NO151038B - Fremgangsmaate ved fremstilling av fenol ved katalytisk dealkylering av alkylfenoler - Google Patents

Fremgangsmaate ved fremstilling av fenol ved katalytisk dealkylering av alkylfenoler Download PDF

Info

Publication number
NO151038B
NO151038B NO793897A NO793897A NO151038B NO 151038 B NO151038 B NO 151038B NO 793897 A NO793897 A NO 793897A NO 793897 A NO793897 A NO 793897A NO 151038 B NO151038 B NO 151038B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
catalyst
phenol
feed
group
oxide
Prior art date
Application number
NO793897A
Other languages
English (en)
Other versions
NO151038C (no
NO793897L (no
Inventor
Francis P Daly
Original Assignee
Hydrocarbon Research Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hydrocarbon Research Inc filed Critical Hydrocarbon Research Inc
Publication of NO793897L publication Critical patent/NO793897L/no
Publication of NO151038B publication Critical patent/NO151038B/no
Publication of NO151038C publication Critical patent/NO151038C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C37/00Preparation of compounds having hydroxy or O-metal groups bound to a carbon atom of a six-membered aromatic ring
    • C07C37/50Preparation of compounds having hydroxy or O-metal groups bound to a carbon atom of a six-membered aromatic ring by reactions decreasing the number of carbon atoms

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte av den
art som er angitt i kravets ingress.
Fenol har et bredt industrielt anvendelsesområde, f.eks. i fremstilling av nylon, finer, støpte forbindelser, støpeharpikser, herbicider, overflateaktive midler og lignende. Spesielt er den største anvendelse av fenol i dannelsen av fenoliske harpikser som primært brukes i produksjonen av finer, laminater og isola-sjon.
De viktigste fremgangsmåter for fremstilling av fenol er luft-oksydasjon av kumen under dannelse av et hydroperoksyd. Dette hydroperoksydet utsettes så for en mild syrebehandling og gir fenol og aceton.Denne prosessen gir ca. 93 % av det syntetisk fremstilte fenol.
Fremgangsmåte ved dealkylering av aromatiske alkylforbindelser har fått adskillig betydning i petroleum og petrokjemisk industri. Nærmere bestemt er disse metoder i stor utstrekning brukt for å supplementere benzenbehovet ved å dealkylere lett tilgjengelig alkylsubstituerte benzener. Det er velkjent at alkylaromatiske forbindelser så som toluen kan dealkyleres til lettere aromatiske forbindelser så som benzen ved å omsette slike alkylaromatiske forbindelser med hydrogen i nærvær eller uten en katalysator ved et høyere trykk og temperatur over et kontrollert tidsrom. Re-sultatet av disse betingelser er at alkylgruppen fjernes, og denne kombineres med hydrogenet og gir mettede alifatiske hydrokar-boner .
Slike hydrodelakyleringsbetingelser har vært anvendt på alkylfenoler. Imidlertid har man funnet at under disse reaksjonsbetingelser fjernes ikke bare alkylsubstituentene,
men hydroksylgruppen spaltes også fra den aromatiske ringen og erstattes av hydrogen hvilket gir benzen som er uønsket. Den spaltede hydroksylgruppen reagerer også med hydrogenet og gir vann. Følgelig gir alkylfenoler når de utsettes for hydrodealkyleringsbetingelser i tillegg til vann alkylaromatiske forbindelser og benzen i stedet for fenol. Videre forbrukes en overskuddsmengde hydrogen.
Som en følge av energikrisen blir det stadig klarere at omkostningene ved hydrogenproduksjonen fra tidligere billige hydrokar-bonkilder er raskt tiltagende. Det følger at omkostningene for hydrogenkrevende metoder så som hydrodealkylering også stiger be-traktelig. Således er interessen for prosesser som anvender damp i stedet for vanndamp for å omdanne petroleumsråvarer økende. Damp foretrekkes også fordi den er lett tilgjengelig og etter reaksjon gir lett isolerbart og verdifullt hydrogen. Videre foretrekkes katalytiske dampprosesser fordi nærvær at katalysatoren senker aktiveringsenergien til reaksjonen og krever derfor mindre drastiske reaksjonsbetingelser.
Den katalytiske dampdealkylering av toluen og andre benzen homo-loge er blitt utstrakt patentert og omtalt i litteraturen. Typiske katalysatorblandinger er zeolitter og amorfe uorganiske oksyder så som kiselgel, aluminiumoksyd, kiselgel-aluminiumoksyd og lignende i sammenheng med andre metaller eller metalloksyder.
Fra US patent nr. 4.008.181 er det eksempelvis kjent katalysatorer for dette formål og som består av oksyder av nikkel, kalium, krom og aluminium som varmebehandles i nær-
vær av hydrogen. Fra US patent nr. 2.7 34.9 29 er det kjent dampfasehydrodealkylering i nærvær av et oksyd av et metall fra gruppene VI B bg VIII og hvor omsetningen ytterligere utføres i nærvær av vanndamp. Fra tysk patent nr. 874.911
er kjent fremstilling av fenoler ved dealkylering av alkyl-t= fenol ved omsetning med vanndamp i nærvær av en sur katalysator som består av en blanding av silisiumdioksyd og aluminiumoksyd eller en blanding av silisiumdioksyd, sirkonoksyd og bcriliumoksyd. En slik katalysator kan regenereres ved be-handling med luft ved 450-550°C.
Det er derfor tydelig at det er et behov for en fremgangsmåte for dealkylering av alkylfenoler som kan anvendes kommersielt og er økonomisk tilfredsstillende.
Ved foreliggende op<p>finnelse er det funnet at alkylgruppen i et alkylert fenol kan fjernes ved å omsette det alkylerte fenolet med vanndamp i nærvær av en katalysator som består av vannholdig bærer, en deaktiveringsundertrykker og en aktivator. Fremgangsmåten er særpreget ved det som er angitt i kravets karakteriserende del.
Man har også funnet at ved å blande den alkylerte fenoltilførsel med et alkalimetallsalt, reduseres deaktiveringshastigheten til katalysatoren og også selektiviteten for fenol økes.
Ifølge foreliggende oppfinnelse kan alkylfenoler dealkyleres ved å omsette fenolene med vanndamp i nærvær av en katalysator bestående av en vannholdig bærer eller underlag, en katalysator-deaktiveringsundertrykker som er et eller flere av gruppe 1-A k og gruppe II-A metalloksyder, og en aktivator slik som et gruppe VIII metall og gruppe VI-B metalloksyd.
For videre å redusere graden av katalysatordeaktivering og også øke selektiviteten av fenol i ovennevnte reaksjon, kan et eller flere alaklimetallsalter oppløses i fenoltilførsel sammen med tilførsel som så omsettes med vanndamp i nærvær av en katalysator.
Ved å bruke foreliggende oppfinnelse kan selektiviteten for fenol i dealkyleringsreaksjonen være opp til ca. 95 %.
Figur 1 viser grafisk sammenhengen mellom katalysator deakti-vering og katalysator alder for forskjellige katalysatorer.
Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for kataly-tisk vanndamp dealkylering av alkylfenoler til fenol. Ved ut-trykket "dealkylering", slik det her brukes, menes en operasjon hvori alkylgrupper som inneholder 1-4 karbonatomer spaltes av fra et alkylert fenol uten å fjerne hydroksylgru<p>pen, d.v.s. alkylgruppen fjernes mens hydroksylgruppen forblir knyttet til ben-z enringen.
Ifølge foreliggende fremgangsmåte omsettes en tilførselsløs-ning som inneholder blanding av alkylfenoler med vanndamp.
Som angitt ovenfor består tilførselsløsningen av en eller flere alkylfenoler med en eller flere alkylsubstituenter som hver inneholder fra 1-4 karbonatomer. Alkylkjeden i substituentene kan enten være rett eller forgrenet. Anvendelige (eksempler på) alkylfenoler innebefatter isomerer av kresol, xylenol, etylfenol og n-propylfenol. Selv om dealkyleringsreak-
sjonen ifølge oppfinnelsen kan anvendes på en enkel alkylert fenol, foretrekkes det å bruke en tilførsel som består av flere substituerte fenoler hvor alkylgruppen har forskjellige kjedelengder. Typiske eksempler på tilf^rselsløsninger er alkylfenoler med alkylgrupper med forskjellige kjedelengder som stammer fra koksovnstjære, flytende væskeprodukter utvunnet av kull.
Den andre reaktanten i dealkyleringsreaksjonen ifølge oppfinnelsen er vanndamp. Vanndampen kan være umettet, mettet eller overhetet og overhetet vanndamp foretrekkes.
Katalysatoren som anvendes i foreliggende oppfinnelse består generelt av følgende komponenter: en vannholdig bærer, en katalysator deaktiveringsundertrykker og en aktivator.
Katalysatorbæreren kan være et leirmateriale, en kiselgel, et metalloksyd, en zeolitt. Foretrukne porøse bærere
innbefatter aluminiumoksyd, kiselgel, kiselgel-aluminiumoksyd, kiselgel-magnesiumoksyd, kiselgel-titanoksyd, kiselgel-beryl-oksyd, kiselgel-zirkonoksyd. Blandt disse fore-
trekkes aluminiumoksyd, særlig y aluminiumoksyd og zeolitt.
Det er viktig å merke seg at bæreren må være vannholdig fordi vannet som absorberes på bæreren antas å være hydrogenkilden ved dealkyleringsreaksjonen.
Når det gjelder katalysatordekativeringsundertrykkeren, er gruppe I-A og gruppe II-A metalloksyder anvendelig for å redusere deaktiveringsgraden til katalysatoren som skyldes koksdannelse på katalysatoroverflaten. Anvendelig gruppe I-A metaller er litium, natrium, kalium, rubidium og cesium, og kalium foretrekkes. Anvendelige gruppe II-A metaller er magnesium, kalsium, strontium og barium. Blandt de ovenfor nevnte metalloksyder foretrekkes kalium og bariumoksyder.
.Når det gjelder aktivatoren kan den være et gruppe VIII metall eller gruppe VI-B oksyd. Anvendelig gruppe VIII metaller er
jern, kobolt, nikkel, rutenium, rodium, palladium, osmium, iri-dium og platina. Eksempler på anvendelige gruppe VI-B metaller er krom, molybden og wolfram. I den foretrukne utførelsesform består aktivatoren av en blanding av palladium og kromoksyd (Cr203).
Dealkyleringsreaksjonen ifølge foreliggende oppfinnelse
kan utføres kontinuerlig i et fast sjikt eller flui-
disert sjiktreaktor. Det molare forhold damp til alkylfenoler kan ligge fra 1:1 til 15:1 idet 1:1 til 10:1 foretrekkes. Mens en til reaksjonstemperaturen kan denne ligge fra 250° til 700°C, selv om fra 250° til 550°C foretrekkes. Reaksjonen kan utføres ved et trykk fra 1 til 50 atmos-
færer idet 1 til 10 atmosfærer foretrekkes. Hastigheten hvor-med alkylfenolene kan føres over katalysatorsjiktet (vekt pr. time romhastighet) ligger fra 0,1 til 5 g fenol/t/g katalysator, idet fra 0,5 til 1,5 g fenol/t/g katalysator foretrekkes. Graden av katalysatordeaktivering kan reduseres og selektiviteten for fenol forbedres betydelig ved å opp-løse et alkalimetall salt i tilførselen. Saltet kan være tilstede i fra 0,1 til 20 vekt-% fortrinnsvis fra 5 til 18 vekt-% beregnet på 'totalvekt av fenoltilførsel og vanndamp.Eksempler på alkalimetaller er litium, natrium, kalium, rubidium og cesium, og totalvekt av fenoltilførsel og vanndamp. Eksempler på alkalimetaller er litium, natrium, kalium, rubidium og cesium, og kalium foretrekkes. Med hensyn til saltene er eksempler på disse klorider, hydroksyder, karbonater og sulfater idet hydroksyder foretrekkes. Blandt de ovennevnte alkalimetallsalter foretrekkes kaliumhydroksyd. Alkylfenol tilførselen kan etter at et alkalimetallsalt er tilsatt denne omsettes med damp i nærvær av en katalysator ifølge foreliggende oppfinnelse som forut beskrevet.
Selv om mekanismen for foreliggende oppfinnelse ikke er helt klar, kan det følgende gi en forklaring på den. Ved dehydroksylering av alkylfenoler dannes vann som et produkt. Når derfor vann settes til reaksjonsblandingen som reaktant, forsky-ves likevekten mot dehydroksylering. Denne reduksjonen i de-hydroksyleringsreaksjonen antas å føre til en økning i dealky-leringsreaks jonen . I tillegg antas det at vanndampen som sam-tidig føres gjennom sammen med alkylfenoltilførselen over katalysatorsjiktet gir det nødvendige hydrogen for dealkyle-ringen ved absorpsjon på bæreren til katalysatoren. Oppfinneren mener at det er disse to funksjonene til dampen som fører til de ønskede resultater som erholdes ved foreliggende oppfinnelse. Imidlertid må man bemerke at ovennevnte mekanismer bare fremsettes som en forklaring og oppfinneren ønsker ikke å være bundet til denne.
De følgende eksempler er gitt for å illustrere fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse.
EKSEMPEL 1
Forskjellige pakkede sjikt av katalysatorer med blandinger som vist i tabell 2 ble oppvarmet i en nitrogenatmosfære ca. 1 time ved driftstemperaturen før innføring av vanndamp og til-førselen som inneholdt alkylfenoler. Tilførselen hadde en sam-mensetning som vist i tabell 1 nedenunder.
Tilførselen og dampen ble så ført over det oppvarmede kataly-sators j iktet . Vekt pr. time romhastighet var ca. lg tilførsel/ t/g katalysator. En damp til tilførselsmolarforhold på ca. 6 ble opprettholdt idet driftstrykket var ca. 1 atmosfære. Det organiske væskeformige produkt ble oppsamle,t i et avkjølt for-lag og analysert ved gasskromatografi. De eksprimentelle betingelser og resultater er vist i tabell 2. Omsetningsgraden er basert på den totale molprosent av dannede produkter, nemlig fenol, benzen, toluen og xylen. Fenolselektiviteten er vekt-% fenol dannet med hensyn til summen av vekten av produktene: fenol, bensen, toluen og xylen.
EKSEMPEL 2
I dette eksempel ble fremgangsmåten som ble beskrevet i eksempel 1 gjentatt med unntagelse av at tilførselen, som beskrevet i eksempel 1, ble blandet med kaliumhydroksyd før reaksjonen.
De eksprimentelle betingelser og resultater for hovedsaklig sam-me katalysatoralder er sammenfattet i tabell 3.
Fra. ovennevnte beskrivelse ser man tydelig at foreliggende oppfinnelse tilveiebringer en fremgangsmåte for dealkylering av alkylfenoler hvori deaktiveringen av katalysatoren reduseres mens selektiviteten for fenol økes. Denne forbedring i kataly-satoraktivitet og katalysatoralder for forskjellig mengder av

Claims (1)

  1. kaliumhydroksyd i tilførselen er videre vist i fig. 1. Man ser at ved å tilsette mellom 5 og 18 % kaliumhydroksyd (KOK) til tilførselen, skråner kurven for katalysatordekativeringen først og flater så ut med økende katalysatoralder (kurvene 1, 2, 3) mens uten kaliumhydroksyd i tilførsel fortsetter kurven for katalysator-aktiviteten å skråne nedover (kurve 4). Videre er den molare prosent omdannelse av alkylfenol tilførsel med vanndamp til fenol større når økende mengder kaliumhydroksyd salt tilsettes tilførselen. Fremgangsmåte ved fremstilling av fenol ved dealkylering av alkylfenol ved at en tilførselsoppløsning bestående av en eller flere alkylfenoler, såsom isomerer av kresol, xylenol, etylfenol eller n-propylfenol, omsettes med vanndamp ved for-høyet trykk og temperatur med en katalysator inneholdende silisium- eller aluminiumoksyd, karakterisert ved at det anvendes en katalysator som i tillegg til silisium- eller aluminiumoksyd inneholder minst ett oksyd av et gruppe VIII metall eller gruppe VI-B metall som aktivator og at reaksjon utføres ved en temperatur i området 250 - 700°C ved et trykk i området 1-50 kp/cm^ i nærvær av en katalysator-deaktivatorundertrykker som er et oksyd av et metall i gruppe I-A eller II-A.
NO793897A 1978-11-30 1979-11-29 Fremgangsmaate ved fremstilling av fenol ved katalytisk dealkylering av alkylfenoler NO151038C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/964,814 US4230896A (en) 1978-11-30 1978-11-30 Catalytic steam dealkylation of alkyl phenols

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO793897L NO793897L (no) 1980-06-02
NO151038B true NO151038B (no) 1984-10-22
NO151038C NO151038C (no) 1985-01-30

Family

ID=25509050

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO793897A NO151038C (no) 1978-11-30 1979-11-29 Fremgangsmaate ved fremstilling av fenol ved katalytisk dealkylering av alkylfenoler

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4230896A (no)
BE (1) BE880316A (no)
CA (1) CA1144181A (no)
DK (1) DK504779A (no)
NO (1) NO151038C (no)
SE (1) SE447100B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4533768A (en) * 1984-05-03 1985-08-06 General Electric Company Zinc oxide catalyzed dealkylation of alkylated phenols
US4533767A (en) * 1984-05-03 1985-08-06 General Electric Company Catalytic hydrodealkylation of alkylated phenols
US4560810A (en) * 1984-11-14 1985-12-24 General Electric Company Catalytic dealkylation of alkylated phenols
US4605790A (en) * 1985-05-21 1986-08-12 E. I. Du Pont De Nemours And Company Phenol from coal and biomass
EP0423070B1 (de) * 1989-10-12 1995-08-30 Ciba-Geigy Ag Verfahren zur Herstellung substituierter Phenole
US6291724B1 (en) 1997-09-24 2001-09-18 General Electric Company Suppression of highly alkylated phenols in the catalytic alkylation reaction of phenol
NL2020595B1 (en) * 2018-03-15 2019-09-26 Univ Eindhoven Tech Catalytic conversion of biomass to biophenol

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2734929A (en) * 1956-02-14 Dealkylation of hydrocarbons
US2366497A (en) * 1943-02-08 1945-01-02 Standard Oil Dev Co Dealkylation of alkylated phenols
US2386969A (en) * 1943-11-19 1945-10-16 Universal Oil Prod Co Production of xylene
US2435038A (en) * 1944-06-13 1948-01-27 Gulf Research Development Co Catalytic dealkylation of alkyl aromatic compounds
US2692293A (en) * 1951-10-05 1954-10-19 Houdry Process Corp Catalytic dealkylation of aromatic hydrocarbons
US2746996A (en) * 1952-08-06 1956-05-22 Consolidation Coal Co Catalytic cracking of high boiling tar acids
US2773917A (en) * 1952-09-16 1956-12-11 Socony Mobil Oil Co Demethylation over chromia or molybdena catalysts
US2998457A (en) * 1958-11-19 1961-08-29 Ashland Oil Inc Production of phenols
US3091646A (en) * 1960-04-18 1963-05-28 Koppers Co Inc Preparation of mu-cresol by a dealkylation process
US3071627A (en) * 1960-05-02 1963-01-01 Pittsburgh Chemical Company Phenol by air oxidation of cresols
US3296316A (en) * 1961-11-27 1967-01-03 Consolidation Coal Co Dealkylation of branched-chain p-alkylated phenols
US3436434A (en) * 1967-04-21 1969-04-01 Universal Oil Prod Co Dealkylation of alkyl aromatic hydrocarbons
US3686340A (en) * 1968-10-22 1972-08-22 Ashland Oil Inc Hydrodealkylation process
US3649707A (en) * 1969-06-27 1972-03-14 Universal Oil Prod Co Dual catalyst in steam dealkylation process
SU399498A1 (ru) * 1971-01-15 1973-10-03 Способ получения фенола и метилфенолов
US3760023A (en) * 1971-04-26 1973-09-18 Ashland Oil Inc Hydrodealkylation process with promoted group vib metals and promoters
US3751505A (en) * 1972-03-28 1973-08-07 Goodyear Tire & Rubber Hydrodealkylation process
US4008181A (en) * 1975-09-04 1977-02-15 Texaco Inc. Steam dealkylation catalyst and process for preparing it

Also Published As

Publication number Publication date
NO151038C (no) 1985-01-30
NO793897L (no) 1980-06-02
BE880316A (nl) 1980-03-17
SE7909869L (sv) 1980-05-31
SE447100B (sv) 1986-10-27
CA1144181A (en) 1983-04-05
US4230896A (en) 1980-10-28
DK504779A (da) 1980-05-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Na et al. Skeletal isomerization of n-butane over caesium hydrogen salts of 12-tungstophosphoric acid
US3595931A (en) Hydrogenolysis of aromatic halides
US4605790A (en) Phenol from coal and biomass
US4056575A (en) Chemical process making aromatic hydrocarbons over gallium catalyst
EP1342710B1 (en) Method for catalytic dehydrogenation of hydrocarbons using carbon dioxide as a soft oxidant
US4056576A (en) Chemical process over gallium catalyst converting saturated hydrocarbons to olefins
US8049054B2 (en) Process for the preparation of C5 and/or C6 olefin
Pierantozzi et al. Selective O-alkylation of phenol with methanol
Qiu et al. Characterization of Ga/ZSM-5 for the catalytic aromatization of dilute ethylene streams
EP3484619A1 (en) Catalyst composition comprising con-type zeolite and zsm-5-type zeolite, preparation and process using such composition
US3644550A (en) Single stage cyclodimerization of paraffins to aromatic compounds
US4169865A (en) Production of aromatic hydrocarbons
NO151038B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av fenol ved katalytisk dealkylering av alkylfenoler
Yoshikawa et al. Conversion of alkylphenol to phenol via transalkylation using zeolite catalysts
US4230895A (en) Thermal hydrodealkylation of alkyl phenols
US4189613A (en) Hydrodealkylation process
US8785705B2 (en) Use of a co-feed in the coupling of toluene with a carbon source
GB2116204A (en) Production of ortho-suppressed dialkyl benzenes
US2514960A (en) Dealkylation of alkylphenols
US3284513A (en) Process for the thermal hydro-dealkylation of cresols
US5444172A (en) Process for producing a monoalkenyl aromatic hydrocarbon compound
US4533767A (en) Catalytic hydrodealkylation of alkylated phenols
Heckelsberg et al. Diene disproportionation reactions
US3751505A (en) Hydrodealkylation process
US20030055306A1 (en) Process for the production of olefins