NO133208B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO133208B
NO133208B NO277973A NO277973A NO133208B NO 133208 B NO133208 B NO 133208B NO 277973 A NO277973 A NO 277973A NO 277973 A NO277973 A NO 277973A NO 133208 B NO133208 B NO 133208B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
locking
fall
faller
mandrel
rudder
Prior art date
Application number
NO277973A
Other languages
English (en)
Other versions
NO133208C (no
Inventor
Sigurd Walter Bengtsson
Original Assignee
Bengtsson Sigurd W
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bengtsson Sigurd W filed Critical Bengtsson Sigurd W
Publication of NO133208B publication Critical patent/NO133208B/no
Publication of NO133208C publication Critical patent/NO133208C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B65/00Locks or fastenings for special use
    • E05B65/10Locks or fastenings for special use for panic or emergency doors
    • E05B65/1006Locks or fastenings for special use for panic or emergency doors of the vertical rod type
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B15/00Other details of locks; Parts for engagement by bolts of fastening devices
    • E05B15/004Lost motion connections
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B17/00Accessories in connection with locks
    • E05B17/20Means independent of the locking mechanism for preventing unauthorised opening, e.g. for securing the bolt in the fastening position
    • E05B17/2007Securing, deadlocking or "dogging" the bolt in the fastening position
    • E05B17/203Securing, deadlocking or "dogging" the bolt in the fastening position not following the movement of the bolt
    • E05B17/2034Securing, deadlocking or "dogging" the bolt in the fastening position not following the movement of the bolt moving pivotally or rotatively

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en panikklåsanordning, d.v.s. en låsmekanisme innrettet til å benyttes for dorer i lokaler der storre folkemengder vanligvis forsamles og hvor panikk-situasjoner kan inntreffe som nodvendiggjor hurtig romming fra lokalene. Oppfinnelsens anvendelsesområde er imidlertid ikke begrenset til bruk i forsamlingslokaler o.l. slik det vil fremgå av det folgende.
Nedenfor, og også i kravene, skal ordet "reile" forstås å omfatte et låsstempel av vilkårlig passende type eller en espangnolett av forskjellige utforelser.
Videre menes med ordet "låsing" at en dor e.l. holdes sperret eller blokkert. Reilen låser således doren e.l. mens en nokkel eller sperre låser reilen.
I mange tilfeller onskes låsingen av en dor e.l.utfort slik at doren lett og hurtig kan åpnes fra den ene side, f.eks. innsiden, ved et enkelt håndgrep mens den ikke kan påvirkes fra den annen side, f.eks. utsiden. Dette er tilfellet ved forsamlingslokaler der dorene utstyres med såkalte panikkreiler. Slike dorer må
aldri utstyres med noen egentlig lås, hverken på innsiden eller på utsiden.
I slike tilfeller hvor en dor, som er utstyrt med en reileanordning som påvirkes fra innsiden, skal kunne låses fra utsiden har det hittil vært nodvéndig å utstyre låsanordningen med et frigjoringselement som ved hjelp av et håndtak eller på annen måte kan manovreres fra innsiden. Dermed er man imidlertid kommet bort,fra en utforelse som tillater en rask og enkel åpning, hvorved vilkårene for "panikkutf6'relse" som nevnt ovenfor ikke er tilfredsstillet.
For visse lokaler, f.eks. transformator- eller hbyspennings-rom kreves det nu dels at doren på betryggende måte skal kunne låses fra utsiden for å hindre adgang for uvedkommende, dels at låsingen skal kunne oppheves fra innsiden på en rask og enkel måte. Dette innebærer nærmere bestemt at opplåsing fra innsiden skal kunne skje med et eneste håndgrep og at sperreorganet eller håndtaket utformes slik at opplåsing kan skje for hånden eller i nodsfall med albuen, kneet, foten e.l. Det må således ikke finnes elementer som nødvendiggjor flere håndgrep for å få
låst opp og lukket opp doren. En liten vrider kan i seg selv være slik at opplåsing ikke er mulig for en person som f.eks.
på grunn av brannskader eller annen ulykke har fått minsket bevegelighet i hendene. En måte hvorpå dette problem er blitt lost er å sette inn en separat gangdor utstyrt med en lås av vanlig type. Romningsdoren utstyres da med en vanlig panikkreile.
Oppfinnelsen går ut på en panikklåsanordning som tilfredstiller
de ovennevnte fordringer uten at bygningen eller lokalene må
fordyres ved innsetting av en ekstra dor. Oppfinnelsen går således ut på en panikklåsanordning for dorer av den art som omfatter et dreibart falleror som er forbundet med minst en reile for låsing av doren og som samvirker med en sperreanordning for låsing av falleroret i dettes låsende stilling, hvor falleroret er innrettet til å manovreres ved hjelp av et ytre og et indre håndtak. Det særegne ved denne panikklåsanordning er, i henhold til oppfinnelsen, at falleroret er innrettet til å manovreres med det indre håndtak ved hjelp av en medbringer som kan dreies koaksialt med falleroret og er innrettet til å dreies en viss vinkel uten å medbringe falleroret i bevegelsen og derved frigjore sperreanordningen fra fallerdr&qg i den fortsatte dreining i samme retning dreie falleroret sil at reilen utloses.
Disse og ytterligere trekk ved oppfinnelsen fremgår av kravene og skal forklares nærmere under henvisning til vedfoyde tegning, som viser en eksempelvis valgt utforelsesform. Fig. 1 og 2 viser en panikklåsanordning i fri, henhv. sperret stili<s->ing.
Fig. 3 er et snitt etter linjen III-III i fig. 2.
Fig.M- viser lås-.anordningen sett fra kanten av doren.
Fig. 5- viser låsanordningen sett fra utsiden av doren.
Låsemekanismen vist i fig.l og 2 er beregnet for en venstre-hengslet dor. For en hoyrehengslet dor vil et speilbilde av fig.l og 2 vise den tilsvarende mekansime.
På tegningen betegner 10 et låshus utstyrt med en bunnplate 10' hvorpå er lagret et stort sett plateformet falleror 11 som ved hjelp av tapper 12 og lenker 12' er forbundet med reile- og manoverstenger 13 som hver er forbundet med en eller flere reiler. Låsanordningen kan ligge utenpå innsiden av doren lh eller være innfellt i doren. Falleroret 11 har et midtre firkantet eller på annen måte ikke-rundt hull 15 for ytterhåndtaktappen. I låshuset 10 er det også anordnet en sperre i form av en arm 17 som kan svinges om en tapp 16 og som påvirkes av en fjær 18 som soker å holde ytterenden av armen i samvirke med en sperre-uttagning 19 i periferien av falleroret 11 og derved sperrer dette i den stilling der reilen låser doren. På utsiden av doren lh er det anordnet et håndtak 21 som er kombinert med en sylinderlås 21 eller annen passende låsanordning. Håndtaket 21 kan dreies ca. 90° og står omtrent horisontalt når reilen er i låsende stilling. Når ytterhåndtaket 21 er i denne stilling (d.v.s. horisontal) samvirker også sperren 17 med uttagningen 19 i falleroret 11. Med en nokkel kan sylinderlåsen 20 låse
opp hvorved samtidig en kam e.l. 22 dreies og lofter sperren
17 ut av inngrepet med uttagningen 19 mot virkningen av fjæren
l8. Ytterhåndtaket 21 kan nu vris til vertikal stilling hvorved falleroret 11 også vris den samme vinkelavstand og derved låses doren opp.
På innsiden av doren £innes et håndtak 23 som samvirker med ytterhåndtaket og som hensiktsmessig er storre enn dette.
Innerhåndtaket kan vris ca. 105 om den samme akselinje som for ytterhåndtaket 21 mellom horisontal vertikal stilling. Også innerhåndtaket er omtrent horisontalt når doren er låst. Når innerhåndtaket vris ned til vertikal stilling frigjores sperren 17 og låses doren opp.
Ytterhåndtaket 21 er på vanQiig måte dreiefast forbundet med falleroret 11 ved at en firkantet eller på annen måte ikke-rundt håndtaktapp samvirker med det tilsvarende utformede midtre hull 15 i falleroret, og ved vridning av dette håndtak til vertikal stilling folger således falleroret med hvorved doren låses opp. Innerhåndtaket 23 har derimot ingen lås og ingen, nokkel og er ikke dreiefast forbundet med falleroret 11. Vridningen av innerhåndtaket' 23 overfores istedet til falleroret over en plateformet medbringer 25 som på den ene side er utformet med et midtre navparti 26 som er bevegelig anordnet i en tilsvarende fordypning 27 midt på falleroret 11. På den motsatte side samvirker innerhåndtakete tapp 2h- over et firkantet eller på anen måte ikke-rundt endeparti 28 med et midtre hull 39 i medbringeren 25.
(Alternativt kan selvsagt en f.eks. firkantet tapp på medbringeren gripe inn i et tilsvarense hull i enden av hådtaktappen 2h).
Vinkelvridningen for medbringeren 25 i forhold til
falleroret 11 er imidlertid begrenset til en mindre del av dettes totale vridningsvinkel. Om denne er f.eks. 90° kan medbringerens fri vridning i, forhold til fallerorets fri vridning passende utgjore ca 15°. I den viste utforelsesform er begrensningen av medbringerens vridning i forhold til falleroret bevirket av to tapper 29 og 29' som er anordnet ved hver sin ende av medbringeren og griper inn i hvert sitt bueformede spor 30 i falleroret 11. Medbringeren 25 står under påvirkning av en fjær 31 som soker
å holde medbringeren-.i den stilling som er vist i fig. 2. Den ende av sperren 17 som ligger ved omkretsen av falleroret 11 samvirker med den gaffelformede ende av en sperreforing 32 som er svingbart forbundet med låshus-bunnplaten 10' over en tapp 33.
Med utgangspunkt i den stilling som er vist i fig. 2 blir, når.doren skal låses opp ved hjelp av innerhåndtaket 23, medbringeren 25 vridd i urviserretningen slik at medbringeren, uten å påvirke falleroret 11, folger håndtaket en vinkel på ca. 15°. Under denne bevegelse vil medbringeren ved hjelp av en del, f.eks. tappen 29, som beveges sammen med medbringeren samvirke med sperreforingen 32 for å fore bort sperren 17 fra blokkeringsstilling, mot virkning av fjæren l8. Under den fortsatte bevegelse av innerhåndtaket og medbringeren vil, når
* tappene 29 og 29' er kommet til enden av de respektive spor
30, medbringeren fore med seg falleroret 11 og derved låse opp doren.
Sperrelåsen 20 på utsiden av doren kan være montert i ytterhåndtaket, i et håndtakskilt som danner underlag for et navparti på håndtaket eller ved siden av dette, slik som vist i fig.5-
Når sperrelåsen er i låsestilling og neklen vris 90° settes fallerorsperren 19 ut av virksomhet og doren kan åpnes ved hjelp av ytterhåndtaket. Om nu noklen vris tilbake 90° og'fjernes fra låsen går således sperren 17 tilbake, under virkningen av fjæren 18, til sperrestilling så snart det ene eller det annet håndtak 21 eller 23 fores tilbake til horisontal stilling. Om derimot noklen etterlates i låsen i den omvridde stilling sperres ikke låsen hvordan enn håndtakene vris.
En fjærenfle arm 3<!>+ er anordnet i låshuset og samvirker med en
trinse 35 som er lagret på.falleroret og har til oppgave å
hindre at falleroret i uvirksom stilling, som folge av rystninger og vibrasjoner, skal forskyves fra sin plass.
Som nevnt ovenfor er den vist utforelse bare et eksempel på
hvordan panikklåsanordningen i henhold til oppfinnelsen kan være. Spesielt skal det nevnes at både falleroret 11 og medbringeren kan uttformes på annen måte enn den viste.

Claims (6)

1. Panikklåsanordning for dorer, omfattende et dreibart falleror (11) .someer forbundet med minst en reile for låsing av doren og som samvirker med en sperreaordning (17-19) for låsing av falleroret (11) i dettes låsende stilling, hvor falleroret er innrettet til å manovreres ved hjelp av et ytre og et indre håndtak (21, henhv.23) karakterisert ved at falleroret (11) er innrettet til å manovreres med det indre håndtak (23) ved hjelp av en medbringer (25) som kan dreies koaksialt med falleroret og er innrettet til å dreies en viss vinkel uten å medbringe falleroret i bevegelsen og derved frigjore sperreanordningen (17 - 19) fra falleroret og i den fortsatte dreining i samme retning dreie falleroret slik at reilen utloses.
2. Panikklåsanordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at sperreanordningen (17 - 19) er slik anordnet at det indre håndtak (23) fra en utgangsposisjon hvor falleroret (11) er sperret kan frikobles ved hjelp av medbringeren (25) under dennes dreining over en vinkel som er-mindre enn den vinkel medbringeren må ytterligere dreieå for å bevirke opplåsing.
3. Panikklåsanordning som angitt i kratø 1 eller 2, hvor det indre håndtak (23) er innrettet til å dreies ca. 105° for opplåsing av doren, karakterisert ved at sperreanordningen (17 - 19) er slik anordnet at falleroret (il) frigjores fra sperreanordningen etter ca. 15° dreining av det indre håndtak henhv. medbringeren fra håndtakets utgangsstilling hvor doren er låst. h.
Panikklåsanordningeaom angitt i krav 1-3, karakterisert ved at sperreanordningen (17 - 19) omfatter en fjærbelastet sperredel (17) som samvirker med en uttagning e.l. (19) i falleroret (11) og at en sperreforing (32) er anordnet for styring av sperredelen ut av og inn i sperrestilling, idet tilbakeføring til sperrestilling bevirkes av den fjær (18) som beister sperredelen.
5. Panikklåsanordningnsom angitt i ktav <*>+, karakterisert ved at sperrefbringen (32) omfatter en arm som er dreibart lagret ;~på en tapp (33)på en.del (10') som er fast i forhold til falleror og medbringer og at den ene ende av armen er gaffelformet og med sine gaffelgrener er innrettet til å samvirke med et endeparti av sperredelen (17) for styring av denne.
6. Panikklåsanordning som angitt i kt-av 1-3, karakterisert ved at det på dorens ytterside, , på eller ved det ytre håndtak, er anoånet en lås (20), fortrinnsvis en nokkelås, ved hjelp av hvilken et påvirknings-element (22) for sperredelen (17) kan manovreres til og fra en stilling hvor fjæren (18) er hindret fra å bringe sperredelen (17) i1 sperrende samvirke med falleroret (11).
NO277973A 1972-07-10 1973-07-06 NO133208C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE907872A SE356782B (no) 1972-07-10 1972-07-10

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO133208B true NO133208B (no) 1975-12-15
NO133208C NO133208C (no) 1976-03-24

Family

ID=20275783

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO277973A NO133208C (no) 1972-07-10 1973-07-06

Country Status (5)

Country Link
DK (1) DK130362B (no)
FI (1) FI65300C (no)
GB (1) GB1363050A (no)
NO (1) NO133208C (no)
SE (1) SE356782B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2289084B (en) * 1994-05-06 1998-09-02 Surelock Mcgill Limited Lock mechanism
GB2355282B (en) 1999-10-13 2003-03-26 Surelock Mcgill Ltd Multipoint bolting mechanism
US12049772B2 (en) 2019-01-11 2024-07-30 Assa Abloy New Zealand Limited Lock assembly
ES2971758T3 (es) * 2019-12-19 2024-06-06 Talleres De Escoriaza S A U Dispositivo de barra antipánico

Also Published As

Publication number Publication date
FI65300C (fi) 1984-04-10
NO133208C (no) 1976-03-24
SE356782B (no) 1973-06-04
DK130362C (no) 1975-07-14
GB1363050A (en) 1974-08-14
DK130362B (da) 1975-02-10
FI65300B (fi) 1983-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK168053B1 (da) Laasemekanisme
KR930000848B1 (ko) 문 자물쇠
US2058163A (en) Door lock
US4730467A (en) Double locking combination lock
NO154237B (no) Flerfunksjonslùs.
US1531451A (en) Handcuff-lock construction
US1358885A (en) Lock
US1635714A (en) Door lock
NO133208B (no)
NO155302B (no) Laaseanordning for en ved hjelp av et haandtak manoevrerbar stengeinnretning.
US2945372A (en) Door latch mechanism
US1911564A (en) Locking device
NO146371B (no) Laasbar haandtak-innretning for et lukkeelement
US2063708A (en) Lock
US1607038A (en) Closure lock
US1984677A (en) Handcuff
US2065291A (en) Lock
US2687031A (en) Locking latch
US2531848A (en) Apparatus for releasing locking mechanism of vault doors
US2426041A (en) Panic lock
US2664736A (en) Door lock
US1683985A (en) Padlock
GB2100786A (en) Emergency door lock
GB2051217A (en) Improvements in door bolts
US2055913A (en) Door lock