NO148943B - Tannrengjoeringsinnretning. - Google Patents

Tannrengjoeringsinnretning. Download PDF

Info

Publication number
NO148943B
NO148943B NO790839A NO790839A NO148943B NO 148943 B NO148943 B NO 148943B NO 790839 A NO790839 A NO 790839A NO 790839 A NO790839 A NO 790839A NO 148943 B NO148943 B NO 148943B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
groove
teeth
cleaning
cleaning device
cut
Prior art date
Application number
NO790839A
Other languages
English (en)
Other versions
NO148943C (no
NO790839L (no
Inventor
Bror Axel Erling Andersson
Original Assignee
Andersson A E Bror
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Andersson A E Bror filed Critical Andersson A E Bror
Publication of NO790839L publication Critical patent/NO790839L/no
Publication of NO148943B publication Critical patent/NO148943B/no
Publication of NO148943C publication Critical patent/NO148943C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C17/00Devices for cleaning, polishing, rinsing or drying teeth, teeth cavities or prostheses; Saliva removers; Dental appliances for receiving spittle

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Brushes (AREA)
  • Cleaning Implements For Floors, Carpets, Furniture, Walls, And The Like (AREA)
  • Mechanical Coupling Of Light Guides (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Cable Transmission Systems, Equalization Of Radio And Reduction Of Echo (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en tannrengjørings-innretning med et bitestykke av celleplast, hvor motstående sider av bitestykket er forsynt med spor, som henholdsvis overkjevens og underkjevens tenner kan utføre en tyggebevegelse i og derved utsettes for en rengjørende skrubbing mot sporets vegger, hvilket spor er fremskaffet av skjærende bearbeidelse, slik at dets vegger oppviser gjennomskårne celler og sporet oppviser en spalteformet åpning med motstående kanter.
Dersom man biter ned mellom sporveggene og utfører en tyggebevegelse mellom disse, vil skrubbe- eller børsteorganene bearbeide tennene for rengjøring av disse.
En slik tannrengjøringsinnretning er et bra hjelpemiddel innen blant annet sykepleien, i de tilfeller der pasienten har vanskeligheter med selv å utføre sin tannrengjøring med en vanlig tannbørste. I slike tilfeller må den vanlige tannbørste håndteres av pleiepersonalet. Arbeidet krever således ekstra arbeidsinnsats av hjelpepersonalet og tar tid som kunne vært anvendt til andre formål. Har imidlertid pasienten tilgang til en tyggetannbørste av den aktuelle art, kan pasienten selv utføre tannrengjøringen ved en enkel tyggebevegelse.
Ettersom de kjente tyggetannbørster vanligvis må anvendes flere ganger pga. deres forholdsvis høye anskaffelsespris, kreves der rengjøring etter bruk, hvilket innebærer et ekstra arbeid for personalet.
På bakgrunn av det ovenstående fremgår det at der fore-ligger behov for en tannrengjøringsinnretning av typen tygge-tannbørste som kan fremstilles på en så billig måte at anskaffel-sesprisen ikke behøver bli større enn at den tillater kasting av tyggetannbørsten etter bare en gangs bruk. Dermed reduseres arbeidstiden og utgifter for rengjøring av tyggetannbørsten etter bruk.
Fra DE utlegningsskrift 1.278.069 er der kjent en tannren-gjøringsinnretning av den ovenfor angitte art. Imidlertid er den kjente tannrengjøringsinnretning utført med et tyggespor som utvider seg mot munningen, noe som innebærer at de viktige tann-halsene ikke blir utsatt for en effektiv skrubbing og rengjøring under bruk av innretningen. Dessuten er sporets vegger utført uten avbrudd langs hele sin utstrekning, noe som medfører en forholdsvis dårlig tilpasning til mellomrommet mellom tennene og tennenes områder ved mellomrommene.
Til grunn for den foreliggende oppfinnelse ligger den opp-gave å gi anvisning på en tannrengjøringsinnretning som ikke er bekreftet med de ovennevnte ulemper, og som samtidig kan fremstilles til en så lav pris i forhold til de kjente tyggetann-børster, at innretningen uten økonomiske ulemper kan kastes etter en gangs bruk.
Oppgaven løses ved en tannrengjøringsinnretning av den inn-ledningsvis angitte art som ifølge oppfinnelsen er karakterisert ved at sporet i tverrsnitt har en bredde som utvider seg mot sporets bunn, og at en flerhet av etter hverandre liggende spalter er skåret inn på tvers av sporet og forbi dettes bunn for oppnåelse av individuelt bevegelige og dermed individuelt arbeidende rengjøringssegmenter som smidig tilpasser seg ulike store tenner.
Ved å velge et spesielt materiale for bitestykket og bearbeide dette materiale på en spesiell måte kan man således på en særlig enkel måte oppnå de nødvendige skrubbe- resp. børste-organer på hver og en av to motstående sidevegger i bitestykket.
Blandt i og for seg kjente plaster med cellstruktur, dvs. skumplaster, kan man med fordel anvende en skummet polyolefin, f.eks. polyeten, polypropen eller.polystyren. Utførte forsøk har vist at tverrbundet materiale fungerer tilfredsstillende for formålet. Materialet kan fremstilles ved direkte skumming, idet cellestørrelsen bør ligge i området 1-20 mm, eller gjennom sammenpressing av skumplastkuler som har en diameter i området 1-20 mm. Materialdensiteten ligger passende i området 10-500 kg/m 3, og elastisitetsevnen skal være høy, dvs. den per-manente deformasjon etter belastning skal være lav. Dersom man underkaster et bitestykke av slik skumplast skjærende bearbeiding i den hensikt å fremskaffe to motstående snittflater, får hver snittflate en mer eller mindre grov overflatestruktur med hulrom og mellomliggende skillevegger med deres snittkanter som fåes ved gjennomskjæring i området for snittplanet. Disse kanter er i en viss utstrekning elastisk ettergivende når de utsettes for trykk- og/eller bøyekrefter.
For i visse tilfeller å forsterke rengjøringseffekten kan dette oppnås ved å kombinere skumplastmaterialet med fibrer med større stivhet enn skumplastmaterialet, idet disse fibre er inn-blandet i skumplastmaterialet. Ved gjennomskjæring av et slikt materiale kommer snittflatene til å inneholde endene av avskårne fibre, og disse fiberender kommer således til å utføre en for-sterket skrubbe- eller børstevirkning.
Bitestykket av innretningen ifølge oppfinnelsen er passende utført med en utragende del som kan være utformet for eventuelt å holdes med fingrene under bruken av bitestykket, eller for dannelse av en støtte for tungen dersom man ønsker å holde bitestykket trykket mot den øvre eller nedre tannrad, idet den utragende del i så fall er utført i ett med bitestykket. Når den skal holdes med fingrene, har den form av et håndtak eller skaft.
Tannrengjøringsinnretningen av skumplast som består av bitestykke og håndtak, kan på en enkel måte fremstilles ved stansing eller skjæring til den ønskede form fra en skumplast-bane. Muligheten for å skjære i materialet innbærer at bitestykket og håndtaket kan få en slik form, at innretningen forholdsvis lett kan skjæres ut fra materialbanen samtidig som der levnes forholdsvis lite spillmateriale.
Tannrengjøringsinnretningen ifølge oppfinnelsen kan således fremstilles av et forholdsvis rimelig materiale, idet fremstillingen kan skje ved hjelp av en enkel skjæreoperasjon for å gi tannrengjøringsinnretningen en ønsket form, og for å skaffe et eller flere par motstående snittflater der tjener som skrubbeflater for rengjøring av tenner.
Bitestykket kan utformes i forskjellige størrelser, enten slik at det dekker vesentlig hele den øvre resp. nedre tannrad, vesentlig halve tannradens lengde eller bare en del av halve tannradens lengde, idet en slisse eller et smalt spor med de nevnte snittflater kan være utført i bitestykkets overside elj.er underside eller både i oversiden og undersiden.
Slissens hovedutstrekning i forhold til bitestykket kan fordelaktig være rett når bitestykket er kort, dvs. innrettet for en del av tannraden som er mindre enn halve tannradens lengde. Ved lengre bitestykker er slissens resp. sporets utstrekning mer eller mindre bueformet for tilpasning til tannradens bueform.
Selve snittplanet kan være plant, men det kan til og med fordelaktig være siksak-formet eller bølgeformet, slik at snittflatene kan oppvise åser og mellomliggende daler for mer effektiv tilpasning til tennenes bølgeformede ytterkontur.
Disse og andre detaljer som kjennetegner oppfinnelsen,
vil bli forklart nærmere under henvisning til en på tegningen skjematisk vist tannrengjøringsinnretning ifølge oppfinnelsen. Fig. 1 og 2 viser skjematisk hvordan en rengjøringsinnret-ning ifølge oppfinnelsen kan plasseres i ulike stillinger i forhold til tannraden i overkjeven resp. underkjeven. Fig. 3 er et enderiss av en foretrukken utførelsesform for innretningen ifølge oppfinnelsen.
Fig. 4 er et sideriss av innretningen på fig. 3.
Fig. 5 viser i større.målestokk et snitt etter linjen 5-5 på fig 4.
Den på fig. 1 og 2 viste tannrengjøringsinnretning 42 kan være tildannet fra en elastisk deformerbar skumplastblokk be-stående fortrinnsvis av en skummet polyolefin, f.eks. polyeten, som kan være fremstilt ved sammenpressing av skumplastkuler.
Skumplastmaterialet omfatter et stort antall celler eller hulrom og tannrengjØringsinnretningen fremskaffes ved skjærende bearbeiding, ved hjelp av f.eks. en kniv, et roterende blad eller en fres.
Eventuelt kan fibre eller tråder av et materiale som passende er mindre bøyelig enn plastmaterialet i blokken være inn-blandet i skumplasten.
På fig. 1 og 2 er der vist hvordan en tannrengjøringsinn-retning 42 med et bitestykket 44 er innrettet til å kunne flyttes langs den øvre tannrad 66 resp. den nedre tannrad 68 til forskjellige stillinger. Av disse figurer fremgår det at bitestykkets lengde i dette tilfelle er kortere enn lengden av halve tannraden 66 resp. 68, hvilket gjør det muli å bruke slisser som er hovedsakelig rette. Dersom bitestykket er lenger, bør de nevnte slisser ha en etter tannraden omtrentlig tilpasset bueform.
Dersom det er ønsket, kan bitestykket være innsatt med en viss mengde antiseptisk materiale eller væske med rengjørende, bakteriedrepende eller luktfjernende effekt.
Den på fig. 3-5 viste tannrengjøringsinnretning 42' har
et håndtaket og et bitestykke 81 som ved hjelp av skjæreverktøy er tildannet med to spor 82, 82a. Som det fremgår av fig. 5, vider sporet seg ut mot bunnen 85, slik at sporets sidevegger 83, 84 konvergerer mot sporets spalteformede åpning 86. Åp-ningens motstående kanter 87, 88 får dermed en spiss vinkel, sett i tverrsnitt, slik at kantene 87, 88 effektivt skrubber mot tennene når disse føres opp og ned i sporet 82.
Dersom tannflatene beveges opp og ned i forhold til snitt-flaten på fig. 5, kommerN de til en viss grad elastisk ettergivende kanter 83, 84 til å fungere som skrubbe- eller børste-organer, som tjener til å fjerne forurensninger på tannflaten.
Fordi sporet vider seg ut mot bunnen 85, blir nedtrykningen av tennene i sporene 83, 84 gjort lettere.
Ved hvert spor 82, 82a er der dessuten tildannet en flerhet av tverrgående slisser 89 som strekker seg dypere enn sporene og utenfor sporenes sidevegger, slik dette fremgår av fig. 5.
På grunn av slissene oppdeles sporenes motstående sidevegger i små skrubbepartier 90 med en bredde som omtrent svarer til bredden av en tann. Disse skrubbepartier har en viss, indivi-duell bevegelighet og kan derfor tilpasse seg den individuelle form av en tann som de ligger an mot.

Claims (1)

  1. Tannrengjøringsinnretning med et bitestykke av celleplast, hvor motstående sider av bitestykket er forsynt med spor, som henholdsvis overkjevens og underkjevens tenner kan utføre en tyggebevegelse i og derved utsettes for en rengjørende skrubbing mot sporets vegger, hvilket spor (82, 82a, fig. 3., 4 , 5 ) er fremskaffet ved skjærende bearbeidelse, slik at dets vegger
    (83, 84) oppviser gjennomskårne celler og sporet oppviser en spalteformet åpning (86) med motstående kanter, k a r a k x terisert ved at sporet i tverrsnitt har en bredde som utvider seg mot sporets bunn (85), og at en flerhet av etter hverandre liggende spalter (89) er skåret inn på tvers av sporet og forbi dettes bunn (fig. 5) for oppnåelse av individuelt bevegelige og dermed individuelt arbeidende rengjøringssegmenter som smidig tilpasser seg ulike store tenner.
NO790839A 1978-03-13 1979-03-12 Tannrengjoeringsinnretning NO148943C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7802828A SE422881B (sv) 1978-03-13 1978-03-13 Tandrengoringsdon av cellulert material

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO790839L NO790839L (no) 1979-09-14
NO148943B true NO148943B (no) 1983-10-10
NO148943C NO148943C (no) 1984-01-18

Family

ID=20334292

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO790839A NO148943C (no) 1978-03-13 1979-03-12 Tannrengjoeringsinnretning

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4221015A (no)
DE (1) DE2909666A1 (no)
DK (1) DK147507B (no)
NO (1) NO148943C (no)
SE (1) SE422881B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4270556A (en) * 1980-04-24 1981-06-02 Twelve West, Inc. Prophylaxis strip
WO1990014802A1 (en) * 1989-06-06 1990-12-13 Stevens, Mark, Andrew Oral hygiene device
CH681596A5 (no) * 1990-09-03 1993-04-30 Ulrich P Prof Dr Saxer
US5876134A (en) * 1992-02-14 1999-03-02 The Gillette Company Foam grip
USD382864S (en) * 1994-11-15 1997-08-26 Lyn Ellen Walker Mouse pad
DE10040565A1 (de) * 2000-08-15 2002-03-07 Schulz Hans Herrmann Zahnreinigungsvorrichtung
WO2003018274A1 (en) * 2001-08-31 2003-03-06 Rem Koolhaas Panel for architectural design

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB546136A (en) * 1939-08-03 1942-06-30 Leon Bjurhagen Dental instrument or device for the cleaning of teeth
GB636835A (en) * 1948-05-12 1950-05-10 Francis Charles Hunt Improvements relating to tooth-cleaning devices
US3087183A (en) * 1961-04-26 1963-04-30 William P Semon Tooth brush
US3242519A (en) * 1964-11-10 1966-03-29 Ind Electronic Rubber Mouth cleansing and treating device
US3458268A (en) * 1968-04-05 1969-07-29 Joseph W Wozab Disposable toothbrush

Also Published As

Publication number Publication date
DK147507B (da) 1984-09-10
DK101979A (da) 1979-09-14
DE2909666A1 (de) 1979-09-27
US4221015A (en) 1980-09-09
NO148943C (no) 1984-01-18
SE422881B (sv) 1982-04-05
SE7802828L (sv) 1979-09-14
NO790839L (no) 1979-09-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3590814A (en) Interdental stimulator
US2548255A (en) Single-use toothbrush
CA2277918C (en) Oral hygiene appliance
AU2015303420B2 (en) Comb for a brush for grooming animal fur
US3109192A (en) Device for cleaning teeth
NO148943B (no) Tannrengjoeringsinnretning.
US1876284A (en) Knife rack
US3242519A (en) Mouth cleansing and treating device
US4377381A (en) Home care denture cleaning tool
US10080426B2 (en) Pinky barber brush
NO123102B (no)
AR008804A1 (es) Un cepillo dental.
US3002213A (en) Sweeping device
DE3162714D1 (en) Improved machine for the removal of membranes and/or skins from meats in general
US4989427A (en) Fleshing machine
US2541559A (en) Scraping utensil having an oval bowl
US1058743A (en) Cap-crown slitter.
US1604695A (en) Surgical instrument
US879537A (en) Dental implement.
US3098253A (en) Cleaning device
CN214966458U (zh) 一种可收纳美容工具的脚板锉
KR200171283Y1 (ko) 치솔
US1125188A (en) Brush-cleaning machine.
US168815A (en) Improvement in curry-combs
US612843A (en) Currycomb