NO141291B - Fremgangsmaate for fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner Download PDF

Info

Publication number
NO141291B
NO141291B NO754427A NO754427A NO141291B NO 141291 B NO141291 B NO 141291B NO 754427 A NO754427 A NO 754427A NO 754427 A NO754427 A NO 754427A NO 141291 B NO141291 B NO 141291B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
synthetic resin
mica
conductor bundle
partial conductors
conductor
Prior art date
Application number
NO754427A
Other languages
English (en)
Other versions
NO141291C (no
NO754427L (no
Inventor
Branko Doljak
Kurt Herzog
Roland Schuler
Original Assignee
Bbc Brown Boveri & Cie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bbc Brown Boveri & Cie filed Critical Bbc Brown Boveri & Cie
Publication of NO754427L publication Critical patent/NO754427L/no
Publication of NO141291B publication Critical patent/NO141291B/no
Publication of NO141291C publication Critical patent/NO141291C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K15/00Methods or apparatus specially adapted for manufacturing, assembling, maintaining or repairing of dynamo-electric machines
    • H02K15/12Impregnating, heating or drying of windings, stators, rotors or machines
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K3/00Details of windings
    • H02K3/32Windings characterised by the shape, form or construction of the insulation
    • H02K3/34Windings characterised by the shape, form or construction of the insulation between conductors or between conductor and core, e.g. slot insulation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Manufacture Of Motors, Generators (AREA)
  • Insulation, Fastening Of Motor, Generator Windings (AREA)
  • Inorganic Insulating Materials (AREA)
  • Heating, Cooling, Or Curing Plastics Or The Like In General (AREA)
  • Insulating Of Coils (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte til fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner ifølge totalimpregneringsmetoden.
Produksjonsmetoder av denne type er f.eks. kjent fra boken "Herstellung der Wicklungen elektrischer Maschinen", utgitt av H. Sequenz på Springer Verlag Wien-New-York 1973, s. 153 eller fra publikasjonen "Micadur-Compact Kunstharz-Isolierung fur mittlere Hochspannungsmaschinen", BBC Aktiengesellschaft Brown, Boveri & Cie., Baden (Sveits) - nr. 3889.
Ved denne fremgangsmåte blir spolene, som er bygget opp av
flere tråder (vindinger) gitt den rette form, klebet fast i sin spordel og fortlopende viklet flere ganger over hele sin lengde med et kobinert glassilke-finglimmer-bånd, som utgjor hovedisolasjonen. Takket være bruk av samme bånd for hele spo-lelengden, oppstår en jevn spoleisolasjon. De ferdige spoler blir deretter i uimpregnert (torr) stand, om nodvendig forsynt med et glodebeskyttelses-belegg, lagt i jernpakken og koblet sammen, hvorpå sporene lukkes med kiler.
Viklingshode-avstottingen er utfort med en endelos,glassfiber-bandasje som lar seg impregnere. Viklingen torkes for fjernel-
se av den siste fuktighetsrest, hvorpå hele jernpakken med viklingen anbringes i et impregneringskar og impregneres med en epoksydharpiks etter en vakuumprosess. En avsluttende trykk - behandling fremmer harpiksens inntrengning i alle isolasjons-deler og støtteelementer. Deretter folger en herdningsperiode ved forhoyet temperatur.
Viklinger fremstilt ifolge ovenfor omtalte fremgangsmåte utmer-ker seg spesielt ved folgende egenskaper: Stor mekanisk styrke, jevn spenningsstyrke og gode dielektriske egenskaper, stor termisk belastbarhet, uomfintlighet overfor fuktighet, olje, andre forurensninger og påvirkning av radioak-tiv stråling, samt stor driftssikkerhet.
Det har nå vist seg at viklingsisolasjonens dielektriske egenskaper under visse forhold kan bli dårligere ved overgangen til hoyere maskinspenninger (ca. 6 kV og mer), idet små hulrom i isolasjonen ikke kan unngås til tross for vakuumimpregnering: Av teknologiske grunner blir isolasjonen praktisk talt herdet uten trykkpåvirkning ved fullstendig impregnering. De riller langs lederbuntenes bredsider som oppstår på grunn av viklin-gens oppbygning av del-ledervindinger, vil riktignok fylles med impregneringsmiddel under impregneringen, men harpiks-skrump-ing og delvis utflyting av impregneringsmidlet vil som regel uunngåelig fore til hulrom i området mellom hovedisolasjonen . og del-lederne, skjont det dreier seg om forholdsvis små hulrom.
For at man skal unngå de nevnte mangler, er det allerede.blitt foreslått å fylle ut rillene med egnede kunstharpiksbelegg etter enkeltledernes fastklebning, men for påforing av hovedisolasjonen. Bortsett fra at dette er arbeidskrevende, kan luft-blaerer ikke unngås på denne måte. Dessuten er slike utfyllin^^ ger ikke glodesikre, slik at man må regne med lokale skader, idet man må regne med nærvær av blærer eller med at fyllingen losner fra lederbunten ved drifts-påkjenninger.
Foreliggende oppfinnelse går ut på å gjore fremgangsmåten for total impregnering hhv. den således fremstilte viklingsisolasjon optimal i teknisk og okonomisk henseende.
Til losning av denne oppgave foreslås ifolge oppfinnelsen følgende fremgangsmåtetrinn: a) dellederne av en ledningsbunt forsynes på vanlig måte med en dellederisolasjon, b) efter delledernes formning blir disse satt sammen til en lederbunt, c) i det minste bredsiden av lederbunten forsynes med et glimmerholdig kunstharpiks-skikt, idet kunstharpiksen befinner seg i B-tilstand, dvs. er gelaktig og ennu ikke herdet, d) derefter blir et krympebånd, fortrinnsvis et krympestoffbånd viklet rundt lederbunten, e) den omviklede lederbunt presses og oppvarmes, hvorved harpiksen som trer ut fra det glimmerholdige kunstharpiks-skikt^ trenger inn mellom dellederne og fyller ut samtidig det kileformede stykke mellom de to på hverandre og ved siden av hverandre beliggende dellederne, f) efter herdningen av kunstharpiksen fjernes krympebåndet igjen,
g) derefter forsynes den således forisolerte lederbunt med
en kjent hovedisolasjon ifølge totalimpregneringsmetoden.
Ifølge ytterligere trekk ved fremgangsmåten påføres det et kunststoff-skikt som inneholder fint glimmer i en andel på minst 50%, trykk- og varmebehandlingen kan finne sted i en kombinert press-oppvarmingsinnretning, og trykk og temperatur velges slik at en del av kunstharpiksen under utarming av det glimmerholdige kunstharpiks-skikt trenger inn mellom dellederne og kleber sammen disse, idet det blir igjen et skikt med et glimmerinnhold på mere enn 75%.
Ved denne fremgangsmåte vil den varme, lettflytende harpiks
som presses ut av nevnte kunstharpiks-sjikt, ved pressing, tren-
ge inn mellom dellederne, herdes der og klebe sammen del-leder-
ne med hverandre. De langsgående riller på overflaten vil der-
ved samtidig fylles hulromfritt med det gjenværende, harpiks-utarmede, dvs. meget glimmerholdige sjikt. Undersøkelser har vist at glimmerinnholdet i det utpressede kunstharpikssjikt ligger på ca. 80%. På lederbuntens bredsider dannes en jevn flate, som er avrundet i lederbuntens kanter og mot hvilken hovedisolasjonen selv ved et ringe trykk vil fbye seg tett og uten hulrom.
Bruken av krympebånd er fordelaktig for så vidt som lederbuntens overflate derved får en stoff-struktur, som virker fordelaktig på adhesjonen og forankringen av den senere påførte hovedisolasjon. Som følge av stoff-båndets krympning unngår man dessuten skarpe kanter på lederbunten og jevne flater sikres under pressing i innretninger.
Skjont det ved fremgangsmåten ifolge oppfinnelsen kreves to ekstra arbeidsfaser,sammenlignet med hva som er tilfelle ved konvensjonell fullstendig impregnering, blir dette mer enn opp-veiet av de resulterende fordeler (homogen oppbygning og dermed unngåelse av glodeutladinger, hvilket gjor det mulig å benytte total impregnering til de høyeste, nominelle spenninger, meget god varmeovergang mellom lederne og jernpakken). Dessuten fal-ler den preliminære klebning av de enkelte del-ledere til en lederbunt bort. Klebning av del-lederne, hulrom-fri fylling av de langsgående riller og dannelse av en glatt og plan lederbunt-overflate med avrundede kanter skjer i ett enkelt arbeidstrinn.
Oppfinnelsen skal i det fblgende beskrives nærmere under hen-visning til tegningen, som viser et snitt gjennom en spole,
som er fremstilt ifolge oppfinnelsen.
Lederbunten 1 består av et antall ledervindinger 2. De sist-nevnte er isolert fra hverandre ved en lederisolasjon 3. Som folge av del-ledernes avrundinger, vil det på lederbuntens 1 bredsider dannes riller 4, som er fylt med et glimmerholdig kunstharpiks-sjikt 5. Den kunstharpiks som ble presset ut av sjiktet 5 ved varmpressingen, og som kleber sammen de enkelte ledere, er betegnet med 6. Lederbunten 1 er forsynt med en vanlig hovedisolasjon 7.
Ved fremstillingen av den omtalte vikling, går man ut fra lederne 2. Del-lederne 2 isoleres f.eks. ifolge den fremgangsmåte som fremgår av det tyske Offenlegungsschrift 2 330 466. Etter forming av lederne, foyes disse sammen til en lederbunt og bredsidene, i det minste i spordel-området, forsynes med et glimmerholdig kunstharpiks-sjikt 5. Sjiktet 5 består f.eks. av flere lag av fint glimmer med en total tykkelse på 0,3-0,5 mm, som er impregnert med en epoksydharpiks i B-tilstand under va-kuum. Glimmerinnholdet utgjor minst 50%.
Den således fremstilte lederbunt vikles med et krympestoffbånd.
Et egnet båndmateriale er f.eks. polyester-stoff. Båndets krymp-ningsgrad er slik at båndet under den etterfølgende pressing legger seg tett inntil lederbuntens kanter. Stoffet er av en slik beskaffenhet at det praktisk talt ikke adherer til kunstharpiksen.
I tilslutning blir lederbunten med krympestoffbåndet presset og herdet ved forhoyet temperatur i en presseanordning, f. eks. av den oppvarmede typen. Etter herdning av harpiksen, fjernes krympestoffbåndet og samtidig alle utpressede og uonskede harpiks-rester. Deretter påfores hovedisolasjonen, f.eks. i form av et bånd av fint glimmer med glassvevbærer.
Alle ytterligere trinn av fremgangsmåten svarer til den kjente totalimpregnerings-metoden og er f.eks. utforlig beskrevet i den tidligere nevnte firmapublikasjon "Micadur-Compact ...".

Claims (4)

1. Fremgangsmåte til fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner ifølge totalimpregnerings-metoden, karakterisert ved følgende fremgangsmåtetrinn: a) dellederne av en ledningsbunt forsynes på vanlig måte med en dellederisolasjon, b) efter delledernes formning blir disse satt sammen til en lederbunt, c) i det minste bredsiden av lederbunten forsynes med et glimmerholdig kunstharpiks-skikt, idet kunstharpiksen befinner seg i B-tilstand, dvs. er geleaktig og ennu ikke herdet, d) derefter blir et krympebånd, fortrinnsvis et krympestoffbånd viklet rundt lederbunten, e) den omviklede lederbunt presses og oppvarmes, hvorved harpiksen som trer ut fra det glimmerholdige kunst-harpiksskikt, trenger inn mellom dellederne og fyller ut samtidig det kileformede stykke mellom de to på hverandre og ved siden av hverandre beliggende dellederne, f) efter herdningen av kunstharpiksen fjernes krympebåndet igjen, g) derefter forsynes den således forisolerte lederbunt med en kjent hovedisolasjon ifølge totalimpregneringsmetoden.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, karakterisert ved at det påføres et kunststoff-skikt som inneholder fint glimmer i en andel på minst 50 %.
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at trykk- og varmebehandlingen finner sted i en kombinert press-oppvarmningsinnretning.
4. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, 2 eller 3, karakterisert ved at trykk og temperatur er valgt slik at en del av kunstharpiksen under utarming av det glimmerholdige kunstharpiks-skikt (5) trenger inn mellom dellederne (2) og kleber sammen disse, idet det blir igjen et skikt med et glimmerinnhold på mere enn 75 %.
NO754427A 1975-01-23 1975-12-30 Fremgangsmaate for fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner NO141291C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH83475A CH580878A5 (no) 1975-01-23 1975-01-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO754427L NO754427L (no) 1976-07-26
NO141291B true NO141291B (no) 1979-10-29
NO141291C NO141291C (no) 1980-02-06

Family

ID=4196278

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO754427A NO141291C (no) 1975-01-23 1975-12-30 Fremgangsmaate for fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner

Country Status (3)

Country Link
CH (1) CH580878A5 (no)
DE (2) DE2538702C2 (no)
NO (1) NO141291C (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE425586B (sv) * 1981-03-04 1982-10-11 Asea Ab Sett att framstella en herva for en elektrisk maskin
DE10113258A1 (de) * 2001-03-16 2002-09-19 Alstom Switzerland Ltd Verfahren zum Herstellen eines Leiterstabes
CN107171517B (zh) * 2017-06-02 2019-04-19 中科力函(深圳)热声技术有限公司 线圈胶化设备和方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA661348A (en) * 1957-08-02 1963-04-16 General Electric Company Insulated coil and method of making same
DE1142928B (de) * 1961-03-28 1963-01-31 Licentia Gmbh Verfahren zum Ausfuellen von groesseren Vertiefungen in Leiterbuendeln, die mit einer Hochspannungsisolierung versehen werden sollen
DE1438304B2 (de) * 1961-08-25 1971-11-11 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Verfahren zur herstellung und verfestigung isolierter elektrischer leiterbuendel
CH551100A (de) * 1972-09-07 1974-06-28 Bbc Brown Boveri & Cie Verfahren zum isolieren von wicklungsleitern rotierender hochspannungsmaschinen.
DE2320828A1 (de) * 1973-04-25 1974-11-14 Schorch Gmbh Nutenglimmschutz fuer hochspannungswicklungen elektrischer maschinen

Also Published As

Publication number Publication date
NO141291C (no) 1980-02-06
NO754427L (no) 1976-07-26
DE7527510U (de) 1976-11-25
CH580878A5 (no) 1976-10-15
DE2538702C2 (de) 1985-05-15
DE2538702A1 (de) 1976-07-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4400226A (en) Method of making an insulated electromagnetic coil
US4376904A (en) Insulated electromagnetic coil
US4038741A (en) Method of making electrical coils for dynamo-electric machines having band-formed insulation material
NO139424B (no) Baand for fremstilling av en temperaturavhengig glimbeskyttelse for elektriske maskiner
CN102185432B (zh) 用于实现导电棒周围的绝缘体的方法
JPS5937660B2 (ja) 電気的機械のコイル巻線の巻線絶縁体
NO141291B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av en viklingsisolasjon for elektriske maskiner
US2922734A (en) Fabrication of electrical windings
MXPA01009914A (es) Mejoras en maquinas electricas.
JPH05501346A (ja) 電気機械の巻き線の電気的絶縁物の製造方法
US2928964A (en) Dynamoelectric machine winding coil with coil sides and end turns of different flexibility
US3914860A (en) Method of producing a coil winding for a dynamo-electric machine
US2917570A (en) Composite mica paper, mica flake electrical insulating material
US3393268A (en) Insulated electrical conductors and method for producing same
US2763798A (en) Insulated electrical coils
JPH08163838A (ja) 高圧回転電機の固定子コイルの製造方法
US3840416A (en) Method of producing waterproof electrical coils
JPS6389033A (ja) 回転電機の絶縁コイルの製造方法
JP2604063B2 (ja) 電磁石用コイルの製造方法
JPS58182459A (ja) 絶縁線輪の製造方法
JPH0218662Y2 (no)
RU98122274A (ru) Способ изготовления проводника обмотки электрической машины, выполненного, предпочтительно, в виде проводника рэбеля, и устройство для осуществления этого способа
JPS59153447A (ja) 回転電機コイルの製造法
JPS60183956A (ja) 高圧交流機固定子コイルの工作法
JP3076749B2 (ja) 回転電機の固定子巻線製造方法