NO149539B - Fremgangsmaate og apparat for undervannsarbeide - Google Patents

Fremgangsmaate og apparat for undervannsarbeide Download PDF

Info

Publication number
NO149539B
NO149539B NO74740359A NO740359A NO149539B NO 149539 B NO149539 B NO 149539B NO 74740359 A NO74740359 A NO 74740359A NO 740359 A NO740359 A NO 740359A NO 149539 B NO149539 B NO 149539B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
capsule
pressure
connection
water
transit
Prior art date
Application number
NO74740359A
Other languages
English (en)
Other versions
NO740359L (no
NO149539C (no
Inventor
Kenneth Ball
Original Assignee
Intertek Subsea Systems Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Intertek Subsea Systems Ltd filed Critical Intertek Subsea Systems Ltd
Publication of NO740359L publication Critical patent/NO740359L/no
Priority to NO77772027A priority Critical patent/NO772027L/no
Priority to NO77772029A priority patent/NO150232C/no
Priority to NO77772028A priority patent/NO142953C/no
Publication of NO149539B publication Critical patent/NO149539B/no
Publication of NO149539C publication Critical patent/NO149539C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B41/00Equipment or details not covered by groups E21B15/00 - E21B40/00
    • E21B41/06Work chambers for underwater operations, e.g. temporarily connected to well heads
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C11/00Equipment for dwelling or working underwater; Means for searching for underwater objects
    • B63C11/34Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base
    • B63C11/36Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base of closed type
    • B63C11/40Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base of closed type adapted to specific work
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B33/00Sealing or packing boreholes or wells
    • E21B33/02Surface sealing or packing
    • E21B33/03Well heads; Setting-up thereof
    • E21B33/035Well heads; Setting-up thereof specially adapted for underwater installations
    • E21B33/037Protective housings therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Excavating Of Shafts Or Tunnels (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Packages (AREA)
  • Underground Or Underwater Handling Of Building Materials (AREA)
  • Placing Or Removing Of Piles Or Sheet Piles, Or Accessories Thereof (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for arbeide under vann og et apparat for utførelse av fremgangs-måten.
Det er et problem ved arbeide under vann med montering og vedlikehold av installasjoner såsom brønnhoder på havbunnen. Med konvensjonelle dykkermetoder og dykkerklokke-teknikk utsettes arbeiderne for den hydrostatiske trykkhøyde som tilsvarer vanndybden og på grunn av behovet for dekompresjon for å unngå de ved slikt arbeid kjente leddskader,
blir arbeidsdagen meget kort. Det har vært foreslått å bygge inn deler av havbunnsanlegg i kapsler fylt med luft eller annen gass ved atmosfæretrykk og å bringe personalet ned til en slik kapsel inne i en annen kapsel fylt med luft ved atmosfæretrykk. Overføringen av personalet mellom kapslene medførte at man måtte ha koblingsorganer på de to kapsler som dannet en vannfylt forbindelseskapsel som måtte pumpes ut og fylles med luft eller annen gass ved atmosfæretrykk. Denne pumping medfører overføring av et stort vannvolum tilsvarende volumet av forbindelseskapselen mot hele den hydrostatiske trykkhøyde. Denne utpumping er et pumpebehov med høy ytelse som medfører store kraftmengder og store pumper, slik at det er vanskelig å gjøre transittkapselen for personellet uav-hengig og det er nødvendig å tilføre kraft fra et forsyningsskip på overflaten foruten at pumpingen tar betydelig tid. Eventuelle deler som skal installeres, må transporteres i personal-transittkapselen eller slik at de er inne i forbindelseskapselen. Alternativet er å fylle installasjonsdelens kapsel som deretter må pumpes ut igjen. Når en rørledning eller elektrisk forbindelse skal utføres gjennom veggen av installasjonsdelens kapsel, er det nødvendig å fylle kapse-
len med etterfølgende utpumping eller anvende omstendelige sluseorganer.
Videre vil eventuell oljelekkasje fra installasjonsdelen ha en tendens til å samle seg i bunnen av installasjonsdelens kapsel med den følge at hvis kapselen deretter fylles, vil oljen smøres utover installasjonsdelen. Dessuten, hvis eventuell lekkasje forekommer i kapselveggen når folk er innenfor kapselen, vil lekkasjen få. form av en høytrykks-stråle av havvann.
I etterfølgende deler av foreliggende beskrivelse betyr atmosfæretrykk ethvert trykk som aksepteres av medi-sinsk sakkyndige som sikkert for arbeide uten behov for lang-varig dekompresjon og som typisk inkluderer opp til et trykk tilsvarende 10 m dybde fratrukket dybden av vann i kapslene.
I samsvar med foreliggende oppfinnelse er en av dens karakteristiske trekk en fremgangsmåte for arbeide under
vann som er kjennetegnet ved at man reduserer trykket i forbindelseskapselen og anleggskapselen uten å fjerne vannet fra disse kapsler, og derpå entrer kapslene for utførelse av arbeidet på delen mens denne er omgitt av vann ved atmosfæretrykk.
Selv om det er mulig å la den nevnte annen kapsel inneholde installasjonsdelen, foretrekkes det å ha en permanent vannfylt kapsel som omslutter installasjonsdelen og ut-former nevnte annen kapsel som en forbindelseskapsel.
I samsvar med et annet trekk ved foreliggende oppfinnelse er således en fremgangsmåte ved arbeide under vann kjennetegnet ved at undersøkelse med hensyn til forurensning fra olje- og gasslekkasjer i anleggskapselen og eventuell utspyling av forurensningene, som skjer ved hjelp av vann fra den omgivende sjø, foretas før trykket i anleggskapselen reduseres.
Mens det når der foreligger en forbindelseskapsel er mulig å la installasjonsdelens kapsel være ved atmosfæretrykk, er det foretrukket at normalt er alle vannfylte kapsler ved det utvendige trykk når en transittkapsel ikke er tilstede.
Da vann er hovedsakelig ikke sammentrykkbart er den vannmengde som må overføres for å redusere trykket fra det utvendige trykk til atmosfæretrykket liten og kan besørges ved hjelp av normale ballastjusteringspumper for en under-vannsanordning, hvormed er ment et selvstendig fartøy i lik-het med en liten undervannsbåt. I virkeligheten er strengt tatt ikke noen pumpe nødvendig fordi trykket kan slippes ut i transittkapselen og ny trykkøkning kan oppnås ved å for-bindes med det ytre havvann.
Imidlertid medfører ikke dimensjonen og vekten av en pumpe for overføring av den lille vannmengde det her dreier seg om, noen alt for stor ulempe sammenlignet med høytrykks-pumper for stort volum og med stor ytelse nødvendig for utpumping av en kapsel og det blir mulig for transittkapselen å få sin oppdrift justert for å gi ytterligere sikkerhet.
Et annet trekk ved oppfinnelsen skaffer en transittkapsel for å transportere arbeidere til en del av et undervannsanlegg, på hvilket der skal utføres et arbeide og kjenne-tegnes ved at den har organer for å sette vannet i forbindelseskapselen og i anleggskapselen i forbindelse med luften i transittkapselen og derved redusere trykket i disse kapsler til atmosfæretrykk.
Ennå et trekk ved oppfinnelsen er at organene for avlastning av trykket til atmosfæretrykk omfatter en tank for opptak av en liten mengde vann fra forbindelseskapselen, hvilken mengde representerer økningen i det vannvolum som var sammentrykket i kapselen, når trykket reduseres til atmosfæretrykk, samt et føleorgan for detektering av en eventuell lekkasje inn i den annen kapsel etter sammenkoblingen med anleggskapselen.
Som eksempel på trekk som kunne indikere at kapselen var tilpasset for å bli vannfylt, skal vises til ventiler for avlastning av for høyt trykk i kapselen og oljedetek-teringsutstyr i den øvre del av kapselen.
For bedre forståelse av oppfinnelsen skal i det føl-gende beskrives noen utførelser som rene eksempler under hen-visning til tegningene, hvor fig. 1 viser en del av et anlegg på havbunnen innelukket i en kapsel, fig. 2 viser en tran-sittmodul, fig. 3 er et kretsdiagram som viser organer for regulering av trykk i de forskjellige kapsler vist skjematisk på denne figur, fig. 4 er en skjematisk fremstilling av en foretrukket anordning for å skaffe tilførsel av innånd-ningsluft til personell som arbeider i anleggsdelens kapsel, og fig. 5 viser en forenklet annen utgave av oppfinnelsen.
Fig. 1 viser en del av havbunnen 11, fra hvilken brønnhodeforingen 12 rager opp. På foringen ér montert et "juletre", hvormed menes det vanlige utstyr av ventiler og-tilbehør og som i foreliggende tilfelle er betegnet med 14
og utstyret er innelukket i en tett kapsel 15. Rørledninger
16 er ført gjennom egnede tilkoblinger 17 i kapselens vegg for tilkobling til "juletreet". En luke 18 er. anordnet på toppen av kapselen. Brønnhodeforingene ender på kjent måte i en kobleinnretning 110 og en overgang 111. Tetningene mellom foringene og overgangen kan lekke. I utførelser av foreliggende oppfinnelse er disse tetninger anordnet på yttersiden av kapselen. Overgangen er en massiv blokk som trenger gjennom kapselveggen og inneholder en hovedventil 12 som kan betjenes manuelt eller ved fjernstyring med hydrauliske organer som er anordnet slik at de ikke forstyrrer hverandre.
Fig. 2 viser en transitt-modul 20 som kan bli ført
ned til kapselen 15 ved hjelp av hvilke som helst kjente organer, såsom føringswirer (ikke vist). Ved bunnen av denne modul er det en innføringstrakt 21 for opptak av luken 18 og f or føring av tetningsflåtene omkring luken mot en komplementær tetningsflate 23 på modulen 20.
Modulen 20 omfatter et øvre kammer eller transittkapsel 24 og et nedre kammer 25 som normalt er åpent ved sin nedre ende ved trakten 21, men som tettes ved samvirke av tetningsflåtene 22 og 23 for å danne en tredje, forbindende kapsel.
Kapselen 24 har dobbelte luker 26 ved sin øvre og nedre ende. Den øvre dobbelte luke er for inngang av personell og utstyr ved overflaten og den nedre dobbelte luke skal gi adgang til den forbindende kapsel. De dobbelte luker er konstruert med et ytre element 27 som skal tåle det ytre trykk, og et indre element 28 som skal tåle det innvendige trykk i kapselen 24. Dette gjør det mulig å anvende kapselen normalt og som et dekompresjonskammer hvis kapselen på grunn av et eller annet uhell blir satt under trykk mens den inneholder personell, hvilket kan forekomme hvis en lekkasje skulle starte mens personellet er i kapselen 15 og den nedre dobbelte luke måtte forbli åpen for å tillate dem å tre inn i kapselen 24 igjen. Personellet kunne tette seg selv inne i kapselen 24 ved hvilket som helst foreliggende trykk og unn-slippe til overflaten ved å stole på luften i kapselen og mulige utvendige kobleinnretninger for å gjøre det mulig for et forsyningsskip å tilføre ytterligere luft når kapselen er på overflaten men før det er trygt å forlate kapselen på grunn av utilstrekkelig trykkreduksjon. Elementene i hver dobbelt luke svinger om en enkelt tapp 101 som er parallell med lukens akse.
Luken 18 kan være konstruert for å tåle hovedtryk-ket i kapselen 15 bare fordi kapselen fortrinnsvis er ved fullt hydrostatisk trykk unntatt når trykket over denne luke er utjevnet.
"Juletreet" 14 rager gjennom kapselen 15 og er ube-vegelig tettet til bunnen av kapselen og forskyvbart tettet i en åpning 31 ved toppen av kapselen for å tillate ekspan-sjon og for å tillate forbindelse av wireutstyr eller andre hjelpeenheter 110 som må være ved toppen av treet. Utførelsen av denne glidende tetning er en stiv krave 32
fast forbundet med åpningen, inne i hvilken foreligger et stempel 33 som kan benyttes som et hydrostatisk lager og som en løftesylinder for å løfte elementer av treet opp fra sitt sete før de fjernes.
Fig. 3 viser et kretsskjema for organene til regulering av trykkene. Figuren er temmelig komplisert på grunn av den store mengde overtallige sikkerhetskomponenter. Det antas at figuren best beskrives ved å forklare hvordan syste-met anvendes. Det skal først antas at de tre kapsler 15, 24 og 25 som vist på denne figur med brutte linjer, er fylt, kapselen 24 med luft ved atmosfæretrykk og de andre to kapsler med vann ved det omgivende trykk. En lufteventil 51 er forbundet med en ekspansjonstank 52 ved hjelp av ventiler 53. Denne lufteventil er anordnet i den nedre dobbelte luke 26 eller ført utenom denne dobbelte luke. Ekspansjonstanken er en trykktank og dens trykk stiger til å begynne med som det kan avleses på et manometer 54. Hvis der er en lekkasje på tetningsflåtene 22 og 23 vil trykket stige til det ytre trykk. Normalt vil imidlertid trykkstigningen indikere fraværet av noen lekkasje og ekspansjonstanken kan åpnes til transitt-kapselens atmosfære gjennom ventiler 55. Den dobbelte luke kan nå åpnes og man kan få adgang til den forbindende kapsel for å gjøre det mulig å fremstille fleksible forbindelser 56 med kapselen 15 gjennom eller ved å gå utenom luken 18. En av disse forbindelser er en lufteventil og denne styres igjen åv ventilene 53 til ekspansjonstanken 52 unntatt at den innledende strømning føres forbi av. ventiler 57 gjennom et
inspeksjonsglass 58, slik at strømningens art kan iakttas og eventuelt gjennom ventiler 59 til et analyseapparat 60. Hvis strømningen er olje eller gass, er det mulig å spyle ut eventuell gjenværende olje eller gass fra kapselen 15 ved å
pumpe vann gjennom den annen av de fleksible forbindelser 56 til et avløp 61 under det ventede laveste nivå for gass eller olje ved hjelp, av en kraftdrevet pumpe 62 eller en hånddrevet pumpe 63. Denne olje eller gass kan skrive seg fra en lekkasje fra brønnhodeanlegget og kan være begrenset ved organer 65 som omfatter en hvilken som helst eller en kombinasjon av en oljedetektor, en gassdetektor, en differensialtrykkdetek-tor, en trykkavlastningsventil, og en sprengbar membran.
Disse organer eller innretninger er anbragt i den øvre del av kapselen 15 som er slik arrangert at den danner et fangområde for olje og gass omkring organene. Eventuelle detektorer som anvendes i disse organer, er innrettet for å stenge brønn-hodet og unngå ytterligere lekkasje enten ved direkte meka-nisk funksjon eller ved elektrisk eller hydrauliske tilkoblinger. Organene eller noen av dem er fortrinnsvis anbragt tilgjengelige for avstengningsformål fra den forbindende kapsel. Hvis det anvendes en trykkavlastningsventil eller membran, benyttes en ventil 66 som kan betjenes innenfra kapselen 25, til å isolere avlastningsventilen eller membranen fra det ytre trykk for å tillate betjening av trykkavlastningsventilen eller membranen. Vannet som pumpes gjennom av-løpet 61, trekkes fra en havtilkobling 67 eller eventuelt fra tanken 52 og tømmes gjennom en annen havtilkobling 68 eller trykkavlastningsventilen i organene 65. Hvis oljeforurensnin-gen skal reduseres, er det mulig å lagre den utspylte olje i tanken 52 eller en annen tank. I de tilfelle hvor det er umulig å begrense mengden av oljelekkasje, ville det være mulig å ha en dykkerklokkelignende samleinnretning som mot-tar eventuell olje som kommer fra havtilkoblingen 68. Når all oljen og gassen er spylt ut,.kan trykket i kapselen 15 reduseres som beskrevet i forbindelse med kapselen 25, og luken åpnes. Man kan da få adgang til brønnhodeinstallasjonen. Da denne fortsatt er neddykket i vann som kan være opp til 5 m dypt, er det nødvendig å anordne understøttende organer for dykking på grunt vann, dvs. et lufttilførselssystem inklusive en kompressor 102 (fig. 4), slik at personellet ikke skal behøve å suge inn luft mot vanntrykkhøyden i kapselen 15. Hver person har en behovsventil i sitt pusteutstyr for å redusere lufttrykket til det som'er nødvendig ved hans arbeidsbyrde. Da også kapselen 15 blir satt under trykk mens den er i bruk, vil trykket i de øvrige kapsler øke i samme grad, men trykkhøyden frembragt av kompressoren behøver ikke være stor. Kompressoren 102 trekker inn luft fra transittkapselen og leverer den til beholderen 103 som styres av en innstillbar avlastningsventil 104, og derfra til en innånd-ningsmanifold 105 gjennom filteret 106 og organer 107 for absorbsjon av karbondioksyd. Trykket i denne manifold styres ved hjelp av en ventil 108. Hensiktsmessige tilkoblingspunk-ter 109 for å trekke ut luft er anordnet på manifolden.
Fig. 3 viser også fleksible forbindelser 69 som kan anvendes til spyleutstyr inne i kapselen 15 hvis nødvendig, manometeret 70 og utvendige tilkoblinger 71 som gjør det mulig for kapselen 2 4 å bli anvendt som et dekompresjonskammer eller en dykkerklokke.
Det har hittil vært antatt at trykkene i kapselen 25 kan reduseres. Den eneste grunn til at trykket i kapselen 25 ikke skulle bli redusert er en lekkasje på tetningsflåtene 22 og 23. En av disse flater inneholder en sammentrykkbar tetning som er innrettet for å bli tilstrekkelig trykket sam-men til at flatene 22 og 23 begrenser mengden av' lekkasje hvis tetningen svikter.
Det kan utføres forskjellige funksjoner fra vedlikehold og opp til montering av "juletreet" og utførelse av ytre forbindelser. Når kapselen 15 til å begynne med er installert under anvendelse av dykkere eller dykkerklokker, vil den be-stå av et rent skall som festes av dykkerne til brønnhode-foringen 12, idet "juletreet" ennå ikke er montert. Hullene i skallet, såsom åpningen 31 og åpningene for innføring av rørledninger, blindes av fra yttersiden ved hjelp av avtag-bare dekselplater, hvis festeorganer er tilgjengelige fra innersiden av skallet. Disse dekselplater er slik anordnet at også i mangel av festeorganer vil utvendig trykk bevirke at platene danner en tetning med resten av skallet. Således kan skallet umiddelbart etter monteringen anvendes til å danne en sikker omgivelse for personell som skal montere "juletreet" . Når en ny del av "juletreet" skal bringes inn i skallet, er det mulig å bringe den nye delen ned i transittkapselen som på allerede kjent måte. På grunn av den korte tid som er nødvendig til trykkreduksjon, er det mulig for personell fra transittkapselen å frigjøre festeorganene for pla-ten over f.eks. en åpning, løfte opp dekselplaten ved hjelp av eh trosse, og en øyebolt og feste en nedhalingstrosse til en øyebolt. De kan da vende tilbake til og forsegle seg selv i transittkapselen og sette kapselen 15 på nytt under trykk, slik at dekselplaten løftes fra sitt sete og kan gjenvinnes av
forsyningsskip. En ny del og dekselplaten, f.eks. en rørled-ning kan deretter anordnes på trossen av forsyningsskipet og trossen trekkes inn ved hjelp av en vinsj i kapselen 25 be-tjenet inne fra kapselen 24, slik at dekselplaten eller rør-ledningsflensen trekkes tett tilbake mot sitt sete med den nye del inne i kapselen 15. Personellet kan deretter redusere trykket i og på ny få adgang til kapselen 15 for å feste rør-flensen eller på ny feste dekselplaten og montere den nye del.
Noen deler av brønnhodeinstallasjonen kan ved hjelp av fleksible ledninger være forbundet med "juletreet" og være løsbare, slik at de kan trekkes opp og inn i transittkapselen for vedlikehold i tørre omgivelser. En slik del er et styrepanel 119 (fig. 1).
For undervannsanlegg av en enkel art, såsom en rør-ledningsventil 120 (fig. 5) er det mulig å gi avkall på en separat kapsel som permanent omslutter denne og å la ven-tilen normalt være åpen mot det åpne hav og omslutte den i en forbindende kapsel for betjening.
Når vedlikeholdsoperasjonen er fullført, vender personellet tilbake til transittkapselen og tetter lukene bak seg og setter på ny anleggsdelkapselen og den forbindende kapsel under trykk.

Claims (4)

1. Fremgangsmåte i forbindelse med utførelse av arbeid under vann, hvor man ved hjelp av en transittkapsel (24), fylt med luft av atmosfæretrykk, lar seg senke ned til en installasjonsdel (14), som er omgitt av en anleggskapsel (15), og hvor det skal utføres arbeid, idet transittkapselen (24) på sin underside er påsatt en forbindelseskapsel (25), som til å begynne med er åpen mot den omgivende sjø og fylt med vann, idet det ved den nedre ende av forbindelseskapselen er anbragt et sammenkoblingsorgan (21), beregnet på å samvirke med en luke (18) på oversiden av anleggskapselen (15), hvilken fremgangsmåte omfatter sammenkobling ved hjelp av de nevnte sammenkoblingsorganer, reduksjon av trykket i anleggskapselen (15) til atmosfæretrykk, og nedstigning til installasjonsdelen (14), idet man entrer forbindelseskapselen (25) gjennom en luke (nedre 26) som fører til denne og derpå entrer anleggskapselen (15) gjennom luken (18) til denne, karakterisert ved at man reduserer trykket i forbindelseskapselen (25) og anleggskapselen (15) uten å fjerne vannet fra disse kapsler, og derpå entrer kapslene (25, 15) for tilførelse av arbeidet på delen (14) mens denne er omgitt av vann ved atmosfæretrykk.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at undersøkelse med hensyn til forurensning fra olje- og gasslekkasjer i anleggskapselen (15) og eventuell utspyling av forurensningene, som skjer ved hjelp av vann fra den omgivende sjø, foretas før trykket i anleggskapselen (15) reduseres.
3. Transittkapsel (24) for anvendelse ved fremgangs-måten ifølge krav 1, hvilken kapsel på undersiden er påsatt en forbindelseskapsel (25) som ved sin nedre ende har et sammenkoblingsorgan (21), beregnet på å samvirke med en luke (18) på oversiden av en anleggskapsel (15), karakterisert ved at den har organer (som på fig. 3) for å sette vannet i forbindelseskapselen (25) og i anleggskapselen (15) i forbindelse med luften i transittkapselen (24) og derved redusere trykket i disse kapsler (25, 15) til atmosfæretrykk.
4. Transittkapsel ifølge krav 3, karakterisert ved at organene for avlastning av trykket til atmos færetrykk omfatter en tank (52) for opptak av en liten mengde vann fra forbindelseskapselen (25), hvilken mengde representerer økningen i det vannvolum som var sammentrykket i kapselen, når trykket reduseres til atmosfæretrykk, samt et føleorgan (54) for detektering av en eventuell lekkasje inn i den annen kapsel (25) etter sammenkoblingen med anleggskapselen (15).
NO74740359A 1973-02-05 1974-02-04 Fremgangsmaate og apparat for undervannsarbeide NO149539C (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO77772027A NO772027L (no) 1973-02-05 1977-06-10
NO77772029A NO150232C (no) 1973-02-05 1977-06-10 Kapsel til omslutning av en del av et undervannsanlegg
NO77772028A NO142953C (no) 1973-02-05 1977-06-10 Tetningsanordning for anvendelse under vann.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB3666772A GB1461251A (en) 1973-02-05 1973-02-05 Method of working under water and apparatus therefor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO740359L NO740359L (no) 1974-08-06
NO149539B true NO149539B (no) 1984-01-30
NO149539C NO149539C (no) 1984-05-09

Family

ID=10390185

Family Applications (6)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO74740359A NO149539C (no) 1973-02-05 1974-02-04 Fremgangsmaate og apparat for undervannsarbeide
NO77772028A NO142953C (no) 1973-02-05 1977-06-10 Tetningsanordning for anvendelse under vann.
NO77772029A NO150232C (no) 1973-02-05 1977-06-10 Kapsel til omslutning av en del av et undervannsanlegg
NO77772027A NO772027L (no) 1973-02-05 1977-06-10
NO79793802A NO793802L (no) 1973-02-05 1979-11-23 Fremgangsmaate ved arbeide under vann
NO79793801A NO793801L (no) 1973-02-05 1979-11-23 Fremgangsmaate ved arbeide under vann

Family Applications After (5)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO77772028A NO142953C (no) 1973-02-05 1977-06-10 Tetningsanordning for anvendelse under vann.
NO77772029A NO150232C (no) 1973-02-05 1977-06-10 Kapsel til omslutning av en del av et undervannsanlegg
NO77772027A NO772027L (no) 1973-02-05 1977-06-10
NO79793802A NO793802L (no) 1973-02-05 1979-11-23 Fremgangsmaate ved arbeide under vann
NO79793801A NO793801L (no) 1973-02-05 1979-11-23 Fremgangsmaate ved arbeide under vann

Country Status (4)

Country Link
FR (1) FR2216168B1 (no)
GB (1) GB1461251A (no)
NL (1) NL7401579A (no)
NO (6) NO149539C (no)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987006906A1 (en) * 1986-05-06 1987-11-19 Den Norske Stats Oljeselskap A.S Mono-atmospheric chamber

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN110206553A (zh) * 2019-07-08 2019-09-06 厦门厦工中铁重型机械有限公司 一种盾构机盾体结构
CN111219169B (zh) * 2020-01-07 2021-10-29 中国船舶科学研究中心(中国船舶重工集团公司第七0二研究所) 一种水下可维干式工作舱
CN113529666B (zh) * 2021-06-29 2022-06-28 中国船舶科学研究中心 一种水下不规则面的密封装置及密封方法
CN113335477B (zh) * 2021-07-07 2024-06-21 烟台宏远载人压力舱工程技术研究院有限公司 一种模块化救生减压系统
CN116337369B (zh) * 2023-05-23 2023-12-08 以梦为马(沈阳)科技有限公司 一种水下机器人水密舱的漏水检测装置

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987006906A1 (en) * 1986-05-06 1987-11-19 Den Norske Stats Oljeselskap A.S Mono-atmospheric chamber
GB2199359A (en) * 1986-05-06 1988-07-06 Norseke Stats Oljeselskap Mono-atmospheric chamber
GB2199359B (en) * 1986-05-06 1990-03-28 Norske Stats Oljeselskap Mono-atmospheric chamber

Also Published As

Publication number Publication date
NO740359L (no) 1974-08-06
NO150232B (no) 1984-06-04
NO142953C (no) 1980-11-19
NO772028L (no) 1974-08-06
FR2216168B1 (no) 1978-06-30
NO150232C (no) 1984-09-12
NO772027L (no) 1974-08-06
NO772029L (no) 1974-08-06
NO793801L (no) 1974-08-06
NO142953B (no) 1980-08-11
NO793802L (no) 1974-08-06
FR2216168A1 (no) 1974-08-30
GB1461251A (en) 1977-01-13
NO149539C (no) 1984-05-09
NL7401579A (no) 1974-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2937006A (en) Underwater drilling rig
NO139060B (no) Apparat for skjoeting av undersjoeiske roerledninger
US3408822A (en) Diving method and apparatus
US4117688A (en) Apparatus for working under water
US4258794A (en) Underwater completion habitat
NO311418B1 (no) Fortöyningssystem for fartöy
NO782703L (no) Hyperbarisk overfoeringssystem.
US3638720A (en) Method and apparatus for producing oil from underwater wells
NO149539B (no) Fremgangsmaate og apparat for undervannsarbeide
GB1367837A (en) Apparatus for underwater operations
EP0245343A1 (en) Diving apparatus and methods of operating same
NO782595L (no) Dykkeinnretning med loesbare, selvstendige enheter for utfoerelse av undersoekelser og undervannsarbeider
NO862572L (no) Trykkbalansert forankring med oppdrift for undervannsbruk.
NO146191B (no) Dykkerklokke og fremgangsmaate for manoevrering av en dykkerklokke i havet
CN209069744U (zh) 一种坐底式风电安装船
US3545215A (en) Field processing equipment for oil wells mounted at a subsea location
US4010798A (en) Method and apparatus for completing underwater well heads
US2077477A (en) Submersible rescue apparatus for submarines
NO811948L (no) Undervannslager for olje.
US4090366A (en) Transit capsules
US3045622A (en) Submarine escape device
CA1050420A (en) Capsules for enclosing sub-sea installation parts
NO147076B (no) Fremgangsmaate ved tilknytning av et boeyelig utstroemningsroer til en undervanns oljebroenn og anordning til fremgangsmaatens utfoerelse
CN204785056U (zh) 海上平台原油立管维修更换装置
US2076219A (en) Means for facilitating escape from submerged craft