NO143465B - Fremgangsmaate ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid - Google Patents

Fremgangsmaate ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid Download PDF

Info

Publication number
NO143465B
NO143465B NO75752529A NO752529A NO143465B NO 143465 B NO143465 B NO 143465B NO 75752529 A NO75752529 A NO 75752529A NO 752529 A NO752529 A NO 752529A NO 143465 B NO143465 B NO 143465B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
titanium
carbon
melt
titanium carbide
rod
Prior art date
Application number
NO75752529A
Other languages
English (en)
Other versions
NO752529L (no
NO143465C (no
Inventor
Vaeino Lampe
Bengt Sjoeberg
Original Assignee
Uddeholms Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB31754/74A external-priority patent/GB1506716A/en
Priority claimed from SE7504056A external-priority patent/SE402019B/xx
Application filed by Uddeholms Ab filed Critical Uddeholms Ab
Publication of NO752529L publication Critical patent/NO752529L/no
Publication of NO143465B publication Critical patent/NO143465B/no
Publication of NO143465C publication Critical patent/NO143465C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C33/00Making ferrous alloys
    • C22C33/02Making ferrous alloys by powder metallurgy
    • C22C33/0257Making ferrous alloys by powder metallurgy characterised by the range of the alloying elements
    • C22C33/0278Making ferrous alloys by powder metallurgy characterised by the range of the alloying elements with at least one alloying element having a minimum content above 5%
    • C22C33/0292Making ferrous alloys by powder metallurgy characterised by the range of the alloying elements with at least one alloying element having a minimum content above 5% with more than 5% preformed carbides, nitrides or borides
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D23/00Casting processes not provided for in groups B22D1/00 - B22D21/00
    • B22D23/06Melting-down metal, e.g. metal particles, in the mould
    • B22D23/10Electroslag casting
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D1/00Methods of beating or refining; Beaters of the Hollander type
    • D21D1/20Methods of refining
    • D21D1/30Disc mills
    • D21D1/306Discs

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Manufacture Of Alloys Or Alloy Compounds (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)

Description

t
Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid, mer spesielt legeringer basert på jern, kobolt eller nikkel og som inneholder minst 0,6 vekt-% titankarbid.
Britisk patent nr. 1.339.420 beskriver en smelteteknikk for fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid i en matrise basert på et eller flere metaller valgt fra gruppen bestående av jern, nikkel og kobolt. De legeringer som fremstilles ved nevnte fremgangsmåter er alterna-tiver til de typer legeringer som kan fremstilles ved såkalt pulvermetallurgiske fremgangsmåter som er kommersielt til-gjengelige under navnet Ferro-TiC. Disse legeringer er godt egnet for maskindeler som krever høy sliteresistens og for forskjellige redskaper, f.eks. slik som stanseverktøy, trekke-verktøy og flere andre typer. Bortsett fra Ferro-TiC, så opptrer titankarbid også i hardmetaller som på samme måte som Ferro-TiC fremstilles ved en pulvermetallurgisk teknikk.
Som nevnt i ovennevnte patent vil en pulvermetallurgisk fremgangsmåte av den type som brukes for fremstilling av Ferro-TiC ha visse begrensninger og ulemper som kan unngås ved
å bruke en smelteteknikk. En hensikt ved ovennevnte beskrivelse i nevnte patent var å tilveiebringe en fremgangsmåte for fremstilling av materialer av Ferro-TiC-typen idet man brukte en smelteteknikk.
De fremgangsmåter som er beskrevet i ovennevnte
patent innbefatter en kombinasjon av titankarbid i pulverform med et smeltet bindemetall eller matrisemetall. Imidlertid vil titankarbidets lave tetthet i forhold til matrisemetallets tetthet skape problemer slik at titankorn har en tendens til å bevege seg opp mot overflaten av det smeltede metall og der danne dendritiske aggregater under metallets størkning.
Det er videre vanskelig å få en tilstrekkelig og ønskelig fukting av titankarbidkornene av matrisemetallet.
For å unngå dette problem er det foreslått å danne
et lag av titankarbidpulver i en digel eller lignende kar og plassere matrisemetallet i form av små klumper eller granulater på toppen av pulverlaget, og så smelte matrisemetallet ved induksjon eller på andre måter i vakuum, slik at metallet
infiltrerer pulverlaget. Titankarbidpulveret bl'ir deretter fordelt i det smeltede matrisemetallet ved røring.
Ifølge et annet forslag blir titankarbidet tilsatt som en ingrediens i en tilsetningslegering. Denne tilsetningslegeringen blir fremstilt ved pulvermetallurgi ved sintring i vakuum. I et tilfelle blir tilsetningslegeringen tilsatt i luft til matriselegeringen i granulær form. I et annet tilfelle bruker man en elektro-slagg-gjensmeltnings-prosess hvor den elektrode som skal forbrukes, fremstilles av matriselegeringen som så smeltes ned sammen med en eller flere staver av tilsetningslegeringen. Sistnevnte fremgangsmåte gir en relativt god legering med gode egenskaper, men på grunn av at man først må fremstille tilsetningslegeringen så blir fremgangsmåten relativt kostbar.
Foreliggende oppfinnelse er basert på det prinsipp
at man har en smelte som innenfor praktiske begrensninger, er fri for et av elementene i titankarbid, dvs. enten fritt for elementært titan eller fritt for elementært karbon, og så bringe det andre av disse elementer sammen med smeiten umiddel-bart før denne størkner, slik at titankarbidet dannes på et så sent trinn som mulig. Hvis størkningen skjer i for lang tid etter at man har bragt titanet og karbonet sammen, så vil titankarbidkornene i den ferdige legeringen bli for store. Det er således et forhold mellom (a) den tid som går mellom det tidspunkt når man bringer titanet og karbonet sammen og legeringens størkning, og (b) størrelsen på titankarbidkornene. Hvis tiden er tilstrekkelig kort, vil man i vesentlig grad redusere risikoen for at man får for sterk vekst av titankarbidkornene.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det tilveiebragt en fremgangsmåte ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende minst 0,6 vekt-% titankarbid i en grunnmasse av et eller flere av metallene i gruppen jern-nikkel-kobolt som hovedlegeringselement, og denne fremgangsmåte er kjenne-tegnet ved at titan og karbon sammenføres i en smelte av grunnmassen og at smeiten bringes til å størkne så kort tid etter sammenføringen at titankarbidkornenes middelkornstør-relse ikke vil overskride 8 ym, fortrinnsvis ikke overstige 6 ym og hensiktsmessig ikke overstige 4 ym, og at maskimalt 4% av antall titankarbidkorn er større enn 20 ym i den ferdige legeringen før eventuell etterfølgende plastisk bearbeiding, idet den titanholdige smelte dannes ved kontinuerlig elektrotermisk smelting av et stav- eller stangformet, vesentlig karbonfritt elektrodeelement inneholdende titan, karbon tilsettes kontinuerlig til den dannede smelte og en støpeblokk dannes kontinuerlig av smeiten ved fortløpende størkning av denne.
På denne måten vil man på et hvert tidspunkt bare ha
en relativt liten del av materialet i smeltet tilstand, noe som betyr at tidsrommet fra da man bringer titanet og karbonet sammen til det tidspunkt når det størkner, lett kan gjøres kort slik at titankarbidkornene ikke blir for store og slik
at man unngår uønskede titankarbidaggregater.
Titankarbidrike legeringer og deres anvendelse er
mer detaljert beskrevet i britisk patent nr. 1.339.420, og foreliggende oppfinnelse angår fremstillingen av titanholdige , legeringer med et titankarbidinnhold fra 0,6 til 35 vekt-%, fortrinnsvis fra 1,3 til 15 vekt-% titankarbid.
For at oppfinnelsen lettere skal forstås vil man i
det etterfølgende henvise til de vedlagte tegninger.
Fig. 1 viser skjematisk delvis i snitt, en anordning
for gjennomføring av foreliggende fremgangsmåte hvor man bruker to nedsmeltningselektroder, en som er titanrik og i alt vesentlig fri for karbon, mens den annen er karbonrik og i alt vesentlig fri for titan.
Fig. 2 er et forstørret lengdesnitt . langs linjen
II-II på fig. 1 av de nevnte elektroder.
Fig. 3 er et snitt tilsvarende det på fig. 2, som
viser et annet arrangement av elektrodene.
Fig. 4 viser skjematisk delvis i loddrett snitt, en anordning for gjennomføring av foreliggende fremgangsmåte hvor man bare bruker en elektrode og separat tilfører karbon i elementær form.
I den anordning som er vist på fig. 1 er elektrodene
10 og 11 plassert over en bunnplate 12 som bærer en kontinuerlig oppadveksende støpeblokk 13, hvis øvre del er plassert i en vannavkjølt form 14, og hvor det er dannet en dam 15 av smeltet metall som er dekket av et slaggbad 16. De nedre ender av elektrodene 10 og 11 går ned gjennom det flytende slagget og kontinuerlig smeltes ned under påvirkning av den motstandsvarme som dannes i slaggbadet 16. Den strøm som utvikler denne motstandsvarme tilføres elektrodene 10 og 11 igjennom de ledende blokker 17 og 18 enten fra en strømkilde 19, og i dette tilfelle er elektrodene forbundet i serier, eller fra en strømkilde 20 og i dette tilfelle vil elektrodene være forbundet i parallell til en pol på strømkilden 20, mens den andre pol er forbundet med bunnplaten 12, slik at strømblokken 13 gjør den .elektriske kretsen fullstendig.
I begge tilfeller vil det smeltede materialet fra hver av elektrodene separat falle, igjennom slaggbadet 16 og ned i dammen 15, som størkner nedenfra med en hastighet som tilsvarer den som nylig smeltet materiale tilføres fra elektrodene gjennom slaggbadet. De dråper som faller fra en elektrode kommer således ikke i kontakt med de dråper som faller fra den annen elektrode under passasjen gjennom slaggbadet, og blandingen skjer bare i dammen 15.
Som vist på fig. 1 og 2 vil elektrodene 10 og 11 praktisk talt være like med hensyn til form og dimensjon,
og de er i alt vesentlig halvsirkulære i tverrsnitt og plassert i en liten avstand fra hverandre.
Elektrode 10 er fremstilt av et materiale som har et titaninnhold som er bestemt av det forønskede innhold av titankarbid i den ferdige støpeblokken 13, men som er praktisk talt fri for karbon, dvs. at karboninnholdet må være så lavt som praktisk mulig, under hensyntagen til omkostninger og utbytte.
Elektrode 11 er i alt vesentlig titanfri, men inneholder karbon i en mengde som tilsvarer det forønskede karboninnhold i den ferdige støpeblokken. De andre komponentene i elektrodene 10 og 11 bestemmes av sammensetningen på binde-, metallet i den ferdige støpeblokken 13 hvori titankarbidkornene er innleiret.
Sammensetningen på typiske elektroder 10 og 11 og på den ferdige støpeblokken 13 er angitt i den nedenforstående tabell hvor de angitte prosenter er pr. vekt.
I de tre kolonner i tabell 1 som angår sammensetning-
en på støpeblokken ved endene og midt mellom endene,.er hver prosentsats et aritmetisk middel mellom de tall som ble oppnådd ved tre steder på et tverrsnitt av blokken, nemlig på et punkt nær omkretsen som under blokkens fremstilling var på samme side som elektrode 10 (så langt til høyre som mulig på fig. 1), et punkt nær omkretsen diametralt, motsatt det førstnevnte punkt, og et punkt midt i støpeblokken.
Figurene for de tre stedene varierer noe, men forskjellene er, relativt liten, og bevegelsene i metallbadet 15 og slaggbadet 16 gir en i alt vesentlig jevn fordeling av de forskjellige legeringsbestanddelene.
En undersøkelse av støpeblokker med en diameter på
120 mm fremstilt ved den anordning som er vist på fig. 1,
viste at den midlere størrelse på titankarbidkornene var under 10 ym. Den midlere verdi over en serie på tre støpeblokker fremstilt fra elektroder hvis sammensetning er angitt i tabell 1, var 8 ym og en av disse støpeblokker hadde, en midlere kornstørrelse på ca. 4 ym. I sistnevnte støpeblokk
var ikke mer enn 2% av titankarbidkornene større enn 15 <y>m i middel. I den blokk som hadde de største titankarbidkornene, var mindre enn 4% av kornene mer enn 20 ym i størrelse. Prøving av alle støpeblokker ble gjort før en plastisk bearbeiding eller annen behandling av blokkene.
Størrelsen på titankarbidkornene i støpeblokker fremstilt ved den anordning som er angitt på fig. 1, kan til en viss grad reguleres ved å regulere strømstyrken på den strøm som tilføres gjennom elektrodene, hastigheten ved hvilken elektrodene smeltes ned, avkjølingen av formen, samt andre parametere som påvirker den tid som går mellom det tidspunkt når man bringer karbonet og titanet sammen og når smeiten størkner. For at den midlere størrelse på de dannede karbidkornene ikke skal overstige en maksimal verdi så bør tiden være 10 minutter eller mindre. I den fremgangsmåte
som er vist på fig. 1 vil størkningstiden være betydelig kortere, dvs. normalt mellom to og fire minutter. Alt avhengig av legeringens anvendelse, kan en størketid på mer enn 10 minutter også resultere i en akseptabel kornstørrelse og korn-fordeling.
Det karboninnhold som er angitt i tabell 1 er det totale karboninnhold, dette betyr at en del av det angitte karboninnhold er den karbonmengde som er kombinert med titanet i titankarbid. Det angitte titaninnhold på ca. 2,5 vekt-% tilsvarer et titankarbidinnhold på ca. 3,1 vekt-%.
Når man bruker foreliggende oppfinnelse i et apparat av den type som er vist på fig. 1, vil den øvre grense for titankarbidinnholdet i støpeblokken i praksis reguleres ved at den karbonholdige elektroden 11 ikke kan ha mer enn et be-grenset innhold av karbon hvis den skal ha tilstrekkelig mekanisk styrke. Et karboninnhold på mer enn 5-6% er neppe realistisk hvis man har en elektrode fremstilt av svampjern, noe som i praksis betyr at det totale karboninnhold i den ferdige støpeblokken normalt ikke vil være mer.enn. 2,5-3 vekt-%, ettersom den karbonholdige elektroden bidrar til ca. halv-parten av støpeblokkens totale vekt.
For å øke det totale karboninnhold i støpeblokken,
dvs. å øke titankarbidinnholdet, kan man bruke mer enn to
elektroder som begge har samme tverrsnittsareal, og bare en elektrode inneholdende titan, mens de to andre har et maksimalt innhold av karbon. De karbonholdige elektroder vil selvsagt da bidra med en betydelig større del av støpeblokkens vekt enn den titanholdige elektroden. Et eksempel på et slikt elektrodearrangement er vist på fig. 3. I dette tilfelle vil alle fire elektroder praktisk talt ha samme form, og man har en titanholdig elektrode 10A og tre karbonholdige elektroder 11A.
Fig. 4 viser en annen anordning for gjennomføring
av foreliggende oppfinnelse. Denne anordning skiller seg fra den som er vist på fig. 1 i alt vesentlig ved at man bare har en elektrode, dvs. en titanholdig i alt vesentlig karbonfri elektrode 21, mens karbonet 22 tilføres fra rør 23 som er båret av støpeblokkformen 14B. Denne anordning innbefatter en bunnplate 12B som bærer den kontinuerlige oppavdoksende støpeblokken 13B plassert i en vannavkjølt form 14B. Den smeltede øvre del av støpeblokken 13B danner et metallbad 15B dekket av et slaggbad 16B. Elektrode 21 er via en forbind-else 24 forbundet med en pol på en strømkilde 20B, mens den annen pol er forbundet med bunnplaten 12B. Karbontilførsels-rørene 23 går igjennom slaggbadet 16B til metallbadet 15B, og karbonet 22 som kan være i form av pulvere eller staver i rørene 23, tilføres kontinuerlig metallbadet 15B etter hvert som rørene smelter ned og overflaten på metallbadet 15B stiger.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende minst 0,6 vekt-% titankarbid i en grunnmasse av et eller flere av metallene i gruppen jern-nikkel-kobolt som hovedlegeringselement, karakterisert ved at titan og karbon sammenføres i en smelte (15,15B) av grunnmassen og at smeiten bringes til å størkne så kort tid etter sammenføringen at titankarbidkornenes middelkorn-størrelse ikke vil overskride 8 ym, fortrinnsvis ikke overstige 6 ym og hensiktsmessig ikke overstige 4 ym, og at maksimalt 4% av antall titankarbidkorn er større enn 20 ym i den ferdige legeringen før eventuell etterfølgende plastisk bearbeiding, idet den titanholdige smelte (15,15B) dannes ved kontinuerlig elektrotermisk smelting av et stav- eller stangformet, vesentlig karbonfritt elektrodeelement (10,21) inneholdende titan, karbon (22) tilsettes kontinuerlig til den dannede smelte og en støpeblokk (13,13B) dannes kontinuerlig av smeiten (15,15B) ved fortløpende størkning av denne.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at karbonet tilføres ved kontinuerlig smelting av ett eller flere stav- eller stangformige elementer (11,23) som inneholder karbon, samtidig med smeltingen av det titanholdige elektrodeelement (10,21).
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at de stav- eller stangformede elementer (11,23) anvendes som elektrodeelementer, hvilke er elektrisk parallell-koblede med det titanholdige elektrodeelement (10,21).
NO75752529A 1974-07-17 1975-07-15 Fremgangsmaate ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid NO143465C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB31754/74A GB1506716A (en) 1974-07-17 1974-07-17 Method of producing alloys containing titanium carbide
SE7504056A SE402019B (sv) 1975-04-09 1975-04-09 Malskiva for skivkvarnar samt sett for framstellning av malskivan

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO752529L NO752529L (no) 1976-01-20
NO143465B true NO143465B (no) 1980-11-10
NO143465C NO143465C (no) 1981-02-18

Family

ID=26261059

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO75752529A NO143465C (no) 1974-07-17 1975-07-15 Fremgangsmaate ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid

Country Status (8)

Country Link
US (1) US3998623A (no)
JP (1) JPS5134818A (no)
AT (1) AT352158B (no)
CA (1) CA1044021A (no)
DE (1) DE2530509A1 (no)
FI (1) FI752035A (no)
FR (1) FR2278778A1 (no)
NO (1) NO143465C (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2459097A1 (fr) * 1979-06-21 1981-01-09 Inst Elektroswarki Patona Procede et dispositif pour la production de pieces avec partie terminale a section transversale elargie, par coulee de metaux sous laitier electroconducteur
EP0035043A1 (en) * 1980-02-28 1981-09-09 Scm Corporation Spray-and-fuse self-fluxing alloy powders, a process for preparing the powders and articles coated therewith
US4774052A (en) * 1984-10-19 1988-09-27 Martin Marietta Corporation Composites having an intermetallic containing matrix
US8562664B2 (en) * 2001-10-25 2013-10-22 Advanced Cardiovascular Systems, Inc. Manufacture of fine-grained material for use in medical devices
CN101912958A (zh) * 2010-07-16 2010-12-15 昆明理工大学 一种沉沙咀的原位合成复合方法
CN101943234B (zh) * 2010-08-06 2012-07-04 昆明理工大学 碳化钛增强铸铁基刹车盘的复合工艺

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1150459A (en) * 1966-12-09 1969-04-30 British Iron Steel Research Electroslag Refining of Metals

Also Published As

Publication number Publication date
FR2278778A1 (fr) 1976-02-13
FI752035A (no) 1976-01-18
FR2278778B1 (no) 1981-05-29
NO752529L (no) 1976-01-20
JPS5134818A (en) 1976-03-24
CA1044021A (en) 1978-12-12
AT352158B (de) 1979-09-10
US3998623A (en) 1976-12-21
DE2530509A1 (de) 1976-02-05
ATA544775A (de) 1979-02-15
NO143465C (no) 1981-02-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN112410592B (zh) 一种铝合金焊材铸锭的制备方法
CN104313363A (zh) 一种钛铌合金铸锭的熔炼方法
JP7139337B2 (ja) チタン-アルミニウム基合金のためのチタン母合金
US3551137A (en) Flux for electroslag consumable remelting of nickel base super alloys and certain iron base alloys
NO143465B (no) Fremgangsmaate ved elektrotermisk fremstilling av legeringer inneholdende titankarbid
CN105543563A (zh) 一种减少钛元素烧损的锌铜钛中间合金熔炼方法
Chen et al. A novel method to remove iron impurity from aluminum
WO2019160439A1 (ru) Способ получения слитков из сплавов циркония на основе магниетермической губки
US2904428A (en) Method of reducing titanium oxide
CN104762527A (zh) 一种Ti-Ta中间合金铸锭及其制备方法
CN104498770B (zh) 一种WSTi2815SC阻燃钛合金及其制备方法
CN1465733A (zh) 高镁合金包芯线的芯剂及芯线的制作工艺
US2783192A (en) Process for producing titanium
CN109536774B (zh) 铜合金材料、制备方法及滑动轴承
CN107904623A (zh) 一种高强度高导电铝合金阳极导杆及其制造方法
US1490696A (en) Zinc alloy
CN114058863A (zh) 一种铝/钢电渣重熔复合方法
JPH0154417B2 (no)
RU2770807C1 (ru) Способ получения заготовки из низколегированных сплавов на медной основе
US4161398A (en) Method for electroslag remelting of a copper-nickel alloy
US3752662A (en) Recovery of metal from glass cloth filters and the like
RU2731540C1 (ru) Способ получения хромовой бронзы
RU2314355C1 (ru) Способ получения расходуемых электродов
RU2317343C2 (ru) Способ получения слитков
RU2297462C1 (ru) Способ получения расходуемых электродов