NL9400127A - Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom. - Google Patents

Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom. Download PDF

Info

Publication number
NL9400127A
NL9400127A NL9400127A NL9400127A NL9400127A NL 9400127 A NL9400127 A NL 9400127A NL 9400127 A NL9400127 A NL 9400127A NL 9400127 A NL9400127 A NL 9400127A NL 9400127 A NL9400127 A NL 9400127A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
reactor
gas
gas stream
distribution system
bacterial suspension
Prior art date
Application number
NL9400127A
Other languages
English (en)
Inventor
Jan De Bruin
Original Assignee
Jan De Bruin
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jan De Bruin filed Critical Jan De Bruin
Priority to NL9400127A priority Critical patent/NL9400127A/nl
Publication of NL9400127A publication Critical patent/NL9400127A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/74General processes for purification of waste gases; Apparatus or devices specially adapted therefor
    • B01D53/84Biological processes
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D47/00Separating dispersed particles from gases, air or vapours by liquid as separating agent
    • B01D47/02Separating dispersed particles from gases, air or vapours by liquid as separating agent by passing the gas or air or vapour over or through a liquid bath
    • B01D47/021Separating dispersed particles from gases, air or vapours by liquid as separating agent by passing the gas or air or vapour over or through a liquid bath by bubbling the gas through a liquid bath
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A50/00TECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE in human health protection, e.g. against extreme weather
    • Y02A50/20Air quality improvement or preservation, e.g. vehicle emission control or emission reduction by using catalytic converters

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Apparatus Associated With Microorganisms And Enzymes (AREA)

Description

Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gas-stroom.
Met name in de milieutechnologie worden bacteriën gebruikt om een vaak grote gasstroom in een daartoe geschikte reactor geheel of gedeeltelijk te ontdoen van ongewenste componenten .
Een overzicht van de hierbij gebruikte reaktoren is gepubliceerd door S.P.P. Ottengraf en R.M.M. Diks in Proceedings of ISEB-1, April 1991, Oostende, pag. 353-367. Biofilters, biologische trickling filters en bioscrubbers zijn gebruikelijke reaktoren.
Omdat bij een biofilter het compostbed statisch aanwezig is, heeft het als belangrijk nadeel dat schommelingen in o.a. de zuurgraad in het bed moeilijk kunnen worden gecorrigeerd. Ook kan het compostbed in de loop van de tijd inklinken, waardoor het zuiveringsrendement afneemt en de gasweerstand toeneemt. Tevens dient de te behandelen gasstroom vaak vooraf bevochtigd te worden omdat anders het compostbed uitdroogt en daardoor zijn aktiviteit verliest.
Bij een biologisch trickling filter wordt getracht genoemde problemen te ondervangen door een waterfase kontinu te recirculeren over een dragerpakket in de reactor. Op het dragerpakket dient zich een aktieve bacteriemassa te ontwikkelen. Extern van de reactor wordt de vloeistoffase op o.a. de zuurgraad gecorrigeerd. Er dient echter een groot vloeistofrecirculatiedebiet te worden toegepast omdat anders gradiënten in de reactor blijven bestaan. Dit vergt hoge energiekosten.
Bij hogere gasbelastingen van het trickling filter kan op het dragerpakket onvoldoende bacteriemassa aanwezig zijn om het aanbod van geabsorbeerde componenten voldoende af te breken. Hierbij is dan ook extern een aktiefslib installatie noodzakelijk om het spui- of recirculatiedebiet na te behandelen.
Bij bioscrubbers wordt een waterfase, met daarin een bio- massa suspensie, over een gepakt bed gerecirculeerd. Extern van de bioscrubber is dus een aktiefslib bassin aanwezig waar in de vloeistoffase o.a. de zuurgraad wordt gecorrigeerd en verdere biologische afbraak plaatsvindt. Ook hier worden grote recirculatiedebieten toegepast.
Zowel het trickling filter als de bioscrubber vereisen een nauwkeurige en complexe bedrijfsvoering om in zowel het gedeelte waar het contact tussen gasfase en vloeistoffase plaats vindt als in het externe aktiefslib gedeelte de juiste condities te handhaven.
Daarnaast zijn de toegepaste dragermaterialen bij de trickling filter en bioscrubber duur in aanschaf.
Tevens vervuilt het dragermateriaal in de loop van de tijd waardoor het gas-vloeistof contact verslechtert en de gasweerstand toeneemt.
De uitvinding heeft tot doel het ondervangen van de genoemde problemen die ontstaan bij de toepassing van het biofilter, trickling filter en bioscrubber bij gaszuivering.
De uitvinding voorziet hierin door de te behandelen gas-stroom direct op een bepaalde hoogte in een waterige suspensie van bacteriën te leiden.
De toegepaste bacteriën kunnen zowel vlokvormend, korrelvormend of geïmmobiliseerd zijn. Een gelijkmatige verdeling van de gasstroom over een gedeelte van de horizontale doorsnede van de bacteriesuspensie kan hierbij, in verband met de noodzakelijk op te wekken vloeistofstroming, het meest gunstigste zijn.
De uitvinding die hieronder verder wordt beschreven, is schematisch weergegeven in de figuur.
Voor het inbrengen van de gasstroom 1 in de reactor kunnen o.a. de daartoe in de waterzuivering gebruikelijke beluch-tingssystemen, zoals INKA- of plaatbeluchters, worden toegepast .
Wanneer de bacteriën aëroob zijn dan kan het gasinbrengsys- teem tevens als zuurstofinbrengsysteem fungeren. Als de te behandelen gasstroom hierbij onvoldoende zuurstof bevat, dient (lucht)zuurstof aan de gasstroom te worden toegevoerd. De vloeistofhoogte 2 van de suspensie boven het gasinbreng-systeem 3, die nodig is om een bepaalde zuiveringsgraad van het gas te bereiken, hangt onder andere af van de vloeistof-oplosbaarheden en gasconcentraties van de ,uit de gasstroom, te verwijderen componenten. Tevens spelen de gasbelgrootte in de suspensie en de aktiviteit van de biomassa een belangrijke rol. Omdat bovengenoemde factoren in de praktijk zeer variabel kunnen zijn, dient de minimaal benodigde vloeistofhoogte boven het gasinbrengsysteem 3 experimenteel te worden vastgesteld.
Ook onder het gasinbrengsysteem 3 is een vloeistofhoogte 4 aan bacteriesuspensie aanwezig. Hoewel dit volume bacterie-suspensie niet wordt belucht is zij, door de goede menging, wel aktief bij de omzetting van de, uit de gasstroom, geabsorbeerde componenten. De vloeistofhoogte onder het gasinbrengsysteem 3 is als het ware een intern aktiefslibbassin. Als gevolg hiervan kunnen hogere gasbelastingen per m2 reaktordoorsnede worden toegepast in vergelijking met een reaktor waarbij alleen een bacteriesuspensie boven het gasinbrengsysteem aanwezig is.
Daarnaast kan het volume aan bacteriesuspensie onder het gasinbrengsysteem worden gebruikt als extra bufferopslag voor afbraakprodukten die kunnen ontstaan bij de biologische reiniging van lucht. Afbraakprodukten van biologische reiniging van lucht kunnen bij een bepaalde concentratie remmend werken op de biologische omzetting. Bij een extra buffercp-slag duurt het langer voordat die concentratie wordt bereikt en dus de vloeistof geheel of gedeeltelijk moet worden vervangen.
Het, op de bovengenoemde wijze, in contact brengen van een vaak grote gasstroom met een bacteriesuspensie, heeft tevens als groot voordeel dat de vloeistoffase voldoende gemengd is. Deze menging ontstaat doordat de gasstroom 1 een vloei- stofcirculatie 5 in de reaktor opwekt. In de Ingenieur, 21 mei, 1971, pag. 39-50, wordt door S.S.P. Ottengraf aangetoond dat er bij INKA-beluchting reeds bij een superfici-ële luchtsnelheid van 0,029 m/s een vrijwel volledige menging ontstaat in een bassin met een verhouding van 4,2 voor de vloeistof boven/onder de elementen.
Door het goed gemengd zijn van de vloei stof fase ontstaan er nauwelijks gradiënten in de vloeistoffase die plaatselijk de bacterieaktiviteit kunnen verstoren.
Daarnaast is, als gevolg van het goed gemengd zijn, de samenstelling van de gehele vloeistoffase, bijvoorbeeld met betrekking tot de zuurgraad, eenvoudig te corrigeren. De meting van bijvoorbeeld de zuurgraad en de correctie ervan kan op een willekeurige positie in de vloeistoffase direct in de reactor zelf plaatsvinden.
Door op bovengenoemde wijze de te zuiveren gasstroom in een bacteriesuspensie te leiden is voorbevochtiging van de gasstroom niet nodig. Duur dragermateriaal hoeft ook in de voorgestelde gaszuiveringsreactor niet te worden toegepast. De constructie van de voorgestelde gaszuiveringsreaktor is eenvoudig en daarom ook goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld de bioscrubber. Door de relatief eenvoudige constructie en uitvoering van de gaszuiveringsreaktor is ook de bedrijfsvoering relatief eenvoudig.

Claims (1)

  1. CONCLUSIE. Het octrooi betreft hier een bepaald type reaktor voor de zuivering van een gasstroom d.m.v. bacteriën. Deze gaszuive-ringsreaktor wordt gekenmerkt doordat de te zuiveren gasstroom via een gasverdeelsysteem, over een gedeelte van de horizontale doorsnede van de reaktor, op een bepaalde hoogte in een bacteriesuspensie wordt geleid. Boven het gasverdeelsysteem vindt stofoverdracht plaats van de gasfase naar de vloeistoffase. De bacteriesuspensie boven en met name, door de goede menging, ook onder het gasverdeelsysteem is aktief in de afbraak van de overgedragen componenten. Hierdoor kunnen relatief hoge gasbelastingen per m2 reaktordoorsnede worden toegepast. Omdat het op deze wijze van inbrengen van een gasstroom een goede menging veroorzaakt, is de gehele reaktor dusdanig gemengd dat uniforme condities in de reaktor aanwezig zijn. Dit is gunstig voor de aktiviteit van de biomassa en tevens zijn hierdoor controle en regeling van de vloeistoffase in de reaktor relatief eenvoudig.
NL9400127A 1994-01-27 1994-01-27 Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom. NL9400127A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400127A NL9400127A (nl) 1994-01-27 1994-01-27 Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400127 1994-01-27
NL9400127A NL9400127A (nl) 1994-01-27 1994-01-27 Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9400127A true NL9400127A (nl) 1995-09-01

Family

ID=19863751

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9400127A NL9400127A (nl) 1994-01-27 1994-01-27 Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9400127A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001040435A2 (de) * 1999-11-30 2001-06-07 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Verfahren zur messung von änderungen in der gaszusammensetzung bei reaktionsprozessen

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001040435A2 (de) * 1999-11-30 2001-06-07 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Verfahren zur messung von änderungen in der gaszusammensetzung bei reaktionsprozessen
WO2001040435A3 (de) * 1999-11-30 2001-12-13 Fraunhofer Ges Forschung Verfahren zur messung von änderungen in der gaszusammensetzung bei reaktionsprozessen

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2377190C1 (ru) Биореактор и способ биологической очистки воды
JP2515552B2 (ja) 排出空気および廃水の生物学的精製装置および方法
CN204939022U (zh) 一种高浓度有机废水的处理装置
CN1037129A (zh) 多空气层液体处理方法及其装置
US8226828B2 (en) SAF system and method involving specific treatments at respective stages
NL9400127A (nl) Een reaktor met daarin een gesuspendeerde bacteriemassa voor de verwijdering van ongewenste componenten uit een gasstroom.
KR100802220B1 (ko) 토양미생물을 이용한 악취 및 휘발성 유기화합물의제거방법과 장치
KR100343257B1 (ko) 오·폐수 처리용 합병정화장치
JP2004202434A (ja) 曝気室を介在させた固液分離槽、及び汚水浄化槽
KR101354193B1 (ko) 생물막 여과 방식의 수처리 시스템
KR100232398B1 (ko) 미생물 담체를 이용한 유동형 폐수 처리 장치 및 방법
Strikauska et al. Biodegradation of ammonia by two stage biofiltration system
KR100936698B1 (ko) 패각담체를 이용한 미생물 반응기
Safferman et al. Operating strategies for aerobic fluidized bed reactors
KR19990083809A (ko) 축산폐수 처리방법 및 그 장치
KR100604400B1 (ko) 미생물을 유기고분자 물질로 포괄고정시킨 생물학적유기여재를 이용한 생물학적 필터 시스템
JPH0516000Y2 (nl)
KR0165622B1 (ko) 축사 오수용 정화수 처리방법 및 그 장치
KR100244536B1 (ko) 생물막을 이용한 고농도 유기물 및 질소제거장치
JPS60232295A (ja) 嫌気性流動床式廃水処理装置
KR102633825B1 (ko) 박테리아를 이용한 가스 중 질소산화물의 저감 방법 및 시스템
KR200324896Y1 (ko) 수질정화용 생물막 유동상 담체
KR100224118B1 (ko) 유기성 생활오수 정화장치
KR100393028B1 (ko) 삼투충격방식의 수처리시스템
JPS5913917B2 (ja) 汚濁液処理装置

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed