NO118196B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO118196B
NO118196B NO164709A NO16470966A NO118196B NO 118196 B NO118196 B NO 118196B NO 164709 A NO164709 A NO 164709A NO 16470966 A NO16470966 A NO 16470966A NO 118196 B NO118196 B NO 118196B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
animals
treatment
cages
cow
crates
Prior art date
Application number
NO164709A
Other languages
English (en)
Inventor
N Skogloesa
Original Assignee
Alfa Laval Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alfa Laval Ab filed Critical Alfa Laval Ab
Publication of NO118196B publication Critical patent/NO118196B/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K29/00Other apparatus for animal husbandry
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/12Milking stations

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved stell av buskap, samt anlegg til utførelse av fremgangsmåten.
Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte ved stell av buskap hvor dyrene føres til behandlingsstasjoner hvor de underkastes be-handl ingsoperas joner.
Det karakteristiske ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen består i det vesentligste i at dyrene til stadighet befinner seg på uavhengig av hverandre bevegelige transportanordninger i form av plattformer, kasser eller bur, på eller i hvilke dyrene føres fra en hvile- eller soveavdeling til nevnte behandlingsstasjoner og deretter tilbake til hvile- eller soveavdelingen eller ved behov til en sykeavdeling.
Oppfinnelsen omfatter videre et anlegg til utførelse av fremgangsmåten. Et slikt anlegg omfatter kombinasjonen av i og for seg kjente faste behandlingsstasjoner forsynt med anordninger for utførelse av regelmessig gjentatte behandlingsoperasjoner av dyrene, uavhengig av hverandre transportable kasser eller bur innrettet til normalt til stadighet å oppta dyrene, ett og ett eller grupper av dyr, hvorunder de uavhengig av hverandre transportable kasser eller bur er forsynt med beholdere for opptagning av f6r
og vann samt for oppsamling av dyrenes gjødsel, en anordning for transport av kassene eller burene fra behandlingsstasjon til be-handlingsstas jon og videre til avdelinger hvor dyrene skal hvile eller sove respektive være under kalving eller sykdom.
Ved forsøk på å senke produksjonsomkostningene ved stell av buskap, er det særlig to problemer som man søker å løse, nemlig hvorledes man skal kunne forminske den menneskelige arbeidsinnsats og hvorledes man nøyaktig skal kunne avveie foret til dyrene, slik at det svarer til den oppnådde eller ønskede produksjon.
Foreliggende oppfinnelse går ut på på en effektiv måte
å bidra til løsningen av disse nevnte problemer. De vesentlige fordeler som er forbundet med oppfinnelsen vil fremgå av den føl-gende beskrivelse. Disse fordeler er særlig fremtredende i for-bindelse med stell, av melkekuer og fremstillingen skal derfor be-handle denne gren av behandling av buskap. Dette innebærer dog ikke at oppfinnelsen er begrenset til dette. Tvertimot kan oppfinnelsen tillempes til behandling av andre arter buskap, f.eks. oppdretting av svin, eller av storfe eller småfe for kjøttproduk-sjon.
I de på tradisjonell måte innredete fjøs står kuene bundet i en lang rekke. Foringen kan riktignok skje på mekanisk vei, men det vil åpenbart støte på store vanskeligheter å fore hvert enkelt dyr i avhengighet av melkeavkastningen. Under melkingen flytter personalet melkeredskapene fra ku til ku og forbin-der dem ved større anlegg til rørmelkeledninger, som forløper gjennom fjøset. Dette er arbeidskrevende. I fjøs av den nevnte type er det videre vanskelig å ta vare på gjødselen på rasjonell måte. Riktignok anvender man også her mer og mer mekaniske anordninger, men når det gjelder å holde store flater rene og å transportere gjødselen lange strekninger, blir slike anordninger ofte plasskrevende og krever dessuten kompletterende manuelt arbeide.
I øyemed å forenkle driften av fjøs har man innført såkalt løsdrift. Herunder går kuene løse i fjøset, som er forsynt med spaltegulv. Gjødselen trampes av kuene selv ned i ett under gulvet anordnet magasin, som tømmes enten på mekanisk vei eller ved hjelp av såkalt flytende utgjødsling. Grovfdr fremmates maski- neit til særskilte fdrbord. Videre har kuene båser til disposi-sjon, hvor de kan legge seg når de trenger hvile og søvn. Når kuene skal melkes samles de ved et fast melkeanlegg, som de pas-serer gruppevis stående i spesielt utformete spilltau. Dette faste melkeanlegg betegnes i almindelighet med den engelske be-tegnelse "milking parlour". Under oppholdet i spilltauene får hver ku et kvantum kraftfor i en til spilltauet hørende krybbe. Utporsjoneringen skjer på mekanisk vei og meningen er at kua skal fortære kraftforet under melkingen.
Selv om løsdriftsystemet medfører store fordeler, er det dog fremdeles beheftet med visse svakheter. Det er således også i dette tilfelle vanskelig å anordne en individuell fdring av dyrene. Det kan til og med inntreffe at kuene ikke rekker å fortære det av-målte kraftf6r under melkeperioden, men nå gå fra det. Videre er det av gjødselen stadig tilsmussede spaltegulv ikke særlig til-talende. Zn effektiv rengjøring av fjøset, som må foretas med visse mellomrom, innebærer meget arbeide.
lian har derfor forsøkt seg på andre metoder hvor dyrene
i stedenfor transporteres med mekaniske anordninger mellom forskjellige behandlingsstasjoner. Disse metoder har gått ut på at dyrene plaseres på en roterende karusell-lignende plattform med radielt anordnete båser. Det vil imidlertid være åpenbart at slike anordninger er uhåndterlige, uelastiske med hensyn til kapa-siteten, at de fremdeles ikke gir tilfredsstillende muligheter for individuell fdring og behandling av dyrene. Den største ulempe er kanskje at dyrene ikke kan transporteres ett og ett, men stadig må følge efter hverandre.
Ved tillempning av fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse ved fjøsdrift elimineres i det vesentligste de foran-nevnte ulemper som de tidligere kjente fremgangsmåter er forbundet med, og dessuten kan nå virkeliggjøres flere viktige rasjonali-seringsforholdsregler. Fordelene ved foreliggende oppfinnelse frem-går kanskje tydligst av den økonomiske sammenligning som er gjort mellom denne og det ovenfor beskrevne løsdriftsystem som for tiden i almindelighet anses som å være det mest økonomiske av de hittil kjente fremgangsmåter. Ved en slik økonomisk sammenligning for en besetning på 400 kuer ble forholdet mellom nettooverskuddet ved løsdriftsystem og ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen lik 83 - 215. Oppfinnelsen vil lett forstås av den nedenstående beskrivelse av en utførelsesform for oppfinnelsen.
Ifølge denne utførelsesform anbringes hver og en av
kuene normalt til stadighet i en transportabel anordning i form
av en spilekasse, som ved hjelp av en programstyrt drivanordning forflyttes langs sitt spor mellom et antall behandlingsstasjoner, som er anordnet i serie. Ved hver og en av disse behandlingsstasjoner underkastes kua en av de behandlingsoperasjoner som fore-kommer i fjøset. Kassen er rommelig, omkring 3 m x 1,20 m og svarer omtrent til et vanlig spilltau. Den første behandlings-stas jon 1, som kua flyttes til i sin kasse om morgenen, er en vaskestasjon. Her vaskes kuas spener og jur ved hjelp av en dusj-anordning med etterfølgende tørkning med varmluft. Ved neste be-handlingsstas jon 2, melkes kua, hvorunder melkeorganenes spene-kopper tres inn på spenene av en ved denne stasjon postert dyre-passer. Kassen flyttes videre under denne operasjon og dyrepas-seren retter sin oppmerksomhet mot den derpå følgende kasse med kua i denne. Spenekoppene løsnes automatisk, eller eventuelt i mindre fjøs manuelt på veien til neste stasjon, når melkingen er avsluttet.
Ved den tredje stasjon 3, fylles automatisk en forråds-beholder i kassen med drikkevann. Ved den fjerde stasjon 4, til-føres kua en bestemt mengde kraftfdr, som svarer til kuas melkepro-duksjon. Denne er bestemt ved melkestasjonen og tilsvarende data er meddelt organer som doserer fdret som utleveres ved fdrings-stasjonen. Kraftfdret anbringes i en i kassen anordnet krybbe og følger altså med kua under den videre forflytning til den femte stasjon 5, hvor kua leveres en likeledes avveiet mengde grovfdr, som likeledes anbringes i en i kassen anordnet krybbe. Kua kan altså nå i en for den selv passende takt ete opp alt sitt fdr under kassens videre forflytning.
Kassen et forsynt med en beholder for oppsamling og oppbevaring av gjødsel. Denne beholder tømmes og rengjøres automatisk ved den sjette stasjon 6, og kassen holdes derved til stadighet ren og pen likesom fjøset i sin helhet. Kua får derefter anledning til å hvile og å tygge drøv under transporten til neste stasjon.
Det nå beskrevne kretsløp gjentas helt eller delvis et ønsket antall ganger pr. døgn. F.eks. er melking tre ganger i døgnet gunstig for melkeproduksjonen, men kan vanskelig komme i betraktning ved hjelp av de hittil kjente driftsmetoder. På passende sted er det innlagt sovestasjoner i form av et mørkt rom 7, hvor kua får anledning til å sove. Kassene tas periodisk ut av drift for grundig rengjøring og sterilisering med damp i en tunnel. Likeledes tas kassene ut ved inntreffende uregelmessigheter, f.eks. hvis en ku blir syk, under kalving osv., fra sin programstyrte forflytning og innsettes i en spesialavdeling 8 i fjøset.
Foreliggende oppfinnelse innebærer åpenbart muligheter for fullstendig revolusjonering av fjøsdriften. Ved at kua i sin transportable anordning forflyttes omkring til faste behandlingsstasjoner, kan de behandlingsoperasjoner som her finner sted praktisk talt helt mekaniseres og automatiseres. Ved at hver behandlingsoperasjon er knyttet til en fast stasjon, er det mulig å forsyne denne med langt utviklede, kanskje i seg selv kostbare anordninger som man umulig kunne ta i bruk ved tidligere kjente driftsforhold, ved hvilke man ville trengt en hel rekke slike anordninger for hver operasjon, som dessuten ville ha krevet manuell betjening.
Disse langt utviklede anordninger gjør det imidlertid mulig å oppnå en virkelig rasjonell behandling av dyrene ved individuell behandling. Hver enkelt ku kan få nøyaktig den fdr-mengde, den melking og øvrige behandling som kua trenger av hensyn til sin alder, vekt, melkestadium osv. Bortsett fra de be-sparelser som gjøres ved forminsket arbeidsinnsats, ligger sy-stemets virkelige store fremskritt i, at det muliggjør en effektiv fdrutnyttelse, som er den dominerende faktor når det gjelder melkeproduksjonens lønnsomhet.
Som innledningsvis nevnt, er oppfinnelsen ikke begrenset til stell av melkekyr, men kan brukes for stell av alle slags husdyr. Likeledes er oppfinnelsen ikke begrenset til å transportere ett og ett dyr i dets egen transportable anordning mellom de forskjellige behandlingsstasjoner. I visse tilfeller, f.eks. ved oppdrett av svin, er det hensiktsmessig å transportere dyrene gruppevis i større transportable enheter, hvorunder dyrene grup-peres efter alder, men hensyn til ønsket type av sluttprodukt osv.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte ved stell av buskap, hvor dyrene føresL ii behandlingsstasjoner hvor de underkastes behandlings-operas joner, karakterisert ved at dyrene til stadighet befinner seg på uavhengig av hverandre bevegelige transportanordninger i form av plattformer, kasser eller bur, på eller i hvilke dyrene føres fra en hvile- eller soveavdeling (7) til nevnte behandlingsstasjoner (1-6) og deretter tilbake til hvile- eller soveavdelingen eller ved behov til en sykeavdeling (8).
2. Anlegg til utførelse av fremgangsmåten som angitt i krav 1, karakterisert ved at det omfatter kombinasjonen av i og for seg kjente faste behandlingsstasjoner (1-6) forsynt med anordninger for utførelse av regelmessig gjentatte behandlingsoperasjoner av dyrene, uavhengig av hverandre transportable kasser eller bur innrettet til normalt til stadighet å oppta dyrene, ett og ett eller grupper av dyr, hvorunder de uavhengig av hverandre transportable kasser eller bur er forsynt med beholdere for opptagning av fdr og vann samt for oppsamling av dyrenes gjødsel, en anordning for transport av kassene eller burene fra behandlingsstasjon til behandlingsstasjon og videre til avdelinger (7,8) hvor dyrene skal hvile eller sove respektive være under kalving eller sykdom.
NO164709A 1965-09-27 1966-09-13 NO118196B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1252265 1965-09-27

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO118196B true NO118196B (no) 1969-11-24

Family

ID=20295889

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO164709A NO118196B (no) 1965-09-27 1966-09-13

Country Status (11)

Country Link
US (1) US3426731A (no)
AT (1) AT275229B (no)
BE (1) BE687246A (no)
CS (1) CS149581B2 (no)
DE (1) DE1607047C3 (no)
DK (1) DK118853B (no)
ES (1) ES331201A1 (no)
GB (1) GB1125827A (no)
IL (1) IL26467A (no)
NL (1) NL6613195A (no)
NO (1) NO118196B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3701864A1 (de) * 1987-01-23 1988-08-04 Buschhoff Th Ag Einrichtung zur abruffuetterung von schweinen
US5950565A (en) * 1995-09-22 1999-09-14 Guyot; Jean Noel Animal husbandry containment apparatus
SE0202988D0 (sv) 2002-03-15 2002-10-10 Delaval Holding Ab A method and an arrangement at a dairy farm
CN113068626B (zh) * 2021-03-18 2022-11-25 安永如 一种兔笼

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2358000A (en) * 1942-10-20 1944-09-12 Fay D Cornell Dairy establishment
DE1110463B (de) * 1959-03-25 1961-07-06 Franz Xaver Priller Einrichtung fuer Viehstaelle
US3019763A (en) * 1960-01-14 1962-02-06 Starline Mobile milking house and milk room
US3282250A (en) * 1961-03-27 1966-11-01 Harry C Cain Milking system
US3103912A (en) * 1962-01-02 1963-09-17 Roto Stalls Corp Rotating milking and housing system

Also Published As

Publication number Publication date
GB1125827A (en) 1968-09-05
AT275229B (de) 1969-10-10
US3426731A (en) 1969-02-11
BE687246A (no) 1967-03-22
ES331201A1 (es) 1967-09-16
DK118853B (da) 1970-10-12
DE1607047B2 (de) 1975-01-09
NL6613195A (no) 1967-03-28
DE1607047C3 (de) 1975-08-14
DE1607047A1 (de) 1970-06-04
IL26467A (en) 1970-04-20
CS149581B2 (no) 1973-07-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2008066372A1 (en) System and method of production for milk products
Wageningen UR Livestock Research Animal welfare risk assessment guidelines on housing and management (EFSA Housing Risk)
Rossing et al. Robotic milking in dairy farming
Komlatsky et al. Technological process intensification trends in livestock
Shilov et al. Milk production on a modern dairy farm
Rodenburg Success factors for automatic milking
NO118196B (no)
US8281742B2 (en) System for milking cows and method
RU2103866C1 (ru) Многофункциональный животноводческий комплекс
Paunova-Hubenova et al. Contemporary Technical Solutions for Milking Stalls and Dairy Barns with AMS
Yaremchuk et al. Keeping dry cows and heifers in sections equipped with combiboxes or on deep bedding and their alternatives
Moran et al. Success stories in Asia's quest for increasing its domestic milk production
RU2787054C1 (ru) Животноводческое помещение - механизированный коровник
Pikula Selection of cattle by production types
Kravchenko et al. Improvement of innovative technologies in milk production
Moran et al. Prioritizing improvements to traditional management practices on small holder dairy farms in the humid tropics of Asia.
Шелякина Voronezh State Agricultural University named after Emperor Peter the Great, Voronezh, Russia MODERN MILK PRODUCTION TECHNOLOGY
Coffin Raising the Backyard Pig in Maine
Krauss Swine raising in Hawaii
SU445402A1 (ru) Конвейер дл содержани животных
Shelyakina MODERN MILK PRODUCTION TECHNOLOGY
Cote Dairy Farm Inspection
Ku Labor saving on dairy farms
Grundin et al. Review of the regulations concerning organic dairy calf rearing in seven European countries
Satyanarayana et al. The Development of Dairy Business Enterprise: A review