NO150651B - Anordning ved apparat for regulering av akselstivhet i turbo-maskineri o.l - Google Patents

Anordning ved apparat for regulering av akselstivhet i turbo-maskineri o.l Download PDF

Info

Publication number
NO150651B
NO150651B NO754240A NO754240A NO150651B NO 150651 B NO150651 B NO 150651B NO 754240 A NO754240 A NO 754240A NO 754240 A NO754240 A NO 754240A NO 150651 B NO150651 B NO 150651B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
membrane
liquid
elasticity
magazine
low modulus
Prior art date
Application number
NO754240A
Other languages
English (en)
Other versions
NO754240L (no
NO150651C (no
Inventor
Fred Kurt Kunderman
Original Assignee
Dresser Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dresser Ind filed Critical Dresser Ind
Publication of NO754240L publication Critical patent/NO754240L/no
Publication of NO150651B publication Critical patent/NO150651B/no
Publication of NO150651C publication Critical patent/NO150651C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16JPISTONS; CYLINDERS; SEALINGS
    • F16J15/00Sealings
    • F16J15/44Free-space packings
    • F16J15/441Free-space packings with floating ring
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01DNON-POSITIVE DISPLACEMENT MACHINES OR ENGINES, e.g. STEAM TURBINES
    • F01D11/00Preventing or minimising internal leakage of working-fluid, e.g. between stages
    • F01D11/02Preventing or minimising internal leakage of working-fluid, e.g. between stages by non-contact sealings, e.g. of labyrinth type
    • F01D11/04Preventing or minimising internal leakage of working-fluid, e.g. between stages by non-contact sealings, e.g. of labyrinth type using sealing fluid, e.g. steam
    • F01D11/06Control thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Turbine Rotor Nozzle Sealing (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)
  • Sealing Devices (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Electric Stoves And Ranges (AREA)

Description

Tetningsanordning ved varmeisolert tak for et grunnmagasin.
Oppfinnelsen angår tetningsanordnin-ger ved varmeisolert tak for et grunnmagasin av den art som er angitt i patent nr. 104 091. I dette patent er angitt en slik tetningsanordning hvor taket er tettet mot jorden ved hjelp av en kontinuerlig, damp-ugjennomtrengelig membran som strekker seg ned fra taket i en spalteformet renne i jorden, hvilken renne er fylt med et materiale som er flytende ved omgivelsenes temperatur, men som er fast når magasinet er i bruk.
Ved anvendelse av oppfinnelsen ifølge
patentet har man funnet at man må være omhyggelig med valg av materiale i den nevnte renne, slik at dette materiale ikke fryser for tidlig. Hvis det fryser for tidlig, vil nemlig den frosne væske frembringe
høye spenninger i membranen som følge av at underkanten av membranen som følge av fastfrysning i den frosne væske vil fast-låses i stilling før resten av membranen har nådd sin likevektstemperatur, og som følge herav sin likevektstilstand i forhold til taket og veggene i magasinet.
Foreliggende oppfinnelse tar sikte på
å løse de problemer som skyldes en slik fastfrysning. Ifølge foreliggende oppfinnelse er membranen på i det minste den innvendige overflate av sin nedre del forsynt med et lag fluidumsugjennomtrenge-lig materiale med lav elastisitetsmodul, idet materialet i det minste dekker den del av den innadvendende overflate av membranen som ellers ville være i berøring med
væsken som fryser ved den temperatur grunnmagasinet antar under bruk.
Ved grunnmagasin skal det her forstås en grop eller utgravning i jordoverflaten hvor jordlaget som omgir gropen, er ugjen-nomtrengelig for væsken som skal lagres. For eksempel kan jordlaget som omgir gropen, inneholde en væske som vil stivne når magasinet fylles, f. eks. med flytendegjort gass.
Slike grunnmagasiner anvendes fortrinnsvis for lagring av flytendegjorte gasser, f. eks. naturgass, methan og jordolje-gasser.
Den damp- eller fluidumsugjennomtrengelige membran som består av et materiale som ikke selv har tilstrekkelig styrke til å kunne motstå de belastninger som membranen utsettes for, er fortrinnsvis fremstilt av metall. Når magasinet brukes for lagring av flytendegjorte gasser, skal membranen være fremstilt av et materiale som ikke blir sprøtt ved den lave temperatur som hersker i den flytendegjorte gass. Eksempler på slike metaller og et som er egnet for magasiner for lagring av flytendegjort methan, er høynikkelstål, rustfritt stål, kobber, aluminium og aluminiumleger-inger.
Taket over magasinet kan være fremstilt av et hvilket som helst passende materiale, som f. eks. stål, spesielt karbonstål,
aluminium eller tre. Taket må varmeisole-res for såvidt mulig å hindre gjennomgang av varme fra atmosfæren til magasinet.
Det område som inneholder et materiale som er flytende ved omgivelsenes temperatur,' men som er fast når magasinet er i bruk, kan omfatte en kontinuerlig renne som inneholder et slikt materiale. Denne renne danner fortrinnsvis en ubrutt kanal, f. eks. en sirkelformet kanal hvis membranen er sylindrisk, og hvilken kanal eller renne kan være gravet ut i jorden. Rennen kan imidlertid også være dannet av en sær-skilt fremstilt renne med sidevegger av tre eller metall, eller materialet som er flytende ved omgivelsenes temperatur, men er fast når magasinet er i bruk, kan innehol-des i et væskegjennomtrengelig materiale, f. eks. et lag sand eller singel. Membranen kan først strekke seg ned til jordoverflatens nivå, hvorefter der kan plaseres et lag sand eller singel omkring underkanten av membranen, hvorefter væsken innføres.
Temperaturen av væsken i dette område er en funksjon av temperaturen av den lagrede væske som befinner seg i magasinet, avstanden mellom væsken og magasinet og tiden. Som følge av anordningen av materialet med liten elastisitetsmodul hindres for sterke spenninger i membranen, og det kan som følge herav anvendes vann som åpenbart forøvrig er den best egnede væske. Hvis det ønskes, kan det imidlertid anvendes andre væsker som fryser ved en temperatur under omgivelsenes temperatur.
Det fluidumsugjennomtrengelige materiale med liten elastisitetsmodul, som er festet i det minste over den del av den innadvendende overflate av membranen som ellers ville være i berøring med væsken som fryser ved den temperatur grunnmagasinet antar under bruk, skal fortrinnsvis være et porøst materiale med i det vesentligste luk-kede celler, slik at de er ugjennomtrenge-lige for gass og væsker. Ifølge en fordelaktig utførelsesform for oppfinnelsen består dette materiale av et syntetisk plastmateriale, f. eks. polyvinylklorid eller polyethylenskum.
Materialets elastisitetsmodul kan hen-siktsmessig være mindre enn 70 kg/cm<2> ved 10 pst. kompresjon, f. eks. 5,6—7,0 kg/cm<2 >for polyethylen ved 10 pst. kompresjon.
Det fluidumsugjennomtrengelige materiale med liten elastisitetsmodul kan festes til enden av membranen ved hjelp av et klebemiddel, f. eks. epoxyharpiks-klebemiddel eller resorsinollim. Noen klebemidler inneholder oppløsningsmidler som kan an-gripe materialet med den lave elastisitetsmodul, og det må passes på at det ikke velges et slikt klebemiddel.
Selv om det er mulig å feste materialet med den lave elastisitetsmodul bare på inn-
siden av den nedre del av membranen, fore-trekkes det å påføre materialet på begge sider av membranen, slik at det i det minste dekker den del av membranen som ellers ville befinne seg i berøring med væsken som fryser ved en temperatur under omgivelsenes temperatur. Grunnen til dette er at når membranen trekker seg sammen i retning innover, vil den etterlate en klaring mellom den utadvendende overflate av membranen og den frosne væske. Denne klaring kan fylles med vann som siger inn fra ut-siden, i hvilket tilfelle det evt. kunne opp-stå utillatelige spenninger i membranen hvis den ikke er beskyttet på den utadvendende overflate når magasinet tømmes, og membranen på ny beveger seg utover.
Oppfinnelsen skal i det følgende be-skrives nærmere i forbindelse med tegningen, hvor
Fig. 1 viser et vertikalsnitt gjennom et grunnmagasin forsynt med en tetningsanordning ifølge oppfinnelsen, mens
fig. 2 i større målestokk viser et snitt gjennom enden av membranen som strekker seg ned i en renne.
På tegningen betegner 2 jordlaget som er frosset ved hjelp av fryserør 4. Hvert rør 4 er et dobbeltrør hvis ytre rør er lukket
ved bunnen, mens det indre rør er åpent ved den nedre ende. De indre og ytre rør er forbundet til ringformede samlerør hen-holdsvis 5 og 6, og et kjølemiddel, f. eks. flytende propan, strømmer fra samlerøret 6 ned gjennom de indre rør og opp gjennom de ringformede mellomrom mellom de indre og de ytre rør til samlerøret 5 og tilbake til kjøleanlegget. Antallet fryserør som er nød-vendig for å frembringe den ønskede frys-ning av jordlaget, er avhengig av diamete-ren av hullet 1 som danner det egentlige magasin, og kan variere fra 18 rør for et hull med en diameter på omkring 6—7 meter, til 30 rør for et hull med en diameter på omkring 30 meter.
Etter at grunnen er frosset, graves hullet 1 i jorden, og utenfor hullet graves der
en ringformet kanal 3 eller renne som er forholdsvis smal, men har en større diameter enn hullet.
Taket som anbringes over magasinet, omfatter en overbygning 7 som er under-støttet på pillarer eller søyler 8 og en flat aluminiumsplate eller membran 9. Denne membran 9 er opphengt i overbygningen 7 ved hjelp av opphengningselementer 10 som er fleksible i horisontalretning og er forsynt med isolasjonsblokker 11. Membranen 9 er på undersiden foret med en varme-isolasjon 12 som er understøttet på et alu-miniumsnett 13 som er opphengt i element-ene 11. Blokkene 14 som tjener som vekt-belastning, er anbragt på oversiden av membranen 9 for å motvirke evt. oppad-rettede krefter som trykker membranen i retning oppover.
Endene av membranen 9 eller dens perifere parti strekker seg utenfor isola-sjonen og er bøyd vertikalt ned i kanalen 3. Horisontale korrugeringer 15 tillater ut-videlse og sammentrekning av membranen som følge av temperaturvariasjoner.
Strimler 16 av polyvinylklorid med lukket cellestruktur og en elastisitetsmodulus på fra 5,6 til 7,0 kg/cm<2> med 10 pst. kompresjon er fastlimt til det nedre kantparti av membranen 9 ved hjelp av et epoxy-klebemiddel som består av 100 vektsdeler
«EPIKOTE» 828 og 10 vektsdeler diethylen-triamin. Det er tilstrekkelig polyvinylklorid, slik at når kanalen 3 inneholder vann, vil polyvinylkloridet strekke seg opp over vannoverflaten.
Når magasinet fylles med flytendegjort naturgass, vil væsken i kanalen 3 fryse uten å utøve eller frembringe utillatelige spenninger i membranen. Den frosne væske danner en effektiv tetning av kanten av membranen, slik at den danner en gasstett forsegling av magasinet.
For å gjøre tegningen tydeligere, er gassventiler, væskeinnløp og utløp ikke vist på tegningen. Disse deler passerer fortrinnsvis gjennom taket, men de kan evt. også være ført inn i magasinet gjennom dets sidevegger nær veggenes overkant.

Claims (3)

1. Tetningsanordning ved varmeisolert tak for et grunnmagasin, som angitt i patent nr. 104 091, karakterisert ved at membranen (9) på det i det minste den innvendige overflate av sin nedre del er forsynt med et lag fluidumsugjennom-trengelig materiale (16) med lav elastisitetsmodul, idet materialet (16) i det minste dekker den del av den innadvendende overflate av membranen (9) som ellers ville være i berøring med væsken som fryser ved den temperatur grunnmagasinet antar under bruk.
2. Tetningsanordning som angitt i på-stand 1, karakterisert ved at materialet (16) med lav elastisitetsmodul er et syntetisk plastmateriale, f. eks. polyvinylklorid eller polyethylenskum.
3. Tetningsanordning som angitt i en av de foranstående påstander, karakterisert ved at materialet (16) med den lave elastisitetsmodul er festet til begge sider av membranen (9).
NO754240A 1975-01-06 1975-12-12 Anordning ved apparat for regulering av akselstivhet i turbo-maskineri o.l NO150651C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/538,992 US3989258A (en) 1975-01-06 1975-01-06 Shaft stiffness control apparatus

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO754240L NO754240L (no) 1976-07-07
NO150651B true NO150651B (no) 1984-08-13
NO150651C NO150651C (no) 1984-11-21

Family

ID=24149296

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO754240A NO150651C (no) 1975-01-06 1975-12-12 Anordning ved apparat for regulering av akselstivhet i turbo-maskineri o.l

Country Status (12)

Country Link
US (1) US3989258A (no)
JP (1) JPS5848730B2 (no)
BE (1) BE835870A (no)
CA (1) CA1039657A (no)
DE (1) DE2558561C2 (no)
FR (1) FR2296756A1 (no)
GB (1) GB1518840A (no)
IN (1) IN155736B (no)
IT (1) IT1052790B (no)
NL (1) NL180245C (no)
NO (1) NO150651C (no)
SE (1) SE404621B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4475736A (en) * 1983-02-10 1984-10-09 Allis-Chalmers Corporation Bushing seal valve
DE3336036A1 (de) * 1983-10-04 1985-04-18 Krauss-Maffei AG, 8000 München Kolbendosiervorrichtung einer reaktionsgiessmaschine
DE3531237C1 (en) * 1985-08-31 1987-01-02 Schwing Hydraulik Elektronik Sealed connection
JPH0660692B2 (ja) * 1986-02-27 1994-08-10 三菱重工業株式会社 回転機械のシ−ル装置
DE3607703A1 (de) * 1986-03-10 1987-09-17 Mitsubishi Heavy Ind Ltd Dichtungsanordnung fuer eine fluessigkeitsgetriebene rotations-antriebsmaschine
GB0126105D0 (en) 2001-10-31 2002-01-02 Aes Eng Ltd Seal support systems - auto refill device
US20040222594A1 (en) * 2003-05-08 2004-11-11 Dresser-Rand Company Oil film sealing device for a rotating shaft
US11041398B2 (en) * 2018-06-08 2021-06-22 Pratt & Whitney Canada Corp. Controlled gap seal with surface discontinuities

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH160247A (de) * 1931-12-10 1933-02-28 Sulzer Ag Rotationsmaschine.
US2895751A (en) * 1957-07-05 1959-07-21 Allis Chalmers Mfg Co Hydrogen seal for dynamoelectric machines
US3179422A (en) * 1962-04-10 1965-04-20 Ingersoll Rand Co Self-compensating shaft seal
CH540446A (de) * 1971-07-09 1973-08-15 Bbc Sulzer Turbomaschinen Stopbüchse für drehende Wellen

Also Published As

Publication number Publication date
NL180245C (nl) 1987-01-16
DE2558561A1 (de) 1976-07-08
DE2558561C2 (de) 1983-11-10
CA1039657A (en) 1978-10-03
BE835870A (fr) 1976-03-16
NL180245B (nl) 1986-08-18
JPS5189905A (no) 1976-08-06
IT1052790B (it) 1981-07-20
SE404621B (sv) 1978-10-16
NO754240L (no) 1976-07-07
FR2296756A1 (fr) 1976-07-30
NL7514204A (nl) 1976-07-08
IN155736B (no) 1985-03-02
NO150651C (no) 1984-11-21
US3989258A (en) 1976-11-02
SE7514684L (sv) 1976-07-07
JPS5848730B2 (ja) 1983-10-31
GB1518840A (en) 1978-07-26
FR2296756B1 (no) 1980-01-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3047184A (en) Storage tank
US2332227A (en) Insulated container with heated bottom
US3330118A (en) Sunken tank with floating cover for liquid gas storage
US2777295A (en) Concrete reservoir for liquefied gases
US4232983A (en) Offshore submarine storage facility for highly chilled liquified gases
US2386958A (en) Spherical type insulated container for liquefied gases
US3147878A (en) Cryogenic storage tank
US3898846A (en) Offshore storage tank
US4402632A (en) Seabed supported submarine pressure transfer storage facility for liquified gases
NO331952B1 (no) Halvt nedsenkbar, flytende offshore flersoyleplattform og fremgangsmate ved installasjon av samme
NO150651B (no) Anordning ved apparat for regulering av akselstivhet i turbo-maskineri o.l
NO145444B (no) Fremgangsmaate til bygging av dekkskonstruksjon og utfoerelse av samme.
CA1045061A (en) Insulated tank
US3583592A (en) Cryogenic storage tank
NO334527B1 (no) Væskelagringsanlegg
US3707850A (en) Cryogenic storage tank improvements
US3096902A (en) Storage installation
US4512684A (en) Mobile offshore structure for arctic exploratory drilling
NO115803B (no)
GB2028992A (en) Support for a tank which includes at least a bottom portion which is part-spherical
NO115291B (no)
US3822186A (en) Pressure vessel
NO115397B (no)
NO158590B (no) System for understoettelse av oljebroenn.
WO1987000151A1 (en) Principle for the storing of gas or liquid