forankringssporet (12) er anordnet en uttag-ning som strekker seg over hele karbonblokkens lengde og er utformet for å ta opp en støpejernmantel (13) som utfyller mellomrommet mellom katodestaven (11) og sporet (12), karakterisert ved at uttagningen i blokkens arbeidsstilling danner divergerende skråflater (14) i det øvre området av sporet (12) i retning mot sporets åpning, og skråflatene ved sin nedre ende går over i omtrent horisontale anleggsflater (16), som ender i sporets tilsvarende sidevegger (15).
2. Forankring som angitt i krav 1, karakterisert ved at anleggsflåtene (16) forløper parallelt med bunn- og toppflate (18, 20) på karbonblokken (10) .
3. Forankring som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at høyden (h) av de konvergerende skråflater (14) utgjør 40 - 10% av spordybden (t).
4. Forankring som angitt i krav 1-3, karakterisert ved at de divergerende skråflater (14), fortrinnsvis over en avrunding (22), går direkte ut i fra bunnflaten (24) av sporet (12).
5. Forankring som angitt i krav 1-4, karakterisert ved at anleggsflåtenes (14) avstand fra den bunnflate (18) av karbonblokken (10) som er forsynt med spor (12) utgjør minst 30% av sporets dybde (t).
6. Forankring som angitt i krav 1-5, karakterisert ved at de konvergerende sideflaters (14) skråstilling («) i forhold til vertikalen ligger mellom 3 og 15°C.
NO813888A 1980-11-19 1981-11-17 Forankring for katodestav NO154433C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH856580 1980-11-19

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO813888L NO813888L (no) 1982-05-21
NO154433B true NO154433B (no) 1986-06-09
NO154433C NO154433C (no) 1986-09-17

Family

ID=4342017

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO813888A NO154433C (no) 1980-11-19 1981-11-17 Forankring for katodestav

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0052577B1 (no)
AT (1) ATE6273T1 (no)
AU (1) AU545284B2 (no)
CA (1) CA1190515A (no)
NO (1) NO154433C (no)
NZ (1) NZ198976A (no)
YU (1) YU272781A (no)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108971675A (zh) * 2018-08-27 2018-12-11 焦作和信冶金科技有限责任公司 一种电解铝阴极的机械装配方法

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU2322284A (en) * 1983-01-31 1984-08-02 Swiss Aluminium Ltd. Means of anchorage of anode joins in a carbon anode
FR2606428B1 (fr) * 1986-11-10 1989-02-03 Pechiney Aluminium Procede et dispositif de scellement, sous precontrainte, de barres cathodiques
DE4443160A1 (de) * 1994-12-05 1996-06-13 Kloeckner Humboldt Deutz Ag Verbindung zwischen Anodenstangenendzapfen und einem daran hängend befestigten Kohlenstoff-Anodenblock
DE102011004009A1 (de) * 2011-02-11 2012-08-16 Sgl Carbon Se Kathodenanordnung und Kathodenblock mit einer eine Führungsvertiefung aufweisenden Nut
DE102013207737A1 (de) * 2013-04-26 2014-10-30 Sgl Carbon Se Kathodenblock mit einer Nut mit variierender Tiefe und einer Fixiereinrichtung
GB2542150A (en) * 2015-09-09 2017-03-15 Dubai Aluminium Pjsc Cathode assembly for electrolytic cell suitable for the Hall-Héroult process
CN115058742A (zh) * 2022-07-06 2022-09-16 兰州理工大学 一种铝电解槽用铝炭直连阳极工作组

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH544578A (de) * 1973-02-09 1973-11-30 Alusuisse Elektrodenblock für eine Elektrolysezelle mit einem Stromleit-Barren in einer Nut des Elektrodenblockes
FR2318244A1 (fr) * 1975-07-17 1977-02-11 Savoie Electrodes Refactaires Procede de jonction de barres metalliques avec des blocs de carbone

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108971675A (zh) * 2018-08-27 2018-12-11 焦作和信冶金科技有限责任公司 一种电解铝阴极的机械装配方法

Also Published As

Publication number Publication date
NO813888L (no) 1982-05-21
AU7708981A (en) 1982-05-27
EP0052577A1 (de) 1982-05-26
EP0052577B1 (de) 1984-02-15
CA1190515A (en) 1985-07-16
ATE6273T1 (de) 1984-03-15
YU272781A (en) 1983-12-31
AU545284B2 (en) 1985-07-11
NZ198976A (en) 1985-04-30
NO154433C (no) 1986-09-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO154433B (no) Forankring for katodestav
NO155104B (no) Katode for smelteelektrolysecelle.
NO321328B1 (no) Katodebunn, katodeblokk og celle med horisontal drenert katodeoverflate med forsenkede spor, for elektroutvinning av aluminium, og anvendelse av cellen.
BRPI0615403A2 (pt) métodos para formação in-situ de ranhuras em um ánodo soderberg
NO137508B (no) Elektrodeblokk til bruk i celler for smelteelektrolyse
HU195261B (en) Carbon anode for electrolytic cell for producing aluminium
US4031615A (en) Method of making cathodes
US1562090A (en) Electrolytic cell
RU2727441C1 (ru) Катодный блок с пазом особой геометрической формы
US4621674A (en) Means of anchorage of anode pins or stubs in a carbon anode
CA2910233C (en) Cathode block having a slot with varying depth and a securing system
CA1098077A (en) Electrolytic cell for the production of aluminium
NO832497L (no) Katodekar for aluminium-elektrolysecelle
DE3044676C2 (de) Verankerung für einen Kathodenbarren
NO122558B (no)
RU2037566C1 (ru) Способ монтажа подины алюминиевого электролизера
NO157665B (no) Elektrolysekar for fremstilling av aluminium ved smelteelektrolyse.
NO154173B (no) Fremgangsm¨te og meisel for brytning av en st¯rknet skorpe i en elektrolysecelle.
NO861055L (no) Elektrolysekar for fremstilling av aluminium.
Dell Potlining failure modes
SU281825A1 (ru) Оодйна алюминиевого электролизера
RU2771724C2 (ru) Катодный блок, имеющий паз переменной глубины и систему крепления
NO133094B (no)
SU1062312A1 (ru) Способ монтажа подовой секции алюминиевого электролизера
NO159671B (no) Elektrolysecelle til utvinning av aluminium.