NO127278B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO127278B
NO127278B NO121069A NO121069A NO127278B NO 127278 B NO127278 B NO 127278B NO 121069 A NO121069 A NO 121069A NO 121069 A NO121069 A NO 121069A NO 127278 B NO127278 B NO 127278B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
fluoride
tin
tooth
ions
cleaning
Prior art date
Application number
NO121069A
Other languages
English (en)
Inventor
Joseph C Muhler
Original Assignee
Indiana University Foundation
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Indiana University Foundation filed Critical Indiana University Foundation
Priority to NO121069A priority Critical patent/NO127278B/no
Publication of NO127278B publication Critical patent/NO127278B/no

Links

Landscapes

  • Cosmetics (AREA)

Description

Foreliggende.oppfinnelse angår tannpleiemidler inneholdende som bærer et tannrense- og poleringsmiddel, samt en fluorholdig, tannråtemotvirkende komponent i en mengde av 0,01 - 15,0 vekt%, beregnét som fluor, idet deri tannråtemotvirkende komponent dessuten eventuelt inneholder tinn(II)ioner. Nærmere bestemt angår oppfinnelsen tannpleiemidler som utviser en effektiv forebyggende virkning mot tannråte og dannelse av tannsten. Betegnelsen "tannpleiemidler" er her benyttet for å betegne produkter som ikke svel-ges ved ved vanlig bruk, men anvendes i munnhulen på en slik måte at praktisk talt samtlige tannflater bringes i kontakt med dem.
Slike produkter innbefatter f.eks. tannpastaer, munnvann, oppløs-ninger for lokal påføring og forebyggende pastaer.
Det har allerede vært foreslått å kombinere fluorider og vannoppløselige, uorganiske fosfater i tannråtemotvirkende preparater for oral anvendelse, såsom tannpastaer og forebyggende pasta-preparater. Ennskjønt anvendelsen av vannoppløselige, uorganiske fosfater i fluorholdige munnpreparater er kjent i faget (f.eks. fra kanadisk patentskrift nr. 570 803) bidrar det oppløselige fosfatinn-hold i slike preparater relativt lite til fluoridenes tannråteforebyggende virkning i. de angitte lave konsentrasjoner.
Den foreliggende oppfinnelse er basert på deri erkjennelse at spesielle typer oppløselig fosfat, nemlig ammoniumsalter av kondensasjonsprodukter av ammoniakk og fosforpentoxyd, i seg selv oppviser overraskende virkning mot dannelse av tannsten og videre med-fører markert forbedret tannråteforebyggende virkning i nærvær av fluorioner og fortrinnsvis også tinn(II)ioner, og tannpleiemidlet er særmerket ved at det inneholder 1 - 40 vekt% av et ammoniumsalt av et kondensasjonsprodukt av ammoniakk og fosforpentoxyd. I tillegg til de nevnte salter inneholder slike munnpreparater likeledes en "bærer som egner seg for anveridelse i munnhulen", en betegnelse som er ment å skulle omfatte ikke-toksiske materialer såsom rense-og poleringsmidler, skumningsmidler, fuktemidler og lignende (som vil bli omtalt nærmere nedenfor som bestanddeler, av tannpastaer og forebyggende pastaer), foruten vann og andre væsker som tjener som fortynningsmidler i munnvann og oppløsninger for lokal påføring.
Dentalforskningen har gitt meget gode grunner til å anta at tap av tennene etter 4 0 års alderen overveiende skyldes forhold som vedrører tannrothinnen snarere enn tannråte. Den viktigste enkeltfaktor som bidrar til tannrothinnesykdom, er opphopningen av tannsten (f.eks. tartrater fra spyttet) på tennene. Disse avsetninger fører:til betennelse av det tilstøtende tanhkjøtt, og etter-hvert .som.tilstanden■blir alvorligere, påvirkes også den bærende benstruktur. Disse reaksjoner fører til ødeleggelse av den bærende struktur og påfølgende løsriirig av tennene. Opphopningen av tannsten: har man søkt å hindre ved anvendelse av nyere og bedre rense-og poleringsmidler. -Renere og bedre polerte tenner, dg følgelig glattere tenner, har vært antatt å være mindre utsatt for opphopning av faste rester, såsom tannsten, enn en ujevn tanrioverflate. Kjemiske midler derimot, i motsetning til fysiske midler (såsom ren-gjøring og polering) har vært langt mindre brukt på grunn av sikker-hetsproblemene som kriyttet seg til bruken 'åv "slike kjemiske midler. Den foreliggende oppfinnelse knytter seg hovedsakelig til bruken av preparater som inneholder ammoniumsalter av kondensasjonsprodukter av ammoniakk og fosforpentoxyd, hvilke preparater oppviser over raskende og uventet virkning som tannstenforebyggénde midler (dvs. som midler som nedsetter tennenes tendens til å samle tannsten), samtidig som de trygt kan anvendes i munnhulen.
De nye tannpleiemidler ifølge oppfinnelsen inneholder i en mengde av mellom 1 og 40 % (fortrinnsvis i en mengde av mellom 5 og 15 I) ammoniumsalter av kondensasjonsprodukter av ammoniakk og fosforpentoxyd, med formlene:
og en bærer eller fortynningsmiddel som egner seg til bruk i munnhulen. Disse tannpleiemidler, inneholdende fluorioner, har fortrinnsvis lav pH-verdi (i området 4 - 5) og er meget effektive med hensyn til å redusere tannemaljens oppløselighet. Det vil være velkjent for en fagmann at tannråte i det minste delvis forårsakes ved oppløsning av emalje i syrer som produseres biologisk i munnhulen, og at en reduksjon av emaljens oppløselighet i slike syrer i vesentlig grad kan redusere forekomsten av tannråte. Tannråteforebyggende midlers evne til å redusere syreoppløseligheten av tannemalje er et velkjent og pålitelig mål for deres, effektivitet.
De anvendte ammoniumsalter av kondensasjonsprodukter av ammoniakk og fosforpentoxyd som anvendes i munnpreparatene ifølge
oppfinnelsen, og en fremgangsmåte for deres fremstilling, er beskrevet, i US .patentskrift nr. 2 122 122. De selges under handelsnavnet "Victamid" og vil i det følgende bli omtalt under denne betegnelse. Slike tannpleiemidler inneholder også fortrinnsvis tinn(II)ioner og fluorioner og har relativt lav pH (i området 4 - 5). Bærere som egner seg for anvendelse i munnhulen, innbefatter, når det gjelder tannpastaer og forebyggende pastaer, rense- og poleringsmidler og de øvrige bestanddeler som vanligvis innlemmes i tannpastaer og forebyggende pastaer. Når det dreier seg om oppløsninger for lokal påføring og munnvann, innbefatter egnede fortynningsmidler vann og andre væsker.
Slike preparater har betydelig virkning med hensyn til å redusere tendensen til opphopning av tannsten. Dessuten oppviser tannpleiemidlene som inneholder "Victamid" i de ovennevnte mengder,
når de anvendes sammen med tinn(II)- og/eller fluorforbindelser,
en tannråteforebyggende virkning som overraskende er vesentlig større enn den som oppnås med tinn(II)ioner og fluorioner alene, uten "Victamid".. -.
Fluorforbindelser som tilveiebringer fluorioner i vandig løsning, og som således egner seg for anvendelse i munnpreparatene ifølge oppfinnelsen, er selvfølgelig velkjente i faget. Eksempler på slike fluorforbindelser er vannoppløselige fluorider såsom SnF2, NaF, SnF4, KF, InF^.,<p>bF2°9LiF°9mer komplekse vannoppløselige fluorholdige salter, såsom fluorsilikater, f.eks. Na2SiFg, fluor-zirkonater, f.eks. SnZrFg, fluorstanniter, f.eks. NaSnF^, fluor-titanater, f.eks. NaTiF^, f luorgermanater, f.eks'. l<2GeFg og Zr(GeF6)2, og blandede halogenider, f.eks. SnCIF og SnClF3. Også blandinger av egnede fluorider kan benyttes. Fortrinnsvis anvendes tinn(II)ioneholdige fluorider (såsom SnF2 og SnZrFg).
Mange rense- og poleringsmidler som er egnet til bruk i tannpleiemidler ifølge oppfinnelsen, er kjent i faget, og innbefatter uoppløselig kalsiumetafosfat, uoppløselig natriummetafosfat,. kalsiumpyrofosfat, kalsiumhydrogenfosfat-dihydrat, vannfritt Jcal-siumhydrogenfosfat og hovedsakelig vannugjennomtrengelige, tverr-bundne, varmherdendé, høypolymere syntetiske harpikser (f.eks. melamin-formaldehiyd-Harpikser)' som er beskrevet i US patentskrift nr. 3 070 510, og fortrinnsvis, zirkoniumsilikat eller blandinger av zirkoniumsilikat med andre rense"- bg poleringsmidler (f.eks. talk) ., .Også. blandinger av slike poleringsmidler kan brukes.
Det er mulig at anvendelse av "Victamid" i høyere konsentrasjoner kan-medføre problemer"med erosjon av emaljen (avkalkning), først og fremst som følge av "Victamidet" som et chelateringsmid-del og dets tiltrekning på kalsiumioner. Det har imidlertid vist seg at tilstedeværelse av toverdige kationer (f.eks. Ca<++>, Mg<++>, Sn++ og lignende) gjør' "Victamid" fullstendig sikkert i bruk... Foretrukne preparater "inneholder således minst 0,1 % av.slike , kationer eller katidhblandinger.' Tinn(IIjionet foretrekkes på grunn' av dets tilleggsvirkning med hensyn til å forebygge tannråte. Tinn(II)klorid og spesielt tinn(II)fluorid og tinn(II)fluorzirkpnat er særlig foretrukne tinn(IIjionédannere.
Som ovenfor nevnt inneholder tannpleiemidlene ifølge oppfinnelsen 1 40 %, fortrinnsvis 5 - 15 %, "Victamid". Tannpleiemidler'inneholder fluorioner i en mengde av mellom 0,01 og 15 %, alt etter preparatets anvendelsesformål. Dessuten inneholder tann pastaer og forebyggende pastaer ifølge oppfinnelsen fortrinnsvis 20 - 80^% av et forlikelig rense- og poleringsmiddel, alt etter hvilke egenskaper som ønskes hos det ferdige preparat.
Tannpleiemidler for regelmessig bruk i hjemmene i form av tannpasta og lignende, inneholder i typiske tilfeller 20 - 70 % av et forlikelig rense- og poleringsmiddel. Også i disse preparater er innholdet av "Victamid" mellom 1 og 40 vekt%, fortrinnsvis mellom 5 og 15 vekt%, beregnet på det ferdige preparat. Det optimale innhold av "Victamid" vil variere med den pH-verdi som ønskes, og med poleringsmidlet og de øvrige aktive bestanddeler som benyttes. Slike preparater er meget effektive som midler mot dannelse av tannsten .
Det benyttes en liten, men effektiv og ikke-toksisk mengde av en fluorforbindelse i preparatet for å gjøre dette tannråteforebyggende, vanligvis i en mengde som tilveiebringer mellom 0,01 og 1,0 % (fortrinnsvis ca. 0,1 %) fluorioner. Når SnF., eller SnZrFg anvendes, benyttes de vanligvis i en mengde av henholdsvis 0,4 % og 0,3 % (ca, 0,4 % SnF2gir ca. 0,1 % fluorioner, og ca. 0,3 % SnZrFg gir ca. 0,1 % fluorioner).
Fluorioneholdige tannpleiemidler ifølge oppfinnelsen har fortrinnsvis en pH-verdi i det sure område, som vanligvis er lavere enn 5,0. Fortrinnsvis har preparatene pH-verdier i området 4,0 - 5,0.
Tannpleiemidlene fremstilles på konvensjonell måte og vil i alminnelighet inneholde også andre bestanddeler "for å gjøre det mer behagelig i bruk. Tannpasta krever tilsetning av et bindemiddel for å få den ønskede konsistens. Naturlige gummiblandinger, såsom tragacanthgummi, karayagummi, gummi arabicum og alginater, og vannoppløselige cellulosederivater, såsom hydroxyethylcellulose og natriumcarboxymethylcellulose, kan benyttes for dette formål. Det er ønskelig at de materialer som anvendes, er mest mulig forlikelige med fluorionet. Bindemidler som ikke inneholder ioniske grupper, såsom hydroxyethylcellulose, foretrekkes spesielt. Forbedret konsistens kan også oppnåes ved innlemmelse av et materiale såsom kol-loidalt magnesiumaluminiumsilikat.
Fortykningsmidler kan benyttes i en mengde av mellom 0,5 og 5,0 vekt% for å bidra til å danne en tilfredsstillende tannpasta.
Tannpasta inneholder likeledes vanligvis skumningsmidler. Egnede skumningsmidler innbefatter, men er ikke begrenset til, vann- oppløselige alkylsulfater med 8 - 18 carbonatomer i alkylradikalet, såsom natriumlaurylsulfat, vannoppløselige salter av sulfonerte monoglycerider av fettsyrer med 10 - 18 carbonatomer i alkylradikalet, såsom natriumkokosnøttmonoglyceridsulfonat, salter av fett-syreamider av tauriner, såsom natrium-N-methyl-palmitoyltaurid, og salter av fettsyreestere av isethionsyre.
Skumningsmidlene kan anvendes i preparatene ifølge oppfinnelsen i en mengde av mellom 0,5 og 5,0 vekt% av det ferdige preparat.
Det er likeledes ønskelig å innlemme et fuktemiddel i en tannpasta for å hindre den i å bli hård. Materialer som vanligvis benyttes for dette formål, er glycerol, sorbitol og andre flerver-dige alkoholer. Fuktemidlene kan utgjøre opp til 35 % av tannpas-taen .
Også smaksstoffer kan innlemmes i tannpastaer, såsom mindre mengder olje av vintergrønn og peppermynte, og søtningsmidler såsom saccharin, dextrose og levulose.
De nedenstående eksempler illustrerer noen fluorid - "Victamid"-tannpleiemidler ifølge oppfinnelsen.
Eksempel 1
Eksempel 2
Eksempel 3 Eksempel 4
Tannpleiemidler av sammensetning som angi''t6-ovewfor-:egner' seg for hyppig påføring på tennene (f.eks. flere ganger pr.' dag-) i. ' '
Tannpleiemidlene ifølge oppfinnelsen innbefatter foruten" de beskrevne-tannpleiemidler forebyggende pastaer som er avpasset" for bruk med relativt lange mellomrom (f.eks. 1 eller 2 ganger om året), enten av en tannlege eller annen fagmann eller ved egen hjelp. En forebyggende pasta skiller seg vanligvis fra et tannpleiemiddel ved at dens rense- og polérihgskomponent har langt større slipevi-rkning (og følgelig er et bedre tannrensémiddel) . Da forebyggende pastaer anvendes på tennene kun 1 eller 2 ganger i året, kan et rense- og poleringsmiddel med større slipevifkning trygt anvendes. Dersom imidlertid det mer effektive rense- og poleringsmiddel ble benyttet i et tannpleiemiddel beregnet for hyppig bruk, ville midlet kunne forårsake varig beskadigelse av det harde tannvev.
De forlikelige stoffer som ovenfor er omtalt som egnede rense- og poleringsmidler i tannpleiemidler, kan likeledes benyttes som rense- og poleringskomponent i forebyggende pastaer.; Imidlertid kan det være ønskelig, for å oppnå den ønskede reiise- og pole-ringseffektivitet, å anvende en annen partikkelstørrelse og en annen overflatebeskaffenhet av stoffet som benyttes som rense- og pole ringsmiddel. Et egnet rense- og poleringsmiddel for anvendelse i en forebyggende pasta er det zirkoniumsilikat som er beskrevet i US patentskrift nr. 3 257 282.
Andre egnede rense- og poleringsmidler er blandinger av zirkoniumsilikat og tinndioxyd, lava pimpsten, siliciumdioxydpulver og kalsiumcarbonat.
Forebyggende pastaer ifølge oppfinnelsen fremstilles med et innhold av 1 - 40 I, fortrinnsvis 5 - 15 % "Victamid", Rense-og poleringsmidlet gjener som bærer og benyttes i en mengde av 30 - 80 %, alt etter hvilket preparat som ønskes, hvilket vil være velkjent for en fagmann. •Slike tannpleiemidler er effektive med hensyn til å redusere tennenes tilbøyelighet til å samle tannsten.
I tillegg til de ovennevnte hovedbestanddeler anvéndes fluorioner i en effektiv men ikke-toksisk mengde, vanligvis i en mengde av mellom 1 og 15 vekt% av den forebyggende pasta. Når SnF2eller SnZrFg anvendes, benyttes disse fortrinnsvis i en mengde av henholdsvis ca. 8 % og ca. 30 % (idet ca. 8 % SnF2 tilveiebringer ca. 2 % fluorioner, og ca. 30 % SnZrFg tilveiebringer ca. 10 % fluorioner) .
Tannpleiemidlene ifølge oppfinnelsen, inneholdende fluorioner, har pH-verdier i det sure område, idet pH-verdien vanligvis er mindre enn 5,0. Fortrinnsvis har slik<;> preparater pH-verdier fra 4,0 til 5,0.
Tannpleiemidlene i form av pastaer fremstilles på konvensjonell måte og inneholder vanligvis ytterligere bestanddeler for å fremme produktets salgbarhet. Eksempelvis kan forebyggende pastaer i typiske tilfeller inneholde konvensjonellé bestanddeler såsom
blekemidler, bindemidler, fuktémidler, småksstoffer og lignende.
Foretrukne forebyggende pastaer ifølge oppfinnelsen er gitt i de nedenstående eksempler 5 og 6.
Eksempel 5
Eksempel 6
Forebyggende pastaer ifølge oppfinnelsen finner anvendelse som midler for påføring hvert halvår av tannlege eller lignende. Slike pastaer kan også med fordel anvendes av ikke-fagfolk for grundig rensing av tennene med halvårige mellomrom, såfremt behandlingen overvåkes av fagfolk.
Andre tannpleiemidler
Foruten i tannpastaer og forebyggende pastaer finner "Victamid" anvendelse i andre tannpleiemidler, såsom f.eks. oppløs-ninger for lokal påføring inneholdende tinn(119- og fluorioner, som vist i det etterfølgende eksempel.
Eksempel 7 - Oppløsning for lokal påføring
Et materiales evne til å forhindre dannelse av tannsten kan bestemmes ved hjelp av den følgende metode. Stykker av emalje, av tilnærmet kvadratisk form, ble skåret ut av den skjærende halv-part av kronene av de midtre kjevebens fortenner hos kveg ved hjelp av diamantskiver. Stykkene ble innstøpti på forhånd formede klare acrylblokker under anvendelse av rosa acrylprotese som bindemiddel, slik at bare de labiale overflater var synlige. Det ble deretter boret hull gjennom acrylblokkene, i noen mm avstand fra tannstyk-kene, for å muliggjøre fastholdelse av blokkene ved hjelp av orto-dontiske festetråder.
Etter at de var blitt underkastet visse behandlinger, som skal beskrives nedenfor, ble emaljeblokkene festet til en tannsten-maskin, hvilken maskin var konstruert for avvekslende å dyppe emaljeblokkene ned i ansamlinger av menneskespytt og å utsette dem for luft i 30 sekunder.
Til sammen 13: emaljeblokker ble benyttet ved den eksperimentelle bedømmelse. Disse blokker ble inndelt i to grupper. Gruppe I (kontrollgruppen) ble underkastet en behandling av "forebyggende type" under anvendelse av en pasta av pimpstenmel i 3 minutter og ble deretter behandlet i tannstenmaskinen døgnet rundt i de 28 dager forsøket varte. Gruppe II ble underkastet en behandling av "forebyggende type" under anvendelse av en pimpstenpasta i 3 minutter. Etter denne behandling ble disse emaljeblokker festet
til tannstenmaskinen og underkastet behandlingen med spytt i 23
timer. Spyttet ble deretter fjernet fra spyttbeholderen, og.etter skylling av blokkene med destillert vann, ble beholderen fylt med en 5,0 %-ig vandig oppløsning av "Victamid". Emaljeblokkene ble ■ deretter behandlet på samme måte i denne oppløsning. Etter 1 time ble,<f>Victamid"-oppløsningen fjernet, blokkene påny skyllet med destillert vann og beholderen fylt med friskt spytt. Denne fremgangsmåte ble gjentatt daglig gjennom hele forsøksperioden.
i;Da'forsøksperioden på 28 dager var tilendebragt ble de 13 emaljeblokker tatt ut av tannstenmaskinen, og vektmengden av tannsten som var blitt avsatt pr. enhet tannoverflateareal (uttrykt som midlere tannstenvekt pr. enhet overflateareal) ble bestemt. Dessuten ble blokkene bedømt visuelt etter en skala fra 0,0 (ingen tann-stenlignende avsetninger) til 5,0 (tannstenavsetninger som fullstendig dekker emaljebitene).
Resultatene av den ovenfor omtalte tannsteninhiberingstest er oppført i tabell I. Dataene i tabell I viser at en meget vesentlig reduksjon i tannstendannelsen ble oppnådd ved anvendelse av den vandige "Victamid"-oppløsning ifølge oppfinnelsen.
Ved hjelp av oppfinnelsen oppnåes- der således en reduksjon av opphopningen av tannsten på tannoverflater.
Effektiviteten av tannpleiemidlene ifølge oppfinnelsen med hensyn til å redusere forekomsten av tannråte ble påvist ved hjelp av den følgende eksperimentelle metode. Virkningen av de forskjellige preparater med hensyn til å redusere tannemaljens oppløselig-het i syre er et pålitelig mål på deres tannråteforebyggende virkning. Tannpleiemidlers emaljeoppløsende egenskaper kan bestemmes ved hjelp av flere prøvletoder som vil være velkjente i faget.
Den prøve for påvisning av reduksjon av tannemaljeoppløseligheten som her skal beskrives, innebærer sammenligning av syreoppløselig-heten av en gitt tann før og etter behandling med preparatet som skai undersøkes. Resultatene av sammenligningen uttrykkes som ESR, som står for "Enamel Solubility Reduction" eller reduksjon av emal-jeoppløseligheten.
Rottetenners ESR bestemmes på rottene in vivo på følgende måte. Tennene til en gruppe utvalgte forsøksrotter børstes et gitt antall strøk med forskjellige tannpleiemidler over et passende tids-
rom, hvoretter dyrene avlives. Hver underkjevehalvjeksel tas ut,
og hver jeksels kliniske krone avkalkes i 0,2 N natriumacetatpuffer (pH 4) i 20 minutter, hvoretter avkalkningsoppløsningene analyseres på fosfor etter en colorimetrisk metode. (Fisk or Subbarow, "The Colorimetric Determination of Phosphorus", Journal of Biological Chemistry, 66, 375, 1925). Frigjøringen av fosfor fra tenner børs-tet med et tannpleiemiddel ifølge oppfinnelsen sammenlignes med fri-gjøringen av fosfor fra tenner børstet på tilsvarende måte med et kontrolltannpleiemiddel og resultatet av sammenligningen uttrykkes som prosentvis reduksjon av emaljeoppløseligheten (dvs. som ESR).
ESR-data ble bestemt på den ovenfor beskrevne måte for flere zirkoniumsilikattannpleiemidler fremstilt i henhold til eksempel 1, men med de mengder av tinn(II)fluorid og "Victamid" som er angitt i tabell II. Disse ESR-data, som er gitt i tabell II, viser at tilstedeværelsen av "Victamid" i vesentlig grad forbedrer den tannråteforebyggende virkning av tannpleiemidlene.
En annen indikator på den potensielle effektivitet av et tannråteforebyggende preparat er mengdene av tilgjengelige tinn- og fluorioner i vandig oppløsning. Den prosentvise tilgjengelighet refererer seg til en sammenligning med ionekonsentrasjonen i en referanseoppløsning som inneholder tilsetningsmidlet uten bærer (f.eks. en vandig oppløsning av tilsetningsmidlet i en ionekonsen-trasjon av 1000 deler fluor pr. million deler). Den prosentvise tilgjengelighet uttrykkes som det prosentvise mengdeforhold mellom ionekonsentrasjonen av kombinasjonsoppløsningen og ionekonsentrasjonen av referanseopplysningen (eksempelvis oppviser en kombina-sjonsoppløsning av bærer, tinn(II)fluorid og "Victamid", som ved analyse gir 900 dpm fluorkonsentrasjon sammenlignet med en referanse-opplysning av tinn(II)fluorid og "Victamid" av 1000 dpm, en 90 %'s tilgjengelighet med hensyn til fluorioner.
Den prosentvise tilgjengelighet av tinn(II)ioner og fluorioner kan bestemmes på følgende måte. En vandig oppslemming av preparatet som skal analyseres, omrøres mekanisk i et passende tidsrom (f. eks. en vandig oppløsning av tilsetningsmidlet i en ionekonsen-trasjon av 1000 deler fluor pr. million deler). Den prosentvise tilgjengelighet uttrykkes som det prosentvise mengdeforhold mellom ionekonsentrasjonen av kombinasjonsoppløsningen og ionekonsentrasjonen av referanseoppløsningen (eksempelvis oppviser en kombina-sjonsoppløsning av bærer, tinn(II)fluorid og "Victamid", som ved analyse gir 900 dpm fluorkonsentrasjon sammenlignet med en referanse-opplysning av tinn(II)fluorid og "Victamid" av 1000 dmp, en 90 %'s tilgjengelighet med hensyn til fluorioner.
Den prosentvise tilgjengelighet av tinn(II)ioner og fluorioner kan bestemmes på følgende måte. En vandig oppløsning av preparatet som skal analyseres, omrøres mekanisk i et passende tidsrom (f.eks. i ca. 15 minutter), hvoretter blandingen sentrifugeres inn-til det fåes en klar væske øverst. Separate alikvotdeler av væsken analyseres med hensyn til fluor- og tinn(II)ioner, idet analysen med hensyn på fluorioner utføres ved perklorsyredestillasjon og thorium-nitrattitrering, og analysen med hensyn på tinn(I)-ioner utføres ved potentiometrisk titrering med kaliumperjodat. De eksperimentelle verdier som finnes, sammenlignes med de som finnes for en vandig referanseoppløsning som inneholder den samme mengde tinn(II -ioner og fluorioner, hvorved den prosentvise tilgjengelighet kan beregnes.
Den prosentvise tilgjengelighet ble bestemt som ovenfor beskrevet for forskjellige tannpleiemidler som inneholdr 0,4 % tinn(II)-fluorid og "Victamid" i mengder som varierte mellom 1,0 og 10,0 %. Tre forskjellige slipemiddelsystemer ble benyttet, nemlig en blanding av zirkoniumsilikat og en melamin-formaldehyd-harpiks fremstilt i henhold til US patentskrifter nr. 3 070 510 og 3 251 800, i vektforholdet 1:3, en blanding av zirkoniumsilikat og kalsiumpyrofosfat fremstilt i henhold til US patentskrift nr. 3 112 247, i vektforholdet 1:3, og en blanding av zirkoniumsilikat og en "forbedret talk", i vektforholdet 1:3 (den "forbedrede talk" er en talk, Mg-^Si^ (OH) 2 / som inneholder i det minste en mindre mengde tremolitt, CaMg-j (SiO^) ^, som forurensning. Når det sees bort fra ulikhetene med hensyn til slipemiddelsystem og mengden av "Victamid", var disse tannpleiemidlers sammensetning den samme. Data for den prosentvise tilgjengelighet er gitt i tabell III. Disse data viser den tannråteforebyggende virkning av tannpleiemidlene ifølge oppfinnelsen. Spesielt er det å merke at skjønt innlemmelsen av "Victamid" i disse tannpleiemidler forbedrer tilgjengeligheten av fluorioner, er virkningen av "Victamid"-tilsetningen enda mer utpreget for tinn(II)-ioner.
Tabell VI gir ESR-data for tannpleiemidler som inneholder zirkoniumsilikat og talk i vektforholdet 1:3, og som dessuten inneholder enten tinn(II)fluorid ieller tinn(II)fluorzirkonat som tannråtef orebyggende tilsetningsmiddel og enten "Victa<m>id;",j<N>aH20C>4ellerKI^PO^. Forøvrig inneholdt' disse tannpleiemidlør-<:>-|d'e samme konvensjonelle tannpleiemiddelbes^tanddeier. - ÉSR-dataéne viser at det ved anvendelse av "Victamid" ble' oppnådd vesetnlig fbrbédret tannråteforebyggende virkning sammenlignet med de tilfelle-jhvor de uorganiske fosfater ble benyttet i samme mengde.
Tannpleiemidler i henhold til oppfinnelsen har ved kliniske undersøkelser på mennesker vist seg å redusere forekomsten av tannråte på effektiv måte. Ved en slik undersøkelse ble 250 barn av alder 10 - 13 år, som var bosatt i et område hvor fuor ikke var til-satt drikkevannet, med henblikk på å påvise tannråte, underkastet grundig klinisk undersøkelse ved hjelp av 7-films røntgentannfilm-radiografer etter kjente metoder (Muhler, L.A.D.A., 64:216, 1962). De undersøkte barn ble deretter inndelt i fire like store grupper etter tennenes alder og tidligere tilfeller av tannråte og ble gitt en tannbørste og et forråd av en gitt tannkrem på kodede men ellers upregede tuber. Tre av de fire grupper benyttet tannpastaer som inneholdt "Victamid". Nye tannbørster og nye forråd av tannkrem ble utdelt hver måned i et år. Barn ble deretter påny underkastet grundig klinisk og radiografisk undersøkelse av tennene med henblikk på tannråte etter at året var omme. Antallet tannråteangrepne, manglende og fylte tenner (DMFT=decayed, missing, and filled teeth) og tannråteangrepne, manglende og fylte overflater (DMFT=decayed, missing, and filled surfaces), som er velkjente mål for tannråteforebyggende virkning, ble bestemt, Resultatene av denne under-søkelse er gitt i tabell V.
Resultatene som er gitt i tabell V, bekrefter effektiviteten av de fluorid- og "Victamid"-holdige tannpleiemidler ifølge oppfinnelsen med hensyn til å redusere forekomsten av tannråte, og den markert forbedrede tannråteforebyggende virkning av "Victamid" sammenlignet med uorganiske fosfater.

Claims (3)

1. Tannpleiemiddel inneholdende som bærer et tannrense- og poleringsmiddel, samt en fluorholdig, tannråtemotvirkende komponent i en mengde av 0,01 - 15,0 vekt%, beregnet som fluor, idet den tannråtemotvirkende komponent dessuten eventuelt inneholder tinn-(II)ioner,karakterisert vedat midlet inneholder 1-40 vekt% av et ammoniumsalt av et kondensasjonsprodukt av ammoniakk og fosforpentoxyd, med formlene
2. Tannpleiemiddel ifølge krav 1,karakterisertved at det inneholder ammoniumsaltet i en mengde av 5 - 15 vekt%.
3. Tannpleiemiddel ifølge krav 1,karakterisertved at dets pH-verdi er 4,0 - 5,0.
NO121069A 1969-03-22 1969-03-22 NO127278B (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO121069A NO127278B (no) 1969-03-22 1969-03-22

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO121069A NO127278B (no) 1969-03-22 1969-03-22

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO127278B true NO127278B (no) 1973-06-04

Family

ID=19878044

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO121069A NO127278B (no) 1969-03-22 1969-03-22

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO127278B (no)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0251591B1 (en) Oral hygiene composition
CA1187417A (en) Dentifrice
TWI386237B (zh) 無硫酸烷基酯且無正磷酸鹽而包含氟離子源及二氧化矽牙科研磨劑之潔牙劑組合物
WO2009158564A1 (en) Composition and method for enhancing flouride uptake using bioactive glass
US4927625A (en) Toothpastes
TW201507731A (zh) 用於牙齒礦化之組成物及方法
RU2526148C2 (ru) Композиция зубной пасты
US4915936A (en) Dental hygiene composition for reducing periodontal disease
EP0129201A2 (en) Oral hygiene compositions
RU2538718C2 (ru) Новая композиция
US3666855A (en) Oral compositions and methods for retarding dental caries and calculus
EP0040938A2 (en) Prophylactic dental paste comprising dicalcium phosphate and method of using it for cleaning, polishing and remineralizing teeth
EP0188313B1 (en) Oral hygiene compositions
NO127278B (no)
Mellberg et al. Effect of zinc citrate on fluoride uptake by artificial caries lesions
EP2956112B1 (en) Dental composition
Shannon et al. Topical applications of stannous fluoride: choice of concentration and duration of treatment
AU635930C (en) Dental hygiene composition for reducing periodontal disease
DE1916771B2 (de) Mundpflegemittel zur Verhütung von Zahnstein
EP0445854A1 (en) Oral compositions