NL9000349A - Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype. - Google Patents

Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype. Download PDF

Info

Publication number
NL9000349A
NL9000349A NL9000349A NL9000349A NL9000349A NL 9000349 A NL9000349 A NL 9000349A NL 9000349 A NL9000349 A NL 9000349A NL 9000349 A NL9000349 A NL 9000349A NL 9000349 A NL9000349 A NL 9000349A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
resistance
tube
display device
focusing lens
voltage
Prior art date
Application number
NL9000349A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL9000349A priority Critical patent/NL9000349A/nl
Priority to DE1991621260 priority patent/DE69121260T2/de
Priority to EP19910200279 priority patent/EP0442571B1/en
Priority to JP03041267A priority patent/JP3110777B2/ja
Publication of NL9000349A publication Critical patent/NL9000349A/nl
Priority to US07/883,819 priority patent/US5256934A/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/46Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
    • H01J29/58Arrangements for focusing or reflecting ray or beam
    • H01J29/62Electrostatic lenses
    • H01J29/622Electrostatic lenses producing fields exhibiting symmetry of revolution
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J2229/00Details of cathode ray tubes or electron beam tubes
    • H01J2229/48Electron guns
    • H01J2229/4824Constructional arrangements of electrodes
    • H01J2229/4827Electrodes formed on surface of common cylindrical support

Landscapes

  • Vessels, Lead-In Wires, Accessory Apparatuses For Cathode-Ray Tubes (AREA)
  • Cathode-Ray Tubes And Fluorescent Screens For Display (AREA)

Description

Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype.
De uitvinding heeft betrekking op een beeldweergeefinrich-ting met een beeldbuis bevattende een beeldscherm en een daartegenover geplaatst elektronenkanon met langs een elektronen-optische as gecentreerd een kathode en een aantal elektroden welke samen een bundelpro-ducerend deel vormen, welk kanon verder een buisvormige structuur omvat met een buitenoppervlak en met een binnenoppervlak waarop een weerstandsstructuur van een materiaal met een hoge elektrische weerstand is aangebracht die een focusseerlens vormt.
Het gebruik in beeldbuizen van een door een (i.h.b. schroeflijnvormige) hoogohmige weerstandsstructuur gevormde focusseerlens teneinde een lage sferische aberratie te verkrijgen is uit de literatuur bekend. Bij het bekende type focusseerlens wordt een statische focusseerspanning aan de beginelektrode toegevoerd en een 2 tot 10 maal hogere anodespanning aan de eindelektrode.
Wanneer men echter aan dit type focusseerlens samen met het statische focussignaal een dynamisch correctiesignaal wil toevoeren, treden er problemen op: het focussignaal dringt niet door in de weerstandsstructuur. Correctie d.m.v. het toevoeren van een dynamische focusspanning kan b.v. nodig zijn bij grote afbuighoeken om de elektronenbundel over het hele scherm in focus te houden. In de hoeken is een andere focusspanning nodig dan in het midden van het scherm. D.w.z. dat de dynamische focusspanning een in de tijd variërend signaal is waarvan de sterkte een functie is van de positie van de trefvlek van de elektronenbundel op het scherm. De hoge weerstand van de (schroeflijnvormige) focusseerlensstructuur maakt dynamisch focus i.h.b. problematisch indien de frequentie van het focussignaal boven 16 kHz komt. Dit is een gevolg van de lange intrinsieke RC-tijd van de weerstandslaag, zelfs op die plaatsen waar de laag geen schroeflijnvormige structuur vormt, maar homogeen is.
Aan de uitvinding ligt onder meer de opgave ten grondslag een beeldweergeefinrichting met een beeldbuis met een focusseerlens van het bovenbeschreven type te verschaffen die zich goed leent voor het toepassen van dynamisch focus.
Een beeldweergeefinrichting volgens de uitvinding heeft daartoe als kenmerk, dat de weerstandsstructuur tenminste twee axiaal op afstand van elkaar liggende elektrische aansluitingen heeft die bestemd zijn voor verbinding met eerste spanning verschaffende middelen voor het toevoeren van een anodespanning, en verder tenminste verbonden is met een tussen de genoemde elektrische aansluitingen gelegen laagohmig elektrodemiddel dat bestemd is voor verbinding met tweede spanning verschaffende middelen voor het toevoeren van een statische focusspanning en een dynamische correctiespanning. Het laagohmige elektrodemiddel kan daarbij uit een metalen onderdeel, of uit een elektrisch goed geleidende laag bestaan.
Een wezenlijk aspect van de uitvinding is dat door de elektrische verbinding van de hoogohmige weerstandsstructuur met enerzijds twee elektrische contacten waaraan een anodespanning wordt toegevoerd en met anderzijds een laagohmige (tussen)elektrode waaraan een statische focusspanning wordt toegevoerd, het mogelijk is het dynamische correctiesignaal in het middengebied van de focuslens via de tussenelektrode ohms in te koppelen. Zoals nog nader zal worden uiteengezet kan het tussengelegen elektrodemiddel b.v. uit een coaxiale metalen ring, uit één of meer transversale doorboorde metalen platen of uit een op de binnenwand van de buisvormige structuur, of op het binnenoppervlak van de weerstandsstructuur, aangebrachte dunne geleidende laag, bestaan. Voor het aanbrengen van de dunne geleidende laag zijn b.v. opdampen, opsputteren of schilderen geschikte technieken. Dynamische correctiesignalen (zoals b.v. dynamische focussignalen) met frequenties tot in het MHz-gebied blijken op deze wijze toegepast te kunnen worden.
Een constructie die het mogelijk maakt de laagohmige tussenelektrode op eenvoudige wijze aan te brengen, wordt gekenmerkt, doordat de buisvormige structuur tenminste twee in-lijn liggende sub-buizen met elk een weerstandsstructuur, die samen een focusseerlens vormen, bevat en dat het laagohmige elektrodemiddel transversaal tussen de naar elkaar toegekeerde uiteinden van de sub-buizen is gearrangeerd.
Een uitvoeringsvorm van deze constructie wordt gekenmerkt, doordat het bundelvormend deel een correctiemiddel omvat voor het corrigeren van eventuele aligneringsfouten van de sub-buizen.
Een alternatieve constructie, waarmee de bovengenoemde aligneringsfouten worden vermeden, wordt gekenmerkt, doordat de buisvormige structuur één enkele buis met een op zijn binnenoppervlak aangebrachte weerstandsstructuur die een focuseerlens vormt bevat, dat binnen in de genoemde buis een ringvormige structuur van elektrisch geleidend materiaal die elektrisch contact maakt met de weerstandsstructuur is gearrangeerd, welke ringvormige structuur het laagohmige elektrodemiddel vormt, en dat de ringvormige structuur via een opening in de buiswand met een elektrische aansluiting is verbonden.
Voor b.v. dynamisch focusseren is de laagohmige tussenelektrode rotatiesymmetrisch uitgevoerd.
Voor dynamisch astigmatisch focusseren dient de laagohmige tussenelektrode niet-rotatiesymmetrisch te zijn uitgevoerd.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een beeldbuis geschikt voor toepassing in een weergeefinrichting als boven omschreven.
Enige uitvoeringsvormen van een beeldweergeefinrichting volgens de uitvinding worden nader toegelicht aan de hand van de tekening. Hierin toont fig. 1 schematisch een doorsnede van een beeldweergeefinrichting met beeldbuis volgens de uitvinding; fig. 2 een aanzicht van een langsdoorsnede door een deel van een focusseerlens van een elektronenkanon geschikt voor toepassing in de beeldbuis van fig. 1; fig. 3 een principe schets van een eerste uitvoeringsvorm van een in een elektronenkanon toepasbare focusseerlens; fig. 4 een principe schets van een tweede uitvoeringvorm van een in een elektronenkanon toepasbare focusseerlens; fig. 5, 6 en 7 realisaties van het principe van fig. 3; fig. 8 een alternatieve realisatie van het principe van fig. 3.
De inrichting weergegeven in figuur 1 bevat een kathodestraalbuis bestaande uit onder andere een glazen omhulling 1 welke is samengesteld uit een beeldvenster 2, een konusvormig deel 3 en een hals 4. In deze hals zijn elektrodestructuren 8 en 9 geplaatst welke samen met een kathode het bundelproducerende deel 43 van een elektronenkanon vormen. De elektronen-optische as 6 van het elektronenkanon is tevens de as van de omhulling. Een elektronenbundel 12 wordt achtereenvolgens gevormd en versneld door de kathode 7 en de elektrodestructuren 8, 9. Met 10 is een buisvormige structuur aangegeven op het binnenoppervlak waarvan een (i.h.b. schroeflijnvormige) structuur 11 van een materiaal met een zeer hoge elektrische weerstand is aangebracht die een focusseerlens vormt welke de bundel op een beeldscherm 14 op de binnenzijde van het beeldvenster 2 focusseert. De weerstandsstructuur 11 is elektrisch verbonden met een laagohmige metalen beginelektrode 13a en een laagohmige metalen eindelektrode 13b. Geschikte op de elektrodes aan te leggen spanningen zijn in het geval van een z.g. unipotentiaal lens b.v.: kathode 7 enkele tientallen Volt (b.v. 50 V)
elektrode 8 0 V
elektrode 9 enkele honderden Volt (b.v. 400 V) begin- en einde focusseerlens enkele tientallen kiloVolt (b.v. 30 kV) midden focusseerlens enkele kiloVolt (b.v. 5 kV).
Met behulp van een afbuigspoelenstelsel 5 wordt de elektronenbundel 12 van de as 6 af over het beeldscherm 14 afgebogen. Beeldscherm 14 bestaat uit een fosforlaag bedekt met een dunne aluminiumfilm welke via een geleidende bedekking op de binnenwand van het konusvormig deel 3 met het uiteinde van elektrode 11 elektrisch is verbonden.
Voor het toevoeren van een focusspanning in het middengebied van de focusseerlens is in het kader van de uitvinding een laagohmige elektrode nodig. Deze kan op verschillende manieren geconstrueerd worden. Voorbeelden hiervan zullen aan de hand van de fig. 5, 6, 7 en 8 toegelicht worden.
Aan de hand van fig. 2 zullen enkele details toegelicht worden van de constructie van een focusseerlens van een type dat geschikt is voor toepassing in een elektronenkanon van de beeldbuis van fig. 1. Het type in kwestie omvat een buisvormige (glazen) omhulling 15. Op de binnenkant van de omhulling 15 die aan z'n uiteinden van transversale metalen elektrodeplaten 17af 17b met centrale coaxiale openingen 18a, 18b is voorzien, is een hoog-ohmige weerstandslaag 16 aangebracht, waarin een schroeflijnvormige structuur is gevormd die wanneer een geschikte elektrische spanning wordt toegevoerd een focusseerlens 17 vormt. De patronen van evenwijdige schuine lijnen stellen schematisch de plaatsen voor waar de weerstandslaag 16 is weggenomen. De delen van de schroeflijnvormige structuur bevinden zich dus steeds tussen twee van deze lijnen. De hoog-ohmige weerstandslaag 16 kan b.v. bestaan uit glasemaille met een klein aandeel (b.v. enkele gew.%) aan metaaloxyde (i.h.b. rutheniumoxyde) deeltjes. De laag 16 kan een dikte hebben tussen 1 en 10 yra, b.v. 3 ym. De vierkantsweerstand van een dergelijke laag hangt af van de concentratie aan metaaloxide en de stookbehandeling waaraan de laag wordt onderworpen. In de praktijk zijn vierkantsweerstanden variërend van 10* tot 108 2 gerealiseerd.
Door instellen van de relevante parameters kan een gewenste vierkantsweerstand gerealiseerd worden. Een vierkantsweerstand in de
C
orde van 10 2 is voor de onderhavige toepassing zeer geschikt. De totale weerstand van de in de laag 16 gevormde spiraalstructuur (die zowel uit een continue spiraal kan bestaan als uit een aantal afzonderlijke, door segmenten zonder spiraalstructuur verbonden, spiralen - in het voorbeeld van fig. 2 zijn dit er 6) kan in de orde van 10 G 2 liggen, wat betekent dat er bij een spanningsverschil van 30 kV over de uiteinden een stroom zal lopen van enkele micro-ampères. In deze figuur, en in alle andere figuren geven de (schuine) lijnenpatronen de plaatsen van de weerstandslaag aan waar, bijvoorbeeld m.b.v. een draaiend beiteltje, het materiaal van de weerstandslaag is verwijderd.
Vóór de focusseerlens 17 bevat het elektronenkanon van fig. 1 een bundelproducerend deel 43, dat i.h.a. een kathode 7, een roosterelektrode 8 en een anode 9 bevat. In het geval van fig. 1 zijn de onderdelen van het bundelvormend deel 43 apart in de beeldbuis gemonteerd, b.v. m.b.v. axiale glaskeramische montage staven (mounting rods). Op alternatieve wijze kunnen ze binnen in de buisvormige omhulling 10 van de focusseerlens gemonteerd zijn.
Het kan nodig zijn om optredende beeldfouten met behulp van dynamische focussering te corrigeren. De sterkte van de elektronenlens voor het focusseren van de elektronenbundel wordt als functie van de afbuiging waaraan de elektronenbundel op dat moment onderworpen is ingesteld. Daardoor is het mogelijk het op dat moment geldend hoofdbeeldvlak het beeldscherm daar te laten snijden waar de elektronenbundel het beeldscherm treft. Deze manier van corrigeren maakt het nodig in de besturingsinrichting een extra schakeling op te nemen voor het opwekken van de juiste dynamische focusspanningen op de elektroden van de focuslens.
Doordat het materiaal van de spiraalvormige weerstandsstructuur zo'n hoge elektrische weerstand heeft (b.v. 10 G Ω) is de RC tijd hoog (b.v 10 msec). Daardoor zal het effect van een aan elektrode 18a toegevoerde dynamische focusspanning nauwelijks in de spiraalvormige weerstandsstructuur doordringen. De uitvinding voorziet hier in een oplossing.
Het principe van deze oplossing wordt verduidelijkt aan de hand van fig. 3 en 4 die twee focusseerlensontwerpen tonen die geschikt zijn voor toepassing in een elektronenkanon voor een beeldweergeefinrichting volgens de uitvinding.
Voor beide typen focusseerlenzen zijn slechts twee elektrische toevoerleidingen nodig: een anodeleiding en een focusleiding.
Fig. 3 toont schematisch een spiraal type focusseerlens waarbij een anodespanning Va aan de uiteinden wordt toegevoerd en een focusspanning aan het middengebied (z.g. unipotentiaal lens).
Een kenmerk van een unipotentiaal lens ontwerp is dat, in tegenstelling tot een bi-potentiaal lens ontwerp, de spanningen over het voorwerpszijdige lens gedeelte en het beeldzijdige lens gedeelte gelijk zijn. De weerstandsstructuren van deze beide gedeelten kunnen symmetrisch zijn. Elk heeft b.v. 5 spiraalsegmenten.
Fig. 4 toont schematisch een spiraaltype focusseerlens waarbij een anodespanning Va aan één uiteinde en aan een eerste tussen de uiteinden gelegen gebied wordt toegevoerd en een focusspanning Vj aan het andere uiteinde en aan tweede tussen de uiteinden gelegen gebied (z.g. quadrupotentiaal lens).
Een dergelijke lens kan een voorwerpszijdige potentiaal op focusspanning hebben, waarna een traject volgt waar de potentiaal toeneemt tot anodespanning, daarna kan de potentiaal afnemen tot de focusspanning en over het laatste traject weer toenemen tot de anodespanning.
Andere typen "multipotentiaal" lenzen zijn ook toepasbaar.
De spanningen kunnen worden toegevoerd door b.v. op elke gewenste plaats een gaatje in de wand van de glazen buis te maken op welks binnenoppervlak de weerstandsstructuur is aangebracht en in dit gaatje een elektrisch contact aan te brengen (b.v. een indium bolletje) dat contact maakt met de weerstandslaag. Aan de uiteinden van de glazen buis kan men in plaats van dit type elektrisch contact met voordeel een metalen flens aanbrengen die elektrisch contact maakt met de weerstandlaag.
De elektrode voor het toevoeren van een dynamisch correctiesignaal dient echter in het kader van de uitvinding echter altijd een met de weerstandslaag elektrisch verbonden laagohmige tussenelektrode te zijn.
Een uitvoeringsvorm van het lensontwerp van fig. 3 wordt in fig. 5 getoond. De daar getoonde weerstandslens constructie omvat een sub-buis 21 en een sub-buis 22. Aan de uiteinden van sub-buis 21 zijn van een coaxiale opening voorziene metalen flenzen (b.v. flenzen van CrFe) 23, 24 aangesmolten en aan de uiteinden van de sub-buis 22 van een coaxiale opening voorziene metalen flenzen 25, 26. De flenzen 23, 26 dienen voor het toevoeren van de anodespanning V_. Op de aan de hand van fig. 2 beschreven wijze zijn in de sub-buizen 21, 22 hoogohmige weerstandslagen 27, 28 met een spiraalstructuur aangebracht. De flenzen 24, 25 zijn aan elkaar gelast en de aldus verkregen gemeenschappelijke flens dient voor de toevoer van de (statische + dynamische) focusspanning Vf.
Fig. 6 toont een nagenoeg identieke opbouw. Echter, in dit geval zijn de naar elkaar toe gekeerde flenzen 24, 25 niet aan elkaar vastgelast. Dit maakt het mogelijk om b.v. aan flens 25 een dynamische focusspanning (dyn) toe te voeren en aan flens 24 een statische focusspanning Vf (stat).
De van coaxiale centrale openingen 29, 30 voorziene metalen flenzen 24, 25 fungeren als laagohmige elektrodes. De openingen 29, 30 kunnen een rotatie-symmetrische vorm hebben. Wanneer de openingen 29, 30 een niet rotatie-symmetrische vorm hebben, b.v. een vierkante of langwerpige vorm, wordt er een astigmatische lens tussen hen in gevormd. De toegevoerde dynamische focusspanning heeft zowel in horizontale als in verticale richting een divergerend effect op een door de focuslens passerende elektronenbundel. Dit divergerende effect kan in horizontale richting gecompenseerd worden, en in verticale richting vergroot, door de astigmatische lens die bij toevoeren van de dynamische en statische focusspanningen tussen de flenzen 24, 25 gevormd wordt. Hiermee is onafhankelijke horizontale en verticale focussering mogelijk, wat vooral bij kleurenbuizen van belang is.
Fig. 7 toont een met de opbouw van de focuslens in fig. 6 nagenoeg identieke opbouw. In dit geval is tussen de flenzen 24 en 25 echter een aparte transversale elektrode 31 geplaatst waaraan de statische focusspanning Vf (stat) wordt toegevoerd. Aan de met de weerstandslaag elektrisch verbonden flenzen 24 en 25 wordt de dynamische focusspanning (dyn) toegevoerd.
In de gevallen van fig. 5, 6 en 7 omvat de focusseerlens steeds tenminste twee sub-buisjes, die in het geval van fig. 6 en fig. 7 bovendien niet rechtstreeks aan elkaar bevestigd zijn. Dit zou aanleiding kunnen geven tot misalignering van de sub-buisjes.
Eventueel optredende misaligneringsfouten kunnen worden gecorrigeerd door een i.h.b. vóór de focusseerlens geplaatst correctiemiddel.
B.v. door in de laatste elektrode van het bundelvormend deel van het elektronenkanon (elektrode 9 in fig. 1) een ring 42 van permanent magnetiseerbaar materiaal aan te brengen, en deze na montage van het elektronenkanon in de beeldbuis zodanig van buiten af te magnetiseren dat de gewenste correctie wordt gerealiseerd.
Uit de fig. 5, 6 en 7 blijkt dat de metalen flenzen 24, 25 (en 31) betrekkelijk dicht bij de doorverbindingsdraad 32 die de anode (hoog) spanning aan flens 23 toevoert liggen. Daar de flenzen 24, 25 (en 31) op de (lagere) focusspanning staan, kan dit aanleiding geven tot ongewenste veldemissie ("sproeien") van de flenzen 24, 25 (en 31) naar de doorverbindingsdraad 32, i.h.b. als de flenzen ruw zijn (uitsteeksels hebben). Om dit te voorkomen moet men zorgen dat de op verschillende spanningen staande onderdelen elkaar niet "zien*. B.v. door de verbindingsdraad te isoleren door het materiaal waar hij uit bestaat te oxyderen, of door hem met een isolerende laag te bedekken. Bij voorkeur brengt men echter op de onderdelen met de laagste spanning (dus de flenzen 24, 25 (en 31) een elektrisch isolerende afscherming aan. Een dunne laag van keramisch materiaal of van glas is voor het isoleren geschikt. In het laatste geval is b.v. aluminiumfosfaatglas een goede keus. Dit kan in een dunne laag worden aangebracht en toont reeds bij relatief lage temperatuur een hoge viscositeit. Daardoor is een grote mate van vrijheid ten aanzien van de uitzettingscoëfficiënten van het te bedekken metaal en het glas toelaatbaar. Ook zal bij de relatief hoge viscositeit en een geringe dikte (in de orde van microns) van de laag de laag gemakkelijk eventuele onregelmatigheden van het oppervlak waar hij op wordt aangebracht volgen en dit dus goed bedekken. Een alternatief is b.v. om de flenzen 24, 25 (en 31) uit een chroomhoudend materiaal te vervaardigen en aan een oxidatie behandeling te onderwerpen.
Een andere manier om het optreden van ongewenste veldemissie te voorkomen wordt toegelicht aan de hand van fig. 8.
In plaats van twee (of meer) sub-buizen (b.v. twee met een lengte van elk 35 mm) omvat de focusseerlens 33 in dit geval één enkele buis 34 (b.v. met een lengte van 70 mm). Het binnenoppervlak van buis 34 is, b.v. op de eerder beschreven wijze, voorzien van een hoog-ohmige weerstandsstructuur 35 en kan aan z'n uiteinden voorzien zijn van er elektrisch mee verbonden flenzen 36, 37 die bestemd zijn voor het toevoeren van een anodespanning V_. In de buis 34 is een coaxiale metalen ring 38 (b.v. van CrNi) geschoven die klemmend aanligt tegen en elektrisch contact maakt met de weerstandsstructuur 38. Via een - bij voorkeur na het aanbrengen van de weerstandsstructuur 35 gemaakte (b.v. gezandstraalde) -opening 39 (van b.v. 1,5 x 3 mm) in de wand van de buis 34 is focusleiding 40 aan de als focuselectrode fungerende klemring 38 gelast (b.v. met behulp van laserlassen). Bij deze constructie schermt de wand van de buis 34 de focuselektrode 38 af van anode doorverbin-dingsdraad 41, waarmee het boven geschetste veldemissieprobleem is voorkomen. De breedte van de focuselektrode (in dit geval klemring 38) bepaalt in belangrijke mate het gebied waar dynamische focussering plaats vindt. Ook de breedte van het tussen de spiraalgedeelten liggende ononderbroken deel van de weerstandsstructuur 35 speelt, indien de breedte daarvan afwijkt van de breedte van de focuselektrode, een rol. Statische focussering vindt over de hele lengte van de buis 34 plaats.
Om eventuele hoogspanningsproblemen te voorkomen, is het van belang dat de focusleiding 40 de hoogspanningsdoorverbindingsdraad 41 niet "ziet". Om dit te bereiken is het nuttig om de opening 39 op een positie aan te brengen die over een hoek tussen 120° en 180° geroteerd is t.o.v. de positie van de draad 41.
In z'n eenvoudigste vorm is de coaxiale focus-ring 38 rotatiesymraetrisch uitgevoerd om het toepassen van dynamisch focusseren mogelijk te maken. Onder rotatiesymmetrisch uitgevoerde ringen worden in het kader van de uitvinding niet alleen (gesloten) ringen waarvan de omtrek precies de baan van een cirkel volgt verstaan, maar ook (open) cirkelvormige ringen met twee uiteinden die elkaar iets overlappen of met twee uiteinden die, öf onder insluiting van een geringe spleet, óf stuikend, in één vlak tegenover elkaar liggen. Om dynamisch astigmatisch focusseren mogelijk te maken dient men de ring 38 niet-rotatie symmetrisch uit te voeren.
In plaats van een discrete ring (38) kan men een laag of band van elektrisch goed geleidend materiaal als focuselektrode toepassen. Een dergelijke laag kan op de binnenwand van de buis 34 aangebracht worden vóórdat de hoogohmige weerstandsstructuur 35 wordt aangebracht. Een alternatief is om eerst de hoogohmige weerstandsstructuur 35 aan te brengen en daarop een laag elektrisch goed geleidend materiaal, b.v. een laagje “Leitsilber*.
Zoals hiervoor al is opgemerkt is de uitvinding niet beperkt tot rotatiesymmetrisch dynamisch focusseren. Interessante mogelijkheden worden geboden indien de focus elektrode niet-rotatiesymmetrisch is uitgevoerd. Hij kan dan gebruikt worden om dynamische meerpoolvelden in het statische focusseerlensgebied op te wekken. Op deze wijze kan men b.v. dynamische dipolen (t.b.v. bundelverplaatsing) en dynamische vierpolen (t.b.v. astigmatisme correcties) toevoegen.
De beeldweergeefbuis volgens de uitvinding kan met voordeel toegepast worden als projectie TV buis, maar het principe kan ook in kleurenbuizen worden toegepast. Een andere toepassing is bij oscilloscoopbuizen, waar de hoogfrequente deflectie bijvoorbeeld m.b.v een op dezelfde wijze als het focussignaal ohms ingekoppeld signaal plaats zou kunnen vinden.

Claims (6)

1. Beeldweergeefinrichting met een beeldbuis bevattende een beeldscherm en een daartegenover geplaatst elektronenkanon met langs een elektronen-optische as gecentreerd een kathode en een aantal elektroden welke samen een bundelproducerend deel vormen, welk kanon verder een buisvormige structuur omvat met een buitenoppervlak en met een binnenoppervlak waarop een weerstandsstructuur van een materiaal met een hoge elektrische weerstand is aangebracht die een focusseerlens vormt, met het kenmerk, dat de weerstandsstructuur tenminste twee axiaal op afstand van elkaar liggende elektrische aansluitingen heeft die bestemd zijn voor verbinding met eerste spanning verschaffende middelen voor het toevoeren van een anodespanning, en verder tenminste verbonden is met een tussen de genoemde elektrische aansluitingen gelegen laagohmig elektrodemiddel dat bestemd is voor verbinding met tweede spanning verschaffende middelen voor het toevoeren van een statische focusspanning en een dynamische correctiespanning.
2. Weergeefinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de buisvormige structuur tenminste twee in-lijn liggende sub-buizen met elk een weerstandsstructuur, die samen een focusseerlens vormen, bevat en dat het laagohmige elektrodemiddel transversaal tussen de naar elkaar toegekeerde uiteinden van de sub-buizen is gearrangeerd.
3. Weergeefinrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het bundelvormend deel een correctiemiddel omvat voor het corrigeren van eventuele aligneringsfouten van de sub-buizen.
4. Weergeefinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de buisvormige structuur één enkele buis met een op zijn binnenoppervlak aangebrachte weerstandsstructuur die een focuseerlens vormt bevat, dat binnen in de genoemde buis een ringvormige structuur van elektrisch geleidend materiaal die elektrisch contact maakt met de weerstandsstructuur is gearrangeerd, welke ringvormige structuur het laagohmige elektrodemiddel vormt, en dat de ringvormige structuur via een opening in de buiswand met een elektrische aansluiting is verbonden.
5. Weergeefinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het laagohmige elektrodemiddel niet-rotatiesymmetrisch is uitgevoerd.
6. Beeldbuis met een elektronenkanon met een buisvormige structuur met een binnenoppervlak waarop een weerstandsstructuur is aangebracht die een focusseerlens vormt, geschikt voor toepassing in een weergeefinrichting volgens conclusie 1, 2, 3, 4 of 5.
NL9000349A 1990-02-14 1990-02-14 Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype. NL9000349A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000349A NL9000349A (nl) 1990-02-14 1990-02-14 Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype.
DE1991621260 DE69121260T2 (de) 1990-02-14 1991-02-11 Bildwiedergaberöhre mit Elektronenstrahlerzeugungssystem mit Fokussierungslinse vom Spiraltyp
EP19910200279 EP0442571B1 (en) 1990-02-14 1991-02-11 Display tube comprising an electron gun with a focusing lens of the helical type
JP03041267A JP3110777B2 (ja) 1990-02-14 1991-02-13 画像表示装置
US07/883,819 US5256934A (en) 1990-02-14 1992-05-13 Display tube comprising an electron gun with a resistive focusing lens

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000349A NL9000349A (nl) 1990-02-14 1990-02-14 Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype.
NL9000349 1990-02-14

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9000349A true NL9000349A (nl) 1991-09-02

Family

ID=19856589

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9000349A NL9000349A (nl) 1990-02-14 1990-02-14 Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0442571B1 (nl)
JP (1) JP3110777B2 (nl)
DE (1) DE69121260T2 (nl)
NL (1) NL9000349A (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE69214876T2 (de) * 1991-05-16 1997-04-30 Philips Electronics Nv Kathodenstrahlröhre/Abtastlaser mit schneller Abtastung
US5749638A (en) * 1995-11-14 1998-05-12 U.S. Philips Corporation Rapidly scanning cathode-ray tube laser
US6270390B1 (en) 1996-04-11 2001-08-07 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Method for making electron gun

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1407985A (fr) * 1963-09-16 1965-08-06 Thomson Houston Comp Francaise Perfectionnements apportés aux systèmes de lentilles électrostatiques pour tubes à images
NL8801308A (nl) * 1988-05-20 1989-12-18 Philips Nv Beeldbuis met spiraalfocusseerlens met niet-rotatiesymmetrisch lenselement.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0442571B1 (en) 1996-08-14
JPH0773818A (ja) 1995-03-17
JP3110777B2 (ja) 2000-11-20
EP0442571A1 (en) 1991-08-21
DE69121260D1 (de) 1996-09-19
DE69121260T2 (de) 1997-03-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS61250933A (ja) インライン型カラー受像管
US5521464A (en) Rapidly scanning cathode ray tube/scanning laser
EP0378268B1 (en) Picture display device
NL9000349A (nl) Beeldbuis met elektronenkanon met focuslens van het spiraaltype.
US4988929A (en) Picture display device
JPH0463502B2 (nl)
EP0378269B1 (en) Picture display tube
US4567399A (en) Cathode ray tube with spherical aberration correction means
US5256934A (en) Display tube comprising an electron gun with a resistive focusing lens
US4885505A (en) Electron gun assembly
JPH0636706A (ja) カラー受像管
JPS6258102B2 (nl)
US5424619A (en) Dynamic convergence device for color cathode-ray tube
WO2004057641A1 (ja) 電子銃構体用抵抗器、電子銃構体、及び、陰極線管
JPH06124663A (ja) 陰極線管
JPH0883575A (ja) カラー受像管
JPH05225928A (ja) カラー受像管
JPH1055769A (ja) 陰極線管
JPH05334972A (ja) 画像表示装置
JPH08124495A (ja) 陰極線管の電子銃
JPS6258103B2 (nl)
RU92003733A (ru) Электронно-лучевая трубка с низким напряжением динамической фокусировки
JPH0562612A (ja) カラー受像管
JPH065225A (ja) 陰極線管
JPS60243946A (ja) 電子銃

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed