NO142114B - Teleskopisk kranbom. - Google Patents

Teleskopisk kranbom. Download PDF

Info

Publication number
NO142114B
NO142114B NO237573A NO237573A NO142114B NO 142114 B NO142114 B NO 142114B NO 237573 A NO237573 A NO 237573A NO 237573 A NO237573 A NO 237573A NO 142114 B NO142114 B NO 142114B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
section
bolt
wing
hole
boom
Prior art date
Application number
NO237573A
Other languages
English (en)
Other versions
NO142114C (no
Inventor
Roger L Johnston
Original Assignee
Harnischfeger Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Harnischfeger Corp filed Critical Harnischfeger Corp
Priority to NO237573A priority Critical patent/NO142114C/no
Publication of NO142114B publication Critical patent/NO142114B/no
Publication of NO142114C publication Critical patent/NO142114C/no

Links

Landscapes

  • Jib Cranes (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en teleskopisk kranbom omfattende en vingseksjon, en andre og en tredje seksjon og en basisseksjon,
og første og andre forlengbare og inntrekkbare, hydrauliske drivanordninger som er innkoplet henholdsvis mellom basisseksjonen og den tredje seksjon, og mellom den tredje seksjon og en av de øvrige seksjoner, idet vingseksjonen og minst én av de øvrige seksjoner er forsynt med bolthull for opptagelse: av borttagbare boltanordninger for fiksering av bomseksjonene i forhold til hverandre.
Forskjellige typer av hydraulisk drevne, teléskopiske flerseksjonskranbommer er kjent og i bruk. Sådanne bommer eller utliggere må kunne forlenges til store lengder og kunne behandle meget tunge laster, men de må også være forholdsvis lette og kom-pakte for å lette deres mobilitet. Det er følgelig vanlig å kon-struere sådanne kraner slik at kranens ytre seksjon eller vingseksjon under drift er permanent forlenget, og med hensyn til vekt og økonomi å stole på andre anordninger enn et separat hydraulisk trykkstempel for å forlenge og trekke inn vingdelen. En kranbom av den generelle type som her kommer i betraktning, er vist og beskrevet i US-PS 3 368 696 (R.L. Johnston et al) som ble utgitt 13. febr. 1968.
En teledkopisk kranbom av den innledningsvis angitte type er videre kjent fra US-PS 3 462 023. Denne kjente kranbom omfatter hydauliske drivanordninger som er innkoplet mellom de forskjellige bomseksjoner, og en forsterkningsblokk er glidbart anordnet i vingseksjonen for å kunne beveges mellom en ytre og en indre stilling i denne. Forsterkningsblokken kan fikseres i disse stillinger sammen med vingseksjonen og den tilgrensende seksjon ved hjelp av en bolt som kan innføres fra bommens overside gjennom sammenhørende bolthull i bomseksjonene og forsterkningsblokken når bolthullene er brakt på linje med hverandre. Denne operasjon kan imidlertid være besværlig på grunn av nød-vendigheten av å innrette tre hull, og på grunn av at bolten må innføres fra bommens overside som ikke alltid er så lett tilgjengelig .
Formålet med oppfinnelsen er å tilveiebringe en teleskopisk kranbom av en konstruksjon som muliggjør enkel og hurtig forlengelse og inntrekking av kranbommens seksjoner og særlig av vingseksjonen, idet kranbommen er av den type hvor vingseksjonen ikke har noen egen hydraulisk drivanordning.
For oppnåelse av ovennevnte formål er det tilveiebrakt en teleskopisk kranbom av den innledningsvis angitte art som ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved de i patentkravet angitte, karakteriserende trekk.
Sammenliknet med konstruksjonen ifølge det nevnte US-PS
3 4 62 023 oppnås det med den foreliggende kranbom en vesentlig lettelse når det gjelder manuell innføring av bolter, og den tid som er nødvendig for innføringsoperasjonen, reduseres vesentlig dersom bolthullene er synlige og tilgjengelige gjennom adkomsthullene og dersom boltene kan innføres og fjernes på den ene eller den andre side av bommen. Ved anordningen ifølge det nevnte patent må boltene innføres og fjernes fra toppen av bommen, hvilket krever at operatøren må klatre opp på bommen, og mangelen på adkomsthull øker vanskelighetene med å oppnå den bomseksjons-innretting som er nødvendig for boltinnføring.
I kranbommen ifølge oppfinnelsen er alle bomseksjoner i transportstilling innskjøvet i hverandre, idet de ytre ender av vingseksjonen og den andre seksjon er forbundet ved hjelp av før-ste boltanordninger, og den ytre ende av den bevegelige del av den første drivanordning ikke er innkoplet. Ved oppstilling av kranbommen for drift manøvreres den første drivanordning slik at den delvis skyver frem vingseksjonen og de andre og tredje seksjoner fra basisseksjonen, og avdekker et klaringshull eller adkomsthull i den tredje seksjon. Deretter manøvreres den andre drivanordning slik at vingseksjonen og den andre seksjon skyves ut av den tredje seksjon inntil et adkomsthull i den andre seksjon og et bolthull i vingseksjonen innrettes i forhold til adkomsthullet i den tredje seksjon og i forhold til et bolthull i den ytre ende av den bevegelige del av den første drivanordning.
En andre boltanordning føres deretter gjennom et adkomsthull for
å fastgjøre den indre ende av vingseksjonen til den ytre ende av den bevegelige del av den første drivanordning. Den første boltanordning fjernes for å frakople vingseksjonen og den andre seksjon. Den andre drivanordning manøvreres for å trekke tilbake den andre seksjon slik at den indre ende av vingseksjonen kan festes til den andre seksjons ytre ende ved hjelp av adkomsthullene og tredje boltanordninger. Deretter fjernes den andre boltanordning for å frakople den bevegelige del av den første drivanordning fra vingseksjonen. Vingseksjonen fastgjøres nå ved hjelp, av den tredje boltanordning til den andre seksjon i helt forlenget stilling, og de andre og tredje seksjoner kan manøvreres etter ønske ved hjelp av den andre henholdsvis den første drivanordning. For å føre kranbommen tilbake til transportstillingen, er operasjonsforløpet det motsatte av det beskrevne.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere i det følgende ved hjelp av et utførelseseksempel under henvisning til tegningene, der fig. IA viser et perspektivriss av en mobil kran som benytter en kranbom i overensstemmelse med oppfinnelsen, fig. 1 viser et sideriss av en kranbom ifølge oppfinnelsen og viser denne i horisontal stilling med de tre første seksjoner delvis forlenget fra basisseksjonen for å avdekke et adkomsthull i den tredje seksjon, fig. 2 viser et tverrsnittsbilde av bommen eller utliggeren i den på fig. 1 viste stilling, fig. 3, 4, 5 og 6 viser tverrsnittsbil-der av bommen etter linjene 3-3, 4-4, 5-5 og 6-6 på fig. 2, fig. 7 er et sideriss av bommen som viser vingseksjonen og den andre seksjon forlenget fra den tredje seksjon, fig. 8 viser et tverrsnittsbilde av bommen i den på fig. 7 viste stilling og fig. 9 viser et tverrsnitt av bommen etter linjen 9 - 9 på fig. 8; fig. 10 viser et sideriss av bommen og viser vingseksjonen forlenget og den andre seksjon inntrukket i den tredje seksjon, fig. 11 viser et tverrsnittsbilde av bommen i den på fig. 10 viste stilling, fig. 12 viser et tverrsnitt av bommen etter linjen 12 - 12 på fig. 11, fig. 13 viser et sideriss av bommen og viser alle seksjoner i forlenget stilling/og fig..14 viser et tverrsnittsbilde av bommen i den på fig. 13 viste stilling.
På fig. IA og 1 er vist en teleskopisk kranbom i overensstemmelse med oppfinnelsen og anbragt i horisontal stilling. Bommen eller utliggeren omfatter en rørformet første seksjon eller vingseksjon 1, en rørformet andre seksjon 2 i hvilken den første seksjon 1 beveges teleskopisk, en rørformet tredje seksjon 3 i hvilken den andre seksjon 2 beveges teleskopisk, og en rørformet fjerde seksjon eller basisseksjon 4 i hvilken den tredje seksjon 3 beveges teleskopisk. Vingseksjonen 1 er ved sin ytre ende forsynt med et hode 20 på hvilket det for eksempel kan være montert en trinse eller blokk eller en annen arbeidsanord-ning. Basisseksjonen 4 er ved sin indre ende forsynt med en festebrakett 22 ved hjelp av hvilken den kan fastgjøres for ver-tikalt svingende bevegelse til en horisontalt roterbar del 24 av en mobil kran 26.
Som vist på fig. 2, er første og andre, lineært forlengbare drivanordninger i form av hydrauliske sylindre eller trykk-stempler 6 og 5 anordnet inne i vingdelen 1. Som vist på fig. 2 og 4, omfatter det første trykkstempel 6 en bevegelig del 6B som har sin indre ende forbundet med den indre ende av den tredje seksjon 3 ved hjelp av en bolt D. Som vist på fig. 2 og 5, har den bevegelige del 6B av det første trykkstempel 6 et bolthull 8 ved sin ytre ende.
Som vist på fig. 2, omfatter det andre trykkstempel 5 en stasjonær del 5A som ved hjelp av en bolt C er forbundet med den indre ende av den tredje seksjon 3. Det andre trykkstempel 5 omfatter også en bevegelig del 5B som har sin indre ende forbundet med den indre ende av den andre seksjon 2 ved hjelp av en bolt B.
Man vil forstå at trykkstemplene 5 og 6 kan manøvreres til forlengede og inntrukne stillinger ved hjelp av konvensjonel-le hydrauliske styreanordninger.
Hver bom- eller utliggerseksjon er hul og har rektangu-lært tverrsnitt.
Som vist på fig. 14, er vingseksjonen 1 forsynt med to bolthull 7 nær sin ytre ende, to bolthull 10 nær sin indre ende og to bolthull 9 mellom hullene 7 og 10.
Av fig. 13 og 14 fremgår at den andre seksjon 2 er forsynt med to bolthull 15 nær sin ytre ende og med to adkomst-eller klaringshull 12 og 13, hvor adkomsthullene 12 ligger nærmest den indre ende av den andre seksjon 2.
Som vist på fig. 13, er den tredje seksjon 3 forsynt med to adkomst- eller klaringshull 11 som ligger nær seksjonens ytre ende og som alltid ligger på linje med et bolthull 8 i det første trykkstempel 6.
De foran omtalte bolthull og adkomsthull er tilpasset
til å oppta manuelt innførbare og borttagbare boltanordninger som skal beskrives senere. Da bomseksjonene har adkomsthull og bolthull på motsatte sider, kan boltanordningene innføres fra den ene eller den andre side.
Den tredje seksjon 3 kan beveges ut av den fjerde seksjon 4 til en stilling hvor dens adkomsthull 11 er synlige og tilgjengelige. Når seksjonene- 1 og 2 er innrettet slik at bolthullene 7 i den første ligger på linje med bolthullene 15 i""den--siste, ligger videre bolthullene 10 i vingseksjonen 1 også på linje med adkomsthullene 12 i den andre seksjon 2.
Fremgangsmåten ved forlengelse og inntrekking av den viste kranbom skal beskrives i det følgeride. Det antas at alle inntrekkbare bomseksjoner er inntrukket og at bommen befinner seg i horisontal stilling. Det antas også, slik som vist på fig. 6, et en første bolt 16 er innført i bolthullene 7 i vingseksjonen 1 og i bolthullene 15 i den andre seksjon 2 for å fastgjøre seksjonene 1 og 2 til hverandre. Fremgangsmåten ved forlengelse av vingseksjonen 1 (som ikke har sitt eget forlengelsesstempel) for å gjøre bommen klar for drift, er som følger. I den følgende be-skrivelse skal for enkelhetens skyld bare ett bolthill og ett adkomsthull i hvert par omtales.
Véd benyttelse av trykkstempelet 6 forlenges de første, andre og tredje bomseksjoner hhv. 1, 2 og 3 ut av den fjerde seksjon 4 inntil adkomsthullet 11 i den tredje seksjon 3 er synlig og tilgjengelig som vist på fig. 1, 2 og 5.
Ved benyttelse av trykkstempelet 5 forlenges de første og andre bomseksjoner 1 og 2 ut av den tredje seksjon 3 inntil adkomsthullet 12 i den andre seksjon 2 og bolthullet 10 i vingseksjonen 1 er innrettet i forhold til bolthullet 8 på trykkstempelet 6 og i forhold til adkomsthullet 11 på den tredje seksjon 3. En andre bolt 17 innføres gjennom adkomsthullene 11 og 12 inn i bolthullet 10 i vingseksjonen 1 og bolthullet 8 på trykkstempelet 6, slik at trykkstempelet 6 dermed forbindes med vingseksjonen 1
slik som vist på fig. 7, 8 og 9.
Nå fjernes den første bolt 16 fra bolthullene 7 og 15 slik at forbindelsen mellom de første og andre seksjoner 1 og 2 dermed elimineres.
Ved benyttelse av trykkstempelet 5 trekkes den andre seksjon 2 tilbake inntil bolthullet 15 i den andre seksjon 2 (som tidligere var innrettet med bolthullet 7 i den første seksjon) kommer på linje med bolthullet 8 i den første seksjon eller ving-seks jonen 1. En tredje bolt 18 innføres i bolthullet 9 i ving-seksjonén 1 og bolthullet 15 i den andre seksjon 2 slik at den andre seksjon 2 sammenkoples med vingseksjonen 1 i fullstendig forlenget stilling som vist på fig. 10, 11 og 12.
Den andre bolt 17 fjernes nå fra bolthullet 8 i trykkstempelet 6 og bolthullet 10 i vingseksjonen 1 gjennom adkomsthullet 12 i den andre seksjon 2 og adkomsthullet 11 i den tredje seksjon 3, slik at forbindelsen mellom trykkstempelet 6 og vingseksjonen 1 elimineres.
Vingseksjonen 1 er nå festet i sin forlengede stilling, og de andre og tredje seksjoner 2 hhv. 3 som har sine egne driv-trykkstempler 5 hhv. 6, kan forlenges fullstendig som vist på fig. 13 og 14, eller beveges teleskopisk etter ønske (med vingseksjonen alltid i helt forlenget stilling).
Det antas nå at bommen eller utliggeren er i den foran omtalte tilstand, og at man ønsker å gjøre den klar for veitrans-port. For å oppnå dette gjennomføres følgende operasjonstrinn.
Ved benyttelse av det første trykkstempel 6 anbringes den tredje seksjon 3 slik at adkomsthullet 11 er synlig og tilgjengelig utenfor den ytre ende av den fjerde seksjon 4. Ved benyttelse av det andre trykkstempel 5 manøvreres den andre seksjon 2 slik at det ytre adkomsthull 13 i denne seksjon blir innrettet i forhold til adkomsthullet 11 i den tredje seksjon 3. Den andre boltanordning 17 innføres gjennom adkomsthullene 11 og 13 inn i bolthullet 10 i vingseksjonen 1 og bolthullene 8 i trykkstempelet 6, slik at vingseksjonen 1 og trykkstempelet 6 fastgjøres til hverandre. Den tredje boltanordning 18 fjernes fra bolthullet 9 i vingseksjonen 1 og bolthullet 15 i den andre seksjon 2. Ved benyttelse av det andre trykkstempel 5 forlenges den andre seksjon 2 inntil bolthullet 15 i den andre seksjon (som tidligere var inn-
rettet i forhold til bolthullet 9 i vingseksjonen) kommer på
linje med bolthullet 7 i vingseksjonen 1, og adkomsthullet 12 i den andre seksjon 2 er i flukt med adkomsthullet 11 i den tredje seksjon 3. Den første boltanordning 16 innføres i bolthullet 15
i den andre seksjon 2 og bolthullet 7 i vingseksjonen 1, for å fastgjøre vingseksjonen og den andre seksjon 2 med den førstnevnte innskjøvet i sistnevnte. Den andre boltanordning 17 fjernes for å frakople vingseksjonen 1 og trykkstempelet 6. Ved benyttelse av det andre trykkstempel 5 trekkes den andre seksjon 2 inn i den tredje seksjon 3. Ved benyttelse av det første trykkstempel 6 trekkes den tredje seksjon 3 fullstendig inn i den fjerde seksjon eller basisseksjonen 4 og kranbommen er dermed klar for transport.

Claims (1)

  1. Teleskopisk kranbom omfattende en vingseksjon, en andre
    og en tredje seksjon og en basisseksjon, og første og andre forlengbare og inntrekkbare, hydrauliske drivanordninger som er innkoplet henholdsvis mellom basisseksjonen og den tredje seksjon, og mellom den tredje seksjon og en av de øvrige seksjoner, idet vingseksjonen og minst én av de øvrige seksjoner er forsynt med bolthull for opptagelse av borttagbare boltanordninger for fiksering av bomseksjonene i forhold til hverandre, karakterisert ved at den første drivanordning (6) er innkoplet mellom den indre ende av hhv. basisseksjonen (4) og den tredje seksjon (3) og ved sin ytre ende er forsynt med et bolthull (8), og den andre drivanordning (5) er innkoplet mellom den indre ende av hhv. den tredje seksjon (3) og den andre seksjon (2), at den tredje seksjon (3) er forsynt med minst ett adkpmsthull (11), den andre seksjon (2) er forsynt med et bolthull (15) nær sin ytre ende og med to innbyrdes adskilte adkomsthull (12 og 13), og vingseksjonen (1) er forsynt med et bolthull (7 hhv. 10) ved hver ende og et mellomliggende bolthull (9), og at kranbommen videre omfatter en første anordning (7, 15, 16) for løsbar sammenkopling av ving- . seksjonen (1) og den andre seksjon (2) med den førstnevnte inntrukket i sistnevnte, en andre anordning (8, 10, 11, 12, 17) for løsbar sammenkopling av den første drivanordning (6) med vingsek-sjonens (1) indre ende, og en tredje anordning (9, 15, 18) for løsbar sammenkopling av vingseksjonen (1) og den andre seksjon (2) med den førstnevnte forlenget fra sistnevnte, idet de første, andre og tredje anordninger omfatter borttagbare boltanordninger (16, 17, 18), idet arrangementet er slik at når adkomsthullet (11) i den tredje seksjon (3) er på linje med adkomsthullet (12) nærmest den indre ende av den andre seksjon (2) og bolthullene (7 og 15) nær de ytre ender av vingseksjonen (1) og den andre seksjon (2) er på linje med hverandre, er bolthullet (10) nær den indre ende av vingseksjonen (1) på linje med bolthullet (8) i den første drivanordning (6) og er tilgjengelig gjennom adkomsthullet (11) i den tredje seksjon (3) og adkomsthullet (12) nærmest den indre ende av den andre seksjon (2), og når bolthullet (15) nær den ytre ende av den andre seksjon (2) er på linje med det mellomliggende bolthull (9) i vingseksjonen (1), er bolthullet (10) nær den indre ende av vingseksjonen (1) tilgjengelig gjennom adkomsthullet (11) i den tredje seksjon (3) og gjennom det adkomsthull (13) i den andre seksjon (2) som er nærmest den andre seksjons (2) ytre ende.
NO237573A 1973-06-06 1973-06-06 Teleskopisk kranbom. NO142114C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO237573A NO142114C (no) 1973-06-06 1973-06-06 Teleskopisk kranbom.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO237573A NO142114C (no) 1973-06-06 1973-06-06 Teleskopisk kranbom.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO142114B true NO142114B (no) 1980-03-24
NO142114C NO142114C (no) 1980-07-02

Family

ID=19878805

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO237573A NO142114C (no) 1973-06-06 1973-06-06 Teleskopisk kranbom.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO142114C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO142114C (no) 1980-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3939988A (en) Tower crane
US4036372A (en) Extension and retraction means for the telescopic boom assembly of a crane
US4156331A (en) Multi-section telescopic boom
US10647553B2 (en) Mobile crane and method for angling a main jib extension relative to a main jib of a mobile crane
US3831771A (en) Mobile crane with telescopic boom and jib and method for connecting the latter
US4406375A (en) Telescopic boom construction
US10781083B2 (en) Mobile crane and method for angling a main boom extension in relation to a main boom of a mobile crane
US3830376A (en) Telescopic jib and bearing means therefor
US3938670A (en) Tower crane
US3921819A (en) Boom latch mechanism
US3207044A (en) Feeder tube cylinder
US3944081A (en) Tower crane
DE3839858C2 (no)
DE3143782A1 (de) Kran mit kraftbetriebenen ausfahrstuetzen und einer verriegelungseinrichtung hierfuer
DE2552113A1 (de) Kran, insbesondere autokran, und verfahren zum anschliessen eines spitzenauslegers an das ende eines mehrteiligen teleskopauslegers
US3795321A (en) Telescoping crane boom
US5367973A (en) Helicopter deck
US3604533A (en) Combination telescopic and articulated aerial bucket device
US4621742A (en) Boom extension storage means and mechanisms
US4057942A (en) Telescopic boom with hydraulic actuating mechanism
US3368696A (en) Telescopic crane boom
US5040927A (en) Pressure driver for pilings
ITMI20011336A1 (it) Apparecchio per lavori edili
NO142114B (no) Teleskopisk kranbom.
DE2504967A1 (de) Vorpresseinrichtung fuer den rohrvorpressbetrieb, insbesondere fuer die errichtung einer rohrschirmdecke im tunnelbau