NL9202049A - Recyclen van schuimmatrassen. - Google Patents

Recyclen van schuimmatrassen. Download PDF

Info

Publication number
NL9202049A
NL9202049A NL9202049A NL9202049A NL9202049A NL 9202049 A NL9202049 A NL 9202049A NL 9202049 A NL9202049 A NL 9202049A NL 9202049 A NL9202049 A NL 9202049A NL 9202049 A NL9202049 A NL 9202049A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
mattress
parts
mattresses
plane
recycling
Prior art date
Application number
NL9202049A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Texelse Wol Onderneming B V
P A Postbus 85096
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Texelse Wol Onderneming B V, P A Postbus 85096 filed Critical Texelse Wol Onderneming B V
Priority to NL9202049A priority Critical patent/NL9202049A/nl
Publication of NL9202049A publication Critical patent/NL9202049A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C27/00Spring, stuffed or fluid mattresses or cushions specially adapted for chairs, beds or sofas
    • A47C27/001Spring, stuffed or fluid mattresses or cushions specially adapted for chairs, beds or sofas with several cushions, mattresses or the like, to be put together in one cover
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C27/00Spring, stuffed or fluid mattresses or cushions specially adapted for chairs, beds or sofas
    • A47C27/14Spring, stuffed or fluid mattresses or cushions specially adapted for chairs, beds or sofas with foamed material inlays

Description

Recyclen van schuimmatrassen
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het recyclen van matrassen, bestaande uit een homogeen materiaal, zoals schuim, of schuimrubber.
Het 1s bekend dat matrassen na een korter of langer gebruik vermoeidheidsverschijnselen gaan vertonen* bepaalde mechanische eigenschappen gaan achteruit, doordat op de matras wordt gelegen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hardheid. Onder hardheid wordt verstaam de 1n-drukklng van de matras bij een bepaalde belasting.
Een andere eigenschap die 1n deze van belang 1s, Is de z.g. conformiteit van een matras* de mate waarin hij zich aanpast aan belasting. Een nog andere eigenschap 1s de z.g. 'bottomlng' van een matras* de kracht die nodig 1s om door de matras heen te drukken.
De achteruitgang van deze eigenschappen treedt vooral op in het midden van de matras.
Volgens de uitvinding 1s het mogelijk om matrassen die vermoeidheidsverschijnselen tonen, op een bepaalde manier te 'keren', waarna ze weer vele jaar meekunnen.
De werkwijze volgens de uitvinding vertoont daartoe het kenmerk dat de matras wordt doorgesneden volgens een vlak, loodrecht op de dikte van de matras, dat de aldus verkregen twee delen leder worden doorgesneden, circa 1n het midden, volgens een vlak, loodrecht op de lengte van de matras, dat vervolgens hetzij door kanteling, hetzij door draaiing de aldus verkregen vier delen leder zó worden gedraald, dat de zijkanten, waarmee ze na de als tweede genoemde doorsnijding tegen elkaar lagen, na de draaiing gelegen aan zijn de lengteultelnden van de matras en dat tenslotte de vier delen In de genoemde positie ten opzichte van elkaar worden gefixeerd.
Het aldus verplaatsen van het middendeel van de matras naar de uiteinden kan op twee manieren worden gerealiseerd* door de delen leder om een verticaal op boven- en ondervlak staande as over 180° te draaien, of door de delen om te keren, d.w.z. 180° te draaien om een as die loopt 1n de breedterlchtlng van de matras. In het eerste geval vormen de oppervlakken van de vier delen, die boven- en ondervlak van de matras vormden vóór de verplaatsing, dat ook né de verplaatsing; in het tweede geval niet; dóór bevinden na omkering, die oppervlakken zich binnen In de gerecyclede matras.
Een dergelijke, gerecyclede matras vertoont weer vrijwel dezelfde mechanische eigenschappen als de oorspronkelijke matras, toen die 1n staat van nieuw verkeerde.
In het bijzonder wanneer bij de genoemde werkwijze vla verplaatsing van de delen, tussen de tegenover elkaar gelegen en dus met elkaar te verbinden horizontale oppervlakken, een 1n de lengterichting van de matras lopende laag wordt aangebracht, die goed vochtregulerend 1s, die voldoende veerkrachtig 1s en die aan de te stellen eisen m.b.t. mechanische sterkte voldoet, blijkt dat niet alleen de mechanische eigenschappen weer circa gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke matras, maar het blijkt dat bij toepassing van een dergelijke tussenlaag, tijdens gebruik de achteruitgang van die mechanische eigenschappen zelfs geringer 1s dan bij de oorspronkelijke matras.
Een tussenlaag als hier bedoeld, kan uit diverse materialen bestaan, zoals paardehaar of, volgens een voorkeursuitvoering volgens de uitvinding, uit kokosvezel.
Een matras, gerecycled volgens de uitvinding, wordt bij voorkeur overtrokken door een kous ter bescherming van de matras. Over die kous heen komt dan de tijk, al of niet met een vulling.
De voordelen van de werkwijze volgens de uitvinding zijn vooral gelegen 1n de prijs van een met behulp van de werkwijze volgens de uitvinding gerecyclede matrasi deze 1s grofweg een/derde van die van een nieuwe matras, terwijl de kwaliteit gelijk 1s en bij toepassing van de tussenlaag, de matras zelfs langer meegaat; - een verder voordeel 1s het milieuaspect! minder (snel) afval.
De uitvinding zal nader worden toegei1cht aan de hand van proefondervindelijk daarmee bereikte resultaten en aan de hand van de tekening, waarin schematisch en 1n perspectief een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding wordt weergegeven.
Twee matrassen, vervaardigd van polyether, een 'harde' matras en een 'zachte' matras, werden beproefd op hun mechanische eigenschappens eerst werden de mechanische eigenschappen gemeten toen de matrassen nog nieuw waren, daarna werden de matrassen 'vermoeid' op een wijze die overeenkomt met een normaal gebruik gedurende 10 jaren en werden de mechanische eigenschappen wéér gemeten. Aldus kon de achteruitgang 1n die eigenschappen worden vastgesteld. Verolgens zijn de matrassen gerecycled volgens de uitvinding, waarna ze het hiervóór genoemde beproe-vlngsprogramma weer doorliepen.
Vermoeiing als gevolg van 10 jaar gebruik, wordt gesimuleerd door een rol van 100 kg, 40.000 maal over een matras heen en weer te bewegen .
De resultaten van de beproevingen zijn weergegeven 1n de hiernavolgende tabellen. Tabel 1 geldt voor de zachte matras, tabel 2 voor de harde matras.
- Onder 'hardheid' wordt hier verstaan< de gemiddelde 1ndrukk1ng bij een belasting van 250 N, op drie plaatsen gemeten met behulp van een drukschljf met een diameter van 200 mm; - Onder 'conformiteit' wordt verstaani de mate waarin een matras zich kan voegen naar de lichaamsvormen van de slaper. Deze 1s gemeten als het hoogteverschil tussen een plaats waar de matras met behulp van een drukschljf als hiervóór genoemd, wordt Ingedrukt met een kracht van 10 N en de, 1n de lengterichting van de matras, ter weerszijden van die plaats gemeten 1ndrukk1ngen als gevolg van daar werkende drukschljven met een kracht van 250 Ns - Onder 'bottonring' wordt verstaan« de belasting, waarbij een harde ondergrond onder de matras, door de matras heen voelbaar 1s.
Figure NL9202049AD00041
Figure NL9202049AD00051
Het verschil tussen de zachte en de harde matras blijkt uit het verschil 1n 1ndrukk1ng bij belasting (met 250 N)» 51 mm respectievelijk 22 mm. Na recyclen blijkt het verschil 1n mechanische eigenschappen tussen de zachte en de harde matras minder te zijn geworden» het verschil 1n hardheid loopt terug van 29 mm (oorspronkelijke matrassen) naar 17 mm (gerecyclede matrassen) en het verschil 1n 'bottomlng' van 200 N naar 50 N.
Wanneer de gerecyclede matrassen worden vergeleken met de oorspronkelijke, blijkt dat de achteruitgang 1n conformiteit ten gevolge van vermoeiing voor de zachte matras afneemt van 25% naar 15% en voor de harde matras van 23% naar 18% en 1n hardheid van 27% naar 22%, respectievelijk van 23% naar 18%. In belde gevallen zijn die eigenschappen dus bij gerecyclede matrassen beter dan bij de oorspronkelijke. Wat de dlktevemindering betreft» de gerecyclede zachte matras - achteruitgang 1% - 1s beter dan de oorspronkelijke - achteruitgang 4% bij de harde matras 1s nauwelijks een verschil geconstateerd.
Opgemerkt wordt verder, dat door het gebruik van de tussenlaag bij het recyclen, de matrassen dikker en zwaarder worden.
Uit de resultaten van de beschreven beproevingen, moet worden geconcludeerd dat de mechanische eigenschappen van de matrassen, gere cycled volgens de uitvinding, beter zijn dan die van de oorspronkelijke matrassen. De - mechanische - levensduur van de gerecyclede matrassen blijkt dus groter te zijn dan die van de oorspronkelijke matrassen.
In de tekening zijn met 1,2,3 en 4 aangegeven de vier delen waarin volgens de werkwijze van de ultvlndng, een matras wordt gescheidens een matras wordt daartoe eerst volgens een horizontaal vlak, 1n de richting A, doorgesneden en daarna volgens een verticaal vlak,. 1n de richting B.
Na enige tijd te zijn gebruikt, zullen vooral de gedeelten 5 en 6 van de delen 3 en 4 - en de corresponderende gedeelten van de delen 1 en 2 - de genoemde vermoeidheidsverschijnselen gaan vertonen. Door er nu voor te zorgen, dat die gedeelten tijdens het recycle-proces terecht komen op plaatsen waar tijdens gebruik kleinere krachten op de matras worden ultgeoefd, en omgekeerd, kan de matras weer worden gebruikt.
De genoemde 'verplaatsing' van de gedeelten 5 en 6 naar de uiteinden van de matras, kan op twee manieren worden gereallseerdi door een 180° draaiing van de delen om en as, loodrecht op de boven-/onderkant van de matras, of door draaiing over 180° om een as loodrecht op een lange zijkant van de matras. In het eerste geval blijven boven- en onderoppervlak van de matras gevormd worden door dezelfde oppervlakken als voorheen; - in het tweede geval 1s dat niet zo en komen de oppervlakken die oorspronkelijk het matrasoppervlak vormden, binnen In de matras, tegenelkaar te liggen.
In het getekende ultvoerlngsvoorbeeld 1s tussen de, na omkering weer met elkaar te verbinden delen 1,2,3 en 4, een vochtregulerende, verende en de matras ondersteunende horizontale laag 7 aangebracht, bijvoorbeeld bestaande uit kokosvezel met een dikte van circa 2 cm. De verbindingen tussen de delen en tussen de delen en de tussenliggende laag, worden door lijmen teweeggebracht.

Claims (6)

1. Werkwijze voor het recyclen van matrassen, bestaande uit een homogeen materiaal, zoals schuim of schuimrubber, met het kenmerk dat een matras wordt doorgesneden volgens een vlak, loodrecht op de dikte van de matras, dat de aldus verkregen twee delen ieder worden doorgesneden, circa 1n het midden, volgens een vlak, loodrecht op de lengte van de matras, dat vervolgens hetzij door kanteling, hetzij door draaiing de aldus verkregen vier delen leder zó worden gedraald, dat de zijkanten, waarmee ze na de als tweede genoemde doorsnijding tegen elkaar lagen, na de draaiing gelegen zijn aan de lengte-uiteinden van de matras en dat tenslotte de vier delen 1n de genoemde positie ten opzichte van elkaar worden gefixeerd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat tussen de oppervlakken waarmee de delen tegen elkaar komen te liggen, 1n het vlak van de eerstgenoemde doorsnijding, een laag wordt aangebracht met goede vochtregulerende -, verende - en mechanische eigenschappen.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat als tussenlaag een laag van kokosvezel wordt gebruikt, die tussen de oppervlakken wordt gelijmd.
4. Werkwijze volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk dat om de aldus verkregen matras een kous wordt getrokken.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk dat over de kous heen, een tijk wordt bevestigd.
6. Matras, gerecycled volgens één der conclusies 1-5.
NL9202049A 1992-11-25 1992-11-25 Recyclen van schuimmatrassen. NL9202049A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9202049A NL9202049A (nl) 1992-11-25 1992-11-25 Recyclen van schuimmatrassen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9202049 1992-11-25
NL9202049A NL9202049A (nl) 1992-11-25 1992-11-25 Recyclen van schuimmatrassen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9202049A true NL9202049A (nl) 1994-06-16

Family

ID=19861559

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9202049A NL9202049A (nl) 1992-11-25 1992-11-25 Recyclen van schuimmatrassen.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9202049A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2019099877A1 (en) * 2017-11-17 2019-05-23 Purple Innovation, Llc Methods of manufacture of cushions

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2019099877A1 (en) * 2017-11-17 2019-05-23 Purple Innovation, Llc Methods of manufacture of cushions
AU2018368457B2 (en) * 2017-11-17 2022-02-17 Purple Innovation, Llc Methods of manufacture of cushions

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3026544A (en) Upholstery structures of resilient polyurethane and method of making same
Min et al. Interaction forces and adhesion of supported myelin lipid bilayers modulated by myelin basic protein
BE1004861A5 (nl) Vouwbaar kunststofprodukt.
BR9805070A (pt) Tecido emborrachado de reforço para artigos feitos de material elastomérico e similar, pneumático para roda de veìculos e artigo feito de matérial elastomérico
KR910000094A (ko) 척추 스페이서
US4786033A (en) Leaf spring of composite fibre plastics material
JPH09505861A (ja) 構造木材部材用の表面処理合成補強材
US5005853A (en) Ski
NL9202049A (nl) Recyclen van schuimmatrassen.
EP0825010A3 (en) A fiber-reinforced article and a method for producing the same
EP0337113A1 (en) Cushion
ES514058A0 (es) &#34;un procedimiento para producir una lamina flexible revestida de abrasivo&#34;.
GB2114056A (en) Energy-absorbing laminate
GB2306318A (en) Floor covering comprising tread strips
BE1010041A3 (nl) Elastisch verend element en verende steun voorzien van dergelijke elastisch verende elementen.
EP0042842B1 (en) Foam sandwich construction
CA2060381C (en) Apparatus and method for joining elastomeric materials
KR102596032B1 (ko) 함침된 직물 및 연마 입자를 포함하는 연마 제품
EP0264981B1 (en) Reinforcing strip for rubber tyres
JP2002500582A (ja) エラストマーによる複合構造
US4530684A (en) Method of making an arched endless belt and belt made employing the method
JP6887807B2 (ja) 発泡体
JPS6343113B2 (nl)
GB1228226A (nl)
US1932919A (en) Molded brake lining

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed
BV The patent application has lapsed