NO153127B - Klaselodd for fortoeyningsliner - Google Patents

Klaselodd for fortoeyningsliner Download PDF

Info

Publication number
NO153127B
NO153127B NO813521A NO813521A NO153127B NO 153127 B NO153127 B NO 153127B NO 813521 A NO813521 A NO 813521A NO 813521 A NO813521 A NO 813521A NO 153127 B NO153127 B NO 153127B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cluster
line
weight
seabed
solders
Prior art date
Application number
NO813521A
Other languages
English (en)
Other versions
NO813521L (no
NO153127C (no
Inventor
Peter Bruce
Original Assignee
Brupat Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Brupat Ltd filed Critical Brupat Ltd
Publication of NO813521L publication Critical patent/NO813521L/no
Publication of NO153127B publication Critical patent/NO153127B/no
Publication of NO153127C publication Critical patent/NO153127C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/24Anchors
    • B63B21/26Anchors securing to bed
    • B63B21/29Anchors securing to bed by weight, e.g. flukeless weight anchors
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/20Adaptations of chains, ropes, hawsers, or the like, or of parts thereof

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)

Abstract

Den foreliggende oppfinnelse angår en dempnings-anordning (1) for en forankringsline, kjent som et klaselodd, hvor anordningen (1) er festet til forankringslinen (6) og er plassert på havbunnen (12). Klaseloddet (1) holder forankringslinen (6) horisontalt ved høy spenning i linen, men begrenser ekstrem linespenning for å forhindre brudd i linen.Klaseloddet (1) i henhold til den foreliggende oppfinnelse omfatter en langstrakt fleksibel plate (2) i metall, på hvilken er montert egnede lodd (7). med kabelfesteanordninger i hver ende av platen (2). og denne konstruksjon er økonomisk i forhold til kjente klaselodd som omfatter flere strenger med tunge kjettinger eller flere leddede vektelementer.

Description

Den foreliggende oppfinnelse angår et klaselodd med et tungt, bøyelig langstrakt legeme, for bruk med marine fortøyningsliner.
Et klaselodd er festet til en fortøyningsline i avstand fra forankringen for overfor forankringen å unngå store spenninger i linen ved å holde forankringslinen eller kabelen horisontalt ved havbunnen ved høye linespenninger. Anordningen bidrar for der første til å gi forankringen maksimal holdestyrke og for det annet å begrense ekstreme spenninger i fortøyningslinen for derved å redusere risikoen for brudd i linen.
Et vesentlig område for bruk av klaselodd er marine fortøyede tårn , konstruert som offshore bore- og produk-sjonsplattformer, og for andre typer offshoreplattformer. Slike tårnplattformer gir meget betydelige fordeler, især med hensyn til kostnader. Det fortøyde tårn omfatter vanligvis en langstrakt kasseformet fagverksramme og har et nedre søyleparti nedfelt i havbunnen med tyve eller også flere fortøyningsliner anordnet rundt tårnet og festet til dette for sideveis oppstøtting av tårnet. Fortøyningslinene er festet til tårnet ved en valgt høyde som bestemmes av sentrum for det trykk som kreftene påfører, slik at større dreiningsmomenter ikke overføres gjennom konstruksjonen til fundamentet og de liner som er festet til et klaselodd anordnet på havbunnen. En ytterligere kjetting strekker seg langs havbunnen og er forbundet med klasevekten til en forankringsanordning som eksempelvis kan være en pæle eller en forankring av slepetypen. Klaseloddene tjener den viktige funksjon å gi et stivt fortøyningssystem for normale sjø-forhold, men å gi et mykere system under alvorlige stormforhold ved å heve seg fra havbunnen slik at systemet blir føyelig. Tårnet er konsekvent begrenset til en svaiing på omkring 2° og har basisperiode som er større enn bølge-perioden slik at den totale bølgekraft ikke overføres til konstruksjonens understøttelser.
Et kjent klaselodd har form av et enkelt blokklodd, men dette har ulempen med (a) dyp nedgraving i løse bunnforhold, og dermed stor sugemotstand mot løfting, og.(b) utvikling av sjokkbelastninger i kabelen når denne slår mot havbunnen. Alternative kjente klaselodd har vært oppbygget av flere blokklodd anordnet i tandem og ved oppstillinger med parallelle kjettinger (med ytterligere blokklodd) og disse har hatt ulempen med betydelig nedgraving som resul-terer i stor sugemotstand ved begynnende løfting og slitasje av leddforbindelsene eller ved kontaktpunkter mellom kjettingens ledd. I tillegg er systemet med kjettinglodd kostnadskrevende.
Det er et mål for den foreliggende oppfinnelse å frembringe et forbedret klaselodd som unngår eller ned-setter de forannevnte ulemper.
Dette oppnås med klaseloddet ifølge oppfinnelsen
ved de i kravenes karakteriserende deler anførte trekk.
Klaseloddet ifølge oppfinnelsen har et meget lite bunntrykk slik at dyp nedgraving og sugemotstand ved løft-ing reduseres. Anordningen kan heves fra havbunnen ved avrulling ved større spenninger i fortøyningslinen under stormforhold med kontinuerlig stigning av en vannkile mellom loddplaten og havbunnen slik at sugeeffekter derved unngås. Videre trenger det ikke foreligge noen gnidning eller leddflater som forårsaker slitasje og anordningen kan fremstilles relativt billig.
En utførelse av den foreliggende oppfinnelse beskrives eksempelvis i henhold til tegningen hvor figur 1 viser et grunnriss av et klaselodd i henhold til den foreliggende oppfinnelse, figur 2 viser et grunnriss av en detalj i forstørret målestokk, figur 3 viser et tverr-snitt av anordningen, figur 4 viser et enderiss av et lodd benyttet i anordningen på figur 6, figur 5 viser bruken av klaseloddanordningen i en fortøyet offshore-tårnkonstruk-sjon, figur 6 viser et grunnriss av en modifisert ut-formning av klaseloddanordningen på figur 1. og figur 7 viser et sideriss av klaseloddanordningen på figur 6.
Et klaselodd 1 (figur 9) omfatter et langstrakt platelegeme 2, med anhuggsplater 3 i hver ende og med hull 4, 5 for å motta respektiver deler 6a, 6b av en fortøy-ningsline. Tverrstilte vekter 7 er anordnet med avstand langs legemets 2 lengde. Platelegemet 2 er utformet for å har en ønsket fleksibilitet og kan omfatte en lang kontinuerlig plate eller alternativt flere plateseksjoner 2a (figur 2), som er forbundet med hverandre ved sveiste sikk-sakkformede hakk 8 mellom etterfølgende seksjoner. Stål i henhold til britisk standard 4360 grade 50B kan benyttes som platelegeme 2.
Loddene 7 (figur 3, 4) er fortrinnsvis enkle støpe-jernelementer som er festet til legemet 2 ved hjelp av
bolter 9, hvis muttre 9a kan låses ved sveising. Naturligvis kan andre materialer benyttes for loddene 7, eksempelvis betong eller stål. Loddene 7 kan og sveises til platen 2.
Figur 5 viser den ovenfornevnte klaseloddanordning 1 benyttet i en fortøyningsline 6 til et offshore fortøyet tårn 10, lineseksjonen 6a er festet til tårnet 10 og sek-sjonen 6b til en forankringsanordning 11, eksempelvis en pæleanordning eller et slepeanker. Figuren viser klase-anordningen 1 slik den avrulles fra havbunnen 12 med sek-sjonen 6a strukket under stormforhold for å gi et mykt ettergivende system. Platelegemet 2 er slik innrettet at det har tilstrekkelig fleksibilitet til at det kan bøyes til en kurve slik at tangentene til kurven i kurvens 2 ender danner en vinkel på opptil 20° med hverandre uten blivende deformasjon. Vanligvis hviler anordningen 1 full-stendig på havbunnen for å gi et stivt forankringssystem.
For tårnet 10 kan omtrent 20 forankringsliner være nødvendig og klaseanordningene 1 er utformet for å gi systemet den ønskede elastisitet. Eksempelvis kunne hvert legeme 2 være 45 m langt og omtrent 2,4 m bredt med en tykkelse på omtrent 35 mm og opptil 16 lodd 7 kunne benyttes. Anordningens 1 totale vekt kunne være omtrent 180 tonn (med hvert lodd 7 omtrent 6 tonn) og dette gir et relativt lavt trykk mot havbunnen, omtrent 12 kPa.
Platelegemet 2 kan være fremstilt av enkeltplater med en lengde på mellom 3,9 og 6 m. Legemet 2 kan ha ikke parallelle sider, eksempelvis trapesform. Loddene 7 er anordnet adskilt langs legemet 7 for å oppnå optimale karakteristika og avstanden kan være ensartet eller uens-artet. Loddene 7 er fortrinnsvis identiske og anordnet over legemet 2 for å gi en glatt underside for å fremme beveg-elsen av fortløpende vannkile når legemet rulles opp fra havbunnen.
Ved utførelsen vist på figur 6 og 7, er loddene 7 ikke ensartet anordnet på platelegemet 2, men i dette til-fellet er avstanden mellom de etterfølgende lodd øket mot, forankringsenden 5 av legemet 2. Især er det slik innrettet at de trinnvise avstander varierer mellom grupper av lodd. Således har gruppen (med fire lodd) nærmest enden 4, lengst borte fra forankringen, den minste avstand (1,2 m for en loddstørreIse som nevnt ovenfor), mens avstanden ved de resterende fire grupper har økende avstand (1,6 m, 1,9 m, 2,3 m og 2,6 m). Denne anordning vil gi mer effektiv bruk av klaseloddet for et gitt antall og vekt av loddlegemene.
Ethvert kjent steg kan tas for å minimere korrosjon av legemet i sjøen, eksempelvis coating.
Den ovenfor nevnte anordning 1 har de følgende fordelaktige karakteristika: 1) Tilstrekkelig fleksibilitet til å rulles av fortløpende fra havbunnen for å unngå eller minimere sugeeffekter og gi en akseptabel overgang fra et stivt til et ettergivende fortøyningssystem, 1). å gi tilstrekkelig vekt pr.. lengdeenhet til å gi en ønsket fortøyningselastisitet (dvs. absorbsjon av energi). 3) å gi lite trykk mot havbunnen for å minimere nedgraving av anordningen i løse bunnforhold,
4) å unngå ledd og mot hverandre glidende overflater,
5) relativt billig å fremstille.
Der hvor det benyttes flere plater for å fremstille platelegemet 2, kan disse plater anordnes butt-i-butt eller alternativt med overlapning.
Naturligvis er ytterligere modifikasjoner mulig, eksempelvis kan det anordnes hull i platen for å minske vekten av vann under løftingen, men fortrinnsvis bør. disse begerenses i antall for å redusere risikoen for at platelegemet synker ned i en løs havbunn.

Claims (4)

1. Klaselodd med et tungt, bøyelig langstrakt legeme, for bruk med marine fortøyningsliner, KARAKTERISERT VED at det langstrakte legeme (1) omfatter en stålplate med festeanordninger (3) for fortøyningslineseksjoner i hver ende og flere lodd (7) anordnet med avstand på oversiden av legemet (1).
2. Klaselodd ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at legemet (1) omfatter flere stivt forbundne seksjoner (2a, 2b).
3. Klaselodd ifølge krav 3, KARAKTERISERT VED at loddene (7) er anordnet med ulike avstander på legemet (1).
4. Klaselodd ifølge krav 1-3, KARAKTERISERT VED at stålplatens dimensjoner og materiale er slik at en lengde på 45 m kan bøyes til en vinkel på 30° mellom lengdens ender og fremdeles holde bøyemomentspenningen under 20% av platematerialets (2) flytegrense.
NO813521A 1980-02-21 1981-10-19 Klaselodd for fortoeyningsliner. NO153127C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8006129 1980-02-21

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO813521L NO813521L (no) 1981-10-19
NO153127B true NO153127B (no) 1985-10-14
NO153127C NO153127C (no) 1986-01-22

Family

ID=10511605

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO813521A NO153127C (no) 1980-02-21 1981-10-19 Klaselodd for fortoeyningsliner.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0045762B1 (no)
AU (1) AU547262B2 (no)
IE (1) IE50734B1 (no)
NO (1) NO153127C (no)
WO (1) WO1981002413A1 (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2132149B (en) * 1982-12-22 1986-03-19 Blohm Voss Ag Anchor system for floating structures
JP4623390B2 (ja) * 2008-10-03 2011-02-02 ソニー株式会社 再生装置、再生方法及び再生プログラム
EP2955097B1 (en) 2014-04-24 2017-03-22 Lars-Olof Jansson A weight device for an anchor line
GB2538085A (en) * 2015-05-06 2016-11-09 Scotrenewables Tidal Power Ltd Gravity anchor device
CN112858624A (zh) * 2021-01-19 2021-05-28 浙江大学 一种多节点传感器阵列结构及其数据采集及灾害预警装置

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3576171A (en) * 1969-04-04 1971-04-27 Merritt Division Of Murphy Pac Mooring apparatus
US3903705A (en) * 1974-01-24 1975-09-09 Exxon Production Research Co Apparatus for anchoring marine structures
FR2274501A1 (fr) * 1974-06-14 1976-01-09 Eca Dispositif de stabilisation en altitude des vehicules sous-marins
SE411032B (sv) * 1976-02-11 1979-11-26 Soderberg Gunnar Ankartillsats

Also Published As

Publication number Publication date
AU547262B2 (en) 1985-10-10
AU6778881A (en) 1981-09-11
EP0045762A1 (en) 1982-02-17
IE810351L (en) 1981-08-21
EP0045762B1 (en) 1984-04-11
WO1981002413A1 (en) 1981-09-03
NO813521L (no) 1981-10-19
IE50734B1 (en) 1986-06-25
NO153127C (no) 1986-01-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR102160325B1 (ko) 연안 설비에서 터빈 타워 및 서브스테이션 또는 유사한 구성요소들을 위한 수중용 능동적 지지구조물
CN100999247B (zh) 桁架半潜近海浮动结构
EP0991566B1 (en) Deep draft semi-submersible offshore structure
US20150104259A1 (en) Method of construction, installation, and deployment of an offshore wind turbine on a concrete tension leg platform
JP6505840B2 (ja) 風力エネルギーを利用するための浮体式プラットフォーム
CN107021190A (zh) 可自浮安装的张力腿式海上浮动风机基础及其安装方法
CN205399220U (zh) 一种大型跨海拱桥的整体架设系统
NO146440B (no) Fremgangsmaate ved bygging av en kaikonstruksjon
US3903705A (en) Apparatus for anchoring marine structures
JP2020510145A (ja) 浮遊性の沖合設備との結合のための、自立的に浮遊性の高重量基礎部
US20140248091A1 (en) Construction and installation process to deploy a wind turbine "WTG" on a tension leg platform/spar in medium to deep water
CN110671280A (zh) 漂浮式风机基础
US4704051A (en) Offshore multi-stay platform structure
NO153127B (no) Klaselodd for fortoeyningsliner
KR20230006911A (ko) 해상 풍력 분야 산업에 적용 가능한 보강 콘크리트로 만들어진 플로팅 플랫폼
CN218594530U (zh) 漂浮式海上风机浮体与钢承台受力施工结构
NO314133B1 (no) Fremgangsmåte ved lastoverföringsoperasjoner til havs og flyter for transport, installasjon og fjerning av konstruksjonselementer til havs
NO763718L (no)
US20110318112A1 (en) Transportation method for wind energy converters at sea
NO172755B (no) Oscillerende off-shore plattform
CN216515566U (zh) 基于螺旋锚的紧张式单点系泊组合锚碇结构
NO832777L (no) Forankringsinnretning
NO20130114A1 (no) Flytebro
NL8700572A (nl) Drijvende platformconstructie.
RU2001109786A (ru) Морская ледостойкая плавучая платформа и способ ее эксплуатации