NL9002639A - Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk. - Google Patents

Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk. Download PDF

Info

Publication number
NL9002639A
NL9002639A NL9002639A NL9002639A NL9002639A NL 9002639 A NL9002639 A NL 9002639A NL 9002639 A NL9002639 A NL 9002639A NL 9002639 A NL9002639 A NL 9002639A NL 9002639 A NL9002639 A NL 9002639A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
ear
ear tag
label
tag according
pin
Prior art date
Application number
NL9002639A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Nedap Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nedap Nv filed Critical Nedap Nv
Priority to NL9002639A priority Critical patent/NL9002639A/nl
Publication of NL9002639A publication Critical patent/NL9002639A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K11/00Marking of animals
    • A01K11/001Ear-tags
    • A01K11/004Ear-tags with electronic identification means, e.g. transponders

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)

Description

De uitvinding betreft het bestendig maken van visueel en/of electro-nisch uitleesbare oormerken tegen invloeden van buitenaf zoals ver¬lies t.g.v. uittrekken door uitwendige krachten en teloorgaan van deidentificatiefunctie door eveneens uitwendige krachten, zoals bijtendoor andere dieren of door hoge temperaturen, welke bij het ontharenin de slachtlijn voorkomen.
De bekende oormerken voor het kenmerken van dieren bestaan uit eenpenvormig deel, waaraan aan het ene uiteinde een plaatvormige labelkan zijn bevestigd, terwijl het andere uiteinde een kop met scherpepunt bevat ter doordringing van het oor, welke kop in een bevesti-gingsdop wordt vastgezet om uitvallen van het oormerk te voorkomenen aan welke dop eveneens een plaatvormige label kan zijn bevestigd.Het zal duidelijk zijn, dat zulke labels, die een aanzienlijkegrootte kunnen hebben, gemakkelijk kunnen worden blootgesteld aanrelatief grote uitwendige krachten, bijv. doordat ze kunnen blijvenhaken achter hekwerk of doordat een ander dier er met de tanden aantrekt. Zulke uitwendige krachten op labels kunnen zo groot worden,dat het oormerk uit het oor wordt getrokken via het aanbrenggat ofzelfs uit het oor wordt gescheurd. Ook kan het penvormige deel bre¬ken, waardoor eveneens het complete oormerk verloren gaat.
De constructie volgens de uitvinding geeft een oplossing voor boven¬genoemd probleem: door de bevestiging van de label(s) aan de penresp. dop een beheerst zwakke plek te geven, kan worden bereikt datbij een toenemende uitwendige kracht de label op die (van te voren ,bepaalde) plek loslaat voordat de kracht op het complete merk zogroot kan worden, dat dit in zijn geheel wordt uitgetrokken en daar¬mee verloren gaat. Aangezien in het algemeen slechts één der twee oormerklabels aan de uitwendige kracht wordt blootgesteld, blijftdus de andere label en de rest van het oormerk behouden aan/in hetoor achter, Door vooraf beide labels van het oormerk van dezelfdevisuele informatie te voorzien, gaat deze informatie niet verloren.Volgens de uitvinding kan zonodig een nieuwe label aan het bestaandeoormerk worden bevestigd.
Ingeval van een oormerk met een centrisch in de pen aangebrachtelectronisch, op afstand uitleesbaar detectieorgaan, zie aanvrage NL8802209 van aanvraagster, behoeft slechts één label met beheerstzwakke bevestiging en visuele informatie te worden aangebracht,aangezien het oormerk electronisch uitleesbaar blijft, ook na ver¬lies van het label. In bepaalde gevallen wordt geen label met visu¬ele informatie aan zo'n electronisch oormerk verlangd, zodat ditachterwege kan blijven, waarmee het optreden van uitwendige krachtenen dus het verlies van het merk tot het uiterste minimum wordt be¬perkt. Zelfs tegen verloren gaan van de electronische informatiedoor bijten, biedt dit merk zeer grote weerstand doordat de codedra-ger zich binnen het (beschermende) weefsel van het oor bevindt.
Een electronisch oormerk van deze uitvoering kan ook nog bestendigworden gemaakt tegen een andere mi1ieu-invloed, nl. de hoge tempera¬tuur, welke kortstondig optreedt bij het d.m.v. vlammen afbrandenvan de laatste haren van een varken in de slachtlijn. De pen wordtdaartoe van een voldoende temperatuurbestendige kunststof gemaakt.
Enige uitvoeringsvoorbeelden van oormerken volgens de uitvindingworden hieronder aan de hand van de figuren 1 t/m 11 beschreven.
Fig. 1 geeft een voorbeeld van een oormerk met twee vast aan pen endop aangebrachte labels.
Door het oor 1 is pen 2 gestoken, welke aan één zijde in een flens¬vormig deel 3 eindigt en aan de andere zijde in de aangepunte kop 4. .Kop 4 is op bekende wijze in bevestigingsdop 5 gestoken, welke vanveerkrachtig materiaal is gemaakt. Label 6 vormt één geheel metpendeel 3 via de beheerste breekplaats 7. Evenzo maakt label 8 deel uit van dop 5 via de beheerste breekplaats 9. Bij te grote krachtenop labels 6 en 8 begeven de breekplaatsen 7 resp. 9 het voordat pen2 en dop 5 uit het oor worden getrokken.
Fig. 2 illustreert een andere methoden van verzwakking van de label-bevestiging, nl. door perforatie 10.
Fig. 3 toont een voorbeeld waarbij de labels 6 en 8 vrijdraaiend vlade ogen 11 resp. 12 zijn opgehangen aan pen 2. De ogen hebben eenbeheerste breekkracht, welke kracht ligt onder die waarbij het gehe¬le oormerk wordt uitgetrokken.
Fig. 4 toont een constructie die ongeveer gelijk is aan die van fig.
3. Alleen zijn nu de ogen steviger en veerkrachtiger. De ogen 11resp. 12 zijn doorgesneden op plaats 13 resp. 1.4 en kunnen dus bijeen vooraf bepaalde kracht openveren.
Fig. 5 toont een nadere uitwerking van fig. 4, waarbij doorsnijding13 (14) een V-vorm 15 (16) heeft, zodat de label na montage van pen2 en dop 5 of bij verlies van het aanwezige label, kan worden aange-clipt.
Fig. 6 laat zien hoe aan bijvoorbeeld haltervormige uitsteeksels 17en 18 aan pendeel 3 resp. dop 5, de labels 6 en 8 zijn opgehangen.De labels 6 en 8 zijn nu gemaakt van elastisch (rubberachtig) ma¬teriaal, zodat bij een bepaalde vooraf bestemde kracht de ogen 19 en20 zover openrekken, dat ze loslaten van de rest van het oormerk,voordat dit laatste uit het oor wordt getrokken.
Fig. 7 toont een oormerk met een om de oorrand 21 gebogen label 22,dat in feite een combinatie is van de labels 6 en 8. Ook hier zijnbeheerste verzwakkingen 7 en 9 aangebracht, welke ook kunnen zijnuitgevoerd volgens de andere voorgaande figuren.
Fig. 8 geeft een oormerk als in fig. 7 aan, maar nu zit de verzwak¬king bij 23, waardoor bij het met dit soort oormerk vaak voorkomendehaken om hekdelen, geen verlies door uitscheuren uit het oor op¬treedt. Ook bij 7 en 9 kunnen natuurlijk de bovenbeschreven extrabeheerste verzwakkingen worden aangebracht.
Fig. 9 beschrijft een oormerk volgens octrooiaanvrage NL 8802209, waarbij in de holle pen 2 een electronisch, op afstand uitleesbaar,hermetisch ingekapseld, detectieorgaan 24 is aangebracht.
In dit voorbeeld is slechts één label 6 aangebracht, bijvoorbeeldgemaakt van elastisch materiaal als in fig. 6. Oog 19 is bevestigdaan halter 17 en rekt los bij een vooraf bepaalde trekkracht. Na¬tuurlijk zijn ook de constructies van de voorafgaande figuren hierbruikbaar.
Fig. 10 toont een oormerk volgens de uitvinding en gelijkend op fig.9; penvormig deel 2-3-4 is nu echter van een biocompatibele glas¬soort gemaakt, waarbij in de centrische holte de nu niet ingekapsel-de electronica 25 als detectieorgaan is aangebracht, terwijl decentrische holte zelf d.m.v. dichtsmelten bij 26 hermetisch is afge¬sloten. Een label 6 kan weer op één der voren beschreven methoden,bijv. als in fig. 3 worden aangebracht.
Fig. 11 toont een voorbeeld waarbij het summum van verliesbestendig¬heid en bijtbestendigheid wordt verkregen: een electronisch oormerkals aangegeven in octrooiaanvrage NI. 8802209, maar nu geheel zonderlabels. Zonodig kan op vlak 27 nog een kleine visuele aanduidingworden aangebracht.
Vooral bij het voorbeeld van fig. 11 kan het belangrijk zijn eenvoldoende hittebestendige (kunst)stof voor het pendeel 2-3-4 tekiezen om behalve verlies- en bijtbestendigheid, ook bestendigheidtegen de kortstondig optredende hoge oppervlaktetemperatuur tijdenshet wegbranden van de haren van een varken in de slachtlijn te be¬reiken.
Uiteraard is met bovenstaande voorbeelden het aantal onder de uit¬vinding vallende methoden van beheerst lossende labelconstructiesniet beperkt. Te denken valt o.a. aan pen- en gat-, klem-, zwaluw¬staart-, wrijvings-, wig- en kamerkopconstructies.

Claims (13)

1. Oormerk voor het kenmerken van een dier, bestaande uit een pen¬vormig deel waaraan aan het ene uiteinde een plaatvormige labelkan zijn bevestigd, terwijl het andere uiteinde een kop metscherpe punt bevat ter doordringing van het oor, welke kop in eenbevestigingsdop wordt vastgezet om uitvallen van het oormerk tevoorkomen en aan welke dop eveneens een plaatvormige label kanzijn bevestigd, met het kenmerk, dat de bevestiging van de la-bel(s) aan pen en/of dop een zodanig beheerst verlaagde sterkteheeft, dat bij een stijgende trekkracht aan een label de bevesti¬ging verbreekt voordat pen en dop uit het oor kunnen worden ge¬trokken.
2. Oormerk volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de sterkte vande labelbevestiging wordt bepaald door een ter plaatse verdundlabeldeel.
3. Oormerk volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de sterkte vande labelbevestiging wordt bepaald door een perforatie van delabel ter plaatse.
4. Oormerk volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de sterkte vande labelbevestiging wordt bepaald door de breeksterkte van eenoog, waarmee deze aan het oormerk is bevestigd.
5. Oormerk volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat het oog aan éénzijde van een doorsnijding is voorzien, zodat de uitvoering van .het oog de bevestigingssterkte bepaalt.
6. Oormerk volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de doorsnijding van het oog naar buiten toe V-vormig is, zodat na verlies eennieuwe label kan worden aangeclipt.
7. Oormerk volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de sterkte vande labelbevestiging wordt bepaald door de label van een uitrekba-re kunststof te vervaardigen, zodat het bevestigingsoog bij eenbepaalde kracht zover oprekt, dat de label losschiet uit zijnbevestiging.
8. Oormerk volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk,dat dit twee labels bevat, één aan elke oorzijde en waarbij dezelabels om de oorrand met elkaar zijn verbonden, resp. één geheelvormen.
9. Oormerk volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de verbindingder beide labels bij de oorrand een zodanige sterkte heeft, dat,bij een stijgende trekkracht op deze plaats, de verbinding los¬laat voordat het oormerk uit het oor wordt getrokken.
10. Oormerk volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk,dat het penvormige deel gemaakt is van een stijve, evt. bijv. metglasvezel versterkte, kunststof en hol is uitgevoerd, waarbijbinnen de holte een electronisch op afstand uitleesbaar detectie-orgaan 'bijtvrij' binnen het oorweefsel is aangebracht, zoalsaangegeven in octrooiaanvrage NI. 8802209.
11. Oormerk volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat het penvormigedeel van biocompatibel glas is gemaakt, in de holte waarvan hetelectronische detectieorgaan hermetisch omsloten is aangebracht.
12. Oormerk volgens conclusie 10 of 11, met het kenmerk, dat de kansop verlies is geminimaliseerd door in het geheel geen labels aante brengen.
13. Oormerk volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat het penvormigedeel is gemaakt van een (kunst)stof welke voldoende temperatuur-bestendig is om het oormerk na afbranden van varkens in deslachtlijn betrouwbaar uitleesbaar.te houden.
NL9002639A 1990-12-03 1990-12-03 Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk. NL9002639A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002639A NL9002639A (nl) 1990-12-03 1990-12-03 Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002639A NL9002639A (nl) 1990-12-03 1990-12-03 Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk.
NL9002639 1990-12-03

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9002639A true NL9002639A (nl) 1992-07-01

Family

ID=19858071

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9002639A NL9002639A (nl) 1990-12-03 1990-12-03 Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9002639A (nl)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0589533A1 (en) * 1992-09-21 1994-03-30 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek NEDAP Fraud-resistant electronic identification device
FR2845861A1 (fr) * 2002-10-22 2004-04-23 Chevillot Sa Boucle avec prelevement de sang pour analyse adn
US20210212294A1 (en) * 2014-09-05 2021-07-15 Intervet Inc. Method and System for Tracking Health in Animal Populations

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0589533A1 (en) * 1992-09-21 1994-03-30 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek NEDAP Fraud-resistant electronic identification device
US5588234A (en) * 1992-09-21 1996-12-31 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap Fraud-resistant electronic identification device
FR2845861A1 (fr) * 2002-10-22 2004-04-23 Chevillot Sa Boucle avec prelevement de sang pour analyse adn
WO2004036985A1 (fr) * 2002-10-22 2004-05-06 Chevillot S.A Boucle avec prelevement de sang pour analyse adn
US20210212294A1 (en) * 2014-09-05 2021-07-15 Intervet Inc. Method and System for Tracking Health in Animal Populations

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5463799A (en) Fastener for connecting materials with weakened portion
NL9300289A (nl) Verlies-, vlam- en fraudewerende electronische identificatielabel.
EP0482041B1 (en) Ear tag
CA1102189A (en) Marking tag
AU755275B2 (en) Livestock tag locking system
US4750284A (en) Tag assemblies
US3485201A (en) Signal device
NL9002639A (nl) Tegen omgevingsinvloeden bestendig oormerk.
US6035497A (en) Zipper pull tab
CZ298512B6 (cs) Visacka pro zvírata
US5461805A (en) Panel insert for temporary attachment to animal identification tags
CA2222387A1 (en) Plastic fastener for threaded blind aperture
US5076006A (en) Fishing connector
US4471546A (en) Identification tag kit
GB2039683A (en) Security system
EP2384618B1 (en) System for marking a non-human biological object and removing a sample
EP0921513B1 (en) Sealing device
US5983540A (en) Method and tagging system for marking and identifying birds
NL7905212A (nl) Inrichting voor het beveiligen tegen overbelasting aan kettingen hefbanden en dergelijke.
AU5737998A (en) Electronically identifiable ear tag
NL8900182A (nl) Eindstuk voor een intra-uterine anticonceptiemiddel.
AU593067B2 (en) Snag resistant connected paddle fastener
NL9101468A (nl) Oormerk.
US1017837A (en) Protective seal.
EP3007550B1 (en) Identification kit for the identification of a living being

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed