NL9001265A - Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem. - Google Patents

Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem. Download PDF

Info

Publication number
NL9001265A
NL9001265A NL9001265A NL9001265A NL9001265A NL 9001265 A NL9001265 A NL 9001265A NL 9001265 A NL9001265 A NL 9001265A NL 9001265 A NL9001265 A NL 9001265A NL 9001265 A NL9001265 A NL 9001265A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
detector
detector signal
values
signal values
test object
Prior art date
Application number
NL9001265A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL9001265A priority Critical patent/NL9001265A/nl
Priority to EP91201335A priority patent/EP0460749A1/en
Priority to JP3131414A priority patent/JPH04233377A/ja
Priority to US07/709,665 priority patent/US5191621A/en
Publication of NL9001265A publication Critical patent/NL9001265A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05GX-RAY TECHNIQUE
    • H05G1/00X-ray apparatus involving X-ray tubes; Circuits therefor
    • H05G1/08Electrical details
    • H05G1/26Measuring, controlling or protecting
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N17/00Diagnosis, testing or measuring for television systems or their details
    • H04N17/002Diagnosis, testing or measuring for television systems or their details for television cameras
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N23/00Cameras or camera modules comprising electronic image sensors; Control thereof
    • H04N23/80Camera processing pipelines; Components thereof
    • H04N23/81Camera processing pipelines; Components thereof for suppressing or minimising disturbance in the image signal generation
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/30Transforming light or analogous information into electric information
    • H04N5/32Transforming X-rays

Description

N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem, waarbij een door een testobject ruimtelijk gemoduleerde stralingsintensiteitsverdeling wordt afgebeeld op een ingangsscherm van een detector die is verbonden met een digitale dataverwerkingsinrichting voor opslag van detectorsignaalwaarden op geheugenplaatsen die overeenstemmen met beeldelementen van het ingangsscherm.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een inrichting voor toepassing van de werkwijze, een röntgenbeeldsysteem voorzien van een dergelijke inrichting en een testobject voor toepassing in een dergelijk röntgenbeeldsysteem.
Een werkwijze van de bovengenoemde soort is bekend uit: R.A. Sones, G.T. Barnes, "A method to measure the MTF of digital X-ray systems"; Med. Phys. 11(2), maart/april 1984.
In dit artikel wordt beschreven hoe in een digitaal beeldvormend systeem zoals een radiografie of fluoroskopie systeem, de modulatie-overdrachtfunctie, verder afgekort met MTF, wordt bepaald. De MTF van een beeldsysteem is een objectieve maat voor de afbeeldingskwaliteit daarvan. Een beeldsysteem zal bij afwezigheid van geometrische vertekening een sinusvormige intensiteitsverdeling op een detectoringangsvlak weergeven als een sinusvormige intensiteitsverdeling die ten opzichte van de oorspronkelijke intensiteitsverdeling in kontrast is gereduceerd en in fase is verschoven. Door de verhouding van het kontrast in de afgebeelde intensiteitsverdeling te delen door het kontrast van de intensiteitsverdeling op het ingangsvlak van de detector, kan voor verschillende ruimtelijke frekwenties de MTF van de detector worden gemeten. Bij een ruimtelijke frekwentie nul bedraagt de MTF 1, en neemt met toenemende frekwentie af tot 0.
Een effectievere wijze van het meten van de MTF van een beeldsysteem berust op het feit dat de MTF kan worden geschreven als de modulus van de één dimensionale Fouriergetransformeerde van de lijnspreidingsfunctie van het beeldsysteem. De lijnspreidingsfunctie beschrijft het door de detector weergegeven beeld van een lijn op het detectoringangsvlak. Bij digitale detectoren, waarvan het detectoringangsvlak is opgedeeld in een matrix van afzonderlijke detectie deelvlakken, of bij beeldvormende systemen met een analoge detector waarbij de detectorsignaalwaarden in een digitaal geheugen worden opgeslagen, ontstaat bij het bepalen van de MTF uit de fouriergetransformeerde van de lijnspreidingsfunctie het probleem dat door een te lage ruimtelijke bemonsteringsfrekwentie aliasing optreedt. Aliasing is het optreden van componenten van het spectrum van het weergegeven beeld op lagere frekwenties dan de frekwenties waarbij de spectrale componenten werkelijk thuishoren. Dit komt doordat in het frekwentie domein het spectrum van een bemonsterd signaal een periodieke versie is van het werkelijke spectrum. Als deze periodieke spectra overlappen, dan is reconstructie van het oorspronkelijke spectrum niet mogelijk. Door het testobject uit te voeren als een aantal equidistante parallelle spleten met een onderlinge spleetafstand die kleiner is dan de halve afstand tussen de eerste en de laatste spleet, en die gelijk is aan (n+1/2) maal de inverse van de ruimtelijke bemonsteringsfrekwentie. wordt het probleem van aliasing tegengegaan en kan de MTF worden bepaald door Fouriertransformatie van de met het weer te geven beeld evenredige detectorsignalen. Een probleem dat optreedt wanneer als detector bijvoorbeeld een röntgenbeeldversterkerbuis wordt gebruikt die optisch is gekoppeld met een televisieopneembuis, is dat aftasting van het ingangsscherm van de televisieopneembuis een asymmetrie in de lijnspreidingsfunctie kan introduceren.
Het is onder meer een doel van de uitvinding te voorzien in een werkwijze waarmee een overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem kan worden bepaald die informatie over de mate van asymmetrie van de lijnspreidingsfunctie omvat. Hiertoe heeft een werkwijze volgens de uitvinding tot kenmerk dat de stralingsintensiteitsverdeling ruimtelijk blokvormig wordt gemoduleerd, waarbij in de dataverwerkingsinrichting voor beeldelementen die langs een dwars op een modulatierichting staande beeldlijn zijn gelegen eerst de afgeleide waarde van de detectorsignaalwaarden wordt bepaald, waarna uit respectievelijk positieve en negatieve afgeleide waarden door Fouriertransformatie een reeks van in frekwentie opeenvolgende locale maxima wordt berekend, uit de omhullende waarvan de modulatie-overdrachtfunctie wordt bepaald.
Door de detector een blokvormig gemoduleerde stralingsintensiteit aan te bieden wordt de kantspreidingsfunctie van de detector bepaald. De kantspreidingsfunctie beschrijft de vorm van de afbeelding van een abrupte overgang in intensiteit. Differentiëren van de kantspreidingsfunctie geeft positieve en negatieve afgeleide waarden voor de opgaande, respectievelijk de neergaande kant. Door Fouriertransformatie van de positieve en de negatieve afgeleide waarden kunnen twee verschillende MTF's worden bepaald die een maat zijn voor de asymmetrie van de lijnspreidinsfunctie. Wanneer met behulp van een aantal parallelle equidistante spleten op bekende wijze de lijnspreidingsfunctie wordt getransformeerd tot de modulatieoverdrachtsfunctie, is additionele informatie over het fasespectrum nodig om de asymmetrische lijnspreidingsfunctie te karakteriseren. Wanneer in dit geval alleen de modulatie overdrachtsfunctie als maat voor de lijnspreidingsfunctie wordt genomen, dan wordt een symmetrische lijnspreidingsfunctie verondersteld. Immers, symmetrische signalen f(x) waarvoor geldt: f(x) = f(-x) hebben een reële Fouriergetransformeerde en worden volledig gekarakteriseerd door hun modulus. Een additioneel voordeel van gebruik van een blokvormige stralingsintensiteitsverdeling is dat meer straling op de detector valt, vergeleken met een lijnvormige stralingsintensiteitsverdeling. Hierdoor heeft het detector signaal een hogere signaal-ruisverhouding, waardoor de MTF uit minder metingen kan worden berekend.
Een uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding heeft als kenmerk, dat bij een uniforme belichting van het ingangsscherm de detectorsignaalwaarden worden opgeslagen op geheugenplaatsen die overeenstemmen met beeldelementen van het ingangsscherm, waarbij voor beeldelementen die langs de beeldlijnen zijn gelegen eerst de afgeleide waarden van de detectorsignaalwaarden worden bepaald waarna van de afgeleide waarden een ruisspectrum wordt berekend, dat wordt afgetrokken van de omhullende.
Bij detectie van straling met de detector, waarbij met bijvoorbeeld een röntgendetector de straling in het ingangsscherm wordt omgezet in licht, of met een televisieopneembuis de straling wordt omgezet in een ladingspatroon, bevat bij lage stralingsintensiteiten het door de detector gevormde beeld een ruiscomponent. Deze zogenaamde quanten ruis wordt veroorzaakt doordat detectie van de stralingsquanten een stochastisch proces is met een grotendeels vlak spectrum (witte ruis). Wanneer aan de detector een lijnvormig gemoduleerde stralingsintensiteit wordt aangeboden, wordt bij de aanwezigheid van witte ruis na Fouriertransformatie van de detectorsignaalwaarden een MTF gevonden die ten opzichte van de MTF die wordt gevonden bij de afwezigheid van ruis verschilt met een faktor, gelijk aan de standaardafwijking van de witte ruis. Wanneer echter bij een blokvormige gemoduleerde stralingsintensiteit voorafgaand aan Fouriertransformatie de detectorsignaalwaarden worden gedifferentieerd, verandert dit het ruisspectrum, dat niet langer constant is maar vanaf nul bij 0 Hz toeneemt. Door afzonderlijke berekening van het ruisspectrum en subtractie hiervan van het Fouriergetransformeerde detectorsignaal, kan een nauwkeurige MTF worden gevonden.
Een inrichting geschikt voor toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding omvat een met een detector koppelbare dataverwerkingsinrichting voorzien van een geheugendeel voor opslag van de detectorsignaalwaarden en een rekendeel voor berekening van de afgeleide waarden van de detectorsignaalwaarden en voor berekening van de modulatie-overdrachtfunctie uit de afgeleide waarden.
Een microprocessor of general purpose computer stuurt de bemonstering van de detectorsignalen en opslag van de detectorsignaalwaarden m bijvoorbeeld een (512) byte RAM. Een bijvoorbeeld in ROM vastgelegd algoritme differentieert de langs beeldlijnen gelegen detectorsignaalwaarden en berekent volgens een Fast-Fourier transformatie-algoritme uit de gedifferentieerde waarden de Fouriergetransformeerde waarden. Na subtractie van het ruisspectrum kunnen de MTF-waarden via een D/A converter aan een weergeefinrichting worden toegevoerd. In samenwerking met een testobject in de vorm van een koperen plaat, is een dergelijke inrichting toepasbaar in röntgenbeeldsystemen, waar de detector wordt gevormd door een röntgenbeeldversterkerbuis en een daarmee samenwerkende televisieopneeminrichting. Door een röntgenbron uitgezonden röntgenstraling valt door de sleuven in de koperen plaat op de röntgenbeeldversterkerbuis, die het blokvormige röntgenbeeld omzet in een lichtbeeld, dat door de televisieopneeminrichting wordt omgezet in een detectorsignaal. Hierbij is de sleufbreedte in een afbeelding van de sleuven in de koperen plaat op het ingangsscherm van de röntgenbeeldversterkerbuis groot ten opzichte van een beeldelement.
Goede meetresultaten worden behaald met een testobject van koper van nagenoeg 0,5 mm dikte, een spleetbreedte van 5 mm en een onderlinge spleetafstand van 5 mm, waarbij het testobject tegen het ingangsscherm van de röntgenbeeldversterkerbuis is geplaatst.
Enkele uitvoeringsvormen van een werkwijze en inrichting volgens de uitvinding zullen nader worden toegelicht aan de hand van bijgevoegde tekening. In de tekening toont:
Figuur 1 een röntgenbeeldsysteem voorzien van een inrichting voor bepaling van de MTF van een beeldvormend systeem,
Figuur 2 een testobject volgens de uitvinding,
Figuur 3 detectorsignaalwaarden in een beeld van het testobject volgens Figuur 2,
Figuur 4 de afgeleide waarden van de detectorsignaalwaarden volgens Figuur 3,
Figuur 5a tot en met Figuur 5d Fouriertransformatie van een in discrete beeldpunten bemonsterde lijnspreidingsfunctie,
Figuur 6 bepaling van de MTF uit de omhullende van lokale maxima in een spectrum volgens Figuur 5d,
Figuur 7 de MTF van positieve en negatieve kantovergang, bepaald uit de afgeleide waarden, en
Figuur 8 een inrichting voor bepaling van de MTF van een beeldvormend systeem.
Figuur 1 toont een röntgenbron 1 die een röntgenbundel 3 uitzendt waardoor een testobject 5 wordt doorstraald. Door het testobject 5 wordt de röntgenbundel ruimtelijk blokvormig in intensiteit gemoduleerd. Op het ingangsscherm 7 van een röntgenbeeldversterkerbuis 9 wordt de stralingsintensiteitsverdeling omgezet in een lichtbeeld dat door een televisieopneeminrichting 11 wordt gedetecteerd en omgezet in een detectorsignaal. Het detectorsignaal wordt toegevoerd aan de dataverwerkingsinrichting 13 en wordt opgeslagen in geheugenelementen die overeenkomen met beeldelementen van het beeld van het testobject 5 op het ingangsscherm 7.
Figuur 2 toont een testobject 5 in de vorm van een koperen schijf van ongeveer 0,5 mm dikte. In de schijf zijn een eerste viertal spleten met een spleetbreedte 1 van 5 mm en een onderlinge spleetafstand d van 5 mm opgenomen, die loodrecht staan op een tweede viertal spleten. Door de spleten wordt de röntgenbundel ruimtelijk blokvormig gemoduleerd en kan de MTF in twee onderling loodrechte richtingen worden bepaald.
Figuur 3 toont de detectorsignaalwaarden die in de dataverwerkingsinrichting zijn opgeslagen op geheugenplaatsen die overeenstemmen met langs de beeldlijn M in een beeld van het object 5 gelegen beeldelementen. Horizontaal staat het rangnummer van het beeldelement, en verticaal een aan de detectorsignaalwaarde toegekende grijswaarde die tussen de 0 en 255 kan bedragen. De figuur geeft de responsie van de detector op abrupte intensiteitsovergangen, en stelt de kantspreidingsfunctie voor.
Figuur 4 toont de afgeleide waarden die zijn bepaald uit de detectorsignaalwaarden. De lijnspreidingsfunctie LSFix^), met een rangnummer van een beeldelement op een beeldlijn, is gegeven door de afgeleide van de kantspreidingsfunctie, ESFix^):
Figure NL9001265AD00071
Differentiatie van de detectorsignaalwaarden in Figuur 3 op bovengenoemde wijze geeft vier equidistante positieve en vier equidistante negatieve pieken. Door de positieve en de negatieve pieken afzonderlijk te beschouwen, kunnen twee MTF's worden berekend die de asymmetrie van de lijnspreidingsfunctie weergeven.
Figuur 5a toont schematisch de Fouriergetransformeerde van één van de pieken in Figuur 4, en stelt dus de Fouriergetransformeerde van de lijnspreidingsfunctie voor, hetgeen gelijk is aan de MTF. Een eindige reeks lijnspreidingsfuncties (in dit geval vier) wordt gerepresenteerd door convolutie van de lijnspreidingsfunctie met een impulstrein, gevolgd door vermenigvuldiging met een rechthoekfunctie van eindige breedte. In het frekwentiedomein wordt de Fouriergetransformeerde van een eindige reeks
lijnspreidingsfuncties gerepresenteerd door vermenigvuldiging van de MTF
met een impulstrein, gevolgd door convolutie met een sinc-functie [sinc(x) = sin(x)l. Uit Figuur 4 is duidelijk dat de x lijnspreidingsfunctie in de dataverwerkingsinrichting 13 op discrete punten is opgeslagen. Voor een exacte reconstructie van een in discrete punten bemonsterd signaal is volgens het Nyquist Criterium vereist dat een afstand Tn tussen twee beeldelementen moet voldoen aan:
Tn <_2f~ , waarin fffl de hoogste frekqentie is die in de MTF voorkomt. Echter, ook wanneer de afstand tussen twee naburige beeldelementen in het beeld van het testobject Δχ bedraagt waarin Δχ > Tn, kan onder bepaalde voorwaarden nog steeds een nauwkeurige MTF worden bepaald uit de bemonsterde lijnspreidingsfunctie. Dit is getoond in Figuur 5a-5d. De lijnspreidingsfunctie zoals weergegeven in Figuur 4 worden door Fouriertransformatie getransformeerd tot MTF's en hebben na transformatie de gedaante van Figuur 5d. De lijnspreidingsfuncties worden voorgesteld als een reeks impulsfuncties geconvulueerd met de lijnspreidingsfunctie. In het frekwentiedomein is dit voorgesteld door vermenigvuldiging van Figuur 5a en 5b. Bemonsteren van de lijnspreidingsfunctie in discrete punten op onderlinge afstand Δχ wordt in het frekwentiedomein voorgesteld door convolutie met een reeks impulsfuncties op onderlinge afstand fs, waarin fs > 2fm. Het resultaat van deze bewerkingen is weergegeven in Figuur 5d. Uit de omhullende van de discrete MTF-waarden kan de oorspronkelijke MTF worden gereconstrueerd. Vanwege de duidelijkheid zijn in Figuur 5d impulsfuncties weergegeven, door aan te nemen dat de impulsreeks in Figuur 5b oneindig lang is. Vanwege het eindige aantal spleten in het testobject is dit echter niet het geval, en de impulsfuncties in Figuur 5d hebben een gegeven breedte (het zijn in feite sinc-functies), zodat uit de omhullende van de lokale maxima de MTF wordt gegeven.
In Figuur 6 is na subtractie van het ruisspectrum de MTF bepaald uit de omhullende van de lokale maxima. De afgeleide waarden van Figuur 4 zijn voorgesteld als een convolutie van de lijnspreidingsfunctie LSF(x) met een impulsreeks comb(x/d). De eindige breedte van het testobject wordt gegeven door vermenigvuldiging met de rechthoekfunctie reet (x/c) en de bemonstering in discrete punten op onderlinge afstand Δχ wordt gegeven door vermenigvuldiging met de impulsreeks comb(kAx). In de dataverwerkingsinrichting 13 zijn na differentiëren op de geheugenplaatsen die met beeldelementen op een beeldlijn overeenstemmen de detectorsignaalwaarden I(x) opgeslagen, waarvoor geldt: I(x) = [LSF(x) * Comb (x/d)] . rect(x/c) . comb(kAx).
Na Fouriertransformatie van de gedifferentieerde detectorsignaalwaarden wordt een signaal verkregen, gegeven door: DFT [I(x)3 = [MTF(f) . comb(fd)] * sinc(fc) * comb(fg).
Hierin staat voor de operatie DFT: discrete Fouriertransformatie. Uit bovenstaande formule blijkt dat de MTF de omhullende is van een aantal opeenvolgende sinc functies (comb(fd) * sinc(fc) dat zich herhaalt met de bemonsteringsfrekwentie fs.
Figuur 7 toont de twee MTF's bepaald uit de positieve en de negatieve afgeleide waarden. Tussen de MTF's blijkt een aanmerkelijk verschil te bestaan vanwege de asymmetrie van de lijnspreidingsfunctie.
Figuur 8 toont een inrichting voor bepaling van de modulatie-overdrachtfunctie omvattende een dataverwerkingsinrichting 13 en een weergeefeenheid 34. Een poortschakeling 20, voorzien van een aansluitklem 19 voor aansluiting op een detector, is verbonden met een analoog-digitaal omzetter 22. De analoog-digitaal omzetter is verbonden met een databus 24 die tevens is verbonden met een ROM 26, een RAM 28 en een CPU 30. De databus is eveneens verbonden met een digitaal-analoog omzetter 32 die is verbonden met een weergeefinrichting 34, bijvoorbeeld een televisiemonitor. Via een controlelijn 36 wordt door de CPU bij bepaling van de MTF van een beeldvormend systeem de poortschakeling 20 geaktiveerd, zodat de detectorsignaalwaarden van een op de klem 19 aangesloten detector de A/D-omzetter 22 bereiken. Via de databus 24 worden m bijvoorbeeld 2 stappen gedigitaliseerde detectorsignaalwaarden toegevoerd aan de data-ingang van het geheugen . . , o 28 dat bi]voorbeeld een matrix van 512* geheugenplaatsen bevat van 8 bit elk. Elke geheugenplaats in het geheugen 28 komt overeen met een beeldelement in een door de detector gedetecteerd beeld. Opslag van de detectorsignaalwaarden in het geheugen 28 wordt gestuurd door de CPU 30 die over de adresbus 38 de geheugenplaatsen van het geheugen 28 adresseert. Het geheugen 26 bevat instructies voor de CPU 30, die eerst een differentiatie van de in het geheugen 28 opgeslagen signaalwaarden omvatten gevolgd door Fouriertransformatie van de gedifferentieerde waarden en bepaling van de MTF uit de omhullende van lokale maxima van de Fourier getransformeerde gedifferentieerde detectorsignaalwaarden. De inhoud van langs rijen of kolommen gelegen geheugenplaatsen van het geheugen 28 wordt vervolgens via de databus 24 toegevoerd aan de D/A-omzetter 32 en weergegeven op de weergeefeenheid 34, bijvoorbeeld een televisiemonitor of een printer.

Claims (6)

1. Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem, waarbij een door een testobject ruimtelijk gemoduleerde stralingsintensiteitsverdelin gwordt afgebeeld op een ingangsscherm van een detector die is verbonden met een digitale dataverwerkingsinrichting voor opslag van detectorsignaalwaarden op geheugenplaatsen die overeenstemmen met beeldelementen van het ingangsscherm, met het kenmerk, dat de stralingsintensiteitsverdeling ruimtelijk blokvormig wordt gemoduleerd, waarbij in de dataverwerkingsinrichting voor beeldelementen die langs een dwars op een modulatierichting staande beeldlijn zijn gelegen eerst de afgeleide waarde van de detectorsignaalwaarden wordt bepaald, waarna uit respectievelijk positieve en negatieve afgeleide waarden door Fouriertransformatie een reeks van in frekwentie opeenvolgende locale maxima wordt berekend, uit de omhullende waarvan de modulatie-overdrachtfunctie wordt bepaald.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat bij een uniforme belichting van het ingangsscherm de detectorsignaalwaarden worden opgeslagen op geheugenplaatsen die overeenstemmen met beeldelementen van het ingangsscherm, waarbij voor beeldelementen die langs de beeldlijnen zijn gelegen eerst de afgeleide waarden van de detectorsignaalwaarden worden bepaald waarna van de afgeleide waarden een ruisspectrum wordt berekend, dat wordt afgetrokken van de omhullende.
3. Inrichting geschikt voor toepassing van een werkwijze volgens conclusie 1 of 2, omvattende een met een detector koppelbare dataverwerkingsinrichting voorzien van een geheugendeel voor opslag van de detectorsignaalwaarden en een rekendeel voor berekening van de afgeleide waarden van de detectorsignaalwaarden en voor berekening van de modulatie-overdrachtfunctie uit de afgeleide waarden.
4. Röntgenbeeldsysteem omvattende een röntgenbron en een röntgendetector verbonden met een inrichting volgens conclusie 3.
5. Testobject geschikt voor toepassing in een röntgenbeeldsysteem volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat het testobject een van sleuven voorziene stralingsabsorberende plaat omvat.
6. Testobject volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de stralingsabsorberende plaat van koper is en een dikte heeft van nagenoeg 0,5 mm.
NL9001265A 1990-06-05 1990-06-05 Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem. NL9001265A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9001265A NL9001265A (nl) 1990-06-05 1990-06-05 Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem.
EP91201335A EP0460749A1 (en) 1990-06-05 1991-06-03 Method of detemining a modulation transfer function of a digital imaging system
JP3131414A JPH04233377A (ja) 1990-06-05 1991-06-03 ディジタル影像装置の変調伝達関数決定方法
US07/709,665 US5191621A (en) 1990-06-05 1991-06-03 Method and device for determining a modulation transfer function of a digital imaging system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9001265A NL9001265A (nl) 1990-06-05 1990-06-05 Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem.
NL9001265 1990-06-05

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9001265A true NL9001265A (nl) 1992-01-02

Family

ID=19857188

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9001265A NL9001265A (nl) 1990-06-05 1990-06-05 Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5191621A (nl)
EP (1) EP0460749A1 (nl)
JP (1) JPH04233377A (nl)
NL (1) NL9001265A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109862351A (zh) * 2019-03-05 2019-06-07 横店集团东磁有限公司 一种摄像头模组解析度检验方法

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2633793A1 (fr) * 1988-07-01 1990-01-05 Gen Electric Cgr Procede de correction de la distorsion d'images radiologiques
US5661773A (en) * 1992-03-19 1997-08-26 Wisconsin Alumni Research Foundation Interface for radiation therapy machine
US6529639B1 (en) * 1992-04-21 2003-03-04 Raytheon Company Modulation transfer function characterization employing phased slit reticle
DE4238268C2 (de) * 1992-11-12 1998-07-02 Siemens Ag Verfahren und Vorrichtung zur Abnahme- und Konstanzprüfung filmloser Dental-Röntgengeräte
JPH06304159A (ja) * 1993-04-27 1994-11-01 Fuji Photo Film Co Ltd 画像の撮影体位認識方法
EP0810005B1 (en) * 1993-06-09 2000-09-27 Wisconsin Alumni Research Foundation Radiation therapy system
US5420441A (en) * 1993-11-23 1995-05-30 Eastman Kodak Company Automated technique for calibrating a storage phosphor reader
US5515447A (en) * 1994-06-07 1996-05-07 United Parcel Service Of America, Inc. Method and apparatus for locating an acquisition target in two-dimensional images by detecting symmetry in two different directions
US5581631A (en) * 1994-09-20 1996-12-03 Neopath, Inc. Cytological system image collection integrity checking apparatus
EP0710014A1 (en) * 1994-10-27 1996-05-01 Agfa-Gevaert N.V. Method for verification of the frequency response of a digital radiographic read out system
JP2001503922A (ja) * 1995-03-03 2001-03-21 ノースロップ グラマン コーポレーション Mtf試験用の適応ウィンドによる固定パターン補償
US5867211A (en) * 1995-10-27 1999-02-02 Northrop Grumman Corporation Apparatus and method for removing offset and shading from a video signal
US5859930A (en) * 1995-12-06 1999-01-12 Fpr Corporation Fast pattern recognizer utilizing dispersive delay line
US5760403A (en) * 1996-04-18 1998-06-02 Loral Fairchild Corp. High modulation transfer function CCD X-ray image sensor apparatus and method
US6233349B1 (en) * 1997-06-20 2001-05-15 General Electric Company Apparata and methods of analyzing the focal spots of X-ray tubes
US6231231B1 (en) 1999-06-24 2001-05-15 General Electric Company Modular interchangeable phantoms for multiple x-ray systems
DE10153237A1 (de) * 2001-10-31 2003-05-15 Lfk Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur automatisierten Bestimmung der Modulations-Transfer-Funktion (MTF) von Focal-Plane-Array (FPA)- Kameras
US20060191597A1 (en) * 2002-10-15 2006-08-31 Black & Decker Inc. Handle assembly
US7073993B2 (en) * 2002-10-15 2006-07-11 Porter-Cable Corporation Switch assembly
US7451791B2 (en) * 2002-10-15 2008-11-18 Black & Decker Inc. Handle assembly
US7316528B2 (en) 2002-10-15 2008-01-08 Black & Decker Inc. Ergonomic router assembly
US7334613B2 (en) 2002-10-15 2008-02-26 Black & Decker Inc. Router base securing mechanism
US7334614B2 (en) * 2002-10-15 2008-02-26 Black & Decker Inc. Depth adjustment mechanism
US6986369B1 (en) 2002-11-12 2006-01-17 Porter-Cable Corporation Router height adjustment apparatus
US20060102249A1 (en) * 2003-05-01 2006-05-18 Cooper Randy G Router with drive shaft lock mechanism
US7089979B2 (en) * 2003-05-01 2006-08-15 Black & Decker Inc. Ergonomic router
US7275900B1 (en) 2003-07-25 2007-10-02 Black & Decker Inc. Router elevating mechanism
CN1306454C (zh) * 2003-11-06 2007-03-21 Ge医疗系统环球技术有限公司 调制传递函数测量方法和系统
US9477330B2 (en) * 2013-11-05 2016-10-25 Microsoft Technology Licensing, Llc Stylus tilt tracking with a digitizer
US10067029B2 (en) 2016-02-12 2018-09-04 Google Llc Systems and methods for estimating modulation transfer function in an optical system
CN106841115A (zh) * 2017-02-07 2017-06-13 南京理工大学 基于空间频率特征的海面溢油检测方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4193089A (en) * 1976-03-05 1980-03-11 Picker Corporation Television radiation imaging system and method
US4259579A (en) * 1979-11-01 1981-03-31 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Waveguide line spread function analyzing apparatus
IL70214A (en) * 1983-11-13 1987-10-20 Elscint Ltd Image contrast enhancement arrangement
US4947323A (en) * 1986-05-22 1990-08-07 University Of Tennessee Research Corporation Method and apparatus for measuring small spatial dimensions of an object
DD259692A1 (de) * 1986-12-31 1988-08-31 Mfnv Verfahren zur lasergestuetzten ermittlung der modulationsuebertragungsfunktion aus roentgenstrahlungsverteilungen
US5056130A (en) * 1989-10-06 1991-10-08 The United States Of America As Represented By The Administrator, National Aeronautics And Space Administration Computerized tomography calibrator

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109862351A (zh) * 2019-03-05 2019-06-07 横店集团东磁有限公司 一种摄像头模组解析度检验方法

Also Published As

Publication number Publication date
JPH04233377A (ja) 1992-08-21
US5191621A (en) 1993-03-02
EP0460749A1 (en) 1991-12-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9001265A (nl) Werkwijze voor bepaling van een modulatie-overdrachtfunctie van een digitaal beeldvormend systeem.
Fujita et al. Investigation of basic imaging properties in digital radiography. 6. MTFs of II–TV digital imaging systems
US4549307A (en) X-Ray imaging system having radiation scatter compensation and method
US5959726A (en) Modulation transfer function test compensation for test pattern duty cycle
EP0105618A2 (en) X-Ray imaging system having radiation scatter compensation and method
Kaftandjian et al. A comparison of the ball, wire, edge, and bar/space pattern techniques for modulation transfer function measurements of linear x-ray detectors
Doi et al. Measurements of optical and noise properties of screen-film systems in radiography
US11915402B2 (en) Method and system to calculate the point spread function of a digital image detector system based on a MTF modulated quantum-noise measurement
US4972451A (en) Method of determining a modulation transfer function of a digital imaging system
Honda et al. A technique of scatter‐glare correction using a digital filtration
Maruyama Visualization of blurring process due to analog components in a digital radiography system using a simple method
Haus The AAPM/RSNA physics tutorial for residents. Measures of screen-film performance.
Davies Digital mammography—the comparative evaluation of film digitizers
EP0880859B1 (en) Apparatus and method for measuring resolution of an electro-optical sensor
Goldman Fluoroscopic performance tests using a portable computer/frame grabber: Wiener spectra measurements
WO1996027849A1 (en) Fixed pattern compensation for mtf testing
Båth et al. Determination of the two‐dimensional detective quantum efficiency of a computed radiography system
Ishimitsu et al. Radiological laser film scanner sampling artifact
Ishimitsul et al. Radiological laser film scanner sampling artifact
Rao et al. An intercomparison of the modulation transfer functions of square and circular focal spots
Barker et al. Quantitative Analysis of Real-Time Radiographic Systems
Doi et al. Appendix B: Glossary
Vyborny et al. Glossary of Imaging Terms
Lança et al. Digital radiography detector performance
JPH0618448A (ja) X線光学系用mtf 計測装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed