NO128439B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO128439B
NO128439B NO00169641A NO16964167A NO128439B NO 128439 B NO128439 B NO 128439B NO 00169641 A NO00169641 A NO 00169641A NO 16964167 A NO16964167 A NO 16964167A NO 128439 B NO128439 B NO 128439B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
peroxide
solution
added
comparative example
ketone
Prior art date
Application number
NO00169641A
Other languages
English (en)
Inventor
W Edl
G Faber
M Koehler
H Winter
H Meyer
Original Assignee
Peroxid Chemie Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Peroxid Chemie Gmbh filed Critical Peroxid Chemie Gmbh
Publication of NO128439B publication Critical patent/NO128439B/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C407/00Preparation of peroxy compounds
    • C07C407/003Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives
    • C07C407/006Stabilisation; Use of additives
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F283/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers provided for in subclass C08G
    • C08F283/01Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers provided for in subclass C08G on to unsaturated polyesters
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C2601/00Systems containing only non-condensed rings
    • C07C2601/12Systems containing only non-condensed rings with a six-membered ring
    • C07C2601/14The ring being saturated

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)

Description

Lagringsstabil ketonperoksydløsning.
Oppfinnelsen vedrører en lagringsstabil ketonperoksyd-oppløsning, som inneholder ett eller flere ketonperoksyder og ett eller flere inerte løsningsmidler for disse, eventuelt i blanding med pyridin-2,6-dikarboksylsyre eller etylendiamintetraeddiksyre.
Den kommersielle hovedanvendelse av ketonperoksyder er ved kryssbinding av harpikser, særlig umettede polyesterharpikser, enten alene eller, mer vanlig, i tilknytning til en metallholdig katalysator, f.eks. koboltnaftenat og eventuelt organiske ko-akseleratorer. Ketonperoksydet brukes vanligvis oppløst i et inert løsningsmiddel.
Bruken av slike løsninger av ketonperoksyder ved kryssbinding er utsatt for den ulempe at det ofte opptrer en tydelig reduksjon i den katalytiske aktivitet med hensyn til kryssbinding ved lagring, særlig ved romtemperatur. En slik reduksjon i aktiviteten kan av og til ledsages av en reduksjon i det aktive oksy-geninnhold i peroksydet, men antas hovedsakelig å skyldes forand-ringer i likevekten mellom peroksydforbindelser med ulik aktivitet, som er tilstede i oppløsningen.
Oppfinnelsen tilveiebringer en lagringsstabil ketonper-oksydløsning, spesielt for anvendelse ved kryssbinding av polyesterharpikser, som erkarakterisert vedat den som stabiliseringsmiddel inneholder ett eller flere alifatiske eller heterocykliske aminer.
De aminer som anvendes i henhold til oppfinnelsen, anvendes i en stabiliserende mengde. Med en "stabiliserende amin-mengde" menes en mengde som i praksis resulterer i en akseptabel grad av stabilitet av ketonperoksydløsningen. Om en foreslått amin-mengde er en stabiliserende mengde eller ikke, kan bestemmes ved en enkel lagringsprøve av den amin-behandlede ketonperoksyd-løsning og av en lignende, men ubehandlet løsning, fulgt av et kryssbindingsforsøk med samme mengde av hver løsning på en umettet polyesterharpiks. 14 dager er et passende tidsrom for en slik lagringsprøve. Løsninger i henhold til oppfinnelsen vil da vise en tydelig overlegen kryssbindingsoppførsel.
Enhver kombinasjon av amin og peroksyd i henhold til oppfinnelsen viser forskjellig grad av forbedring i sammenligning med den ubehandlede peroksydløsning, og det kan derfor i noen tilfelle være nødvendig med en større amin-mengde for å oppnå en ønsket effekt. På den annen side kan mange aminer, når de er til- - stede i overskytende mengde i et ketonperoksyd, f.eks. 10 - 15 vektprosent av blandingen, bevirke ustabilitet, men konsentrasjons-terskelen hvor aminets stabiliseringseffekt på peroksydløsningen begynner å avta, er forskjellig i hvert tilfelle. Det er derfor nødvendig ved forsøk å bestemme i hvert tilfelle om en stabiliserende amin-mengde er tilstede i en ketonperoksydløsning.
Med "inert oppløsningsmiddel" menes ethvert oppløsnings-middel som er kjemisk inert overfor ketonperoksydet og i hvilket aminet også er løselig. Egnede oppløsningsmidler kan generelt deles inn i to klasser, nemlig hydrofobe og hydrofile løsnings-midler. Man kan faktisk også bruke en blanding av disse to klasser.
Blant de hydrofile løsningsmidler som med fordel kan anvendes, er glykoler, f.eks. én eller flere av mono-, di-, tri-, eller tetra-etylenglykol, propylenglykol, dipr.opylenglykol, pen-tylenglykol eller heksylenglykol, glykoletere, f.eks. etylenglykol-monoetyleter og dennes metyl- og butyl-derivater . ("Cellosolve", metyl-"Cellosolve" og butyl-"Cellosolve"), fosfatestere, f.eks. trialkylfosfater, f.eks. trietylfosfat, og lav-molekylære alifatiske alkoholer. Egnede hydrofobe løsningsmidler er ftalatesterne, f.eks. dimetylftalat eller dibutylftalat.
Ketonperoksyder somdet er særlig fordelaktig å anvende
i henhold til oppfinnelsen, er f.eks. acetonperoksyd, metyletylketonperoksyd, metylisobutylketonperoksyd, metylisoamylketonper-oksyd, etylamylketonperoksyd, diisobutylketonperoksyd, cykloheksanonperoksyd, et alkylcykloheksanonperoksyd, f.eks. metyl- eller etylcykloheksanonperoksyd, acetofenon-, diacetylketon-, acetyl-acetonperoksyd, diacetonalkoholperoksyd eller 2-metyl-3-hydroksyl-but-2-on-peroksyd, eller andre ketonperoksyder med lignende struktur.Metyletylketonperoksyd, metylisobutylketonperoksyd, cykloheksanonperoksyd og diacetonalkoholperoksyd foretrekkes.
Disse ketonperoksyder kan være fremstilt i en ett-trinns reaksjon i et egnet løsningsmiddel. For eksempel kan man suspendere en reaksjonsblanding som inneholder det tilsvarende keton, hydrogenperoksyd, f.eks. i fra 60 til 100 vektprosent konsentrasjon, og en katalysator, f.eks. en passende hydrogen-ion-kilde, i et passende inert løsningsmiddel, f.eks. et trialkyl-fosfat med lav molekylvekt, eller en ftalester eller en glykol,
og la dette reagere f.eks. ved temperaturer på fra 0°C til 60 C. Alternativt kan man fortynne en konsentrert ketonperoksydløsning med et egnet inert løsningsmiddel til den konsentrasjon som er nødvendig for det spesielle formål, enten før eller etter innfø-ringen av slike aminer som anvendes i henhold til oppfinnelsen. Ketonperoksyder kan med fordel fortynnes til, eller fremstilles
i, en konsentrasjon så lav som 10 til 50 vektprosent for bruk som katalysator for visse kryssbindingsreaksjoner. Ketonperoksyder som er fortynnet med f.eks. egnede estere eller ketoner, brukes vanligvis til herding av umettede polyesterlakker.Orga-niske peroksyder i fast form kan også innlemmes i preparatene ifølge oppfinnelsen, f.eks. ved behandling av peroksyd i pulver-eller pastaform med en løsning av et egnet amin i et egnet løs-ningsmiddel, hvorpå man løser det behandlede peroksyd i et egnet inert løsningsmiddel.
De aminer som med fordel brukes i forbindelse med oppfinnelsen, er monoaminer, f.eks. dietylamin, tributylamin eller cykloheksylamin, di- eller polyaminer, f.eks. dietylen-triamin eller dipropylen-triamin, amin-alkoholer, f.eks. mono-, di-, eller tri-etanolamin eller di- eller tri-isopropanolamin og blant heterocykliske aminer de som har seks-ringforbindelser med ett eller flere nitrogenatomer i ringen, f.eks. pyridin, piperidin,
et pikolin, et lutidin eller et kollidin, eller de fem-ringforbindelser som har ett eller flere nitrogenatomer i ringen, f.eks. et imidazol, f.eks. benzimidazol, eller et triazol, f.eks. benzo-triazol.
Aromatiske aminer er ikke egnet for bruk i forbindelse med oppfinnelsen, spesielt fordi de er tilbøyelige til å frem-kalle misfarvning av polymerisater som katalyseres av ketonperok-sydløsninger som inneholder disse, og således er til stor ulempe i lakk for eksempel. Aminene kan som nevnt være tilstede i en vilkårlig stabiliserende mengde, men er fordelaktig tilstede i minst 5,0 mekv./l av blandingen. En passende amin-mengde er i henhold til oppfinnelsen 0,005-5,0 vektprosent av blandingen.Herved oppnås at det for den langt overveiende del av de anvende-lige aminers vedkommende på den ene side sikres at de er tilstede i en stabiliserende mengde, og uten at dette på den annen side be-virker at den ovenfor omtalte ustabilitetsterskel nås.
I særlig fordelaktige utførelsesformer av oppfinnelsen behandles ketonperoksydløsningen som inneholder en stabiliserende amin-mengde, med en kjent kryssbindings-ko-akselerator. Ko-akseleratorer basert på en 6-diketo-struktur er godt egnet. Eksempler på slike ko-akseleratorer er acetylaceton og etylaceto-acetat.
Ketonperoksydløsninger som er tilsatt slike ko-akseleratorer, er meget ustabile med hensyn til aktivitet. Etter bare korte lagringsperioder blir. geltidene ekstremt lange. Når imidlertid ketonperoksydløsningen inneholdt amin i henhold til oppfinnelsen, fant man at det var liten nedgang i aktiviteten etter lagring og at blandingen ved bruk ved kryssbinding var i besittel-se av de ventede fordeler som kom av nærværet av ko-akseleratorer, det vil si en forbedring i forholdet mellom tid før det eksoterme maksimum og geltid. Særlig effektive løsninger er aminoholdige løsninger i inerte oppløsningsmidler av metyletylketonperoksyd, diacetonalkoholperoksyd, metyl-isobutylketonperoksyd eller cykloheksanonperoksyd, som også inneholder acetylaceton eller aceto-eddiksyreester-ko-akseleratorer. En forétrukken amin-stabilisator er tri-isopropanolamin. Det er fordelaktig at ko-akseleratoren er tilstede i fra 0,1 til 10 vektprosent, fortrinnsvis fra 0,5 til 10 vektprosent av blandingen.
Ketonperoksydløsningene som tilveiebringes ved oppfinnelsen, er ved siden av sin aktivitetskonstans tilbøyelige til å ha forbedrede egenskaper med hensyn til antennelighet og eksplo-sjonsfare når de utsettes for sjokk eller friksjon. Om ønskes kan løsningene også inneholde andre kjente peroksyd-stabilisatorer, f.eks. 2,6-dipikolinsyre eller etylendiamintetraeddiksyre. Andre tilsetninger, f.eks. fuktemidler, kan også tilsettes om så ønskes.
Oppfinnelsen skal heretter illustreres vedhjelp av eksempler.
Sammenligningseksempel A
440 g trietylfosfat ble anbragt i en 2 1 fire-halskolbe med slip som var forsynt med rører, innvending termometer, dryp-petrakt og tilbakeløpskjøler, og som oppvarmes eller avkjøles ved hjelp av vannbad. 150 g 85% hydrogenperoksyd og deretter 5 g 20% svovelsyre ble tilsatt langsomt under røring og avkjøling. Av-kjølingen ble deretter stanset, og 410 g cykloheksanon ble tilsatt dråpevis slik at den innvendige temperatur ikke steg over 50°c. Etter at alt cykloheksanon var tilsatt, ble temperaturen holdt på 50°C i ytterligere 5 timer ved oppvarming på vannbad. Blandingen ble derpå avkjølt til romtemperatur under fortsatt røring.
Eksempel 1
En prøve av peroksydløsningen fra sammenligningseksempel A ble stabilisert med 20 mekv. tri-isopropanolamin pr. 1. Denne prøve og resten av løsningen fra sammenligningseksempel A ble lagret ved romtemperatur og peroksydløsningenes aktivitet målt på følgende måte: 50 g av en høyaktiv, umettet polyester-harpiks (handelsvare) ble ved 20°c behandlet med 1% av en kobolt-oktoatoppløsning i styren (med 1% Co-innhold) og 2% av peroksydløsningen. Tiden i minutter ble målt før gelatingeringen begynte (t gel), og tiden i minutter før maksimumstemperaturen (t maks) ble nådd, ble no-tert.
Følgende verdier ble oppnådd:
Sammenligningseksempel B
270 g trietylfosfat og 270 g dimetylglykolf td.at ble anbrakt i en firehalskolbe, som beskrevet i sammenligningseksempel A, og 260 g 85% hydrogenperoksyd ble tilsatt under avkjøling og rø-ring. Da alt var tilsatt, ble 0,5 g konsentrert salpetersyre (sp. vekt= 1,4) tilsatt, og 250 g metyletylketon ble tilsatt dråpevis ved en innvendig temperatur av 25°C.Blandingen ble deretter opp-varmet til 40°C, omrørt ved denne temperatur i ytterligere 2 timer, avkjølt til romtemperatur og prøven- delt i to deler, nemlig prøve I uten amin, for sammenligningens skyld, og prøve II som ble anvendt i eks. 2.
Eksempel 2
Til prøve II fra sammenligningseksempel B ble tilsatt
20 mekv. tri-isopropanolamin pr. 1. og 300 ppm 2,6-dipikolinsyre.
Aktiviteten og det aktive oksygen-innhold ble målt øyeblikkelig etter tilberedningen og etter 14 dagers varm lagring.
Eksempel 3
4S0 g trietylfosfat ble anbrakt i en firehalskolbe, som
beskrevet i sammenligningseksempel A, og 120 g 85% hydrogenperoksyd ble tilsatt under avkjøling og røring. Avkjølingen ble stanset, og 390 g etylamylketon ble tilsatt dråpevis, hvorved temperaturen steg
o
til 50 C. Etter fullført tilsetning av ketonet ble blandingen omrørt i ytterligere 1 time ved 50°C og derpå avkjølt til romtemperatur. 15 mek v. tri-isopropanolamin pr. 1 og 100 ppm dipikolinsyre ble deretter tilsatt til løsningen.
Løsningens aktivitet ble målt før og etter lagring i 14 dager ved 50°C.
Sammenligningseksempel C
470 g trimetylfosfat ble anbragt i en firehalskolbe, som beskrevet i sammenligningseksempel A, og 180 g 95% hydrogenperoksyd, og 0,6 g konsentrert, saltsyre (sp. vekt=1,19) ble tilsatt under avkjøling. Avkjølingen ble stanset da alt var tilsatt, hvorpå 350 g cykloheksanon ble tilsatt dråpevis, mens temperaturen ble holdt på 50°C ved regulering av ketontilsetningen. Da alt cykloheksanon var tilsatt, ble blandingen omrørt i ytterligere 3 timer ved 50°c, avkjølt til romtemperatur og peroksydløsningen delt i to prøver, nemlig prøve I uten amin, for sammenligning,
og prøve II som ble anvendt i eks. 4.
Eksempel 4
Til prøve II fra sammenligningseksempel C ble tilsatt 25 mekv. di-isopropanolamin pr. 1 og 200 ppm 2,6-dipikolinsyre.
Aktiviteten og det aktiveDksygen-innhold ble målt øyeblikkelig etter tilberedningen og etter 14 dagers varm lagring ved 50°C.
I tillegg til dette ble eksplosjonsrisikoen av peroksyd- løsningen testet på prøve II ved stålbombe-testen som er beskrevet i tidsskriftet Arbeitsschutz nr. 9, sidene 204-205 (1959) og nr. 3, sidene 53-58 (1961). Diametergrensen var' (1 mm. Produktet viste seg derfor å være ute av stand til å eksplodere.
Flash-punkt i henhold tilMarcusson ( i åpen digel) ble også bestemt. Det var 120°c. Sammenligningseksempel D
400 g trietylfosfat ble anbrakt i en firehalskolbe, som beskrevet i sammenligningseksempel A, og 180 g 70% hydrogenperoksyd ble tilsatt under avkjøling<p>g omrøring. Avkjølingen ble stanset, og en blanding av 320 g cykloheksanon og 100 g metylcykloheksanon (handelsvare, blanding av de tre isomerer) ble tilsatt dråpevis, hvorved temperaturen steg til 50°c. Etter at ketonet var tilsatt, ble blandingen omrørt i ytterligere en time ved 50°c, avkjølt til romtemperatur og peroksydløsningen delt i tre deler, nemlig prøve I uten'amin, for sammenligning, prøve II og prøve III som ble anvendt i eks. 5-6.
Eksempler 5- 6
Til prøve II fra sammenligningseksempel D ble 15 mekv. trietylamin pr. 1 tilsatt og til prøve III 15 mekv. trietylamin pr. 1 og 800 ppm 2,6-dipikolinsyre.
Aktiviteten og oppnåelig oksygen (AO)-innhold ble målt
i en lagringsperiode av 6 måneder ved romtemperatur.Resultatene er vist i tabellen nedenunder:
Sammenligningseksempel E
440 g trietylfosfat ble anbrakt i en firehalskoble som beskrevet i sammenligningseksempel A, og 150 g 85% hydrogenperoksyd og 0,5 ml konsentrert salpetersyre (sp. vekt= 1, 4) ble tilsatt under avkjøling. Da alt var tilsatt, ble avkjølingen stanset og 410 g cykloheksanon ble tilsatt dråpevis. Temperaturen ble holdt på 50°C ved regulering av keton-tilsetningen. Etter at alt cyklo-
heksanon var tilsatt, ble blandingen omrørt i ytterligere 5 timer ved 50 oc. Den ble derpå avkjølt til romtemperatur, og perok-sydløsningen ble delt i to prøver, nemlig prøve I uten amin, for sammenligning, og prøve II som ble anvendt i eks. 7.
Eksempel 7
Til prøve II fra sammenligningseksempel E ble tilsatt 25 mekv. trietylamin pr. 1 og 100 ppm 2,6-dipikolinsyre.
Aktiviteten og det aktive oksygen-innhold ble målt øyeblikkelig etter tilberedningen og etter 3 og 6 måneders lagring ved romtemperatur.
I tillegg til dette ble det målt kulde-resistens på prøve II, dvs. løsningens resistens overfor krystallisasjon ved lave temperaturer. Etter tilberedningen ble 30 g av prøve II av-kjølt i trinn på 5°c og testet med hensyn på krystallisasjon ved henstand i minst én dag. Krystallisasjon opptrådte først ved en temperatur av -5°C. Kulde-resistensen av prøve II er derfor ca. 0°C.
Sammenligningseksempel F
400 g tri-isopropylfosfat ble anbrakt i et to-liters begerglass som var forsynt med rører og et innvendig termometer og som kunne oppvarmes eller avkjøles ved hjelp av vannbad. 160 g 85% hydrogenperoksyd og 0,5 ml konsentrert salpetersyre (sp.vekt= 1,4) ble tilsatt under avkjøling. Avkjølingen ble stanset da alt var tilsatt, hvorpå en blanding av 270 g cykloheksanon og 160 g trimetylcykloheksanon (handelsvare) ble tilsatt dråpevis, idet temperaturen ble holdt på 50°C ved regulering av ketontilsetningen. Da alt var tilsatt, ble blandingen omrørt i ytterligere 5 timer ved 50°C, avkjølt til romtemperatur og peroksyd-løsningen delt i to prøver, nemlig prøve I uten amin, for sammenligning, og prøve II som ble anvendt i eks. 8.
Eksempel 8
Prøve II fra sammenligningseksempel 5 ble tilsatt 40 mekv. tri-isopropanolamin pr. 1 og 200 ppm 2,6-dipikolinsyre.
Aktiviteten og det aktive oksygen-innhold ble målt øyeblikkelig etter tilberedningen og etter 14 dagers varm lagring ved 50°C.
Sammenligningseksempel G
680 g trietylfosfat ble anbrakt i en firehalskolbe
som beskrevet i sammenligningseksempel A, og 120 g 70% hydrogenperoksyd ble tilsatt under omrøring og avkjøling. 250 g acetylaceton ble derpå tilsatt dråpevis ved en temperatur av 25°c. Etter at alt keton var tilsatt, ble blandingen avkjølt under om-røring til romtemperatur og peroksyd-løsningen delt i tre deler, nemlig prøve I uten amin, for sammenligning, prøve II og prøve III som begge ble. anvendt i eks. 9-10.
Eksempler 9- 10.
Til prøve II fra sammenligningseksempel 6 ble 15 mekv. kollidin (2,4,6-trimetylpyridin) pr. 1 tilsatt under omrøring og avkjøling og til prøve III 25 mekv. trietylamin pr. 1 og 1000 ppm etylendiamintetraeddiksyre.
Aktiviteten og det aktive oksygen-innhold ble målt øyeblikkelig etter tilberedningen og etter 14 dagers varm lag-
o
ring ved 50 C.
Sammenligningseksempel H
410 g trietylfosfat ble anbragt i et to-liters begerglass, som beskrevet i sammenligningseksempel F og 160 g 85% hydrogenperoksyd og 0,5 ml konsentrert salpetersyre (sp.vekt = 1,4) ble tilsatt under avkjøling. Avkjølingen ble stanset da tilsetningen var fullført, hvorpå en blanding av 290 g cykloheksanon og 140 g metylcykloheksanon (handelsvare, blanding av de tre isomerer) ble tilsatt dråpevis, idet temperaturen ble holdt på 50°c ved regulering av keton-tilsetningen. Da alt var tilsatt, ble blandingen omrørt i ytterligere 4 timer ved 50°C, avkjølt til romtemperatur og peroksydløsningen delt i 7 prøver, nemlig prøve I uten amin, for sammenligning, og prøvene II-VII, som ble anvendt i eks. 11-16.
Eksempler 11 - 16.
Til prøvene 2-7 fra sammenligningseksempel H ble føl-gende tilsatt: Prøve II 25 mekv. koliidin pr. 1 og 100 ppm
2,6-dipikolinsyre
Prøve III 25 mekv. tri-isopropanolamin pr. 1 og 100 ppm
2,6-dipikolinsyre
Prøve IV 25 mekv. dietylaminopropylamin pr. 1 og 100
ppm 2,6-dipikolinsyre
Prøve V 25 mekv. trietylamin pr. 1 og 100 ppm
2,6-dipikolinsyre
Prøve VI 25 mekv. trietylamin pr. 1 og 100 ppm
etylen-diaminotetra-eddiksyre
Prøve VII 25 mekv. trietylamin pr. 1 og 50 ppm
etylendiaminotetraeddiksyre.
Aktiviteten og det aktive oksygen-innhold ble målt straks etter tilberedningen og etter 14 dagers varm lagring ved 50°c.
Sammenligningseksempel J
Tre 20% oppløsninger av handelsk valitet av cykloheksanonperoksyd (teknisk 1'-hydroksy-1'-hydroperoksy-dicykloheksylperok-syd) i etylacetat ble tilberedt og aktivitets-konstansen av opp-løsningene undersøkt ved lagring ved 50°c i 100 timer.
Løsning I, for sammenligning, inneholdt 10% vann, II inneholdt 0,8 g/kg tri-isopropanolamin, og III inneholdt 10% av en 4% vandig tri-isopropanolamin-løsning. Aktiviteten ble målt ved 20°c med 10% peroksyd-løsning og 2% kobolt-akselerator.
Sammenligningseksempel K
En oppløsning av 30 deler teknisk 1-hydroksy-1<1->hydro-peroksy-dicykloheksylperoksyd og 15 deler teknisk 1,1'-bis,
(hydroperoksy)-dicykloheksyl-peroksyd i 55 deler trietylfosfat ble lagret ved 50°C i 300 timer og aktiviteten målt før og etter varm lagring på Palatal P6 med 2% peroksydløsning og 1% kobolt-akselerator løsning som inneholdt 1% kobolt. Løsning I ble brukt uten videre tilsetninger, for sammenligning, mens løsning II ble anvendt i eks. 19.
Eksempel 19
Oppløsning II ble fremstilt ut fra oppløsning I fra sammenligningseksempel K ved at det til løsning I ble tilsatt 2,5 g/l trietylamin før den varme lagring.
Sammenligningseksempel L
60 deler teknisk 3,5-dimetyl-3,5-dihydroksy-l,2-dioksolan ble oppløst i 60 deler trietylfosfat og løsningen delt i to.
Del I ble brukt uforandret, til sammenligning, mens del II ble anvendt i eks. 20.
Eksempel 20
Til del II ble det tilsatt 0,2% 2,4,6-trimetylpyridin.
Begge løsninger ble lagret ved 50 oc i 300 timer og aktiviteten målt før og etter varm lagring på PalatalP6 med 2% peroksyd og 1% kobolt-løsning som inneholdt 1% kobolt.
Sammenligningseksempel M 40 deler 50% cykloheksanonperoksyd-pasta (fra teknisk 1'-hydroksy-1'-hydroperoksy-dicykloheksylperoksyd) ble oppløst i 60 deler etylacetat og løsningen delt i to prøver som begge ble lagret i 100 timer ved 50°c.Løsning I inneholdt ingen tilset-
ninger og tjente til sammenligning, mens løsning II ble anvendt i eks. 21.
Eksempel 21
Til løsning II fra sammenligningseksempel M ble til-
satt 0,7 g dipropylentriamin pr. 1. Løsningenes aktivitet ble testet med 10% av hver løsning og 2% kobolt-løsning inneholdende 1% kobolt, før og etter den varme lagring.
Sammenligningseksempel N
50 deler av en handelskvalitet av metyletylketonperok-sydløsning i dimetylftalat med 9% aktivt oksygen-innhold ble blandet med 50 deler aceton og 0,005 deler 2,6-pyridinløsning ble tilsatt. Løsningen ble delt, og løsning I, som forble uendret tjente til sammenligning, mens løsning II ble anvendt i eks. 22. Eksempel 22
2,5 g/l tri-isopropanolamin ble tilsatt til løsning II fra sammenligningseksempel N. Begge løsninger ble lagret ved romtemperatur i 3 måneder og aktiviteten undersøkt med 6% peroksyd og 2% kobolt-løsning som inneholdt 1% kobolt som ovenfor, før og etter lagring.
Sammenligningseksempel O
50 deler av en løsning av metylisobutylketon-peroksyd
i alkylbenzen (handelsvare) med et aktivt oksygen-innhold av 11% ble oppløst i 50 deler cykloheksanon og løsningen delt i to deler, hvorav den ene, løsning I, tjente til sammenligning, mens den annen, løsning II, ble anvendt i eks. 23.
Eksempel 23
5 g/l tri-isopropanolamin ble tilsatt til del II 'fra sammenligningseksempel 0, og begge løsninger lagret ved romtemperatur i 3 måneder. Løsningenes aktivitet ble bestemt før og etter lagring med 6% peroksyd og 2% kobolt-løsning som inneholdt 1% kobolt på kjent måte.
' sammenligningseksempel P
30 deler av teknisk 1'-hydroksy-1'-hydroperoksydicyklo-heksylperoksyd og 20 deler 3,5-dimetyl-3,5-dihydroksydioksolan-1,2 ble oppløst i 50 deler trietylfosfat og 0,01 del 2,6-pyridin-dikarboksylsyre tilsatt.
Den oppnådde løsning ble delt, løsning I tjente til sammenligning, mens løsning II ble anvendt i eks. 24.
Eksempel 24
Til løsning II fra sammenligningseksempel P ble tilsatt 2 g benzimidazol pr. 1.
Begge løsninger ble lagret i 300 timer ved 50°C og ak-tivitetene målt med 2% peroksyd og 1% kobolt-akseleratorløsning som inneholdt 1% kobolt, før og etter varm lagring.
Eksempler 25 - 30
10% acetylaceton ble tilsatt til en løsning av diaceton-alkohol-peroksyd og den resulterende blanding viste tydelig forbedring i forholdet mellom tid før det eksoterme maksimum og gel-
tid. Imidlertid ble geltidene forlenget, etter bare korte lagringsperioder, ved bruk for kryssbinding av "Crystic 189" (han-delsnavn)-harpiks, i tilknytning til en kobolt-holdig akselera-
tor. Den nylagede blanding viste en geltid av 16 minutter og en
tid før' det eksoterme maksimum av 25 minutter. Etter 4 dagers
lagring ved romtemperatur ble det oppnådd en geltid av 56 minutter og en tid før det eksoterme maksimum av 77 minutter. Ved bruk av 1% tri-isopropanolamin og 5% acetylaceton ble de resultater som er visiujL^ølgende tabell, oppnådd.
Sammenligningseksempel Q
Eksempler 31 - 32
Disse eksempler illustrerer fordelene ved metyletylketonperoksyd (MEKP)-holdige preparater som er stabilisert i henhold til oppfinnelsen.MEKP-løsningen ble oppløst i en blanding av dipropylenglykol og dimetylftalat.

Claims (2)

1. Lagringsstabil ketonperoksydløsning som inneholder ett elter flere ketonperoksyder og ett eller flere inerte løsningsmidler for disse, eventuelt i blanding med pyridin-2,6-dikarboksylsyre eller etylendiamintetraeddiksyre, spesielt for anvendelse ved kryssbinding av polyesterharpikser,karakterisert vedat den som stabiliseringsmiddel inneholder ett eller flere alifatiske eller heterocykliske aminer.
2. Løsning som angitt i krav 1,karakterisert vedat den inneholder fra 0,005 vektprosent til 5,0 vektprosent amin, regnet på blandingen.
NO00169641A 1966-09-23 1967-09-06 NO128439B (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DEE32532A DE1289047B (de) 1966-09-23 1966-09-23 Stabilisierung von Ketonperoxydloesungen in Trialkylphosphaten mittels Aminen
DEE0034095 1967-05-31

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO128439B true NO128439B (no) 1973-11-19

Family

ID=25973459

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO00169641A NO128439B (no) 1966-09-23 1967-09-06

Country Status (11)

Country Link
US (1) US3645908A (no)
AT (1) AT275490B (no)
CH (1) CH491075A (no)
DE (2) DE1289047B (no)
DK (1) DK120846B (no)
ES (1) ES345363A1 (no)
FR (1) FR1551955A (no)
GB (1) GB1199744A (no)
NL (2) NL139960B (no)
NO (1) NO128439B (no)
SE (1) SE345847B (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL160855C (nl) * 1970-11-02 1979-12-17 Noury & Van Der Lande Werkwijze ter bereiding van anorganische peroxyden bevat- tende pasta's.
JPS5146095B2 (no) * 1972-09-08 1976-12-07
NL7707356A (nl) * 1977-07-04 1979-01-08 Akzo Nv Cyclohexanonperoxide en een oplosmiddel bevattende samenstelling.
IT1104579B (it) * 1978-12-29 1985-10-21 Montedison Spa Procedimento per la preparazione di miscele ferossidiche
US5098607A (en) * 1989-12-08 1992-03-24 Ube Industries Ltd. Process for stabilizing percarboxylic acid
DE4438147A1 (de) * 1994-10-25 1996-05-02 Peroxid Chemie Gmbh Herstellung von salzfreiem und wasserarmem Methylethylketonperoxid
WO2003102067A1 (en) * 2002-05-30 2003-12-11 Akzo Nobel N.V. A food approved accelerator solution for curing unsaturated polyester resins
WO2014027008A2 (en) 2012-08-17 2014-02-20 Akzo Nobel Chemicals International B.V. Process for curing thermoset resins
MX2015001891A (es) 2012-08-17 2015-05-07 Akzo Nobel Chemicals Int Bv Proceso para curar resinas termoestables.
CN116640472A (zh) * 2023-04-27 2023-08-25 英德市城泰化工有限公司 一种50%含量稳定的过氧化环己酮透明液体生产工艺

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1319091A (fr) * 1962-04-04 1963-02-22 Glasurit Werke Winkelmann Procédé de préparation de peroxydes de cétones
NL298147A (no) * 1962-09-21

Also Published As

Publication number Publication date
SE345847B (no) 1972-06-12
ES345363A1 (es) 1969-03-16
DE1618322C3 (de) 1975-02-13
NL6713010A (no) 1968-03-25
NL7307731A (en) 1973-08-27
DK120846B (da) 1971-07-26
NL139960B (nl) 1973-10-15
FR1551955A (no) 1969-01-03
AT275490B (de) 1969-10-27
GB1199744A (en) 1970-07-22
DE1618322A1 (de) 1971-12-30
DE1289047B (de) 1969-02-13
CH491075A (de) 1970-05-31
NL158799B (nl) 1978-12-15
DE1618322B2 (no) 1974-06-12
NL158799C (nl) 1980-12-15
US3645908A (en) 1972-02-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO128439B (no)
US4309511A (en) Process for promoting the low temperature cure of polyester resins
US5098957A (en) Grafting of hindered c-nitro compounds onto polymers
GB926376A (en) Polymerisation catalyst for vinyl chloride
US3649546A (en) Non-hazardous ketone peroxide polymerization initiators
CA1143900A (en) Simultaneous expansion and cure of polyester resin composition
US3192255A (en) Stabilization of peracetic acid with quinaldic acid
JP2011173895A (ja) 貯蔵安定な環状ケトンパーオキサイド組成物
EP2928950A1 (en) Masterbatch comprising a cyclic ketone peroxide
US2454254A (en) Stabilized organic peroxides
US2255483A (en) Inhibited polymerizable unsaturated organic compound
US4672088A (en) Stabilized thermoplastic polymer compositions comprising a C-nitroso compound
US3649548A (en) Non-hazardous ketone peroxide polymerization initiators
AU758234B2 (en) Improved phlegmatization of cyclic ketone peroxides
RU2318002C2 (ru) Способ полимеризации этилен-ненасыщенных мономеров в присутствии диацилпероксидов в качестве источника свободных радикалов
JPS62252409A (ja) エチレン−ビニルアルコ−ル共重合体の架橋方法
BR112012001914B1 (pt) processo para a preparação de poliestireno expansível por injeção contínua de um peróxido orgânico líquido
US4299718A (en) Process for preparing mixtures of peroxides
WO2008125591A1 (en) Peroxide composition
KR101089113B1 (ko) 저장 안정성 환형 케톤 퍼옥사이드 조성물
EP0180789A1 (de) Vernetzung von Styrolpolymeren
DE69701591T2 (de) Stabilisierung von organischen Peroxiden mit Alpha-hydroxyalkylperoxiden
GB865326A (en) Process for stabilising halogen-containing polymers and copolymers
EP0056378B1 (en) Aqeous suspensions of organic peroxides
KR102384111B1 (ko) 환형 케톤 퍼옥사이드 조성물