NL9400513A - Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed. - Google Patents

Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed. Download PDF

Info

Publication number
NL9400513A
NL9400513A NL9400513A NL9400513A NL9400513A NL 9400513 A NL9400513 A NL 9400513A NL 9400513 A NL9400513 A NL 9400513A NL 9400513 A NL9400513 A NL 9400513A NL 9400513 A NL9400513 A NL 9400513A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
lactate
coating compositions
chlorinated rubber
volatile organic
paint
Prior art date
Application number
NL9400513A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrik Roelof Bakker
Michel Theodorus Christi Kranz
Giovanni Fransisco Ros Lourens
Original Assignee
Bichemie Coatings Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bichemie Coatings Bv filed Critical Bichemie Coatings Bv
Priority to NL9400513A priority Critical patent/NL9400513A/nl
Priority to EP95200824A priority patent/EP0676453B1/en
Priority to DE69501280T priority patent/DE69501280T2/de
Publication of NL9400513A publication Critical patent/NL9400513A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D115/00Coating compositions based on rubber derivatives
    • C09D115/02Rubber derivatives containing halogen
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D7/00Features of coating compositions, not provided for in group C09D5/00; Processes for incorporating ingredients in coating compositions
    • C09D7/40Additives
    • C09D7/60Additives non-macromolecular
    • C09D7/63Additives non-macromolecular organic
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/04Oxygen-containing compounds
    • C08K5/10Esters; Ether-esters
    • C08K5/101Esters; Ether-esters of monocarboxylic acids

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)

Description

Toepassing van lactaten bii de bereiding van reversible bekledinessamen-stellingen. de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen. de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bi.i heb bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zi.in bekleed.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op de toepassing van lactaten bij reversibele bekledingssamenstellingen.
Reversibele bekledingssamenstellingen zijn bekledingssamenstellingen, waarvan een nieuwe deklaag bij het opbrengen versmelt met een reeds bestaande deklaag. Hierdoor kunnen substraten tijdens periodiek onderhoud steeds opnieuw worden bekleed, zonder dat het substraat gedeconserveerd hoeft te worden.
Het is bekend in reversibele bekledingssamenstellingen, zoals bijvoorbeeld chloorrubberverven, vluchtige aromatische oplosmiddelen, zoals tolueen, xyleen en mengsels van hoger kokende aromatische oplosmiddelen, en mengsels van vluchtige esters en ketonen en alifatische oplosmiddelen als oplosmiddel te gebruiken.
Deze oplosmiddelen lossen de bestanddelen van de bekledingssamen-stelling goed op en geven door hun vluchtige karakter een goede en snelle droging van de opgebrachte deklaag. Het gebruik van deze vluchtige organische oplosmiddelen, die gedurende het drogen uit de opgebrachte bekledingssamens telling verdampen, brengt echter uit milieutechnisch oogpunt aanzienlijke nadelen met zich mee, zoals aantasting van de ozonlaag.
Daarom stellen de verschillende nationale overheden en supranationale instanties steeds meer beperkingen aan het gebruik van dergelijke vluchtige organische stoffen (VOS-verbindingen), en het is de bedoeling de emissie van deze VOS-verbindingen - die in een groot aantal landen worden gedefinieerd als vloeistoffen met een dampspanning van meer dan 0,1 mmHg (0,133 mbar of 13,3 Pa) bij 20°C - in de toekomst met meer dan 70-80# te verminderen.
De verfindustrie is derhalve op zoek naar wegen het gebruik van deze VOS-verbindingen in bekledingssamenstellingen verder terug te brengen.
Een mogelijke oplossing hiervoor is de vluchtige organische oplosmiddelen te vervangen door oplosmiddelen of combinaties van oplosmiddelen, die deels niet tot de VOS-verbindingen behoren, en/of die ook verder weinig of geen schade toebrengen aan het milieu, dus oplosmiddelen met een laag ozonvormend potentiaal.
Deze oplosmiddelen moeten echter uit verftechnisch oogpunt voldoen.
Dit betekent onder andere dat deze oplosmiddelen de bestanddelen van de bekledingssamenstellingen goed moeten oplossen, dat de bekledings-samenstellingen stabiel moeten zijn onder opslag in de bus, dat de reversibiliteit van de bekledingssamenstelling behouden moet blijven, dat de samenstellingen een goede en snelle droging moeten vertonen, en dat de uiteindelijk verkregen deklaag de gewenste eigenschappen moet hebben.
Hierbij is met name een goede en snelle droging van de samenstelling van belang, omdat het kookpunt en de dampspanning van het gebruikte oplosmiddel een grote invloed hebben op de droging en de uiteindelijke eigenschappen van de opgebrachte deklaag, waarbij minder vluchtige oplosmiddelen een langzamer drogende verf geven.
De keuze van het oplosmiddel is in het bijzonder van belang bij de chloorrubberverven, en met name de zogenaamde "High Build"-chloorrubber-verven, chloorubberverfsamenstelingen die met een dikte van de natte verflaag van 150-200 micrometer op het substraat worden opgebracht, vaak door "airless of kwast".
Dergelijke chloorrubberverven worden gebruikt voor buitenwerk, onder andere voor bescherming tegen oxidatie (zoals corrosiewering bij elektriciteitsmasten) en het beschermen van beton (in zwembaden en dergelijke) , toepassingen waarvoor zij op grond van hun goede waterbestendigheid uitstekend geschikt zijn.
De "High Build" chloorrubberverven bevatten naast de poedervormige chloorrubberpolymeren en de noodzakelijke weekmakers ook middelen voor het regelen van de Theologische eigenschappen, zoals gehydreerde en gemodificeerde ricinusoliederivaten, waarmee deze samenstellingen van struc-tuurviscositeit worden voorzien.
De verftechnische eigenschappen van deze chloorrubberverven zijn sterk afhankelijk van het gebruikte oplosmiddel, zodat voor deze bekledingen de keuze en de afstemming van de gebruikte oplosmiddelen bijzonder kritiek zijn.
Alifatische oplosmiddelen en hydroxylische oplosmiddelen, zoals eenwaardige of meerwaardige alcoholen, zijn in het algemeen niet geschikt, omdat zij de bestanddelen van de verf slecht oplossen, reactie van de bekledingssamenstelling met het blik geven, of omdat zij de verflaag doen zwellen { Zie onder andere H. Kittel, Lehrbuch der Lacke und Beschichtungen, Band I, Deel 1, W.A. Colomb Verlag, pag. 262.). Verder wordt bij het gebruik van waterige of tweefasensysternen afbreuk gedaan aan de reversibiliteit van de bekleding.
Volgens de stand der techniek zijn de beste oplosmiddelen de vluchtige aromatische koolwaterstoffen ( Zie C.G. Reid: "Chlorinated Rubber: the solution to many corrosion control problems" Anti-corrosion 1975. pag. 8-13). Deze aromatische oplosmiddelen worden echter tot de VOS-ver-bindingen gerekend.
Het doel van de onderhavige uitvinding is derhalve het verschaffen van een reversibele bekledingssamenstelling met een lagere VOS-emissie, die nog steeds de hierboven genoemde goede verftechnische eigenschappen (en/of laag ozonvormend potentiaal) heeft.
Dit doel wordt volgens de onderhavige uitvinding bereikt door een azeotroop-vormend mengsel van een of meer lactaten en een of meer vluchtige organische oplosmiddelen als het oplosmiddel voor de bekledings-samenstelling te gebruiken.
Door het gebruik van een dergelijk azeotroop-vormend mengsel als oplosmiddel kan -ondanks het feit dat de samenstelling minder vluchtige stoffen bevat- een reversibele bekledingssamenstelling met goede verf-technische eigenschappen, en in het bijzonder een goede en snelle droging, worden verkregen.
De gebruikte lactaten tasten de ozonlaag niet aan en zijn mede daardoor milieuvriendelijker dan de gebruikelijke vluchtige organische oplosmiddelen. De bij voorkeur toegepaste lactaten worden voor toepassing van de diverse regelgevingen op het gebied van de VOS-emissie niet tot de vluchtige organische oplosmiddelen (VOS-verbindingen) gerekend.
Verder zijn de gebruikte lactaten biologisch afbreekbaar en minder giftig dan de tot op heden gebruikte aromatische oplosmiddelen. (Het bij voorkeur toegepaste lactaat, (L)-n-butyllactaat, is zelfs toegestaan voor gebruik bij voedselprodukten).
Hierdoor geven deze lactaten minder problemen ten aanzien van de veiligheid en het hanteren dan de gebruikelijke aromatische oplos- middelen. Ook geven de reversibele bekledingssamenstellingen, die als oplosmiddel een azeotroop-vormend lactaatmengsel volgens de uitvinding bevatten, geen problemen met de stabiliteit onder opslag, zoals gelvorming en of reactie met het blik.
De uitvinding heeft derhalve betrekking op de toepassing van lactaten bij de bereiding van vluchtig organisch oplosmiddel-bevattende reversibele bekledingssamenstellingen, waarbij het lactaat een azeotroop vormt met het vluchtige organische oplosmiddel.
De volgens de uitvinding toegepaste lactaten zijn bij voorkeur alkylesters van L-(+) melkzuur met 1-10 koolstofatomen in de alkylgroep.
Deze lactaten hebben bij voorkeur een dampspanning van minder dan 13,3 Pa bij 20*C. Dit zijn in het algemeen lactaten met meer dan 3 koolstof-atomen in de alkylgroep.
Van deze lactaten verdienen uit het oogpunt van een goede en snelle droging lactaten met 4-6 koolstofatomen, zoals 1-methyl- en 2-methylpro-pyllactaat, n-butyllactaat, 1- en 2- en 3_methylbutyllactaat, n-pentyl-lactaat, n-hexyllactaat en dergelijke, alsmede de verschillende isomeren hiervan, de voorkeur.
Het met de meeste voorkeur toegepaste lactaat is n-butyl-L-(+)-lactaat, dat onder andere door de de firma Purac onder de handelsnaam Purasolv BL(R) in de handel wordt gebracht. Dit lactaat heeft een dampspanning bij 20°C van ongeveer 10 Pa.
Mengsels van meerdere lactaten zijn uiteraard mogelijk.
De dampspanning kan mathematisch worden bepaald door middel van de formule van clausius Clapeyran uit het extrapoleren van de kooklijnen van de vloeistoffen. Tevens kan op eenvoudige wijze de dampspanning bij 20°C worden bepaald door de relatieve verdamping bij 20°C van de vloeistof te vergelijken met vloeistoffen met een bekende dampspanning bijvoorbeeld butylglycolacetaat (theoretische dampspanning 0,2-0,3 Pa bij 20°C) en ethylhexanol (theoretische dampspanning 0,05-0,1 Pa bij 20°C). De lactaten van de uitvinding verdampen bij voorkeur met een snelheid die bij 20*C tussen die van butylglycolacetaat en ethylhexanol ligt. Zo heeft butyllactaat een relatieve verdamping van 100, ten opzichte van butylglycolacetaat 131 en ethylhexanol 50 (bepaald met 10 ml vloeistof in open petrischaaltjes).
Het vluchtige organische oplosmiddel wordt voor de doeleinden van de onderhavige uitvinding gedefinieerd als een oplosmiddel met een dampspanning van meer dan dan 0,1 mm Hg (0,133 “bar of 13,3 Pa) bij 20°C. Dit vluchtige organische oplosmiddel kan ieder organisch oplosmiddel of mengsel van oplosmiddelen zijn, dat uit verftechnisch oogpunt aanvaardbaar is, en dat een azeotroop vormt met het gebruikte lactaat.
Hiertoe behoren de gebruikelijke organische oplosmiddelen voor reversibele verfstoffen, zoals vluchtige aromatische oplosmiddelen (tolueen en xyleen, en in de handel verkrijgbare mengsels, zoals Shellsol A, Solvesso 100), en vluchtige geoxigeneerde oplosmiddelen, zoals esters en ketonen (aceton, ethylacetaat en dergelijke), of combinaties van deze oplosmiddelen met elkaar of met andere organische oplosmiddelen, waarbij mogelijk temaire systemen worden verkregen.
Van deze oplosmiddelen verdienen de vluchtige aromatische oplosmid- delen, en met name xyleen, tolueen en Shellsol A, in het bijzonder de voorkeur.
De volumeverhouding van het lactaat en het vluchtige organische oplosmiddel in het oplosmiddelmengsel is zodanig, dat een azeotroop-mengsel wordt verkregen.
Deze volumeverhouding ligt in het algemeen tussen 95/5 tot 30/70, bij voorkeur tussen ongeveer 80/20 en 40/60. Zo geven voor het mengsel van butyllactaat en Shellsol A verhoudingen van 80/20, 60/40 en 50/50 goede resultaten.
In voorbeeld 1 wordt een eenvoudige voorlopige proef beschreven, waarmee kan worden bepaald of, en in welke verhouding, een mengsel van een of meer lactaten en een of meer vluchtige organische oplosmiddelen een azeotroop vormt.
Mengsels of verhoudingen van lactaten en organische oplosmiddelen, die geen azeotroop mengsel vormen, zijn niet geschikt als oplosmiddel, en vormen derhalve geen deel van de uitvinding.
De lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels worden op dezelfde wijze en in dezelfde hoeveelheden gebruikt als de gebruikelijke vluchtige organische oplosmiddelen.
Deze hoeveelheden zijn op zichzelf bekend en liggen in het algemeen tussen 20-70 gewichtsprocent, bij voorkeur 30-50 gewichtsprocent van de totale samenstelling.
De azeotroop-vormende oplosmiddelmengsels volgens de uitvinding kunnen bij alle reversibele bekledingssamenstellingen worden toegepast, en dergelijke bekledingssamenstellingen zijn aan deskundigen algemeen bekend. Voorbeelden zijn o.a. fysisch drogende verven, d.w.z. verven die drogen door bijvoorbeeld verdamping van het oplosmiddel zonder het optreden van chemische drogingsreacties, zoals versnelling.
De bekledingssamenstelling omvat echter bij voorkeur een chloor-rubberverf, en met meer voorkeur een "High Build" chloorrubberverf.
Het is in het bijzonder voor chloorrubberverven en High Build-chloor- rubberverven verrassend, dat de lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels volgens de onderhavige uitvinding in de gebruikte verhoudingen en hoeveelheden zulke goede verftechnische resultaten geven, gezien het feit dat de lactaten een vrije hydroxylgroep bevatten en derhalve tot de hydroxylische oplosmiddelen behoren.
Zoals hierboven vermeld werd in het vakgebied van chloorrubbber-verven tot op heden aangenomen dat een en meerwaardige alcoholen en andere hydroxylische oplosmiddelen, zoals diacetonalkohol en ethylglycol, met chloorrubberverven in het algemeen slechte verftechnische resultaten geven, zodat tot op heden de giftigere en milieuonvriendelijkere aromatische oplosmiddelen worden gebruikt.
Verder is uit de hieronder beschreven vergelijkende proeven gebleken dat de bestanddelen van chloorrubberverven niet of slecht oplossen in zuivere methyllactaat en ethyllactaat.
De bestandelen van een chloorrubberverf lossen wel goed op in mengsels van bijvoorbeeld methyllactaat en butyllactaat (60/40), maar de hiermee bereide bekledingssamenstellingen geven tijdens het drogen ontmenging en extreme barstvorming.
Bovendien vertonen de bekledingssamenstellingen, die als oplosmiddel alleen lactaten zonder een verder vluchtig organisch oplosmiddel bevatten, een soms heftige reactie met het blik, zodat deze samenstellingen onder opslag niet stabiel zijn.
Ondanks dit alles worden bij gebruik van de azeotroop-vormende lactaat-bevattende oplosmiddelmengsels volgens de uitvinding verrassenderwijs chloorrubberverven verkregen, die voor wat betreft hun verftechnische eigenschappen vergelijkbaar met chloorrubberverfsamenstellingen, die met de gebruikelijke vluchtige organische oplosmiddelen zijn samengesteld.
De lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels zijn zelfs in het bijzonder geschikt gebleken voor gebruik als oplosmiddel in de zogenaamde "High Build” chloorrubberverven, waarbij is gebleken dat de lactaten-bevattende azeotropen in sommige gevallen een betere bevochtiging van het substraat geven dan de bekende aromatische oplosmiddelen.
Een andere belangrijke toepassing voor de lactaten bevattende oplosmiddelen zijn de fysisch drogende reversibele acrylaatverven (niet-watergedragen), die aan deskundigen bekend zijn. Deze reversibele niet-watergedragen acrylaatverven onderscheiden zich door hun zeer goede verftechnische, met name hechting, eigenschappen op zwakke ondergronden. Ook nitrocellulose bevattende verven kunnen met de lactaten bevattende oplosmiddelmengsels van de uitvinding worden samengesteld.
De onderhavige uitvinding heeft derhalve tevens betrekking op reversibele bekledingssamenstellingen, die als oplosmiddel een azeotroop-vormend mengsel van een of meer lactaten, zoals hierboven beschreven, en een of meer vluchtige organische oplosmiddelen, zoals hierboven beschreven, bevatten.
Deze reversibele bekledingssamenstelling, die een dekverf of een grondverf kan zijn, omvat bij voorkeur een chloorrubberverf, en in het bijzonder een "High Build" chloorrubberverf.
Hierbij kan de chloorrubber ieder op zichzelf bekend natuurlijk of synthetisch chloorrubberpolymeer zijn, dat doorgaans als bindmiddel in chloorrubberverven wordt toegepast, en dergelijke chloorubberpolymeren zijn aan deskundigen algemeen bekend.
Als voorbeeld kunnen worden genoemd gechloreerde natuurlijke rubbers, gechloreerd synthetisch polyisopreen, Pergut S-5, S-10, S-20, S-40 (Bayer) en andere gechloreerde polymeren, zoals gechloreerd polyetheen, polypropeen, polybuteen (Bayprene, Neoprene) en dergelijke.
Het chloorgehalte van deze polymeren ligt in het algemeen tussen de 60 en 70 %, en het molecuulgewicht ligt tussen ongeveer 30.000-200.000. De "High Build"-chloorrubberverven bevatten bij voorkeur de minder viskeuze laagmoleculaire chloorrubbers, zoals Pergut S~5 en Pergut S-10 (Bayer).
De chloorrubberverf bevat verder een of meer weekmakers, zonder welke brosse deklagen worden verkregen. Dergelijke weekmakers zijn aan deskundigen algemeen bekend. Voorbeelden zijn chloorparaffine (Hordaflex, Hoechst; Cereclor, ICI) en dergelijke.
De bekledingssamenstelling kan verder naast het oplosmiddel, de chloorrubber en de weekmakers, alle gebruikelijke inerte bestanddelen bevatten, zoals inerte vulstoffen, additieven, extenders, pigmenten en dergelijke.
Deze toevoegingen zijn aan deskundigen algemeen bekend en hoeven niet verder te worden besproken.
Als pigmenten voor grondverf kunnen worden genoemd roestwerende pigmenten, zoals zinkfosfaat. Voor dekverven kunnen de gebruikelijke oxiden van titaan, ijzer en chroom, als ook ijzerglimmer en organische pigmenten kunen worden gebruikt.
De chloorrubberverf bevat verder bij voorkeur ook een of meer verdikkingsmiddelen voor het regelen van de Theologische eigenschappen en/of het verschaffen van structuurviscositeit, waardoor een "High Build" chloorrubberverf wordt verkregen, die met een dikte van de natte verflaag van meer dan 100 micrometer kan worden opgebracht.
Ook deze verdikkingsmiddelen, die ook vulbindmiddelen worden genoemd, zijn in het vakgebied op zichzelf bekend en hoeven niet verder te worden besproken.
Als voorbeelden kunnen gemodificeerde en gehydreerde ricinusolie= derivaten, zoals thixatrol ST en GST, en amine-gemodificeerde kleisoor-ten, zoals Benatone 3^. worden genoemd.
Het oplosmiddelmengsel, de chloorrubber, de weekmakers en de verdere toevoegingen worden in de gebruikelijke hoeveelheden gebruikt, waarbij de High Build bekledingen een hoog vaste-stoffen gehalte kunnen hebben.
Bij wijze van voorbeeld zijn de samenstelling van een chloorrubber-grondverf en -dekverf gegeven in tabel I:
Tabel I
bestanddeel dekverf grondverf (gev.%) (gew.%) oplosmiddel 30-50 30-50 chloorrubber/weekmaker 20-35 20-35 vulbindmiddel 1-10 1-10 pigmenten 1-10 1-10 roestwerende pigementen 0- 5 10-25 vulstoffen 30-35 15-25 additieven 0- 5 0- 5
De chloorrubberverf kan ook een chloorrubber-combinatielak omvatten, waarin de chloorrubber is gecombineerd met een ander bindmiddel, zoals een alkydhars, een acrylhars of bitumen en ook deze combinatie-lakken zijn in het vakgebied algemeen bekend.
De reversibele bekledingssamenstellingen worden volgens de in het vakgebied gebruikelijke methoden bereid, en de hierbij gebruikte werkwijzen en inrichtingen zijn op zichzelf bekend en hoeven niet nader te worden besproken.
In het geval van een chloorrubberverf worden het bindmiddel (de chloorrubber), de weekmakers en de eventuele verdikkingsmiddelen bij een temperatuur van maximaal 50°C in het oplosmiddel opgelost, waarna de eventuele vulstoffen, pigmenten, additieven en verdere bestanddelen worden toegevoegd en de bestanddelen worden gemengd. Hierbij kunnen de in het vakgebied gebruikelijke inrichtingen worden gebruikt, zoals dissolvers en andere menginrichtingen.
In het geval van High Build chloorrubberverven laat men vervolgens het verdikkingsmiddel gedurende enige dagen zwellen, waarna de Theologische eigenschappen van de samenstelling op de gewenste wijze worden ingesteld door verdere additieven en een verdere hoeveelheid van hetzelfde of een ander oplosmiddel toe te voegen.
Hoewel de lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels bij de bereiding van de bekledingssamenstellingen analoog kunnen worden toegepast aan de gebruikelijke vluchtige organische oplosmiddelen, verdient het bij chloorrubberverven, en in het bijzonder bij High Build chloorrubber-verven, de voorkeur dat de bestanddelen van de verf eerst worden opgelost/gesuspendeerd in een hoeveelheid van het vluchtige organische oplosmiddel, waarna vervolgens het lactaat, al dan niet in combinatie met een verdere hoeveelheid vluchtig organisch oplosmiddel, wordt toegevoegd. Op deze wijze worden de beste verftechnische resultaten verkregen.
Een verder aspect van de uitvinding heeft betrekking op de toepassing van een lactaat-bevattende reversibele bekledingssamenstelling bij het bekleden van substraten of voortbrengselen, alsmede op de aldus verkregen beklede substraten en voortbrengselen.
Het bekleden kan op iedere gewenste op zichzelf bekende wijze worden uitgevoerd, zoals bestrijken, onderdompelen, besproeien.
De volgens de uitvinding verkregen High Build chloorrubberverven zijn in het bijzonder geschikt voor airless coating.
Mogelijke substraten zijn onder andere elektriciteitsmasten en beton (zwembaden en dergelijke).
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van de onderstaande voorbeelden, die het gebied van de uitvinding echter niet beperken. In deze voorbeelden zijn de verhoudingen in het oplosmiddel-mengsel steeds in volumeprocent vermeld, tenzij anders aangegeven.
In voorbeeld 1 wordt een eenvoudige voorlopige proef beschreven, waarmee kan worden bepaald of, en in welke verhouding, een combinatie van een lactaat en een vluchtig organisch oplosmiddel een azeotroop vormt, zodat dit mengsel in aanmerking komt voor toepassing als oplosmiddel in reversibele bekledingssamenstellingen.
De voorbeelden 2 en 3 zijn vergelijkende voorbeelden, waarin de lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels volgens de uitvinding in chloorrubberverven kwalitatief worden vergeleken met andere oplosmiddelen.
Voorbeeld 4 geeft een mogelijke samenstelling van een chloorrubber-verf, die het lactaten-bevattende oplosmiddelmengsel volgens de uitvinding bevat.
In voorbeeld 5 worden de verftechnische eigenschappen van een bu-tyllactaat bevattende chloorrubberverf van de uitvinding in een praktijkproef vergeleken met bekende bekledingssamenstellingen.
Variaties op deze voorbeelden zullen aan deskundigen duidelijk zijn, en vallen binnen het gebied van de onderhavige uitvinding. De uitvinding is in het bijzonder niet beperkt tot de in de voorbeelden beschreven chloorrubberverven.
Voorbeeld 1
Met deze proef kan op eenvoudige wijze worden bepaald of, en zo ja, in welke verhouding, een lactaat en een vluchtig organisch oplosmiddel een azeotroop vormen. 25 Ml van mengsels van een vluchtig organisch oplosmiddel en een lactaat in verschillende verhoudingen werden in 50 ml maatcylinders gebracht en bij kamertemperatuur in een zuurkast onder afzuiging geplaatst.
Als referentie werden het zuivere vluchtige organische oplosmiddel en het zuivere lactaat gebruikt.
Na ongeveer 5 dagen werden de overgebleven vloeistofniveaus bepaald, waaruit kon worden afgeleid of, en in welke verhoudingen, een oplosmiddelmengsel een azeotroop vormt.
De resultaten voor een aantal verschillende oplosmiddelen zijn vermeld in tabel II. De waarden in de tabel geven de na 5 dagen achtergebleven volumen van de oplosmiddelmengsels in de maatcylinders bij verschillende verhoudingen van het lactaat tot het organische oplosmiddel weer.
Het lactaat was in alle gevallen L-{+)-butyllactaat.
Tabel II
Volumeverh. butyllactaat/vl. org. oplosmiddel (v/v)
Vl.0rg. 100/0 80/20 60/40 50/50 40/60 20/80 0/100 oplosmiddel
Shellsol A 24 23 21 17 21 18 14
Xyleen 24 19 15,5 17 17 16,5 15
Tolueen 25 21,5 19 16 17 5 8
Aceton 25 20 18 13 16 12,5 14
Benzeen 25 21,5 20 17 15 14 7
Methyl- 24,5 23,5 23 22 21,5 20 19 lactaat
Zoals uit de resultaten blijkt, vormen Shellsol A, xyleen, tolueen, en aceton en een azeotroop met butyllactaat. Deze azeotrope oplosmiddelmengsels komen derhalve in aanmerking voor toepassing bij de onderhavige uitvinding. Deze proef zegt echter alleen iets over het azeotroop vormende vermogen van een oplosmiddelcombinatie volgens de onderhvige uitvinding.
Voorbeeld 2
In dit voorbeeld worden een aantal oplosmiddelen kwalitatief vergeleken voor toepassing als oplosmiddel in een chloorrubberverf. Hierbij werd gekeken naar de oplosbaarheid van de bestanddelen en de stabiliteit in de bus (gasvorming).
De samenstelling van de verf in liter was als volgt:
Tabel III
Oplosmiddel 250
Chloorruber/weekmakercombinatie ^95
Verdikkingsmiddel 10
Oplosmiddel 2k 5
Deze bestanddelen werden in een dissolver gestort, gemalen en opgelost tot een zo helder mogelijke transparante chloorrubberverf. De gebruikte oplosmiddelen waren NMP, methylalcohol, DBE, Purac ML, Purac EL en Purac BL, alsmede Purac ML/BL 50/50 en een azeotroop-vormend mengsel van Purac BL en Shellsol A volgens de uitvinding (50/50). Als referentie werd Shellsol A gebruikt.
De DBE, Purac ML en Purac EL losten de bestanddelen van de verf slecht tot matig op, terwijl NMP, Purac BL en methylalcohol reactie met het blik en gasvorming gaven.
De bestanddelen van de verf losten wel goed op in een mengsel van Purac ML/BL, het azeotroop-vormende mengsel van Purac BL en Shellsol A, en in de referentie.
Voorbeeld 3
De lactaten-bevattende oplosmiddelen werden gebruikt voor het bereiden van een ijzerglimmer-dekverf en een zinkfosfaat-grondverf.
De verftechnische eigenschappen van de aldus verkregen bekledings-samenstellingen werden vergeleken met de eigenschappen van bekledingen, waarin respectievelijk alleen butyllactaat (verf A), een 50/50 mengsel van butyllactaat en methyllactaat (verf B), en Shellsol A (referentie) als oplosmiddel werden gebruikt.
De samenstellingen van de verfstoffen in liter zijn vermeld in Tabel IV.
Tabel XV
Ijzerglimmer Zinkfosfaat dekverf grondverf
Oplosmiddel I 250 250
Chloorrubber/weekmaker- combinatie 440 425
Verdikkingsmiddel 13 15
Vulstoffen 500 400
Pigmenten 75 100
Additieven 20 1
Oplosmiddel II 232 209
De verfstoffen werden bereid door de weekmaker, het bindmiddel en de verdikker op te lossen in de eerste hoeveelheid oplosmiddel. Nadat alle bestanddelen waren opgelost werden de vulstoffen, pigmenten en verdere toevoegingen toegevoegd, waarna het mengsel in een dissolver werd vermalen tot een zo helder mogelijke chloorrubberverf.
Vervolgens werd bij een temperatuur van ongeveer 50 °C oplosmiddel II toegevoegd, waarna de verf gedurende een aantal dagen werd afgekoeld om het verdikkingsmiddel te zwellen.
Na ongeveer 3 dagen werd de rheologie van de verf ingesteld met een verdere hoeveelheid additieven en oplosmiddel II.
De oplosmiddelen I en II waren hierbij als volgt:
Oplosmiddel I Oplosmiddel II
uitvinding Shellsol A (50) Butyllactaat (50) verf A Butyllactaat Butylllactaat verf B Butyllactaat (50) Methyllactaat (50)
referentie Shellsol A Shellsol A
Deze vier verfstoffen werden vervolgens opgedragen op een substraat, waarna hun verftechnische eigenschappen werden vergeleken met de referentie.
- Verf A ( allleen butyllactaat) reageerde met het blik. Bovendien was de opgedragen deklaag na 1 dag nog niet kleefvrij.
Bij verf B werd de methyllactaat snel uit de verf gedreven, waarbij ontmenging optrad. Hierdoor onstond een harde bovenlaag op de dek laag, met daaronder een natte verflaag, waaruit de butyllactaat slechts langzaam verdampte. De uiteindelijke gedroogde deklaag vertoonde veel scheuren en barsten.
De verf volgens de uitvinding droogde slechts een fractie trager dan de verf met Shellsol A (de referentie).
Hierbij was de doordringing in de oude verflaag beter dan de referentie, mede omdat de verf volgens de uitvinding een betere bevochtiging van het substraat gaf.
Voorbeeld 4
Onder toepassing van de lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels volgens de uitvinding werden op de in voorbeeld 3 beschreven wijze een ijzerglimmer-dekverf en een zinkfosfaat-grondverf bereid. Deze dekverf en grondverf hadden de in tabel IV vermelde samenstelling. Het vaste stoffen gehalte van de dekverf was 69-89 gew.# (48-68 vol.%), van de grondverf 65-86 gev.% (46-66 vol.#).
Vervolgens werden de viscositeit (ICI-cone and plate bij 25°C), de droogtijd en de elasticiteit na drogen bepaald. De resultaten zijn vermeld in tabel V:
Tabel V
dekverf grondverf
Viscositeit 7“8 7-8
(ICI "cone and plate") in poise bij 25'C
elasticiteit na 72 uur > 5 mm > 5 mm bij 40°C en 5 uur bij Erichson Erichson
80°C
droogtijd bij 20°C Rel. vochtigheid 65 % stof droog ong. 3 uur ong. 3 uur kleefvrij ong, 6 uur ong. 6 uur overschilderbaar ong. 72 uur ong. 72 uur
Zoals uit het bovenstaande blijkt worden met de lactaten-bevattende oplosmiddelmengsels bekledingssamenstellingen met goede verftechnische eigenschappen verkregen.
voorbeeld 5
Een butyllactaat bevattende reversibele chloorrubberverf van de uitvinding werd in een laboratoriumproef en in een praktijkproef vergeleken met een aantal bekledingssamenstellingen uit de stand der techniek (nrs. 1-5), die zijn onderzocht en beoordeeld in het kader van het KWS 2000 project, alsmede met een niet-lactaat-bevattende chloorrubber uit de stand der techniek. Bij dit onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Adviescentrum VOM, werden de bekledingssamenstellingen eerst onderzocht in een laboratoriumproef, waarna de bekledingssamenstellingen die aan de laboratoriumproef voldeden werden opgebracht op elektriciteitsmasten. Hierbij werden twee soorten ondergrond gebruikt, nl. thermisch zink of oude chloorrubberlagen. De verftechnische eigenschappen op reeds aanwezige chloorrubberlagen geven een maat voor de reversibiliteit van de bekledingssamenstellingen, d.w.z. de versmelting met de reeds aanwezige verflagen. De opgebrachte bekledingen werden op de volgende factoren beoordeeld: verwerking, luchtblaasjes, laagdikte, zakkers en ontmengen, vloeistof- en droogpatroon. Hier bleek in het algemeen dat de epoxyverven moeilijk overschilderbaar waren, en dus niet reversibel zijn.
De resultaten van de praktijkproef zijn weergegeven in tabel VI.
Tabel VI
Figure NL9400513AD00161
Uit de praktijkproef blijkt dat de lactaten bevattende chloorrub-berbekleding van de uitvinding verrassenderwijs betere verftechnische eigenschappen vertoont dan de bekledingssamenstellingen uit de stand der techniek.

Claims (13)

1. Toepassing van lactaten bij de bereiding van vluchtige organische oplosmiddelen-bevattende reversibele bekledingssamenstellingen met een lage VOS-emissie en/of laag ozonvormende potentiaal, waarbij de lac-taatverbinding een azeotroop vormt met het vluchtige organische oplosmiddel.
2. Toepassing volgens conclusies 1, waarbij de lactaatverbinding een alkylester van L-(+)-melkzuur met 1-10, bij voorkeur 4-6 koolstof-atomen in de alkylgroep is, en met de meeste voorkeur L-(+)-n-butyl-lactaat is.
3· Toepassing volgens conclusie 1 of 2, waarbij de volumeverhouding van het lactaat en het vluchtige organische oplosmiddel tussen 95/5 en 30/70, bij voorkeur 80/20 en 40/60 ligt.
4. Toepassing volgens een der conclusies 1-3, waarbij het vluchtige organische oplosmiddel een vluchtig aromatisch oplosmiddel is, en bij voorkeur tolueen, xyleen of "Shellsol A", is.
5. Toepassing volgens een der conclusie 1-4, waarbij de bekledingssamenstelling een chloorrubberverf, en bij voorkeur een "High Build" chloorrubberverf, omvat.
6. Vluchtig organisch oplosmiddel-bevattende reversibele bekledingssamenstelling met een lage VOS-emissie en/of laag ozonvormende potentiaal, waarbij de samenstelling verder een lactaatverbinding omvat, die een azeotroop vormt met het vluchtige organische oplosmiddel.
7. Samenstelling volgens conclusies 6, waarbij de lactaatverbinding een alkylester van L-(+)-melkzuur met 1-10, bij voorkeur 4-6 koolstof-atomen in de alkylgroep is, en met de meeste voorkeur L-(+)-n-butyl-lactaat is.
8. Samenstelling volgens conclusie 6 of 7. waarbij de volumeverhouding van het lactaat en het vluchtige organische oplosmiddel tussen 95/5 en 30/70, bij voorkeur 80/20 en 40/60 ligt.
9· Samenstelling volgens een der conclusies 6-8, waarbij het vluchtige organische oplosmiddel een vluchtig aromatisch oplosmiddel is, en bij voorkeur tolueen, xyleen of "Shellsol A" is.
10. Samenstelling een der conclusie 6-10, waarbij de bekledingssamenstelling een chloorrubberverf, en bij voorkeur een "High Build" chloorrubberverf, omvat.
11. Toepassing van een bekledingssamenstelling volgens een der conclusies 6-11 bij het bekleden van een substraat of voortbrengsel.
12. Substraat of voortbrengsel, dat met een bekledingssamenstelling volgens een der conclusies 6-11 is bekleed.
13· Azeotroop-vormend mengsel van een of meer vluchtige organische oplosmiddelen en een of meer lactaatverbindingen, ten gebruike bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, bij voorkeur chloor-rubberverven, en met meer voorkeur High Build chloorrubberverven, met een lage VOS-emissie.
NL9400513A 1994-03-31 1994-03-31 Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed. NL9400513A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400513A NL9400513A (nl) 1994-03-31 1994-03-31 Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed.
EP95200824A EP0676453B1 (en) 1994-03-31 1995-03-31 Use of lactates in the preparation of reversible coating compositions
DE69501280T DE69501280T2 (de) 1994-03-31 1995-03-31 Verwendung von Lactaten bei der Herstellung von reversiblen Überzugsmitteln

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400513 1994-03-31
NL9400513A NL9400513A (nl) 1994-03-31 1994-03-31 Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9400513A true NL9400513A (nl) 1995-11-01

Family

ID=19864015

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9400513A NL9400513A (nl) 1994-03-31 1994-03-31 Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0676453B1 (nl)
DE (1) DE69501280T2 (nl)
NL (1) NL9400513A (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1007061C2 (nl) * 1997-09-17 1999-03-18 Bichemie Coatings Bv Verfsamenstelling op basis van een chemisch vernettingssysteem en/of oxidatieve droging, met lactaten als oplos- en verdunningsmiddel.

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1993024578A2 (de) * 1992-05-29 1993-12-09 Vianova Kunstharz Aktiengesellschaft Katalysierte kationische lackbindemittel, verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1993024578A2 (de) * 1992-05-29 1993-12-09 Vianova Kunstharz Aktiengesellschaft Katalysierte kationische lackbindemittel, verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
BALEZIN & VOSKRENSENSKII, UCH.ZAP.,MOSK.GOS.PEDAGOG.INST., no. 303, 1969, pages 295 - 298 *
CHEMICAL ABSTRACTS, vol. 77, no. 7, 14 August 1972, Columbus, Ohio, US; abstract no. 48021, "Monocarboxylic acids esters as atmospheric corrosion inhibitors." *

Also Published As

Publication number Publication date
DE69501280D1 (de) 1998-02-05
DE69501280T2 (de) 1998-04-16
EP0676453B1 (en) 1997-12-29
EP0676453A1 (en) 1995-10-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4265797A (en) Aerosol water-based paint composition
US6762230B2 (en) Coating compositions containing low VOC compounds
US8440752B2 (en) Coating compositions containing low VOC compounds
AU652194B2 (en) Method of activating N-methyl-2-pyrrolidone (NMP) and/or gamma-butyrolactone (BLO) varnish and paint remover solvents
AU2013221582A1 (en) Monobenzoate useful as a plasticizer/coalescent in polymeric dispersions
US8329634B2 (en) Water based paint thinner
CA1218075A (en) Coalescing agents
JPH0860033A (ja) 水性速乾エアゾールコーティング組成物
US4157991A (en) Corrosion preventive composition
EP0501614A2 (en) Coalescing aids
US5994282A (en) Stripping composition based on polar aprotic solvent, an ether and water
NL9400513A (nl) Toepassing van lactaten bij de bereiding van reversibele bekledingssamenstellingen, de aldus verkregen lactaten bevattende bekledingssamenstellingen, de toepassing van deze bekledingssamenstellingen bij het bekleden van substraten en voortbrengselen, alsmede substraten en voortbrengselen, die met deze bekledingssamenstellingen zijn bekleed.
US4005051A (en) Water-compatible solvents for film-forming resins and resin solutions made therewith
US4359543A (en) Water-displacing paint
CN1067420C (zh) 增效脱漆组合物
JPH07500129A (ja) 塗料
CA1096155A (en) Corrosion resistant coating from water thinnable amino ethylated interpolymers
NZ198482A (en) Propellant-active carrier system for aerosol paint compositions
JP3200081B2 (ja) エアゾール塗料原液組成物
CA1166374A (en) Propellant-active carrier system for water-based paints
JPS63243175A (ja) 非引火性エアゾ−ル塗料組成物
JPH0246622B2 (nl)
EP1023405A1 (en) Paint composition based on a chemical cross linking system and/or oxidative drying, with lactates as solvent and thinner
RU2217455C1 (ru) Композиция для антикоррозионного покрытия
WO2021061788A1 (en) Low environmental impact, non-flammable aerosol coatings

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed