NO122394B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO122394B
NO122394B NO1435/68A NO143568A NO122394B NO 122394 B NO122394 B NO 122394B NO 1435/68 A NO1435/68 A NO 1435/68A NO 143568 A NO143568 A NO 143568A NO 122394 B NO122394 B NO 122394B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
filling
units
cashier
container
goods
Prior art date
Application number
NO1435/68A
Other languages
English (en)
Inventor
W Potrafke
Original Assignee
W Potrafke
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by W Potrafke filed Critical W Potrafke
Publication of NO122394B publication Critical patent/NO122394B/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47FSPECIAL FURNITURE, FITTINGS, OR ACCESSORIES FOR SHOPS, STOREHOUSES, BARS, RESTAURANTS OR THE LIKE; PAYING COUNTERS
    • A47F9/00Shop, bar, bank or like counters
    • A47F9/02Paying counters
    • A47F9/04Check-out counters, e.g. for self-service stores
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H3/00Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons
    • E04H3/02Hotels; Motels; Coffee-houses; Restaurants; Shops; Department stores
    • E04H3/04Restaurants or shops having arrangements for self-service

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Cash Registers Or Receiving Machines (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)
  • Intermediate Stations On Conveyors (AREA)

Description

På den annen side er der i bruk kassabord hvor varene ved hjelp av transportbånd som de legges ned på av kasserersken, fores fra avregningsstedet til ett av flere pakkesteder som kunden tar de avregnede varer ut fra. For oppstilling av disse kjente kassabord kreves der en betydelig grunnflate, og volumet av de varer som kan kjopes inn, er også begrenset.
En hensikt med oppfinnelsen er vesentlig å redusere den grunnflate som i forhold til de kjente anordninger er nSdvendig i en selvbetjeningsbutikk for avregning og innpakning av varene, inklusive de nodvendige gjennomganger, og den plass som nodvendigvis må foreligge foran og bak disse.
Videre tas det sikte på å sorge for at de til dels Cmfintligp gjenstander under kassererskens håndtering og transporten fra kassabordet til det sted hvor kunden tar varene opp og pakker dem inn, ikke utsettes for noen slike beskadigelse som kan opptre ved anvendelse av transportbånd og såkalte vareskyvere og avvisere, selv når det dreier seg om varer av meget forskjellig art, f.eks. på den ene side drikke-vareflakser og gjenstander av tre, metall, glass eller keramikk og på
den annen side små pakninger av pulverformede eller deformerbare stoffer, stekefett, frisk frukt og gronnsaker og lignende.
Apparatet if61ge oppfinnelsen er i forste rekke karakterisert ved de trekk som er angitt i karakteristikken i krav 1, Ytterligere trekk er angitt i underkravene og vil også bli nærmere omtalt i det etterfolgende.
Det nye element som oppfinnelsen bygger på er altså en spesiell varemottagningsbeholder som kasserersken legger varene i etter tur mens hun foretar avregningen med kunden. Disse for apparatet ifolge oppfinnelsen vesentlige mottagningsbeholdere, hvorav der foreligger tre eller flere, kan beveges mellom fyllestillingen, hvor altså beholderen lett kan betjenes fra kassererskens sitteplass, og én eller flere tommestillinger samt eventuelt én eller flere beredskapsstillinger ved bevegelser hvorav minst en del forlOper i en retning med en verti-
kal komponent.
Når kunden er ekspedert av kasserersken og har betalt sin regning, får han tilvist et innpakningssted av kasserersken, som betjener apparatet på en slik måte at den fylte beholder kommer til en av de foreliggende tommestillinger. Disse kan slutte seg direkte til fyllestillingen, og den plass som ved kjente anordninger beslaglegges enten av fallrenner eller benyttes til anordning av et eventuelt svingbart eller med avvisere forsynt transportbånd, bortfaller. Dette er grunnen til den usedvanlige plassbesparelse som anvendelsen av det nye apparat forer med seg.
Viktig er videre muligheten for å utforme apparatet slik at beholderen i tommestillingen kan befinne seg i en hoyere stilling enn på fyllestedet. På det sistnevnte sted skal beholderen ligge så hoyt at kasserersken, som vanligvis arbeider i sittende stilling, bekvemt kan utfore sitt arbeid og spesielt omlaste varene fra vare-kurven eller -vognen til mottagningsbeholderen. Tommestillingen skal være slik at den stående kunde mest mulig bekvemt kan pakke inn sine varer. På denne måte lykkes det i begge tilfelle å tilpasse seg en riktig kroppsholdning.
Det er allerede nevnt at fyllestillingen og tommestillingen, resp. tommestillingene, kan slutte seg umiddelbart til hinannen. Ved en grunnutforelse av det nye apparat, hvor mottagningsbeholderen har hovedsakelig rektangulært tverrsnitt, herunder inkludert et kvadratisk tverrsnitt, stoter de loddrette projeksjoner av beholderen i fyllestillingen og tommestillingene til hverandre med en rektangelside, og grunnrisset av hele fylle- og tommeenheten som dannes av beholderbanene, har form av et fortrinnsvis langstrakt rektangel. Bevegelses-banen av beholdernes tyngdepunkt ligger i et loddrett plan som strekker seg parallelt med en side av rektangelet, og beholderen forblir under flyttingen fra én stilling til en annen parallell med seg selv.
Mens tommestillingene, hvis der foreligger flere slike, fortrinnsvis ligger på samme hoyde og hoyere enn fyllestillingen, ligger beredskapsstillingen, hvis en slik foreligger, under tommestillingen, slik at beholderen kan beveges fra beredskapsstilling til tSmmestilling uten at en av de beholdere som befinner seg i tommestilling, behSver å beveges.
For bevegelse av mottagningsbeholderne fra én stilling til en annen kan der være anordnet baner som beholderne kan kjores eller fores langs på skinner.
Mens der til flytting av beholderen i baner som forloper vannrett eller loddrett eller strekker seg skrått oppover, er anordnet et drivverk, kan bevegelser av beholderen i fallende retning utfores under anvendelse av tyngdekraften. For begrensning av fallbevegelsen kan den loddrette fallbevegelse oppdeles i skråbevegelser, eller der kan være anordnet bremseinnretninger.
Hvis der for de enkelte kunder må regnes med storre vare-mengder og mottagningsbeholderen derfor har en betydelig lengde, vil det kreve storre kroppslige anstrengelser for kasserersken å legge de avregnede varer ned i beholderen, idet hun må stuve varer ved såvel den fremre som den bakre ende av beholderen. For å muliggjore en enkel håndtering for kasserersken e"r der anordnet en innretning ved hvis hjelp beholderen i forhold til den endelige fyllestilling kan kjores horisontalt, skrittvis eller jevnt i sin lengderetning i retning mot den ankommende kunde. Her kan der være anordnet en plate som kunden kan stille varene opp på. I såfall kan kasserersken forst bringe mottagningsbeholderen i en stilling hvor den bakre del av beholderen er lett tilgjengelig, og under omlastningen av varene etterhvert bevege beholderen bakover inntil den er kommet til sin endelige stilling. Det er forovrig hensiktsmessig at beholderen i denne fyllestilling ligger så hoyt at bunnen av beholderen ligger lavere og dens ovre kant hoyere enn den oppstillingsplate som varene skal tas av fra. For å tillate at mottagningsbeholderen skal kunne kjores inn under oppstillingsplaten, noe som i dette tilfelle er nodvendig, er der anordnet automatisk virkende midler til i mellomstillinger under fyllingen å senke den beholdertverrvegg som ligger forrest, regnet i kjoreretningen, ned under oppstillingsplaten.
Man må gå ut fra at kasserersken ved avregningen betjener kassen med hoyre hånd, mens hun med den venstre hånd omlaster de varer som skal avregnes. Dermed er visse forutsetninger for den romlige innbyrdes anordning av kassaaggregatet, som består av kassabæreren og kassererskens sitteplass, og fylle- og tommeenheten fastlagt. Dette vil bli nærmere forklart i forbindelse med tegningen. Herunder vil en vesentlig fordel ved det nye apparat fremgå, nemlig den at det som folge av de mangfoldige muligheter for den romlige anordning av kassaaggregat og fylle- og tSmmeenhet er mulig å sette to slike byggedeler parvis inntil hinannen, slik at der for hvert par av slike kombinerte byggedeler bare kreves én gjennomgang for de kunder som der avregnes med. Bare av denne grunn fås der en usedvanlig besparelse med hensyn til den flate som må foreligge i en selvbetjeningsbutikk for avregning av varene og kundens innpakning av de avregnede varer. I selvbetjeningsbutikker er det imidlertid en forutsetning at grunnflaten utnyttes okonomisk. Dertil kommer at mange selvbetjeningsbutikker foruten en stor lengde av det rom som de tilbudte varer er oppstilt i, har en relativt liten bredde som blir tilbake for oppstillingen av kassadisker. ■
Ved de nye apparater bortfaller også de flater som ved de kjente anordninger er n6dvendige til anbringelse av de transportbånd fom tjener til transport av de avregnede varer fra kassererskens plass. - til de enkelte innpakningssteder. Alt i alt har beregninger vist at det nye apparat tillater en reduksjon av den flate som er nodvendig for avregnings- og innpakningsstedet, til omtrent en tredjedel i forhold til de beste innretninger som for tiden anvendes.
Som drivkraft for bevegelse av mottagningsbeholderne på
de anordnede baner kan meget forskjellige innretninger komme på tale. Et drivsystem hvor der på beholdernes yttervegger symmetrisk til disses langsgående midtplan er anordnet et par bolter, synes imidlertid å være særlig hensiktsmessig. I retningen for den akselerasjon som skal meddeles, virker der på disse bolter anslag eller medbringere som sitter på elementer som enten er utformet som skyveelementer eller som skyve- og trekkelementer. Skyve- og trekkelementene er fleksible.
Lengden av de fleksible skyveelementer, resp. skyve- og trekkelementer, svarer til lengden av skyve- resp. trekkveien pluss en lengde som er nodvendig for det kraftoverf6rende inngrep av et drivorgan som de fleksible elementer er fort langs. Herunder er de fleksible elementer slik utformet at der fås et kraftoverforende inngrep mellom disse elementer og drivorganet.
F.eks. kan et fleksiblet element være utformet som flatfjær og dets kant ha form som en tannstang. Et tannhjul som drives av drivmotoren, kan stå i inngrep med denne kant.
En annen utforelsesform går ut på at en flatfjær over hele sin lengde, i den utstrekning drivorganet står i inngrep med fjæren,
er forsynt med en perforering som et tannhjul som drives rundt av drivorganet, står i inngrep med.
En foretrukken utforelsesform av et fleksiblet skive- og trekkelement utgjores av en leddkjede med ruller som har foring i en fast bane og over flere tannhjul som griper inn i mellomrommene mellom rullene, og som tjener som vendehjul. Minst ett av tannhjulene er utformet som drivhjul. Rulleleddkjedene er på samme måte som de foran nevnte transportelementer alltid anordnet parvis.
På tegningen er der vist en utforelsesform av det nye apparat, samtidig som apparatets oppstilling i en selvbetjeningsbutikk er nærmere beskrevet. Fig. 1 er et grunnriss av et apparat som består av et kassaaggregat og en fylle- og tommeenhet. Fig. 2 er et oppriss av apparatet i snitt etter linjen II-II på fig. 1. Fig. 2a og 2b er utsnitt av fig. 2 med stillinger av mottagningsbeholderen hvor denne er flyttet i retning mot kasserersken. Fig. 3a -3<i er skjematiske riss av apparatenheter som består av kassaaggregater og fylle- og tommeenheter. Fig. 4 er et oppriss i likhet med fig. 2 av et noe anner-ledes utformet apparat i storre målestokk og viser de i apparatet anordnede baner med drivmidler til flytting av mottagningsbeholderne. Fig. 5a er oppriss av et utsnitt av en som skyveelement anvendt flatfjær. Fig. 5b er et oppriss av en annen utforelsesform av en flatfjær. Fig. 6a er et oppriss av en utforelsesform av en rullekjede med endemedbringer. Fig. 6b er et vannrett snitt etter linjen b-b på fig. 6a. Fig. 6c og 6d er loddrette snitt etter linjene c-c og d-d på fig. 6a. Fig. 7a er et oppriss av en annen utforelsesform av en rullekjede med medbringer. Fig. 7b er et vannrett snitt etter linjen b-b på fig. 7a. Fig. 7c er et loddrett snitt etter linjen c-c på fig. " Ja, Den på en bærer stående kasse er betegnet med 10 og kassererskens plass med 11, mens kasserersken selv er vist som en sirkel som er betegnet med 12. For alle personer gjelder det,at den spiss som er påsatt sirkelen, betegner personens blikkretning. 13 er et transportbånd som forer de varer som skal avregnes, frem til et varemottagningssted, som i det viste utforelseseksempel utgjores av en oppstillingsplate 14* Stabelen av tomme varekruver er betegnet med 15.
De mottagningsbeholdere som danner kjernen i oppfinnelsen, er generelt betegnet med l6. På fig. 2 er de stillinger som mottagningsbeholderne inntar i det viste oyeblikk, inntegnet med heltrukne linjer, mens mottagningsbeholderens mellomstillinger er vist med strekpunkterte linjer. Den mottagningsbeholder som befinner seg i fyllestillingen, er betegnet med 16 Bel, de beholdere som befinner seg i de to tommestillinger E-^ og Eg» er betegnet med henholdsvis 16 E^ og l6 Eg» og den beholder som står i beredskpasstillingen, er betegnet med l6 Ber.
Det vil ses at beholderen i fyllestillingen står dypere enn i tommestillingen. I fyllestillingen flytter den med 12 betegnede kassererske varene, samtidig som hun avregner disse med kunden 17 som står foran henne, fra oppstillingsplaten 14 eller varemottagnings-stedet til den i fyllestilling anordnede mottagningsbeholder. Stillingen av beholderen er tilpasset det forhold at kasserersken utforer sitt arbeid i sittende stilling. Håndteringen av varene foretas med den venstre hånd, mens den hoyre hånd betjener kassen. Når kunden er ekspedert, blir den fylte mottagningsbeholder flyttet langs baner som ikke er vist på fig. 1 og 2, via stillingene 16^. og l6z til en av stillingene l6 E-^ eller l6 Eg. I stillingen Eg er den kunde som er betegnet med 18, sitand til å tomme beholderen og pakke inn varene. I stillingen Eg kan den kunde som er betegnet med 19» pakke inn sine varer.
For det tilfelle at hverken kunden 18 eller kunden 19
er ferdig med innpakningen når den foran kasserersken stående kunde 17 er ekspedert og avregningen med en ny kunde skal begynne, kan kassererstøi bringe den mottagningsbeholder som er betegnet med 16 Bel, i stillingen l6y og deretter på en av de anordnede baner bringe den beholder l6 Ber som befinner seg i beredskapsstillingen, til fyllestillingen og begynne med ekspedisjonen av den neste kunde. Fra tommestillingen 16 E-^ og l6 Eg kan beholderne forst fores til beredskapsstillingen og derfra til fyllestillingen.
Som det vil ses, kreves der for en slik fremgangsmåte bare to tommesteder og tilsammen fire beholdere. Når det dreier seg om forholdsvis lange beholdere som egner seg til å oppta et storre vare-volum, kan kassererskens arbeid med omlastning i fyllestillingen som nevnt ovenfor lettes ved at beholderen kan kjores fra den på fig. 2 viste endelige fyllestilling horisontalt i retning mot oppstillingsplaten 14. Da beholderens ovre kant ligger hoyere enn oppstillingsplaten 14» er det en forutsetning for en slik kjorbarhet at den i kjøreretningen fremre beholdertverrvegg 20 kan senkes. En slik senkbarhet kan f.eks. tilveiebringes ved at veggen kan forskyves nedover mot trykket fra loddrette fjærer.
På fig. 2a og 2b er der vist to stillinger av den mottagningsbeholder som skal fylles, hvor beholderen er skjovet delvis inn under oppstillingsplaten. Til å begynne med under fyllingen av beholderen vil kasserersken forst bringe denne i den på fig. 2b viste stilling, hvor kasserersken uten videre kan fylle den bakre del av beholderen. Etterhvert som avregningen skrider frem, vil kasserersken bringe beholderen bakover til f.eks. den på fig. 2a viste stilling,
hvor den midtre del av beholderen er lett tilgjengelig for henne. Den
fremre del av beholderen kan lettest nås av kasserersken i den stilling som er vist på fig. 2.
På fig. 2a og 2b er det vist at forveggen 20 er senket
så meget at beholderbunnen ligger delvis under oppstillingsplaten 14»
Ved det foran beskrevne apparat er der anordnet to tommestillinger, d.v.s. to stillinger hvor kunden kan tomme den med varer fylte beholder og pakke inn sine varer. Apparatet har tilsammen fire mottagningsbeholdere.
Beregninger har vist at der i mange tilfeller ved anvendelse av det nye apparat kan gis avkall på et annet innpakningssted. Isåfall klarer det seg med tre mottagningsbeholdere. Innpakningsstedet Eg kan falle bort, og beholderbanene blir tilsvarende enklere. Denne modifikasjon av det på fig. 2 viste apparat turde uten videre være forståelig.
På fig. 3a-3d er der i grunnriss vist utsnitt av et av-regningssted for en storre selvbetjeningsbutikk. Pilene 21 betegner strommen av kunder som kommer frem til avregningsstedet med de utvalgte varer i enten en kurv eller en vogn. Pilene 31 betegner de veier som de ekspederte kunder som har betalt og pakket inn sine varer, benytter for å forlate selvbetjeningsbutikken. Generelt kan der til forklaring av avregningen sies at kunden i mange tilfelle setter de enkelte varer på et transportbånd som forer varene til en oppstillingsplate som kasserersken tar varene av fra en etter en. I andre tilfelle tar kasserersken selv varene fra kurven.
For å gjore den skjematiske fremstilling av de forskjellige typer av apparatenheter så enkel som' mulig, er det på fig. 3a - 3d gitt avkall på å vise disse ytterligere tilfSrselsapparater. Figurene viser bare den med 22 betegnede fylle- og tommeenhet, som har et langstrakt rektangulært grunnriss som vist på fig. 1, og kassaaggregatet 23, som utgjores av kassabæreren og kassererskens plass. For kassaaggregatet er det vesentlig hvorledes kasserersken sitter. Som nevnt ovenfor, antyder spissen på de sirkler som betegner personene, disses blikkretning. 24 betegner ganger som kundene kan passere gjennom.
Som antydet på fig. 1 og 2 er den kunde som kasserersken utforer avregningen med, betegnet med 17, den kunde som står foran det forste innpakningssted, betegnet med 18 og den kunde som står foran det annet innpakningssted, betegnet med 19»
Ved anordningen på fig. 3a er to fylle- og tommeehheter 22 vist parallelt umiddelbart ved siden av hinannen og med samme orientering. i varenes stromningsretning. De to kassaaggregater 23 er oppstilt parallelt med fylle- og tommeenhetene på disses yttersider, men med motsatt blikkretning for kassererskene. En slik apparatenhet setter seg sammen av to kassaaggregater, hvert bestående av kassabærer og sitteplass for kasserersken, og to fylle- og tommeenheter, hvert bestående av mottagningsbeholderne og de baner som tjener til kjoring av disse.
I gjennomgangen 24 for kundene står disse vendt mot kassaaggregatet, dog således at de ikke forstyrrer hinannen gjensidig.
Dette henger sammen med at de overfor hinannen på hver sin side av gjennomgangen 24 liggende kassaaggregater er oppstilt med motsatt blikkretning for kassererskene.
Kunden, som på en eller annen måte har gjort sine varer tilgjengelige for kasserersken, står altså forst i gangen 24» hvor han ekspederes av kasserersken, og begir seg deretter til det tilhorende innpakningssted E-j^ eller E2 (stilling 18 eller 19) som er tilvist ham av kasserersken. Her kan han tomme den på innpakningsstedet anordnede mottagningsbeholder l6, pakke inn sine varer og forlate butikken i retningen for pilene 31»
De på fig. 3° - 3d viste apparatenheter har det til felles med de på fig. 3a viste enheter at to og to kassaaggregater og to og to fylle- og tommeenheter er satt sammen til en sluttet byggedel, og at der mellom to slike byggedeler forblir en gang 24 som passasje for kundene.
Ved anordningen på fig. 3b står de to kassaaggregater 23 direkte ved siden av hinannen med motsatt blikkretning for kassererskene. På yttersiden av kassaaggregatene 23 og parallelt med disse er der anordnet to fylle- og tommeenheter 22 med innbyrdes lik stromningsretning for varene. Kunden 17 inntar ved avregningen den stilling som er vist på fig. 3b. I det indre rom som ligger mellom de to enheter 22, står kundene 18 og 19 foran sine innpakningssteder. Forlopet av avregningen og innpakningen turde være forståelig uten nærmere forklaring..
Ved anordningen på fig. 3c står de to kassaaggregater 23 etter hinannen med samme blikkretning for kassererskene, men nå på tvers av retningen for kundestrommen 21. De to fylle- og tommeenhetene 22 står i retningen for kundestrommen og nærmere bestemt direkte ved siden av hinannen. De grenser direkte til kassaaggregatene 23 på den side som ligger til venstre for kassererskens plass.
Oppstillingen er slik at der på begge sider av den i retningen for kundestrommen liggende midtlinje gjennom apparatenheten ligger et kassaaggregat 23 og en fylle- og tommeenhet 22. Mellom appa-ratenhetene blir der en kundegjennomgang 24* Under avregningen med kasserersken inntar kunden også her den stilling som er betegnet med 17* De på innpakningsstedene'stående kunder er igjen betegnet med 18
og 19. Forlopet av ekspedisjonen turde også her være forståelig uten nærmere forklaring.
På fig. 3d er anordningen av kassaaggregatene 23 den samme som ved anordningen på fig. 3c. Forskjellen består i at fylle- og tommeenhetene 22 ikke står på midten direkte ved siden av hinannen, men er oppstilt på avstand fra hinannen. Avstanden må være så stor at der mellom de to fylle- og tommeenheter 22 som horer til en enhet, blir tilstrekkelig plass til at kunden skal komme frem til mottagningsbeholdernes tommestilling for der uforstyrret å kunne ta varene fra mottagningsbeholderen og pakke disse.
Også ved oppstillingen av disse apparatenheter er der mellom to enheter anordnet en gjennomgang 24« Kundene inntar ved avregningen den med 17 betegnede stilling og ved innpakningen av varene de med 18 og 19 betegnede stillinger. Forovrig turde fremgangsmåten ved avregningen heller ikke ved anordningen på fig. 3d kreve noen nærmere forklaring.
På fig. 4 er der i oppriss vist et apparat som ikke bare viser mottagningsbeholderne i forskjellige stillinger, men også viser de baner som mottagningsbeholderne kan kjores i. 16 E^ og 16 Eg betegner to tommestillinger for beholderen. 16 Bel betegner en beholder i fyllestillingen. 16 z og 16 y betegner mellomstillinger som beholderen inntar på sin vei fra fyllestillingen til tommestillingen og omvendt.
Under fig. 4 er der vist en enkelt beholder i grunnriss.
20 betegner den forreste tverrvegg, 25 den bakerste tverrvegg og 26
de to langsgående vegger. På midten i det 6vre parti av de langsgående vegger er der på disses yttersider anbragt bolter 27 ved hvis hjelp transporten av beholderne finner sted.
Beholderne transporteres ved hjelp av skyveelementer eller skyve- og trekkelementer hvorpå der befinner seg medbringere som griper de med 27 betegnede bolter.
På fig. 5a er der i oppriss vist en flatfjær hvis nedre kant er forsynt med en fortanning. Fortanningen er beregnet på inngrep med et tannhjul som drives av en. motor. På flatfjærene, som strekker seg parvis på begge sider av beholderen, sitter der medbringere som griper rundt boltene.
Fig. 5b viser en annen utforelsesform av et skyve- og trekk-element i form av et fjærbånd. Fjærbåndet har perforeringer 37» Disse tjener til inngrep med et tannhjul som bevirker en langsgående bevegelse av f jaerbåndet. Også slike f jærbånd er anordnet parvis. Det bærer medbringere som griper boltene 27»
Ved anordningen på fig. 4 anvendes der bevegelsesorganer - fortrinnsvis i form av rullekjeder - på en slik måte at der foreligger tre adskilte baner, idet bare ett kjedepar strekker seg i hver bane.
En bane 28 tjener til å senke en beholder 16 fra fyllestillingen og bringe en annen beholder i denne stilling. Til dette formål tjener der en kjede som er forsynt med en rekke medbringere 29* Kjeden loper over et drivhjul 30 og videre over flere vendehjul 53»
Der er anordnet en spesiell bane 32 til å fore beholderne fra den med EJ-, _ betegnede tommestilling til mellomstillingen 16 z og omvendt fra denne stilling 16 Z til tommestillingen E-nL. I denne bane 32 strekker kjeden seg over et drivhjul 33 og vendehjul 53»
På tilsvarende måte er der også anordnet en ytterligere bane 34 som beholderen kan transporteres langs fra tommestillingen Eg til mellomstillingen 16 zog tilbake. Den kjede som loper i denne bane, strekker seg over et drivhjul 35» I nærheten av mellomstillingen, nemlig fra og med et vendehjul jS, går banen 34 over i banen 32. En overgang fra kjedelopet 28 og foringen 39 til en av banene 32 eller 34 og omvendt er mulig på det sted som er betegnet med 38.
På fig. 6a - 6d er den rullekjede som tjener til transport av beholderne langs banene 32 og 34» vist. Disse figurer viser også foringen for kjeden og de på denne anordnede medbringere. Leddkjedene ruller er betegnet med 40. De indre plater eller lasker er betegnet med 41 og de ytre plater eller lasker med 42. Til foring av kjeden tjener der stålbånd 43 som ved hjelp av vinkeljern 44 fastholdes på en vegg 45• På enden av kjeden sitter der U-formede medbringere 46 som griper rundt boltene 27.
Et utforelseseksempel:på den kjede som på fig. 4 er betegnet med 28, er vist på fig. 7a - Tc. Også denne kjede har ruller 40, innerlasker 41 og ytterlasker 42. Foringen av kjeden og den bolt 27 som trekkes resp. skyves av kjeden, finner sted ved hjelp av lister'
47 som er festet på avstand fra veggen 45 ved hjelp av stotter 48.
På kjeden sitter medbringere 29» Disse har form av en F og bæres av kjeden ved hjelp av et ansatsparti 50 som erstatter en ytterlask på kjeden. Den midtre stottebjelkelignende del 51 av medbringeren stotter seg mot en rekke inner- og ytterlasker 41 °g 42 av etterfølgende kjedeparti. Ved hjelp av klor 52 griper medbringeren rundt bolten 27. 49 er en utforing som sitter på veggen 45 og tjener til ytterligere
foring av bolten 27.
På fig. 4 er det antydet hvordan beholderen 16, hvis bolt
er fort av en medbringer 49a» er forskjovet mot hoyre omtrent en halv beholderlengde og at kasserersken befinner seg på det sted hvor den venstre halvdel av den beholder som er betegnet med 16 Bel, står.
Kasserersken kan ved betjening av drivhjulet 30» hvorved medbringeren
49a beveger seg mot venstre, etterhvert bringe hele beholderens grunn-
flate i en stilling som mest mulig bekvemt kan nås. Ved slutten av fylleoperasjonen har beholderen en stilling hvor den ligger noyaktig over den med l6z betegnede mellomstilling.
Transporten av beholderne finner sted på den måte at
beholderen fra den sistnevnte stilling f<5rst bringes i stillingen l6<g >ved hjelp av drivhjulet 30. Deretter blir en beholder bragt i over-gangsstillingen 38 ved hjelp av banen 32 eller 34 fra stillingen E^,
resp. stillingen Eg» slik at den tomme beholder inntar#mellomstillingen l6 z. Den tomme beholder går nå over på den bane som dannes av kjeden 28. Ved betjening av driften 30 blir beholderen hevet til fyllestilling, Samtidig beveger den fylte beholder seg fra stillingen l6y til
stillingen 16 . Ved betjening av et av drivhjulene 33 eller 35 blir den fylte beholder bragt fra denne stilling til tommestillingen E-^
eller Eg» hvor kunden kan ta varene fra beholderen og pakke dem inn.

Claims (18)

1. Apparat for selvbetjeningsbutikker, hvor de varer som er f6rt frem av kjoperén i en varekurv eller -vogn, etter tur omstuves og avregnes av kasserersken og kunden har mulighet for å pakke inn de avregnede varer, karakterisert ved flere, nærmere bestemt minst tre, mottagningsbeholdere (16) som kan flyttes mellom en fyllestilling (l6 Bel) og én eller flere tommestillinger (E^, Eg) ved bevegelser hvorav minst en del forlCper i en retning med en vertikal komponent.
2. Apparat som angitt i krav 1, karakterisert ved at der foruten fyllestillingen (l6 Bel) og tommestillingene (Ep Eg) finnes én eller flere beredskapsstillinger (16 Ber).
3. Apparat som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at der til flytting av mottagningsbeholderne (16) er anordnet baner (29» 30, 32) som beholderne kan kjOres på.
4. Apparat som angitt i et av de foregående krav»karakterisert ved at den bevegelsesbane som mottagningsbeholdernes tyngdepunkt beskriver ved flyttingen, ligger i et vertikalplan.
5» Apparat som angitt i krav 1, karakterisert ved at projeksjonene av mottagningsbeholdere (16) med hovedsakelig rektangulært grunnriss i fyllestillingen og tommestillingen eller -stillingene tilnærmet stoter til hverandre med en rektangelside (20, 26) slik at grunnrisset av den av beholderbanene dannede fylle- og tommeenhet (22) får form av et fortrinnsvis langstrakt rektangel.
6. Apparat som angitt i et av de foregående krav, karakterisert ved at der for senkebevegelser av mottagningsbeholderne på baner med en sterk nedadrettet loddrett komponent under utnyttelse av tyngdekraften er anordnet bremseelementer.
7• Apparat som angitt i et av de foregående krav , karakterisert ved at der for senkebevegelser av mottagningsbeholderne under utnyttelse av tyngdekraften er anordnet baner hvori der er inn-skutt skrått nedadforlopende avsnitt for unngåelse av for sterk fall-akseleras jon."
8. Apparat som angitt i krav 2 og eventuelt i et av de ovrige foregående krav, karakterisert ved at beholderne (l6) i tommestillingen (E-^, Eg) står hoyere enn i fyllestillingen (16 Bel), idet fyllestillingen er tilpasset en kroppsriktig arbeidsmåte for den sittende kassererske (12), mens tommestillingen (E^, Eg) er tilpasset en kroppsriktig stilling for den stående kunde (18, 19), og at beredskapsstillingen (l6 Ber) ligger under tSmmestillingen (E-^, Eg).
9» Apparat som angitt i et av de foregående krav, karakterisert ved at beholderen (16) under fylleoperasjonen (16 Bel) skrittvis eller jevnt kan kj6res horisontalt i sin lengderetning et stykke svarende til omtrent halve lengden av beholderen (16).
10. Apparat som angitt i krav 9»karakterisert ved at bunnen av beholderen (16) ligger lavere og dens 6vre kant hOyere enn en på kassererskens arbeidsplass (11) anordnet plate (14) til oppstilling av varene av kunden, samtidig som der er anordnet automatisk virkende midler til i mellomstillingene under fyllingen å senke den beholdertverrvegg (20) som ligger narmest oppstillingsplaten (14)» ned under denne.
11. Apparat som angitt i et av de foregående krav, karakterisert ved at der på beholderne symmetrisk til disses langsgående vertikale midtplan er anordnet et par bolter for inngrep med medbringere som er anbragt på parvis anordnede fleksible skyve- og trekkelementer.
12. Apparat som angitt i krav 11, karakterisert ved at der som fleksible skyve- og trekkelementer tjener rullekjeder som loper i faste baner og over tannhjul,hvorav minst ett tjener til over-foring av en bevegelse fra en drivkilde til kjeden.
13. Apparat som angitt i krav 11, karakterisert ved at der som fleksible skyveelementer tjener flatfjærer.
14» Apparat som angitt i krav 13, karakterisert ved at drivorganet virker via et tannhjul som står i inngrep med den som tannstang (fig. 6a) utformede kant av flatfjæren.
15. Apparat som angitt i krav 13, karakterisert ved at flatfjæren over hele sin lengde er forsynt med en perforering (fig. 6b) som tannhjul som drives rundt av drivorganet, står i. inngrep med.
16. Apparat som angitt i krav 5 °g eventuelt et av de ovrige foregående krav 2-15»karakterisert ved at det omfatter to fylle- og tommeenheter (22) og to kassaaggregater (23), hvert bestående av en kassabærer og en plass for en kassererske, idet de to fylle- og tommeenheter står parallelt inntil og ved siden av hinannen og med samme orientering i varenes stromningsretning og de to kassaaggregater står parallelt med fylle- og tommeenhetene på disses yttersider, men med motsatt blikkretning for kassererskene.
17. Apparat som angitt i krav 5 og eventuelt et av de ovrige foregående krav 2-15»karakterisert ved at det omfatter to fylle- og tommeenheter (22) og to kassaaggregater (23)» hvert bestående av en kassabærer og en plass for en kassererske, idet de to kassaaggregater står direkte ved siden av hinannen med motsatt blikkretning for kassererskene og de to fylle- og tommeenhter står på yttersiden av og parallelt med hvert sitt kassaaggregat med innbrydes lik stromningsretning for varene.
18. Apparat som angitt i krav 5 og eventuelt et .av de ovrige foregående krav 2. - 15»karakterisert ved at det omfatter to fylle- og tommeenheter (22) og to kassaaggregater (23)» hvert bestående av en kassabærer og en plass for en kassererske, idet de to kassaaggregater står rett etter hinannen på tvers av retningen for kundestrommen og med samme blikkretning for kassererskene, mens de to fylle- og tommeenhter står inntil og ved siden av hinannen i retningen for kundestrommen og helt inntil kassaaggregatene på venstre side av kassererskens plass, samtidig som der på begge sider av den i retningen for kundestrommen liggende midtlinje står et kassaaggregat og en fylle-og tommeenhet. 19» Apparat som angitt i krav 5 °S eventuelt et av de ovrige foregående krav 2-15, karakterisert ved at det omfatter to fylle- og tommeenheter (22) og to kassaaggregater (23), hvert bestående av en kassabærer og en plass for en kassererske, idet de to kassaaggregater står rett etter hinannen på tvers av retningen for kundestrommen og med samme blikkretning for kassererskene, mens de to fylle- og tommeenheter står på venstre side av kassererskens plass i retning for kundestrommen og har en slik avstand fra hinannen at der mellom disse enheter blir trlstrekkelig plass til at kunden kan komuie frem til mottagningsbeholderens tommestillinger.
NO1435/68A 1967-04-20 1968-04-16 NO122394B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DEP41946A DE1301984B (de) 1967-04-20 1967-04-20 Geraet fuer Selbstbedienungslaeden

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO122394B true NO122394B (no) 1971-06-21

Family

ID=7378194

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO1435/68A NO122394B (no) 1967-04-20 1968-04-16

Country Status (14)

Country Link
US (1) US3561566A (no)
JP (1) JPS4943021B1 (no)
AT (1) AT292254B (no)
BE (1) BE713710A (no)
CH (1) CH489230A (no)
DE (1) DE1301984B (no)
DK (1) DK130814B (no)
ES (1) ES352927A1 (no)
FI (1) FI45823C (no)
GB (1) GB1204416A (no)
IE (1) IE32335B1 (no)
LU (1) LU55746A1 (no)
NO (1) NO122394B (no)
SE (1) SE354958B (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4230204A (en) * 1979-07-05 1980-10-28 H. J. Langen & Sons Limited Checkout counter with bag delivery means
US5424534A (en) * 1993-08-02 1995-06-13 Rodlin Instruments, Inc. Retail checkstand device with removable controller
US5706912A (en) * 1995-08-15 1998-01-13 Load King Manufacturing Co., Inc. Checkstand counter with dual accumulation zones

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA678844A (en) * 1964-01-28 L. Grondona John Store merchandise carry-out apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
FI45823B (no) 1972-06-30
DE1301984B (de) 1969-09-11
US3561566A (en) 1971-02-09
LU55746A1 (no) 1968-03-22
ES352927A1 (es) 1969-08-01
DK130814B (da) 1975-04-21
IE32335L (en) 1968-10-20
CH489230A (de) 1970-04-30
JPS4943021B1 (no) 1974-11-19
BE713710A (no) 1968-09-16
DK130814C (no) 1975-09-22
AT292254B (de) 1971-07-15
SE354958B (no) 1973-04-02
IE32335B1 (en) 1973-06-27
FI45823C (fi) 1972-10-10
GB1204416A (en) 1970-09-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4373611A (en) Conveyor to interfit with a loaded shopping cart and to move portions of the load, on demand of a checker, to the front of the cart, for removal, price scanning, and bagging, by the checker at a checkout stand
CN102542674B (zh) 全自动餐饮售卖机
US2166704A (en) Means for storing articles in warerooms
MXPA04006702A (es) Metodo y sistema automatizado para almacenar y distribuir diversos objetos o articulos.
CN104781164B (zh) 用于小件商品的存储‑和自动分拣装置
US3532184A (en) Semi-automated store
TW201332493A (zh) 產品展示和裝載系統
US3036722A (en) Market cart
US2596686A (en) Checking station for self-service stores
US2791291A (en) Store
NO122394B (no)
US2071770A (en) Apparatus fob distributing ob col
US2286548A (en) Check-out counter
US2234424A (en) Store and store counter
US2693898A (en) Pallet feeder
US2604190A (en) Retail store and checkstand apparatus
US3700074A (en) Check out system
CH434633A (de) Kassierstand für Selbstbedienungsgeschäfte
US3062324A (en) Check-out arrangement for self-service stores
US1832547A (en) Package conveyer for merchandise establishments
US1089518A (en) Transfer-bin.
US2235941A (en) Store service equipment
US3058545A (en) Dispensing mechanism
US1724235A (en) Mechanical store
US3292801A (en) Device for stacking and transporting cases