NO148345B - Anordning ved dreneringssystem. - Google Patents

Anordning ved dreneringssystem.

Info

Publication number
NO148345B
NO148345B NO791121A NO791121A NO148345B NO 148345 B NO148345 B NO 148345B NO 791121 A NO791121 A NO 791121A NO 791121 A NO791121 A NO 791121A NO 148345 B NO148345 B NO 148345B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
partitions
parallel
dam
building material
leveling
Prior art date
Application number
NO791121A
Other languages
English (en)
Other versions
NO791121L (no
Inventor
Trygve Graee
Original Assignee
Trygve Graee
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Trygve Graee filed Critical Trygve Graee
Priority to NO791121A priority Critical patent/NO148345B/no
Publication of NO791121L publication Critical patent/NO791121L/no
Publication of NO148345B publication Critical patent/NO148345B/no

Links

Landscapes

  • Cyclones (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Excavating Of Shafts Or Tunnels (AREA)

Abstract

Anordning ved dreneringssystem.

Description

Fremgangsmåte og innretning til innbygging av innvendige tetninger i vannut-byggingsanlegg, særlig for innbygging av tetningsbelter, fortrinnsvis av bituminøst materiale, ved damkonstruksjoner.
Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte og en innretning til innbygging av
smale, innvendige tetninger, såkalte tetningsbelter, fortrinnsvis av bituminøse
byggematerialer (asfaltbetong), i daman-legg eller i byggegrunnen for dambyggverk
som strekker seg over hele det tverrsnitt
som skal tettes, f. eks. hvor det dreier seg
om en dam over hele tverrsnittet av en
dalsenkning.
Ved innbygging av innvendige tetninger har man hittil anvendt forskallings-kasser eller -vegger. Materialet for dammen, henholdsvis det finkornede filterma-teriale, fylles i dette tilfellet utvendig mot
forskallingen, mens byggematerialet for
den innvendige tetning anbringes i forskallingskassene eller mellom forskallings-veggene. Forskallingen må i dette tilfelle
løftes for å kunne bygge inn dammens
neste sjikt. Denne fremgangsmåte krever
imidlertid meget tid og for innbygging av
butiminøse, innvendige tetninger har den
vesentlige ulemper.
Bituminøse, innvendige tetninger kan
som følge av deres høye tetthet og jevne
sammensetning ha en vesentlig mindre
tykkelse enn slike av naturlige tetnings-stoffer som f. eks. leire eller leirebetong.
Mens det i siste tilfelle er nødvendig med
en tykkelse på 1/3—1/6 av damhøyden,
er det ved bituminøse byggematerialer til-strekkelig med tykkelser på 1/20—1/50 av
damhøyden. Den utskillelse av blandingen
som skyldes dannelsen av en fyllekonus og som opptrer ved påfylling av tetningsmaterialet i forskallingskassene, gjør seg imidlertid naturlig nok sterkere gjeldende ved tynne, innvendige tetninger enn ved tykke. Man er derfor i sterkere grad hen-vist til personalets omhu ved anbringelsen av byggematerialet i forskallingskassene, særlig det tilfellet hvor det bituminøse, innvendige tetningsmaterialet ifølge DBP 1.108.620 har en sammensetning med en stor andel grovkornet materiale.
Etter den kjente fremgangsmåte kan forskallingen først løftes etter lengere tid, nemlig når hele det innvendige tetnings-byggematerialet er anbragt mellom for-skallingsveggene, når damfyllingene på siden er utført og byggemateriallagene er planert. I løpet av denne tid herder det bituminøse byggematerialet, slik at en intim binding av dette med kornene i de tilstø-tende damfyllinger ikke lenger lar seg virkeliggjøre og sogar den nødvendige komprimering av det bituminøse byggematerialet bare ufullstendig kan gjennomføres.
Ifølge oppfinnelsen går man frem på en slik måte at byggematerialene for tetningsbeltet og de tilstøtende damfyllinger på luft- og vannsiden ved hjelp av parallelle i arbeidsretningen i planum fremadbe-yegede, foranliggende, vertikale eller skråttstilte skillevegger adskilles i romlig henseende fra hinannen og påfylles samtidig fortløpende i damkonstruksjonens retning og planeres til omtrent samme nivå, hvorpå fyllmassene i bevegelsesretningen bak skilleveggene legger seg umiddelbart inntil hverandre og komprimeres samtidig.
Den nye fremgangsmåte gjør det mu-lig å bygge opp damkonstruksjonen i området for den innvendige tetning kontinu-erlig sjikt for sjikt og derved virkeliggjøre et skarpt skille (uten innbyrdes blanding) mellom fyllingen for den innvendige tetning og for damfyllingene på siden. Det er derved sikret at den innvendige tetning har en uforanderlig tykkelse og ikke inne-holder noe fremmed materiale fra de til-støtende damfyllinger som eventuelt kunne påvirke tetningens funksjon og hold-barhet.
Den kontinuerlige arbeidsmåte gjør at de ved de foran fremførte skillevegger adskilt påfylte materialer allerede etter få sekunder legger seg umiddelbart mot hinannen. Det bituminøse, innvendige tet-ningsbyggematerialet har da ennu sin fulle plastisitet og lar seg uten videre ved hjelp av den umiddelbart etterfølgende komprimering forbinde intimt med kornene i de tilstøtende damfyllinger og i seg selv der-etter bli komprimert. På denne måte oppstår en innvendig tetning som holder nøy-aktig mål med hensyn til sin tykkelse, som er sterkt komprimert og som i samsvar med fremgangsmåten ifølge tysk patent nr. 1 108 620 er intimt forbundet med de bærende korn i de tilstøtende damfyllinger, på en slik måte at dammens bærende mine-ralskjelett også fortsetter gjennom den innvendige tetning og derved gir dammen en hittil ikke oppnådd stabilitet.
Innretningen til utførelse av den nye fremgangsmåte består ifølge oppfinnelsen av to parallelle, på høykant stående skillevegger, hvis innbyrdes avstand er lik tykkelsen av tetningsbeltet, midler til frem-adskridende bevegelse av skilleveggene i damkonstruksjonens planum og i dennes lengderetning midler til påfylling og planering av byggematerialet for damfyllingens mot luft og mot vann vendende sider utenom de parallelle skillevegger, en anordning for innføring og planering av byggematerialet for den innvendige tetning mellom de parallelle skillevegger og i bevegelsesretningen bak de parallelle skillevegger anordnede vibrasjonsstamper for samtidig komprimering av de adskilt påfylte og pla-nerte byggematerialer.
De parallelle skillevegger tillater samtidig, men i romlig henseende adskilt påfylling og planering av byggematerialer for den innvendige tetning og de tilstøtende damfyllinger, slik at derved gjensidig blan-
dingsfyllinger er utelukket. Disse skillevegger sikrer derfor med absolutt sikkerhet
den nødvendige, homogene oppbygging av den innvendige tetning og en uforanderlig tykkelse av denne.
I en videre utformning av oppfinnelsen er der for byggematerialet til den innvendige tetning anbragt en forrådsbeholder på de parallelle skillevegger, hvis bunnåp-ning munner ut mellom skilleveggene. Derved oppnås at byggematerialet for den innvendige tetning trer ut av beholderen mellom skilleveggene i den utstrekning disse beveger seg fremover. Ved denne innfør-ingsmåte for byggematerialet til den innvendige tetning unngås dannelsen av fylle-pyramider og dermed utskillelse av byggematerialene i blandingen. Denne metode sikrer en fullstendig homogen sammensetning av den innvendige tetning.
Oppfinnelsens gjenstand er på tegnin-gen vist i form av et eksempel, hvor fig. 1—3 skjematisk viser den nye innretning i oppriss, planriss og snitt etter linjen A—A på fig. 1, mens fig. 4 og 5 viser en innretning med egen fremdrift i oppriss og planriss.
Innretningen ifølge fig. 1—3 består av to parallelle, på høykant stående, vertikale eller skråttstilte skillevegger 1, 2 av plater, hvis innbyrdes avstand a tilsvarer tykkelsen av det innvendige tetningsbelte 3 som skal bygges. Skilleveggene er innbyrdes fast forbundet ved hjelp av tverr-forbindelser for å sikre deres parallellitet. De ligger med sine underkanter tett an mot planum og beveges fremover med den nødvendige arbeidshastighet i den ved pi-len antydede lengderetning av den dam-konstruksjon som skal reises. Skilleveggene kan bestå av flere lengder som er forbundet med hverandre ved hjelp av leddforbindelser 4. Derved kan de bedre tilpasse seg ujevnheter i planum uten å løfte seg fra dette delvis med sine nedre kanter.
Den forreste del av de parallelle skillevegger 1, 2 har et sadelformet tak 5 som dekker over deres mellomrom og foran har de en vinkelformet ryddeplate 6 i likhet med en skipsstevn. Et løftbart og senkbart planeringsskjold 7 griper over skilleveggene 1, 2 i tverr-retningen og bestryker are-alene på begge yttersider av skilleveggene.
På den bakre del av de parallelle skillevegger er der anordnet en forrådsbeholder 8 for byggematerialet til den innvendige tetning, hvis avløpsåpning munner ut ned-ad i mellomrommet mellom de parallelle skillevegger 1, 2. Bak beholderen 8 og mellom skilleveggene er det anordnet en i høy-den innstillbar regulerluke 9 som bestem-mer påfyllingshøyden for byggematerialet til den innvendige tetning.
Ved enden av de parallelle skillevegger 1, 2 er der festet et tverrgående åk 10, hvor-til er koblet tre vibrasjonsstampere 11, 12, 13 av vilkårlig kjent konstruksjon. Av disse vibrasjonsstampere beveger de to ytterst-liggende 11 og 13 seg i området for det byggematerialet som er planert ved hjelp av planerskjoldet 7, mens den midtre stamper 12 komprimerer det byggematerialet som er planert ved hjelp av regulerluken 9. Den midtre vibrasjonsstamper 12 har en oppvarmet bunnplate, f. eks. oppvarmet ved hjelp av gass- eller oljebrennere, for å unngå klebing av det bituminøse byggematerialet for den innvendige tetning til stamperen.
Vibrasjonstampernes 11—13 svingnings-retning forløper fortrinnsvis skrått i for-hold til horisontalen, slik at stamperne får en bevegelseskomponent i bevegelsesretningen for de parallelle skillevegger. Her-ved unngås en oppstuving av byggematerialet ved forkanten av stamperne, hvilken kunne føre til uønskede forskyvninger av byggematerialet i sideretningen, særlig på overflaten.
Innretningens virkemåte er som føl-ger. Mens de parallelle skillevegger 1, 2 beveges fremover i pilens retning påfylles byggematerialet for damfyllingene på de sider som vender mot luft, henholdsvis mot vann, hvilke fyllinger vanligvis består av grovkornet stenmasse, f. eks. ved hjelp av en griper 14 foran planeringsskjoldet 7 på den dekkede del av de parallelle skillevegger. Byggematerialet bygger seg opp skrått som vist på fig. 3, på begge sider av de parallelle skillevegger i området for planeringsskjoldet 7 og planeres av dette til er bestemt laghøyde på ca. 20—25 cm. Samtidig trer byggematerialet for den innvendige tetning, fortrinnsvis bituminøst, sam-mensatt ifølge tysk patent nr. 1 108 620, ut av forrådsbeholderen 8 og inn i mellomrommet mellom de parallelle skillevegger i den utstrekning disse beveger seg fremover og blir her ved hjelp av regulerluken 9 planert til omtrent samme laghøyde som damfyllingene på utsiden av de parallelle skillevegger. Bak skilleveggene i bevegelsesretningen legger lagene seg umidddelbart inntil hinannen. Da de er planert til tilnær-met samme laghøyde er således noen gjensidig blanding utelukket. Lagene kommer allerede etter få sekunder inn i området for vibrasjonsstamperne 11—13 og komprimeres av disse samtidig og jevnt. Derved ligger sømstedene for tilstøtende lag i hvert tilfelle mellom to tilstøtende vibrasjonsstampere. De bærende mineralkorn i til-støtende lag blir derfor i sømområdet ved-varende presset mot hinannen og griper fullstendig inn i hverandre slik at der iføl-ge tysk patent nr. 1 108 620 oppstår et en-hetlig bæreskjelett i hele damkonstruksjonen som gir denne fremragende statiske egenskaper. På den ovenfor beskrevne måte oppbygges hele damkonstruksjonen lag for lag.
Som allerede nevnt kommer der for den innvendige tetning fortrinnsvis på tale bi-tuminøse byggematerialer, som som kjent må bygges inn i varm tilstand. Forrådsbeholderen 8 er derfor utstyrt med en var-meisolering. For å oppnå en god binding mellom det i foregående arbeidsoperasjon innbyggede og allerede avkjølte og komprimerte byggemateriallag og det etterføl-gende, er der i forreste del mellom de parallelle skillevegger 1 og 2 anordnet varme-legemer 15, f. eks. en anordning for infra-rød stråling, som retter sin varmestråling mot det ved den foregående arbeidsoperasjon komprimerte bituminøse byggemateriallag og mykner opp dette ned til en dyb-de på 2—3 cm. Derved oppnås at lagene smelter intimt sammen og samtidig griper inn i hverandre med sine bærende mineralkorn slik at der oppstår en sømløs, innvendig tetning.
Istedenfor å anvende samme byggema-teriale for damfyllingene på siden, som vist og beskrevet ovenfor, kan man når omsten-dighetene forlanger det også anvende en annen byggematerialsammensetning for den damkonstruksjonsdel som vender mot vann enn for den som vender mot luft. Gri-peren 14 har da til oppgave å tømme de forskjellige byggematerialer på høyre, henholdsvis på venstre side av de parallelle skillevegger 1 og 2. På denne måte unngås gjensidig blanding når der på høyderyggen av det sadelformede tak 5 settes opp en vertikal skillevegg 51, som antydet med strek-prikk-trukne linjer på fig. 3.
For reduksjon av det flate-trykk som utøves på planum ved egenvekten av de parallelle skillevegger, kan disse vegger, som vist på fig. 3, ved sine underkanter være forsynt med glidemeier 16.
Den på fig. 4 og 5 viste innretning har egen fremdrift og tilsvarer forøvrig den på fig. 1—3 skjematisk viste innretning. Av denne grunn er henvisningstallene på den skjematiske fremstilling i den utstrekning det dreier seg om de samme konstruksjons-deler også anvendt på fig. 4 og 5.
De parallelle skillevegger 1 og 2 er fast forbundet med forrådsbeholderen 8 for byggematerialet til den innvendige tetning og sammen med regulerluken 9 løftbart og
senkbart opphengt ved hjelp av den hy-
drauliske sylinder 17 på kjøretøyrammen 18. Trekkreftene til bevegelse fremover av skilleveggene overføres fra kjøretøyrammen over spesielle trekkstenger 19 som ved ledd-
forbindelser er festet til kjøretøyrammen og skilleveggene 1 og 2. Planeringsskjoldet 7 er likeledes leddforbundet med kjøretøy-
rammen 18 og løftes eller senkes ved hjelp av den hydrauliske sylinder 20 for innstil-
ling av planeringshøyden.
Vibrasjonsstamperne 11, 12 og 13 er leddforbundet med transportkjøretøyet og kan løftes eller senkes ved hjelp av utlig-
geren 21 som er festet til kjøretøyrammen 18 og den hydrauliske sylinder 22.
Den del av de parallelle skillevegger
som ligger foran planeringsskjoldet 7 i kjø-
reretningen er som vist med strek-prikk-
trukne linjer på fig. 4, oppsvingbar. Trans-portkjøretøyet går med sine belter 23 eller luftfylte hjul på det planum som fremstil-
les av planeringsskjoldet 7 på damfyllin-
gene på siden og har en egen drivanordning ved hjelp av en dieselmotor som også le-
verer energi for den hydrauliske pumpe til drift av hydraulikksylindrene 17, 20 og 22 og som ved hjelp av en til dieselmoto-
ren koblet generator gir elektrisk energi for den infrarøde stråling 15.
Arbeidsstillingen for innretningen med
egen fremdrift tilsvarer den på fig. 4 og 5
viste og virkemåten av denne tilsvarer be-
skrivelsen i forbindelse med de skjematiske figurer 1—3. Ved transport til en annen arbeidsplass og ved vending ved byggekon-struksjonens endepunkter svinges den for-
reste del av de parallelle skillevegger 1 og 2 opp som antydet med strek-prikk-trukne linjer på fig. 4, hvoretter skilleveggene 1
og 2 ved hjelp av hydraulikksylinderen 17
og vibrasjonsstamperne 11—13 ved hjelp av hydraulikksylinderen 22 løftes såvidt høyt fra underlaget at kjøretøyet 18, 13 har den nødvendige bakkeklaring til kjøring også med større hastigheter.

Claims (10)

1. Fremgangsmåte ved oppsetting av damkonstruksjoner med innvendig tet-
ningsbelte, fortrinnsvis av bituminøse byggematerialer, karakterisert ved at byggematerialene for tetningsbeltet (3) og de tilstøtende damfyllinger (på luft- og vannsiden) ved hjelp av parallelle i arbeidsretningen i planum fremadbevegede, foranliggende vertikale eller skråttstilte skillevegger (1, 2) adskilles i romlig henseende fra hverandre og påfylles samtidig fortlø- pende i damkonstruksjonens retning og planeres til omtrent samme nivå, hvorpå fyllmassene i bevegelsesretningen bak skilleveggene (1,2) legger seg umiddelbart inntil hverandre og komprimeres samtidig.
2. Innretning til utførelse av fremgangsmåten ifølge påstand 1, karakterisert ved to parallelle på høykant stående skillevegger (1, 2) hvis innbyrdes avstand (a) er lik tykkelsen av tetningsbeltet (3), anordning til fremadbevegelse av skilleveggene i damkonstruksjonens planum og i dennes lengderetning, anordning (14, 7) til påfylling og planering av byggematerialet for damfyllingens mot luft og mot vann vendende sider utenom de parallelle skillevegger, anordning (8, 9) for innfø-ring og planering av byggematerialet for den innvendige tetning mellom de parallele skillevegger og i bevegelsesretningen bak de parallelle skillevegger anordnede vibrasjonsstampere (11, 12, 13) for samtidig komprimering av de adskilt påfylte og pla-nerte byggematerialer.
3. Innretning ifølge påstand 2, karakterisert ved at de parallelle skillevegger (1, 2) i området for anordningen (14, 7) for påfylling og planering av byggematerialet for damfyllingene, er forbundet med hverandre ved hjelp av et sadelformet tak (5) som dekker over deres mellomrom og ved hjelp av en foran anordnet vinkelformet ryddeplate (6).
4. Innretning ifølge påstandene 2 og 3, karakterisert ved at der på høyde-ryggen av det sadelformede tak (5) er mon-tert en vertikal skillevegg (51).
5. Innretning ifølge påstandene 3 og 4, karakterisert ved at de parallelle skillevegger (1, 2) for bedre tilpasning til ujevnheter i planum er inndelt i flere del-lengder som er forbundet med hverandre ved leddforbindelser (4).
6. Innretning ifølge påstandene 3—5, karakterisert ved at en forrådsbeholder (8) for byggematerialet til den innvendige tetning er således anbragt på de parallelle skillevegger (1, 2), at dens bunn-åpning munner ut mellom skilleveggene.
7. Innretning ifølge påstandene 3—6, karakterisert ved at de parallelle skillevegger (1, 2) med den til dem fast-gjorte forrådsbeholder (8) for byggematerialet til den innvendige tetning og den til-hørende regulerluke (9) er løftbart og senkbart opphengt i rammen (18) for et trans-portkjøretdy og er forbundet med rammen (18) over trekkstenger som med leddforbindelse angriper skilleveggene.
8. Innretning ifølge påstand 7, karakterisert ved at planeringsskjoldet (7) for damfyllingene er leddforbundet med transportkjøretøyets ramme (18) på en løftbar og senkbar måte.
9. Innretning ifølge påstand 8, karakterisert ved at vibrasjonsstamperne (11, 12, 13) med leddforbindelse er tilkoblet transportkjøretøyet og ved hjelp av utliggeren (21) på transportkjøretøyet og den fortrinnsvis hydrauliske løftesylin-der (22) kan løftes og senkes.
10. Innretning ifølge påstand 7—9, karakterisert ved at den forreste del av de parallelle skillevegger (1, 2) er oppsvingbar.
NO791121A 1979-04-03 1979-04-03 Anordning ved dreneringssystem. NO148345B (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO791121A NO148345B (no) 1979-04-03 1979-04-03 Anordning ved dreneringssystem.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO791121A NO148345B (no) 1979-04-03 1979-04-03 Anordning ved dreneringssystem.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO791121L NO791121L (no) 1980-10-06
NO148345B true NO148345B (no) 1983-06-13

Family

ID=19884790

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO791121A NO148345B (no) 1979-04-03 1979-04-03 Anordning ved dreneringssystem.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO148345B (no)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007073199A1 (en) * 2005-12-21 2007-06-28 Oldroyd Systemer As Water tight foundation wall sheet with a filter cloth

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007073199A1 (en) * 2005-12-21 2007-06-28 Oldroyd Systemer As Water tight foundation wall sheet with a filter cloth

Also Published As

Publication number Publication date
NO791121L (no) 1980-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102251530A (zh) 黄河主河道水中墩承台施工用双壁钢围堰施工工艺
CN110184950A (zh) 一种保通条件下桥梁原址改扩建新桥的施工方法
CN109457728B (zh) 一种型钢混凝土综合管廊快速建造施工方法
US3429130A (en) Dam construction
CN110439012B (zh) 涉水明挖基坑复合式钢板桩围堰的施工方法
CN103822017A (zh) 基于对电缆排管敷设的施工方法
US2094974A (en) Concrete placing and finishing machine
NO148345B (no) Anordning ved dreneringssystem.
NO121862B (no)
US875699A (en) Reinforced composite structure.
CN110273435B (zh) 一种城市明挖隧道的施工工法
CN116556357A (zh) 一种高边坡条件下深基坑的施工方法
CN113202031B (zh) 一种桥梁钢桥面超高性能混凝土铺装方法
CN114457846A (zh) 一种路站主体结构施工方法
CN108999149B (zh) 一种斜坡浆砌石原料施工砌筑一体化装置
CN220704618U (zh) 重力式码头基床整平装置
CN217974685U (zh) 一种水沟拉伸装置
US933776A (en) Sinking shafts and the like.
US1272479A (en) Method of building foundations for subaqueous tunnels.
NO790527L (no) Fremgangsmaate og innretning for bygging av en underjordisk konstruksjon med vertikale vegger, med utgangspunkt i en underjordisk tunnel
CN221142520U (zh) 一种盖板辅道涵结构
US1072068A (en) Method of constructing subaqueous tunnels.
US931182A (en) Dry-dock.
CN107090926A (zh) 现浇空心石膏墙体
RU2237123C1 (ru) Способ возведения моста через водную преграду