NO142807B - System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey - Google Patents

System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey Download PDF

Info

Publication number
NO142807B
NO142807B NO753614A NO753614A NO142807B NO 142807 B NO142807 B NO 142807B NO 753614 A NO753614 A NO 753614A NO 753614 A NO753614 A NO 753614A NO 142807 B NO142807 B NO 142807B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
vessel
mooring
line
water
fishing line
Prior art date
Application number
NO753614A
Other languages
English (en)
Other versions
NO753614L (no
Inventor
James Phillip Wilbourn
Original Assignee
Texaco Development Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Texaco Development Corp filed Critical Texaco Development Corp
Priority to NO753614A priority Critical patent/NO142807B/no
Publication of NO753614L publication Critical patent/NO753614L/no
Publication of NO142807B publication Critical patent/NO142807B/no

Links

Landscapes

  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører et system for forbindelse av
en fortøyning som er plassert i vannet med et fartøy som flyter på vannet, hvilken fortøyning innbefatter en forbindelsestrosse som er festet med en ende til fortøyningen og som er festet med sin andre ende til en fangline som er understøttet og hevet over vannflaten, hvor en fangmekanisme er anordnet på fartøyet for å samvirke med og holde tilbake fanglinen når fartøyet beveger seg til kontakt med denne, hvorved trossen kan trekkes inn på og forbindes til fartøyet.
Bruken av enpunkts-fortøyninger blir stadig mer vanlig og er fordelaktig ved fortøyning til sjøs for å lette lasting og lossing av fartøyer, såsom tankskip og lignende. For-delen ved en slik fortøyning er at den er relativt enkel i kon-struksjonen og muliggjør plassering av et fartøy utenfor de vanlige trafikkveier og kaier. Videre tillater den en begrenset bevegelse for fartøyet i samsvar med vind- og bølgebetingel-sene uten avbrudd av lastingen eller lossingen.
Vanligvis har et relativt stort tankskip bare begrenset manøvreringsevne som vil tillate det å ta opp en trosse fra en fortøyning for å tilveiebringe en forbindelse med denne. Den prosedyre som vanligvis følges er at en barkasse eller en tilsvarende liten båt fysisk bærer enden til trossen frem til tankskipet for å tilveiebringe den nødvendige forbindelse. Deretter blir en eller flere fluidbærende ledninger som er forbundet med fortøyningen på samme måte bragt i forbindelse med losse-utstyret på et tankskip før overføringen av væsker eller fluider.
I fortøyningssituasjonen for et fartøy vil imidlertid vind- og bølgebetingelsene være slik at det ikke vil være mulig å benytte en liten båt for manøvrering av trossen. Når f. eks. værforholdene resulterer i bølgehøyder på 1,8 - 2,4 m, vil manøvrerbarheten for en liten båt være meget begrenset, og sikkerheten for personellet såvel som båten vil bli bragt i fare under operasjonen.
Hensikten med foreliggende oppfinnelse er å tilveiebringe et system for forbindelse av en fortøyning med et fartøy, ved hvilket bruken av barkasser og mindre fartøyer vidtgående unngås. Samtidig skal systemet være enkelt og pålitelig i bruk.
Denne hensikt oppnås ved et system av den innlednings-vis nevnte type, som er kjennetegnet ved det som fremgår av kra-vene .
Oppfinnelsen er således basert på bruken av et legeme som er lettere enn luft, f. eks. en ballong, for understøttelse av en fleksibel fangline over vannoverflaten. I de tilfeller hvor det tidligere er brukt fangliner med understøttelse over vannet, har .dette vært i forbindelse med bøyer som er utstyrt med en stiv mast.
Bruken av et legeme som er lettere enn luft gir en klar fordel som ikke foreligger i det tilfelle hvor det har vært benyttet en mast. En stolpebøye eller en mast på en sylindrisk eller sfærisk bøye vil bli påvirket av bølgebevegelser, slik at den vil beveges over et stort vinkelområde i avhengighet av bølgehøyden. Baugen til et stort skip vil befinne seg 10 m eller mer over vannflaten, og det er således innlysende at når en bøye beveger seg over en betydelig vinkel, vil toppen av en mast som er tilstrekkelig høy til å nå dekksnivået på skipet bevege seg over en betydelig avstand og kan bevirke betydelig ødeleggelse hvis den skulle treffe baugen til et fartøy som skal fortøye.
Med en fangline som holdes over vannflaten med et legeme som er lettere enn luft, vil forholdene for linen være i det vesentlige uavhengig av sjøbetingelsene. Linen vil selv-følgelig bli forskjøvet bort fra vertikalretningen av vinden, men i praksis vil et fartøy som skal fortøye nærme seg en fortøy-ningsbøye direkte opp mot vinden, slik at fanglinen fremdeles vil ligge fornuftig til i forhold til fartøyet.
Oppfinnelsen skal i det følgende nærmere forklares
. ved hjelp av et utførelseseksempel som er fremstilt på tegningen, som viser: fig. 1 et vertikalriss som viser en fortøyning før den er forbundet med et flytende fartøy,
fig. IA et oppriss av fig. 1,
fig. 2 et forstørret delriss av fortøyningen på fig.
fig. 2A et oppriss av fig. 2,
fig. 3 et delriss av den fremre ende av et fartøy som viser fangmekanismen i inntrukket stilling,
fig. 3A et oppriss av fig. 3,
fig. 4 et riss svarende til fig. 3 som viser fangmekanismen i ytre stilling,
fig. 4A et oppriss av fig. 4,
fig. 5 et riss svarende til fig. 1 som viser far-tøyet forbundet med moringen,
fig. 5A et oppriss av fig. 5,
fig. 6 et delriss i forstørret målestokk av forbind-elsen mellom trosse og den smekre fangline,
fig. 7 et forstørret riss av forbindelsesdelen som er vist på fig. 2,
fig. 8 et oppriss av fig. 7, og
fig. 9 et tverrsnitt langs linjen 9 - 9 på fig. 2A.
På tegningen viser fig. 1 en fortøyning for bruk til sjøs av den type som vanligvis omtales som en enpunkts-fortøy-ning. Fortøyningen er kjennetegnet generelt av et opprett flytende legeme 11, vanligvis av sylindrisk konstruksjon, og innbefatter fleksible ledninger 12 som står i forbindelse med en un-dervannsrørledning 13. Sistnevnte utstrekker seg fra en kyst eller en neddykket anordning for å lede fluider til og fra far-tøyet.
Rørledningen 13 er enten .nedgravet eller kan hvile på havbunnen og ender ved fortøyningen 10. Rørledningen 13 er forbundet til sistnevnte ved hjelp av en, og vanligvis flere mellomliggende fleksible ledninger som er ført opp gjennom vannet og samvirker med egnede ventilinnretninger med ytre væske-førende ledninger 14.
Fortøyningen 10 holdes på plass innenfor et begrenset område av havbunnen ved hjelp av forankringsliner 16 og 17, fortrinnsvis flere, som er plassert rundt fortøyningen og som med sine ender er festet eller forankret til havbunnen. Således tillater det utover strålende mønster av de enkelte forankringsliner at fortøyningen lett kan svinge i samsvar med vann-bevegelsene. Imidlertid er sidebevegelsen begrenset til en be-stemt avstand mot forskyvning i samsvar med vann- og vindvirk-ningen samt med hensyn til sideforskyvningen i forhold til et tankskip 18 som er forbundet til fortøyningen.
Fortøyningen 10 er utstyrt med et roterbart hode 19 til hvilket det er forbundet de respektive ledninger 14 og en eller flere trosser 26. Således vil de respektive ledninger 14 fritt kunne roteres rundt fortøyningen når tankskipet 18 roteres av vinden, bølger og tidevannsvirkning uten at dette påvir-ker fluidumstrømmen.
Den vesentlige fordel ved den foreliggende anordning består i at tankskipet 18 kan lastes og losses alt etter ønske, mens den forblir i en viss avstand ut fra land isteden for at den trekkes opp til en stasjonær lossekai eller lignende.
Fartøyet 18 omtales her som et tankskip beregnet for føring av råolje eller raffinerte petroleumsprodukter til og fra bruksstedet. Tankskipet 18 er på vanlig måte utstyrt med en fremre ende eller baug som også innbefatter laste- og losse-utstyret i form av ventilforbindelser og grenrør, til hvilke de ytre fortøyningsledninger 14 kan festes løsbart.
For å gjennomføre den første forbindelse mellom den flytende fortøyning 10 og det bevegede fartøy 18, er sistnevnte utstyrt med en fangmekanisme 21 som innbefatter en eller flere armer 22 og 23. Disse armer er, når de ikke er i bruk, vanligvis slått tilbake mot sidene til fartøyet 18, som vist på fig.
1 og IA. Når armene 22 og 23 er i driftsstilling, er de ført
frem til en åpen stilling, som vist på fig. 4 og 4A, og bestem-mer et konvergerende linefangområde mellom.seg. Når således en av de åpne armer 22 eller 23 treffer en opprettstående fangline 24, kan denne trekkes ombord på fartøyet og hurtig føres til vinsjen 33 for å bringe enden av fortøyningstrossen 26 i låst samvirke med en fortøyningsinnretning på fartøyet.
Fortøyningen 10 omfatter et sylindrisk legeme 11 som holdes i opprettstående stilling og flytende på vannflaten ved hjelp av indre oppdriftsinnretninger. Vanligvis er legemet 11 utstyrt med en rundt omkretsen plassert støtabsorberende innret-ning eller bufferinnretning 27 for å motstå slag fra fartøyer og lignende hvis disse kommer i for nær kontakt med fortøynin-gen .
Fortøyningen 10 er på sin øvre side utstyrt med et roterbart eller dreibart festet hode 19 som kan ha en rekke for-skjellige utførelser av kjent type. Formålet med hodet 19 er å tillate en uavhengig roterende bevegelse mellom hodet og legemet 11 når fartøyet 18 og forbindelsesledningene 14 beveges i en flytende stilling rundt fortøyningen.
Den fysiske konstruksjon til den roterbare hodefor-bindelse 19 er slik at det til tross for en relativ bevegelse mellom fartøyet 18 og fortøyningen 10 kontinuerlig kan gjennom-føres en lasting eller lossing. Ytre ledninger 14 er fremstilt slik at de vanligvis flyter på vannflaten eller de kan holdes i denne stilling ved å benytte avstandsplasserte oppdriftslege-mer 29. Mens det på tegningene er vist to slike ledninger 14 som utstrekker seg fra hodet 19 og er forbundet til fartøyet, skal det forstås at et hvilket som helst antall slike ledninger kan benyttes ved gjennomføring av oppfinnelsen.
Fortrinnsvis er fortøyningstrossen 26 forbundet med de respektive ledninger 14 ved hjelp av en langstrakt brakett 31, som vist på fig. 7 og 8. Denne brakett samvirker med de respektive ledninger 14 og fortøyningstrossen 26 for å holde en ønsket stiv avstand mellom disse nær trossens fjerntliggende ende. Når således en trosse 26 trekkes ut av vannet og opp på fartøyet under fortøyningsopphalingsdriften, kan ledningene 14 samtidig bringes ombord og deretter festes til egnede forbindelser på fartøyet.
Hver ledning 14 er utstyrt med en flens 32 eller en lignende festedel beregnet på løsbart, men hurtig å samvirke med en tilsvarende del på fartøyet 18. Med hensyn til fortøy-ningstrossen 26 blir denne festet ved en ende til fortøynings-hodet 19 og kan understøttes på vannflaten. Den fjerntliggende ende av trossen 26 er utstyrt med en endeline 36 med en løkke 34 eller en annen festedel som passer til en opprettstående fanglineanordning 24.
På fig. 2 er det vist fanglinen 24 som innbefatter en forbindelsesdel, såsom en sjakkel 37 eller lignende, som er beregnet på løsbart samvirke med en tilsvarende festeløkke 34
på enden til endelinen 36. En fanglinekabel 24 går ut fra
sjakkelen 37 og holdes vanligvis i en vertikal stilling ved hjelp av en egnet innretning som kan innbefatte den viste opp-blåsbare ballong 41 som stiger en forutbestemt avstand over vannflaten, slik at den lett kan oppfanges.
Fortrinnsvis innbefatter fanglinen 24 en fleksibel kabel eller tau, selv om delen med en viss fordel kan ha form av en stiv konstruksjon, såsom et rør eller lignende, med egnede fleksible forbindelser. Da imidlertid delen 24 må kunne motstå plutselige slag fra et fartøys fangmekanisme, er delen fortrinnsvis ettergivende oppbygget eller innbefatter en grad av ettergivenhet som vil tillate at den motstår sjokket ved oppfangingen.
Fanglinen 24 holdes i sin i det vesentlige opprettstående stilling ved hjelp av et selvbærende ekspanderbart ele-ment, såsom en ballong 41 eller lignende, med innretninger for innføring av et ekspanderende medium. Når fanglinen er slik understøttet, vil den fritt kunne avbøyes i samsvar med vind-krefter mot ballongen 41. Ballongen holdes vanligvis i en oppblåst stilling for å lette oppfangingen og for å bestemme still-ingen for bøyen, særlig om natten. Således kan ballongen 41 være utstyrt med en ytre radarstrålereflekterende flate eller alternativt at den er utstyrt med en radarreflekterende del.
Under slike betingelser kan fartøyet nøyaktig nærme seg sin fortøyningsstilling, idet den reflekterende ballong kan virke som radarreflektor.
For å lette oppfangingen kan fanglinen 24 være utstyrt med en utoverragende krave, fortrinnsvis i form av flere adskilte siderettede avstandsplasserte fingre 42. Disse er slik krummet og oppbygget at når de utstrukkede armer 22 og 23 fra fartøyet kommer i kontakt med fanglinen 24, vil en fremoverbe-vegelse for fartøyet eventuelt tillate fanglinen å bli ført langs armene for å oppfanges og festes til vinsjen 33. Som et sikkerhetsmål er de nedoverragende fingre 4 2 beregnet på å samvirke med en arm 23, slik at armene ikke vil ha en tendens til å passere over ballongen og derved frigjøre fanglinen fra om-rådet som ligger mellom armene.
Selv om dette ikke er vist, kan ballongen 41 eller fanglinen 24 dessuten utstyres med lysanordninger. Anordningen av disse utføres vanligvis i samsvar med sjøfartsbestemmelsene
med hensyn til lys for en flytende eller fast gjenstand.
Armene 22 og 23 er drivforbundet med den fremre en-de av fartøyet 18, men kan også være festet til den bakre ende hvis fortøyningen i en slik stilling er ønsket. Som vist er de respektive armer 22 og 23 plassert ved baugen til fartøyet 18 og er svingbart forbundet med denne, slik at de kan plasseres som vist på fig. 3, 3A, 4 og 4A, i henholdsvis utstrakt eller inntrukket stilling.
Hver arm omfatter en hengselforbindelse 4 3 som driv-forbinder armene med baugen til fartøyet for bevegelse i et i det vesentlige horisontalt plan. Hver arm har en tilstrekkelig lengde, slik at den i utstrakt stilling dekker et vesentlig mellomliggende område. Drivområdet for armene 22 og 23 kan for-lenges hvis dette er ønsket, f. eks. på grunn av været, ved å utforme armene teleskopisk. Teleskopiske armer er vist inntrukket på fig. 3 og 3A og uttrukket på fig. 4 og 4A. Denne rekkevidde for armene letter oppfangingen selv om ballongen 41 er utsatt for sterk vind- og bølgevirkning og kan tvinges til en lavere høyde på grunn av forskyvningsvirkningen til vinden.
Armene kan festes til baugen på fartøyet 18 eller de kan bæres på en bærer 4 4 eller et tilsvarende apparat beregnet på å beveges i en vertikal retning på et spor eller en tilsvarende føring som er festet til båtens baug. Således kan hele armmekanismen, som vist på fig. 1, forskyves til en forutbestemt høyde over vannivået i avhengighet av fartøyets betingelser, dvs. om det er lastet eller tomt, og i avhengighet av værforholdene som vil påvirke plasseringen for fanglinen 24. Ved en fortøyning beveger fartøyet seg langsomt i en retning mot den oppstående fangline 24. Ved dette tidspunkt vil de utrag-ende armer 2 2 og 2 3 komme i kontakt med fanglinen, og den fremoverrettede bevegelse for fartøyet vil ha en tendens til
å føre linen langs en arm til den trekkes inn i kontakt med selve fartøyet.
Deretter blir fanglinen ført inn på vinsjen 33, slik at ballongen og fanglinen kan trekkes hurtig ombord på far-tøyet og dermed bringe trossen 26 opp på dekk. Når den fremre ende av trossen er gjort fast til dekket, er fartøyet i reali-teten fastgjort og klart til å forbindes til de fluidumførende ledninger 14.
På fig. 7 er det vist en anordning for å lette for-bindelsen mellom fortøyningen og et fartøys tanker, idet de respektive ledninger 14 er forbundet med trossen 26 ved hjelp av en stiv brakett 31 som er beliggende mellom ledningene og trossen. Når trossen 26 trekkes opp på båten, kan den også vinsjes på en slik måte at det løftes de fjerntliggende ender av de respektive ledninger 14. Da disse deler er temmelig tunge, kan løftingen av ledningene understøttes ved bruk av en egnet heiseinnretning eller utstyr som er plassert ved båtens baug for å understøtte en slik drift.
Med endene av ledningene 14 plassert på dekket kan braketten 31 hurtig og lett fjernes og tillater således at de respektive ledninger kan forbindes med egnede forgreningsele-menter ombord på skipet eller med en annen forbindelse for gjennomføring av fluider.
I samsvar med den spesielle konstruksjon av fartøyet kan laste- og losseforgreningsstasjonene være anordnet ved den fremre ende av fartøyet umiddelbart ved baugen. Alternativt kan imidlertid disse forbindelser være plassert ved båtens sen-ter. I alle tilfeller kan de respektive ledninger 14 plasseres i forhold til fartøyet, slik at de letter lastingen og likevel tillater at fartøyet kan svinge fritt rundt sin fortøyning 10.
Etter at lastoverføringen er gjennomført, kan far-tøyet lett frigjøres fra fortøyningen og gå ut. Dette oppnås ved en reversering "av de trinn som er fulgt ved fortøyningen. Således frigjøres trossen 26 fra fartøyet, og fanglinen 24 forbindes til endelinen. Med ballongen 41 oppblåst blir trossen frigjort, slik at fartøyet kan bakke bort fra fortøyningen.

Claims (3)

1. System for forbindelse av en fortøyning (10) som er plassert i vannet med et fartøy (18)- som flyter på vannet, hvilken fortøyning (10) innbefatter en forbindelsestrosse (26)
som er festet med en ende til fortøyningen (10) og som er festet med sin andre ende til en fangline (24) som er understøttet og hevet over vannflaten, hvor en fangmekanisme (22, 23) er anordnet på fartøyet (18) for å samvirke med og holde tilbake fanglinen (24) når fartøyet (18) beveger seg til kontakt med denne, hvorved trossen (26) kan trekkes inn på og forbindes til fartøyet (18), karakterisert ved at fanglinen (24) er hevet over vannflaten med et legeme (41) som er lettere enn luft og som er festet til fanglinen (24).
2. System ifølge krav 1, karakterisert ved at fanglinen (24) innbefatter en krave (42) ved sin øvre ende som er beregnet på å samvirke med fangmekanismen (22, 23) .
3. System ifølge krav 2,karakterisert ved at 'kraven (42) innbefatter flere fingre som rager radielt ut fra fanglinen (24) for kontakt med fangmekanismen (22, 23).
NO753614A 1975-10-28 1975-10-28 System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey NO142807B (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO753614A NO142807B (no) 1975-10-28 1975-10-28 System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO753614A NO142807B (no) 1975-10-28 1975-10-28 System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO753614L NO753614L (no) 1977-04-29
NO142807B true NO142807B (no) 1980-07-14

Family

ID=19882515

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO753614A NO142807B (no) 1975-10-28 1975-10-28 System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO142807B (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO753614L (no) 1977-04-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO175418B (no) Fremgangsmåte og system for tilkopling av en lasteböye til et flytende fartöy
US4273066A (en) Oil storage vessel, mooring apparatus and oil delivery for the off-shore production of oil
US4645467A (en) Detachable mooring and cargo transfer system
NO125842B (no)
US2955626A (en) Pipe lines for loading and unloading ships and other vessels
US4086865A (en) Mooring system
NO167906B (no) Fartoey med et frigjoerbart fortoeyningssystem
NO138650B (no) Fortoeyningsanordning.
NO339494B1 (no) System for fortøyning av et fartøy til havs og innenbords anordning av stigerør
NO752462L (no)
US3922992A (en) Single point vessel mooring system
NO145532B (no) Anordning til forbindelse av et tankskip med et taarn eller en soeyle i sjoeen.
US3407416A (en) Buoyant mooring tower
RU2198110C2 (ru) Погрузо-разгрузочный терминал для погрузки или выгрузки нефтепродуктов
US3980037A (en) Apparatus for mooring ships
NO120106B (no)
NO315034B1 (no) Fremgangsmåte og system for tilkopling av en undervannsböye til et fartöy
US4266499A (en) Offshore column with mooring hawser system
NO312358B1 (no) Offshore laste- eller produksjonssystem for et dynamisk posisjonert skip
US5619951A (en) System for launching a lifeboat
US4669412A (en) Boom for single point mooring system
US4392447A (en) Offshore mooring system
NO142807B (no) System for forbindelse av en fortoeyning som er plassert i vannet med et fartoey
US4207639A (en) Floating terminal for loading and/or unloading tankers
NO319945B1 (no) Lasteboye